Sivun näyttöjä yhteensä

25. elokuuta 2021

Mennyt maa 

Hautausmaat… Ei voisi vähemmän kiinnostaa?

 

Haudat ja tunkiot ovat tutkimukselle tärkeämpiä kuin asetellut muistomerkit. Ja tutkimus on tärkeä tulevaisuuttamme määräävä tekijä.

 

Luultavasti en ole sanottavasti kiinnostunut sukututkimuksesta. Etenkään se vanhempi perinne, jossa seuraillaan isän linjaa eli suurissa osissa Suomea sukunimeä, ei oikeastaan kerro mitään. Perimää ajatellen myös äidit olisi tietysti selvitettävä, ja silloin mennään geometrisessä sarjassa. Vain Suomea ajatellen nyt syntyvä on sukua jokseenkin kaikille keskiajalla eläneille.

 

Ja ainakaan minun tietääkseni geeneillä eli perimällä ei voi selittää, miksi Urho Kekkonen oli harvinaisen lahjakas mies, jolla oli myös kyky käyttää lahjojaan.

 

Mutta melkein innostuin, kun huomasin, että jokin taho on valokuvannut taitavasti Kauhavan hautausmaat. Suomen sukututkimusseuran listat löytää hakukoneella haulla ”SSS hautausmaat”.

 

Koska muutin paikkakunnalta yli puoli vuosisataa sitten enkä ole seurannut edes paikallislehteä, tiedän vain sattumanvaraisesti muistamieni ihmisten myöhemmät vaiheet. 

 

Esimerkiksi vasta nyt hautakiven valokuvasta sain tietää, että rakkaassa muistossani olevat sisarukset, joilla oli hyvin päteväksi tiedetty veli, olivat menettäneet isänsä vuonna 1917. Arvaisin tuberkuloosia syyksi. Äiti, jota sanottiin vain isuksi, vaikka muistelinkin hänen olleen Maria, ei ollut sitten uutta miestä ottanut. Sisarukset, jotka eivät liioin koskaan avioituneet, olivat sitten elelleet kahteen naiseen noin 70 vuotta ja sitä ennen äidin komennossa vuoteen 1958. He kuolivat tällä vuosituhannella. Muutama vuosi sitten ajoin vasiten siitä autolla. Ei ollut rakennus kelvannut kenellekään. 

 

Aikani hautausmaan kuvia selattuani aloin miettiä, kenet sukulaisistani höynäyttäisin kokoamaan edes viimeksi kuluneiden sadan vuoden sukupuun. Kuolleet löytyvät kuvista, mutta kun serkkuja ja heidän jälkeläisiään on reippaasti yli 50 hengissä.

 

Katselin koulun opettajat, joitakin muistamiani kauppiaita ja tietenkin pitäjän johtavat juopot. Kovin tasavaltaista on. Jotkut olivat luullakseni onnistuneet hankkeissaan ja saaneet jonkin mielihauteensa valmiiksi asti, ja toiset taas räpiköineet, ehkä tyylittömästikin, päätyäkseen tänne vajaata mäntyä mutta kahta kauheampaa kuusta puskevaan kankaaseen, jolle kelpasivat kaikki.

 

Olisiko edessä lajittelu ja lainopillinen menettely, hirmuisen kirjan esiin ottaminen, sen johon on kirjoitettu aivan kaikki. Ei se tunnu todelta eikä edes ajatus onnistuneelta Molekyylit ovat palanneet kiertoonsa, emäkset ja hapot muuttaneet muotoaankin, ja tunnelma on valoisa.

 

Muistuu hyviä katseita, iloisia ilmehdintöjä ja aivan oikein – hyviä tekoja tai ainakin tarkoituksia. Mikä on aiheuttanut tämän edistyksen niin että maassa asiat ovat selvästi hyvin, se uhmaa selityksiä. Mutta jotain on tehty oikeinkin. Eikä mikään tartu lahkeisiin eikä hihoihin. Tänne tai tämänkaltaiseen paikkaan ollaan tulossa, koska tämä ei ole kierrettävissä. Ja tekniikka herättää kiitoksen. Vaikka näitä olisi voinut jalankin kierrellä, kuten on joskus tullut tehtyäkin, oli tämä helppoa ja – miten san sanoisi – mieltä ylentävää.

 

 

55 kommenttia:

 1. Kun nyt sana tutkimus tuli mainituksi niin en voi olla kommentoimatta hallituksen kaikkien puolueiden yhdessä kaavailemia käsittämättömiä leikkauksia tieteelliseltä tutkimukselta. Meno on kuin jossain Siperian kolhoosissa jossa pyritään kaikki supistamaan ja leikkaamaan ja pian kansakunta touhuaa olkiukkojen ja turvekokkareiden kanssa. Sitten jotkut miettivät miten niitä saisi vietyä ulkomaille jotta maahan saataisiin hiukan rahaa jolla ostaa suolaa ja ruista vaikkapa Puolasta.

  Tällainen meno ei voi enää jatkua. Suomen Akatemia ja erinäiset tutkimuslaitokset
  ja VTT kärvistelevät varojen puutteessa ja joutuvat irtisanomaan työntekijöitä ja lopettamaan hyviä tutkimushankkeita. Tutkimus ja kehitys ovat pian lähes kokonaan yksityisten yritysten vastuulla. Mistä sellaiset varat irtoaisivat? Yrityksissä jo nyt tehdään kaikki mitä on tehtävissä.

  Tieteen leikkausten sijaan olisi ehdottomasti tehtävä tieteen loikkaussuunnitelma jolla tieteen perustutkimusta ja soveltava aloja tuettaisiin roimalla kädellä, esimerkiksi kaksi miljardia olisi hyvä alkupiste. Silloin jotakin tulevaisuutta pilkottaisi siellä mäntymetsän takana edes tuleville polville. Höpötutkimukset, joita en kehtaa edes tässä mainita, pitäisi sulkea kokonaan ulkopuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtion rahan tuhlaaminen tuollaiseen on vasemmistolaista. Kokoomuksen Mykkästäkään ei erota Li Anderssonista kun valittaa tutkimusrahoituksen leikkauksista.

   (Kadulla kuultu totuus, ei oma mielipide.)

   Poista
  2. Seppo Sisättö kirjoitti jo 1970-luvulla pamfletin nollatutkimuksesta.

   Poista
  3. Kummallista, miten vasemmistolainen-sanan merkitys on lähes totaalisesti muuttunut lyhyessä ajasssa siitä, mitä se on tässä maassa aina ennen merkinnyt. Perinteinen sivistysporvariuskin on nyt sitten tällä uuskielellä vasemmistolaista. Amerikoista kai tämäkin hulluus.

   Poista
  4. Koko tiedehän on vasemmistolaista. - Nimim. "Kyllä kansa tietää"

   Poista
  5. Sivistysporvarius on kuollut, tilalle on tullut talousliberalinen julkisten rahojen omiminen (sosialisointi) itselle.

   Poista
 2. Sukua penkoessa olen joskus törmännyt mieleenjääviin repliikkeihin, esimerkiksi:

  "Hei pojat tulkaa auttamaan!" huusi sukulaismies, kun Espanjan sisällissodassa sai vatsaansa kuolettavan osuman.

  "Miksi sinä aina minulle kenkkuilet? Enhän minä ole tehnyt sinulle mitään".
  "Miksi et ole tehnyt?" kysyi sukulaismies ennen kuin ampui kuulan kaverin kalloon.

  VastaaPoista
 3. Geenitutkija Adam Rutherfordin kirjassa Vastaväitteitä rasisteille (Bazar, 2020) esitellään tavista hämmästyttäviä tuloksia. 25 vuoden sukupolvivälillä nykyihmisellä 500 vuotta sitten oli miljoona esi-isää+äitiä ja 1000 vuoden päässä biljoona esi-isää+äitiä sukupuussa.

  Jokainen eurooppalainen on jokaisen 900-luvulla eläneen jälkeläinen jahka tällä esi-isällä/äidillä on edes yksikään jälkeläinen nykyään elossa. (Ts. niillä joilla sukulinja ei katkennut sukupuuttoon tässä välillä).

  Me kaikki eurooppalaiset (kaikki joilla kummankaan vanhemman sukujuuri euroopassa) ollaan Alppien jäämies Ötzin jälkeläisiä, juutalaisten jälkeläisiä (uusnatsitkin), jopa Ramses II:n, Mooseksen, kuningas Daavidin, Aristoteleen, Platonin, Eukleideen, Paavalin ja Jeesuksenkin jälkeläisiä jos näillä yhtäkään sukulinjaa on nykyisyyteen.

  MMM...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rutherford on tietysti oikeassa, tosin vain matemaattisesti.
   Alueellinen eristäytyminen, sukupolvikato/esipolvikato, nämä nyt ainakin ovat johtaneet siihen että sukulaisteni määrä Euroopassa ja maailmassa on paljon pienempi, vaikka iso se silti on!

   Poista
  2. Osa meistä voi olla Ötzin jälkeläinen, mikäli hänellä sellaisia oli.

   Näissä esivanhempimiljoonissa kannattaa muistaa, että mitä kauemmas mennään, niin sitä enemmän jokaisella on siellä samoja yhteisiä esivanhempia. Muuten ihmisiä olisi pitänyt olla jo ailloin multimiljardeja.

   Mutta periaatteessa olen samaa mieltä. Eli kun joku ylpeilee olevansa vaikka Kaarle Suuren jälkeläinen, niin hän ei tiedä mistä puhuu.

   Poista
  3. Tämä on toki kiinni väestöjen menneista sekoittumismahdollisuuksista ja -suhteista. Mitä Eurooppakin tässä tarkoittanee, Ramseksesta Kainuun tai Lapin perukoille ei välttämättä ole yhtään sukulinjaa. Ja ns. esivanhempien kato eli se, että sama mies tai nainen esiintyy sukupuussa lukuisia tai oikeastaan lukemattomia kertoja, on täällä meidän pussinperällämme tutkitusti ollut erittäin tavallista. Oikeiden esivanhempien määrä tietyssä menneen ajan sukupolvessa on siten yleensä melkoisesti laskennallista määrää pienempi. Tämä matemaattinen sukusiitos ei siis koske vain kuninkaallisia.

   Mitä muuten tarkoittaa jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa? Voiko olla jälkeläisiä väärään tai kieroon alenevassa polvessa? Vai olisiko sittenkin, ainakin mielikuvatasolla, kyse patrilineaarisesta isä-isä-isä-isä jne. -linjasta?

   Poista
  4. Kyllä sinne Kainuuseenkin joku viriili kulkumies välillä eksyi kiksauttamaan nuorta emäntää isännän ollessa metsäreissulla, tai naitiin torppaan joku neito vähän lähempää rintamaita. Ja Lappi taas on pussinperä vain eteläsuomen näkökulmasta. Yhteyksiä on ollut Jäämeren ja Norjan rannikon suuntiin, joista kuljetaan suoraan maailman vesille.

   Poista
  5. Sekoittumista on aina tapahtunut. Ruotsalaisella kauppias Erik Sursillilla on Suomessa yli 500 000 suoraa jälkeläistä. Sama koskenee monia täällä ajoittainkin vaikuttaneita muinaisajan "ulkomaalaisia".

   Poista
  6. Silti on heppoista väittää, että jokainen joskus tuhat vuotta sitten elänyt olisi jokaisen nykyihmisen esiäiti tai -isä. Syitä on monia, etenkin maantiede ja esivanhempienkato.

   Poista
  7. Rytherfordin teesi oli muistaakseni että kaikilta nyt eläviltä eurooppalaisilta löytyy yhteisiä esivanhempia 1000 vuoden takaa, ja että kaikilta maailman ihmisiltä löytyy yhteisiä esivanhempia 5000 vuoden takaa. Matemaattista sarjaa rajaa tietysti jossain määrin insesti eli sisäsiittoisuus. Mutta on myös syytä muistaa, että ne ihmiset, joissa on paljon nykysuomalaisten esivanhempia, eivät suinkaan asuneet täällä vielä kivikaudella vaan tulivat todennäköisimmin ns. kansainvaellusajan tienoissa.

   Poista
  8. Australiassakin ihmiset asuivat 40 000 vuotta ilman kosketuksia muihin eli ainakaan he eivät ole Ötzin jälkeläisiä - esivanhempia voivat toki olla.

   Olisi myös mielenkiintoista tietää Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaiden sukuyhteys Ötziin.

   Eli jäitä hattuun.

   Poista
  9. Tuossa joku sotki insestin esivanhempienkatoon eli samojen ihmisten esiintymiseen sukutauluissa. Kyse on useimmiten ilmiöstä, joka ei ole ollut asianomaisten avioitujien tiedossa, mutta johtaa samanlaiseen geenistön kasautumiseen. Tiedän tämän omista ja läheisteni sukutauluista. Kun maaseutupitäjissä mennään vaikka seitsemän sukupolvea taaksepäin (eli 128 laskennallista esivanhempaa siinä polvessa), on erittäin todennäköistä, että niissä on useita samoja ihmisiä, jotkut kolme, neljäkin kertaa. Ja sama pätee ja kertautuu näidenkin esivanhemmissa. Jos sinne sattuu joukkoon jokunen ruotsalainen sotilaskin kolmisensataa vuotta sitten, on hyvin todennäköistä, että tämä on lähtöisin ruotsalaisesta maalaispitäjästä, jossa on naitu naapurista saman verenperinnön kantajia. Euroopassa toki nämä kaikki, mitä sillä nyt kukin kulloinkin tarkoittaakin.

   Poista
  10. "Esivanhempienkato" lisää yhteisiä esivanhempiamme.
   Kaikilla ei tietenkäään ole jälkeläisiä, mutta sinulla ja minulla ja kaikilla nyt elävillä on esivanhemmat 100, 1000, 5000, 50000, 5000 000 jne. vuotta taaksepäin.

   Poista
 4. Ja toisinpäin futuristisesti arvioiden: ei menne montakaan sataa vuotta kun joka ikisellä suomen alueen kantakansalaisella on 2021-luvun afgaaniverta suonissaan.

  MMM...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas. Pitipähän jonkun muukalaiskammoisen käyttää tilaisuutta hyväkseen aukoakseen päätään täälläkin. Sitäpaitsi kuvien perusteella noi afkaanit näyttävät olevan ulkomuodoltaan komeampia kuin suomalaiset, joten verenvaihdosta ei ole mitään haittaa.

   Poista
  2. No se, äkkiä rajat kiinni!

   Poista
  3. Afganistanissa on tosin paljon erilaisia etnisiä ryhmiä. Talebanit ovat hyvän parrankasvunsakin perusteella sukua läntisemmille iranilaisille kansoille. Monissa afgaaneissa on selviä mongolipiirteitä, joihin ei kuulu paksu karvoitus. Heidän esi-isänsä lienevät tulleet idempää. He ovat yksi syrjitty vähemmistö maassaan. Jos näitä viimeksimainittuja ihmisiä muuttaa tänne paljon, korostunevat suomalaisten itäiset piirteet ajan mittaan aiempaa enemmän? Näin otaksuisin.

   Poista
  4. Haha, mikä väärinkäsitys. En minä muukalaiskammoisuutta tuonut esiin vaan futuurisen faktan, toteamuksen tietystä samanlaisesta matemaattisesta vääjäämättämyydestä kuin oli taaksepäin laskien. Eikä kyse ole "verenvaihdosta" vaan "verensekoituksesta". Ummehtuneelle Suomen veriselle kentälle sen pitäisi tehdä vain hyvää.

   MMM...

   Poista
  5. Öh, pitäisikö olla ryhtyvä ja riuskapetteri kun on ollut suurella kartanolla patruunan saappaatkin lankkaamassa..?
   ,
   Kotirauhaako on ollut liiaksi vai mistäs nyt kiikastaisi kun on noin tomeraa oltava?

   Toki vievät sodan tuulet valtion aatteita kareille, pankrottia pukkaa jms. ja onhan niillä suotuistuntuisia vaikutuksia erilaisiin kehittelytöihin, tiijettääm myö tää - vaqn kun onmsee uusi hypriiti nin ei nyt enää oikeen ilkeäisi ker4oa kuinka kauan vielä kuluu tuhollista aikaa ennen kuin ote pitää että kaaleissa kajahtaa kolmatta maalimmankaalimaan kakaramaisuutta jatketun jo Thatcherin ja Reaganin ajoista?

   (E)rrorismin muuten keksi Hannu Taanila! ,

   Tuotapaniin, entäs onko teillä sitä laittina? Kevytsotaa? Ei sitä hieno- kun mä en diggaa hikee.

   Poista
  6. The pink panther

   Pink, plunk, plink.

   Oltaski kaikki vaaleanpunaisia.

   Poista

 5. Valtion obligaatioita ei ole enää eikä kuntienkaan jollaisia vuosikymmenen pari kerkesi niitäkin olla ostettavissa, säästäjille. Se oli arvopaperi se.

  Englanniksi guilt, kultareunainen. Ja sieltä sellaisen voi yhä ostaa, olla mukana työllänsä, tienestillänsä ja säästämisellä kansayhteyden elämään. Kuinka se ryhdistäisikään eloa ja perhettä !

  Obligaatioita ei ole, eikä kyllä valtion velkaakaan sanoi Saarikko mitä vaan. Ja sanoohan se. Valtion velan, saamisekseen osti EKP -klikkaamalla tiety uusia euroja maailmaan. Niille postasi joilta oli saanut sitä valtionvelkaa omistukseen ja holviin. Mistä ne pankit ja eläkesäätiöt olivat ne lainat saaneet ? Pankkiveiviä pyöritämällä tai hipaisukosketuksella jos Satu Huberia ajattelisi. Ei muuten ollut Satu eikä anoppiahlströmkään covidOopperassa viime perjantaina.

  Valtion velkaa tekee sellainen Teppo Koivisto vuosikymmenten kokemuksella mutta tuorein liikkein. Eikä kai ajele enää Rolls Roycesellä rek. VLK- valtiokonttori. Menikö Arsenaalin talliin ja vasaran alle Ahon Holkerin Lassilan "pankkikriisissä". Jännä hätäkäsi siinä korttiringissä, eivät vieläkään tiedä sökönkö vai minkä kortit amerikkalainen jakoi.

  Niillä kuitenkin Hornetit pelattiin. Tämän sukupolven Jacob Wallenberg sentään myy omansa. Olin näkemässä nekin. Tulivat ensimmäisinä esiin taivaalta siinä Kaivopuiston näytöksessä ja Suomeen jäävät.
  Eivätkä maksa mitään, EQT ja Nasdaq ja Investor suku tietää. Päämajansa muuten Arsenalgata jotain. Kolmas Arsenaali olisi Venetsiassa trian- tai biennaalin telakkatiloissa. Niissä muuten vielä nyt 2000-luvulla haisee terva, olen haistanut.

  Haistattelakseni asianväärentäjäin konsensukselle sanoisin että kun QE (= määrähelpotus, kuin lapamatoulostus, s. 331 Arvi veli) tyhjensi meiltä julkisen velan holveihinsa, niin mitä se Suomesta nyt ottaa vaihtariksi kuukausiraha eurojansa vastaan. Mitä rahastoistamme nyt Frankfurttiin myydään ? Asuntovelkoja, ja sairaaloiden ja hoivalaitosten ja vesi,likavesi ja hotelli jne kiinteistökohotus rakennusvelkoja.

  Ne arvopaperistetaan helppo-ottoisiksi ja kumotaan EKP:hen. Se tykittää vastavuorossa euroja ja kunnarijuoksut ykköseltä kakkoselle ja kotipesään. Kotipesään todellakin! senkus jatkuu. Velat EU-Keskuspankkiin ja rahat meille, Nordeaan OKOoon ja Varmaan ja missä ne Teppo K. sepät hääräävätkään, amerikanloitsuineen.

  Että kun emme olleet kyllin julkisvelkaisia, niin kiinnelainatkin käy. Mortagelainat, niistähän se joskus alkoikin, Hypoteekkiyhdistyksestä ja SYPistä keisari suuriruhtinaan kämmenellä.

  Meidän asuntovelkamme siis siirtyvät EKP:hen ja rahat instituutioihimme, sieltä ne jatkavat uudisrakennuksille ja kaivannoille ja jo olevien rakennusten/asuntojen kauppavälitykseen. Nousevin hinnoin eli vakuuksissa löytyy ja likvidiä piisaa tässä jokerilego höpöpelissä.

  Ässä oli toissakevät kun pelimiehet saivat veloilleen paitsi Frankfurtista kesto-ostajan, niin myös väärinkäsityksen vuoksi Snellmanninkatulaiset ostivat raakoja yritystodistuksia (pikavippeja kiinteistö, raksaduunari,-kone vuokraajilta, sen minkä ent.notaarihuoneet niitä kärräsivät, miljardi ainakin). Ja Finnair ja lentokenttä kai toisella mokomalla päälle. Noista saatiin yläkierrettä ja yliäänin jatkuu, vaikka kyllä jotkut jo hamuavat pakkia.

  Jo eilinen YIT hapuilu, voisi olla lopun alkua, mutta ainakin se itse pelastuu. Ja koko hoitokin koska korttipelitaitoa piisaa. Että jos meikältä kysytään niin antaa rahan palaa, savustakin tehdään uutta. Mutta. SP EKP FED ovat pölähtäinä KRYPTOjen edessä ja se voi olla julkisvallan menoa, rahavallan lopullista big bang syntyä. Ei ainakaan ole KojamoSAK tiellä. Eikä tohtoriska kultivoistuneisto. Pidä liinastas kii.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. Sukututkimushan on kiehtovaa. Blogisti itse sitä tekee, palaamalla yhä uudelleen vanhempiinsa ja isovanhempiinsa sekä heidän kohtaloihinsa. Samalla tavalla sukututkija voi perehtyä vielä vanhempiin sukupolviin, heidän vaiheisiinsa ja elämänympäristöönsä. Joku pelkkä luettelo esivanhemmista on sellaisenaan tylsä. Monille maahanmuuttajavastaisille voisi myös olla kovin valaisevaa perehtyä esimerkiksi myöhäiskeskiajan muualta Euroopasta muuttaneisiin esivanhempiimme. Tuskin kukaan heiltä voi välttyä. Sieltä myös löytyy tietoa, miten ruotsinkielinen ja suomenkielinen väestömme on muodostunut. Aika monille sekin tieto on aika yllättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkailija takavasemmaltatorstaina, 26 elokuuta, 2021

   Sellainenkin näkemys on esitetty, että maahanmuutto ja sen laatu ovat puhtaasti vain talous- ja turvallisuuskysymyksiä, eivät mitenkän geenikysymyksiä. Mutta ne ovat isoja talous- ja turvallisuuskysymyksiä.

   Itse olen taipuvainen asettumaan juuri tuolle kannalle.

   Ja hieman arvelen, että maahanmuuttokritiikin yhdistäminen johonkin "ikiaikaiseen geenipuhtauteen" on taas kerran pelkkä olkiukko. Ei sellaista kukaan esitä - poislukien noin kolme kylähullua jossakin perunakuopassa.

   Poista
  2. No, ilman muuta maahanmuutto on ensisijaisesti talous- ja turvallisuuskysymys. Tutkimalla satoja vuosia sitten tapahtunutta muuttoliikettä, löytää kyllä vastauksia siihen, miten se kansakunnan kannalta katsoen parhaiten tapahtuu. Lähihistoriasta taas löytyy varsinkin lähinaapureista tavat, joita ei ole syytä toistaa. Mitä tulee sitten geenipuhtauden uskovaisiin, niin valitettavasti niitä löytyy kyllä enemmän kuin ne kolme kylähullua.

   Poista
  3. Mitä vikaa on perunakuopassa, onksulla jotakin meitä vastaan!

   Kaupunkihullujen kaakatusta.

   Poista
 7. Lähisukulainen tilasi DNA testin. Jonkin haploryhmän perusteella väitti, että olemme jäämies Ötzille sukua. Olin helpottunut. Nyt tiedän miksi minun on aina kylmä. Paitsi saunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo haploryhmä edustaa vain ns. isälinjaa y-kromosomissa tai äitilinjaa solun mitokondrion dna:ssa, jotka ovat vain vähäinen osa kokonaisperimäämme. Siis isänisänisänisänisänisänisänisänisänisänisänisänisänisänisänisän... tai vastaavasti äidinäidinäidinäidinäidin... pikku geneettinen detalji. Käytännössä koko perintötekijämassasi on peräisin miljoonilta muilta esivanhemmiltasi, myös lämmönsäätelyyn vaikuttava geenistösi. Haploryhmät eivät kerro niistä mitään. Tämä näkyy siitäkin, että suomalaiset ovat mieslinjahaplojen perusteella lähinnä itäistä, naislinjahaplojen perusteella läntistä perua. Näin ei tietenkään voi olla, kun molemmilla sukupuolilla kuitenkin käytännössä on sama geenistö. Haploryhmiä vain on niin helppo tutkia.

   Poista
 8. Tiede on kaiketi melko yksimielinen siitä, että ihmisen elämänkulkuun vaikuttavat perimä 50 % ja ympäristö 50 %. Perimä vaikuttaa siihen minkälaiset älynlahjat ja keskeiset luonteenpiirteet kukin saa ; ne tunnetut big five.
  Pari ruotsalaista psykologian professoria väittää, että vanhempien vaikutus siihen miten heidän lapsensa elämässä pärjäävät on viisi prosenttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eduskunta aiheutti noin viiden prosentin vaikutuksellaan (tarkalleen ottaen maksimissaan 4,7:n) muutoksia monen pärjäämiseen vuoden 1969 alusta.

   Poista
  2. Perinnöllisyyden tutkijat: ympäristötekijöihin verrattuna perintötekijät ovat kuin on kärpäsen pieru Saharassa.

   Siis : Kita kii pöllöpää. Köykästä ku vappupallon kosiomatka.

   Poista
  3. Ruotsin esimerkit puhuvat paremminkin siihen suuntaan, että lähiympäristön ja lähikulttuurin osuus on 95 %. Muuten on vaikea selittää meille suomalaisillekin tuttujen Tenstan, Rinkebyn ym alueiden kohtaloa. Kyse ei oletettavasti ole ihmisten "huonoudesta" vaan vahvasti kieroutuneesta kulttuurista.

   Se ei muutu sukupolvessa eikä kahdessa, turha kuvitellakaan. Ei edes 500 vuodessa, onhan siitä näyttöä.

   Poista
  4. Ei nyt jaksaisi, mutta menköön: arveleeko joku, että vanhempien vaikutus sekä perimään että lapsuudenympäristöön olisi yhteensä viisi prosenttia...

   Poista
  5. Päiväkotiin 2-vuotiaana, siitä sitten peruskouluun, jne. Illat ja viikonloput kännykän ja tieokoneen ääressä tai pakkoharrastuksissa. Voipi olla ettei vanhempien osuus yllä nykypäivänä edes tuohon viiteen prosenttiin.

   Poista
  6. Jari - kyse oli tästä: "että ihmisen elämänkulkuun vaikuttavat" - ei vaikutuksesta perimään.

   Jos joku isis-murhaaja olisi adoptoitu vaikka Suomeen hyvään perheeseen vauvana, ei hänestä täällä tulisi isiensä ja veljiensä tavoin kaapu päällä hiipivää kurkunleikkaajaa.

   Poista
  7. Ja anonyymissä taas on varsin paljon ainesta kurkunleikkaajaksi.

   Poista
  8. Nimenomaan! Hyvä, ymmärsit näköjään pointin.

   Kun saisi vain maahanmuutosta vastaavat päättäjätkin ymmärtämään.

   Poista
 9. On ne luutarhat omlla tavallaan ehdottavaisia. En ryhtyisi luutarhuriksi.

  Cornelis Wresvijk (taas, nero, oliko muita?) Skyddsrumsboogie on ehdottava kuinka saatettais voida toimia. Ei se ole ikävän tuntuinen ajatus...

  Älkää ottako miettiäksenne joutavia. Pois pääsee miettimättäkin. Se on ylösrakentava miete, joskin epäreilu eräiden tahojen katsannolta. Tack och adjö!

  VastaaPoista
 10. Olis hyvä ottaa pipon alle hautuumaan samantapainen japanikatsanto että esisukuhenkilöt ovat alati keskuudessamme. Niissä porukoissa on viksuja juttuja ja yleensä matriarkaalisuus vallalla vaikka hiljaisesti. Ovat kokeilleet jo, ei kande alkaa väsään väikkäriä.

  VastaaPoista
 11. Arvostat liikaa oppineisuutta, mutta luovuus on tärkeämpää. Oppineet toistavat toisten ajatuksia, luovat ajattelevat itsenäisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luovuuus vaatii osaamista, ja se taas oppimista. Monipuolista osaamista kyllä, ei kapean alan hallintaa. Perustiedot ja taidot on oltava ennen kuin voi esittää luovia ratkaisuja.

   Poista
  2. Omasta puolestani sanoisin, että tieteen teko jos mikä on luovaa toimintaa joka pohjautuu aiemmin tehtyjen asioiden oppimiseen ja uuden rakentamiseen sen päälle. Ilman mainittua oppineisuutta ei voisi edetä minnekään tai kenties saisi aikaan vain sellaista mikä on löydetty ja julkaistu jo 1700-luvulla. Mitä pidemmälle tutkimuksessa edetään, sitä vaikeammat probleemat ovat käsillä. Monia helppojakin on vielä olemassa ja niiden ratkaisut saattavat olla todella helpon näköisiä kun ne vaan ensin keksitään. Matematiikka on tästä erinomainen esimerkki. Lääketieteessä ja biotieteissä on edessä vielä täysin rajaton pelikenttä.

   Poista
  3. Käsitän oppineen ihmisen siten, että hänellä on paljon tietoa, jonka hän on oppinut sellaisenaan vaikka juurikin kirjoista.

   Oppimateriaalien ja opetustapojen tulisi mielestäni olla sellaisia, että ne antavat tilaa ihmisten luovuuden ja itsenäisen ajattelun kehittymiselle ja välttävät esittämästä tietoa sellaisenaan, mutta tarjoavat suotuisan ympäristön ihmisille tiedon oivaltamiseen.

   Poista
 12. Suurin osa tutkimuksista on nollan arvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät nollan vaan vähäarvoisia. Tarkoitus on lähinnä osoittaa että aloittelevalla tutkijalla on menetelmät tai käsitteet kunnossa.

   Poista
  2. Tutkijan pätevyys osoitetaan opinnäytteissä, ei enää varsinaisessa tutkimustyössä jota julkaistaan.

   Poista
  3. Eiköhän se ensimmäinenkin varsinainen tutkimustyö ole opettelua.
   Mutta useimmitenhan nämä nollatutkimussyytökset kohdistuvat juuri noihin opinnäytetöiden.

   Poista
  4. Tuon opinnäytetyön ja varsinaisen tutkimustyön erottelu on järkevää, jos opinnäyte on monografia. Niitähän harva lukee. Jos opinnäyte on nippuväitöskirja, sen yksittäiset artikkelit ovat jo itsessään ihan normaalia, rutiinilaatuista tutkimustyötä. Oman väikkärini parhaaksi osoittautuneeseen paperiin on viitattu yli 40 kertaa, ja toinen paperi sai yhden lauseen verran tilaa alan perusoppikirjasta. Nuo luvut ovat tavallaan lohduttavia: minun väitöskirjani rakensi omalla osuudellaan inhimillisen tiedon kokonaisuutta ihan käytännössäkin. Samalla ne osoittavat, miten vähän yksi ihminen oikeasti merkitsee.

   Poista
  5. Tässä on isoja eroja tieteenalojen välillä. Hieman yleistäen ihmistieteiden ja luonnontieteiden välinen ero on suuri. Ja monografioita ei enää juuri taida ollakaan, paitsi - vain osin sielläkin - joissakin ihmistieteissä, kuten historiassa ja oikeustieteessä. Eikä siitä vielä kauan ole, kun kaksi monografiaa pätevöitti professoriksi. Ehkä jossain vieläkin niin.

   Poista
 13. Ei väitöksen jälkeen enää mitään "opinnäytteitä" ole. Siitähän se varsinainen tutkijaksi kouliutuminen vasta alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan töhö ja tyhmä tsydeemi. Tohtori mikälie, mistälie ja mitä tutkii. Lapsikin sen osaa.

   Poista