Sivun näyttöjä yhteensä

18. kesäkuuta 2021

Suomen sote


 

 

Sukulaismies juoksee Haminassa Kirkkojärven marssia luultavasti 30 asteen helteessä. Hän pärjää kokemuksellaan, ja baretin väristä päätellen kunto on hurja. Mutta lomapäivinä Savossa voisi muistaa Isoisän mielipiteen. Syvälle syöpyneet onnen tunteet ovat siltä samalta kiinteistöltä tilanteista, jolloin en ole tehnyt oikein mitään, ja sitten aikanaan joku natiainen on kömpinyt pikkuauto (Machbox tai Corgi) kourassa ihmettelemään kaikkia käpyjä.

 

Sama asia toisilla sanoilla. On yllättävän helppoa harjoitella itsensä romuksi joko ruumiillisesti tai henkisesti tai molempia.

 

Koripallovalmentaja kertoi, että joku hänen kanssaan Helsingin (!) olympialaisissa pelannut kaveri oli myöhemmin ponnistanut reisiluunsa poikki. Fysikaalisesti ja fysiologisesti sellaisen pitäisi olla mahdotonta, mutta ei vain ole.

 

Kateissa on se teepaita, jossa oli Bart Simpson ja englanniksi hänen kuuluisa iskulauseensa: olen alisuoriutuja, ja ylpeä siitä.

 

Ylijännite on kovin kiiteltyä. Silti ei tarvitse olla sähkömies tietääkseen, mitä ylijännite aiheuttaa seinässä ja sydämessä. Käämi palaa.

 

Huvituin luettuani jostain, että jo keskiajalla taitava seppä olisi opastettuna onnistunut valmistamaan patopainemoottorin, joka voi toimia myös ilman liikkuvia osia. V 1-raketeissa taisi kuitenkin olla läppä. Tämä rakettimoottorin edeltäjä on aika tehoton ja siinä on erittäin harmillinen piirre. Se paukahtelee tai surisee erittäin kovalla äänellä, yli 100 desibeliä. Lisäksi se on suhteellisen tehoton. Toisaalta polttoaineeksi kelpaavat vaikka veistellyt päreet, ellei huonoa bensiiniä satu olemaan käsillä.

 

Kiinnostuneet voivat avartaa tietojaan hakusanalla ”valveless pulsejet”. Noissa lähteissä ei mainita, että toimintaperiaate näyttäisi olevan sama kuin barokkitrumpetissa tai signaalitorvessa. Puhalletaan ja päristetään huulilla. Kuten tiedetään, venttiilittömällä torvella voi saada aikaan todella kaunista musiikkia, mutta se vaatii hyvin paljon taitoa. ”Jouluoratorion” alussa oleva sykähdyttävä torviosuus on sävelletty sellaiselle soittimella, vaikka se käytännössä menee hienosti tavallisella nykytrumpetilla, jossa siis on kolme venttiiliä.

 

Vaikeisiin ja pahoihin asioihin mennään, jos palautetaan mieleen, että toisen maailmansodan ”tulimyrsky” (Hampuri, Dresden, Tokio) on samanlainen ilmiö, jossa polttoaineena on mikä tahansa myrskytuulen irti repimä. Kohteet tukehtuvat, elleivät ehdi palaa. En suosittele kuvauksia asiasta. Itse olen lukenut niitä.

 

Runsaiden ja osittain luotettavien silminnäkijöiden kertomusten perusteella on arvioitu, että Lontoo suuri palo vuonna 1666 saattoi olla tulimyrsky.

 

Ja se antaa aiheen ajatushyppäykseen. Sekä Boccaccion ”Decameronen” henkilöt että Isaac Newton olivat pandemiaa paossa saadessaan ratkaiseva oivalluksensa.

 

Mitä otsikossa mainittuun soteen tulee, isoäitini äiti tapasi siteerata emäntä, joka sanoi heittäessään unohtuneen hiivan leipien perään uuniin:” Kohan hänes on.” Hyvä oppi.

11 kommenttia:

 1. Jo 1700-luvulla oli taitavia seppiä useassa maassa jotka osasivat rakentaa hyvän ja toimivan höyrykoneen käsittäen hyvin kuinka se toimii. Asia ei ole lainkaan niin yksinkertainen kuin kenties saattaisi luulla. Siinä tarvitaan voimansiirtoa männistä kiertokangen kautta valta-akselille joka saattoi pyörittää koko tehdasta tai myllyä. Höyrypannut ja myös itse sylinterit mäntineen olivat varsin vaativia mietittäviä ja rakennettavia siihen aikaan ja olisivat sitä nykyihmisellekin, vaikka olisi jo valmis insinööri. 1800-luvulla oli höyrykoneitten valtakausi ja niitä viriteltiin joka paikkaan, myös ajoneuvoihin. Suurimmat olivat valtavia laitoksia. Liikkuessanne joskus Isnäsin suunnalla, poiketkaa katsomassa höyrykonemuseota sahan yhteydessä. Se lopetti 1968 jolloin satuin juuri veneellä hakemaan sieltä kuorman lautoja. Koneet ovat siellä edelleen olemassa ja ovat vaikuttavia.

  Maailmalla on virinnyt lievä höyrykonebuumi jossa harrastelijat rakentelevat toimivia höyrkoneita, isoja ja minikokoisia. Tekijöiden on opeteltava koneistuksen alkeet ja materiaalitekniikkaa sekä hankittava koneet. Toisin sanoen, heidän on pikku hiljaa muututtava entisaikojen seppien kaltaisiksi saadakseen koneet lopulta puhisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höyry on paljon monimutkaisempi asia kuin halutaan myöntää.

   Pelkästään jatkuva veden saanti voi olla iso ongelma. Toki jos sähköä voi ja halutaan käyttää apuna, asia helpottuu.

   Jos se ei ole mahdollista - niin kuin ei ollut vielä suhteellisen vähän aikaa sitten - tarvitaan patoja, säiliöitä, pumppuja sekä putkia ja muuta tekniikkaa.

   Oikeastaan tarvitaan kolme "tehdasta" yhdessä, höyrykone yksistään polttoaineineen, vesilaitos sekä sitten se tehdas mitä pyöritetään höyryllä - esimerkiksi kutomo tai saha tai jokin muu.

   Ajoneuvossa kaikki pakataan "pieneen" tilaan - kuten veturiin ja junaan joka kukjettaa polttoaineen, veden ja teknologian mukanaan.

   Oikeina pidetyn historian mukaan ensimmäinen ilman eläintwn tai ihmisten lihaksia liikkunut kulkuneuvo olisi ollut tykkitraktori.

   Juna ja veturi oli vuorossa vasta myöhemmin.

   Nopeasti sen jälkeen käyttövoimaksi tuli sähkö, sitten kaasumoottori, sitten nestemäistä polttoainetta käyttävä moottori.

   Polttokennon perusidea on hyvin lähelle 200 -vuotias, vanhempi kuin polttomoottori.

   Ennen ensimmäistä maailmansotaa öljy oli hyvää vauhtia korvaamassa hiilen laivastojen polttoaineena. Mm. Churchill hääri asiassa osallisena.

   +

   Kyllä sepät silloin vaikkapa 200 vuotta sitten osasivat paljon.

   Nyt joudutaan opettelemaan samat asiat uudelleen.

   Vasta nyt ovat osittain selviämässä esimerkiksi tekniikat joilla 'jo muinaiset roomalaiset' loivat terästä miekkoihin.

   Osa pronsseihin liittyvästä teknologiasta on kovassa käytössä edelleen, mutta tinaan liittyvän kaupankäynnin salat ovat selvinneet vasta osittain.

   Tuolloin - noin 3000 vuotta sitten - oli olemassa järjestelmiä ja luottamusta sekä sanktioita tuhansien kilometrien päässä toisistaan toimivien yritysten kesken.

   Nyt kaksi pankkia saman kadun varrella eivät voi luottaa toisiinsa tai toistensa asiakkaisiin.

   USAssa ns. REPO-markkina takoo uusia ennätyksiä eli kertoo syvästä epäluottamuksesta ja hyvin voimakkaasta uhkapelistä.

   Epäluottamus on syvä ja kalliilla tuotettuja aseita tarvitaan tulevaisuudessa.


   Poista
 2. Hämmästyneenä ja pesäpallomailalla päähän lyötynä ihmettelen miksi ei kirjoitusta Aku Ankasta,suomalaisten supersankarista

  VastaaPoista
 3. Minulla on kaksi pientä minihöyrykonetta. Bernhard bensiinimoottori, isävainaa osti Kossu-pullolla ja askarteli siitä sirkkeli-höylän

  VastaaPoista
 4. Wikipedia kertoo artikkelissaan "Göbbels/ Goebbles tai jotain sinne päin(vrt. Döbeln) Kolmannen Reichin synnystä

  VastaaPoista
 5. "Koha hänes!" Mummoni Kivennavan Siiranmäen kylästä käytti tuota. Sen avulla olen selvinnyt elämässäni monista kiperistä tilanteista.

  VastaaPoista

 6. Onnen seitsemäs taivas laulaa sydämeen käyvästi. Mistä ? Senkun tietäis.

  Olisiko esineellistämistä, tuotteistamista vai mitä konseptia, sillä onnenhan voi ostaa. Ja rahaa on, Nordeassa. Siellä onkin huolena ettei fyrkka kelpaisi. Velkakatto olisi pian puhkaistu tietää Onni, Sarmaste siis, Bentley mies. Mies jolla oli maskit rokotteet (ainakin Sputnik) ja vippilainatyrmättyinä fiksustosäätelijöistä jos kuinka monta urapolvea. Ihailen häntä ja säälin suomalaisia joista ei ole edes aikoinaan rakentamiensa tehtaiden toimitusjohtajiksi. Sitä se liikaviisaus teettää.

  Seitsemäs taivas lienee niitä Danten taivasportaita tai kehiä ja keskellä Maa ja sen luodut oliot. Ihminenkin, kumma ja jotenkin luojansa satuttama. Jatkoi luomistyötä 8.päivä.

  Ellet usko astele Kansanvalistus Seuran kadun viertä Chygnaeuksen ja (kansallis)Museokadun risteyksessä. Jo vuosia sitten Seura muutti ja pikkulodjusta jolla kirjataakkaansa kevensivät minäkin nappasin yhden. Minna Canthia käsittelevän ja olikin asiaan käyvä kirja: Että mitä se Minna meinasi ja mitä sai vastaansa. Ja miten asiat lutviutuivat parhain päin minkä muuttopäivän lukija tunnistaa hyvinvoinniksi vannottavaksi pannussa fiilingissään.

  Mutta olihan siellä Dantella helvetinkin piirit. Niistä tänään Hesarissa. Nordea: "Velkakatto voisi laskea asuntojen hintoja". Pankki tietää että laskevalla markkinalla ei olisi hyviä lopputulemia. Ei olisikaan.

  Ellei ostaja koe itseään onnekkaaksi kun ymmärtää tänään ostaa turvattuna koska huomenna voi myydä kässiksi takaisin. Seuraava ostaja on, ja hintansa korkeampi. Kah8sas päivä on kiinteistövälitysfirman nimi Kansanvalistusseuran entisssä tiloissa. Siis kasilla 8 eli uuden luomisen, ihmistekoisen aikakautena. Irstasta aikaa ja rumaa sanaa.

  Mutta noinhan buumi menee eikä Marinin eikä SP:n naisääni asiaa miksikään muuta paitsi katastrofiksi, heti ja varmasti eikä kahdeksas päivä, jos toteuttaisiin. Mistäkö sitä rahaa piisaa. Mustepullosta.

  Pankin ja siinä ohessa Helsingin kunnallistase, siis tänä myöhempäna kirkkopitäjäaikana tase, vahvistuu isonee numeroina. Soliditeettinumero sojottaa kuten 8 tuon meklarin logossa. Kansanvalistuksen kivitalon otsassa.

  Toki tämä surmanajo tunnettiin jo ennen moottoripyöriä ja pankit pakotettiin huutoäänestyksellä ohjamaan rahat kiskoihin tehtaisiin ja työväen pakkatason mukaisiin asuntoihin. Se sitten muuttui neoliberalismin muotiin. Rahakone pantiin tekemään itseänsä ja jos muste/iilikalan lonkero katkaistiin, niin keksittin panna se korkorahastoon ja kohta ommella uuteen asuntoluotto tarjoukseen. Eli siis lainoja ei lyhennetä ja jos lainaaja niin luulisikin, niin pankki ei. Se panee ne uuskiertoon. Ennen kuitattiin oman pankin taseessa päittäin. Ei enää. Siksi rahaa on tolkuttomasti.

  Tätä ei kukaan kakaise ulos. Tuossa se nyt kumminkin seisoo. Ja järkesi seisoo. Markkinaa pitävät elossa asuntovälitystoimistojen hurmaavat naizet ja jämäzät miehet. He ovat kansantaloutemme tärkeimmät toimijat. Heistä on kiinni ettei homma lopahda kuin mulkku.

  Presidentti Bushin ylittämättömän osuva kielikuva 2008 ja aito foto oli valtiovarainministeri Paulsonin polvistuminen Nancy Pelossin jalkojen juureen. Miehellä oli 3-sivuinen Fed-Treasury esivallan pelastussuunitelma ja kohta se 450 sivuiseksi koristeltuna pantiin US lakikirjaan. Ja finanssikapitalismi otti aikalisän.

  Enkä sano etteikö 8. luomisen tekoälypäivä jatkuisi. Mutta ei demokratiana, eikä kai enää pitkään aikaan tämä peukutus/petkutus ole kansanvallasta/Valistuksesta käynyt. Mutta kivaa on. Kuten Kruunuvuoren silta. Ota vesibussi ja majakkalukema Vallisaareen.

  Tadashi Kawamatan Majakan äärelle. Se on betoniarkuin pohjattu ja vankoin hirsipaaluin kohomaan pantu. Kohta nousu ja design lääpästyy. Harovin lautanaulauksin edetään määräkorkeuteen eikä se majakasta käy. Harkanpesä taas kaupunkifiksujen jäljiltä. Ihan konreettisesti sen maistoi lähtörannan kuppilarykelmässä, jäi sämpylä kesken.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja nuo Kawamatan installaatiot ovat. Väliaikaisia, Vallisaaren majakkakin.

   Sjöstedtin katse tarttuu nauloihin ja tikkuihin, eikä hän näe kokonaisuutta.

   Toisaalta, kukin tulkitsee näkemänsä tavallaan, eikä yksi tapa katsoa ole sen väärempi kuin toisenkaan.

   Poista
 7. Niin, menihän myös 80-luvulla kuulantyönnön suomenennättysmieheltäkin käden luu hauksen kohdalta poikki ihan vain kuulaa työntäessään. Johtui omien sabojensa mukaan kait sen aikakauden metodeista suurimmalta osin.

  VastaaPoista

 8. Sattui niin kirkas päivä. Viime perjantai ja jatkuu. Oli aurinkolasit ja katselinkin sisäänpäin. Jo viikolla panin merkille kuinka Keskuspuistossa kuukausi sitten äkisti alkanut kesä rauhoittui kypsymisen viikoiksi. Vallisaaren merikylmässä metsäkukkaset ja heinät jos millaiset olivat juuri äkisti katoavassa kukinnossa. Valitsin kukat ja ohitin taideluolat, rannikkotykki ammusten varastot vai mihin ne jonot kiemurtelivat.

  Majakan näin, ensin Harmajan. Kukista ja pensaista en tiennyt nimiä enkä muutakaan latinaa. En ole ikinä tiennyt. Mistäkö koulusta pääsi läpi litistämättä kasveja. En kerro mutta poispääsi. Ei niin että hyvä niin. Samaahan se on kaikkialla. Siksi olenkin kaukoveli noiden nykymaailman installaatiotaiteilijoiden ja sukuistensa kanssa. Tämänkin taideMajakan tuntemattomaksi jäävän ideoijan kanssa.

  Työhön sopi Juha Varton sana ettei nykytaidetta tarvitse edes nähdä. Ne ovat yhtä ideaa ja ajatusta. Tuolla estetiikalla kävin kahdesti Kasselissa. Ja se oli yhtä ajatusten juhlaa. Niin on Majakkakin. Sen jo kuvasin mutta jälkivainu sanoo että sen sijaintikin oli älynväläys. Se oli mereen nähden vallin suojassa. Lisäisin kuvaukseeni eilisestä vielä, että se valotorniosa taisi olla tuhruista kovamuovia ja oliko se vinksin vonksinkin ja sitä suojattu, ja siis aitofunktiota estelty, noilla laudan ja riman pätkilla. Katsoin niin nopeasti kun oivallus minkä tämä Työ lahjoitti ja kertasi, häikäisi. Iloitsin. Mieleni yleni liki niiden pikkuorvokeitten ja muun yksituumaisen kukinnon korkeisiin syvyyksiin.

  Ja olisi siinä vielä yksi muukin taidejuttu ja mielen ahdistus. Samassa veneessa saarelle nousi vanhempi tyylikäs valkoinen ulkomaalaispariskunta. Ja ainut kun koronakin. Rekkakuskeja varmaan.

  He mokomat kun parilla digiavustimella ja kirjalla selvittivät ja tallettivat asioita siinä Aleksanterin patterin kulmilla. Itse olin juuri laskeutumassa ja hyvä jos sain mieleeni jotain "että eikö Vallisaarelta ammuttu engelsmanneja ja kun Ullanlinnan mäeltä uskallettiin katsella gladiaattorien/lätkän/rytkyn muskelimiesten agressiota". Oliko sodalla ritarirunouden säännöt tuolloin ja tuossa matsissa ? Ja oliko A II poikennut siellä 1870 ja siis Valli saanut vahvistusta ja olivatko saksalaiset nouseet Hankoon ja Loviisaan 1918 kun tällä kertaa ei säästeltäisi tykkirasvaa. ??? Mistä siis kyse. Otsikkoasiasta Suomen sote.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 9. Laiskat ja älykkäät alaiset ovat olleet suurten kenraalien suosiossa. He keksivät, kuinka päästä päämäärään minimi ponnistuksin. Tyhmät ja ahkerat ovat vahdittavia.

  VastaaPoista