Sivun näyttöjä yhteensä

1. heinäkuuta 2022

Halpaa tavaraa


  

Useissa kirjoissa kerrotaan, että Stalin olisi sodan aikana pienessä johtopiirissään pyyhkäissyt syrjään huolestumisen hurjista kaatuneiden määristä. ”Naiset tekevät lisää.”

 

Jo edellisessä maailmansodassa ja sitä ennen Japanin sodassa näkyi samaa henkeä: varsinkin sotamies on arvoton, ellei vain kustannuserä. Myös taktiikka oli hyökkäys hyökkäyksen perään, jopa suoraa kohti konetuliaseita, menestyksistä välittämättä. Ensimmäisessä maailmansodassa kaikilla hyökkääjällä ei ollut kivääri eikä kenkiä.

 

Tuota ajattelutapaa aistii myös Tolstoin ”Sodassa ja rauhassa”, vaikka silloin vastassa oli kaikkien aikojen miesten tapattaja Napoleon. Kuvana tässä jutussa on jälleen Minardin kuuluisa graafi, jossa ruskea on Napoleonin joukot menossa Moskovaan ja musta samat joukot palaamassa Moskovasta. Lähtiessä vahvuus oli 422 000 ja takaisin palasi 10 000. Alareunan pakkaslukemat ovat reamur-asteita. Jaa 0,8:lla niin saat celsiuksia. Paljon niitä oli.

 

Nykyajan suuri tabu on oman henkilökohtaisen kuoleman pelko ja koko puheenaiheen kätkeminen. Herätän joskus pahennusta sanomalla itse jo ohittaneeni kanssani samana vuonna syntyneiden eliniän odotteen. Ennusteen mukaan kuolen maaliskuussa 2021. Ei se mitään. Syntyessäni 1944 ennustettu kuolinkuukauteni oli tammikuu 1999.

 

Demokratiat joutuvat ottamaan huomioon sotatappiot, koska ne voivat näkyä vaaleissa. Yli sata vuotta sitten Englannille Sommen taistelu oli käydä kohtalokkaaksi, ja Ranska ei liene edelleenkään toipunut Verdunin tappioista; kapinan ranskalaiset sotilaat kuitenkin silloin tekivät. Ja suomalaisia kaatui viime sodissa noin 92 000, suurin osa tietysti parhaassa iässä.

 

Mitä lännessä aiotaan nyt tehdä venäläisten rahoille ja omaisuudelle? Kysymys on pohjaltaan ihmisoikeuksista, joita Venäjä itse ei harrasta.

 

Perusoikeuksien mukaan toiselta ei voi viedä varallisuutta ilman lakiin perustuvaa tuomiota. Sotakorvaukset ovat ikään kuin sopimuksia. Maksava osapuoli ei toimi vapaan tahtonsa mukaan, vaan todellisuudessa pakotettuna, mutta allekirjoittaa. Perusoikeusongelma ei nouse esiin. Huono sopimus ei ole poikkeus. Suomeltakaan ei ”riistetty” itäisiä alueita, vaan Suomi luovutti ne. Ryti sanoi teknisesti oikein, ettei valtio ole korvausvelvollinen siirtolaisille. Ehkä hän ajatteli, että jos joku kaipaa taloaan Viipurissa, sitä tulee vaatia Neuvostoliitolta.

 

Paasikivi toisteli, ettei Moskova ole raastupa. Mutta jospa sota loppuisi ja ukrainalaiset vaatisivat Sveitsissä olevat Venäjän valtionpankin nyt jäädytetyt varat itselleen osasuorituksina sodan tuhoista?

 

Moskovan juridiikka on omansa laista. Suomestahan vietiin sotakorvausten ohella myös saksalaisten yksityishenkilöiden omaisuus. Voi olla että jokin kartano Hämeenlinnan seudulla oli todellisuudessa ollut Saksan valtion määrättävissä, mutta merkittävästi meni myös muuta. En ole kuullut että tuo asia olisi aiheuttanut riitoja, vaikka laki saksalaisille kuuluneen omaisuuden luovuttamisesta oli mielestäni hyvin hämmästyttävä asiakirja, kun jouduin sitä  kerran soveltamaan. Neuvostoliitto keräsi itselleen jopa saksalaisille Suomessa myönnetyt patentit ja rekisteröidyt tavaramerkit. Vielä hiljan meillä oli maassa osakeyhtiöitä, jotka olivat saaneet pääomansa tällä keinolla. Suomessa toimi Seximo Oy, joka hallinnoi sotasaalista. Eräässä oikeusjutussa jouduin miettimään, voitiinko Neuvostoliittoa pitää elinkeinoharjoittajana.

Nähdäkseni varojen jäädyttäminen on ongelmatonta, koska se on väliaikainen turvaamistoimi. Varojen ottaminen sitä vastoin olisi sotatoimi, eikä yksityishenkilöiden omaisuuden ottaminen sodan takia onnistu lainkaan. Paitsi jos hänet tuomitaan esimerkiksi sotarikoksesta ja varat käytetään vahingonkorvauksena. Tämä ajatus voisi kiinnostaa joidenkin oligarkkien lakimiehiä.

 

Myymis- ja hukkaamiskielto Venäjän suurlähetystölle? Olisiko Helsingin käräjäoikeus toimivaltainen?

 

 

 

 

15 kommenttia:

 1. "Ja suomalaisia kaatui viime sodissa noin 92 000, suurin osa tietysti parhaassa iässä." Kyllä, mutta sotien seurauksena syntyivät suuret ikäluokat. Kalle Elo (2011) tutki mikä vaikutus tällä oli Suomen väestökehitykseen verrattuna siihen jos syntyvyys olisi pysynyt sillä tasolla jolla se oli 30-luvulla.Lopputulos: suomalaisia on tänä päiväna n. miljoona enemmän. Ilman suuria ikäluokkia huoltosuhde olisi alkanut heikentyä jo 80-luvulla. Hyvinvointivaltio olisi joutunut vaikeuksiin jo alkumetreillä. Nyt olisi taas kova tarve kasvavalle syntyvyydelle ennenkuin hukka perii. Jos historia toistaisi itseään niin ehkä se Putinin hyökkäys ei olisikaan pitkällä tähtäimellä niin huono juttu...

  VastaaPoista
 2. Ja sama toisinpäin: Kaakkois-Ukrainaan varastoitu vilja ja vaikkapa Azovstalin terästehdas lienevät yksityisomaisuutta.

  VastaaPoista
 3. En itsekään pidä kommenteista "mutta että niin tekivät myös länsivallat". Siitä huolimatta muistutan että kaikki voittajavaltiot veivät Saksasta ja sen liittolaisalueilta kaikenlaista helposti irtoavaa, kuten Urquellin pilsenerin oikeudet, rakettitutkimuksen henkilöineen, ja yksityisesti sotavankien kellot ja tikarit. Länsivalloilla oli erityinen yksikkö joka ensimmäisenä talletti viralliset paperit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus blogistossa maininnut, miten Suomussalmella syntynyt äitini menetti viime sodissa kaksi veljeä ja Eino-enonsa. Ehkä sota oli lähtökohtaisesti niin paha mylly, ja se tosiseikka, että sodassa aina jokin osa taistelijoista kuolee niin ilmeinen, ja ikäänkuin kohtalonomainen, että en muista äitini koskaan harmitelleen tai edes jossitelleen näiden läheisten kolmen kolmen miehen kuolemaa, mutta useammankin kerran sitä, miten tämän toisen veljen, jatkosodassa kaatuneen, rippilahjasi saama taskukello kummallisesti katosi KEK:n pastorin laatiman yksityisomaisuutta koskeneen inventaarin teon ja kotiin saapuneen vaatimattoman paketin avaamisen välillä: kello puuttui. Sen sosialisoi joku, joka taatusti ei ollut venäläinen, ja se että "omat noin tuhmasti tekivät", pahastutti häntä perinjuurin, vielä vuosikymmeniä itse tapahtuman jälkeen.

   Poista
 4. Tämä kysymys vieraiden valtioiden kansalaisten omaisuuden ottamisesta on mielenkiintoinen. Pakkotäytäntöönpanon kohdistaminen vieraaseen valtioon on tosiaan nähty perinteisesti sotatoimeksi. Käytännössä asia on kuitenkin muuttunut. Esimerkiksi Argentiinan omistama koululaiva, sota-alus, joutui viime vuosikymmenellä takavarikkoon jossain Länsi-Afrikan satamassa. Amerikkalaiset ovat sallineet aika usein oikeusjuttuja, joissa valtiolliseen omaisuuteen on kohdistettu pakkotäytäntöönpanotoimia.

  Voisi siis väittää, että oikeustila on muuttunut. Valtioiden siviililuonteiseen omaisuuteen ei kohdistu enää suvereenia immuniteettia vaan se on vieraan valtion maaperällä ikään kuin panttina hyvien suhteiden jatkumisesta. Sen vieminen on epäystävällistä, mutta ei sotatoimi, ihan samalla lailla kuin tietyn rajan alapuolelle jäävät kyberhyökkäykset tai tavanomaisempi tuholaistoiminta ovat nykyään valtiokäytännön mukaan yhteensopivaa toimintaa rauhantilan kanssa.

  Hyvänä esimerkkinä voisi ottaa sen, kun venäläiset lähettivät kolmisensataa spetznaz-miestä mellakoimaan Ranskan järjestämiin EM-kisoihin vuonna 2016. Tämähän oli ihan selvä sotatoimi ja siviilipukuun pukeutuneet huligaanit laittomia taistelijoita, jotka olisi voinut laittaa vankilaan tai joita vastaan olisi voinut käyttää sotilaallista voimaa. Sen sijaan Ranska tyytyi vain ottamaan sakin kiinni ja karkottamaan.

  VastaaPoista
 5. Kapina Ranskan armeijassa ei tapahtunut Verdunin taistelun, vaan sen jälkeen, epäonnistuneen "Nivellen offensiivin" johdosta.

  VastaaPoista
 6. Onpa mielenkiintoista pohdintaa.

  Jospa jonain tulevana kuukautena tai vuonna Putin tavattaisiin myymässä perunoita ja porkkanoita yms Helsingin Kauppatorilla, niin voitaisiinko hänet vangita sitlä seisomaltaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että Putin saisi Suomen passin. Tverissä ne, joiden sukunimi päättyy kirjaimiin "IN" ovat tunnetusti inkeriläisiä. Heille Koiviston ollessa luvattiin Suomen kansalaisuus. Kirill´in kanssa sama juttu (suomalaisugrilainen, tarkemmin erväläinen).

   Poista
  2. Sekoitat taas inkeriläiset ja inkerikot.

   Poista
 7. Putinin täydellinen välinpitämättömyys sekä ukrainalaisten hengistä että omien sotilaiden hengistä, on minua järkyttävä. Putin esittää jotain suurmiestä kuvitellen jäävänsä historiaan suurena valloittajana joka palauttaa Venäjän mahdin ja kunnian ja kenties muinoin valloitetut ja sittemmin menetetyt alueet takaisin. Hän ei elä enää realistisessa todellisuudessa eikä käsitä että hänen maaosuutensa on vähän ajan kuluttua suuruusluokkaa 2x2x1 m. Tulee siis käymään täysin päinvastoin ja Venäjän valtakunta tulee romahtamaan jos ei Putinia pysäytetä pian.

  Japanilaisilla oli aivan samanlaiset valloituskuvitelmat ja täydellinen välinpitämättömyys omista sotilaista ja etenkin viholliskansoista, arvottomia tapettavia kaikki. Kiduttaa ja raiskata ja orjuuttaa sai mielin määrin ja sitä japanilaiset tekivätkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sinulla on kuvitelma kaikkitietävyydestäsi?

   Poista
 8. Minä vuotta vanhempana vielä suuremmalla syyllä elän elinajanodotteen suhteen jatkoajalla. Kuitenkin tilastollisesti ajatellen reaalinen elinajanodotehan kai kasvaa iän mukana. Kun ei ole kuollut aikanaan, niin kuolee tietysti vasta myöhemmin.

  VastaaPoista
 9. Nykyisen Kalliomoskeijan paikkeille tipahti varmaankin helmikuussa 1944 pommi, jonka aikaansaannosten perusteella mummoni sai sotavahinkokorvauksia sisään tulleesta ikkunasta ja hajonneista väliovista. Ihan Suomen valtiolta. Siirtolaiset tai pakolaiset erikseen. Silloin kuin nyttenkin.

  Jos syntymävuoden ennuste olisi toteutunut, olisi jäänyt monta blogia lukematta.

  VastaaPoista
 10. Apu-lehden sivulla https://www.apu.fi/artikkelit/venajan-omistukset-ahvenanmaalla-ratkaisematta-apu-selvitti on artikkeli, jossa on käsittämätön tulkinta, että mainittu tontti ja talo olisi Suomen maanluovutus. Näinhän ei ole vaan kysymys on nimenomaan saksalaisomaisuudesta. Rytiä mukaillen, tämä on täysin lakiteknillinen asia.

  VastaaPoista
 11. Napoleonin laatuvaatimukset täyttävien tinanappien paleltuminen on lysti muistaa, tinarutto kehveli. Perehtykääpä, taikausko oli villinä valloillaan. Huonompi lejeerinki olisi kestänyt.

  No. Nyt se Kiina sitten sai tämänkin tietää.

  VastaaPoista