Sivun näyttöjä yhteensä

15. joulukuuta 2020

Talo ja tavarat 

Ehdotan vaihtoa. Helsingin kaupunginmuseo saisi halvalla tai ilmaiseksi keskustan tavaratalon, ja ne tavarat voitaisiin siirtää Töölönlahden rantaan Hakasalmen museoon halukkaille myytäviksi.

 

Toisin kuin  muut en pidä firman johtajia enkä omistajia syntipukkeina. 

 

Agapetuksen näytelmästä on tehty kaksi hyvää elokuvaa. Stockmannille (nimi muutettu muistaakseni Tarmolaksi) palkataan Lasse Pöysti tai Kaarlo Kartio syntipukiksi eli ottamaan vastaan haukut muiden virheistä.

 

Niille joiden mielestä 1930-luku oli vain Lapuan Liikkeen mellastusaikaa, on palautettava mieleen, että Euroopan viidenneksi suurin tavaratalorakennus otettiin käyttöön 1930 ja oli täydellinen menestys. Se seisoi ruotsinkielisellä pohjalla ja luotti vain itseensä.

 

Rakennustaiteena se oli niin suurenmoinen saavutus, että jäljitelmiä on San Franciscossa asti. Sen suurin vahvuus oli sijainti, ja sijainti tappaa sen lähivuosina.

 

Ahkerassa ja oikeassa käytössä tontti oli esimerkiksi kieltolain aikaan. ”Hattupäidän kahvilassa” istuttiin juovuksissa ja borsa päässä. Paikka oli kätevä etenkin niille, joilla oli päällä porttikielto Brondalle.

 

Kaupunkisuunnittelussa on sama ongelma kuin pandemian torjumisessa. Aktiivinen osa väestöstä harrastaa joka tapauksessa kaikenlaista kiellettyä, etenkin viinaan ja seksiin liittyvää, ja nykyisin myös huumeita. Virtuaalista seksiä sanottiin ennen pornografiaksi, mutta ei se ole sama asia.

 

Epäaktiivinen kansanosa voi hyvinkin hampparoida esimerkiksi katselemassa televisioita tai henkilöautoja ja ostaakin - jos ostos odottaa valmiiksi viritettynä kotona. Ainakin Amazon, joka ei siis ole mikään kirjakauppa, vaan myy kaikkea, myös humalaisia isoäitejä tai välineitä sellaisten torjumiseen, panostaa vahvasti drone-liikenteeseen eli pienoishelikoptereihin.

 

Dronen etevämmyyden ovat osoittaneet armeijat ja poliisi sekä rajavartijat.

 

Jokin keinutuoli kaupasta meille on pikkujuttu verrattuna nyt käytttävissä oleviin lennokkeihin, jotka löytävät ilmasta lämpökameroillaan Lapinkorpeen eksyneen matkailijan muutamassa minuutissa. Ennen siihen meni pari päivää ja enemmät puolet läänin murtomaata kulkevista asukkaista.

 

Verkkokaupoista ja kivijalkakaupoista samassa lauseessa puhuminen osoittaa vain asiantuntemattomuutta. Puhuisivat logistiikasta - kuljetus kustannuksineen. Se on se pähkinä.

 

Panitteko koskaan merkille, että nerokas Frosterus jatkoi Stokkan tavaratalolla vakiintunutta venäläistä tiiliarkkitehtuuria? Sama kai tuo, missä niitä tiilenpäitä lukee…

29 kommenttia:

 1. Tuosta alun museoviittauksesta tuli mieleen Matti Kuusi, jolla joskus välähti (Pohjoiset reservit kenties): jos Kansallismuseo ja Stocka joskus maanjäristyksessä jotenkin suistuisivat sisäkkäin, olisi tulevaisuuden arkeologeilla ihmettelemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matti Kuusi oli aivan oikeassa. Tulevaisuuden arkeologia on alati huolenamme. Pelättävissä on että Mannerheimin ratsastajapatsaan jalustan korkeudesta tullaan päättelemään että pronssikauden ihminen oli kesyttänyt hevosen. Turvanamme on tarkka tieto joka koskee karvalakkia. Tulisiko se salata, ehkäpä!

   Poista
  2. Eräs ongelma menneisyyden ymmärtämisessä onkin se, ettei moni osaa hahmottaa aikakausien pituuksia. Sata vuotta oli ennenkin yhtä pitkä aika kuin nyt - eli juuri ja juuri yhden ihmiselon aikana käsitettävä.

   Poista
 2. Logistiikasta puheenollen olen kuullut että kenkäparin rahtikustannukset Kiinasta Helsinkiin (?) on pienempi kuin jos nuo ronttoset postitse lähetettäisiin Helsingistä... sanotaan vaikka että Kirkkonummelle. Konttiliikenne kun mullisti meriliikenteen rahdit, ja suurin osin myös varastoinnin, täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on näin, mutta kun ne pitää siitä kontistakin toimittaa jonnekin eteenpäin.

   Maailma ei ole tainnut koskaan muuttua niin nopeasti kuin juuri nyt. Tieto on valtaa sanottiin joskus, nyt todempaa kuin milloinkaan ennen.

   Poista
  2. Niin no, jo purjelaivojen aikaan vaurastuttiin rahtaamaalla vettä ja paskaa valtamerien taakse.

   Poista
  3. Phragmites australiensis on lysti kasvi, siitä saa kattoja. Taiten laskettu ruokokatto kestää seitsemänkymmentä vuotta. Salaa se on tänne tullut purjelaivojen ruuman painolastikivien ja pöksyjen lahkeenkäänteiden välissä.

   Tästä on tieto, Plikanhimpatit ja Poitsunpenteleet, kuulkka! Älkkä hosukka.

   Kenpä sen tietää, jos oikein todella hyvästi käy niin jotkut meistä saattavat tulla näkemään että odotteleville aukeaa kaunis ja varma maailma jossa ei käryä Öljy, se joka viepi turmioon ja pukkaa kenties tipoittain maanraoista.

   Ei vai, Lyödäänkö vetoa "?

   Logistiikka väittää että siinä kumitossut ovat kirurgeille turhat, hollannikkaat ovat paremmat. Tämä onkin asiain tila. Puujalkahuumoria?
   Vai niin, ei ole.

   Kuinka moni osaa asua sähköittä`?

   Oletus että Malmin yläpuolella kossahtaa kolmesti 30 kt poksut on selvää ettemme voi olla laskevinamme, loogisimmillaankaan.

   Mitä se aiheuttaa, yhteisten asioiden kyseessä ollen, noh..
   Politiikkaa vai insinööripulan ?

   Väitänpä että näin käydessä teknikko on julman komea ja naimakauppana tahdottu olento. Teknikottaresta puhumattakaan. Kotivävy, siinäpä tieto. Osaako sen jo katsoa oikeaksi ja olevan tarpeen, varmasti voi.

   "Ei tartte arpoo."
   M. Helmi, ammattisankari.

   Joitain onnistaa, kaikille ei tule mieleenkään mihin määrään ja asteeseen onni ratkaisevassa paikassa käytettävissä. Kas, varastappa onnea!

   Poista
  4. Mikis, varo hiirten loukkuja, myös puusta veistettyjä.

   Poista
 3. Toipila taisi aiemmin ehdottaa Stokkaa moskeijaksi.

  Ei huono. Kukin aika tarvitsee johtotähtensä ja paikkakin on sopivan keskeinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Toipilan johtotähti?

   Poista
  2. Matias K ja Toipila ne yhteensoppii ja huomenna paannaan koirankoppiin.

   Poista
  3. Mä näin painajaisunia mahdollisesta kehityskulusta. En ehdottanut mitään.

   Poista
  4. Älä nyt viitsi. 50 0000 kerrosalaneliömetriä nyt kukaan tarvitse moskeijaksi, Suomessa, koskaan.

   Olen kyllä ollut jo vuosikymmeniä sitä mieltä, että temppeliaukion kirkko olisi paljon luontevammin moskeija kuin luterilainen kirkko. Mutta se nyt on eri juttu.

   Poista
  5. Joidenkin ajatukset ne kulkee aina samaa yksiraiteista rataa.

   Poista
  6. Nej men hör du din raggare, sablar. Vet du.. Jahha, finskatalande, altso på det sätt?

   Juu. Mä olen keksinyt tän katso se pitää Aleksin jalkakäytävät olla leveempi et me kaikki ku on kohteliat tavat ja sivistyny ihmiset pääsee marssiman se eestaas. Tosi levee. Molempi puoli viiskymment metri verra katuu lissä. Selvä se sitton. Me mene se keskell ja kansa saa katto. Ei ne kummiska oppi ees sen verra ett ne pysys pois sillo ku me mene...

   Poista
 4. Syntipukki oli aikoinaan suosittu näytelmä työväenyhdistysten yms pippaloissa, siihen aikaan kun myös kisällilauluperinne oli vielä voimissaan. Nyt molemmat taitavat olla muistoja vain.

  VastaaPoista
 5. Kirjailijana Sigurd Frosterus oli aikansa parhaiden sosiologien (Georg Simmel ym.) aaltopituuksilla ja aikaansa edellä, ennakoiden frankfurtilaisten ja Walter Benjaminin (Passagenwerk) oivalluksia modernisuuden, urbaanisuuden ja tavaratalon filosofina. Amos Rexissä on ensiluokkainen pysyvä Frosterus-näyttely.

  VastaaPoista
 6. Kuuluu olevan ei totta että Mika Waltari olisi soittanut Stockmannille ja kysynyt, onko heillä mustia autoja, kun tuo rouva haluaa sellaisen. Oikeasti he kulkivat Tarmo Mannin kanssa Espalle Metro-Auton myymälään, jonka ikkunassa näkyi olevan Chrysler. "Onko teillä noita keltaisina", kuului kysymys myyjälle (sillä sellaisen asian oli rouva ehdoksi pannut). On toki, vastattiin ja viitattiin vaalean keltaiseen yksilöön. "Onko siinä takana tuhkakuppi?" "On kyllä, katsokaapa..". "Ottaisin semmoisen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. RK-651 Range Rover oli pronssikullan värinen. Satu W. osti sen. Hän pyysi ajo-opetuksen tapaisesti mukaan kokeilemaan. Läksimme. Juuei, no.. kuinka toimia, tämä on korrektiuskysymys.
   tjaah..
   Silta ei ollut pelottava, auto ei ollut huono, ajolinja oli kohtuullisen rento,

   Sinänsä se oli sivuseikka sillä Satu oli likipitäen läpinäkyvä, en ole milloinkaan nähnyt yhtä kalpeaa naista. Uskonpa että olin burgundinpunaiseen päin vivahtava, se ei häntä häirinnyt sillä hän ei nähnyt minua. No näki juu erään bussin perän lähestyttyä Romskun keulaa kevyeen kontaktiin ja ehdotti sievästi että jospa huolto.. asema..
   Minä myönnyin, vaikka olishan se ollut mukavampaa jos olisi ollut muki jo kourassa ja silmät puserrettu tosi sulki, siis tosi-tosilujasti. Kahviakin olisi säästynyt, ja renkaita, vasen kylki, peräkoukun tuenta, äänenvaimennin ja joitain muita lajityypillisä kulutusosia joilla pääsee 1,3 kilometriä ja eräät kitsaat maailman ympäri.
   Mainiota että peräluukun sai suljettua kätevästi kuormansidontaliinalla joka ei ollut kuinkaan kallis sillä säästäväisenä ja hirmu siistinä noh... Niin, selvähän tämä on reippaista autoista, ihmisistä ja kahvista pitäville.

   Kaunis väri. Reipas vekotin. Autokin oli, ettei kävellä tarvinnut. Niinpä sillä siis. Kummallista että kuulo meni oudoksi, katosi lähestulkoon olemattomiin. Pari tuntia joutui odottelemaan mutta Veksi S. oli Kantiksessa joten se oli mukavata aikaa, vaikken muistakaan sanaakaan mutta olihan Vexi hiton kiva heppu... Automies hän ei ollut, näin olen muistelevinani. Vai oliko?

   Poista
 7. Täytyyhän syntipukit lopulta löytyä. Kepulaiset kiistivät antamansa luottamuksen Haavistolle äänestyksen jälkeen. Aika outo tilanne.

  Entäs sitten tämä, kun ministerivastuun kynnys näytti kyllä ylittyneen, vaikka perustuslakivaliokunta ei ollut sitä näkevinään.

  Kun oikeuskansleri vielä tutkii UM:n ylimpien virkamiesten virkarikosepäilyt, niin soppa on valmis. Virkamiehet saavat syytteet, jotka olisivat kuuluneet ulkoministerille.

  Vai miten tämä jatkossa menee, kun oikein taitavasti ja tuskaisasti kiemurrellaan.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syytteet ministeriön johdon virkamiehille kyllä selkeyttäisivät hallintoa. Sen jälkeen kenenkään ministerien olisi turha yrittää saada virkamieskoneistoa mukaan lakipohjalta kyseenalaisiin hankkeisiin muuten kuin suoralla käskyllä, josta ministeri joutuu suoraan itse vastaamaan.

   Tämä on persujenkin hyvä muistaa, jos hallitusvastuu omalle kohdalle napsahtaa. Eli kannattaa perehtyä lakeihin tai uskoa asiantuntijoita.

   Poista
 8. Paras pakina pitkiin aikoihin, nykyään kutsuvat nimellä blogi

  VastaaPoista
 9. Sen verran oli johto syntipukkeja, etteivät tajunneet panostaa verkkokauppaan edes Akateemisen kanssa.

  VastaaPoista
 10. Muurattua = käsinlaskettua tiiliseinää on kliffaa lukea, nää joilta putkahti kirkompi ryskäliiteri tonne kehä ygösen duunarirajalle saa varmaan naureskella itekseen kuinka monta jekkua jää hospotipomiloinnin takia jengiltä hiffaamatta ku penkis tarttee tsittaa eikä pääse smyygaan kunnolla, sillee pää seinän viereen ja molemmist suunnist. Tsoukkihan on se et koko muuri on sillee sivulla, sielon kaikki poikittain siel inessä. Eka sitä on et ääks, mut sit ku orgelipiipari alkaa väsää vähä vipatusta punttiin ni ei se mitenkää kärsimystä ookkaa. Ei Jaksa vaa niit ainasamoi diibadaaboi, ainaski tarttis saada järsii hjampparin mjakkarasta vähä pätkää päästä ja ottaa snadi snubu tai jtn. ja olla sellaset kunnolliset pöllistä halkastut pöydät ja kaikkii vekottimii mis tsittaa ja vaiks vähä bunkkii partsille sinne mis muuteki aina jengi tsippaa ja pilkkii. Nii ja! Ei ny iha asvalttiduuneist suoraan mut kuitski sillee et joo venttas ny emmä ehi ku mä meen tonne tsungaan ja skruudaan ja sielon parhaat kaljasaavit ja katajastobet vaik sielon vähä vaikee jutskaa luurii ku ne urut. Et arkisin arkisesti, mesta boseen kybältä mut ineen vois vaik päästä yhelttoist? ja treeeniii, et kui niit virsii veivataa. Jumakkeissön mitä ininää joutuu sietää! Haluukse Pääkonttori jotai Pidättelyy & Pyytelyy? Emmä usko kyl.
  Ehämmä tiijä mitä se haluu mut mä oon vähä kaivanu tosta Lutherista juttuja ja mä en ostakkaa mitää enneku mä oon kokeillu et toimiiks vai eiks.

  Nii kauhee vähä pateja ja piruvie miten pikkasiiki. Miksei sit samantien oo nokkahuilut ja pajupillit ja ehkä maks. tamburiinit jos oikee riehuu ruvetaa? Urut! Kamoon! Bach, siis.. Ja mitä siinä Olustelussa ny sitte muka on Vikaa? Ei ollu sillon ku marttilutterimutteri jengoilleen väännettin ja paavilla kotsa lopsahti tieteski, vaik se ei nyt ookkaa täs tärkeet. Miks sen tarttee olla nii harrasta ja ylijalosta vielä kakssataa jalompaa? Mehä nauretaa pieruille himaski.

  Sillo dusattii kirkot kivestä, tajuuttekste kuin kovaa duunii? Ai et olis ollu snyggaa settii jos ois päässy mut joo ei. Enivei nää hemmot hulautteli hoilotteli ja päästeli täysillä töitten jälkeen ja sinne Oikeesee Pannuhuoneesee ne kippuraiset demonit vai mitä ne ny on ni kuulemma, näi se äijä väitti, tippu ku tonkka meijerin autosta. Ja sit taas aamul mestoille et joo kirkkoo tars, niikse oli niijoo no tehää ny sitte ku kerran on ruvettu.

  Et niiku koska aletaa, eiks täs o jo treenit ollu aika kaua?

  VastaaPoista
 11. Nyjjäi nimi veks.

  Mut Stokka tsyrkaks, tää idis tuli jostai ihme sektorista. Kerta se nyt ON siinä ja jengi hittaa sen, siis vois olla peliliike Seurakunnalta ja Mahtavalta Kirkkotyyppitsydeemiltä, (pyrstöönammutuilta) ketä ei vaa tajuu et näit tarttee funtsii siis lujaa, sillä mä meinaan nopeesti, pystysuaraan ja tautisen korkeelle. Eikä sillee et mitä nyt on ja kuin sen sais vielä snadimmalle nii et ketää ei vaa vedä pultteja. Mitä välii! Kau-Heeta Kaakatusta. Kelatkaa tätä sanoo

  I. Hallantie

  Peeäs. Vähänks olis siisti pystyryskämä sieltä sisältä jos. Ei tarttis ku vähä maalii seinii ja rasvaa saranoihin, sit voitas alkaa testaa et mitä urkui osteltas ja flaidaa taas täysillä niinku jostai seinälevyist (tiiättekste ne mitä oli apaut jäätelöstä?). Oltas vaa sillee kaikille et joo no ei kato se ovvaa nii kiva tapittaa ku tietää et tehois löytyy.

  Nyt ei muuten enää tuu juttuu kerta tuli pönöttelytyyppist jutskaa ja kasarmille tätä rutiinihosuheiluu nii et Jou!
  Tapelkaa ja naikaa, ei tänne oo venttaileen tultu. Joo no leegot kandee kaivella jollai kuiteski aina. Kaikist viisainta mitä on, just. Nii ja snadi huppeli mut ei kekkuli. Kirkkohutikka?

  VastaaPoista
 12. Joo ei. Ei ole väkeä nykyisinkään kirkkoihin. Enkä helsinkiläisenä kirkollisveron maksajana voi kuvitella älyttömämpää rahankäyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, no ei mtn.
   Sä voit olla funtsinu tätä juttuu ja tullu tohon. Onnee ja potkuu. Bezosin Jeff on varmaan kans samal kannal, en epäilis et olis taukki jos on.
   Voitas tehdä toisinpäin ja tehdä siitä asuntola romanialaiskerjäläisille, olis duunit lähistöllä ja muutenki kivasti tila missä tsittaa, eiks vaan. Sit se olis järjestäytynyttä. Enkä pers'aukisena pummina voi olla mitään mieltä muuta ku et bulgarialaisille kans.

   EUn varikko, rättivarasto, eläkeläisten träffpunkt (perustelen mutta en nyt), kaupunginhallituksen valitusten vastaanotto (idis ei lähe, miksi?), löytötavaratoimisto, bordelli, skeitti.. - nojoo ehkäei - koirahotla, stackars knarkeille musiikki- ja piikitysterapiatila, poliisille pidätystiloja (muualla käytetty idea, tylsää mut hauskaa sadistisille ostoskeskustaistelijoille, vaatii lähiönuoruuden ja lahjakkuutta n. kolmella ekellä), ei helev.. pakko painuu, moido.

   Hoidatsä loppuun ku sulla on fyrkat? Sanot vaan kaikille et nyt on hottia, oikeen hottentottia ja pelin paikka, ettei vaan jäis ketään kitumaan ja rahat käyttämättä. Käske niitä!:"Tossa on kolehti, nouda nopeesti lisää."

   Sori mut hurry, tarttee jeesaa jengii.

   Poista
  2. Eiköhän ne stockan omistajat ihan itse löydä kiinteistölleen käyttöä. Hallantie siellä ihan turhaan haaveilee sosialisoinnista.

   Poista
  3. Jalka jarrulta vaan ettei perävälot kulu.

   Ai jaa?..ellet ole huomannut niin ostetusta ystävyydestä ei kukaan viitsi enää maksaa. Sitä ei voita kuin maksettu onni, tai maksettu rakkaus.

   Arvaat että valotan ettei kaupasta voi saada tarpeeksi koskaan?

   Hissimusalla pärjääville en ole solidaarinen.

   Perusta ei kestä, rakenteissa käy väistämättä hiljainen purkautumisprosessi jonka kutsuminen kulumiseksi on kielletty. Kapitalismi onkin loppuunkäytetty.

   Omista tämä miete, saat sen.

   Varoissa löytyy kato mullon päähaaveilijan asenne.

   Poista