Sivun näyttöjä yhteensä

17. elokuuta 2022

Yliote


 

Tein huonon sanaleikin termistä, jolle en keksi iskevää suomennosta. ”Imperial overreach” tarkoittaa pullaan tukehtumista V. Putinin tapaan. Isoisäni, joka oli huono ihminen, tapasi sanoa, että on otettava yksi askel kerrallaan. Jos ottaa kaksi kerralla, putoaa perseelleen. Tämän opin hän oli omaksunut keisarillisen Venäjän solttuna viimeistään vuonna 1917.

 

Kuunnellessani Trumpin ihmeistä palasin kirjaan, jota luen uudestaan omista syistäni, Kuisman ”Venäjä ja Suomen talous”. Se piirtää Venäjän ja Suomen yhteyden Pietarin kaupungin perustamisesta alkaen. Kun kirja on ilmestynyt vuonna 2015, lukijalla on nyt helposti arvattava uusi motiivi.

 

Ilmaistakseni itseäni varovasti, vuoden 2015 jälkeen tapahtui useita asioita, joita esimerkiksi minä en olisi osannut ikinä odottaa.

 

Niinpä käytän muistin tukea hyväkseni ja mietin kansalaissotaa, etenkin siihen johtaneita ja sitä seuranneita asioita eli Suomi 1914 – 1924. Keskusteltiinko silloin kohtalokkaan tärkeistä asioista ja tehtiinkö silloin tietoisesti merkittäviä tekoja?

 

Vastaus on että ei ja ei.

 

Maailmansodan loppuvaiheessa meillä osa ihmisistä äänesti ja kannatti Venäjää ja osa Saksaa. Voittaja oli joukko ”ei osaa sanoa”, koska sekä Venäjä että Saksa hävisivät sodan ja tuhosivat taloutensa.

 

Niinkin taitavaksi osoittautunut mies kuin kenraali Mannerheim olisi Seinäjoella tammikuussa 1918 voinut hyvin ottaa nimekseen H. Moilanen.

 

USA:ssa tärkein yleinen kysymys on, kuka voitti toissa vuoden presidentinvaalit. Kiinassa tärkein kysymys on, kuka käy saarella, joka ehkä on heidän maakuntansa ja ehkä ei. Ja Venäjä tuhoaa natsin toisensa jälkeen Ukrainassa, jota toisaalta ei ole olemassakaan, tai ainakaan ei pitäisi olla. 

 

Samaan aikaan Suomessa tilanne on ensimmäisen kerran minun elinaikanani se, että kaikki eduskuntapuolueet esittävät kantoja, jotka ovat mielestäni järkeviä ja aika ajoin jopa kannatettavia.

 

Esimerkiksi Natoon oli mielestäni hakeuduttava ja S. Niinistö on mielestäni hyvä mies. Tietääkseni mikään puolue ei ole eri mieltä näistä asioista. Joukko ihmisiä on, mutta tällaisia asioita ratkaistaan puolueiden kautta. 

 

Olisiko ongelma tuon sanan kohdalla – puolue? Ennen oli yksinkertaista olla riistetty tai riistäjä, esimerkiksi työläinen tai kapitalisti. Iranin mielestä  murhattu on murhaaja, jos pyhä kirja sanoo niin, ja se sanoo.

 

Entä jos pesäpallo-ottelut hoidettaisiin äänestämällä? Mikä säästö! Kaupan kassalla voisi äänestää, voittaako seuraavassa ottelussa Kips vai Pöps.

 

Ja jalkapallo kiellettäisiin, koska potkiminen on ruma tapa ja saattaa villitä ymmärtämättömiä, etenkin naisia ja lapsia. Samalla selvittäisiin siitäkin, että joidenkin vakaumuksen mukaan jalkapallo on pyöreä ja joidenkin toisten mielestä se on soikea. Ja kieltämällä tikapuiden myynti ja mainostaminen selvittäisiin myös yliotteen ongelmasta.

22 kommenttia:

 1. Tikapuiden käyttö töissä on kielletty jo. Lampun taitaa saada vaihtaa niitä käyttäen. Joulukuusen saa koristaa kotona tikapuilta, töissä ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herttileiri nyk kumminki. Huomautettavimmin tämä hama tässä edellä on epätäsmällisen kielenkäytön suora seuraus.

   Tikkailta ei saa tehdä töitä. Saman seikan sanoo myös: Telineitä ja niiden portaita ei saa käyttää tarvikkeiden kuljetukseen työpisteen läheisyyteen.
   Söhköhenkilöitä ei oteta lukuun, paitsi selvään perinteiseen skottiasuun höyrähtäneitä.
   Eräs tunnettu työasupulju hiljan tosin laati pätevän sovelluksen sellaisestakin, palosuojatun.
   Viisasta.
   Ei ole näkynyt.
   Onnekasta.

   Poista
 2. "Entä jos pesäpallo-ottelut hoidettaisiin äänestämällä? Mikä säästö!"

  Niin, tai "gallupilla"! Mikä moninkertainen säästö, joka suhteessa! Sopisi siinä ottelun ylituomarin, pesävahteja mitenkään unohtamatta, heti kiilaan!-vihellyksen jälkeen kajauttaa muinaisen Kaifaan tavoin: - Mihin me enää todisteita tarvitsemme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaifas oli sinänsä oikeassa: juutalaista lakia saattoi tulkita niin, että Jeesus syyllistyi kuulustelussaan jumalanpilkkaan, eikä tuomioistuin tarvinnut teosta todisteita, koska sen jäsenet olivat nähneet teon. Nykypäivänä tämä ei kelpaisi, koska tällainen todistelutapa on kielletty: tuomioistuin ei saa ratkaista istunnossa tapahtunutta rikosta ilman esitutkintaa ja syytettä. Vielä 1990-luvun alussa laki tunsi sitävastoin teoreettisen mahdollisuuden, että tuomari ottaa tutkittavakseen oma-aloitteisesti paikkakunnalla yleisesti tunnetun rikoksen, haastaa itse todistajat, etsii näitä kuulemalla syyllisen ja tuomitsee tämän. Käytännössähän tätä ei ollut varmaan tapahtunut vuosikymmeniin.

   Tämäpä olisi sinänsä mielenkiintoinen oikeuskysymys: jos KKO:n pleenum näkisi vähintään majurin arvoisen upseerin tekevän sotilasrikoksen istuntosalissa, miten valitus hovioikeuden tuomiosta käsiteltäisiin? Oikeudesta ei löytyisi yhtään jäävitöntä tuomaria, koska syytetty voisi haastaa heidät kaikki todistajiksi hovioikeuteen. No, laki antaa tähänkin ratkaisun: tuomarin ollessa estynyt, voidaan nimittää sijainen, joten tasavallan presidentti nimittäisi tarvittavan määrän jäävittömiä lakimiehiä KKO:n esityksestä määräaikaisiksi jäseniksi.

   Poista
 3. Pesäpallo-ottelut ratkaistiin Suomessa eräässä vaiheessa eräänlaisella äänestyksellä: voittajaksi sovittiin se, jota vastaan kansa äänesti vedonlyönnissä. Lopputulos oli huono. Lajin maine pilaantui ja pesäpallon lupaava nousu katkesi.

  Apropoo, tuossa ylempänä oleva anonyymi kommentti, jossa pohditaan absurdia hypoteettista oikeustapausta, on minun. En huomannut, että olin vahingossa kirjautunut ulos.

  VastaaPoista
 4. >… kaikki eduskuntapuolueet esittävät kantoja, jotka ovat mielestäni järkeviä…

  Piti oikein tarkistaa, mitä tarkoitetaan järkevyydellä. Eräs esitetty määritelmä oli tämä: ”…olosuhteisiin sovelias, tarkoitusta tai tavoitetta palveleva”.

  Oleellista siis on päämäärä ja sen tavoittaminen, ja vallankin toimien suhteuttaminen tähän tarkoitukseen.

  Viisasta kyllä, hallitsijamme ovat katsoneen järkeväksi lykätä tämän tavoitteen kuvaamiseen tuonnemmaksi.

  Totean kauniiksi lopuksi, että tunti sitten käyrä kertoi sen, että Euroopan maakaasun hinta on noussut yli 45-kertaiseksi parin vuoden takaiseen arvoonsa verrattuna. Ei siis 45 % korkeammaksi. En ryhdy arvailemaan, mikä päämäärä tällä on.

  Hyvää illan jatko, muistakaa sammuttaa valot.

  VastaaPoista
 5. Sekä Niinistö että Lipponen olivat sokeita kansantalouden faktoille, kun veivät Suomen eurojärjestelmään. Ihmeellistä, ettei äänestäjistä ja puoluepukareista aika moni ymmärrä vieläkään tehtyä kardinaalivirhettä. Jälkiviisaus ei ole mitenkään helppoa, koska kaikki eivät kykene viisastumaan edes jälkikäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisit ehkä avata väitettäsi, minulle se ei ensi heitolla mennyt läpi.

   Poista
  2. Olet itse hyvä esimerkki siitä miten joku ei kykene viisastumaan edes jälkikäteen.

   Pelottaa ajatella että mikähän olisi markan arvo, jos ei olisi euroa. Jokohan täällä olisi normaali käytössä 100000 markan setelit?

   Poista
  3. "Jokohan täällä olisi normaali käytössä 100000 markan setelit?"

   Vrt. Ruotsi.

   Poista
  4. Ruotsin talous on paljon vahvempi. Täällä taas haikaillaan devalvaatiota lähes päivittäin.

   Poista
 6. Kuvan mukaisesta tikapuutilanteesta tuli mieleeni klassinen onnettomuus, johon lukemattomat miehet syyllistyvät. Toimen nimenä on joko puun ison vahvan oksan katkaisu tai sen latvan katkaisu aikoen kenties lopulta koko puun nujertaa.

  Melkein aina käy siten että mies asettaa tikapuut puuta vasten ja kiipeää pörräävän moottorisahan kanssa ylös, joskus jopa 10 metrin korkeuteen. Oksaa ryhdytään sahaamaan suurella menestyksellä ja oksapa katkeaa tarkoitetulla tavalla. Mutta sitten tapahtuu jotakin jota kukaan ei osaa odottaa. Oksan latvus hakeutuu maata kohti ja törmää maan pintaan. Sen jälkeen oksan yläpää heilahtaa luonnonlakien mukaisesti kohti tikkaita jotka romahtavat maahan ja isäntä tulee heti perässä moottorisaha kourassa. Yleensä luita katkeaa ja joskus käy pahempaa. Tunnen henkilöitä joille on juuri näin käynyt, varoituksistani huolimatta. Netistä löytyy tuhansittain videoita eri vuosikymmeniltä joissa asiat tapahtuvat aina samassa järjestyksessä ja lopputulos on sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajankohtainen kommentti. Asetin eilen jatkettavat tikapuut puuta vasten ja kiipesin kaarisahan kanssa noin seitsemän metrin korkeuteen katkaisemaan piharakennuksen ylle kurottuvan oksan, vahvuus noin 8 cm. Onnistui vain pienin vaurioin, vähän hiertymää toiseen käteen.
   - ar

   Poista
  2. Sanotun toimen voi tehdä oikeinkin. Tikkaat pitää sitoa puuhun parista kohdasta. Oksaan kiinnitetään haarauman jälkeen köysi josta apuhenkilö vetää ulospäin. Oksa sahataan lopussa hitaasti jotta se alkaa hiljalleen vaipua alaspäin mutta jää rauhallisesti roikkumaan. Sitten varoen sahataan oksasta loputkin ja apuhenkilö pitää kireällä jotta oksa putoaa rungosta mahdollisimman kauas ja poispäin tikkaista. Pientä riskiä voi jäädä kuten kaatohommissa aina jää.

   Poista
  3. Toloppakengät jalakaan, remmit vyötärölle, kypärä piähän ja oksaoksalta yksikätisellä Stihlillä sahaamaan samalla kun yhä ylös yrittää.

   Poista
  4. Torkahduksenestohälytin takataskuun ja nokosille, antaa häntä ammattimiehelle työtehtävän ja jo.
   (Edellä kirjoittanut, vissiin.)
   Ei oo rahast' kii, purkaa puut kiipeillen, myös vaikeat.

   Jos oikein krantuttaa nin *rkele Ilmainen Arviointi on vetävä mainoslause.

   Poista

 7. Linden Marin Lindman ja meikälle vielä af Ursin. Eiliset demarinimet. Ja tuo Ursin onkin "av". Liekö miehen ikioma kekkaus skrivata noin ? Vika ostos, divarin ikkunasta mutta kun myyjä tiesi miehen hyvin. Honasin kummastella julkaisuvuotta 1930. Vieläkö elossa ! No oli, kohta vainaa. Ja se oikea kirja olisi ollut julaistu "Testamenttini Suomen köyhälistölle" 40 vuotta aikaisemmin. Ostin silti kun wikistä myyjä luki että miehen väitöskirja oltiin hylätty ja minä oitis parahtamaan että idelogisista syistä eli marxilaisesta hapatuksestaan. No ei kai vaan vääryyksien uloshuutamisesta.

  Minna Canthin vikakin sen Koivulan surkulan kohdalla oli kirjoittaa ulos eikä pitää asiaa ikävänä mutta Jumalan säätämänä ja kai rangaistuksena. Hieno porvarivallan kuvaus Firenzestä ja lähempää Lyypekistä se Ilkka Nummelan Canth kirja. Ja mitä Canthiin nykytieteilijättärien osalta tulee, niin syventykööt Frenckell-Thesleffin Canth kirkkauteen. Sen noukin mukaani Kansanvalistusseuran poistokorista Chygneuksen kadulta.

  Siihen tuli asuntokauppameklari nimeltä Kahdeksas taivas. Upea ja osuva nimi. Että kyllä ne tietävät munaskunsa. Ihan puhuvat kuin Goldman Sachsin edellinen toimitusjohtaja. Et ymmärrä, sori. N.R av Ursin olisi ymmärtänyt. Ja auttoikin jumalaa luomaan puhtaampaa maailmaa. Vaan kuinkas kävi !

  Nuo demarit tänään Kuopiossa hyppäävät sinkautusseipäällä yli tulisenvirran. Vai putoavatko palavat. PS veto Halla-ahon suojiin on väkevä kun Purrakaan ei kannatusta pura. Ihme juttu. Hyvä Suomi sinun laulusi kantaa.

  Tuo demarikolmikko asettuu hyökkäykseen Sote uudistajia vastaan. 0,7 % on isku Mehiläinen Terveystalo robottioptimismia vastaan. Robotoimalla päästäisiin globaalin rahavaltameren huokailujen tahtiin ja BIS Taksonomiaan eli taikurihatullisiin investointirahaa. Ei lisä- eikä palautusmaksuvelvollisuutta. Meri vain huolailee ikuista kulkuaan ja raha ilotsee saadessaan täytää luomisensa tehtävää. Ks. uusi testamentti.

  Pakko panna piste. Kokonaisen kirjan näistä runolauloi intialais-australialainen Satyajit Das 2011. Luin alleviivasin ällistelin. Tankkasin vaikka putosin kärryiltä. Nyt luen uusiksi -ja ymmärrän. Mutta maailma on jo taas luotu uudeksi. Vahinko. Enää en ymmärrä.

  Toivoa on. Das on tehnyt uuden kirjan. Voisiko olla toinen esiripun repäisy. No perästä kuuluu. Extreme Money. The masters of the universe & the cult of risk -kirjaa 2011 ei löydy kirjastoista. Paitsi Hankenista ja uskonpa sen sinne itse ehdottaneeni. Kirja sisältää modernien älypäiden laskuopillistamisen ja laskukoneistamisen ja tilastohimalajan huikeat vuodet. Das tässä lainaa Lutheria "that great whore, reason".

  Aikausi jo vaihtui. Mitä nyt on menossa, en tiedä. Eilinen Guardian ei meinannut pysyä näytöllä kun se syyti ja syytti 10,1 % inflaatiosta -ketä? Cityä vaikka sekin on jo Canary Warfilla. Siellä Wanhassa satamassa on myös Timber Square. Että siis savotan päätehakuu, rahaa hyvinvointiSuomeen. Olisi vaan noita Ursineita tai Jouko Ahosia (paperiliitto), jotka pohtivat itse vaikka KPMG ja Rochier tekevät sen paremmin. Mukavamminkin valiokuntapenkeiltä(än).Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Valokuvasi äidistäsi 99 vuotisjuhlasta nousi toistuvasti silmiini. Niin kaunis.

   Oli hyvä kuulla elonvuosista myös palvelutalossa. Mikäs kun tuollaiset lapset. "Nuorempi viisas veljeni" nousee mieleen myös, nyt viimeksi Stockmannin saneerauksessa. Josko se ei tyystin luhistuisi.

   Sinun ja veljesi yhteydestä haluaisin arvella ääneen, että siinä on jotain isoa. Paradoksia. Kansainvälisen modernin sivistyneistön kohunimiä ovat vuoden 2007-2008 paljastajat ja ennaltatietäjät John Lanchester ja "Tony". Edellinen kaunokirjoittaja ja reaalimaailman salojen profeetallinenkin näkijä. Tony kai naapurinpoika pubista tai yksityisklubilta. Artikkeleita ilmestyi hienostuneessa konservatiivisessa London Review of Booksissa.

   Tonyyn viittaaminen syvänä kurkkuna lakkasi kun Lanchester kirjoitti kysyneensä yhdessä yhteydessä että kuinkas te selvisitte kostumatta (eräästäkin strategia instrumentista). No kun me olimme sen sopimushäkkyrän konstruoineetkin.

   Veljekset Kemppinen olivat hilkulla tulla syväkurkuiksi finanssien myllertymisen intellektuaalisen puolen avaamisessa kuluneiden 40 vuoden aikakautena. Kautta globaalin verkon. Seppo oli sisällä koska Suomenkin instituutiot perinjuurin myllertyivät nykyisiksi -ja jatkuu. Jukka oikeusolojen kehityshistoriaan syventyneenä supertyöteliäänä olisi kenties fokusoinut sopimus- ja yhtiö- ja WTO ja Basel asioihin uusissa avantgarde kuoseissaan. Sala-asioihin joiden salamyhkäisyys ja useimmat tulemat nyt uhkaavat demokratioiden legitimiteettiä. Ja vielä kiukaallinen. Isä Kullervo tiesi millaisesta Ukkotuomari vallasta aloitettiin. Ja siihenkö taannutaan ?

   Tavallisen perheen asialla oleva äärioikeisto, =valesana, termikaappaus, inholla katsoo peukutusäänestyksissä valittuja "päättäjiä". Asiathan jo ovat rahavallaksi asettuneella teknoeliitillä -ja heitä varten. On tästä mielestäni ainakin spekuloitavaksi älyllis-moraalisen etujoukon parisssa. Professoreissa ja piispoissa löytyy. Mutta mitä ne tekevät ? Oikeata eivät ainakaan.

   Saa nähdä kuka tästä henkiin jää -tai tulee.JS

   Poista
 8. KiPS ja PöPS... kävin mielessäni läpi maan pesisjengejä, eikä tullut mieleen yhtä ainoaa palloseuraa. Lähinnä oli Kajaanin Pallokerho.

  Eli nuo ovat kyllä alasarjojen potkupallijoukkueita, luullakseni Kihniöstä ja Pöljältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Pöljäm pysäkiltä palamupuihen siimekseen" on mielestäni melkoinen klassikko kirjan nimeksi.

   Poista
 9. Niin kauan kun diktaattorin pullaantukehtumista täytyy vielä odotella, on keksittävä muita keinoja. En suinkaan vastusta kehitysapua itsessään, mutta nyt olisi Suomella ja EU:lla vahvat perusteet pistää rahahanat heti kiinni kaikilta niiltä mailta, jotka YK:ssa tai muualla tukevat Venäjän valtioterroria. Suomi voi sen tehdä omalta osaltaan itsekin.

  VastaaPoista