Sivun näyttöjä yhteensä

12. joulukuuta 2022

Juokseva koira


 


Eräs ystäväni vaivaa päätään selvittelemällä, mitkä skraadut ovat muuten vain aiheutuneita, mitkä jonkun lystikseen rahnuttamia ja mitkä erittäin vahaa eli ainakin 10 000 vuotta vanhaa kirjoitusta.. Viimeksi mainittu viittaa Vinça-kulttuuriin ja vastaaviin.


Viimeisimmässä kirjassaan Harald miettiin aiheellisesti, miksi Brandenburgin portin päälle Berliiniin nyt taas välillä nostettu nelivaljakko on naisjuman ohjaama. Kysymys on aiheellinen. Minunkaan tietääkseni nelivaljakko, joka on hankala keksintö, ei kuulu naisjumalien työehtosopimukseen.


Jutun kuvassa on muun muassa roomalaisen Vitruviuksen muistiin merkitseviä koristenauhoja, joista löytyvät hakaristi, juokseva koira ja muut.


Blogini keskustelussa on ollut se vika, että hakaristi on nähty yhtenä kuviona, vaikka se on ollut vuosituhansia nimenomaan koristenauha. Ihmisillä on hinkun tuollaisiin. Kivenhakkaajat luultavasti ovat hekin hyvillään.


Ja siellä pohjalla on kultainen leikkaus, joka ilmenee myös simpukassa eli näkinkierässä. Mittakaava muuttuu mutta kuvio ei.


Muistakaamme, rakkaat veljet ja sisaret, että risti on yksi näistä koristenauhan elementeistä, vakka viihdekirjailijoina lyömättömät evankelistat keksivät yhdistää sen roomalaisten kidutslaitteen erääseen muotoon niin että syntyi tolppa ja sille poikkipuu. Pikku jättiläisestä voi katsella aikansa kuluksi Andreaksen ristiä, kreikkalais-katolisia ristejä ja muita rasteja.


Minulle ja perheelleni oli Amerikassa uutta, että “numero” on ‘#' eli monien puheessa nykyisin “risu”. Vähän aikaa sitten, sata vuotta, Britannien toreilla kirjoitettiin rihvelitaululle esimerkiki omenoista “1 £ # 5 d’” eli naula eli pauna (pound) viidellä pennyllä. Lyhenne “d” on peräisin latinan yksiköstä “denarius”.


Me suomalaiset voisimme kyllä erota EU:sta siksi, että se markka oli niin hyvä, sekä valuutta että painomitta ja muuten sama sana ja asia kun “merkki”, siis mikä tahansa. Ja sitä me haluamme olla, mitä tahansa. Ellemme mitä kulloinkin.


Kieltämättä näin unta topologiasta. Pidän niin kovin venyteltävästä ja paukueltavasta geometriasta. Kaksi esimerkiksi ilmapallosta väänneltyä säilyy samoina vaikka ne vetäisi keskenään solmuun.


Ajattelin näyttää lapsille Moebiuksen nauhan. Sen tekemiseen riittää paperi ja tippa liimaa. Saksien avulla saa ihmeitä aikaan. Leikataan siis liuska, jonka toinen päää kierretään ympäri eli selälleen ja liimataan sitten renkaaksi.


Siinä on sitten keittiön pöydällä esine, jolla on vain yksi pinta. Sen voi todeta kuljettamalla sormeaan pintaa pitkin. En muista, mistä korkeamman matematiikan tutkimuksesta tietoni on peräisin. Ehkä se ol Ilmari Jäämaan “Ajanvietteen ihmekirja”, joka ilmestyi ennen sotia.


Eri puolilla maailmaa on vakavia fyysikkoja, jotka tutkivat muassa painovoiman salaisuutta. Joidenkin mielestä litteä, savo-karjalaista limppua muistuttava maailmankaikkejus, joka ei ole ääretön, vaikka onkin rajaton, ei ehkä ole lopullinen kuvaus. Jospa maailmankaikkeus on luuppi eli sissilmukka. Jos se on moniulotteinen Moebiuksen nauha?


Jos näin on, esi-ihmiset olivat oikealla asialla kiintyessään menandereihin, hakaristeihin ja kaikenlaisiin juokseviin koiriin. Nämä koristeraidat eivät pääty mihinkään, ja jos sellaisen vetäisee vaikka ympäri temppelin räystäiden, kuten on tehty, niin siinä on Ateenan työväen palloilijoilla ihmettelemistä.


Itse asiassa fuuga ja hiukan yleisemmin polyfonia on silmukka. Se ei lopu. Se on sen ero verrattuna laulelmaan ja iskelmään. Tänään kuuntelen tässä, miten hippiäinen nimeltään Jörg Halubek soittaa erinomaisen hienosti uruilla näitä perusteoksia, fantasioita ja fuugia ja canzona päälle ja pari pastoraalia ja tietenkin pienen g-molli-fuugan (BWV 578). Levyllä on syvällisesti tjoho musiikkiin kuuluvaa kulkusten helinää ja tuulen suhinaa. Diskreetin matematiikan tuolla puolen löytyy sävellyksiä, jotka parantavat yskän.


Senhän toki tiesitte?


51 kommenttia:

  1. Enpä tuota tiennyt. Mutta ken on näistä supi suomalainen säveltäjä?

    1) Armi Kilogramma 2) Helvi Leiviskä 3) Usko Sentaali 4) Kalevi Tonni

    VastaaPoista
  2. Muistanette siloin, tällöin käyttää mielissänne kahden miljoonan valovuoden päässä oleskelevaa miljardien meidän auringon massaista supermassiivista mustaa-aukkoa...

    VastaaPoista
  3. Tosiasia kuitenkin on, että 1800-luvun loppukymmeninä Euroopassa nousi uudella voimalla erilaisia rasistisia herruus- ja omnipotenssikuvitelmia kuin - sanoisinko kukkia keväällä, ellei se olisi tähän yhteyteen aivan sopimaton. (Niistä tuoreesti esim. Jyrki Nummi hienossa kirja-arviossaan 11.12.2022). Juuri tuohon taustayhteyteen (eli tieteilijöiden viime vuosikymmenten kestohokemaan "kontekstiin"), olkoon vain "yksittäisenä merkkinä", sijoittuu se aatesisältö, jonka mm. orientalisti Emile Burnouf sille antoi ja jonka etnografian amatööri Eric von Rosen omaksui.

    Joissakin kommenteissa syytellään muita "naiiviudesta" ymmärtämättä, että kansallissosialismin (huom. tarkoin: ei todellakaan ole "sosialismia") aatehistorialliset juuret ulottuvat pitkälle taakse 1800-luvulle. Ei se sinä talvisena iltapäivänä 30. tammikuuta 1933 syntynyt, jolloin 15-vuotias poika nimeltä Eric Hobsbawm ja hänen sisarensa olivat Berliinin Wilmersdorfissa matkalla koulusta kotiin ja näkivät matkan varrella sanomalehtikojun otsikossa suuren uutisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö teitä natsineniä ollenkaan haittaa, että hakaristi tunnetaan mm. suomalaisten mongolien puumerkkinä tai Aasiassa onnenmerkkinä? Mitä te natsinenät teette sitten kun kaikki natsit ovat kuolleet? Siihen ei kulu monta vuotta.

      Poista
    2. Eikö sinua haittaa että ihanteesi A.Hitler oli ituhippi?

      Poista
    3. Mitä ne suomalaiset mongolit ovat? Yhden sellaisen ammattiosaajan Migri kyllä äsken onnistui täältä karkottamaan.

      Poista
    4. Natsien loppumisesta täällä ei kyllä ole pelkoa. Saksan natsilippukin jo esiintyi itsenäisyyspäivän äärikulkueessa marssivien housunlahkeissa. Kurdilippu kyllä toisaalla sensuroitiin.

      Poista
    5. Kyse ei ollutkaan niinkään siitä mitä muualla tapahtui, vaan siitä että suomalainen hakaristi oli koriste. Sillä ei ollut mitään poliittista arvoa eikä käyttöä. Vasta 1900-luvulla itsenäisyyden alkuvuosina se omaksuttiin joissakin aselajeissa tunnukseksi. Saksan natsit ottivat samankaltaisen koristeen käyttöönsä 1930-luvulla aiemman preussilaisen ristin oheen jota sitäkin käytettiin koko sodan ajan. Natsien hakaristi on erilainen koska saksalaiset halusivat että se on erilainen.

      Poista
    6. Natsismi oli nimenomaan kansallissosialismia. Kirjoittaja ehkä haluaa tarkistaa asiaa. Se muistutti monessa suhteessa Neuvostoliiton keskusjohtoista sosialismia/kommunismia. Se oli samanlainen totalitäärinen poliittinen oppi jolla tiukasti hallittiin kaikkea, myös taloutta.

      Poista
    7. Vai oli "suomalaisilla mongoleilla" (!) ihan puumerkit. Isäntämiehiä siis. Eräs Ruotsin päälehdistä ei suotta vetäissyt 1932 kateellisena etusivulleen, kun Järvinen - Sippala - Penttilä kolmoisvoiton heittivät: "Mongolien päivä stadionilla!"

      Poista
    8. Kansallissosialismi on hyvin tarkoin sosialismia eli "keskusjohtoisuuden" yksi sovellus.

      Rahan tai valuutan luonti taloudessa oli lopulta sivuseikka.

      Tärkeintä oli päästä hallitsemaan keskusjohdon asettamien rajoitusten mukaisesti taloutta sekä yritystasolla, että alueellisella tasolla, eli hyvin niin että puolueen ratkaisut vaikuttivat suoraan yksilöihin.

      Yritysten omistuksella ei ollut väliä - arjalaistamisen jälkeen - koska puolue pystyi ohjaamaan suurempien yritysten toimintaa suoraan ja pienempien yritysten haliinta tehtiin esim. säännöstelyn kautta.

      Samalla valtio ja puolue alkoivat sulautua yhteen ja niitä oli vaikeaa erottaa toisistaan.

      Pätevät virkamiehet olivat puolueen jäseniä ja palkintovirka "kultaisena fasaanina" oli mahdollinen rajatulle pesueelle.

      Kyse oli myös suorasta ideologisesta vallasta yksilöihin.

      Samanlaisuus esim. Neukkulan kanssa on silmiinpistävä.

      Ainoa ero olivat iskulauseet sekä osa kuvastosta - tietty tyyli vetosi enemmän saksalaiseen makuun.

      On myös huomattava, että useimmat ulkomaalaiset toimijat - yritysten johtajat tai omistajat - eivät vetäytyneet yhteistyöstä kummankaan suuren facistisen valtio kanssa.

      Poista
    9. En pidä itseäni natsina edes nenän osalta, mutta kyllä minua haittaa, että jotkut symbolit nykyisin ja vielä monta sukupolvea tästä eteenpäin yhdistyvät haittaideologioihin eikä niitä voi käyttää, vaikka olisivat miten kauniita. Se missä käytössä symboli on aiemmin ollut on yhdentekevää. Näitä on hakaristin lisäksi monta: Viisisakarainen tähti. Sama ylösalaisin. Sirppi ja vasara. Tai yhdelle ideologialle omitut: Risti. Kuunsirppi. Kuusisakarainen tähti. Harppi ja suorakulma.

      Poista
    10. Luulisi lastenkin ymmärtävän sosialismin ja kansallissosialismin ("kansallisen sosialismin) eron: kuin tuli ja vesi.

      Muutamat edellä kommentoineet mielellään itse "tarkistaa": Kaikilla aikojen kuluessa esiintyneillä sosialistisilla liikkeillä on ainakin jonkinlainen, jos kohta heikko ja muuntunutkin lähtökohta internationalistisessa marxilaisuudessa. Natsismilla, tuolla "kansallisella sosialismilla", ei ole vaan ihan toisaalla. Näitä asioita voi siis itsekin opiskella, vaikkapa likimain tuhatsivuisesta Ian Kershaw'sta. Vai riittääkö mainitun historioitsijan auktoritatiivisuus ensinkään teille?

      Käsitehistorialla on aina kikkailtu, jos on haluttu saada näyttämään asiat mieleisiltään. Ei esimerkiksi "työväen presidentiksi" tai "työväenpuolueeksi" voi ilmoitusasiana julistautua.

      Poista
    11. Ansiokkaan ruotsalaisen rotututkimuksen (ruotsalaisten sosialidemokraattien johdolla) mukaan suomalaiset ovat lyhytkalloisia ja siis mongoleja. Kansallissosialistit pitivät suomalaisia myös tummahiuksisina ja pienikasvuisina eli aasialaisina. Totuus tuli sitten ilmi kun Pohjois-Suomessa oli toistasataatuhatta arjalaista ja ne kovasti ihmettelivät miten kaikki koululaiset ovat vaaleahiuksisia ja sinisilmäisiä.

      Poista
    12. Ei näistä liikaa kannata ottaa sirppiä nenäänsä. Enimmältään aika on pyyhkäissyt näistä ohi ja mullan alla ovat tekijät, jokainen.

      Poista
    13. Ei hakaristi miestä pilaa jos ei mies hakaristiä. Jo pitkään on näyttänyt käyneen juuri niin. Toisekseen: natseja ja muita fasisteja Neuvostoliitossa ja muualla voisi alkaa kutsua hippikonmareiksi - kyseisen termin muu käyttö kun on vielä kauempana totuudesta.

      Poista
    14. Sosialismi oli alunperin saksalaisen Marxin keksintöä. Sitten 1910-luvulla saksalaiset rahamiehet palkkasivat Leninin menemään Venäjälle järjestämään sosialistisen vallankumouksen jotta saisivat Venäjän oikein sekaisin ja heikoksi sen hävittyä maailmansodan.

      Hitler tiesi että sosialismilla oli vahvaa kannatusta ja siksi hän halusi että hänen puolueensa on sosialistinen ja samalla ajaen voimakkaasti kansallisia etuja ja muukalaisvihaa ja etenkin juutalaisvihaa. Lisäksi siihen kytkettiin harhakäsityksiä arjalaisuudesta eli kuvitteellisesta rodullisesta erityisominaisuudesta jota kuulemma saksalaisilla olisi. Siitä paketista syntyi sitten kansallissosialismi jota myös Italiassa Mussolini ryhtyi omalla tavallaan ajamaan.

      Poista
    15. Minun silmissäni saksalainen hakaristi, natsilipusta puhumattakaan, yksiselitteisesti pilaa miehe . Ja toki myös naisen, jos niikseen tulee.

      Poista
    16. Ei nimi miestä pilaa, jos ei mies nimeä. Näin on käynyt niin hakaristille kuin kansallissosialismille ja hieman sosialismillekin, mutta ei juurikaan sirpillä ja vasaralla. Sama pätee myös esineisiin ja muotoihin, kuten tietänettekin.

      Hakaristi ei siis pilannut natseja, vaan natsit hakaristin. Hakaristi on täysin syytön sen nimissä tehtyihin julmuuksiin ja rikoksiin.

      Poista
    17. Socialisme on ranskalainen keksintö 1820-luvulta, Saint-Simonin ja kavereiden. Marx ei keksinyt minkään nimisiä oppeja vaan liittyi nuorena porukkaan, joka kutsui itseään kommunisteiksi; ja keski-ikäisenä toiseen porukkaan, joka kutsui itseään sosiaalidemokraateiksi.

      Tälle jälkimmäiselle porukalle Marx asetti tavoitteeksi järjestelmän, jota kutsui kommunismiksi. Itävallan sosiaalidemokraatit kutsuivat sitä kommunismiksi 1900-luvun puoliväliin asti.

      Sillä välin Venäjän bolshevikit varastivat termin kommunismi kuvaamaan liikettään ja vuonna 1936 termin sosialismi kuvaamaan valtiotaan. Britannian ja Ranskan sosialisteja ja Saksan sosiaalidemokraatteja tuo ei hämännyt.

      Poista
    18. Nyt kun joulu (tähtineen kaikkineen) lähestyy vinhaa vauhtia, voinemme kaikki syödä "hakaristin muotoisia" torttuja suurella mielihyvällä! Niistähän nousi muutama vuosi sitten suorastaan pienoinen kohu länsinaapurin sosiaalisessa mediassa.

      Meillä muuten kotona äiti teki aikoinaan vaan puolikuun mallisia: täytettä mahtui enemmän eikä tarvinnut stressata, että sakarat palavat. Silloin taikinakin piti jaksaa kaulita ja kääntää ihan itse; valmiita standardikokoisia torttulevyjä oli korkeintaan leipurimestarien makeissa päiväunissa.

      Poista
    19. Suosittelen myös lakupiippujen kotivalmistusta. Sitä ei ole laissa kielletty, vielä.

      Poista
    20. Tuo lakritsipiippujuttukin on yksi monista vastaavista EU-vastaisen iltapäivälehdistömme keksimistä höpöjutuista. Ks. Suomen Kuvalehti 44/2022, s. 43.

      Poista
  4. "Jospa maailmankaikkeus on luuppi eli sissilmukka. Jos se on moniulotteinen Moebiuksen nauha?" (Kemppinen)
    Tämä tarkoittanee Kleinin pulloa, jonka suhde Poincarén konjektuuriin ilmentää äärettömän suhdetta 'kappaleeseen'. Kysyin samaa Wittgensteinin kohdalla. Onko maailma kappale? Onko 'maailmani' sama kuin maailma(nkaikkeus)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Möbiuksen nauha ja muu topologia hämmentää mieltä. Jos paperirenkaassa on yksinkertaisia kierteitä nolla tai parillinen määrä, siinä on kaksi toisiaan kohtaamatonta pintaa. Mutta jos noita kierteitä onkin yksi tai muu pariton määrä, pintoja renkaassa onkin vain yksi. Entä jos kierteitä on ääretön määrä?

      Poista
    2. Kokeilepas vielä se temppu että leikkaat nauhan pituussuunnassa kahtia.

      Poista
    3. Deoksiribonukleiinihappo vai mikä se oli

      Poista
  5. Kauwan sitten, leikattiin vuosi 2000, tuli mikrosoftin hiiren mukana ajuri, ajurista saattoi valita työpöydän topografiaksi toroidin, munkkirinkilän. Sopi hyvin minulle läppärin tasohiirelle. Hiiri ei menyt työpöydältä pois, kun sen vei ylös ja ulos pöydältä se tuli alhaalta saman tie työöydälle. Sama juttu sivusuunnassa. Kun säädin hiiren supernopeaksi pääsin vähällä sormen liikuttelulla.

    Laiskuus on hyveeni.

    ICT-ukkeli

    VastaaPoista
  6. En koskaan ehtinyt kysymään Simo Knuuttilalta, olisiko helppo vai vaikea tehtävä selostaa huoneeseen astuvalle Aristoteleelle modernia tapaa ajatella mahdollisuuksista - siis sitä, että ollakseen mahdollinen asian ei tarvitse koskaan toteutua.

    VastaaPoista
  7. Luin tämän minulle vaikeaselkoisen Kyrkslätt-juristin päivityksen kahdesti ja päätin lähteä hakemaan vauhtia toisaalta.
    Onneksi tuttu lähetti TurSa:n sivun, jossa on tähtitieteilijän 211. ja viimeinen päivitys tuolla alustalla.

    Sodankylän-Kemin kasvattama tieteilijä käsitteli J.D. Bernalin 100 vuotta vanhaa maailmanennustetta "The World, The Flesh and The Devil".

    Maassa on kaksi tähtitieteilijää, tämä ja Enqvist, ,joka juuri nyt tätä kommenttia laatiessani puhuu sähkömagnetismista taustalla radiossa.

    Lapin lähtöjä oleva TurSa:aan kirjoittanut astro-osaaja on hyväntuulinen ja optimistinen, mutta tuo toinenkin tietää paljon siitä, ettei tiedä.

    Kirjoitan tämän kommentin siksi, että omassa blogissani (4525 päivitystä) en mitään tällaista ole huomannut. Siis sellaista, että ihmiskunta hyvää vauhtia vaikuttaa olevan luomakunnan ohella pelastumassa, jos annamme nuorille tilaa toteuttaa tuonsuuntaista missiota.

    Oma ratkaisuni on astua Lapista junaan ja mennä katsomaan "Fanny ja Aleksander" Ensimmäiselle linjalle sekä osallistua yhdistykseni vuosikokoukseen Bio Rex - elokuvateatterissa. Siellä kokousesitelmän pitää Lapualla syntynyt nainen, joka osaa riittävästi tullakseen valituksi vaikka mihin virkaan (nyt hän on "Member of Comission"), mutta joka jostain syystä ei tule "mihin vain virkaan" valituksi.

    Perjantaiksi juna tuo minut takaisin nimiloppujen porojen maahan.

    Onneksi Helsingistä pääsee takaisin napapiirille, jossa on hyvä katsella, mitä Kjell Wästön läntisellä Uudellamaalla on sadassa vuodessa tapahtunut.

    VastaaPoista
  8. Minulla ei ole aavistustakaan Haraldin pohdinnoista viimeisimmässä kirjassaan (ei liioin käsitystä koko Haraldista) - tai Kemppisen niihin liittyen. Todennäköisesti kyse on jostain hyvin monimutkaisesta ja hienosta.

    Mutta jos yksinkertaisella vastauksella saa yrittää, niin: Roomalaiset käyttivät quadrigae-valjakkoa Paavo Castrénin mukaan paitsi circuksessa myös triumfeissa. Branderburg Torin ryhmä kuvannee nimenomaan triumfia. Fredrik Suuren suurten voittojen kunniaksi, sanotaan kirjoissa. (esim. Hentilä & Hentilä). Kun sitten von Blûcher toi sen Napoleonin tultua lyödyksi takaisin Berliiniin, naisfiguurin "seppeleeseen lisättiin keskelle rautaristi voiton merkiksi. Siitä lähtien rakennus on mielletty Preussin voittojen tunnuskuvaksi ja naishahmo Viktoriaksi" (Hannes Saarinen). Ja vuonna 1933 portin läpi marssi pimeässä tammikuun illassa pitkä soihtukulkua triumfinsa merkiksi (sittemmin osa Via triumphalista), mutta siitähän ei nyttemmin niin paljon kannata puhetta pitää, kun on polttavampiakin aiheita...

    Samaisen figuurin tosin mainitaan eri kirjoissa esittävän Nikeä / Victoriaa, vuoroin taas Eireneä tai sitten näiden sulautumaa. Yhtä kaikki: eivätkö voiton ja rauhan personifikaatiot klassisessa ikonografiassa olekin juuri naisia? Miten muuten voisi ollakaan.

    VastaaPoista
  9. Bach, urut ja Jörg Halubek, pyörryttävää. Sitten, kun on aikaa, nyt on paras pistäytyä maallisempiin tunnelmiin lännen maille 40-luvulle ja omaankin nuoruuteen myöhemmin: Baby, It´s Cold Outside ja Ella Fitzgerald. Pidetään kuulemma joululauluna nykyään. Tätä talvimaisemaa katselee hämmästyneenä - kun on päästy esiin lumen alta täällä rannikkoseudulla.

    VastaaPoista
  10. Jonkin luokkakokouksen yhteydessä käytiin entisellä koulullakin, Iisalmen lyseossa. Rehtori esitteli meille ylimmän kerroksen käytävän lattian mosaiikkikoristeen, läpimitaltaan parimetrisen hakaristin. Kouluaikana en ollut siihen koskaan kiinnittänyt huomiota, kuvio mikä kuvio. Rakennus on vuodelta 1932 ja sen paraatiovien yläpuolella lukee komeasti: "Labor improbus omnia vincit." Oliko arkkitehtikin ajatellut, että kaunis koristeaihe vai heijastuikohan lattiakuviossa jotenkin ajanhenki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajan henki. Komea laatoista tehty hakaristilattia löytyy myös Punkaharjulta Takaharjun Parantolan, nyk. kuntoutussairaala, pääportaikosta. Sen suunnitteli sinne arkkitehti Oiva Kallio n.v.1920 tehtyjen korjaus-ja muutostöiden yhteydessä. Itse sairaala on vuodelta 1903, Onni Tarjanteen suunnittelema.

      Poista
    2. Ei silloin ollut natsihenkeä Suomessa lainkaan ja Saksassakin oli vasta hiljalleen alkamassa. Täällä ei niistä asioista juuri mitään tiedetty.

      Jos katsot tarkemmin kuviota, näet että se on vaakasuorassa, ei kärjellään.

      Poista
    3. Taisi olla, ei se natsismikaan ihan tyhjästä syntynyt ja Suomessa oli melko valkoinen henki päällään.

      Poista
    4. Taisi ollalla taitavat historian faktat sadan vuoden takaa heittää hiukan. Valkoinen armeija perustettiin irroittamaan Suomi Venäjästä ja karkottamaan venäläiset joukot maasta. Sitä varten suomalaisia vapaa-ehtoisia lähti Saksaan armeijan oppiin noin vuodesta 1914 alkaen ja heistä tuli jääkäreitä. Väliin tulikin Venäjän vallankumouksia ja tsaarikin kaatui. Sitten bolshevikit alkoivat liikehtiä joka suunnalla, myös tänne kiihoittivat propagandallaan. Tuloksena oli sisällissota ja valkoista armeijaa tarvittiin pikaisesti palauttamaan laillinen esivalta joka oli juuri joulukuussa 1917 itsenäistyttäessä saatu aikaan.

      Ilman tätä armeijaa ja jääkäreitä ei Suomea olisi. Heistä muodostui Suomen puolustusvoimat jota ei sitä ennen ollut lainkaan.

      Poista
    5. Ja samalla tuotiin ne ensimmäiset natsismin siemenet Suomeen.

      Poista
    6. Entä suojeluskunnat? Niiden ja armeijan välillä oli melkoinen jännite koko sotienvälisen ajan.

      Poista
    7. Natsismilla ei ole mitään tekemistä Suomen valkoisen armeijan kanssa. natsismia ei edes ollut vielä silloin keksitty, vasta 1930-luvulla Saksassa. Koeta nyt lukea jotain historiaa etkä ole pelle.

      Suojeluskuntien ja armeijan välillä ei ollut vähintäkään jännitettä. Ne olivat molemmat keskeisiä maan puolustuskyvyn ylläpidossa. Suojeluskunnat olivat vapaaehtoinen järjestelmä tarjoten maanpuolustuksesta kiinnostuneille peruskoulutusta. Suuri osa miehistä kulki suojeluskuntien koulutuksen kautta varsinaiseen asepalvelukseen joka oli huimasti pidempi kuin nykyaikana. Neuvostoliiton uhka esim. 1930-luvulla oli kouriintuntuva ja kansa tiesi mitä se tarkoitti. Suojeluskunnat olivat erittäin taidokkaasti organisoitu järjestelmä joka toimi hyvänä mallina armeijalle ja myöhemmin molempien toiminnat yhdistettiin sotien aikana. Ilman suojeluskuntia olisi armeijan tila ollut merkittävästi huonompi sotien alkaessa. Jokainen käsittää mitä se tarkoittaa.

      Poista
    8. Ja armeijan sisällä oli voimakas jännite jääkäreiden ja entisten tsaarinupseereiden välillä. Jälkimmäisiin kohdistettiin "puhdistus", toki Mannerheimia ja Nenosta lukuunottamatta. Hölmöä kyllä; sodassa oltaisiin oltu vahvempia ilman tällaista.

      Poista
    9. Olipas harvinaisen 30-lukulaista "isämaallista" paatosta...

      Poista
    10. Wikipedia: "Suojeluskuntaharjoituksen ongelmia olivat sotalaitoksen suojeluskuntiin kohdistama vähättelevä asenne, jossa vihjailtiin suojeluskuntiin kerääntyvän armeijaan sopimaton aines. Tämä johtui siitä, että vielä alkuvuosina kouluttajissa ei ollut sotilaita. Toisaalta sotalaitoksessa vuonna 1925-1926 käynnistynyt jääkäriupseerien kapina johti myös siihen, että jääkärimielisiä upseereita tai jääkäriupseereita siirtyi armeijasta Suojeluskuntajärjestön palvelukseen."

      Suhde - ja samalla suojeluskuntien luonne - muuttui ennen sotaa, kun Airon johdolla suojeluskunnista tejtiin armeijan alueellinen liikekannallepanojärjestelmä.

      Poista
    11. Vain suojeluskunnista sananen. Jos oikein muistan, Erno Paasilinna on kirjoittanut Kurt Walleniuksen hänelle sanoneen, että vuoden 1944 välirauhan ja 1947 Pariisin rauhansopimuksen pahin ehto oli suojeluskuntien lakkauttaminen. – JRi.

      Poista
    12. Saksassa koulutettuja jääkäreitä oli suhteellisen vähän ja tsaarin armeijassa palvelleita upseereita vielä vähemmän. Oli ymmärrettävää että pientä epäluuloa oli Venäjällä palvelleisiin mutta sodan todellisuus osoitti että jokainen oli paikkansa ansainnut. Sota yhdisti kansaa voimakkaasti koska kyse oli koko kansakunnan henkiinjäämisestä. Vrion ja muiden Baltian maiden tuoreet kohtalot osoittivat mikä kansaa odotti jos valta annetaan Neuvostoliitolle. Entiset punaiset ja poliittinen vasemmisto olivat yksimielisenä puolustamassa maata. Viimeinen osoitus heille NL:n todellisesta aikomuksesta oli esim. Turun ja muiden kaupunkien työläiskorttelien pommitukset. Ne oli kohdistettu nimenomaan työläisten asuinalueille tarkoituksena aiheuttaa kauhua ja tuhoa. Tulos oli päinvastainen ja yhdisti kansakuntaa paremmin kuin mikään muu.

      Sama ilmiö nähdään tänäkin päivänä Ukrainassa Venäjän pommittaessa siviilejä. Putin kuvittelee harhaisesti että siviilien tappaminen lannistaisi kansakunnan.

      Poista
    13. Sinusta näyttää paatokselta jos puhutaan 1930-luvun todellisuudesta. Maailma vaan oli hyvin toisenlainen silloin, vaikkakin NL/Venäjä on tänäkin päivänä samanlainen imperialistinen hyökkäävä valtio joka pyrkii kaiken ottamaan itselleen ja tuhoaa häikäilemättä ihmisiä.

      Poista
    14. Daa, aivan julkeaa antikommunistista ja antiputinilaista paatosta. Kunhan yleisdemokraattinen rintama saa puhdistettua Ukrainan, niin eiköhän täälläkin suut tukita.

      Poista
    15. Lisää paatosta a la 1930 luku.

      Poista
    16. Ikävää että saa jatkuvasti havaintoesimerkkejä siitä mitä kävi Saksassa 1930 -luvulla, miten kansaa ohjattiin vihaan jne.

      Poista
  11. Ei nyt tullut sankarikommentoijien hautuumaata tästä, muistomerkiksikään ei kelvanne. Kovinpa on huonua. Koittaasitta kunnolla.

    VastaaPoista
  12. Oletko, pitsinnypläri, virkannut juokseviakoiria?

    VastaaPoista