Sivun näyttöjä yhteensä

8. heinäkuuta 2021

Kaatuvan ääni 

Kaatuvan puun ääntä ei ole, ellei ole ketään kuulemassa.

 

Ääni on muun muassa ilmaa eli molekyylien liikettä. Molekyylejä on enemmän kuin välitämme tietää – triljoonia, voisi sanoa, kansanomaisesti. Esimerkiksi sähkö ja valo ovat kuulumatonta. En kuule molekyylejä kuunnellessani, kun Gould soittaa Beethovenia (juuri nyt Op. 10 F-duuri). Se että kuulen jotain, on ilmiö, joka ei lakkaa minua mykistämästä. Sekä korva että kuuloaistimus ovat todella monimutkaisia. Lisäksi aistiminen ymmärretään toistaiseksi sangen huonosti.

 

Mutta jos pidämme kiinni perinteisestä tieteestä, ääni ilman kuulijaa on fysiikan lause, että tuollainen ilmiö aiheuttaisi tyypillisesti tällaisen seurauksen ehdoilla nämä. Pimeässä punainen kappale on väritön, koska väri on valon tietyn aallonpituuden aistimessa tuottama llmiö. Eli kun ei ole valoa, ei ole väriäkään. Ja samasta syystä atomit ovat värittömiä. Ollaan valon aallonpituuden alapuolella.

 

Ainakin sata vuotta on tiedetty, että aivot mallintavat taukoamatta. Bashevis Singerin novellissaan toistama havainto on tosi. Täti joka ei ole ennen nähnyt elokuvaa ja kuviakin vain aivan vähän, ei pelästy valkokankaalla näytettyä junaa. Hän ei näe sitä. Hän näkee vain epämiellyttävää valon ja varjon vilinää.

 

Välillä otan verkosta kuuluville muuta musiikkia. Jaavalainen gamelan, japanilainen laulu- ja soitinmusiikki lähes tuhannen vuoden takaa tai meilläkin muutamia vuosikymmeniä sitten riehaannuttanut intialainen sitar nostavat mieleen ajatuksen, että meidän pianomme (flyygeli) ja sillä esitetty musiikki (kuten Beethoven) saattavat olla hiukan alkukantaista kamaa.

 

Minulla on meneillään pieni kokeilu. Kuuntelen siis noin 32 Beethovenin pianosonaattien kokonaislevytystä nuottien kanssa, ja olen jo ymmärtänyt jotain ennen salaan jäänyttä. Käytännössä ensimmäinen satsi on Schnabelin 1930 aloittama sarja, joka kuulostaa kenen tahansa korvaan normaalilta pianismilta. Vanhan suosikkini Charles Rosenin rinnalle on noussut Kovacevich, oman alansa hirmulisko. Vertauspisteitä ovat Brendelin ohella Lupu ja Gulda.

 

Ja muuten, kun Idagion kautta on käytettävissä noin 170 Horowitzin levytystä alkaen 1928, niin kyllä se ihminen – jos hän olikaan ihminen – oli ainutlaatuinen.

 

Mutta Glenn Gouldin arvoituksen luullen ratkaisseeni. Kun nytkin Beethovenin taustalla on Bach ja Das Wohltemperierte Klavierin kokonaislevytys, joka sein on Gouldilla sangen omituinen, käsitin että hän on jättänyt affektit aika pitkälle kuulijan asiaksi ja seuraa esityksissään syyn ja seurauksen lakia.

 

Tästä kohdasta aiheutuu välttämättömästi tuo kohta, mutta kun vaihtoehtoja on niin paljon, vapaus säilyy Eilen laitoin kuvituskuvan pianon sormituksesta, koska mielestäni on huvittavaa, että pianomusiikki tuo mieleen diskreetin matematiikan, koska koskettimien märäämien sävelten välissä ei ole mitään, ja sormi taas on sama sana kuin englannin ”digit”, numeroi tai vastaava.

 

Roomalaiset runoilijat laskivat runomittojaan kätensä sormien nivelistä. Sormi on daktyyli, pitkä-lyhyt-lyhyt, ja peukalo on spondee, pitkä-pitkä. Sävel on kuin hermosolu, dendriitti- synapsi – aksoni. Ja sonaatti on ilman muuta kuin solu. Jokaisessa hyvässä sonaatissa on koko ihminen ja koko historia, lajinkehityksineen. Ellette pidä Beethovenista, kuunnelkaa Schubertia, etenkin ne viimeiset pianosonaatit. Ette pety. 

 

18 kommenttia:

 1. "Kaatuvan puun ääntä ei ole, ellei ole ketään kuulemassa."

  Juu, ja oliko se itse piispa Berkeley, joka keksaisi sellaisen viisauden, että kun jääkaapin ovi suljetaan ja valo sammuu, ei sillä kaapissa enää mitään kaljapulloa ole. Esse est percipi, sano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidegger muistaakseni taas erotteli olemisen tavoista mm. käsillä olon. Jääkaapin lähistöllä on yleensä teräaseita

   Poista
  2. Hellan lähistöllä
   on
   lämpöisempää olla.

   Poista
 2. Musiikki on olemassa vaikkei sitä korvin kuulisikaan. Nuotinlukutaitoinen kuulee musiikin pelkistä nuoteista.

  Ja siitä puun kaatumisen äänestäkin: se on olemassa kun joku kertoo sen olevan, sanallisesti tai kirjallisesti. Sahan ääni vaimenee tyhjäkäynnille. Metsuri vääntää kaatoraudasta. Kanto kirahtaa kun viimeiset säikeet antavat periksi. Kaatuvan puun humahdus ja katkeavien oksien räsähdys.

  No, mielikuva tietysti on tärkein, ei edes se onko aistimus kuuloelinten kautta.

  VastaaPoista
 3. Värien näkeminen on tavattoman mielenkiintoinen asia ja siksi tarkentaisin värihavaintoa seuraavasti. Värihavainto koostuu kolmesta asiasta, kohteen spektraalisesta absorptiosta, käytetystä valonlähteestä ja silmän värinäkökyvystä.

  Hyvään värihavaintoon tarvitaan valkoinen valaistus joka on esimerkiksi auringon spektrin jakaumaa muistuttava tai synteettinen tasainen spektri. Jos valolähteen spektristä puuttuu osa tai jokin alue on ylikorostunut, seuraa virheellinen värihavainto. Silmä kykenee aivojen kanssa kompensoimaan hyvin paljon ja esittää ihmisen tietoisuudelle korjatun falskin raportin väristä. Jonkin merkittävän aallonpituusvälin puuttumista se ei voi korjata vaan havaittu väri voi vaikuttaa epätodelliselta tai aivan virheelliseltä. Vastaavasti värisokea näkee värit hyvin epätavallisina tiedostamatta asiaa kuitenkaan. Värisokeutta on noin tusinan verran erilaisia aiheuttaen sen ettei esimerkiksi perusvärejä ja / tai välivärejä kyetä erottamaan toisistaan.

  Mielenkiintoisia värihavaintoja tulee juuri silloin kun aallonpituuksista puuttuu jotakin tärkeätä. Esimerkiksi huono loisteputkivalaistus tarjoaa erittäin huonon värihavainnon koska lähteen spektri koostuu pääasiassa muutamasta voimakkaasta spektripiikistä. Sellaisessa valossa värien huolellinen tarkkailu johtaa ärtymykseen ja silmiä alkaa vaivata jonkinlainen häiriö. Aivot eivät tahdo uskoa havaintoihin eivätkä pysty korjaamaan tilannetta. Tietenkin siihen tottuu ajan mittaan mutta tilanne ei korjaannu.

  Toisaalta, ihminen kykenee havaitsemaan sellaisia värejä joita ei voida toistaa monitoreilla eikä painokoneilla tai tulostimilla. Esimerkiksi äärimmäisen sinistä ja äärimmäisen punaista yhdistämällä tulee väriksi erikoisia sinipunaisen sävyjä, jotka ovat kaikkien teknisten esityslaitteiden kykyjen tavoittamattomissa. Ainoastaan monokromaattoreilla voidaan sellainen yhdistely tehdä. Itse asiassa, tämänkaltaisia värejä saadaan aikaan iso joukko pelkästään näitä kahta yhdistämällä eri suhteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun Henrik nyt sinänsä ansiokkaasti lähti sivuraiteelle, niin voitaneen todeta, että perinteinen loisteputki ei ehkä ollutkaan kovin hyvä idea vaikka sen hyötysuhde onkin parempi kuin hehkulampulla.

   Poista
  2. Auringonlaskuhan se on kenkku, ei millään tallentuisi kuten tulisi vaan jää valjuksi.

   Loisteputken valokaari värähtelee 100 Hz:n taajuudella, joitakin tämä häiritsee. Halvalla kännykällä videoidessa huomaa kuinka suuremman loisteputkimäärän vaiheet on kytketty kun lamppuryhmien valo aaltoilee. HID -lamppujen edut ovat kiistattomat mutta LEDit ovat pääsemässä samaan - kestoiän kustannuksella tosin mutta LED ei tarvitse monimutkaista virtalähdettä (ballast).

   Tarkkaa työtä tehdessä pidän tavallisen 60W hehkulampun valosta, olen huomannut että se on aivan yleistä.

   Poista
  3. Silloin kun emme tunteneet värien fysikaalista alkuperää, oli mahdollista uskoa että voi olla vaikka mitä ihmeellisiä värejä joita kukaan ei ole nähnyt. Meillä voi olla muitakin vastaavia uskomuksia suuren selvittämättömän osana.

   Poista
  4. Tuota, minulla on keittiön katossa loisteputket, joiden värintoistoindeksi on valmistajan mukaan yli 98. Sata olisi auringonvalo. Hyötysuhde hieman parhaita loiteputkia heikompi, mutta noilla näkee helposti.

   Poista
  5. Absoluuttisia värejä ei ainakaan havainnon tasolla ole. Sen huomaa jo siitä, että omista silmistäkin toinen usein näkee saman esineen värisävyn hieman erilaisena kuin toinen.

   Poista
  6. Kaikkien muurahaisten massa maapallolla on ollut ungefäär sama kuin ihmiseläimen massa jo hyvin pitkään. Ei sitäkään osata selittää.
   Mieltäkiinnittävä seikka sekin.

   Ihmisiä on kuin muurahaisia.

   Silakka-apajilla?

   Sehän se on kalamiehen sapuskaa?


   nimim. Vararahastonhoitaja,
   Käkisalmi

   Poista
 4. Ad Omnia: repliikkinä: jokainen kuulee ääniä ja itse asiassa käyttää kaikkia aistejaan unennäössä. Arkinen selitys on massiivinen päivätajunnan alle jäävä muisti, jota aivot mallintaa eli prosessoijatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmankos en olekaan keksinyt mitään vielä vaan vasta herättyäni.

   Poista
 5. Työtieteen professori Johan Weckroth se saattoi luennolla selostaessaan pitää kädessään erivärisiin sektoreihin jaettua pyörölevyä, joka oli kiinnitetty pienen sähkömoottorin akselille. Kun levy pyöri, niin värit hävisivät. Ei hän koskaan kertonut, mihin.

  VastaaPoista
 6. Oh.

  Tätini katsoi Hiipivä tiikeri ja piiloitettu lohikäärme kanssani ja voisinpa vaikka kertoa Hummani hei olevan viulunsoiton kautta Salaam aleichem. Siellä se fraasi pilkottaa, Balkan gipsy orchestra.

  Paljon tätä mutta täältä tähän. Varotaan tätiittiä, vahvaa.

  VastaaPoista

 7. Aleksander David "Lex" Greensill on mallista Lex Kallio venkoiltu siis Kyösti "Lex" Kallio ! Kun olen noista rekkareista innostunut niin toissapäivänä osuin muhkeaan astinlauta Mersuun RUL-. Astinlauta mihin?

  Greensillin kyljestä kuuklasin Ilkka Talesin. Tai Ta-leks-in tai TaLEXin! Sen verran herrojen lakivarianteista tuossa factoring tai vekseli alihankkijarahoituksessa selvisi, että Greensillin nokkeluus oli antaa raha kysymättä vakuuksia, minkä tähden sitä ei pantu alihankkijan/velallisen taseeseen velkana vaan kulki maksuliikenne rutiinina. Pankkinsa ei pääsisi kieltämään.

  G. siirsi velat superrikkaiden Fundiin, heille saamisina, Credit Suissen piirissä. Heille korko kelpasi keskuspankki nollakorko oloissa. Ja muuta nokkelaa ja oikeata, Lex nimenkin vahvistaessa. Velat vakuutettu kunnes ei. Suomessa veronmaksajakolletiivissa, nimi Garantia Roshierin talon seinässä.

  "Silta"sairaala ja Tammi jonka kallioräjäytysmusa juuri alkaa Paciuksenkadun varressa, ovat rahainnovaatiota nekin. Vai kuvitteletko että rahat niihin ja koko rakennus-laukka, olisivat jotakin kansanterveydellistä plaatua a´la arkkiatri.Kyllä ne ovat sarjaa laki-innovaatio kirikisa, jollaisesta Wahlroos nappasi Danskellensa/Postipankille Citystä mitallinkin.

  Siltasairaala hattuilee bridge found termillä, raha-alalla jokapäiväinen ja olihan STS raunion nimi Siltapankki saneerausvaiheessa. Kutka tohtoroivat Meilahdessa. Pankkiirit. Ja noitten kuosissa lääkäritkin Koronan alussa vakuuttivat kraka usein poisvetäistyinä, mutta jo paitakin kieli HUS Kiinteistön ja Helsingin Maapankin roolista, alustasta tasematriisille. Siis veronkanto-oikeudesta ja kaavoitusmonopolista uusiokäytössä -rahanarvoisten ihmisten kourakuppien kätköissä.

  Kova kombinaatio, nyt laukalla ja kohta polvillaan. Eduskunnan edessä anelemassa kuten Wall Street Nancy Pelossin uumilla ja koroissa 2008. Anu Vehviläinen olisi Pelosi jos hätätila heti koittaisi. Tiedoksi asinaomaiselle.

  Auttaisiko Jack Ma ? Tämä eAlibaban mies pysäytettiin Maailmanpankki hankkeesta viime tipassa loppusyksystä 2020. Johtuikohan se stoppi siitä että oli Sanghain ohessa hakemassa listautumista Hongkongissa. AlibabaSeasam oli vielä Sanghai-New York. Mitä se Ali Group on ekspansioimassa? Älyttömän simppeliä ideaa. Että kun e-kaupassa ostat velaksi, niin varastosta lähtee jotain ja pankki saa, saamisen. Tätä voi laajentaa maailman tappiin vajaakate liikepankki/osakeyhtiötehdas traditiolla. Josta kauppis/oikkis on ei-tietävinään.

  Sitä Jack Ma meinasi. Hänkin pitää asiaansa simppelinä ja sanoo Kiinan kommunistipuolueen jäsenenä että voisi antaa koko alibabansa valtiolle, edistystä hän vain meinaa. Ja siinäkö mielessä tuli verranneeksi kiinalaista finanssihallintoa ja laitoksia panttilainaamoon? Sitähän pankit aina ovat olleet vaatiessaan kuoletuksia. Ihan tyhmää ja jatkui vielä liikepankki ajanjaksonakin kansanvallan aikakautena ehkä vuoteen 1987.

  AntGroup avartaa tulkintoja oikeastaan alkukantaisempaan päin: että kehtaako naapurilta kysyä lainaa takaisin jos vaikka joskus tarvitsisi itsekin tai jos lapset. Kylänväen bitcoin on vanhinta sivilisaatiota, solidaarisuutta, elämänrohkeuden ylläpitoa ; ei elämänilon varastamista Valistuksen varjolla.

  Mutta mutta. Monta on mutkaa elävän pahuuden maailmassa. Hullua että näistä eivät paremmat puhu. Populismi ei argumenttiaseistu vaikka isiä ja äitejä halveksivia vaakunakilpiä CPJ AS RUL julkeasti kohotetaan katuvaltaaja-höökivaunujen rinta- ja pakaralipuiksi. Pirkkolan vesikahluu allas on kuiva vaikka vieressä ominluvin lisätään jengiläisrahoja Jäähallikompleksin rakentamisessa. Ja millä vakuudella? Että jäävuoromaksut asetetaan. Ja olivat Goodwilliä taseessa jo ennen betonimyllärin työvuoroa.

  Kuntavaalien alla joltakulta kultasormelta lipsahti että Helsingin viemäriverkostoa totaalikunnostetaan myytäväksi. Äyriä alas.Tulevia käyttömaksuja kerättäviksi. Osingoiksi ylös.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 8. Kirvesmiehen helvetti on pelkkää kamanahirren veistoa.

  VastaaPoista