Sivun näyttöjä yhteensä

28. toukokuuta 2019

SkepsisYleisten asioiden käsittelyssä huomiota kiinnittää varmuus.

Nobelisti T.S. Eliot tuo hahmona mieleen kapakalan. Monissa runoissaan ja eräissä muissa teksteissään hän kuvaili elämän joutavapäiväisyyttä, tarkoittaen luultavasti toisten ihmisten elämää. Näkemäänsä maailmaa hän kuvaili nimellä Autiomaa. Tuo ”Waste land”, hänen runokokoelmansa nimi tarkoittaisi ehkä pikemmin joutomaata tai jättömaata.  

Kuten harmittavaiset ihmiset usein, hän oli oikeassa usein ja rakensi näkyjä, jotka jäivät pysyviksi kieleen, ja kieli onkin kassakaapeista paras. Eliotin mielestä eliitti, johon hän luki etenkin itsensä, tunnistetaan kyvystä epäillä. Avainsana on skepsis. 

En epäile tätä.

Omien päähänpistojen palvominen ei kuitenkaan ole tuota epäilyä eli kriittisyyttä, joka edellyttää kouliintuneisuutta. Joku voi olla sitä mieltä, ettei punaista liikennevaloa kannata ottaa huomioon, ellei se satu vastaamaan omaa mielipidettä. Joskus se valo kuitenkin tarkoittaa, että kohta tulee pikajuna, ja lujaa.

Paljon mielenkiintoista ja lähes yhtä paljon epäilyttävää julkaissut Peter Watson sivuaa aihetta, josta on kuulemma olemassa näytelmäkin. Asetelma vetoaa minun huumorintajuuni. 

Britit ovat pahantapaisia ihmisiä. Peribrittiläinen Eliot oli itse asiassa alkujaan amerikkalainen. Mutta ne muut nauhoittivat salaa esimerkiksi vangiksi saatujen saksalaisten upseerien juttuja, ja nauhoja on 50 vuotta myöhemmin purettu ja käännetty. Mielenkiintoista. 

Kaljapöytäkeskustelujen yksi suosikkiaihe, Hitlerin atomipommi eli siis sen puuttuminen, on aiheena Heisenbergin, Hahnin ja muiden ydinfyysikkojen keskustelujen nauhoituksissa sotavankeudessa muutamaa päivää ennen sodan loppua. Ensin he sivuuttavat selvyytenä, että amerikkalaisilla ei ole mitään mahdollisuutta kehittää pommia, ja sitten tulee sanomalehti ja pian lisää tietoa Hiroshiman pommista.

Saksalaisfyysikot, jotka ”tiesivät” ylivoimaisen etevämmyytensä, putoavat vähän korkealta, mutta ei se mitään. Aika pian samat miehet johtivat tutkimuslaitoksia Frankfurtissa ja Münchenissä ja ties missä.

Mutta Watson väittää hiljan julkisuuteen tulleiden paperien perusteella, että Los Alamosin pommin tekijät pidettiin siinä uskossa, että aseella lopetetaan Hitler ja Saksa, eikä Japanista hiiskuttu kenellekään. 

Vastaavasti amerikkalaiset eivät kertoneet vuosiin Briteille, että vakoilijat olivat Fuchsin johdolla toimittaneet kaikki atomisalaisuudet Neuvostoliitolle, ja pian paukkuisi taas. Kuten paukkuikin. Saksalaiset puolestaan eivät historian mukaan koskaan edes epäilleet, että heidän sotilaittensa salakirjoitus vuoti kuin seula, kiitos puolalaisten ja Turingin, mutta siitä ei ole julkaistu riviäkään, missä määrin länsi onnistui vakoilemaan Stalinin sisäpiiriä. Stalin itse yllätettiin kerran toisensa jälkeen ns. housut kintussa, mutta eräät syyt ja skepsis kuiskivat minulle, että USA oli kovin hyvin selvillä USSR:n salaisuuksista Stalinin elinajan. 

21 kommenttia:

 1. Ongelma ovat tiedon rajat. Kun besserwissereiden valtio käpertyy sisäänsä ja pitää pientä piiriään -- oli kyse sitten nationalistisesta Saksasta 1900-luvun alussa, Neuvostoliitosta ja sen rintaperillisistä tai Yhdysvalloista, joka nyt vetää tiedolle muuria, muodostaa puuttuva näkökulma kukkulan toiselle puolelle pahan esteen ymmärtää sekä maailmaa kukkulan takana että nähdä kunnolla oma peilikuvansa. Joka sitten johtaa hybrikseen.

  Maailmanpolitiikassa asia on ratkaistu diplomaatein ja erilaisin kauppasopimuksin sekä lehdistönvapaudella (siellä missä on). Avoimuus ja keskinäiset sopimukset -- sellaiset jotka hyödyttävät molempia osapuolia -- saavat aikaan insentiivin tehdä paremmin omiakin hommia. Neuvostoliiton sulkeutuneisuus johtui sekä lännen pitkästä embargosta kaikella tasolla että sen johdon huomaamisesta: jos ei kansalle kerrota että jääkaappeja on, ne eivät vaadi niitä.

  Kiinalainen Huawei, tämän uuden kiinan muurin uhri, sanoo aivan julki että he kiittävät amerikkalaista Applea edelläkävijyydestä ja pyrkivät oppimaan siltä. Yhdysvaltalainen tietoteollisuus, esimerkiksi Cisco tai Microsoft, ei opi Kiinasta mitään muuta kuin että paljon halpaa työvoimaa. Ja sitten kiinalaiset ostavat IBM:n pientietokoneet ja myyvät niitä paljon.

  Enkä ole vielä sanonut kansallisvaltioiden ja erilaisten muiden rajojen vahvistamisesta mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiittix!

   Eka kappale tosi, tosi.

   Poista
  2. Keltaista vaaraa https://yle.fi/uutiset/3-10811297 Ciananmenin aukiolla kurmootettiin vihapuhujia.

   Poista
 2. Kysymys USA:n Venäjään kohdistamasta tiedustelusta on todella mielenkiintoinen. USA on tietyssä mielessä avoin yhteiskunta, ja 1950-kuvun tiedustelun tuloksista voi laatia julkaistun aineiston perusteella itselleen kohtuullisen hyvän kuvan. Strateginen tiedustelu kykeni luomaan Neuvostoliiton teollisuudesta ja asevoimista varsin tarkan kuvan, mutta sitä, millainen käsitys amerikkalaisilla oli ylimmän poliittisen johdon toiminnasta, ei yhtä hyvin voi tietää.

  Ihan organisaatiohistorian perusteella voisi väittää, ettei amerikkalaisilla voinut olla kovin hyvää agenttiverkkoa Neuvostoliitossa. Ensinnäkin venäläiset olivat Stalinin vainoissa tappaneet melkein kaikki sellaiset, joilla olisi ollut mahdollisuuksia toimia agentteina. Toisaalta jenkeillä ei edes ollut ennen sotaa kunnollista strategisen tason tiedustelua. On jotenkin uskomatonta ajatella, että tältä pohjalta olisi voitu soluttaa Stalinin sisäpiiri.

  Sen sijaan amerikkalainen signaalitiedustelu oli jo ennen sotaa vahvaa, vaikka tietysti paljon heikompaa resursseiltaan kuin maan sotaan liittymisen jälkeen. Sen saavutuksista tiedetään paljon vähemmän kuin OSS:stä. Tunnetuin suoritus lienee amiraali Yamamotoa kuljetaneen koneen selvittäminen ja ampuminen alas. Joka tapauksessa siitä päätellen, että amerikkalaiset ovat kylmän sodan alusta lähtien uhranneet signaalitiedusteluun valtaisia määriä rahaa ja inhimillistä pääomaa, voi arvella tulosten olleen yleisemminkin erinomaisia.

  VastaaPoista
 3. Amerikkalainen tiedustelu oli paljon pidemmällä kuin kukaan osasi aikanaan kuvitellakaan. Se oli saanut rauhassa rakentaa järjestelmiään ja päävihollisena oli tietenkin Saksa ja sen resurssit olivat hyvät. Amerikkalaisilla ei ollut kuitenkaan naiveja kuvitelmia NL:n päämääristä tai niiden puutteista, osasivathan he lukea mitä NL:n lehdistö ja kommunistinen puolue julkaisivat maailmanvallankumouksesta. Oli suuri uhka aivan sodan loppuvaiheessa että NL saisi vihiä atomiaseesta ja ryhtyisi siinä lajisssa kilpailemaan, joka toteutuikin nopeammin kuin kukaan arvasi.

  Amerikkalaiset pitivät Suomen puolta koko sodan ajan vaikkakin sordino päällä eikä asioista juuri huudeltu. Virallisesti USA oli kääntänyt selkänsä Suomelle muttei niin töykeästi ja julmasti kuin Iso-Britannia, joka peräti julisti sodan Suomelle ja ryhtyi toimimaan Suomea vastaan. Tämä siitä huolimatta että Suomi oli osaltaan auttanut myös brittejä Saksaa vastaan. Sinänsä mielenkiintoinen kuvio, että Suomi oli samaan aikaan ryhtymässä aseveljeksi itärintamalla NL:a vastaan Saksan kanssa mutta jonkinasteista yhteistyötä brittien kanssa jatkettiin. Amerikkalaiset joutuivat tilanteeseen jossa he toimittivat aseita ja tarvikkeita sekä elintarpeita NL:lle melko massiivisesti Murmanskin kautta joka tietenkin oli Suomelle suuresti haitallista, mutta sellaista se sota oli, rintamat menivät ristiin.

  Jatkosodan päätyttyä amerikkalaiset saivat Suomesta tärkeätä tiedustelumateriaalia joka liittyi myös NL:on. Sodan jälkeen yhteistyökuviot amerikkalaisten kanssa tiivistyivät mutta eivät olleet tietenkään julkisia missään määrin. Kylmän sodan aikana tiedustelun kanava NL:n suuntaan Suomen kautta oli tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siis suomalaiset ovat ennekin olleet jenkkien p..en nuolijoita?

   Poista
  2. Onpa sinulla outo käsitys asiasta. Kyse oli yhteisestä edusta ja on sitä edelleen. Suomi oli eristetty monen ulkovallan toimesta 1939 helpoksi saaliiksi Stalinille. Myös Suomen oma puolueettomuuspolitiikka toimi Suomea vastaan erittäin ikävällä tavalla eristäen meidät muista eurooppalaisista valtioista. Niinpä mitään sotilaallista tukea ei tullut Suomelle kun Stalin hyökkäsi Suomeen, vaikka apua huudettiin joka suuntaan ja kaikilta valtioilta apua pyydettiin, ei tullut. Siitä jouduttiin opppia ottamaan kovan kautta.

   Siitä eteenpäin on oltu lujan oman puolustuksen ja tietojen hankinnan kannalla eikä siitä kannata luopua. Kriisin iskiessä auttajia on tosi vähän koska muut kansat ryhtyvät heti huolehtimaan itsestään.

   Poista
 4. Mistä mahdoinkaan lukea että idempi naapuri on ottanut sisäisessä viestinnässä käyttöön kirjoituskoneet. Toivottavasti muistavat kuinka kalkeeripaperin kanssa tulee menetellä.

  Löytyypä tuollaiset parit saksalaiset minultakin! Facit Adler ja pehmeämpituntumainen Gabriele 25 sitä toista merkkiä.

  Pärjäiltäis ihan hyvin, droonit vaan surrailis kun pikakirjeet kuleksis pitkin ja poikin. Valtion virastoisssakin käyttäisivät kypäröitä.. Se olis sitä ihtiään!

  VastaaPoista
 5. Valtio ei sitten tee velkaa eikä vankistu. Tiedä sitten ottavatko kunnat tai maakunnat. Sen tiedän, että kuntien piti tykkänään lakata laajenemasta velalla, ainakin rahapiirien persoonista eliittihenkilöiden mielestä. Asiaa meillä esitti Sirkka Hämäläinen sellaisella ponnella että osui ja pysyy mielessäni.

  Valtioista velattomimpia on Suomi. Kuntapuolella velkarotko syvenee. Ja kiihtyvästi kun EKP:n saavillisia rankkasadetetaan Helsinkiin eestaas katu- kisko- ja remppojen toisinto-remontoimiseen. Niistä tulee BKTtä konemyyjille, urakoitsija audisteille, ja kaupunkiestetisteille stupidioissaan.

  Siitä vaan, korko olematon, lyhennyksiä ei kysytä. Sehän on saaminen, omaisuusarvo. Ja kun aineetonta, ei edes kulu. Näyttöä on, arvo on kohonnut koron aletessa.

  Tämän poliittisen aritmetiikan isä Mike Milken ei saanut sitä matematiikan Nobellia vaan linnaa. Oli sellaiset lautapäät, oikeinoppineet jäivät alakynteen - noin niinkuin aluksi. Junk bondit ja pikkunäppäryys laskea väärinpäin ja vaihdetuista kahdesta pankkitase-omasta, saamisista ja omasta, omistajapääomasta "vakavaraisuutta" ,se totisesti vankistui lisälle velkaantumiselle. Tuli ja -pysyy- muutakin näppärää kuten derivaattojen esperanto. Tästä tuli Nobel ja Suomeenkin jälkkäriksi mitä en olisi uskonut eikä Teuvo Hakkarainenkaan. Uskoimme sen verran ihmisjärkeen.

  Ja ken wanhasta tietää, niin onkin ihan oudosti väärä raha ainoata oikeata. Kuten aina. Sitä raha on. Prospektissa lukee tosin ei väärä, vaan Pyhä henki. Se on siitä kiinni kenen kädessä tai kupissa vihkivesi. Kovaa vettä vaiko vain märkää. Ei Fugger ketään Keisariksi rahoittanut, vaan Fuggerin nimi ja hakkumiehet vuorenpeikot. Eikä Medici edes itseään, vaan kun muut uskoivat Medicin ottolainausta eli velkaa rahaksi. Että sillä saisi sitä silkkiä samettia. Kuten saikin. Tämä on sitä väärää rahaa joka pystytti Cityn pilvenpiirtäjät ja levisi vielä Kanarian (via Intia) laiturille Thamesilla. Noistahan Melveyn King puhui vääränä rahana kun Northern Rockin säästäjille Newcastlen kaduilla entisessä säästöpankissa, Building Societyssä 2007 asia tai kusetus valkeni. Eli että teollisuuspunta oli varastettu. No, siitä on pissikaari eikun pidentynyt.

  Taidanpa lopettaa tältä kertaa. Ei näitä voi kirjoittaa ulos kuten ei voi ketoakaan kesin talvin, mullan lemu, ilman kukkaistuoksu. Heinänkorjuu sirpinlyönti, morsiusseppeleen solmija. Ja mitä milloinkin siellä kedolla satuukaan, kunnes sattuu KuormuriKauhuri. Ja Lemmink… eikun asfaltointi.

  Liikemiesjengi kaupungin johdon, ei isien, ja muiden kevytvastuu Koijareiden yllyttäminä osuu paikalle ja repii tuohta. Kohta palaa?, näkyy olevan projektin vakuutusvastuusta palkkio jo 7 % inflaatiovapaata per vuosi + pikkuteksiti + pikkukuiske että siltavelalla selviää kuiville. UP ilmoitus Hesa tä 29.6. s. A 31. Niinkuin selviääkin jos elämä pykälädeduktiota ja matematiikaa, molemmat innovaatioherkistettyjä. Terästettyinä toki oman hedge fund kollektiivin lapiotyöllä ja kivenhakkuulla perusteiden kääntämiseksi kulloinkin otollisiksi yhtälöryhmän ratketa ja tuomioiden osua vikapäihin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muellerin raportista: en ymmärrä miksi länsimaiden taloudellisesti suurin valtio osoittautuu epätasa-arvoiseksi näin pahasti. Ihmiset eivät tunnu olevan samanarvoisia oikeuden edessä.

   Mutta ehkä tämä on nyt sitten suuren valtion oikeutta. On masentavaa jos ollaan edelleen niin valta-addiktiivisessa maailmassa, että maailman ihmiset ja muutkin elolliset oliot unohtuvat. Ympäristö tässä kai on se suurin vaara. Mutta sitä varten pitäisi olla toimivia instituutioita.

   Poista
  2. Yksityiisreviisori Sjöstedt mahtaa malttaa tarkastaa: Twerkkauksen Suomen mestari rikkoo rajoja.
   Twerkkaus kts. Wikipedia. Todellakin, mutta paha kyllä on vain niin et5ä Wikipedia on sana, nyk.kielessä korvaa sanaparin yleinen mileipide. Verbi wikittää, kts. muin. tietää. Myös tietäjä = wiki.

   Kaikki toivo ei siis ole menetetty. Tupakointi on laillista - mikäli olen ymmärtänyt oikein - ainakin samaan määrään kuin twerkkauspaikoilla seisoskelu ja paskanjauhaminen. Julkisen liikenteen ajoneuvoista en ole tietävä mutta jokin suositus saatanenn liikennöitsijöiden saatua asian soviteltua juikishallinnon kanssa käytävissä neuvotteluissa joita jäämme (toivon) odottamaan joltisellakin kauhulla.

   Sillä aikaa, saako olla muuta?

   Poista
 6. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

  VastaaPoista
 7. Harva on niin auktoriteettiuskovainen kuin eliitin jäsen. Kansan pilkkaaminen auktoriteettiuskovaisuudesta ja oman skeptisyyden korostaminen juontaa psykologisesta projektiosta eli kyvyttömyydestä nähdä omia heikkouksia.

  Tätä edustaa myös Professori Kemppisen kirjoitustyyli, hienovaraisemmin vain. Kemppinen esittää näennäisen skeptistä esimerkiksi vihjailemalla ja esittämällä asioita päinvastoin kuin oikeasti uskoo. Ei kuitenkaan tarvitse raaputtaa syvälle että huomaa kuinka voimakas agenda Kemppiselläkin on. Ja toki myös minkälaisista asioista Kemppinen on valmis keskustelemaan.

  Kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa. Esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvät valheet ovat olleet pitkään niin ilmiselviä että ne eivät mene läpi.

  Esimerkiksi Yle yritti estää maahanmuuton ongelmista puhuvan dokumentin "Seinäjoen arbikevät" esityksen tai voimakkaasti vaikuttaa sisältöön, vaikka oli itse dokkarin rahoittaja -- syynä se että perehtyessään aiheeseen dokumentaristi oli muuttanut mielipidettään.

  Mutta totuutta ei voi tässä asiassa enää piilottaa ja Yle taipui julkisuuden edessä näyttämään dokumentin.

  Kuka tahansa jolla on silmät päässä näkee että meille valehdellaan koko ajan esimerkiksi tästä asiasta. Ja kun ollaan valmiita valehtelemaan tällaisesta asiasta, mistä kaikesta muusta eliitti valehtelee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemppisen blogiin kirjoittavat voidaan lukea eliittiin, tervetuloa nuorisoseuraan...

   Poista
  2. M: ..mistä kaikesta muusta eliitti valehtelee?
   Esimerkiksi rokotuksista. Ainakin jos kysyy tietyltä kansanosalta tai italialaiselta puolue-eliitiltä nimeltä viiden tähden liike, joka on "rokotekriittinen".
   Hedelmät näemme. Tuhkarokko leviää nyt räjähdysmäisesti EU:ssa ja USA:ssa,
   koska lääketieteen tietäviä auktoriteetteja halveksutaan.

   MM

   Poista
  3. No esimerkiksi siitä, rakas M ystäväni, eliitti valehtelee koko ajan siitä, että olet/olisit oikeassa.

   nimimerkki: "älä ny hullujas puhu"

   Poista
  4. Kerrankin ämmä on oikeassa: Maahanmuuttoon liittyvät persujen valheet ovat olleet pitkään niin ilmiselviä että ne eivät mene läpi. Vain pieni osa kansasta (n. 13%) uskoo niihin.

   Poista
  5. Se mihin kansa uskoo ja mihin ei, ei todista yhtikäs mitään. Tuore dokkari Seinäjoen arabikeväästä sen sijaan todistaa persujen ns. valheet totisiksi tosiksi. Ikävä kyllä. Niin mielelläni olisi säilyttänyt siniset silmäni, mutta kun ei. Onneksi viheriästöön ei pure mikään argumentti.

   Poista
 8. Kiitos kirjoituksesta! Eliot se puutarhoista ja kasveista puhelee. Kvartetoissa on samassa säkeessä valkopeippi ja nokkonen, dead-nettle ja nettle (saks. taub Nessel, peippien suku). Niin muistuttavat kauempaa toisiaan, että vasta kukinnoista erottaa. Toinen polttaa, toinen ei; toisella on mitättömät kukat. Päivänä muutamana kävin Talinhuipulla vanhan Ison-Huopalahden kaatopaikan päällä. Maisemointi on onnistunut. Siellä on palveluskoirien koulutuskenttä ja fresbeegolfrata. Alla arvatenkin sänkyjä, jäteöljyjä, james-farmareita, ruumiinosia (ns. säkkimurhista ei kai kaikkea löytynyt). Pysäköintipaikan saarekkeessa näin valtavan nokkos-valkopeippipehkon. Pani syvällisesti miettimään, mikä tässä mailmassa on totta ja mikä valhetta, mikä miksikin naamioitua. Viereisen Vermon raviradan katsomossa tulisivat pian kokoontumaan Liverpoolin kannattajat valtavan screenin ääreen. Voi tätä elämän monikerroksellisuutta. Ajoin pois Vermonniityn uuden asuinalueen lävitse Kaarlo Sarkian katua ja pohdin, mikä on velkani elämälle.

  VastaaPoista
 9. Juna voi tulla lujaa vihreilläkin puomit auki, junalla on silti lain mukaan etuajo-oikeus.

  VastaaPoista