Sivun näyttöjä yhteensä

5. lokakuuta 2022

Kaino mainos



 

Acerin Chrome Book maksoi vähän yli 400 euroa. Ongelma oli Applen MacBook, totta kai kaikin puolin etevämpi ja oikea tietokone ja maksaakin vain neljä kertaa enemmän, ilman välttämättömiä hörhellyksiä, jolloin se maksaa viisi kertaa enemmän.

 

Apple oli muuten mukava, mutta jatkuvien tiedostojen puhdistusten jälkeen se hyytyi aina muutaman minuutin välein ja oli siis käynnistettävä vähän väliä. Tapansa mukaan se kyseli salasanoja vähän väliä ja halusi vaihtaa niitä ja ilmoitti päivittävänsä milloin mitäkin.

 

Chrome Bookilla pääsee verkkoon, voi lähettää ja vastaanottaa sähköpostia ja kirjoittaa ja tallentaa mitä vain. Tekstinkäsittelyjärjestelmä on GoogleDocs, mutta kone lukee myös Microsoft Docsia. Vaikka se tallentaa pilveen, sisältöä voi tallettaa myös koneeseen tai USB-palikkaan.

 

Suuria puutteita on kuvankäsittely: Photoshop ja Lightroom eivät sovi. Värkki ei siis sovellu korkeatasoiseen kuvankäsittelyyn.

 

Ajatus oli se, että kun tässä on jatkuvasti ollut isoa kirjallista työtä, olisi mukavaa, jos voisi kirjoittaa vain ja sitten taas toisella kertaa lukea, mitä on kirjoittanut.

 

Koneen pääkäyttäjä moitti, että Chrome Bookissa on haku siinä kohtaa missä pitäisi olla Caps Lock eli se alhaalta lukien kolmas näppäin, jolla isot kirjaimet voi laittaa päälle. Se sen alapuolella oleva on Shift Lock eli iso kirjain.

 

Tavalliseen tapaan käyttöohjeet löytää YouTuben videoina. Yllättäen koneella voikin tehdä vaikka mitä. Esimerkiksi monet kaikkein tutuimmat oikotiet toimivat perinteisin tavoin. Kopioi on Ctrl+C ja liitä on Ctrl+V.

 

Jutun kuvassa oleva laite maksaa Suomenojalla 189 euroa. Toisin sanoen vähemmän kuin peruspuhelin tai tulostin. Molempia saa halvemmallakin, mutta niitä joutuu hiukan hakemaan.

 

Myönnän kokeneeni samanlaisen matemaattisen valaistumisen kuin taannoin. Satun pitämään saaristolaislimpusta. Toinen limppu oli kaksi kertaa kalliimpi kuin toinen, siinä vieressä. Mutta oivalsin, että se kalliimpi oli myös kaksi kertaa painavampi. Niin oli painettu pakettiin, ja samaa sanoi vaaka.

 

Ehkä se onkin ”ajan henki”, tuo hegeliläinen käsite, jolla voi selittää vaikka mitä. Nuoruudessani näin omin silmin miehiä, jotka sytyttivät sikarinsa palavalla setelillä, mielellään Snellmanin kuvalla. Ja tupruttelivat Strengbergin pulleaa sikaria kädet ristillä kellonperillä pullevan vatsan päällä. 

 

Näin junapelureita, joilla oli setelikäärö eli rahoja pyöritettynä rullalle. Oli hienoa olla rikas, ainakin olevinaan. Ainakin uhkapeli junassa oli yhtä kiellettyä kuin asiaton oleskelu asemalla.

 

Oli toisia, kuten Borenius et Kemppinen, jotka kehuivat, miten halvalla olivat saaneet tämän ulsterin Kestilän alennusmyynnistä. Minulle tuli silloin mieleen, miten vähän maksaisi vähän käytetty silakka. Mutta ylle kirjoitettu todistaa, että minusta on tullut samanlainen.

 

Ostin muuten tosi hyvät housut Lidlin poistomyynnistä. Istuvat, kun astuu, eivät hierrä eivätkö haudo.

21 kommenttia:

  1. En olekaan tavannut sarjahyytyvää Macbook Prota koskaan. Oletan että ongelma on kovalevyn päähakemistorakenteessa ja korjaus siihen uusi kovalevy, mielellään SSD ja tiedostojen siirto sille varmuuskopiosta. Onhan sellainen, Applen Time Machinella tehty?

    Toki ensin pitäisi tarkemmin nähdä mitä tehdessä ja millä tavoin kone stallaa, ja ilmoittaako se mitään. Ensi diagnostiikka on kuitenkin irroittaa kaikki oheislaitteet, etenkin mahdollinen lisänäppäimistö ja kokeille sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli muistettua salakavalasti väärin, joka rivejä kirjoittaessa nosti muistoista päätään. Olenhan nähnyt tilanteen kerran 90-luvulla, kun syylliseksi osoittautui viallinen näppäimistö. Kone ei kuitenkaan tuolloin ollut läppäri. Jonkin bufferin täyttyminen pysäytti.

      Poista
    2. Minulle jäi Mäkeistä vähän paha maku. Kaikkissa eri aikoina uutena ostamissani (taisi olla 4 kpl) meni emolevy vaihtoon takuuaikana. Käytettyinä hommatut toimivat paremmin. Sitten tuli OS X joka teki koneistani romua kertaheitolla kun edes toimivaa selainta ei saanut vanhaan käyttikseen. Saman vanhentamistempun Apple on tainnut tehdä sen jälkeen jo pari kertaa uudelleen.

      Poista
    3. Tietokoneen hyytymisen, uudelleenkäynnistymisen ja muuten epämääräisen toiminnan syynä on usein myös vika virtalähteessä. Sen kun vaihtaa, niin saattaapa taas olla kaikki kuin silloin ennen.

      Poista
  2. Ei hierrä, ei kierrä, on helpompi...juosta! (ehdotus Hyvon-mainoslausekilpailuun)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hierrä eikä kierrä, eikä oo pierun tiellä. (Nudistien mainoslause.)

      Poista
    2. Aikoinaan etsittiin mainoslausetta Saimaan matkailun edistämiseksi. Voittajaa ei voitu käyttää:

      "Suvinen Saimaa saa sairaankin naimaan".

      Poista
  3. Itse vältän eettisistä syistä lapsityövoimalla valmistettuja tuotteita.

    Tavallaan vähän samanalinen suhde minulla on Appleen, Googleen, Microsoftiin ja mitä näitä nyt on. Noiden lapsityövoiman käytöstä en tiedä, mutta en pidä ajatuksesta, että kaikki maailman tieto ja jopa minun turhat sähköpostini kaikkine käyttöoikeukseen ovat vain muutaman amerikkalaisen moolokin hallussa. Aivan liian valtava valtakeskittymä - poliittinen valta mukaan lukien.

    Joten niinpä menenkin Linuxilla ja open sourcella. Ja aivan mainioisti pelaa kaikki.

    En toki kuvittele, että Linuxin takana olisin jotenkin paremmin turvassa noilta epäsikiöiltä, mutta olenpahan tehnyt edes jonkin eleen asian suhteen.

    VastaaPoista
  4. Itse pyrin välttämään kertakäyttöelektroniikkaa. Kun Acer-läppäri pamahti kolmen vuoden jälkeen, ostin MacBook Pron joka toimii hyvin kymmenen vuoden jälkeenkin. Tulee vähemmän elektroniikkaromua eikä tarvitse koko ajan asennella uusia koneita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PC käyttäjille suosittelen business malleja, joissa on kolmen vuoden takuu. Minulla ne ovat kestäneet selvästi yli 15 vuotta. Niitä saa edullisesti, muutamilla satasille käytettyinä kun yritykset uusivat tietokoneensa takuuajan päätyttyä. Ostin tällaisen käytetyn yli 10 v. sitten ja toimii. Jotkut näppäimet vaativat lujan painalluksen mutta kun käytän sitä yleensä ulkoisella näppäimistöllä ja näytöllä, niin ei se haittaa.

      Poista
  5. ChromeOs on vain kuohittu Linux -- Amerikan koululaitosta varten, niin ettei sillä voi tehdä mitään laitonta. Tuonkin Acerin voi vapauttaa näistä keinotekoisista kahleista monin eri tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kuohitseminen tarkoittaa mitä se tarkoittaa eli kyvyttömäksi tekemistä, niin olet väärässä. Linuxin kauneus on juuri siinä, että sen voi ytimen itse kääntämällä tehdä juuri sellaiseksi kuin haluaa. Chrome OS:sa on tarpeellinen eikä muuta.

      Poista
  6. Olen jyrkkä ja ehdoton näkkileipien laatujen vahti, pidän niistä kaikissa muissa muodoissa paitsi riisistä tehtyinä.

    Tässä tähtään erikseen Ylhäisten leivän kummalliseen muotoiluratkaisuun, kuka siellä tompeloi kun ei se paketti enää erotukaan muista? Voiko näin jatkua? Ettepä tiedä siellä kuulkaa Te arvon väki jotka meidän pääravintoainelisäämme ja keskeisintä tarjoiluratkaisua niin kunniallisesti kaikki nämä vuodet olette vartioineet ja varjelleet ulkopuolisten kanttipäitten vaikutuksilta miltä tuntuu kun lähes ei löydä rakasta ruokaryhmänsä uljasta edustajaa kaupan hyllyjen labyrintistä. Minä kerron miltä! Sielua riipoo.

    Tosin voikin olla että tulee vähäsen sota joten olen varannut lujasti Jurmo saaristolaisnäkkileipää. Hemoglobiini on tapissa, maksamakkarankin on syy.

    Hamstraaminen on hauskaa kunhan viitsii tehdä sen taiten. Aivan kelpo lukulaseja saa alle kahden euron hintaan jos on kumminkin sentään jotenkin näkevää näpertelijää ja suurennuslasit ovat aina tarpeen, myös paristovalaistut.

    I. Hallantie

    VastaaPoista
  7. Kestokulutustavaroita hankkiessani tulen usein maksaneeksi kipukynnyksen ylittäviä hintoja. Sillä ajatuksella, että kyllä se kipu pian hellittää. Enemmän harmittaisi, jos jatkuvasti pitäisi olla tyytymätön halvan vaihtoehdon ominaisuuksiin. Mieluummin ilman kuin Hillman, niinkuin ennen sanottiin. Nuukailu ei ole ollut minun lajini. Siitä johtuen nurkissa on käytettyä roinaa, mutta varallisuudesta ei kannata mainita mitään.

    Kaupassa nostelen tavarat hihnalle ja silmämäärin pystyn arvioimaan loppusumman parin kolmen kympin tarkkuudella. Samaan aikaan vaimo on laskenut päässään ja ilmoittaa summan, joka yllättävän usein osuu alle euron päähän siitä mitä kassa sanoo. Ei se hänenkään hintakurinsa aina pidä. Viimeksi talvitakkiostoksilla sanoin hänen ensiksi kokeilemastaan, että näytät ihan mummolta tuossa. Otin rekistä lähes tuplahintaisen vaihtoehdon ja sovituksen jälkeen sanoin, että matkan päästä näytät tässä ainakin kaksikymmentä vuotta nuoremmalta (kuin mitä olet). Se kelpasi. Hyvä takki.

    VastaaPoista
  8. Ai niin. Valokuvien säätöä varten voi asentaa vaikka GIMPin. Avataan Terminaali-ikkuna ja kirjoitetaan "sudo apt-get install gimp".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gimp on kyllä aivan surkea. 8-bittiset värit, lightroom-tyylinen kuvien järjestäminen puuttuu ym. Käytän Gimpiä töissä, Adoben softia kotona.

      Poista
    2. Tulihan se sieltä. Värit on tosin 24-bittisiä. Tosi ammatilaiset valittaa ainoastaan että puuttuu CMYK, mutta sekin lienee korjattu viimeaikoina.

      Poista
    3. Yllä olevan kirjoittaja ei ainakaan ole ammattilainen. Kahdeksan bittiä per väri (punainen, vihreä, sininen) tekee yhteensä tuon 24 bittiä, mutta kamerat tuottavat 16 bittiä per väri eli yhteensä 48 bittiä.

      Poista
  9. Eikös ne housut kuitenkin pidä astuttaessa ottaa pois jalasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiaa sen tarkemmin tuntematta arvelen, että jo pelkkä vetoketjun tai nappien avaaminen saattaisi riittää.

      Poista
    2. Eikö mitä: kun seminologeja alkoi maatiloilla käydä, yhdessäkin ensikertalaispaikassa emäntä neuvoi oven pieleen lyömänsä naulan, johon siementäjä voi sitten housunsa toimituksen ajaksi riisua.

      Poista