Sivun näyttöjä yhteensä

18. tammikuuta 2021

Kilpa


 

Kilparisti siis sijaitsee Kataloilta muutaman kilometrin pohjoiseen, ja vieressä on Hevosenpierettämämäki. Ja itse Lammin kirkonkylä on lähellä eikä Hämeenlinnaan ole pitkä matka, vaikka toisiakin tuntoja on ollut. Isoisäni, josta siis tuli yksityisyrittäjä henkeen ja vereen, yritti kiertää Syrjäntaan, jossa taisteltiin, ja päätyi myös siihen kuuluisaan valokuvaan, jossa vangittuja punaisia istutetaan Lahden Fellmanin kentällä silakkaruodussa. Ja vuosi oli 1918.

 

Saara-mummuni eli isoäidin äiti, jonka mainitse mielelläni esimerkkinä karjalaisesta naisten kohtelukulttuurista, oli hyväpäinen ja viisas ihminen eikä osannut kirjoittaa. Lukutaitoa oli jostain tarttunut niin että huomasi itse, että panin merkille 90-vuotispäivillä, että virsikirjaa hän piteli oikein päin. Ja hän asu evakkona siis siinä vieressä Tanttilassa. Opin jännittävän sanan, kun kuulin, että hänellä oli pernisiöösi anemia.

 

Olen etevä ymmärtämään asioita väärin, ja usein se tapahtuu tuossa tuokiossa. Ajattelin että anemia liittyy tuuleen, koska valkovuokko (anemone nemorosa) on tuulenkukka. Ei se liity. Siellä pohjalla piileskelee ”hemos”, veri, kreikaksi oikeastaan ”eima”. Siitä kreikan sananalkuisesta h:sta huomautetaan aina, ja siltä osin diakriitinen merkki eli kärpäsenpaska kirjaimen yläpuolella on todella merkittävä.

 

Olen ajatellut ehdottaa tuleville vuorineuvoksille klassisen kreikan pakollista kurssia kauppakorkeaan ja Aaltoon kaikkiin teknisiin aineisiin. Latina (nakkikioskiversio) on turhan helppoa.

 

Tunnen itseäni paljon nuoremman väen keskuudesta loistavan graafikon eli kirjataiteilijan, ja erittäin etevän pianistin, joilla on tämä kielitaito. Jälkimmäisellä on maisterintutkinnon pääaineenakin kai latina, kuten jääkärikenraali Taavetti Laatikaisella oli. 

 

Laatikainen oli lukenut huolella Suetoniuksen väitetyt Rooman keisarien elämäkerrat, jotka ovat todellisuudessa halpahintaisia ja aika rasvaisia juttuja eli esikuvallista sensaatiojournalismia; Laatikainen esitti uskottavasti leppoisaa ja hiukan yksinkertaista, Savon murteen hallitsevaa kansanmiestä.

 

Verisen kilpailun maailmassa, kuten kenraalikunnassa tai teoreettisen fysiikan laitoksella, huiput ovat usein niin töpinässä tehostamassa itseään ja ansioitaan, etteivät pane merkille, kuka hiipi hetki sitten tuulensuojaan.

 

Mauno Koivisto sanoi minulle nähneensä liikaa väkivaltaa ja siksi iskevänsä silloin, kun toisilla ei ole mitään mahdollisuuksia. Kovin kilpailija oli Kekkonen, joka oli niin pätevä, että ryhtyi kilpasille vasta kun tiesi voittavansa. Hän siis oli huippu-urheilija. Korkeudessa 185 oli minun nuoruudessani, kun maakunnassakin osattiin jo kierähdystyyli, tosi kova tulos.

 

Kuulin, että vauhditon pituushyppy on edelleen käytössä armeijassa. Sen väitetään kertovan lihaskunnosta hyvin paljon. Taso menee iin, että viimeinen virallinen Suomen ennätys on 343. Janne Ahonen on hypännyt valvotuissa olosuhteissa 320 mutta Juha Isolehto vuonna 1994 362. Epävirallinen maailmanennätys on 373.

 

Takaperin hyppäämisestä (ennätys 287) varoitan. Siinä menee äkkiä akillesjänne. Olen kuullut sen äänen koripallosalilla, eikä se ole miellyttävä.

 

15 kommenttia:

 1. Myös kenraali Yrjö Keinonen oli jatkosodassa ollessaan melkein valmis matemaatikko ja valmistui sodasta päästyään. Ajautui sitten kuitenkin sotilasuralle.

  VastaaPoista
 2. Kilparististä ja vuokoista vähän lisää: tämä nykyisin Hämeenlinnaan kuuluva tienoo on myös Suomen jääkaudenjälkeisen biohistorian ja pioneerilajien risteyspaikka. Se nimittäin lienee ainoa paikka Suomenniemellä, jossa kangasvuokko ja hämeenkylmänkukka kohtaavat, risteytyvät ja muodostavat jänniä välimuotosarjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilparistilta, kun tultiin siis Lahden suunnasta pohjoista Viipurintietä pitin, lähtivät maantiet Hämeenlinnaan. TOinen meni TUuloksen Syrjäntaan kautta ja toinen Turengin kautta. Yleensä ajettiin kilpaa huonoilla kotturoilla ja vielä kehnommilla teillä ja paras pääsi ensinnä perille Hämeenlinnan keskustaan. Sen pituinen sen, siis reittikin!

   Poista
  2. Ainoa on, koskapa hämeenkylmänkukkaa ei muualla kasvakaan (paitsi tiettävästi Pälkäneellä on yksi esiintymä).

   Poista
  3. Hämeenkylmänkukka on Kanta-Hämeen maakuntakasvi. Ja Janakkalan kunnan sivuston mukaan se on Janakkalan tunnetuin kasvi. Esiintyy siellä täällä muuallakin Hämeessä.

   Poista
 3. Eikös se ollut tämä sama Pappa Laatikainen, joka juopottelunsa lomassa tokaisi puhelimessa Valo Nihtilälle, että "Hoida sinä sotatoimet, niin kyllä minä tulen paikalle, kun kunniamerkkejä jaetaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko peräti poliittinen kenraali?

   Politiikkaan kuuluu syyttömien rankaisu ja syyllisten palkitseminen.

   Tai niin kuin Machiavelli sanoi: 'valehtelu kuuluu politiikkaan - jos ei osaa valehdella, ei osaa hallita' - ei sanatarkka lainaus.

   Poista
  2. "Nescit regnare qui nescit dissimulare" on attribuoitu myös Ranskan Louis XI:lle ja Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Sigismundille. Ovat tietysti voineet Machiavellia sitaaratakin, kun olivat aikalaisia.

   Poista
  3. Eiku ei olleetkaan ihan aikalaisia, vaan vähän vanhempia.

   Poista
 4. Kekkosen Urkin tulos vauhdittomassa kolmiloikassa oli 972 cm. Se on aika kova.

  VastaaPoista
 5. »Veri» on kreikaksi siis haima (αἷμα).

  Niille, jotka pitävät latinaa helppona, suosittelen luennon pitämistä latinaksi, ilman mitään valmista käsikirjoitusta tietenkin. 30–45 minuuttia riittää hyvin. Tähän kykeneviä on kyllä maailmalla (ja Suomessakin) jonkinmoinen joukko ihmisiä, ei siinä mitään.

  Samaa temppua voivat halukkaat kokeilla muinaiskreikaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen haima-sanan alkuperä on selvittämättä. Nykysuomen etymologisen sanakirjan kirjoittaja on kuitenkin varma siitä, ettei sillä ole yhteyttä tuohon kreikan sanaan.

   Poista
 6. Miten on blogistin oman Kreikan taidon laita? Läpäisisikö hän suuosittelemansa Kreikan kurssin vai tarvittaisiinko lisäopintoja?

  VastaaPoista
 7. Manu nuiji kassakaappisopimus Väyrysen maan rakoon niin, että maa ei ole vieläkään toipunut siitä.

  VastaaPoista
 8. Meidän pihassa on samanlainen lumikakku puutarhapöydällä. Suunnittelin koristavani sen tomaateilla ja asettuvani kuvausta varten hovimestarina hopeaottimet kädessä pöydän viereen. Vaimoni ilmoitti, että ruoalla ei leikitä. Vein hänet hammaslääkäriin.

  Talvehtimassa Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista