Sivun näyttöjä yhteensä

6. heinäkuuta 2021

Ukkeli


 

Otsikko viittaa Kalle Päätalon kirjojen kautta vanhan miehen kukaties turhaan mutta sitäkin sisukkaampaan toimintaan. Hakokirves oli käytössä. Lehmille navettaan kuivikkeita, ja lisäksi lampaille kerppuja eli syötäväksi kelpaavia puiden ja pensaiden oksanpätkiä.

 

Minusta tuntuu tarpeelliselta miettiä, miksi kahdeksan kymmenestä merkittävää työtä tehnyttä menee viimeisinä elinvuosinaan munaamaan itsensä esimerkiksi rupeamalla omatekoiseksi profeetaksi tai jatkamalla puhumista ja kirjoittamista, vaikka asia loppui jo.

 

Esimerkki: olen ainoa jäljellä oleva lakimies, joka oli sekä itse mukana että perehtyi niin hyvin kuin mahdollista jumalanpilkkaan rikosoikeudellisena asiana. Tuo omituinen asia nousi esiin tänään, hyvin todennäköisesti Ruokolahden leijonana.

 

Medialla on taipumusta kohista silloinkin kun ei oikein ole, mistä kohisee. Tuo leijona on jäänyt mieleeni vuosikymmenen takaa – oli muka nähty leijona tai ainakin sellaisen jäljet Saimaan rantahiekassa.

 

Se satuin olemaan minä, joka otin ainoana kustannusliikkeessä eli Otavassa puheeksi jumalanpilkan luettuani Salaman ”Juhannustanssien” palstavedokset, Luin ne junassa. Muistan sen junan. Toisen luokan vaunu, istumissa raidallinen verhoilu, vaununi ”tupakoitseville”, väliovessa raittiiden puolelle mielenkiintoinen loimukoivusta viilletty vaneri.

 

Isäni siis puolusti Salamaa oikeudessa. Hankin aineistoa ja tiesin jo silloin ettei Suomen kirkko ollut hankkeen takana, vaan muuan kokoomuksen kansanedustaja. Olin mukana kirjoittamassa sitä puolustusta, jonka mukaan Jumalan kunnia ei nouse eikä laske lakituvassa. Korkein oikeus tuomitsi äänin 4 – 1, erimielisenä jäsenenä Paavo Salervo. Olen lukenut jutun salaiset asiakirjat eli sisäiset muistiot ja siksi uskallan sanoa, että käsitelty kysymys on yksi niistä, jotka ylittävät virkatuomareiden kyvyt. Ei tässä ole mitään radikaalia. Ei tuomioistuin osaisi liioin ratkaista kysymystä, onko Eulerin vakio irrationaaliluku. Eikä sitä, miksi piika sai lapsen (isän tai elatusvelvollisen se kyllä löytää).

 

Salaman jutun tuomion mielenkiintoisin kohta on Korkeimman oikeuden presidentin, Antti Hannikaisen äänestyslausuma. Hän olisi tuominnut syytetyn tämän itse tunnustaman tahallisuuden sijasta ajattelemattomuudesta tehdystä rikoksesta. Perustelu on outo ja taustalla leijuu presidentti Kekkosen varjo. Oli lähes ainutlaatuista, että Kekkonen armahti osan tuomituista (Kari Reenpää unohtui) aivan tuoreeltaan asiassa, jonka Korkein oikeus oli ratkaissut julkaisten päätöksensä ennakkotapauksena.

 

Oma käsitykseni on, että Salama pantiin kävelemään nyrkkiin ja että Kekkosen maata muuttanut syntymäpäivähaastattelu 1970 on tätä samaa tapahtumasarjaa. Tuossa haastattelussa Kekkonen kävi varsin tuikeasti lakimieskunnan kimppuun. Kekkosen taannoinen vastaehdokas Olavi Honka muuten oli ennen oikeuskansleriaikaansa ollut virkatuomari ja jo kanneviskaalina Turun hovioikeudessa tunnettu virkatehtäviin ulottuvasta isänmaallisuudestaan ja kattavasta kommunismin vastustuksestaan.

 

Miksi sananvapautta pitää puolustaa? Siksi että yhteiskunnallinen jäittenlähtö näkyy niin usein sananvapausriitoina tai muuten avoimena ihmisoikeuksien polkemisena. Niin. Oli se Kekkonen aika ukkeli ja taitava havukirveen käyttäjä.

 

15 kommenttia:

 1. Kuvasta tulee mieleen äitimuori, joka viimeisenä kesänään raahasi pihan poikki puunrankoja metsän laitaan pölkyn päällä pätkittäväksi. Kävin ulko-ovella kysymässä, onko todella pakko. "On". Niistä pätkistä jäi pölkyn päälle kaunis sommitelma.

  Kaupungissa kerrostalon vieressä oli kuusimetsikkö, ja siellä istui usein kannolla vanha ukko. Äiti kertoi, että mies oli karjalainen. Myöhemmin hän ei enää ilmestynyt paikalleen. Tästä pikkupoika oppi, että karjalaiset ovat sellaisia, jotka istuvat metsässä kannolla ja kuolevat sitten.

  VastaaPoista
 2. Aamun Ylen haastattelussa Eveliina Heinäluoma sanoi SDP:n kannattavan jumalanpilkkapykälän säilyttämistä, koska sillä turvataan yhteiskuntarauhaa. Näin siis YK:n ym. ao. pykälän poistamisvaatimuksista huolimatta.

  Tulkitsen tuon niin, että kyse on oikeastaan sharia-pykälästä Suomen lainsäädäntöön, koska kristittyjen jumalaa ja uskoa on saanut - ja valistuneimmissa piireissä oikeastaan jopa pitänyt - pilkata miten hurjasti vain sitten noiden Salaman aikojen.

  Kuinkas se nyt menikään: "Ei saa antaa pelolle sijaa."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasemmisto ajaa ja kannattaa Saatanan asiaa, mm. islamia.

   Poista
  2. Sinä näemmä olet saatanan juoksupoika...

   Poista
  3. Islam ei ymmärrä Saatanaa. Hyväksyy siis nimeä-vailla-olevan olemassaolon muttei suvaitse sellaisia jotka eivät myönnä Vihollisen olemassaoloa. Mitä tähän tulisi tuoda? Uutta uskoa? Eksegetiikkaa?

   Isä Camillonkin olan yli kurkisteli keskiaikainen teleologian enkeli..

   Helkkari mikä letkautus, Giovanni Guareschi.

   Usko ja autuus mutta onneksi emme ole niinkuin nuo tuolla alhaalla sanoivat piispat lauteilla.

   Poista
  4. Kaikki kolme KD:n kansaedustajaa, kuusi perussuomalaiskansanedustajaa ja 12 kokoomuksen kansanedustajaa puolusti Allahia pilkkaa vastaan. Koska Allah = Jumalansa. (Melkein electralainen paradoksi).

   MMM...

   Poista
  5. Sananvapauden kelirikko on hyvinkin tarpeen.

   Ikäänkuin idioottivarma merimoottori. Kyllä sitä kehua sopii, kunnes joku sanoo että juu-u, se voi olla hyvinkin tarpeen. Merellä.

   Poista
  6. Kaikki kolme KD:n kansaedustajaa, kuusi perussuomalaiskansanedustajaa ja 12 kokoomuksen kansanedustajaa puolusti Allahia pilkkaa vastaan. Koska Allah = Jumalansa. (Melkein electralainen paradoksi).

   MMM...

   Ai minä kun ymmärsin uutisista, että persut ja vihreät olivat kerrankin samaa mieltä, ja halusivat esim. demareista poiketen tämän jumalanpillkkalain poistamista kirjoista ja kansista. Vai oliko mainitsemasi äänestyskäyttäytyminen persuissa vähemmistöön jäänyt kanta. Persuissakin lienee uskovaisia, vaikka Jussi on ateisti.

   Poista
  7. Sanoiko Eveliina asian tosiaan SDP:n puolesta eikä vain omasta puolestaan? Kovinpa on mahtavaksi käynyt. (Ja uskon asioissa tullut isäänsä.)

   Poista
  8. No, sanoipa Eveliina kenen puolesta tahansa, hänen ja 13 muun näkemys on syvästi sosialidemokratian vastainen.

   En tiedä, mihin kysymykseen kansanedustajat luulevat vastanneensa, mutta ihan siitä riippumatta: uskonrauhapykälän voisi ihan helposti säilyttää, vaikka satuolennon pilkka poistettaisiin.

   Mitä, jos rikoslain 17. luvun 10§ kuuluisi yksinkertaisesti näin:

   10§
   Joka meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta, jota uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä, on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

   Vuoden 1998 uudistuksessa pyrittiin johonkin tällaiseen muotoiluun, mutta eduskunnan äärikristityt onnistuivat pitämään Allahin erisnimen laissa.

   Poista
 3. Kerpuista sen verran tarkennusta, että ainakaan meillä päin ne eivät olleet mitään epämääräisiä "oksan pätkiä" vaan samoin sommiteltuja kimppuja kuin saunavastat, mutta isompia ja sisältäen pajua ja raitaa koivun lisäksi. Niitä tuli taiteltua ja kannettua selekä viäränä pentuna ollessa.

  Saunavastoja säilöivät viihdekäyttöön vain paremmissa piireissä.

  Kerput sidottiin vitaksella aina kaksi rinnan ja heitettiin niitä varten ladossa oleville orsille talvehtimaan.

  Kerpunoksia ei hakattu silpuksi vaan tarjoiltiin kantturoille heinän seassa siltään. Kyllä ne itse kovimmat ja paksummat kohdat kierittelivät suupielistään pois.

  VastaaPoista
 4. Reippaastipa nyt kirjoittanut on jälleen Kemppinen. Sujuvoitan seuraamiseni vaieten sopuisasti. Teonsanoja, laatusanoja ja kaikkia sen tapaisia asioita, tralalaa. Ettenkö sanoisi.

  VastaaPoista
 5. Menny havukassaran hantaaki vähä vinoks. Tarttis vissiinki veistellä uus. Rauas on raha talles.

  Kekkonen. Niiettä oksat poisko, no juu. Se on aivan totta. Kirkkopyhiin puuttumisen kohdalla sai kyllä näpeilleen vaan mitäs, saihan marskikin jääkäreiltä muikkarin.

  "Minä kunnioitta Teittä Te Suomen jääkärit Varkauksissa ja Lahtisissa..."

  VastaaPoista
 6. Vast'ikään lomailleena osasin lukea vain ylen jutun pihliksestä. Onhan meillä Seurasaarellinen vanhaa roinaa ja joutavia mökkeröitä. Näitähän on joka juuttaan nurkan takana, ympäriinsä. Koko höskä siis siellä Pihlajamäessä ulkomuseoks ja asukkaille käpälään korvaukset aiheutetusta haitasta, myös otaksutusta.

  Nyt niitä gryndereitä ja äkkiä että saadaan sinne oikeen helkkarin suuri ostoskeskus... kun ei kerran muka saa sinne Seurikseen, ei ees rahalla.

  Pihlajamäki vapaaksi ja itäraja Uralille.

  Voi Yle-parka. Eikö se hesarin insestoidi ja tahmea hipsteriklöntti olekaan enää johdossa? Justiin ku olin ehtiny asettua tänne Castréninkadulle.

  Myisin vähän käytetyn joulukuusen, tehtaan muoveissa. Vuosimalli 2012. Hinta 50 €. Ei kotiinkuljetusta.

  VastaaPoista
 7. Minun muistini mukaan Ukkeli ei hakannut hakokirveellä kuivikkeita eikä kerppuja – vaan halkoi rantteella tavallisella kirveellä pölkkyjä polttopuiksi, pimeässä ja puolisokeana käsikopelolla.

  Olen joskus muinoin kertonutkin, miten Salaman saama tuomio jumalanpilkasta järkytti mieltäni hyvin nuorena. Olin lukenut veljeni hankkiman kirjan salaa – ja ajattelin kauhuissani, että miten aikuiset oppineet ihmiset voivat olla noin typeriä?

  Voivat ne, uskoin kerrasta.

  VastaaPoista