Sivun näyttöjä yhteensä

16. helmikuuta 2020

Ensimmäiset sotilaatKysytte, kumpi on nyt paremmassa kunnossa ja terveydessä, äitini vai minä. Sanoisin että äiti.

Kysyin taksimieheltä ajaessani verikokeisiin ja sydänfilmiin, että onko tämä auto Tesla. Oli se. Ajattelin tahtoa samanlaisen. Ensin lakkaan köyhtymästä ja alan rikastua. On se täyssähkö hienoa. Ei kuulu moottori. Eivät juuri renkaatkaan rapise.

En ole sairaalassa, koska täällä kotona en ole tartuttamassa toisia. Kunto kestää, kun saa välillä hiukan maata. 

Nyt ehkä kävi ilmi, miksi ruotsalaista hyvin laajaa ja suurella huolella laadittua historiaa (Sveriges historia, Norstedts) ei saa mistään, eikä sitä ole kirjastoissakaan kuin jokin hajakappale.

Vastaus löytyy Ylen Areenasta otsikolla Ensimmäiset ruotsalaiset. Osia on kaksi ja molemmat ovat siis jo verkossa.

Uusia löytöjä ja ajoituksia on tehty suunnattomasti. Tulos: jääkauden jälkeinen historia, sellaisena kuin opimme sen vielä viisi vuotta sitten ja sitä ennen menneinä vuosikymmeninä, perustui pahoihin väärinkäsityksiin.

Vetäytyvän jään ympärillä asuvat ihmiset, jotka eivät vielä olleet ”ruotsalaisia”, olivat tummaihoisia ja sinisilmäisiä. Merkittäviä siirtolaisvirtoja tuli idästä eli myöhemmän Suomen suunnalta, ja heidän mukanaan vaaleaihoisuuden geenipakettia.

Arvoitus on ratkeamassa. Skandinaviaa – Fennoskandiaa – asutettiin samanaikaisesti kaikista ilmansuunnista, myös pohjoisesta.

Pronssikausi oli suurten sotien vuosituhansia. Tänne yritti siirtyä kansaa muun muassa suoraan tulevasta Turkista. Heidän uutuutensa oli maanviljely. Sarjassa ei mainita muita suuruutuuksia: kaupunki ja kirjoitus.

Minuun vaikutti suuresti tieto, miten tavaton arvoesine oli villainen viitta. Sellaisen hinnalla sai kymmeniä miekkoja.

Mutta suurta aikojen muutosta edusti kaksi ennen tietymätöntä asiaa, nimittäin kulkutauti ja sotilas.

J. Diamondin oivalluksista alkaen olemme tienneet, että tarttuvat taudit (kuten influenssa ja kai keuhkokuume) ovat oikeastaan karjatauteja, ja että asuminen lähellä toisia ihmisiä lisää tartunnan riskiä.

Mutta tässä sarjassa tuotiin nyt selkeästi esiin, että sodankäynti muuttui merkittäväksi elinkeinoksi tavanomaisen rosvoilun sijaan ja että sitä harjoittivat ammattilaiset.

”Ensimmäisistä ruotsalaisista” on siis tuhansia vuosia viikinkeihin. Ja esimerkkinä sarjan annista: maasta kaivettu ihmisen olkanivelen palanen, jossa kulutusjäljet osoittavat henkilön erittäin kokeneeksi eli paljon niveltään rasittaneeksi jousimieheks.

28 kommenttia:

 1. Blogistille pikaista paranemista ja voimia pneumokokkien kaatamiseen.

  Ja sen jälkeen lisää lujia lauseita.

  VastaaPoista
 2. Välikevennyksenä tänään keksimäni aforismi:

  Anteeksi ihmiset, teitä on liikaa.

  Artopaasilinnamaisesti voisi sanoa, että tämä on kahteen, ehkä kolmeenkin
  tasoon kirjoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvoisalle blogistille tervehtymistä ja voimallista Jatkoa!

   Tämän anonyymin kohdalla on arveluttavaa että hän käyttää sanaa "teitä". Hän voi todella tarkoittaa että "meitä" ei ole liikaa tai sitten että maanteitä on liikaa joka ei ainakaan täällä pidä paikkaansa eli silloin olisi kyse retorisesta kömmähdyksestä. Edellinen tapaus taas olisi osoitus suuresta hybriksestä.

   Poista
 3. Mielenkiintoista, täytyy perehtyä. Lueskelin juuri Herman Lindqvisti versiota. Sitä vaan mietin, että mistä ne tietävät tulijoiden ihonvärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja silmien. DNA:sta.

   Poista
  2. Tietävät, a) millaiset geenit ratkaisevat ihonvärin (ja silmienvärin) ja b) millaisia geenejä kukin tulijajoukko kantoi.

   Poista
  3. Ihonväri selviää dna:sta helposti.

   Poista
  4. Ruotsin alueeltakin on siis löytynyt yli 10 000 vuotta vanhoja luita, joista on saatu dna?

   Yleisesti "tunnettuahan" on jo kauan ollut, että ensimmäiset "skandinaavit" ovat olleet länsirannikkoa myöten etelästä saapuneiden etnisten saamelaisten esi-isiä. Miten lie?

   Poista
  5. Herman Lindqvist kirjoittaa tyylillään muistaen aina välillä mainita Suomen. Häntä on kritisoitu Ruotsissa, taisipa blogistikin joskus tehdä niin.

   Poista
  6. Samoilta sinisilmäisiltä meidänkin siniset silmämme ovat peräisin. Ruotsalaisilla vain perimäcocktailin muut ainekset ovat erilaisissa suhteissa kuin meillä.

   Poista
  7. Googlasin sen verran, että vanhin tunnettu "ruotsalainen" on yli 10 000 vuotta sitten elänyt "Mamma Göta", joka luurangon perusteella oli noin 170 cm pitkä ja yli 80 vuotta vanha.

   Geeninäytettä ei saatu otettua, joten ihonväristä ei ole varmaa tietoa. Mutta haastaahan Mamma ainakin sen "totuuden", että muinaisihmiset olivat meitä lyhyempiä ja kuolivat paljon nuorempina.

   Poista
 4. Hyvin havainnollistettu dokumentti. Ohjelmaa vetävä arkeologi puhuu lisäksi hyvin selkeää ja kaunista riikinruotsia, jota on ilo kuunnella.

  Areenasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, kun ne ohjelmat aina vain löytäisi. Elokuviakin, vaikka kiinnostavat on useimmiten jo nähnyt.

  VastaaPoista
 5. Jäin taaskin vähän sormi suuhun, kuten niin usein tätä blogia lukiessa. Miksi Norstedts Sveriges historiaa, erittäinkin osaa 600 - 1350, ei saa mistään? Onko se siis joutunut "autodafeen" kohteeksi vanhentuneen sisältönsä vuoksi? Vai onko se riistetty käsistä uusien tutkimustulosten, alkuperäisten ruotsalaisten "tummaihoisuuden", nyt paljastuttua? Ja viisi vuotta? - kyseinen "moderaatti" D. Harrisonin kirjoittama osa ilmestyi jo yli vuosikymmen sitten.

  VastaaPoista
 6. Analysoimalla luista geenit. Tiedetään jo, mitkä geenipätkät määrittävät hiusten, silmien ja ihon värin ja laktoosi-intoleranssin.

  wiki:Ihmisen ihonväri

  "Eurooppalaisten vaaleaan ihoon vaikuttavat useat geenit. Vaaleaihoisuus johtuu muutamista geeneistä (mm. ASIP, MATP, TYR, OCA2 ja MC1R). Erityisesti geeni SLC24A5 säätelee eurooppalaisilla tumman melaniinin määrää ihossa."

  VastaaPoista
 7. Helsingin keskustakirjasto Oodista on tullut mm yhteiskunnan onnettomien kokoontumispaikka. Aikaisemmin Oodin riesana ovat olleet lähinnä humalaiset, mutta nyt myös huumeiden käyttäjät.

  Oodin vessoista löytyy huumepiikkejä lähes päivittäin – kirjastonjohtaja uskoo, että huumeilla käydään kirjastossa myös kauppaa.

  VastaaPoista
 8. Jukka. Keuhkokuumetta vastaan on olemassa rokote. Suosittelen. Pikaista paranemista.

  VastaaPoista
 9. Ahkera ja aina uutta tekstiänne odottava lukija toivoo pikaista paranemista ja voimistumista. Ajatuksin mukananne.

  VastaaPoista
 10. Ei nyt liity tämänpäiväiseen aiheeseen, mutta blogistin vanhempaan esiintuloon. Nyt tunnustaa jo porvarillinenkin tiede, että korkeimman oikeuden päätös Pauline Koskelon kaudella yksityisen pysäköinninvalvonnan oikeutuksesta oli syvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikä se ratkaissut yhtään oikeusturvaongelmaa, vaan loi niitä lisää. Eihän todellisuudessa itse velvoitteesta pysäköidä oikein ole ongelmaa, vaan niissä lukemattomissa käytännön tilanteissa, jotka liittyvät kuljettajaan, merkkeihin ja lätköihin ja niiden tulkintaan, ja moneen muuhun. Katsokaa Finlexistä niitä kymmeniä KHO:n juttuja, joissa kyse on kunnallisen puolen pysäköinninvalvonnasta. Prosessi on siellä helppoa ja kustannukset pienet. Yksityisellä puolella oikeusturvan vaihtoehtoina taas ovat kuluttajaviranomainen (!), jolla ei ole valtaa kumota ainuttakaan maksua, ja täysimittainen siviilijuttu kymppitonnin kuluriskeineen. Mitään kevytprosessia siellä ei kiistämistilanteessa ole.

   Poista
  2. Asian ollessa edellisen kerran tapetilla professori Virolainen poistin oman bloginsa kommenteista systemaattisesti kaikki kommenttini, joissa toin tämän asian esille: vaikka olisi täysin oikeassa, on ihmisellä ainakin viiden prosentin riski hävitä juttunsa pysäköinninvalvontayhtiötä vastaan. Silloin joutuu maksamaan ainakin 10 000 euroa. Jos voittaa, pääsee nollille. Eli oikeusjutun taloudellinen odotusarvo on reippaasti pakkasella ja riski aivan liian korkea tavallisen keskiluokkainen ihmisen kannettavaksi. Tätä tosiasiaa Virolainen ei halunnut kohdata.

   Sittemmin lopetin tämän muutenkin älyllisesti epärehellisen ihmisen blogin seuraamisen.

   Poista
  3. Minulla on Virolaisesta aivan samanlaisia kokemuksia. Mikä tahansa hänen ajatusmaailmaansa sopimaton asiallinen kommentti sensuroidaan. Erityisen suurella varmuudella tämä koskee minkä tahansa ei-kielteisen seikan esittämistä hallintolainkäytöstä, jota hän itse kuitemkin on monesti riepotellut.

   Poista
  4. Pahimmillaan yksityisen parkkifirman toiminta muistuttaa mafian suojelurahan perintää.

   Sain muutama vuosi sitten parkkifirman "sakot" pysäköinnistä omalle parkkipaikalleni, joka oli ollut nimissäni jo 25 vuotta ja josta olin maksanut taloyhtiölle vuokraa. Syy oli se, ettei tarkastaja nähnyt parkkifirman lupalappua, sillä se oli pudonnut lattialle.

   Sakkolapussa luki kuitenkin näin: “Varatun pysäköintipaikan luvaton käyttö”

   Mikään selitys ei auttanut, vähiten se ettei kyseessä takuulla ollut luvaton käyttö, vaan parkkifirma vaati maksua oikeudenkäynnillä uhkaamalla. Firmasta ei edes tavoittanut ketään henkilöä, vaan kylmän viralliset vastaukset tulivat sähköpostitse.

   Koska niihin aikoihin oikeat väärinpysäköijät olivat hävinneet juttujaan oikeudessa, en katsonut viisaaksi ottaa riskiä - jossa todellakin ainoa tulos olisi päästä omilleen, kuten EA toteaa! - joten nielin kiukkuni ja maksoin.

   Periaatteessahan parkkifirmat ovat ihan oikealla asialla, mutta toimintatapa on väärä. Kuvittelin olevani asiakas, jota parkkifirma auttaa - mutta paljastuinkin firman valvonnassa olevaksi rahastuskohteeksi. Se vitutti.

   (Firma oli Q-park, nimenvaihdon jälkeen Aimo Park.)

   Poista
  5. Niin, raakaa bisnestähän se on, ja sallittu olla sellaista ties mistä ideologisista syistä. Ja oikea asiakas tuossa markkinassa on vain ja ainostaan valvontafirman toimeksiantaja.

   Poista
  6. Ymmärtävätköhän ne kauppakeskukset ja muut toimeksiantajat, että moukkamainen parkkirahastaja vie asiakkaita ja tuloja heiltä itseltään? Valinnanvaraahan on. Parkkihallit ovat riittävän viheliäisiä jo itsessään, ilman parkkivalvontabisnestäkin.

   Poista
 11. Mistä keksit aiheesi,ja vastaatko sinä Kemppinen lukijoillesi koskaan?

  VastaaPoista

 12. Ritaristo Papisto Laivanvarustaja-kauppiaskilta Perintötilalliset. He kokoontuivat Moran kiville kuningasta valitsemaan ja tämä valittu kiersi esittäytymässä ympäri valta/vastuu piirinsä. Noinko se meni? Kutka puuttuvat ? Insinöörit. Asia kismitti heittiä niin pahasti että alkoivat kutsua itseään Viidenneksi säädyksi. Karl-Erik
  Michelsen laati heidän inssien säädyn
  ammattikuntahistorian. Viides sääty: insinöörit suomalaisessa yhteiskunnassa. 1999 se näkyy ilmestyneen ja meikä sen divarin katukorista parilla € olen poiminut tai ihan ilman poisto- tai vaihtohyllyistä.

  Poimin mukaan kun miehen tunnen, radiotuttuja kuten Kemppinenkin. Taisinpa joskus poiketa kesäyliopistossa häntä kuulemassa teknologian historiasta tms. Komeaa kerrontaa insinöörityöstä, kanavista radoista teistä tehtaista. Hänet Herlinit pyysivät latimaan laajan historian Koneen vaiheista. En pirulainen ole lukenut -kun Koneesta muutenkin niin paljon,muka. Pitää toivottaa itselle pitkää työkyistä ikää. Ikävystyä ei ainakaan kerkiäisi. Sivistyhmistymistä piisaa. Ja kiittollinen saa olla näille pyrskähtely palstoille.

  Kone ja kaikkikin -puunjalostus on ollut yhtä teknisnokkeluutta rungon juurelta tehtaalle, hevosmiehiltä ja savottaemänniltä. Wanhastaan osaamansa soveltamista (kuten sodissakin) ja tehtaalla varsinkin jo 150 vuotta joka vuosi uutta tekniikkaa kemiaa.

  Nyt sitten juridikkaa ei edes komentavaa roomalaista vaan notkeaa sopimusta ja ihan kummaa rahan alkemiaa, anglismia sellumiehille. Ei tule enää mitään -vieraat vie, ostavat kaiken. Koneen väki porskuttaa, mutta ei vaaranna siemenperunoita. Eikä standarisoi mullikoita mauttomiksi.

  No nythän se Kone oli joutua Thyssenin hampaisiin ja omaksi sukupolvenvaihteessa Pekka/Antti. Hyvä kun ei tullut ahmaistuksi -kun Nokiakin tässä välissä petti. On ollut ilo seurata Koneen maailman menestystä. Kiitos Kemppisen radioidun juttutuokion A.Herlinin kanssa vuosia sitten tiesin Antti H:n suusta kuinka Kiinaan menossa oli mäihää mukana ja oliko Ahtisaaren ja kauppaministeri Salolaisen rohkeudella myös osansa.

  No eilisessä FT lehdessä Henrik Ehrnrooth kertoo kuinka toissapäiväinen Moody´s:in heikkoneva arvio Thyssenin veloista katkaisi kamelin selän. Ja kun Kone oli luvannut etukäteismaksua 2,5 mrd€ minkä hyvänsä viranomais- eli säätelyeston varalta, niin ei kantti enää kestänyt. Hyvä sitten. Rahaa olisi kyllä piisannut, Koneen rinnalla Thysseniä tavoitteli CVC, eka C=Citigroup toka V=Venture ja kolmas on kai jotain komppaniaa. OK. Paitsi että tästähän samalla selvisi Koneen Kiinan kaveri, Rockefeller lähtöinen Chase Manhattan.

  No mitä ne nyt Moody´sin hoksaamat velat ovat ? Ja oliko tämä Otiksen hyväksi annettu varoitus: pysy erossa. Hyvinkin. Mutta muutakin, ehkä. IG Metall on WW II miehitysajan, työläisvallan ajalta, sosiaalitalouden ajalta firman hallitukseen jätetty kansallissosialistinen perinne ankaraa yhteistyötä kapitaalin ja työn tekijöiden kesken.

  Ja kun aika tuli toiseksi, finanssiseksi, niin ovatko työläisen eläkesaamiset vaarannettu ja sikäläinen Jouko Ahonen älähtänyt että eläkkeitä ei kähvelletä malliin Englanti ja Amerikka keisejä. On kait. Tai varmasti.

  Thyssenillä on velkaa vain 7 mrd. Mutta. Eläkesäätiön vastuista on koko ajan puhuttukin. Myös eilisessä lehdessä isoista "pension liabilities". Että niistäkö se kiikasti. Ja Suomen maineesta potkia surutta duunarit saneerauksissa Lauri Ihalaisen lentäessä tyynnyttelemään pääluottamusmiehen rinnalle. Molemmat Kiljava indoktrinoituja "tosiasioiden tunnistajia" -komeissa saappaissa siis.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 13. Murheet murtavat mieltä kuin Voima
  vahvaa jäätä.
  Mutta ei, Voima ei sulata päätä vaan aurinko siihen tarvitaan.
  Vaaka ei taakkaa tasapuolista takaa, vahinko on päivänkin paiste.
  Taistelu toista tai toistoa on purjeen puhuri.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista