Sivun näyttöjä yhteensä

20. joulukuuta 2020

Vuosi 2020
Kysykää vain,

                miksi viivyn täällä.

En vastaa.

                Sydän hymyilee.

Kukka virtaa.

                Aalto romahtaa.

Vihreitten vuorten takana

                maailma poissa.

 

 

 


Tarvitaan toinen mieli

                näkemään tyhjyys, joka on,

ja toinen tyhjyys,

                jota ei ole.

 

_______________________________________________________________

 

 

39 kommenttia:

 1. Erinomainen runo, joka kuvaa hyvin eurojärjestelmän vahingollisuutta ja tyhjyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut näkevät mörköjä ja huutavat sutta.

   Poista
  2. Pelle, mikä pelle,
   oli pakkanen tai helle.
   Kusee kintuille omille,
   ei voi mitään sille.

   Poista
 2. Onkohan oikeata tapaa kirjoittaa runo
  tai oikeata tapaa lukea runoa?

  Lukija Laihialta

  VastaaPoista
 3. Monen vuosisadan verran
  runonteko mieliteko
  hattupäisen vanhanherran.

  Kunnes tulin, jäädäkseni
  tänne rullalautoineni.

  Kyytiin vain jos uskallatte
  Ja jos sitten
  veri valuu nenästänne
  turhaan mua te syyttelette.

  - Oliskohan Nicanor Parra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ainakin sopisi Nicanorin räväkkään tyyliin. Kiva runo tämäkin. Oliko oma suomennos? Onkohan hänen runojaan juurikaan suomennettu? Eli yli satavuotiaaksi, kuoli hiljakkoin ja oli "nuoruudessaan" myös teoreettinen fyysikko.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. tyhjää täynnä ja pimeää puolillaan.

   Poista

 5. Bloombergin päätteellähän asia jo värisee, on värissyt tunteja. En tiedä. Uusi virus, lennot poikki, rahditkin. Vessapaperin hamstraus vaiko peräti saamisten haaliminen sisään, ulosmaksujen pidätteleminen. = paniikki. Joko tapahtumassa, keskuspankeissa hätämiehitys -on jo- klo 4.41. Mutta kelpaavatko saavilliset rahaa kellekään ?

  Olisi mitä ostaa mutta haiseeko jo koko tori. Ostaako nahistuvaa, kelle uskotella että tämä sillihän (Koilismaalla särki) on käymisprosessissaan, syötävää ja herkkuuntuu ja kestää.

  Olisiko äkisti tultu uusimman rahaopin finaaliin. Eikö nyt sentään finanssioppi -sellainenhan se oli? -ole osaavien käsissä, työtätekeville varjelusenkeleiksi ilmoittautuneiden käsissä. Ja vieläpä SAK:nkin hanskassa. Vai joko se iski hanskat naulaan, leikkasi saatua etua "että jos omistaja maksimoi omaansa automaattikoneilla, niin poispantu työläisensä saa diilissä varhaiseläkkeen".

  Noinhan se mätäni sopuisasti tulopolitiikkka. Ja leikkasi nilkaansa, tuloihin. Nyt sitten ovat eläkerahat loppu.

  Juuri näinä tunteina rovio liekehtii, perhana. Joku päivä myöhemmin ja syylliset olisivat saaneet morkkikseensa lohtua 2020 bonuksista. Konsensuksessa tuhlattu perustajaisien kansantalous. Hyvä kun Eloranta tunnusti, ei ei ääneen. Älä suotta googlaa.

  Minuutit kuluvat eikä Paniikkia kuulu. Varmaa on että myyntitarjouksia vyöryy eikä ostaa näy. Pörssissä eikä vastaavissa. Mutta Fedistä pesee ja EKP:stä. Ne ostavat tänään osakkeita ja pelastavat päivän. Menisikö jo biljoonaluokkaan ? Ja mitäs sitten kun näin on tultu kansallistaneiksi Kansantaloudet.

  Vaalit?, tulisikin. Mutta olisiko rotua jota äänestää. Minulla olisi käyttöä kahdellekin äänelle. Toinen Kemppiselle ja toinen Saarikivelle. Molemmat houkuttelivat ääneni jo Hesarin kolumneissaan. Olisikin kiva päästä pudottamaan äänestyslippu. Vaaleja vain ei tule, meillä on jo valtijaat, ei puutu kuin kruunaus.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. JK: "...tyhjyys, joka on, ja toinen tyhjyys, jota ei ole."

  Tässä Professori osuu olevaisen ytimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin lukea sen näin:

   Tarvitaan toinen mieli
   näkemään tyhjyys, joka on,
   ja (tarvitaan) toinen tyhjyys,
   jota ei ole.

   Poista
  2. Minä luin sen viittauksena idän filosofioihin, jolloin se toinen tyhjyys nimenomaan on jo olemassa kaiken perustana:

   Meille tyhjyys on esim. avaruuden tyhjyyttä tai vakuumi eli tyhjiö. Nythän kuitenkin moderni fysiikka kertoo, että se tyhjyys onkin täynnä virtuaalihiukkasia, hiukkas-antihiukkas-pareja. Niiden epätasapainosta on syntynyt kaikki materia maan päällä ja taivaissa.

   Mutta millainen on se tyhjyys, jossa ei ole mitään? Millainen on fyysinen tila, esim. motin kokoinen, jossa ei ole kertakaikkiaan mitään?

   Voiko sellaista tyhjyyttä olla olemassa? Minusta tämä on tärkeä metafyysinen ja ontologinen kysymys.

   Poista
  3. "Millainen on fyysinen tila, esim. motin kokoinen, jossa ei ole kertakaikkiaan mitään? "

   Ja entäpä sellainen seutukunta, missä ei ole edes tuota?

   Poista
  4. Tyhjyyden määritelmää täydentää englantilainen korollaari: "Kun täysinoppinut hovimestari astuu tyhjään huoneeseen, muuttuu huone entistä tyhjemmäksi"

   Poista
  5. Pakkoenglanti, pään sisäisen tyhjyyhden suurin syy?

   Poista
  6. Sanoin kerran eräälle armeijan luutnantille joka istui kaverinsa kanssa Tillikassa ja leikki älykköä että "täältä kun poistut, ei paikallaolioiden yhteenlaskettu ÄO siitä ainakaan laske". Siellä oli paljon asiakkaita, kato. No, eteisessä se luti meinas ruveta tönimään mua, mutta ei sitten ruvennukkaa.

   Poista
 7. Kun nuorena ostin alelaarista ensimmäisen klassisen musiikin LP-levyni, Tshaikovskin Pateettisen sinfonian, senkin kannessa oli kuva puiden välistä pilkottavasta laskevan auringon rusotuksesta.

  Eipä mieltä nostattanut - kuten ei nytkään.

  VastaaPoista
 8. Sjöstedtin proosaruno menettelee, mutta Kemppisen runo oli jotenkin kuulaampi.

  VastaaPoista
 9. Shakkinappulat, ootratussa askissa
  lipas lipastossa
  Kiinan maanalainen armeija
  Tupperwareen en toisia todellisuuksia
  ahtaisi

  VastaaPoista
 10. Ad Omnia: se on auringonnousu, ei lasku. Niitä on joskus vaikea erottaa toisistaan silmämääräisesti. Samoin elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lipoa mukaillenko - toinenkin?
   Parasta runoa...

   Poista
  2. Laskun saapuessa harvoin tiedämme, onko se loppu vai alku.

   Poista
  3. Laskun saapuessa on aika maksaa ja lähteä.

   Poista
  4. Niin, usein remonttilaskun saapuessa se onkin vain reklamaation alku.

   Poista
 11. Maaginen kuva, puiden takana kuin toinen maailma, lapsuuden pelottava satumetsä, mustaa, punaista.
  Läppärin kansi suorempaan, ihan toinen kuva, talojen kattojakin, värit haalenneet, päivä pitemmällä. Ihan tavallinen maailma.

  Näitä komeita auringonnousuja on ollut muutama tänä syksynä. Joka jatkuu. Ilman aurinkoa. Joskus lännenpuolella ohut valoviiva. Menee se näinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fyysisesti näkyvän valon taajuuden hiipuessa - voimistuu sisäinen valo.
   Mistä se tulee?
   Maapallon läpi, ja resonoi fraktaalisen olemuksemme kanssa. Se ei ole onttoa tyhjyyttä; se on täyttä valoa.

   Poista
 12. Ei kai vain tyhjyyshöpötystä zeniläiseen tyyliin?

  VastaaPoista
 13. Hyvää syntymäpäivää huristi(humanisti+juristi), muttei puristi.

  VastaaPoista
 14. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Sopii blogin nimeksi tai motoksi. Samoin letkaus omassa maailmassa elämisestä: Oma maailma ja omat itsekehuiset tekstit omatekoisine kehukommentteineen mansikka, toisten maailma ja kannanotot mustikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun lukijan pää ja blogi kolahtavat yhteen ja kuuluu ontto ääni, ei syynä aina ole blogi.

   Poista
 15. Vuoden 2020 saldo: hengissä ollaan! Päivien staattisuus on korvautunut unien suurella liikkuvuudella, usein junalla, monenlaisessa seurassa.

  Nuoret ovat hankkineet elämänkokemusta, on ollut ristiäisiä ja kihlajaisia ja rauhanturvaajakin on nauttinut saadessaan puhua ranskaa ja ajaa Sisun valmistamaa uutta Pasi-kuljetuspanssarivaunua ja esitellä sitä Ranskan asevoimien komentajalle, jonka kanssa oli tullut niin hyvin juttuun, että kutsuttiin komentajan illallisille.

  Ulkomaailmasta on voinut nauttia vain toisten välityksellä, kaikenlaisten viestimien kautta. Mutta tästä jatketaan.
  Paljon on tullut luetuksi ja katsotuksi elokuvia ja sarjojakin. Niitä alkaa olla liian kanssa, oikein hyviäkin monella tarjoajalla. Ihan hyvä, elokuvateatterin avautumista odotellessa. Mitähän ensi vuonna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulevana vuonna sovellamme edelleen vanhaa Elon Laskuoppia:"Riemut kerrotaan ja murheet jaetaan."

   Kiitokset tämänvuotisista!

   Kolan varresta Kunnaksen Ilkka

   Poista

 16. Ei arvaa sanoa mitään. Jää niin puolitiehen kuitenkin. Jospa vain nälvisi rohkeampiaan? Sellaisia kun sanoo. Vaikka tietää ettei tiedä. Tai että osaa jonkun siivun. Sehän viittaisi seuravaan. Eikä mikään riittäisi.

  Lukisin, en kirjoittaisi. Joku tänne vetää. Se etten lukisi jollen kirjoittaisi? Ja kun taas vaivaan, niin siksi anteeksipyyntö ja ohituskaista. Itse jään miettimään Joulua, mutta arjestakin kynäily tuntuu hyvältä eikä niin nololta.

  Oula Silvennoinen -yksi noita aikalaiseläjiä aikayhteisen aikamme tuhinassa- kirjoitti jo toisesta Serlachiuksesta. Itse Teemu Keskisarja kirjoitti ensimmäisestä järisyttävästä koskennousijasta GA:sta. Teemu helskytti kanteletta, kieletkin suoraudasta viritettyjä.

  Runo oli lukemisesta. Tiedosta ja muusta Väinämöisestä. Ja edistyksestä, lukemisen värkkien parantamisesta. Kirja kirjapaino painopaperi paperirulla rullapaperikone. Ja sitten pennin arkki, markan kirjemaksu ja Sirpale lehti naapurissa, Riitu lukee.

  Kalle järistelee. Sankari möi maapalansa, osti kuorma-auton kaupungin lupauksiin ja huonosti kävi. Päätalo kertoo muistavansa repliikitkin sanatarkasti puolen vuosisadan takaa. Siinä on montaa muotia käynyt nuoret humalluttamassa. Ja kännissähän tässä ollaan. Hulluimpia huveja olisi hukuttautua Joulunihmisten alkuinhimillisyyteen. Aikaan ennen kuin Joulutähden rata laskettiin.

  Ja kohta laskettiin dirhaminkin. Sen havaitiinkin olevan useassa paikassa samaan aikaan. Ja kun kolmen lantin liikematematiikka selkesi noille nevanlinnoille enqvisteille, niin aikakin aukeni ja saatiin uusi valehtelun universumi, johdannaislupaukset joilla vedättää. Sellaista rahahötöä syvemmälti kuin avaruutta.

  Ja parasta että se on todellisuutemme pohja, katto on se Atomipommi. Elä siinä huoneessa taas uusi onnellinen vuosi 2021.

  R. Erik Serlachius kirjaa läksin heti eilen ostamaan. Ei ollut vielä kaupassa. Hesari oli ymmärtänyt antaa koko sivun kriitikolle. Hän noukki huikopaloja miehen elämästa jos kohta meikää irvistyttävää yliopistotyttöeritettäkin. "ja jopa presidentti Kekkosen kanssa." No.Voisihan Gutzetin Serlan Ahlströmin Kymmenen nähdä Presidentin Linnan puupuistojen metsänvartioinakin. Kyllä voisi -minunkin puolesta elämänsä antaneina. Minusta se että ylioppilasluokka toisensa perään kipittää kadotukseensa vaikka Päätaloa olisi hyllyt pursullaan kuin suot marjallaan, niin on uhri paikallaan minun hyväkseni annettu kun Suomensuvun kohtalonteitäkin jokukumma polkuilee lönrothina ja kertoo pakumiehillekin. Heistä usea ymmärtää yskän.

  Kukahan kertoo Gustav vai oliko f ja onko viimeinen Rosenlew sitten f:llä vai v. No R on vielä kskuudessamme Kartanollaan. Viimeinen S kuoli korkeassa iässä 2009. Hänestä se vasta kirja tulee. Kuka uskaltaa tarttua ? Koko jäämistö on auki, kiitos näiden sukujen murheen nostalgian. Ja osansa silläkin että he edes jämillään ovat superrikkaita päivän BlackRock Fidelity arvoissa ja jaoissa, Kiinankin futuurien jaoissa.

  Tänään taas nousussa. (googlaa project syndicate 23.12. James K. Galbraith -on on poika- MMT eli moderni teoria rahasta, ts dollarin helikopterilevitys ja pakkovastaanotto ja käyttö pörssi/kiinteistöarvojen ylentämiseen).

  Niin kuka pystyisi kertomaan kuinka se kaikki päättyi. Miksi ? Kosket ja puut ovat, markkinat. Miksi siis? Teemu Keskisarja tai ei kenkään sen kertoo. Yksi odottajan vinkki -jota hän ei kaipaa, kun tietää että stoori on kirjoissa kansissa lehdissä amerikoista jo luettavissa. Ja sukujen dollariarvo jota ei tavoiteltu, sentään tallella ja kohoaa.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johdannaisia sietäisikin tarkastella, ovat ne niin koomisia vedätyksiä. Ne olivat aiemmin kovassa käytössä USAssa ja täälläkin. Monissa lyötiin vetoa sataako vettä jonain päivänä Tokiossa ja mikä jalkapallojoukkue voittaa jonain päivänä. Vieläkö tänä päivänä kehtaisivat sellaisia laatia?

   Poista
 17. Jutut ovat kuin valomerkin jälkeen, jotkut kuin sammumisen jälkeen. Tämäkin havainto.

  VastaaPoista