Sivun näyttöjä yhteensä

9. heinäkuuta 2021

Henkselit


 

Kuvan työvaruste sai minut kiihtymään. Eksoskeleton eli ulkoinen tukiranka (luuranko) on aika vanha keksintö. Muurahaisilla ja vastaavilla on sellainen. Tukiranka on pinnassa, tarpeellinen mössö sisällä. Ihmisen voimien lisääminen päälle puettavilla varsilla ja tuilla on ollut esillä ainakin viisikymmentä vuotta.  Katso asiasta esimerkiksi sarjakuva Modesty Blaise, se jakso jossa Willie Garvin tuhoaa ulkoista luurankoa käyttävän baskirosvon heittämällä käsikranaatteja cestalla, joka on ovela, käteen kiinnitettävä pitkä ”kynsi” baskien pelota-pelistä. Vipuvarren pidentämistä siis sekin.

 

Kerran kävi niin pahasti, että jouduin naulaamaan kattoon listoja kuparinauloilla. Katon naulaamista olin harjoitellut ennenkin ja tiesin, että parin minuutin kuluttua alkaa tuntua käsissä ja olkapäissä aika makealta. Ja kuparinauloilla, jotka menevät jatkuvasti linkkuun!

 

Kuulemma saunan katon maalaaminen on hommista pirullisimpia. Varokaa tekin. Minä olen tähän asti säästynyt siltä. Saunan siksi, että saunassa se ei useinkaan ole lautaa eikä lukittuvaa ponttia, joten telaa ei voi käyttää.

 

Kuvan työkalun valmistaja on Hilti, jonka monta vuosikymmentä sitten esittelemä kädessä pidettävä naulain oi jo silloin mielestäni nerokas.

 

Olettehan tekin lukeneet Jäämaan Nuoren kokeilijan ja keksijän kirjan, joka ilmestyi 1930-luvulla? Miten saan kotikeinoin lävistetyksi pennin kolikon äidin silmäneulalla?

 

Yksinkertaista. Tarvitaan pyyhekumi. Kolikko on kuparia eli pehmeää metallia. Silmäneula on terästä eli hyvin kovaa mutta neula on myös taipuisa. Sitä ei voi lyödä naulana.

 

Työnnetään neula sopivasti tavallisen pyyhekumin läpi, pannaan virkistys kolikon päälle ja napautetaan kerran vasaralla. Läpi on. Kumi neulan ympärillä estää nurjahduksen eli notkahduksen.

 

Ja sitten vain saamaan toruja hyvän neulan ja arvokkaan kolikon turmelemisesta.

 

Luullakseni kaikille tuttu nitomakone on sama keksintö eli siis samoin hakoja käyttävä naulain.

 

Mainiossa kirjassa ”Miks onkaan niin ja miksei ole näin”, joka minulta joutui kateisiin noin 50 vuotta sitten, päähenkilönä on kyselyikäinen viikari. Hiljan luin, että 3-5-vuotias lapsi tekee noin 40 000 ontologista ja metafyysistä kysymystä. Neurotieteen mukaan tämä on keskeinen vaihe aivojen ja etenkin sosiaalisen ympäristön myrskyisässä kehityksessä.

 

Minulta 3-vuotias kysyi äskettäin, miksi käteni ovat niin ryppyiset. Muistin sekunnissa ihmetelleeni asiaa itsekin yli 70 vuotta sitten. Mummujen ryppyisiin kasvoihin tottui heti niin että ne tuntuivat asiaan kuuluvilta niin kuin kissalla häntä (paitsi Pekka Töpöhännällä). Mutta ne kämmenselät!

 

Kyselijä-kuvakirjassa vintiö kysyy sadan muun asian ohella ”miks onkaan olkaimissa kuvasarjat”. Valitan kömpelöä käännöstä. Siis: miksi henkseleissä on kuvia. Hyvä kysymys. Vastausta en keksi, koska viisaalle lapselle ei kelpaa ”se on eräänlainen viesti”. – Hiekkalaatikollamme seisoi ennen pikkutyttö, joka kysyi minulta aamukiireessä, miksi menen töihin. No. Nyt hän on itse töissä, kahden lapsen äiti.

22 kommenttia:

 1. Kyselyiässä oleva pienleidi sai äidiltään Tqmpereen bussissa n. 9n aikoihin automaattivastauksia kunnes sisään asti ja istahti punkkari vuonna 1977. Painostavaa hiljaisuutta ja jännittynyttä odotusta, koko bussillinen, kunnes:

  - Äiti minkävärinen ihminen on sisäpuolelta?
  - Vaalenpunainen.

  Nätein hymy oli punkkariplikalla.

  VastaaPoista
 2. Ei kai nyt kukaan saunan kattoa maalaa. Tulee lähemmäs sadan asteen lämpötiloihin, joten mistä tahansa maalista irtoaa hirveä käry saunaa lämmitettäessä. Eikä maalista olisi mitään hyötyäkään. Puu ei niissä olosuhteissa suojaa tartte. Pysyy varmasti kuivana, vaikka miten saunoessaan vihtoisi.
  Saunasuojalla tuon nyt voi sivellä jos tahtoo. Sekin on tarpeetonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunapaneleita saa kaupasta valmiiksi mieleisellä värillä tai värittömällä siveltynä.

   Voihan ne itsekin värjätä tai suojata, miten vuan. Ja kun sen tekee ennen kuin naulaimella päxyttelee panelit paikoilleen, ei siinä kauaa nokka tohise.

   Terveisin ainakin 100 saunaa paneloinut.

   Poista
  2. Saunasuoja on turhake. Resepti on sama kuin erikeepperissä elikkä plastikkia sivelet.

   Poista
  3. Henkselien kuvat toivat mieleen, että milloin loppuikaan se aika jolloin pikkupojat puettiin "tirolilaisittain", mihin asuun ne kuvahenkselit (edessä poikkipiena) kuuluivat? En kyllä enää muista mitä kuvia niissä oli. Aikuisena oli sitten pakko saada Wallace&Gromit-aiheiset henkselit.

   Poista
  4. Saunasuoja on vedellä lantrattua Erikeeperiä. En näe siinä mitään hyötyä.

   Poista
  5. Ottamatta kantaa hyötyihin tai turhakkuuteen kerron, että Erikeeper ja Supi-saunasuoja ovat eri aineita (tämä valeuutinen kiertää rakennuksillakin lukutaidottomien ansiosta ja väitetään jopa samaa suhteessa vesieristeisiin).

   Saunasuoja: bentsisotiatsolia-3(2H)-oni(Bit), 5-Kloori-2-Metyyli-4-isotiatsolin-3-onin, 2-Metyyli-4-isosiatsolin-onin seos, 2-oktyyli-2H-isotiatsol-3oni

   Erikeeper: Polyvinyyliasetaatti (PVC-muovi, vesi

   Käytännön kokemusten perusteella joka tapauksessa käsitellyt panelit ja lauteet pysyvät puhtaampina kuin käsitellyt (helpommat pestä).

   Kukin voi tutkia tykönänsä, mitä em. ainesosat sitten kemiallisessa mielessä ja ympäristön kannalta tarkoittavat.

   Poista
  6. Sauna kuumaksi niin se on. Aseptiikka. Päreet persien alle ämmille jos kiirettä on. Ei mitään uuden ajan aineita. No klasi voi olla seinän reiässä että näkee koska räystäs taas vähän syttyy. Lipeällä pestään holvaten ämpärikaupalla ja loiskuttaen saavikaupalla vettä perään.

   Pestäänki kaikki vieraat, perkele...

   Poista
 3. Kissoista puheen ollen: esikouluikäinen pelkäsi kissanpentua kun sillä oli tapana vaania, kulkea perässä ja läpsiä tassuilla jaloille. Kerroin miten kissan hännästä näkee mitä mieltä se on, ja mitä tarkoittaa kun kissa tuijottaa. Kun opetin kuinka kissan saa aina tulemaan luokse, näistä tuli parhaat kaverit. Tai olihan ne sitä ennenkin kavereita, kissan mielestä.

  VastaaPoista
 4. "A teaspoonful of material from a neutron star is estimated to weigh around four billion tonnes." Tämä menee tavallisen merkkonomin hilseen yli. On ilmeisesti kovin tiheää ainetta?
  https://www.bbc.com/news/science-environment-57639520

  VastaaPoista
 5. Joo, tuollaisen 3-5 vuotiaan kanssa keskustelu usein kulkee korkeammalla filosofisella tasolla kuin muut keskustelut. Aikuiset ovat enemmän kiinnostuneita siitä "mitää maksaa maksamakkarakilo tänään".

  VastaaPoista
 6. Oliko sen kyselijän nimi Jyrki?

  VastaaPoista
 7. Aika hyvä vastaus kysymykseen miksi on miksi ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä vuoksi nuoriso käykään Tuska -festareilla?

   No just siks-siks-siks.

   Poista
 8. Willie Garvin on oivallinen roolimalli näinä ylettomän poliittisen korrektiuden aikoina...Suosikkitarinani on se, missä Willie "riitaantuu" Modestyn kanssa ja jotta vihanpito vaikuttaisi todelliselta kumauttaa Modestyn tajuttomaksi pariisilaisella klubilla saadakseen tarjouksen salamurhaorganisaatiolta.(jota luonnollisesti ohjaillaan rautaesiripun takaa). Harva 60-luvun sarjis yltää Modesty Blaisen tasolle kuvallisessa kerronnassa ja juonen kehittelyssä. Corto Maltese on samaa tasoa, joskin Hugo Prattin tyyli saavutti huippunsa vasta 70-luvulla. La Ballade de la mer salée julkaistiin kyllä jo 60-luvun puolella (ja Rasputin mukana menossa alusta asti!) mutta tarinat vain paranivat seuraavan vuosikymmenen aikana.

  Jäämaan kirja on kyllä tuttu, sen muistelu nostatti hymynkareen huulille. Muistaakseni siinä oli ohje jopa nitroglyseriinin valmistamiseen. En usko että uusia painoksia on tiedossa. Sarjakuvat ja nitro puolestaan tuovat mieleen sen Carl Barks-tarinan missä Aku keksii räjähdysaineen, akumiitti nimeltään, ja käy tarjoamassa keksintoään US.Armylle. Klassinen esittely everstille alkaa sanoin: "olen tutkinut Pikku Kemistiä ja...".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätiitti on brisantimpaa. Ja sitäkinpaitsi kyse oli lievästä traumaperäisestä keksimishäiriöstä.

   'Traum' o' ain' traum'.', sanoi lääkäri länsirannikolta.

   toivottaa res. ylim. Hallantie
   platalta

   P. S.

   Pääkin voi olla melko kekseliäs.
   Akumiitti on hyvin keksitty.
   Veljenpoikien avullahan asia saatiin järjestymään äärimmäisiä seikkoja käyttäen.
   Tuhannen tulenpalavaa turkasta! (ranskaksi)

   Olla voi hyvinkin että on kiva 'tapittaa' kun tietää että tehot ovat riittävät. K. Jäämeri saattaa olla tästä tietävä mutta helpolla en silti kääntäisi aivan vielä kelloa karateasentoon. Toki olen sen hyväksyvä mikäli niin kävisi mutta tämän seikqn kiehtovuus on siinä määrin omaa luokkaansa etten malta sitä hylätä. Tutkin yhä. Persoonallisuustyyppinen seikkaperäinen pikkujuttu, selväse,-

   Peter Falk, Columbo, pilottijakso?
   Kokki, kauppalaivastosta.

   "Just one more thing..."

   Jumala Taivaassa ja kippari laivassa eikä ketään siinä välissä.
   Yks' käsi laivalle ja toinen toverille.

   Aina vain vapaus.

   I. H.

   Poista
 9. Nuoren kokeilijan ja keksijän kirjan vuoden 1927 painkoksesta en muista nitroglyseriiniä, mutta pitkäaaltoradiolähetin siinä kyllä rakennetaan. Taisi olla jo silloin laitonta, olikohan ohje miehityksen varalta...

  VastaaPoista
 10. Kyllä vain vesi toimii erinomaisena ulkoisena tukirankana kun ui, vanhempana vuosi vuodelta paremmin.
  "Täällähän on vyö sekä olkaimet, ihan niin kuin arvelin!" (Saukki Pikkuoravien kuuraketissa.)

  VastaaPoista
 11. Asiasta kolmanteen ja Kemppinen pahastuu.Täällä p-savolaisessa maisemassa M A Nummisen Wittgenstein tulkinta kuullostaa hyvälle kuin ne muut paimentolaiskansan jälkeläisten viritykset

  VastaaPoista
 12. ”Kuulema saunan katon maalaaminen on hommista pirullisimpia.”
  Vanha timpuri alkoi olla lopuillaan, ja paikalle oli kutsuttu pappi. Menipä pappi-piru kysymään sellaistakin, että onko niitä pahoja töitä tullut tehdyksi.
  ’Kyllä se välikaton altanaulaus on kaikista pahin’, kähisi äijä sänkynsä pohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhavalla muinoin pappi yritti syvälisempää keskustelua rippikoulupojan kanssa: Mikä on elämässä ollut vaikeinta? Vastaua tuli arvelematta: Kyllä se on ollu sonnanajo sateella.

   Poista
  2. Tervep.

   Metsässä kuulu pieru, kuka kaatu.

   Poista