Sivun näyttöjä yhteensä

25. helmikuuta 2020

VastasyyJames C Scottin vastasyy, ”Against the Grain”, on moninkertainen sanaleikki. Vuosi sitten vuoden parhaaksi nimetyn historiateoksen kirjoittaja, vanha Yalen professori, vastustaa viljaa (grain) ja höylää vakiintuneita viisauksia päinvastaiseen suuntaan kuin muut eli vastasyyhyn.

Samalla hän tulee esittäneeksi kysymyksiä, joihin vastaaminen 10 000 vuoden takaisilla tiedoilla tuntuu erittäin ajankohtaiselta.

Ympäristöongelma ei ehkä ole pohjimmaltaan saastumista. Esimerkiksi Lähi-Idässä, Pakistanissa ja Malesiassa mustakaapuiset turbaanimiehet rupesivat siirtomaaherroiksi entisten siirtomaaherrojen tilalle käsittämättä, ettei öljyn varaan voi perustaa mitään kovin pysyvää. Se on sellaiseen liian liukasta. Ennen pitkää ei auta, vaikka kuinka rukoilisi. 

Jotenkin erikoista, että samaan aikaan kun öljyvaltiot ovat todellisten populistien käsissä, Euroopassa populisteiksi sanotaan ajattelemattomia ihmisiä, joilla ei ole muuta omaa kuin vähän räkää poskella?

Scottin ajatus, että maanviljely ja karjanhoito oli huono ajatus verrattuna reippaaseen ryöstelyyn ja vaeltavaan elämäntapaan, ei ole päähänpisto. Tutkimukselle on selittämätöntä, että paikalleen asettuneiden maataloutta harjoitettiin 5 000 vuotta ennen kuin syntyi ensimmäinen rehellisesti orjatyöhön perustuva valtio, siis Uruk III (Sumeri).

Hän päättelee muun muassa, että kaupungille luonteenomaisien muurien rakentamiseen tarvittiin tuhottomasti lihasvoimaa. Muureja ei rakennettu puolustussyistä vaan estämään kaupunkilaisia karkaamasta takaisin paljon parempiin oloihin, kuten aroille ja metsiin.

Kaupunkikulttuurin sisään rakennettu tappaja on epidemia. Tietomme ovat aika huonot, mutta pelkästään historiallisena aikana, viimeksi kuluneiden 2 000 vuoden aikana, Euroopasta jossa kirjoitettiin muistiinpanoja, meni ainakin viiteen kertaan noin kolmannes väestöstä. Päällimmäisenä muistissa on 1300-luvun Musta surma eli paiserutto, mutta kyllä I maailmansodan aiheuttama lintuinfluenssa (Espanjan tauti) sairastutti neljänneksen maapallon väestöstä ja tappoi kukaties 100 miljoonaa, melkein pelkästään työikäistä.

Toinen suuri tappaja on orjakapina. Kielellisesti lahjattomat eivät osaa sanoa, että orjatalous jatkui ja menestyi Saksassa vuoteen 1945, kun taas Venäjällä ja Kiinassa se on edelleen käytössä. Ainakin Iso Britannia ja Yhdysvallat ovat parhaillaan suistumassa orjakapinaan.

Valtio on hyvin heikko rakenne. Kun tarpeeksi ihmisiä kuolee ja puut on hakattu, jäljelle ei jää paljon mitään.

Scottin epäilyn mukaan kaupunki ja luostari on täsmälleen sama keksintö kuin vankileiri.

Myös hän on sitä mieltä, että kun kaukokauppa oli välttämätöntä – puu, tina – keskeistä kauppatavaraa olivat kautta aikain ihmiset eli siis orjat. Sama ajatus on ollut esillä Skandinavian arkeologiassa. Täällä kuljeskeli kaikenlaisia yamnaja-heimolaisia eli luultavasti myöhempiä indoeurooppalaisten kielten puhujia. Ideana oli myydä vastaantulijoita orjiksi. Ihmisfarmarit menestyivät siis ajoittain paremmin kuin karjankasvattajat, maanmöyrijät ja muut. Mutta maapallon valtiaita ovat silti vanhastaan olleet virukset.


38 kommenttia:

 1. Ymmärtääkseni virukset, siis alkuperäiset eikä digitaalit, ovat lähtöisin siitä kun ruvettiin asumaan yksissä eläinten kanssa. Mitä tulee kaupunginmuurien tehtävään, en oikein osta väitettä niiden vankilamaisuudesta. Ne ovat vain kätevä tapa erottaa burgerit polloista, ja muureilta on kiva viskoa luita piirittäjien kypäriin.

  VastaaPoista
 2. Kun nuo orjat tuli mainittua, en malta olla kommentoimatta, millaisessa yhteydessä orjatyötä voidaan joutua tekemään.
  Työntekijäpuutteen poistamisena pitkällä tähtäyksellä.
  Sääliksi käy naisia.
  Venäjän ja Kiinan kaltaisissa epäoikeusvaltioissa väestön ikääntymistä saatetaan miettiä poistaa määräämällä lakiteitse naiset armeijaan ja pakkosynnyttäjiksi.
  Toisena tekijäosapuolena on armeijaan houkuteltava vapaaehtoisia miehiä sotilaiksi lapsenteko-osapuoliedulla...siis, tekemään, kröhöm kröh kröh, tiedätte kyllä, mitä tarkoitan.
  Lapset kasvatettaisiin ja hoidettaisiin valtion toimesta kasvattoloissa...
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 3. Sitähän se Hararikin väitti, ettei se hyvää ihmiselle tehnyt kun ryhdyttiin maataviljelemään. Sitä peruahan ne olivat nämä kiky-tunnitkin, joista nyt onneksi päästiin eroon. Nämä virukset ne ne ovat hyviä ilmastonsuojaajia. Onkohan sillä Gretalla sormensa pelissä?

  VastaaPoista
 4. Kehittàmàllà helposti ohjelmoitava virus, voi mainiosti. Esimerkkejà ympàristòssà on havaittavissa.

  VastaaPoista
 5. JK: "Scottin ajatus, että maanviljely ja karjanhoito oli huono ajatus verrattuna reippaaseen ryöstelyyn ja vaeltavaan elämäntapaan..."

  Tämä sama ajatushan on kuuluisan Hararin vielä kuuluisamman Sapiens-teoksen eräs ydinajatuksista. Ihmiskunnan suuri erehdys oli asettua aloilleen ja aloittaa viljely ja karjanhoito, sillä se aiheutti väestön hillittömän kasvun, ja siitä taas on seurauksena kaikki tämä nykyinen räpellys, sähellys ja älämölö.

  Hienoa, että orjakaupan merkityskin aletaan viimein nähdä ja tunnustaa. Sehän oli loistobisnes, sillä kauppatavaran kuljetus oli helppoa - se kulki omin neuvoin - eikä tuote pilaantunut matkalla.

  Nerokkuudestaan ylistetyn Stalinin aikaan sitä yritettiin hyödyntää suurin mitoin, mutta nykyään on vähän heikompaa.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orjalaivan kippari voisi olla toista mieltä tuosta edullisuudesta ja helppoudesta, ainoa joka oli helppoa oli kuolleista eroon pääsy. Toki varastotappiot näin ollen voivat olla huomattaviakin.

   Poista
  2. Ni kun se orjatyö on niin paljon tehottomampaa kuin konetyö. Konevoimin olisi gulagissakin saatu parempi ja käyttökelpoisempi Vienanmeren kanava kuin käsivoimin kalliota jyrsiessä. Eipä työmailla lapiomiehiä näy kuin joitain putkien vierustäyttöjä tasoittelemassa, hyvästä syystä.

   Poista
  3. Kristinusko lienee ollut se kaikkein pahin juttu liikakansoitukselle. Metsästys- ja luontaistaloudessa oli tavanomaista, että kun leiriä piti vaihtaa ja samanaikaisesti oli ruuasta puutetta, niin mm vastasyntyneet ja pienet lapset kylmästi surmattiin. Tämä perinne kulkeutui myös maanviljelystalouteen. Vasta kritinusko sai vaivoin aikaan muutoksen tällaisesta perinteisestä menettelystä.

   Poista
  4. Kaikki kunnia Hararille, kun osasi niin taitavasti brändätä paitsi itsensä myös tuotteistaa tämän ajatuksen maanviljelystä huonona ideana. Biologit (ekologit ja evoluutiobiologit erityisesti) ovat kuitenkin puhuneet tämän teorian puolesta jo pitkään, mutta ilmeisesti tarvittiin - huokaus - trendikäs nuorehko historioitsija popularisoimaan tämä(kin) ajatus, ennen kuin markkinavoimat ja Suuri Yleisö kiinnostuivat. Biologit ovat kai sitten jo lähtökohtaisesti jotenkin puisevia...

   Tosin onhan amerikkalainen Jared Diamond saavuttanut sentään jonkinmoista kiinnostusta myös tiedeyhteisön ulkopuolella. Suomeksikin voi lukea esim. teokset "Tykit, taudit ja teräs: Ihmisen yhteiskuntien kohtalot" (alkuperäinen teos ilmestyi jo 1997 ja palkittiin Pulizerilla) sekä "Romahdus: Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä".

   Uusimmassa kirjassaan Diamond taitaa ihailla mm. erään pienen Suomen ponnisteluja eräässä takavuosien suuressa sotatapahtumassa, mutta ei siitä tässä yhteydessä sen enempää.

   Poista
 6. "...Euroopassa populisteiksi sanotaan ajattelemattomia ihmisiä, joilla ei ole muuta omaa kuin vähän räkää poskella..."

  Huulipunahallituksesta olen kuullut puhuttavan, mutta eikö tämä mene jo vähän liian pitkälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mene. Erinomainen kiteytys. Ruskeakieliset fetisistit palvovat olkinukkejaan.

   Poista
  2. Ei mene liian pitkälle.

   Poista
  3. Paremminkin se on niin, että nykymaailmassa populisteiksi haukutaan ihmisiä, jotka Andersenin sadun viattoman lapsen tavoin uskaltavat älähtää, että keisarillahan ei ole vaatteita!

   Aivan ällistyttävää on tämä nykyinen uuspuritaanisuus. Kuulun sukupolveen, joka riekkui, kiroili ja puhui välillä läpiä päähänsäkin ärsyttääkseen itsehyväistä porvaria ja lyödäkseen tuhannen pillun päreiksi silloisen pikkuporvarillisen hienostelun, jossa rumia puhuneiden suut pestiin saippualla.

   Voitimme sen taistelun, mutta sota saatana hävittiin: nykyään mitään asiaa ei saa kutsua sen oikealla nimellä, muuten joutuu median ja somen kivitettäväksi.

   Ja ensimmäisen kiven heittäjiä totisesti riittää.

   Poista
  4. Mitähän keisarin vaatejuttuja suomalaiset tai eurooppalaiset populistit ovatkaan mahtaneet paljastaa? Asiaperusteista argumentointiahan heiltä ei ole totuttu kuulemaan, kovaa ääntä kyllä.

   Poista
  5. Kaima-veli Arska puhuu kalliita sanoja.

   Räkänenät assosioituvat punaisiin ja vihreisiin kurahaalareihin; joiden sisällä viihtyy kirkasotsaisen naiivi idealismi kera suvaitsemattoman uuspuritanismin. Hallituksen hiekkalaatikolla ajatusmaailma on totalitaristisen ehdotonta kun Suomesta rakennetaan tuhatvuotista ilmastonmuutoksenvastustamisen valtakuntaa; sitä Greta´s Reichia.

   Kurahaalareiden yläosassa maahanmuuttopolitiikka seisoo tukevasti ja vakaasti irti realismista ja maan pinnasta.

   Hiekkalaatikon Uuspuritaanit ovat mielestäni myös uusia taistolaisia, mikäli Kemppisen lukijat kyseiset sankarit edes muistavat.


   Asiaa. Hararin kirja on mielenkiintoinen, mutta keräily- ja metsästyskulttuurin ihannointi ja arvostaminen menee totaalisesti överiksi. Kivikauden metsästäjän elämän Harari kuvaa niin auvoisaksi ja iloiseksi, että melkein kaikki meistä haluaisivat olla metsästäjä-keräilijöitä.

   Eppäillä tuota soppii, oliko kivikauden elämä niin auvoista. Mielestäni vastaus on selkeä EI.

   Poista
  6. Populisista politiikkaahan tämä hallitus tekee, kun se innolla jakaa sellaista, mitä ei ole eikä tule, mutta en minä silti tuollaisia räkä poskella -mielikuvia siihen haluasi liittää, kun ovat niin nättejäkin.

   Poista
  7. Olet ihan oikeassa. Ja onhan Sannalla suuret ja kauniit silmät, joihin voisi upota ja myös hukkua niihin, jos katsoo liian pitkään. Toisaalta pääministeristä huokuva viileys ehkä voisi estää sen?

   Kauneus ei kuitenkaan peitä hallituksen politiikan eräänlaista ehdotonta taistolaisuutta.

   Poista
  8. Onhan maailmassa sentään joidenkin mielestä jokin monoliitti: "taistolaisuus" kelpaa kaikkeen heittäjän mielestä negatiiviseen. Sitä porukkaa oli varmaan yhtä moneen junaan kuin PS-porukkaa. Ja keulajengiä myöten käytiin kovaa väittelyä oikeasta ja väärästä.

   Poista
 7. Italia pyytää nyt komissiolta lupaa luistaa jonkin verran asetuista julkisen talouden tavoitteista koronavirusepidemian vuoksi. Mielenkiintoinen asetelma. Tähän astihan on sanottu, että mikään syy ei ole riittävän hyvä julkisen puolen säästötavoitteiden uhmaamiseksi; kyllä markkinat hoitavat. Mutta hoitavatko tämän? Toivottavasti lupa, meidänkin etumme vuoksi, tulee, eivätkä edes persut lähde huutelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteisvaluutta euron pakkopaita estää kansallisesti järkevän finanssipolitiikan. Kun suhdannevaihtelut iskevät euromaihin eri aikoina niin, kun toisissa maissa pitäisi elvyttää ja samanaikaisesti toisissa maissa jarruttaa, niin tämä ei voi käydä päinsä yhteisvaluutassa.

   Etukäteen varsinkin jenkkiproffat varoittivat yhteisvaluutta eurosta, koska mm
   sama valuuta ei mitenkään voi sopia täysin erilaisille ja kokoisille kansantalouksille, joiden tuottavuuskehitys on kovin eritasoista. Myös epäsymmetrisistä shokeista varoitettiin, mutta kuuroille korville.

   Koko yhteisvaluuttajärjestelmä pitäisi lakkauttaa ja euromaiden pitäisi palata takaisin omiin kelluviin valuuttoihinsa. Myös Saksa on eurojärjestelmän suuri häirikkö suurine vaihtotaseen ylijäämineen. Kun Saksalla on rajusti ylijäämää, niin monella euromaalla on runsaasti alijäämää. Euro on ollut jo vuosikausia liian halpa Saksalle ja liian monelle euromaalle aivan liian kallis.

   Poista
 8. Ihmeiden aika ei ole ohi: kaikkien muukalaiskammoisten härmäläisten irvikuva eli Hakkaraisen Teukka on ilmiselvästi eheytynyt rasismistaan suuressa maailmassa!

  Muuten ei voi selittää sitä, että hän on kihlannut ilmielävän ulkomaalaisen, hondurasilaisen Stephanien!

  Kun täällä peräkylän umpiossa vaan itketään ja parutaan syntyvyyden laskua, niin nuori riuska sahuri tarttuu lujin kourin itse asiaan ja panee asiat kuntoon. Eläköön aito kansainvälisyys, eläköön nuori rakkaus!

  PS. Teukka taistelee punaviherhupakkoja vastaan näiden omilla aseilla. Arvaanpa ettei peilikuva miellytä... toivottavasti erehdyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teukka rules.

   Kova ja kansainvälinen kundi muutenkin. Mm. Hondurasissa hän nauttii suurta arvostusta sikäläisissä sahuripiireissä, joita hän on käynyt auttamassa, ja laajemminkin.

   Toimivaa kehitysapua vastakohtana Kepa-tyyppien elättämiselle täällä Suomessa ilman mitään positiivista vaikutusta kohdemaissa. No, ehkä jokunen gepardihattu sentään.

   https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/kehitysavun_kirous/

   Hakkaraisesta vielä se hauska juttu, että muistan hyvin, kuinka Stefan Wallin koko suomenruotsalaisella arroganssillaan mollasi Teuvoa: "Hakkarainen ei sovi mööbleerattuihin huoneisiin." Siis toisin sanoen: piiat ja rengit tietäkööt paikkansa!

   No, Teuvo on nyt Brysselissä, mutta tietääkö kukaan, missä Stefan on?

   Poista
  2. Härre gud mitä sinä sanoit?

   Poista
  3. Tapsa, Teukka ja Matias K. kolme iloista persuidioottia.

   Poista
  4. Luulin, että nimimerkki matias k. hakee kaiken tietonsa joko aamu-iltapaskoista (=keltainen media) tai Wikibedian kaikentietävien linkkien takaa. Vastaus siis arveluttavasti aseteltuun kysymykseensä Wallinista löytyy myös sieltä.

   Wikibedia: "Wallin aloittaa viestintään erikoistuneen Milttonin johdossa toukokuussa 2019."

   Voisiko kuvitella, että "Teukka" voisi ko. kaltaisiin tehtäviin joskus hakeutua tai päästä edes haastattelujonoon?

   "Teukkaa" huijataan parhaillaan naisasioissa hunajapurkkina raha ja "asema", se on selvää, mutta mitäpä hän kallispalkkaisena meppinä on itse tehtävässään EU:ssa aikaan saanut? Nekin häneen uhratut eurot (täysin turhaan) olisimme tarvinneet vaikka pakolaiskysymyksen ratkaisuprosessiin, muutaman hädänalaisen konkreettiseen auttamiseen.

   Poista
  5. Eiköhän hondurasilaiset osaa hävittää sademetsänsä ilman Hakkaraistakin.

   Poista
  6. Kiitän kaikkia karkauspäivän Anonyymejä heidän syvällisistä ja analyyttista kommenteistaan ("idiootti", "paska", ...). Sopii hyvin räkä-linjan jatkeeksi.

   Myös tutkittuun tietoon ja tilastolukuin - ei ennakkoluuloihin - perustuva kommentti Hondurasin (ei Brasilian) mesätuhoista oli mitä avartavin. Kiitos myös siitä.

   Poista
  7. Iloinenhan minä toki olen, myönnän, eikä älyäkään ole paljoa enempää kuin anonyymeillä yhteensä, mutta että persu... siitä kunniasta kieltäydyn, mutta lupaan jatkaa vallitsevan hegemonian pilkkamista aina kun ehdin.

   Poista
  8. Anonyymien viuhkaa heiluttaa kateus Teukkaa kohtaa. Teuvo on varakas, viriili, viisas ja suVaitsevainen mies, jonka onnea monet kadehtivat. Hyvä Teukka! Anna palaa!

   Kvasaareittein basaareissa rakkaus ei ole kaupan. Kaukana Teukan tunteesta kannattavaisuuslaskelmat! Rakastakaa vaan toisianne yli varojen ja ennen kaikkea ylitse suvaitsemattoman suvaitsevaiston ennakkoluulojen....

   Poista
  9. Wikipedia kirjoitetaan mielestäni kovalla peellä. Tai sitten olen tosiaan ihan kokonaan erehtynyt.

   Teukka on jämäkkä ja demokraattisesti valittu meppi siellä monien meppien joukossa ja itse en olisi viemässä pois hänen edestään yhtään simpukkalautasta enkä ainuttakaan kylmää lasillista pirskahtelevaa Rieslingiä.

   Kyllä Teukka yhden mepin kolon täyttää. Sekä Rysselissä että Raspurkissa!

   Poista
  10. Virheellisistä kirjotusasuista kun Arlska alkaa lukua tekemään niin huomautan, että edellisen blogin kommentissasi panit Koronaviruksen nimen alkamaan C:llä.

   Jos kelle ollaan yhteiskunnassa (maailmassa yleensä) jakamassa yhteisiä rahavaroja sen mukaan, ovatko he sen työllään ("työperäisesti") ansainneet, niin koska "Teukka" on vain pelkästään jonkun kolon paikka, niin siitä hänelle ei tulisi maksaa yhtään mitään; tulos tai ulos! Ja varottava nimenomaan ettei hänelle ainakaan tukanrepimisiin yllyttäviä juomia tarjoilla.

   Sama koskee toista huuhaameppiä, Huhtasaarta.

   Tai tuokaa, arvoisat heidän tulisieluiset puolustajansa, faktoja aikaansaannoksista näkyviin. Jokainen meistä maksaa hänen "akanottoretkensä" Eu:n "syvään yitimeen" ja voimme myös jokainen vaatia, että hommat hoituvat eivätkä ainoastaan synnytä myötähäpeää.

   Havuja... eikäkun linkkejä kehiin prk!

   Poista
  11. -- Jokainen meistä maksaa hänen "akanottoretkensä" --

   Halavalla päästään Teukan akanottoretkissä kun verrataan sitä meikäläisten vihreitten neitien ja vanhojenpiikojen "ukonhankinta-rojekteihin"! Niissä meille kärrätään tuhansittain raavasta panohinkuista itämaista tummanpuhuvaa äijänkörilästä - ja me saatana maksetaan koko lysti!

   Ku nää panohaluiset köriläät tajuavat millaisten mestojen ääreen pääsivät, ei ne tee eroa onko naaras halukas vai ei, siinä astutaan yhtä jalakaa samassa hötökässä kaikki kiinni saadut pikkutytöstä ruotimummoon.

   PS. Olispa tämä pilaa ja pilkkaa, mutta ku se saatana on fakta.

   Poista
  12. Teukka ja Laura ovat saaneet edustuksellisen demokratian kautta valtakirjansa europarlamenttiin enkä puolusta sinänsä heitä kuten en muitakaan Brysselin simpukan syöjiä.
   Mitäs muut parlamentaarikot ovat saaneet aikaiseksi? Mahtipontisia sanoja, tyhjiä lauseita, suuruudenhullua ilmastopolitiikkaa kera sokean maahanmuuttopolitiikan, jonka vuoksi väestöräjähdyksen tuottamat massat suuntaavat kohti Eurooppaa pakolaisviikunalehti edessään.

   Poista
  13. Pannaanhan nyt ensin. Sahataan pää irti vasta sitten.
   T: maltillinen maahanmuuttaja muslimimaasta

   Poista
 9. "Muureja ei rakennettu puolustussyistä vaan estämään kaupunkilaisia karkaamasta takaisin paljon parempiin oloihin, kuten aroille ja metsiin."

  Tämä lienee sukua hallituksemme idealle maastapoistumisverosta. Vähän lievempi kuin rajalle ampuminen DDR:ssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaat saa poistua vapaasti Suomesta, mutta rahat jäävät kyllä Suomeen!

   Poista
 10. Orjista ja vankileireistä tuli heti mieleeni vielä kesken oleva kirja Stalinin elämäkerta jonka on kirjoittanut Hjevnjuk ja suomennettu 2015 painoksesta. Jos haluaa tietää jotain todellisesta orjuudesta ja Neuvostoliiton vankileireistä ja taustoista kaiken oleellisen, tämä on se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimeen tuli pianovihre. Pitää olla Hlevnjuk, sori siitä.

   Poista