Sivun näyttöjä yhteensä

23. tammikuuta 2021

Tarinahetki Beethovenin kanssa 

Eilen puhuimme niistä äidin käsitöistä ja muistelin hänen omaelämäkertaansa, joka on tehty virkkaamalla, pannulapuiksi. Ja valmistusohjeita. Kun kirjoitin niitä hänelle puhtaaksi, IBM:n pallokonetta ei ollut vielä keksitty. Välineeni oli Olivetin sähkökirjoituskone. Sai olla tarkkana ps. on pylvässilmukka. Kirjoitti Isäkin niitä. Ja Seppo. Viikolla rapsakan pakkasen vuoksi tuuletettiin neuleita, ettei koi söisi.

 

Luin lehdestä, että pyöröpuikot ovat nyt ihan saanta saaliissa. Mitä nyt tekee Tartsi Halonen, jos on hukannut omansa? Ainakin vuonna 1971 hän kutoa kilkutti käydessään koripalloharjoitustemme katsomassa. Varmaan hän oli Penaa vastassa, vaikka olen muistelevinani, että hän olisi katsellut kernolla silmällä Tuomiojaa. Olivatko Olli Alho ja Hector paikalla? Kyllä. Pitäisi kysyä.

 

Jos jotakuta kiinnostaa, hävisimme perusssarjassa kaikki ottelumme niin kuin apiniat, mutta väliäkö sillä. Nuorena sitä on hauska juoksennella vaikka pallonkin perässä. (Oikeinkirjoitusasu ”apinia” on Nummisuutareista. Esko käyttää sitä kurmottaessaan suutari Antresta. Kuin apinia markkinoilla. Kun maa ja taivas lyövät kuperkeikkaa.)

 

Kuuntelin. Muistini mukaan Matti Suurpää päätyy kirjassaan ”12 mestaria” pitämään Solomonin Beethovenia ylittämättömänä. Kirjaa en tähän hätään löytänyt, vaikka olisin mielelläni tarkastanut muistikuvani.

 

Aika on toinen, toinen tunto. Voi olla, että ylivoimaisen helppo saavutettavuus kääntää mieleni Barenboimin puoleen. Siellä ovat kaikki pianosonaatit aina ensimmäisestä numeroon 32. 

 

Ja miten liittyvät toisiinsa neuleet, äitini ja Beethoven?

 

Yksinkertaista. Voisin yrittää suomentaa pianosonaatteja, koska useimmat niistä ovat hyvin selvästi juonellisia kertomuksia, paitsi ehkä ”Hammerklavier” joka on epikriisi mielen järkkymisestä.

 

Tehän tiedätte, että runsaat sata vuotta ennen Beethovenia sävelmällä ei ollut kovin suurta väliä, koska kirkkokansa tunnisti sävellajista, miten mutruun suu on pantava. Barokkimusiikin ns. affektioppi.

 

Jos nyt lukijoina ajattelitte, että taasko sitä musiikkia, ajatelkaa itseänne. Nousitte keskellä yötä kuuntelemaan Bidenin bileemusiikkia vain siksi, että esiintyjä olivat maailman parhaita. Ja kitaristit oppivat blues-kansalta, että sei se sävel, vaan se särö! Jos lainaatte edelle kirjoitetun esittääksenne sen omananne, voitte käyttää hyvin englannin sanaa ”mood” tai ranskan sanaa ”ambience”.

 

Mutta jokainen järkevä merkonomi, me jotka istumme luu nenässä iltanuotion äärellä, haluamme kuulla saman sadun kerran toisensa jälkeen. Ja Beethoven on yks näistä. Hän kertoo 100 000 vuotta vanhoja tarinoita, joissa on jännitystä ja käänteitä ja jotka tempaavat mukaansa niin kuin Hakolan poliisi Marjamäen Orvon rapaojasta polkupyörän rämän alta.

 

Ja hyvän kertomuksen tunnus on sama kuin esimerkiksi neuleiden. Kun ei osaa ilmankaan olla. ”Hullu, kun en ottanut kudinta”, sanoi Beethoven odottaessaan maamarsalkkoja Wienin kongressissa, jossa hän oli tähtimuusikko 1814. Tai siellä olivat Euroopan kaikki kruunupäät. Kappale oli tilauskantaatti Op 136.

 

 

14 kommenttia:

 1. Kyllä minua kiinnostaa, kun itsekin olen pelaillut, näköjään joskus jopa paremmalla menestykselläkin... Oliko kyse Puna-Salamista?

  Tuskinpa Tartsa vielä 70-luvun alussa Penaa vastassa oli, ehkä silti vilkuili, mutta Ekin kanssahan hänellä todellakin silloin suhde oli. Ymmärtääkseni se ei ollut edes salasuhde.

  Penan kanssa Tartsa aloitti vasta 1980-luvun puolivälissä. Tiedän sen jalkapallopiireistä... Penan poikahan pelasi Ponnareissa ja tutustuin Penan eksään.

  Musiikista sen sijaan en ymmärrä muuta kuin ettei konsertissa saisi nukkua. Ja jos nukkuu, niin ei saa kuorsata.


  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Iso Kirja ja kielto ahdistella lähimmäistä sopii tietty mihin vain. Koron osalta puhuivat kiskonnasta. Se kävi absurdiksi kun inflaatio paisutteli numeroita ja pyyhki rikkaiden velat olemattomiin. Reagan pani uuden olosuhteen lakikirjaan, etteivät harakat nauraisi US perustuslaille.

   Regulation Q poisti kiskonnan ja vapautti koron. Paul Volcker oli baptisti Carterin toimesta jo FEDissä ja Reagan nimitti jatkoon. Volcker nosti keskuspankkinsa koron 20 % tuntumaan. Lama tuli mutta inflaatio meni. Katosi niin tyystin että Olli Rehn kaipaa takaisin. Liikanen vielä ajoi kautensa läpi hintavakauden mantraa hokemalla.

   Kiva kun Niinistö pulisee vastaan rahasta eikä pidä Putinia puhelinsulkupakotteissa. Meinaan että peesissä meikäkin saa tukea jos sattuu koulutettuja paikalle. Shellin ja ABC:n baareissa kylläkin koko ajan on ollut sana vapaa ja järki terve, onko siis 20,6 prosentilla viimeisen gallupin mukaan.

   Odota kuntavaaleja Hesaa myöten. Kuskien pöydissä herastuomareiden aikapojat he nauravat niin. Toi Rekka-Rasti on hyvä kuuntelupaikka, kuin pikku Väiskille joskus teuraskauppias kotinsa vilske, ja Kallelle natsuuninsa sekä Riitun että Herkon puolelta.

   Mopo karkaa taas. Korko lumpsahti tähän päivään tultaessa miinukselle, paitsi tuotannollis / jakelupalveluspisteiden kohottamisessa. Mitäs sellaisia, Wolt on valtti. Ja onko sadan miljoonan vai parin kassa jolla filaroida tappiolla, mutta jakaa voittotulospalkkaa. Eikä nimitysvaliokunta narise.

   Tota Q sääntöä on moni paradoksi seurannut. Lattiatasolla nämä heh -iborit ja tosiasialliset pankkiunionitoteutukset tekivät pankkinarrien kynänvedoista meitä seinäruusuja pakottavaa ja itseymmärtämättömyydessämme täyttä edistystätäpäivää, kelpuutamamme rahan(t).

   Tuli vaikka se pankkivaltuusmiesten itse itsensä lomautus. Tilan täytti Bis. Rahaa sai keskuspankki kämmenviiva-sarakkeista ja selkänojaa mihin vain sisärenkaan kohta keksimiin rikastumishankkeisiinsa. Ja varis-i lahjuskatinkultaa laajemminkin fiksustolle.

   Valtio pantiin pankkiasiakkaaksi sekin. Eikä tarvinnut varakkailta ja mahdollisesti wanhanaikaisesti lukeneilta anoa perustella niitä valtionobligaatioita.

   Kerropa Tapsa (23.1.yllä) lisää. Itsekin aion. Ja välillä teatteriin. KOMin Kyllikki ja Runar, 50-vuotisjuhlaa kai peruuntuu. Meikällä olisi ennakkolippu. Semmosen Lars von Trierin Melankolia menee koronavapaassa Kajaanissa 12.2.-21 alkaen ja Kotkassa Smeds/Karpolla on asiaa 3.2. Sinne. Valoon.Jukka Sjöstedt

   Poista
 2. Neuleet olivat esillä Bidenin virkaanastujaisissakin, kun käsintehdyt kirjokintaat Bernie Sandersin kädessä herättivät huomiota ja hilpeyttä niin, että hänen yksinäisestä hahmostaan alettiin lähetellä meemejä eri yhteyksissä ja kansalaiset niin saattoivat osallistua yhteiseen hupailuun. Komiikka voi yhdistää, yhteinen nauru.

  Mutta onpa hieno elämäkertapannulappu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varapresidentti Harrisin tytärpuoli on lehtijutun mukaan käsityönopettaja; hänellä oli kuulemma virkaanastujaisissa päällään kutomansa neuletakki.

   Poista
  2. Ei ollut, arkena hän kyllä käyttää itse neulomiaan ja virkkaamiaan villin näköisiä monenkirjavia vaatteita ja on pukeutumisessaan jo monien teinien idoli, mutta virallisessa, julkisessa tilaisuudessa pitää pukeutua sen arvon mukaisesti, hän totesi jossain. Siinä vastakohtaisuudessa se Bernie Sandersin hahmon huvittavuus piilikin, hän istui katsomossa kuin kuka tahansa suomalaisäijä pilkillä, anorakissa ja ylisuurissa lapasissa. Molemmat on kuulemma jo myyty loppuun! Nyt häntä on sijoitettu Churchillin viereen Jaltalle, penkille Forest Gumpin viereen tai kenen tahansa keittiön pöydän ääreen maitopullon kanssa jne.

   Poista
 3. Kuolleet ja imigrantit äänestivät suurin joukoin Bideniä. Ties vaikka Berzhnev olisi äänestänyt? Hän olisi ollut kotona näissä bileissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkisesti kuolleet kuten sinä äänestivät trumppia.

   Poista
  2. Suuri joukkosi on tarkistuslaskentojen jälkeen määrittynyt muistaakseni kahdeksi hengettömäksi.

   Poista
  3. Brezhnev äänesti Trumpia kuten uskollinen alaisensa Putin.

   Poista
  4. Kuinka oikeassa Stalin olikaan sanoessaan, että vaalien voittaja ei ole se, joka saa eniten ääniä, vaan kuka laskee äänet.

   Poista
  5. Jos ääntenlaskijana voi luottaa vain Donald Trumpiin ei vaaleja kannata järjestää. Mieheltä menisi ilman kusi-, uni- tai ruokataukoja noin yhdeksän vuotta äänten laskemiseen tahtiin kaksi sekuntia per lippu.
   Laskentoja on vahtinut hurja määrä porukkaa molemmista puolueista. Kyllä ne äänet on aika oikein laskettu.

   Poista
 4. Oho, tämäpä on mielenkiintoista! Oletko ihan itse tutkinut? Onko sinut tutkittu?

  VastaaPoista