Sivun näyttöjä yhteensä

7. kesäkuuta 2021

Vintage 

Tuon niminen televisio-ohjelma on asenteita, ihmisiä ja tekemisiä, jotka ovat minulle hyvin vieraita, hämmästyttäviä ja kohdittain pelottavia. Siksi pidän siitä.

 

Amerikkalaiset jymyautot kauhistuttavat. Itse asiassa olen ajanut paljonkin kaverin kulkuneuvolla, joka oli autolautan kokoinen laite, 12-sylinterinen moottori ja bensiiniä meni sangollinen heti kun kosketti kaasua. Paikka oli Malibu ja auto omistaja Ron, professori. Sunset Boulevardilla tuli mieleen tätien ajotapa, ”driving by noise”. Aina kun rysähtää, käännetään vähän rattia.

 

”Vintage” näyttäisi viittaavan viininkorjuuseen ja siis tavalla tai toissella vuosikertaan. Tavaroissa vintage on kuulemme 20-80 vuotta vanhaa, iäkkäämpi antiikkia.

 

Suomessa ”antiikki” tarkoittaa heikkolaatuisia puusepänteollisuuden tuotteita tai jossain tapauksissa jonkun renkimiehen juovuspäissään nikkaroimaa tuolia tai kaappia, joita usein sanotaan ”kustavilaisiki”, koska niillä ei ole tekemistä Kustaa-kuninkaiden ja heidän aikansa kanssa.

 

Mutta esineet ovat viehättävämpiä kuin ajatukset. On minullakin kaapissa anoppi-vainajan peltinen kahvitölkki, jonka kylkeen on maalattu itse Paula-tyttö. Valitettavasti en huomannut tuoda Amerikasta Hills Bros- enkä Maxwell House -kahvitölkkiä, joten perikunta joutuu hankkimaan tuhkauurnan erikseen.

 

Mutta nuo kuvien sukkanauhat… Mielestäni Marilyn käytti tuollaisia liivejä. Sitten tulivat sukkahousut, ja se siitä. Samanlaista sukkanauhan lukkoa käytetään muuten nykyisinkin henkseleitä, ja henkselit ovat tarpeen ja hyvin hankalat frakin kanssa.

 

Minä olin yhteen aikaan laiha. Käytin henkseleitä. Ne kai olisivat vintagea, varsinkin kun jossain on armeijan napillisia kalsareita varten valmistetut olkaimet, ja samassa kaapissa puolitoista univormua ja koko toisen maailmansodan kokenut mantteli. Rähinäremmistä ei ole tietoa, eikä isäni pulu-kotsasta eli ilmavoimien koppalakista.

 

Viimeksi käydessäni Kansallismuseon alakerrassa oli vintagea. Ihastuin siitä kovin. Väitteen mukaan näytteillä oli mm. 50-luvun arkista tavaraa. Vielä mitä! Aivan ensimmäisiä matkaradioita, muovimukeja, Jukka-leluja, rakennuspalikoita (Väige ehitäjä) ja vaikka mitä. Itse olenmuina miehinä korjannut talteen pari painavaa tuhkakuppia, joista toinen on oikein muotoilua ja toisen pohjassa lukee ”valtio”. Lisäksi löytyy mekaaninen kirjevaaka, jolla voi punnita paperia lähes 20 gramman tarkkuudella, virkkuukoukkuja ja sukkavartaita.

 

Tekstiilipuolelta muistelen laamapaitaa, jotka olivat tytöillä ja pojilla samanlaisia. Televisio-ohjelman miehet ovat erikoistuneet erilaisiin kilpiin, Niitähän oli kaikilla vakuutusyhtiöillä omansa ja kirjakaupassa metallinen Veikkaus-merkki. Keräilijöille kelpaavat myös vanhat öljykannut, Esso Extra, Shell Super ja muut. Kyljestä oli katsottava SAE eli onko talvikamaa vai kesälaatua. Autokorjaamolta otettiin talteen rikkihappopullot, joiden sisältö oli välttämätön akkuja ladattaessa. Niitä valtavia pulloja harrastettiin, kun maahan iski kotiviini-innostus joskus 60-luvulla. Ja mistä nyt löytäisi Kaskas-kenkävoidetta? Ruokaveitsessä lukee Sorsakoski ja leipäveitsessä Fiskars. Mutta muuten näkee etteivät ihmiset osaa antaa arvoa romulle.

8 kommenttia:

 1. Kemppinen, nyt jotain rotia! Alat sekoilla lähes kuin vakiohörhöt IH ja Sjöstedt. Sun laatusi on ollut siinä että vaikka tapaatkin roiskia vähän asian sivusta, et ihan älyttömäksi heittäydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa hiljaa tai vati viedään pihalle. Eräät ne viitsivät vielä retroilla ( hand made in a hurry, one size fits all, thank you)

   Esineissä ja kimmokekommenteissa on samaa kuin lemmikkieläimissä ja omissa hampaissa, mitä vanhempia niistä tulee - sen rakkaammaksi ne muuttuvat.

   Mistähän tuokin pätötauti johtuu? En sano tosissani, mutta jos sanoisin niin olis kiva tietää miten ne kaffensa jauhaa, suutarin vasaralla vissiinkin naputtavat papu kerrallans.

   Toisia polkemalla väsyvät jalat asteeseen jossa joutuu polvilleen, saa sitä näkökulmaa sitten.

   Hidastetun kierrätyksen aficionadona en halua toimivasta hellittää, aatteesta sen kummemmin kuin kappaleestakaan. Ei se uusi halvimmaksi ole osoittaunut kovinkaan usein.

   Kuluttaja nukkuu autuaasti mutta pula voi tulla herättämään ja kuinkas sitten suu pannaan kun ei ole muita taitoja kuin entisellä mustalaispojalla joka kissaa pelkäsi ja puuhun kiipesi että olisi koko omaisuus mukana?

   Onko kenties tarkoituksena saada säästymään kokonaisen tuhkauurnan hinta vihjaamalla että nyt ei aivan mahdu valtion tuhkakuppiin? Käviskö pallohoover paremmin? Nämähän ovat lystikkäitä tuumittavia!

   Poista
 2. Tyypillinen näky Amerikassa olikin noi laivan kokoiset autot, joiden kojelaudan takaa juuri ja juuri näkyi ajajatädin päälaki. Ymmärsin, että "defensive driving" tarkoittikin juuri tätä, mahdollisimman paljon peltiä ja tyhjää tilaa ympärillä suojana onnettumuuden sattuessa.

  VastaaPoista
 3. En tavaroiden suhteen osaa nauttia 'vintagesta'. Jos minulla on kummallinen jakkara -50 luvulta (= vuosisata avoin) jonka päällä ei pysty istuu... annan sen mielelläni (vaikka joululahjana) jollekin. Tölkit vien tietysti tölkkikeräykseen.

  Ajatusten tasolla ’vintagea’ joskus jää miettimään. Muistojaan. Eikä niistä pääse yhtä helposti eroon kuin tyhjistä tölkeistä. Tai keikkuvista tuolista. - Mutta ei sev väliä. Elämä on ihmiselle annettu, että hänellä olisi ongelmia.

  VastaaPoista
 4. Isäni sai kauan sitten Kiteeltä pontikkapullon. Etiketissä luki:"Kas-Kas mielenkirkaste. Poistaa arjen harmauden".

  VastaaPoista
 5. Koosta ise. Hyvin pelitti.

  VastaaPoista

 6. Vintage sytytti. Sanna Marinin yllä. Kuntavaalitentissä 20.5. Kaunis puheensakin oli kuin Tyyne Leivo-Larssonin tai Martta Salmela-Järvisen tai Miina Sillanpään toteutuneen unen subtitles.

  Pääministeriä sen verran että ylitti omavaltaisesti sallitun aikarajan 7 minuuttia kirkaasti. Itse olisin kyllä katsellut pidempäänkin. Tentaatoreista siltä Haralta meni pasmat ihan sekaisin mutta arvostelutuomari-asiantuntijat jankkasivat kuulemakseen luulemaansa ja omiansa. Kuten tapa on.

  Marin kertoi perheen sisäisestä ja laajempaan sosiaaliseen kontekstiin perustuvasta pelastus- hätä- ja oliko vielä hyökkäystiestäkin. Viimeksi mainittua sorttia oli yhteiskunnan itseverottaminen ja vieläpä rikkailtakin, omavaraisilta ja omavoimaisilta, syvemmälti ottamisesta. Huonompien virkaholhoojille ohjattavaksi.

  Se oli se Progressio jahka poliisijohto äänestettäisiin asian eli Charterin eli Forssan taakse. Että ei vain kunnallisella tasaverolla vivutettaisi kiinteistöyhtiö Mehiläinen & Terveystalo et al, vaan että myös hyvinvointialuepomojen ts. ay- ely- puoluepukarien toimesta ja häiveellä.

  Yks ja hailee paitsi että wanhat takaisin. Miina se kai perustutti Suojeluskunnankin. Ei hel…noiden käsiin tätä Suomea vapautettu. Se oli 1925 vissiin, ja hävynhuipuksi ruotsalaiset tukivat Tannerin vähemmistöhallitusta. Joka kai syntyi Stålbergin painaessa päälle ja demokratiaa sisään.

  Ainakin meikän Kaitselmustieteessä asiainkulku on pläkkiselvää. Olen siinä Hietakarissa juuri Locken alla mutta puritaanien sotajoukon rintamassa. Jännästi tä HS kolumni tuo Locken ja Smithin vajavuudet esiin ja Koiviston. Romakkaniemi julistaa hiilipuhtauden evankeliumia.

  Vilahtaa sieltä ketunhäntäkin. Päästökauppa Pörssi pelastaa parhaat MusketööriMatemaatikkoInsinöörit killumaan kärkijärkisijoille. Senkun vaan, työntävät ne fillaristillekin bitcoiniansa poiketa kiskalla. Isompi hyvähän rasvoittaisi sielun vaikka pitäisi toimittaa kiertoon se Kipinä mistä Se Historia pauhaa.

  Uudemmat raamattu-ajantasaukset retusoivat kuin stalinit aina. Edes Josefista itsestään en tiedä sanoa, kun luen kiellyttyjä kirjoja polttouunin suulla vai mikä Danten tulipätsi se oli.

  Sanna Marinin kesäkaunis perheenäidin valkea pitsileninki oli liikaa. Se tahrattiin heti aamisella 21.5. Pääministeri ei anna periksi ja kai imagovavalla ääniä onkivat ovat vasta ansoitustenkin varalle sitä palaverimaratoniaan -istuneet. Tällä pärjää kansallisella tasollamme ihan hyvin. Nyt oli hyvä kun edusta kieltäytyminen kuitenkin panisi verot maksuun! On niin viimeisen päälle lainsäädäntö-osasto ja tiedeyhteisönne.

  Se vielä ja miksi töissä taas. Eilen näin eteläespalla Della Magra butiquen näyteikkunassa, Svenska Teaternin talossa, näyteikkunsa Sannan ylle puetun rooliasun. Della Magrassa yksittäisiä high fashion brädien luomuksia. Niin nytkin. Sen pitsin alta kuulsi alushametta. En tietenkään sano että oli juuri se Sannan vaate. Mutta vaikutuksen teki ja progressio ja puoluejohtaja Marinin ihanan ihana puhe ja taivastiekertomus korottiin -hyllylle.

  Ei se sinne jää, Biden tulee Eurooppaan tuorein herätyksin jota G 7 globaalivero jo enteili. Kun uskon itse ketunhäntään ellei puukolla sivalleta, niin odotan vain kiihtyvää mutta kiinostavaa yhteiskuntateatteria ja sekasortoa viihdykkeekseni. Hyvää sotaa, enkä tule ääniuurnille. Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin tasapuolisesti hän tälläkertaa antaa huutia, kiva lukea.

   Sittenpä onkin helppoa antaa citykettujen ja citykanien politikoida asiansa kantansa puitteissa.

   Poista