Sivun näyttöjä yhteensä

20. heinäkuuta 2022

Kaikki oikeudet pidätetään


 


 

En tiedä, mitä otsikon lause tarkoittaa. Se viitannee tekijänoikeuteen, koska lause jäi mieleen Valituista paloista ja myöhemmin vappulehdestä, jossa sitä oli täydennetty ”myös hovioikeudet”.

 

Koska oikeustiedettä ei ole tarkoitettu älyn jättiläisille, olen harrastanut sitä. Sivutuotteena olen vapaa ”huijari-oireyhtymästä”. Se kuulemma piinaa tiedemiehiä ja taiteilijoita. Vielä lähellä huippua mielessä puikkii: entä jos nuo muut huomaavat, että todellisuudessa en osaa enkä tiedä oikeastaan mitään.

 

Kun joitakin vuosikymmeniä esittelee ja ratkaisee oikeusriitoja ja ratkaisut saavat lainvoiman ja jotkut niistä vakiintuvat ennakkotapauksiksi eli malleiksi muille, ei mieti, että onkohan tämä nyt todella näin. Tuomari on kuin putkimies: tästä poikki, tuohon jengat, kierretään kiinni ja pannaan vesi päälle.

 

Tämän blogin tarkoitus ei ole välittää tietoa.

 

Jäin miettimään tätä, kun olin tutkiskellut Murtsin verkkoon kirjoittamaa. Veijo Murtomäki, jota en ole siis tavannut pitkiin, pitkiin aikoihin, vaikka kerran puuhasimme useinkin yhdessä hänen ja Jukka Isopuron kanssa, on laatinut ja koonnut osoitteeseen muhi.uniarts.fi aivan mahtavan määrän sellaista musiikkitietoa, mitä juuri kenelläkään ei ole.

 

Murtomäen musiikin historia on täynnä vihjeitä, esimerkiksi suotta unohdetuista säveltäjistä. Itse nautin myös käännöksen käännöksistä, tyyppiä ” H-molli. Tässä sävellajissa puhuu ankarien kärsimysten tuottama katkera, synkeä valitus; raukeana ja miltei toivottomana katselee näissä soinneissa järkytetty mieli ympärilleen. Alistuvana ja luottavaisena pikaisesta avusta raskautetun anominen muuttuu yhä sisäisemmäksi ja pakottavammaksi. (Koraali “Meine Hoffnung stehet feste” ja Rollenin Thirza poikineen: “Dunkler, grauenvoller Tag” jne.).”

 

Kuvassa esiintyvät unohdetun Alkanin musiikki soi juuri nyt. Idagio tarjoaa runsaan valikoiman: pianosovitus – d-molli-pianokonsertosta. Siis ei orkesteria, pelkkä piano!

 

Samaan aikaan pohdin itse kirjallisuuden ja runouden kaanonia. Mitä vihjaisin nuorille henkilöille, joilla on tai voi olla into paneutua sellaiseen, mistä on oleva heille iloa ja hyötyä? Se on vaikea kysymys.

 

Eilinen kirjoitus oli viite ajan filosofiaan. Emme tiedä, mitä aika on. Oravat tietävät. Ne keräävät käpyjä ja piilottavat niitä ja muistavat, useimmiten, viikkojen tai kuukausien kuluttua omat piilonsa. Toisin sanoen ne toimivat menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden alueella, eikä niillä ole kelloa.

 

Kun viittasin uskaliaasti uskontoon ja Raamatun luomiskertomukseen, mielessäni oli D. Boenhoeferin hieno lause. ”Sellaista Jumalaa ei ole olemassa, joka olisi olemassa.” Einen Gott, den es gibt, gibt es nicht. Teologi siis sanoo, että jos Jumala on, olemassaolo eli myös käsityksemme omasta olemassaolostamme, on hänen luomaansa.. Eli emme voi tietää emmekä tule koskaan tietämään.

 

Muistattehan ovelan Pascalin vihjeen: ellei usko tuonpuoleiseen, ei tule koskaan näkemään olleensa oikeassa; jos uskoo, ei tule koskaan ymmärtämään olleensa väärässä.

 

17 kommenttia:

 1. Bonhoefferin lause on apofaattisen teologian suurin ilmaus ja liittyy kristilliseen traditioon kiinteästi. Samaa mieltä olivat jo eräät 500-luvun teologit: Jumala ylittää ymmärryksemme niin syvästi, ettei hänen olemassaoloaankaan voi käsitellä arkikielen käsitteillä. Kyllähän tämän tietää. Itsellenikin tuli paha olo käsitellessäni Häntä liian filosofisesti edellisissä kommenteissani. Ei Jumalaa voi laittaa yhtälöön muuttujaksi niin kuin elektronia.

  Itse haluaisin kuitenkin suhtautua asiaan positiivisemmin. Jumala on luonut meidät kuvakseen. Meillä on sama järki kuin Hänellä, ja voimme, rajallisesti, käsitellä Häntä, vaikka kielemme ja tunteemme ilmaisut jäävät aina vain osittaisiksi. Eli Hän ei jää käsittämättömäksi. Nyt aavistamme ja näemme kuin kuvastimessa, kerran katselemme kasvoista kasvoihin ja ymmärrämme täysin. Apofaattisuus on, liian pitkälle mennessään, ylpeyttä sekin. Pitää luottaa Luojan rakkauteen, että hän antaa meidän ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme luoneet Jumalan omaksi kuvaksemme. Muutoin Jumala on täysin turha tekijä siinä yhtälössä jonka maailmankaikkeus muodostaa.

   Poista
  2. Olet aika ylpeä uskossasi.

   Poista
  3. Voi hyvinkin olla, että olemme luoneet jumalia omiksi kuviksemme, niin monta erilaista niitä on. Mutta niin kauan kuin emme ymmärrä maailmankaikkeuden alkuperää, sen rakennetta ja omaa kykyämme tiedostaa olemassaoloamme, avoimet kysymykset vaativat vastauksia - ja eräs vastaus on Jumala.

   Poista
  4. Aukkojen Jumala, tuo voimaton raukka, joka piilottelee tietämättömyydessä.

   Poista
  5. Ei suinkaan aukkojen jumala, vaan vastausten valtias.

   James Webb kuvasi juuri galaksin 13,5 miljardin valovuoden takaa menneisyydestä, jolloin maailmankaikkeus oli 300 miljoonaa vuotta vanha, siis sylivauva nykyiseen verrattuna

   Heti kun Webb yltää 300 miljoonan vuoden ja yhden sekunnin päähän, kuvassa ei ole materian muruakaan, säteilyn säröäkään, ainoastaan Olemassaolon Luoja. Tai Tyhjyys.

   Poista
  6. Tyhjien vastausten valtias jolla viisaskin pettää itseään.

   Poista
 2. Ulos luontoon, huurut vähenee. Lähi-idän poikien muinaiset sekopäiset vedättämiset jää omaan arvoonsa, kun katselee miten auringonsäde sattuu koivunlehteen ja kuinka valo siilautuu mäntymetsikössä tai kuinka pääskynen kaartelee sinisellä taivaalla. Jos ei vielä riitä, voi ajatella korskeudessaan sitä tosiasiaa, kuinka pieni minä on Maan kuorella, Maa Linnunradan laidassa, Linnunrata vain yksi galaksi lukemattomien muiden joukossa jne sinne, josta emme tiedä sitäkään. Oikeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa.
   Marraskuun lopulla on taas lupa perkelöityä.

   Poista
 3. On olemassa tietty kirjallisuudenlaji, jossa erityisen ansiokkaasti sekoitetaan runous, filosofia, historia ja arkitodellisuus. Näitä kirjoja monissa eri kulttuureissa kautta maan piirin. Minäpä tiedän jotain, mitä sinä et voi todistaa -valtaa on kätevä käyttää, ja onhan niissä myös hyviä neuvoja ja lohtua, kokoaa myös villejä joukkoja yhteen, laumaeläimiä kun olemme. Toora, Raamattu, Koraani, Mormonin kirja, Veda-kirjat, Pääoma, Punainen kirja, ufologiset kirjat, sikhiläisyyden, konfutselaisuuden ja ties minkä kirjoitukset. Vie sie, minä vikisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jokin kaikkeuksellinen, selittämätön, mahtava on näissä haluttu vangita, alistaa, hyödyntää. Sellainen on sitä syntiä. Se on pyhän häpäisemistä. Röyhkeää, sielutonta.

   Poista
 4. “Emme tiedä, mitä aika on”. Emmekö?

  Ajatus varmaan kulkee siihen malliin, että kello mittaa jotain itsenäistä suuretta, jota me kutsumme ajaksi.

  Kuitenkin, ”aika” on kovin yksinkertainen: Kellojärjestelmä on kahden eri tapahtumasarjan keskinäisten tapahtumamäärien laskemista. Kaksi metronomia on samaan aikaan sekä kello että ”aika”, riippuen siitä, kumman kannalta asiaa tarkastelemme. Itsenäistä ”aikaa” ei ole.

  Puhuminen ajan kulumisen absoluuttisesta ”nopeudessa” on absurdi. Nopeuden mittaamiseen tarvittaisiin luonnollisesti jokin kiinteä referenssi, joka ei ole mukana prosessissa, jokin, missä ”aika ei kulu”.

  Menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta ei ole. Ei ole ilman simulaatiota, joihin tapahtumia voisi sijoittaa ja niiden suhdetta tarkastella. Heureka! Meidän aivomme ovat tämä simulaatio. Me olemme maailmankellon liipotin.

  VastaaPoista

 5. Mario Draghi Italian keskusraha-varaston eli reserven ex-pomo ja Goldman Sachs private rahapainon ex-partneri, ex-pääministeri eilisestä, oli EKP:n pääjohtaja kesällä 2012 ja pelasti euron. Rahallako ? Ei. Puheella Lontoon Cityssä.

  Hän sanoi ulos tekevänsä mitä ikinä tarvitaankaan (jotta Kreikkaan ei euro kaadu). Ei tarvittu euron euroa, sana vain. Ja Kreikan interbank sisäkorko laski. Mutta nyt hänen oma talonsa palaa. Sellaista on mainen kunnia.

  2020 tuli jatkoa kun koko maailman rahat olivat haihtua savuksi. FED US päällikkö teki uukäännöksen jo alkaneesta koron normaaliuttamisesta -ja Trumpin koura käsijarrulla. Satoi taas -rahaa.

  Kuin helikopterista tai lannanlevittäjä traktorista. Alkanut globaali suistuminen lamaan katkesi kun rahaa oli. Oikeastaan taas pelkä henkäys riitti. Pelipankit angliksi bankers gansterit kävivät taas rinkiinsä ja jokasiirto oli maksuvoimaa. Silkkaa vuorottaista toinentoisensa tukasta nostamista. Ja nousi. Helmikuun lopulle 2022 saakka.

  Nyt juttu on toinen. Tai oli jo 2020 Suomessa. Sana ei riittänyt eikä asiallisia valtio/pörssi velkakirja velallisia ollut. Oli jos minkälaisia kiinteistöpelureitten keskinäisiä velka- ja samalla toisen peli/peti kumppanin saamisia maksaa ; ja käviväthän ne toinen toiselleen noususuhdanteeksi ja arvojensa paisuttamiseen. Häkäkaasua. Kuten koronatalvi näytti. Onneksi oli Olli Rehn. Hänellä ostatettiin pelikortit kun leimaobligaatioita ei ollut -ja ostatettiin Snellmannin selän taakse piiloon. Kirjastokin pantiin nenän edestä kiinni uteliaitten haistaa. Oikeata EKP euroa annettiin kassalta mursujen kiinteistöpallotteluun. Ja toimi. Jo haisevat kortit vaihdatettiin frankfurteuroksi. Ensimmäinen Tesla laivaus saatiin satamaan ja kaduille juhannukseksi 2020.

  Nyt oli -22 ylioppilasLootusta ja jos mitä ferraria tämän kevään junioreiden kaasuttaa maahanmuuttajaWolttien pujotteluHesaan. Ja mummot Attendo ! Ei rollaattoreille eikä potkukelkoille, suksille kyllä alkutalvesta -22 täällä superhesassa. Tiedän katuhiihto varhaisaamuista, moi vaan katutraktori moikkauskaverit ! Ei noita lumiaamuja sentään kovin useita ollut, puolentusinaa mutta sitä jänskempiä. Runopojuna ihan uskoin savotalle hiihtelemäni tai Kiestinkiin.
  Oliko eroa ? Jotos mikä jotos, Siilasvuo.

  Nyt on toisin Johnson meni jo, Draghi nyt. Biden syksyllä. Näkee jos kuka elää. Aion kituutella. Ranskan vallankumouskirjan 1904 parissa ja haen vuoden 1871 Kommuunista vielä kamalampaa netitystä. Ja Suomesta sitten. Lotto, Ilkka Nummela panee kirjoihin Suomen maailmassa Minna Canth liikenaisena -ja kauniina hehkuu kannesta alkaen uuden maailman kuoseissa. Nummela vetää koko uuden aikauden köyhyydestä irti ja kulttuuri sijalle Kurjalaan.

  Älä sinäkään kauhuun kuole, näkyy niitä tekstejä löytyvän muitakin kuin ei-perinteisiä. Rehn tunki itsensä Aarno Cronvall ulkoilma temppeliin eikä sanaakaan Upinorista, palkkahillinnästä ainavaan. Potkupallosta. Joo. Futispomoista alkaen Palloliiton puheenjohtajasta, löytyvätkin usean kaupungin Kuopio Seinäjoki purku.raksu rahatoheloinnin paitsioetenijät.JS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahalle persojen ylivahtimestarin kielellisyys on kriittisyydestään tiedetty ja jaksaa viehättää. Tämäkin kirjoitus on tarpeen ja tarjolla, lahjomattomaan hintaan lahjattomille ja ilmaiseksi muille.

   Poista
 6. Normaalisti en kommentoi yhtään mitään tähän blogiin, koska en vain ole sivistystasoltani samalla tasolla , kuin te! Mutta nyt oli pakko. Sanoitte:
  ” Vielä lähellä huippua mielessä puikkii: entä jos nuo muut huomaavat, että todellisuudessa en osaa enkä tiedä oikeastaan mitään.”

  Veit minulta sen illuusion, jolloin luulin, että minä olin oppinut sinulta jotain, koska olen seurannut blogiasi vuosia.
  Olen järkyttynyt!
  Mutta sitten rauhoituin. Sanoitte ettei tarkoituksenne ollut välittää tietoa.

  Kiitos , nyt tiedän miten suhtautua
  teihin.

  VastaaPoista