Sivun näyttöjä yhteensä

9. joulukuuta 2022

Luut kolisevat


 


Vanhassa valokuvassani Manuel Castells allekirjoittaa kirjaa ja Pekka Himanen katsoo vierestä. Toisella puolella seisoo Erkki Tuomioja. Paikka on hieno hotelli lähellä Berkeleyn yliopistoa. Kassini ei näy kuvassa. Se oli lattialla vieressäni ja sisälsi vääjäämättömän kertomuksen lähitulevaisuuden kulusta, matkasta uuteen.


Kun nyt poimin hyllystä merkityksensä säilyttäneitä teoksia erääseen valikoimaan, paperinkeräykseen menevässä pinossa ovat myös enimmät tietotekniikan kirjat. 


Jutun oikea kuva on New Yorkista. Olin näyttänyt nuoremmalla pojalleni paikkoja, joissa kirjailijat istuksivat ennen. Sellaisia kuin Alqonquin. Samoihin aikoihin hän löysi itse Pariisissa Shakespeare & Co. -kirjakaupan ja selvästi painoi mieleensä, kun kerroin, mitä Gertrude Stein oli sanonut Hemingwaystä ja miksi Hemingway oli kirjoittanut, että Pariisi on nuorelle miehelle liikkuva juhlapyhä (movable feast - suomennoksen nimi on laimeasti “Nuoruuteni Pariisi”).


Goncourtin päiväkirjaan merkityn perusteella olin kuvaillut Maupassantin huomiota herättävää käyttäytymistä Flaubertin hautajaisissa ja muistiin merkittyvjä Turgenevin pohdintoja romaanitaiteesta. Ne katkesivat, kun rouva tuli taluttamaan Zolan korvasta kotiin. Emile! Taiteilemaan!


En oikein tiedä, mitä ajatella. Tekoäly… Ei se ole teeskentelyä. Kokeilen Open AI:ta.


https://beta.openai.com/docs/guides/completion/introduction 


Se piru käänsi roomalaisen runoilijan C. Valerius Catulluksen säkeen oikein. En edes sanonut, että kirjoitin latinaa. Vastaus tuli englanniksi ja on suomeksi “miksi viivytät kuolemaasi”. Quid moraris emori.


Kuin edelle kirjoittamaani Alqonquinia, vaikka tiesin. Kone sanoi: amerikkalainen alkuperäiskansa.


Kirjoitin “Dorothy Parkerin sutkaus” (witticism), kone vastasi (suomennan tähän) “Jos haluat tietää, mitä Jumala ajattelee rahasta, katso kenelle hän antaa sitä.”


Kokeilin hakua “kvanttikenttäteoria” ja pyysin vastauksen “yhteenvetoa 1q2-vuotiaalle. “Quantum field theory is used to describe the behavior of particles and other particles in space. It is based on the theories of special relativity and quantum mechanics. It says that particles are made up of fields and that the interactions between particles are determined by the fields.” Kvanttikenttäteoriaa käytetää nkuvaamaan kappaleiden ja muiden hiukkasten käyttäytymistä avaruudessa. Se perustuu erityiseen suhteellisuusteoriaan ja kvanttimekaniikkaan. Sen mukaan kappaleet muodostuvat kentistä ja kappaleiden vuorovaikutuksen määräävät kentät.


Voin katsoa “kentän” ja lukea, että niitä on yleisiä ja paikallisia ja niille on yhteistä, että niillä on jokin arvo tilassa ja ajassa jokaisessa pisteessä.


Ohjelmassa on chat, joka tuntuu tekevän 20 vuoden tietokonekokoelmani tarpeettomiksi. Kysyin huvikseni Groucho Marxin sanontoja, joita minulla on siis itselläni varasto. Chat vastasi heti ja vinkkasi parempii verkkokokoelmiin. 


Olin unohtanut senkin, että ihminen voi olla onneton,vaikkei hänellä olisi sukulaisia Kansas Cityssä. Näin on, koska Groucho sanoo niin. 


Kysyin mistä löydän W. Stevensin runon mustarastaasta - Kaksi sekuntia, ja Poetry org näytti sen minulle. Olin kolmea mieltä, niin kuin puu, jossa on kolme mustarastasta.


Kysyin ajankohtaisesti Suomen sodissa kuolleitten lukumäärää 39-44. Vastaus oli Suomen sota-arkiston antama luku, joka on tietääkseni harvinaisen tarkka. Tästä pn 10 vuotta kun keräsin näitäkin tietoja aika vaivalloisesti sotasurmaprojektin sivuilta.


Johtopäätös? Olen lukenut Kalevi Sorsan, Antero Jyrängin ja Erkki Tuomiojan toimista omana elinaikanani. Tiedän että puhe on hyvin viisaista miehistä,  jotka historia tuntuu sivuuttaneen henkeään pidätellen.


Siksi kysyin koneelta: milloin Ukrainan sota päättyy. Vastaus: Valitettavasti asiaa on vaikea ennustaa. Sota on jatkunut vuodesta 2014 ja osapuolten neuvottelut ova toistaiseksi olleet tuloksettomia. 


33 kommenttia:

 1. Merkelin mukaan neuvotteluilla ostettiin aikaa Ukrainan varustamiseen. Voiko tästä vetää sen johtopäätöksen, että Lännen päämääränä on ollut aseellinen konflikti Venäjän kanssa? Minskin sopimus oli vain silmänlumetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä keinoin länsi on saanut Venäjän hyökkäämään? Anonyymi keksii varmaan siihenkin selityksen. Ainakin Venäjän propagandakoneisto voisi ehkä auttaa.

   Poista
  2. Kuvittelet, Puttoliini, että me täällä Suomessa emme tiedä, mikä Minskin sopimus oli ja kuka sen rikkoi, eli sinä.

   Poista
  3. Ihan yhtä päätöntä kuin että väittäisi Suomen puolustusvalmiuden olevan valmistautumista hyökkäykseen Pyhälle Venäjänmaalle.

   Poista
  4. Eikö se sitten ole?
   Ainakin tuon tyylinen retoriikka on nyt muodissa.

   Poista
  5. Miten niin muodissa? Eihän täällä sellaista puhetta harrasta kuin jotkut harvat karjalanpalautuksen haihattelijat. On sen sijaan pelkää viisautta varautua puolustamaan Suomea idän arvaamattoman aggression varalta. Tänne kyllä tulee suhteettoman tiheään omituisia trollitehtaan tasoisia kommentteja.

   Poista
  6. Se on kyllä totta että sotavimmaista retoriikkaa esiintyy paljon, Venäjällä. Se on tolkutonta ja kiihkeätä, vailla mitään pidäkkeitä. Moskovan tv esittää näitä Kremlin hyväksynnän saaneita kommentteja solkenaan. Ne ovat täysin kaistapäisiä ja niissä uhataan välillä tiettyjä valtioita ydintuholla, väliin koko maailmaa, väliin vain Eurooppaa. Suomessa tiedetään hyvin mitä sota merkitsee eikä täällä yksikään sotaa halua.

   Poista
 2. Mitenköhän tekoäly tulkitsisi ylläolevan kuvan?

  VastaaPoista
 3. Mikähän Suomessa sitä Kansas Cityä vastaisi? Toisen Marx-tokaisun kääntäisin: Kyllä aika kaikki parat haavoittaa.

  VastaaPoista
 4. Olenkin miettinyt, missä ne kirjailijat nykyään istuksivat. Mutta täällähän ne, kyselevät koneelta viehättäviä asioita. Viis Pariisista. Miksi viivytät kuolemaasi, kvanttikenttäteoria ja mustarastasruno ovat kyllä kivat. Kappaleiden ja muiden hiukkasten käyttäytymisestä avaruudessa en tiedä mitään, mutta tuntuu lohdulliselta, että kentilläkin on arvo tilassa ja ajassa jokaisessa pisteessä.

  Mustarastaasta olet kirjoittanut ennenkin. Poimit silloin sen kohdan, jossa puhuja miettii, kumpaan mieltyy enemmän: mustarastaan vihellykseen vai hetkeen sen jälkeen. (Tietysti jälkimmäiseen, höh.)

  VastaaPoista
 5. WW2 päättyi, kun sotilaille annettiin ase Enigmaa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se päättyi siihen kun Saksa ja Japani vallattiin. Enigma-tieto oli osin niin salaista, että sitä ei saanut kertoa niille jotka siitä olisivat hyötyneet. Eikä venäläisille jotka raskaimman työn tekivät, kerrottu mitään. Sodan ratkaisuun tarvittiin tykkejä ja pommeja.

   Poista
  2. Vasta-aseiden kehittämisessä oleellisinta on oivaltaminen, ei mekaaninen "tietäminen". Siinä vaaditaan ennen kaikkea luovaa henkistä suorituskykyä.

   Poista
  3. Osa Enigman viesteistä saatiin purettua hyvin nopeasti.

   Liittoutuneet tekivät erilaisia harhautus-operaatiota (joita aatukin teki tietenkin), mm. Operation Mincemeat ja monet monet muut.

   Hyvin tärkeä osa oli logistiikan romahtamisella.

   Vankijunat kulkivat yllättävän kauan työleireille tai keskitysleireille. Lahjuksilla junat sai kulkemaan halutun aikataulun tai reitin mukaan (mm. Oscar S. Tom Keneallyn kirjan mukaan).

   Poista
 6. Kysyin saman firman chatista, millainen Suomen asema oli autonomian aikana. Tällaista tuli; alku kyllä lupaava, mutta loppu äärimielis-putinistinen:

  "Suomen asema autonomian aikana oli aika erilainen kuin se on nykyisin. Autonomian aikana Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa, ja sillä oli oma parlamenttinsa ja hallitus. Suomella oli myös omat lait ja säädökset, joita se voi soveltaa kotimaassaan. Vaikka Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa, se oli autonominen eli itsenäinen valtio, jolla oli oma hallitus ja parlamentti. Autonomian aikana Suomen valtio oli vahvempi kuin se on nykyisin, ja Suomella oli enemmän valtaa päättää asioista, jotka koskivat sen omaa maata."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyin siltä tekoälytsätiltä myös Mainilan laukauksista. Näin vastasi:
   "En pysty vastaamaan kysymykseen, sillä en ole perehtynyt aiheeseen tarpeeksi ja minulla ei ole pääsyä verkon hakukoneisiin tai muihin tietolähteisiin. Ajankohta, jonka mukaan minut on koulutettu, on 2021, joten minulla ei ole tietoa tapahtumista, jotka ovat tapahtuneet sen jälkeen. Jos haluat saada lisätietoja Mainilan laukauksista, suosittelen, että ota yhteyttä asiantuntijaan tai tutki aihetta itse tarkemmin."

   Poista
  2. Ehkäpä se loppulause koskee EU:n toimivaltaa Suomen suhteen? Eurooppatiedotus.fi lausuu mm näin: ..."Euroopan unionin ensisijaisuusperiaatteen mukaan EU-oikeudelle tulee antaa soveltamistilanteessa etusija sen kanssa ristiriitaiseen kansalliseen säädökseen nähden."

   Poista
  3. “… loppu äärimielis-putinistinen…”

   Hienoa, kun olet oppinut uuden sanan. Älä toki säästele uutta innovaatiotasi, vaan tuuppaa se mausteeksi joka paikkaan, vaikkapa jälkiruokaa ryydittämään.

   Äläkä suotta opiskele 1800-luvun Suomea ja sen autonomiaa, valtion omaa markkaa ja teollisuuden kehitystä ja kaupan kukoistusta.

   Poista
  4. Äärimielisiähän ne tosiaan ovat, jotka kaikenlaisin uskotteluin haluavat Suomen pois demokratioiden joukosta. Putin kiittää.

   Poista
  5. Autonomian alussa Venäjän ja Suomen edut sattuivat yhtymään: Venäjä tuki Suomen pyrkimystä kehittää omaa kieltään ja identiteettiään, jotta se erkanisi Ruotsista ja ruotsista; ja se sopi myös Suomelle, suomenmieliselle sivistyneistölle ja suomenkieliselle kansalle.

   Vuosisadan loppuvaiheessa Venäjä katsoi erkaantumisen olevan riittävän pitkällä ja aloitti venäläistämisen. Ilman lokakuun vallankumousta täällä sivistyneistö puhuisi ehkä venäjää ja tukisi Putinin hyökkäyspolitiikkaa.

   PS. Sehän on kai yhteisesti hyväksytty fakta, että Venäjä on hyökkääjä? Ja siksi Putinin ylimieliset puolustelut, että "kuka aloitti" ovat härskiydessään surkuhupaisia.

   Poista
 7. Mihin sitä kohta voi enää uskoa? Ihmiskunta, se laaja joukko, voi rauhassa tyhmistyä, lasten ei tarvitse tehdä tehtäviään eikä nuorten kirjoittaa itse esseitään, pieni asiantuntijajoukko vain käskyttää tekoälyä manipuloimaan laumoja hyväksymään jotkin ajatusrakennelmat omikseen. Tarvitsee varmaan alkaa opetella kiinaa englannin lisäksi, ainakin lasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksei kiinaa englannin sijaan?

   Poista
  2. "Ihmiskunta, se laaja joukko, voi rauhassa tyhmistyä, lasten ei tarvitse tehdä tehtäviään eikä nuorten kirjoittaa itse esseitään, pieni asiantuntijajoukko vain käskyttää tekoälyä manipuloimaan laumoja hyväksymään jotkin ajatusrakennelmat omikseen."

   Komppaan vahvasti tätä.

   Meikäläinen on jo niin vanha, että minulla on sama etu kuin entisellä nyrkkeilijällä: gongi pelastaa. Mutta pidemmälle tulevaisuteen kuva näyttää kyllä melko pahalta Orwell-dystopialta. Demokratista puhutaan paljon, mutta totalitariaa lykkää.

   Poista
  3. Taistolaisilla oli oppi, joka luonto-ja demokratia-aktivistien olisi syytä mitä pikimmin omaksua: Pitää olla parhaimmat bileet. Tehoaa paremmin kuin taideteosten töhriminen jne.

   Poista
  4. Parasta olisi, jos kaikki ihmiset olisivat aktiivisia demokratian ja luonnon puolustajia. Näin ei turmioksemme nyt ole.

   Poista
  5. Demokratia on heikko: valtaan päässeiden pyrkimys heikentää sitä yleensä onnistuu. Ongelma kiteytyy siinä, että demokratia mahdollistaa myös demokratian vihollisten pääsyn valtaan.

   Luonto on vahva: se kukoistaa ellei sitä tarkoituksella heikennetä. Ongelma on siinä, etteivät luonnon asiantuntijat ymmärrä taloutta ja demokratiaa, vaan toimivat kuin yksisilmäiset typerät diktaattorit.

   Poista
  6. Siiskö luontokato, saastuminen ja ilmastokriisi luonnon asiantuntijoiden syytä? Eipä ole vinksahtaneempaa kuultu.

   Poista
  7. Onhan se tavallaan, mutta niiden muiden alojen (talous, tekniikka jne.) asiantuntijoiden, joiden näkemys rajoittuu vain siihen omaan alaan.

   Poista
  8. Niin, suuri tekniikka ja talous ovat syyllisiä, mutta täysin tietoisina ovat kaiken tehneet ja lobanneet vuosikymmeniä tähtitieteellisillä summilla ilmastonmuutoksen ynnä muun kiistämiseksi

   Poista
 8. Yksi oudoimmista ennusteista kuultiin tänään RadioYle1-haasttelussa Putin-sodan päättymisestä: "Ei ilmeisesti minun virkakaudellani".
  E si pur muove

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö tuo ennuste koskenut sitä, milloin suhteet Venäjään ovat taas ikäänkuin normaalit? Siihen menee aikaa, vaikka sota loppuisi heti.

   Poista
 9. Helsingin Sanomatkin leikki tekoälyllä ja pyysi sitä mm. kirjoittamaan tragedian Espoosta. Tällainen siitä tuli (huomioikaa erityisesti ajankohtainen ympäristönäkökulma!):

  "Esipuhe: Tervetuloa Espoon tragediaan!

  Päähenkilö: Espoo, kaupunkimme kaunis, luontoa ja ihmisiä.

  Toinen henkilö: Espoo, kotikaupunkimme rakas, missä on hyvä olla ja asua.

  Päähenkilö: Mutta kaikki ei ole hyvin Espoossa. Kaupunkimme on uhattuna.

  Toinen henkilö: Kyllä, Espoo on joutunut vaikeuksiin. Luonto on saastunut, ja ihmiset ovat huolissaan.

  Päähenkilö: Emme tiedä, miten selvitä tästä kaikesta. Toivomme parasta, mutta pelkäämme pahinta.

  Toinen henkilö: Espoo, Espoo, mikä on tekemässä? Espoo, Espoo, miten pelastaa voimme?

  Päähenkilö: Espoo, Espoo, rakkaus katoaa ja kuihtuu. Espoo, Espoo, tragedia käsissämme on.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin Tekosanomat ovat leikkineet älykkäitä Erkkojen maahanpaluusta lähtien.

   Poista