Sivun näyttöjä yhteensä

6. elokuuta 2021

Mikäpä on ollessa


 

 

Yhdysvalloista jätin eilen sanomatta, että kovin moni siitä sanottu asia on totta, ja ainakin yhtä moni paikkansa pitämätön. Ongelma on kielioppi. Kiinan ja Intian olemassaolosta huolimatta ei ole toista vastaavaa valtiota. Se löytyi eurooppalaisten mielestä vasta äskettäin ja oli sen jälkeen muutamia vuosisatoja joukko erittäin nurkkakuntaisi kaupunkipahasia.

 

Jo ajatus sellaisesta valtiosta, johon kuuluisivat sekä koilliset kolkot seudut että Karibian meren huuhtelevat höyryävät suot, oli mielipuolinen. Siis tyyppiä Ruotsi ja Espanja samaksi valtioksi.

 

Karibian nimi ilmestyi teksteihin 1700-luvun lopulla jonkin omaa vähäpätöisyyttään häpeävän heimon nimityksenä, ja ”Amerikka” puolestaan on tunnetusti väärinkäsitys tai väärennys erään Amerigon nimestä. K. Kolumbuksen sekoiluista on muuten mainioita uusia julkaisuja, kuten se yksi, joka käsittelee haaksirikkoutuneita kirjoja.

 

Sanoin vain, että Amerikan sisällissota ja sitä edeltänyt aika ovat sokeita pisteitä. Minkä ehkä luulemme tietävämme, menee sekin väärin. Esimerkiksi tietokilpailun hengessä: tuote, jolla taottiin silloisia miljoonia? – Valaanrasva. Sisällissodan aikana sen korvasi eräänlainen piki, jota pulppusi maasta eri puolilla ja osoittautui hyväksi voitelu- ja polttoaineeksi. Siis öljy. Ja valaan luut (hetulat) korvattiin korseteissa metallipunoksilla.

 

Joten Melvillen Moby Dick on sekä hieno romaani että tahaton perusmyytti kansakunnan synnystä. Ja amerikkalaisen sielunmaiseman kuvaus synyi ennen kuin amerikkalainen sielunmaisema. Edgar Allan Poe, joka itsekin oli käytännöllisesti hullu nero. Luin jokunen päivä sitten ”Kultakuoriaiseen” sisällytetyn kuvauksen mielisairaalasta, jonka hullut ovat ottaneet haltuunsa. En ollut penkillä pysyä. Niin oli hyvää tekstiä. Ja tietysti ajankohtaista. (The System of Doctor Tarr and Professor Feather.)

 

Kärsin nyt ankaraa rangaistusta. Huomasin sen viisi minuuttia sitten. Ihmettelin, miksi on niin erikoisen mukava olo. Siksi että olen vedellä ja leivällä valoisassa yksinäishuoneessa. Katso asiasta lähemmin esimerkiksi Pahanteon kaari tai asetus rikoslain voimaanpanosta.

 

Kirkkonummen raanavesi on erinomaista. Joskus tulee horaistua ruuan kanssa kivennäisvettä, jos tekee mieli kuplivaa, vaikka piimä on perusvalinta.

 

Eräs lähde vastasi lukijan kysymykseen, mikä ruoka kunnon kiinalaista todella iljettää. Tuohon vastataan usein että meijerituotteet, mutta nyt täsmennettiin, että kovakuorinen, patongin tyyppinen (minulla campaillou) leipä. Pekingin työväen palloilijoilla menee kuulemma otsanahka rullalle jo pelkästä ajatuksesta.

 

Niinpä en neuvo tyrkyttämään suomalaista ruislimppua. Sitä pitävä kovin outona monet amerikkalaisetkin, ja eurooppalaiset. Mutta kiinalaisen mellakkapoliisinkin voi kuulemma pelästyttää, jos on limppu kainalossa ja porkkana tai muu juures kädessä. – Edelleenkään en vastaa puheistani. Tätä nyt vain väitetään.

 

Valoisa yksinäishuoneeni muuttuu yön tullen pimeäksi yksinäishuoneeksi, enkä tiedä, kummasta enemmän pidän. 

 

Etenkin musiikkia kuunneltua (eilen Webernin kamarimusiikkia) pimeys ja hiljaisuus saa sylkähtelemään.

12 kommenttia:

 1. Valaanrasvan korvaaminen maaöljypohjaisilla voiteluaineilla oli hidas prosessi. Ilmeisesti maitovalaan rasva on aivan erikoisen hienoa voiteluainetta ja jalostettavissa äärimmäisen tasalaatuiseksi. Alkuperäinen kandelan määritelmä perustui nimittäin juuri maitovalaanrasvakynttilän valovoimaan. Maaöljystä vastaavanlaatuisen tavaran jalostaminen on varsin vaativaa.

  Eli autoa tai kärrynakselia sopi kyllä rasvata huonommilla aineilla, mutta ompelukoneen kaltaista hienomekaanista laitetta voideltiin valaanrasvalla vielä sotien välillä.

  Surkea episodi oli se, kun eräs virolainen rakensi Suonenjoelle koivuntuohesta betuliinia jalostaneen tehtaan 1930-luvulla. Miestä epäiltiin vakoojaksi (tai ehkä noidaksi) ja hänet karkotettiin. Nyt VTT tutkii samaa ainetta erittäin lupaavana biotuotteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman aineen vähemmän hienostunut olomuoto ja kauppanimi lienee ollut "tökötti".

   Poista
  2. Kaskelotti-valaan päästä saadaan parasta öljyä. Sitä käytettiin mm. ompelukoneöljynä ja kelloöljynä, se kun ei haihtunut ja muodostanut paksua kovettunutta jäämää. Kuriositeetti nykypäivänä on kaskelottiöljyn käyttö automaattivaihteistoöljyn komponenttina. Hupi loppui 1970-luvun alussa kun uhanalaisuuslakeja tuli USA:ssa voimaan. Valaanrasvaa, joka siis on eri tuote kuin kaskeloteista saatava "nestemäinen vaha" on käytetty mm. margariinin valmistamiseen samoin kuin valaan lihaa lihaliemikuutioiden valmistusaineena. Myöös ambra on ollut tärkeä tuote. Sitä löytyy joskus valtamerien rannoille ajautuneena. Parfyymiteollisuus maksaa siitä mukavasti.

   Poista
 2. Amerikan nimi kylläkin on perua (erään Bristolilaisen merikarhun mukaan) siitä, että kun Kolumbus sitten lopultakin osui sinne Karibian meren saarelle ja tähystäjä huusi, että maata näkyvissä, jupisi joku laivassa ollut esi-isänsä, että "An.. it's a miracle!"

  VastaaPoista
 3. Ymmärrämme etteivät pohjanmaalaisetkaan tajunneet aikanaan ranskalaisen maalaisleivän kuoren funktiota -- se tuli Vanhan Suomen ja viipurin kautta idästä. Vaikka, siis, oli ranskalainen juttu.

  Joten se Kotkan maalaisleivän nimellä oli Fazerin tappolistalla muovipussileivän marssin alla, 1985, kun eräässä toimistossa lanseerasimme leivän jonka voi myydä paperipussissa.

  VastaaPoista

 4. Seurakuntahan se Amerikka on eikä mikään valtio. Paavi keisari, piispakin jätettiin laivasta. Mitä melkoisin Zeelot Kiivailija kokosi porukan luvatuun maahan lähtijöitä Wilhelm Mobergin Maahanmuuttajiin. Se on suurenmoinen kronikka. Sekaista seurakuntaa.

  Meikän fiksideaa on eräs kun jatkaa Kaliforniaan saakka kullan perässä. Vaihtaa hippuspussinsa seteleiksi, koreiksi kuin kotirikkaiden Sverigessä sedelit.

  Riksbank oli tuolloin metallikannassa. Sama aikaväli jolloin Suomikin pääsi eroon fiat rahasta, paperisesta pakkorahasta (valtion "laillinen") ja hopearupliksi kruunut vaihdettiin. Sekoajat kyllä kohta palasivat, mutta kiinteytyivät taas. Siksi aikaikkunaksi, jossa Snellman iski.

  Kiihkoilijaksi tästä rikkaiden autojen ja kartanoelämän maksamisesta ja kuokan varteen kuolemisesta ja nääntymisestä alustalaisen osassa, toisten ylellisenmenon kustantajana, Väinö Linnakin lähti. Tuli mitä tuli äidin estellessä "näinkään ei voi jatkua". Päämäärä.

  Kokkolan teatteri teki Juha Luukkosen johdolla asiat kirkkaisi sosiaalirevoluutio vuosisadan 1800 tartuttaman ja innostaman nuorukaisen pinteiden selvittelyssä. Meikä tyhmäkin alkuun huokailemassa että eikö sieltä Kokkolasta miehiä löydy kun neljästä Linnnaroolista kolme oli naisille. Kirkastui että ihminen luo itsensä ja vaikka mies naiseksi.

  Jos alussa oltiinkin itsetuhomartyyri valmiuksissa, niin ehtiipä Linna elää nähdäkseen massaliikkeen komprementoitumisen -vaikka Juhlapuhujana kiertääkin, Akateemikko.

  Viimeisissä esseissään työläistaidot ja käsityläiskunnian polkevan
  massatuotannon kirot tulevat julkikirjoitetuiksi. Näytelmä pysyttelee aforismien ja tosisanan kuumuudessa eikä ulkoisia sattumuksia kertailla.

  Paahtoa ja Pohjalaisia tulee Kokkolaan lisää, ja mainoslause kuuluu "Hätähuuto alas painetun ihmisyyden puolesta." Ensi-ilta 20.11.21. Tällaiset elävät taiteilijat ovat aitorikkaus ja lohtu. Tarmo.

  Verorahavivuttaminen, verotusprivilegion kaappaus / panttaaminen kauniimmille ihmisille, keskinäisrahapaprujen-sopimusprujujen takaaminen verovalta poliitikkojen selkien varjossa. Ja julkea korska luokkajako irvistää. Vaikka oli uusi ratikka minunkin kiva ajaa Hervantaan saakka. Toinen pistorata menee yliopistolliseen keskussairaalaan, sikäläiseen Meilahteen. Kai ne ainakin uudet rakennukset panevat kansanterveydellekin. En tiedä kun keskityn tieteen kärkeen ja iloitsen bodien virrasta, apuhoitajien kuuraamien, ei kysy kieltä eikä väriä.

  Onhan siellä Mansessa ennenkin rakenettu, kuten Uittotunneli. Näsijärven lahdenpohjista Rosenlewille Poriin ja Ahlströmille. No, älä säikähdä. Sanon vain että pääomia Suomi ohjasi ja siksi Eduskuntana loi. Real bill oppi London Citystä Napoleonin kukistamisen jälkeen oli meillä voimassa 1950-luvulle saakka. Eikä bank bill joka perustaisi yhteiskuntaelämän rahalatojien ja -faktorien kekseliäisyydelle, justeerimiesten aherruksen vaivihkaiselle varastamiselle ; Ponssella vielä pontevammin ja kusettavimmin.

  Kuuntelin radiosta Tarja Halosta Kutsuvieraana 5.7.21. Hän oli pääomienohjauksen vaatijoita kun niitä jo ohjattiin ja sijoituspaikkakunnatkin haluttiin määrätä. Kehitysaluerahasto lainsäädettiin tähän.

  Ja kuitenkin tuon saman yliopistopätevien virkailijoiden vahtivuorolla pääomat seurakunnassamme päästettiin valtoimiksi ja alurajojen aliyli missä verot matalimmat, liksat alimmat. Oli Halonen valinnut aitoa musiikkia alkaen Taisto Tammen Suopursusta, mitä selittikin ja päättyen Oi niitä aikoja. Pikkumoite, olisipa valinnut Pävi Paunun version.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Maalis/huhtikuussa 2020 viemärit tulvivat. Omaraharöörit CP "yritystodistukset" pukattiin Töölönlahteen. Raikasta virtaa laskettiin Kruununhaasta. Finanssivalvonta hälytti ja Suomen Pankki printtasi.

   Syvin helpotuksen huokaus kantautui Hakaniemesta Salmisaaresta Ratapihalta ja amerikaksi muista lakitoimistoista mm. minulle tutuksi käyneestä Rochierista jonka ulkosyvennyksestä luin jokusenkin kerran Financial Timesia. Mitähän vaihtoehtoisia rötösnimikkeitä asiasta innovatiivien lakitiede keksisi ? No Roscierin ulkokyljessä lukee myös Garantia ja sehän oli valtiotakaamassa jo -90 luvulla eläkeyhtiöitä. Tuolloin Autotalossa.

   Pian 2020 kevätpelastetuille tuli asiaa Teslakauppaan ja isoVolvo isoPorche iso iso. Hitaammat jätettiin karkailemaan sähkölautojen alta. Vitsikästä eikö totta (ablodit tack).

   Lukko aukeni ja rakennus, "rakennus" vimma vauhtipyörä kehii rekordeja. Uutta rahaa rohkeilta uusperheiltä sinkutkin lasketaan saa perinteisistä "pankeista". Kuka vaan vakuuttansa -sitä likvidiä asuntoansa vastaan, joka kirjataan Garantiaan kun asukas vasta kalustaa. Kortilla. Ja terve arvokehitys varmistaa, että maailmanloppu taas siirtyy ja golf virtaa.

   Koronasytkähdys herätti kryptoajan. Bitcoin nousi arvoonsa ja stablecoin samaa sukua mutta vakaa. Kunkin salaisuuden ja jäljiteltävyyden takana vanhanormaali vakuuksia kuten noita vekseliDNA evolutioituja yritystodistuksia, joista Tether isoin. Parabeelinen kasvu vuoteen 2021 ja jatkuu. Arvatenkin palaan jahka olen lukenut toissapäiväisen FT:een. Jo matkalla.

   Economist otsikoi tilannekatsausta SEC Fed Treasurytissä Gensler Powell Yallen jengissä että Unstabecoin. Uutista pukkaa jos sumuakin ja sumutusta. Miten asia koskee Ratikkaa, jota koematkustin jo. Ei mitenkään, kulkee kuin 4.8. Koskipuiston Scandicin (lapsihotelli) pysäkiltä Hämeensillan korvasta. Tai KK OTK Haka Lindfors hotellihan se oli ja viimeksi hauskasti nimetty, Huviretki. Kunnes kunnes. Kysy Marin Lyly -ja vaikka tuo Roshier. Minultako?:

   No se pilkottu silputtu sopimusköytetty metropolihurlumhei syö rahaa ja jätöstää velkaa nuorille mutta ei tarvihe maksaa -pelätä vaan ja hyssytellä ja mennä minne pätevät patistaa kuten kouluun festariin ja muihin vidoeGames keimeihin. Ja unohtaa kadottaa Taivalkoskensa ja lähimmäisensä, olenhan Yksilö yksiössä.

   Millä tämä teipataan? CP commercial papereilla joita on sorttia Tampere ja alalajit, Hesa tai Kuopio alalajeina mm. futis pohjaraha älysopimus. Kattaa pelaajavaihdokset ja sääntömuutokset. Cryptosopimuksia, itsestään laukeavia. Ks. Messi.

   Nyt 2020 nämä CPeet rojahtivat Koronaan kaikkialla. Fed EKP ja SP ostivat niitä ja vannoivat ostavansa lisää jos liikatarjontaa taas vasta esiintyisi. Mutta City ja Wall Street eivät jätä kentää valtiollisille pelaajille. Ne keksivät jo keksityt bitcoin oliot. Kuten tuon Tetherin. Niiden tulva on järkyttävä ja siksi valtiojohtajat sotakokoustavat.

   Jaloste kuten tether ostaa omilla tetherillä jokalajin CPeitä ja ja tether=dollari suhde luvataan. Jos arvo liukuu, yksityiset ostomagnaatit kuten BlackRock Fidelity ostavat ja palauttavat dollarisuhteen. On myös ikuisia virtuaaliderivaattoja näissä omaisuudenhoitoluolistoissa.

   Näistä voi kuitenkin ottaa omiaan vähittäin pois ja vaihtaa ne virtuaalirahakkeiden pörsissä euroiksi mikä ostaa jahdin voimaVaunun tai lapsenlikan liksan.

   Paitsi että 2020 Valtio nosti tilinpitovoitot CPeet vertaisrahasta oikeaksi, niin 2021 ja juuri näinä päivinä ollaan edistytty että kupervaluutta bitcoin ja sadat muut, sadaankin vaikka punniksi. Yhden tällaisen kauppakojun BofE jo sulki.

   Uusia tulee kuin koronaaltoja ja variantteja. Vitsit ovat vähissä mitä tulee taviksiin ja kohtuullisuuden veljeskuntaan kautta maailman.

   Kiina on reagoinut rankimmin porvarillisen säädyllisyyden pelastamiseksi neolib vapaustase runoilijoilta.

   Ei ole riimittelystä trokeesta järjestyksestä tietoakaan. Uskon kuitenkin kylänmiesten käräjiin, olkoot pöpulismia tai ikitotuuden, kuolevaisen malttavuuden paluuta. Nyt elokuussa laukataan parabeelirodeota.JS

   Poista
  2. Onneksi uittotunnelin kautta pääsee nykyään kävelemään - aukioloajat kannattaa varmistaa.

   Poista
 5. Aikoinaan lähdin Espanjaan ja päätin viedä jotain tuliaisiksi jotain erityisen suomalaista eli Elannon ruisleivän. Ei olisi pitänyt. Jälkeenpäin kuulin, että vastaanottaja oli todennut: "pan de guerra" ja pannut roskiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemukseni mukaan (etelä)espanjalaiset syövät eräänlaista pullaa "leipänä".

   Poista
  2. Totta Espanjassa. suomalaiset ruisleivät verrattuna espanjalaisiin ovat sianruokakastia.

   Poista