Sivun näyttöjä yhteensä

9. kesäkuuta 2021

Väsyneet talot



 

Kun olin asiantuntija, talojen ja muiden asuntojen viallisuus kulki samaan suuntaan kuin niiden hinta. Kun lakkasin olemasta asiantuntija, esiin olivat juuri tulleet taitomiehet, jotka ostivat sopivasti viallisen talon vaatiakseen sitten kevyesti puolet kauppahinnasta hinnanalennuksena. Tuo sana merkitsee käytännössä samaa kuin vahingonkorvaus, mutta on oikeudellisesti eri asia.

 

Sisäilma- ja homeongelmat ilmenivät silloin. Nyt tiedetään, että muun muassa puu ja betoni ovat vaarallisia rakennusaineita, ellei sitten syy ole eristemuovi.

 

Jutun kuvassa on Jylhä, Jylhän sähköosuuskunta. Kuva ei ole aivan uusi eikä edusta nykyisä näkymää. Jylhä kirjoitti sen hurjan runon talon nopeasta kuolemasta. ”Autio piha, hylätty talo, ikkunoista on sammunut valo, ovet on auki, liesi on jäässä, ammuttu koira porraspäässä…”

 

Sadan metrin päässä on keltainen talo, joka pitää purkaa. Isoisäni asiantuntijan arvion mukaan taloon 1890-luvulta. Se on oudon jyrkkäkattoinen, arviomieheni mukaan ”ryssän mitoilla tehty”. Totta. Tshehovin Moskovan seudun talo Melihovo. Katso hakukoneella ’Melikhovo’.

 

Talo oli asuttavaksi vaarallinen jo kun muutimme tänne. Ulkorakennuksen purimme silloin. Ja purkaminen muuten on kallis lysti, eikä osaamattoman pidä ollenkaan ryhtyä siihen. Siltä varalta, että joku keksii kysyä: polttaminen ei ole luvallista. Kysytty on.

 

Saksan varhaiskeskiajalta oleva talo ja suku on hurja juttu. Katso eilinen kommentti. 

 

Suomessa on se tuttu ongelma, että 1600-luvun alun ja sitä edeltäneen vuosisadan lopun veroluetteloissa ja jopa vanhemmassa Vatjan viidenneksen verokirjassa esiintyy tuttuja sukunimiä aivan tutuissa pitäjissä, mutta kuka nämä Korhoset ja Kinnuset selvittäisi, ja miksi? (Ja Kemppiset.)

 

Pohjanmaalla, jossa talon nimi hallitsi, 1500-luvun talon nimet esiintyivät myös koulutovereitteni sukuniminä ja lienevät edelleen yleisiä. Mutta koko maakunta on sukua ja pienienkin peltojen menneisyys löytyy. Itse arvelen kirjoittavani tätä Padisen luostarin mailla, siis 1200-luvun tietojen mukaan, mutta samalla paikalla Virossa oli ehkä linnoitus jo satoja vuosia aikaisemmin, ja Espoonlahden perukassa on todettu asutusta vuosituhansia…

 

Yllätys. Tämä ei ole kotiaine. Tämä oli aine kodista. Kotisi olet sinä, se mitä et itse tunne. Ehkä olet vankila tai hullujenhuone? Vanhat muuttuvat vanhainkodin näköisiksi muutamassa viikossa.

 

Asian fysiikka on ihan selvä. Olemme tilaa, jota hengitämme. Ja eikö ole lohdullista tietää, että tuo tila on perinteisen mikroskooppisesti melkein kokonaan tyhjää. Mutta salaperäisesti jotkut talot kummittelevat kuoltuaan, kuten eräät ihmisetkin,  niin kauan kuin heidän avaruutensa on.

10 kommenttia:

  1. Niin totta. Sen lisäksi olemme luokkaa 39 biljoonan bakteerin yhteisöjä. Soluja meissä on vähemmän, 30 biljoonaa. Olemme sitä mitä syömme ja mitä suolistostamme löytyy, ja millaisen bakteerikannan olemme äidiltämme syntyessämme ja elinympäristöstämme myöhemmin saaneet.

    Antibakteerisuus ei kuulu elämään yleensä. Leikkaussaleihin kyllä.

    VastaaPoista
  2. Voisitko mainita "eräitä ihmisiä", jotka ovat kummitelleet kuoltuaan? Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mitä Kemppinen tarkoittaa, mutta kyllä on ihmisiä jotka kummittelevat kuoltuaankin. Stalin ei pysy haudassaan, vaan siellä hän Venäjällä taas kulkee mukana paraateissa ja puheissa. Kekkosenkaan ei anneta meillä olla historiaa, vaan vielä vuosikymmenten jälkeen hän palaa ihmisten puheissa ja mielikuvissa elämään.

      Itse kukin joka on läheisiään haudannut huomaa, että kyllä he palaavat. Muistoissa ja unissa, niin kuin kummitukset tapaavat tehdä.

      Poista
    2. Eräs Jeesus Nasaretista, mitä nyt pari tuhatta vuotta kummitellut.

      Poista
  3. Kuvan talo vaikuttaisi pikemminkin uudelta. Hirsirakennus sai odottaa lautaverhousta parikin vuotta että hirret saivat rauhassa laskeutua.
    AW

    VastaaPoista
  4. yhden pojan perhe asui jonkun vuoden Merialpeilla pikku kylässä, jonka talojen sanottiin olevn 500 vuotta vanhoja, ei kylläkään se, jossa he pitivät majaa!

    Kyllä sellainen Korhostenkin sukuseura on olemassa, tietenkin, iso suku. Nyt siellä halutaan DNA-testeillä selvitystä suvun alkujuuriin. Äidinäitini oli Korhosia, mutta en ole tullut sukuun syvemmin perehtyneeksi.

    VastaaPoista
  5. Olen unessa useasti sinun kaduillas Koulutie.
    Teräsmies-kaivurit raatelevat vaijerit kitisten vanhan keskustan. Tallovat telaketjuillaan lupiinit ja syreenit.
    Toisistaan irtoavat hirret parahtelevat. Kaikki mahdollinen, mikä kuuluu ihmiselämään ja rakentamiseen, haisee ja tuoksuu. Katkaistut sähkötkin. Raunioista sojottavat vääntyneet vesijohtoputket viittovat tietä yhä uusille oikoteille halki outojen tonttien, läpi kokonaisten autioiden kortteleiden ja kaadettujen aitojen yli.
    Silti olen aina vähällä myöhästyä rukouksista. Kuhmuinen astia on kierinyt kuin turvaan Teräsmiehen tieltä. Kyljissä leijonanpäät, joilla suussaan renkaat. Sujahtiko reppuun? Samppanjanjäähdytin, saan tietää.

    VastaaPoista
  6. Jylhän runo ei kerro talon vaan erään maakunnan kuolemasta:
    Tässä he rauhassa elivät kerran,
    suojassa Herran.
    Helisi kannel, kehräsi rukki,
    ikkunan alla pihlaja kukki.

    Toivo silti elää:
    Autio talo, tuomittu talo,
    räystäitä nuolee jo liekkien palo,
    mutta ei liekit tuhota saata
    rakasta, ikuista perintömaata.

    Juutalaiset odottivat 1900 vuotta. Kyllä meillä karjalaisillakin on aikaa odottaa. Kerran tulee se aika, jolloin Venäjän voima heikkenee ja riemun suuri soitto kajahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karjalan kansa on kuihtunut. Suurin osa etnisistä karjalaisista on venäläistynyt.

      Suomen karjalaisista puolestaan valtaosa on etnisesti savolaisia – valopilkkuna toki se, että savolaiset ovat sentään hämäläisten ja muinaiskarjalaisten jälkeläisiä.

      Toisena valopilkkuna se, että luoteisvenäläisistä suuri osa on suomenheimoisten jälkeläisiä. Katsokaa vaikka Putinia.

      Poista
  7. Helisi kannel,
    Hyrisi rukki.

    Ehdottomasti. Absolut.

    T. Persuntekijärunoilija

    VastaaPoista