Sivun näyttöjä yhteensä

7. toukokuuta 2019

HelluntaiTrumpin ja Pohjois-Korean yhteydessä ei ole puhuttu uskonnollisista karismaattisista liikkeistä.

Helluntaiherätys, johon itse suhtaudun hyvin torjuvasti, oli koko maailman mittakaavassa nopeimmin levinneitä liikkeitä. Sen kannattajien määrää on vaikea laskea, koska se ei ole samassa mielessä ”kirkko” kuin esimerkiksi evankelis-luterilaiset. Usein esitetty arvio on 300 miljoonaa eli noin 12 prosenttia kristityistä eli sellaisiksi tunnustautuvista.

Vakavissaan ei pidä edes todistella, että jokin ilmiö aiheutti kansanliikkeen. Emme lopultakaan tiedä, mikä aiheutti esimerkiksi Hitler-hurmoksen. 

Helluntaiherätykseen vaikutti joka tapauksessa räjähdysmäisen voimakkaasti San Franciscon maanjäristys 1905. Perinteiltään eurooppalaisiin hurmosliikkeisiin (John Wesley ym. ja osittain siis pietismi) perustunut liikehdintä herätti kummastusta ja paheksuntaa Los Angelesissa, mutta parissa päivässä suuren maanjäristyksen jälkeen tämän uskonnollisen ryhmän johtomiehet kuten kuvan Seymour jakoivat lentolehtisiä ja kirjasia todistellen, että viitattujen lukuisten raamatunkohtien mukaan kysymyksessä oli Jumalan rangaistus syntisyydestään kuuluisalle kaupungille eli siis San Franciscolle. Los Angeles oli hyvin pieni kaupunki jossa ei ollut vielä edes ryhdytty opettelemaan synnin tekemistä tositoimin.

Raamatunkohdaat olivat hyviä ja perustelu hyvin monien miielestä vakuuttava. Jo 150 vuotta aikaisemmin katolisten pappien osoitusten mukaan Lissabonissa oli hirtetthy pitkin ja poikin ”syntisiä”, jotka olivat ”aiheuttaneet” maanjäristyksen eli Jumalan vihan.
On tapana sanoa, ettei USA:ssa voi päästä presidentiksi ilman helluntaiherätyksen tukea ja rahoitusta – kirkko on hyvin rikas. Lukumääriä ajatellen presbyteerinen ja episkopaalinen kirkko ilmoittavat kumpikin runsaat miljoona jäsentä ja koko maapallon huomioon ottaen Luterilainen maailmanliitto sanoo edustavan 74 miljoonaa ihmistä. 

Protestanttien lukumäärä ei kerro kovin paljon, koska mukana ovat mm. juuri helluntailaiset, adventistit, baptistit, metodistit jne. Roomalais-katolinen kirkko on joka tapauksessa kristillisistä organisaatioista suurin. Kastettuja on elossa paljon yli miljardi.

Kiusaannun joskus suomalaisista keskusteluista (onko Jumala olemassa tms.) Useimmille helluntailaisille Jumala on ainakin periaatteessa maailmassa toimiva, rangaistuksia lähettävä ja erilaisilla lahjoilla palkitseva olento. Esimerkiksi Suomessa kirkon piirissä ei ole kovin paljon ihmisiä, jotka todella kannattaisivat tieteen tutkimia tulkintojaan. Yksi perussuomalainen kellokas ilmoittaa pitävänsä Vanhan testamentin luomiskertomusta totena.

Helluntailaisuus on muuttanut painotuksiaan, mutta liikkeen nimikin viittaa Pyhän Hengen vuodatukseen ja siis ihmeisiin. Liikkeen tunnusmerkki oli kielillä  puhuminen, joka on armolahja. Liikkeen varhaisemmat lähetyssaarnaajat olivat Afrikan Liberiassa kovin kummissaan, kun siellä ei ymmärettykään heidän puhumaansa afrikan kieltä, josta oli kovasti saarnattu. Aihe ei liene suosittu. Muuan nimekäs kirkon jäsen puhui hurmoksessa sujuvaa ruotsia. Ruotsalaiset ja ruotsalaiset kielitieteilijät eivät kuitenkaan erottaneet muuta kuin jokusia sanoja. Toisin sanoen spontaanista tuntemattoman kielen puhumisesta ei ole ainuttakaan uskottavaa näytettä eli siis todistetta. Tämä muuten ei ole kynnyskysymys. Ainakin musiikissa ja matematiikassa on tutkittu ihmeellisiä muistisuorituksia. Esimerkiksi Artur Rubinstein oppi juuri valmistuneen puolen tunnin pianokonserton yhdellä nuottien lukemisella ulkoa. Eräs brittiprofessori kimpaantui väitteestä, ettei ”Ilias” voi olla suullista perinnettä, koska se on mahdoton muistaa ulkoa, joten hän otti ja opetteli sen.

San Franciscon suuressa maanjäristyksessä kaikki olennaiset syytä ovat tiedossa. Voi vielä sanoa, että keskeinen tekijä ei ollut San Andreasin siirros, vaan siirtymäjärjestelmä, joka on ainutlaatuisen monimutkainen kolmen mannerlaatan saumoissa.

Seuraavaksi muuten menee Piilaakso. Siellä on todella vöyrästä väkeä suoraan siirroksen päällä paikassa, johon pienempikin järistys vaikuttaa. Miksi, sitä saa ihmetellä, ellei tunne kalifornialaisia. Myös tiedemaailmassa (Berkeley, Stanford) erottuu selvästi ajatus, että kaikki paha tapahtuu jollekin toisille ja kaikki hyvä meille, varsinkin kun pidetään kiinalaiset kurissa. Ei taida Trumpin joukko muistaa, miten raivokkaan maahanmuuttajavastaisia siellä oltiin; kiinalaisten maahan pääsemisen estämisestä säädettiin oikein laki ja Angel Islandin kuulustelukeskus (oikeastaan keskitysleiri) toimi viranomaisten vetämänä yli 50 vuotta. Helluntaiherätys muuten ei alkuvuosikymmeninä nähnyt, että värillisillä ja valkoihoisilla olisi eroa Jumalan edessä mutta taipui sitten myöntämään, että ehkä se ero sittenkin on.

26 kommenttia:

 1. Eikös nämä uskonnot, joita meillä nykyään on, synnytetty noin 10 000 vuotta sitten, kun metsästäjä- keräilijät alkoivat maanviljelyksen myötä kasaantua suuremmiksi ryhmiksi ja silloin tarvittiin jonkinlaisia porukkoja kaidalla tiellä pitäviä keinoja?
  Ja tämä kreationististen tiedeiden maisteri on nyt sitten ulkoasiainvaliokunnan pj. Näillä mennään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotettavissa ua-valiokunnan vierailu maailman suurimpaan Nooan arkkiin Kentuckyyn?

   Siellä, 100 miljoonan dollarin laitoksessa, saa kuulemma täydellisen selvityksen siitä miten alkoi kaikki. Ja se elukkatarina tietysti selitetään juurta jaksain.

   Poista
  2. Maailman mittakaavassa nämä huuhaauskomusten maisterit ovat valtavirtaa. Amerikka on niitä pullollaan, puhumattakaan muslimivaltioiden miljardeista ihmisistä.

   Poista
  3. On täysin tavallista, että ihminen on kristitty. Ja kristitty uskoo Raamattuun. Luominen on osa Raamattua eli Jumalan sanaa. Siksi se on totta. Kysy vaikka bioprosessitekniikan professori Matti Leisolalta.

   Poista
 2. "Kiusaannun joskus suomalaisista keskusteluista (onko Jumala olemassa tms.")

  Jaa, professori tuntuu tietävän ratkaisun ns. ontologiseen ongelmaan tai mysteeriin. Kertoo nyt muillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päin vastoin. Tiedän etten tiedä mitään mielenkiintoista tuostakaan ajatuksesta.

   Poista
  2. Sitten ymmärsin sitaatin väärin, ironiaksi. Pahoittelut.

   Poista
  3. En minäkään tiedä - pois se minusta siirtyköön se teihin - onko Jumala olemassa vai eikö ole. Mutta jos siis on, kyllä ihmettelisin? En... en oikeastaan tekisi mitään muuta enää kuin vaan ihmettelisin. ?

   Poista
  4. Mysteerejä on maailma täynnä, yksisarviset ja lentävät pizzahirviöt muiden muassa odottavat ontologiansa todistajaa. Millä nimellä voisi kutsua tietämätöntä, joka vakavissaan uskoo mitä mielettömimpiin tarinoihin?

   Poista
 3. Kansallis-Osake-Pankki joukkorahoitettiin liikkeelle vuonna 1889. Miksi juuri tuolloin ? Juuri siksi että se oli Eiffel tornin vuosi. Miksi Eiffel ? Juuri siksi koska se oli tasaluku sata jälkeen Bastiljin madaltamisen. 1789 oli Ranskan Suuren Vallankumouksen vuosi. Ajanlaskumme alku, kesäajan.

  Vuonna 1989 piti Yrjö Blomstedtin kohottaa hurraa huuto satavuotiaan Kansallispankin kunniaksi. Huuto tukahtui kesken kaiken. Tuli vain osa yksi. Sen välissä seurasi silloisen pääjohtajan Jaakko Lassilan kortti, että osa kaksi toimitetaan kohta.

  Juhlat vietetään nyt. Oli ilo julkaista osa yksi vuoteen 1939. Toista osaa ei tullut koskaan. Ellei sitten Markku Kuisman komeata kirjaa (2004) Kahlittusta rahasta KOP 1940-95 sellaiseksi lasketa. En laskisi. Blomstedtin työ oli verratonta, mutta KOP kerkesi tehdä mahalaskun Isoon Pankkikriisiimme.

  1989 oli merkkivuosi, 200 vuotta giljotiinista. Ympyriäinen vuosi on tärkeä, minulle. Siitä tasavuosisadasta sentään muistan kuinka ylioppilaaksi lakitettuna ja käyttäytymistieteen maisteriksi laakeroituna en osannut sijoittaa galileita vuosisadalleen enkä newtonia omalleen, vai oliko edellinen ?

  Nollavuoden sentään tiedän ja sehän on tärkein mitä tulee ihmisen toisensa pakon alta vapautumiseen. Ajan mittaan ajatus hiersi läpi kiven. Pitkän ajan ja kerkesi reikä tihkua takaisinkin kiveksi aina välillä kuten juuri juoksujalkaa kipittäessämme , bis, helibor, interbank, mark to market (=fair value rotari-Ruk mynchausen kohonneille) pankkikriisiimme. Se alkoi 19.9.1991 kun Säästöpankkien oma raha trademark@skop-talletustodistukset julistettiin vääriksi eikä kelvannut KOPissa. Kohta laskettiin alas SKOPin liikekilpi korttelin toisella puolella Aleksin kulmassa. Toisella puolella Espan kulmassa kävi vielä kökömmin, siellä nostettiin katonrajaan Kämp. Ja pankkitiskiin Merita. Netiksi nordea tai jotain muuta derivaattasilppua. Sellaista rahakevirusta kolmannes taseestaan yhä tänäänkin -ja purkautumassa. Oikeasti ikävä kyllä mutatioitumassa "valtiovallan" katsellessa silmät seljällään.

  Joukkorahoitus 1889 seurasi massa-armeijaa. Bernadotte marssi Tukholmaan saakka. Voltairea ja Diderota seurasi nero toisensa perään kuten teollistumispankin perustajat idealistisosialistit joihin oma kommunistimme Snellmankin lukeutui. Aleksanteri II:n luki myös. Kääntäisipä vielä päänsä oikealle pois turistilaivoista ja pauhaisi luentosaleihin.

  Ja Eetu Salin sitten ! Ja me. Jokaiikka. Koko myöhempi homma perustui 1789 tapahtumiin. Ruma Mirabeau, kaunis Desmounlis, tautinen Marat, keikaroiva Robespierre. Tänäkin vuonna olen lukenut uutta heistä kirjan verran ja ymmärtänyt pikkasen enempi Koskeloita, Jannea ja Salpakarien jälkikasvua. Ja ihtiäni. Kiitos heille.

  Kirous meille. 2019 kolme sataa vuotta jälkeen Bastiljin emme kaikelta tieteeltämme tiedä mistä rahassamme on kysymys. Juuri nyt kahleeton raha kohtaa kahlitun keltaliivityöläisen Pariisin kadulla. Ja hallitusohjelmassa Suomessa. Säätytalolla.

  Jatkamme umpiperäistä kujanjuoksua sosiaalikristillisen ammattiyhdistyksellisen joukkosielun halleluja laulujen vaihduttua hyllyvälimuzakiksi hyvinvoinnissaan hyllyvien lyllyvien kuluttajakuninkaitten trenditessä -kerätessä alitajuista raivoa panna hyrskyn myrskyn ?

  Tästä elonjuhlasta 300 vuotta. Tai olisiko 3000 koko sivilisaatiopätkä. Sietäisi puhua pitempäänkin, kaivaa saloja valoon. Jos olisi korvat.

  Kiva kuitenkin että on silmät vaikka vain pimeässä. Eilenkin pikkuyleisön seassa Cine Espoossa. Yksi leffa sisä-Aasian veljessarjan kohdatessa älykännykkä+traditionsa = säpinää kahleettomassa rahastamisessa, alistamisessa Pariisissa Helsingissä. Oligarkkisolu siellä vaihtoi molekyylejään.

  Tai sitten illan toisessa tanskalaisessa rimpuilee maakylä irti feodalismista. Perhe nousee tytärtä valuuttana käyttäen ihan pianonpimputukseen saakka. Tänään jo kai takaisin valahtanut, nyt neolib-brutaaliin. Privatisoitavaksi soten syvyydeltä. Näin elokuvasta.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 4. "Toisin sanoen spontaanista tuntemattoman kielen puhumisesta ei ole ainuttakaan uskottavaa näytettä eli siis todistetta."

  Ei se ihan mahdoton ajatus ole Chomskyä (1965) mukaillen. Hän esitti, että kielikyky on lapsella synnynnäinen. Siten olisi loogista, että joskus ja jossain on olemassa ihminen jolle kielikyvyn sekä äidinkielen vuorovaikutuksen kautta syntyy vieraan kielen palikoita päähän =).

  Tuo ajatus olisi sukua Demokritoksen tai Pythagoraan makrokosmos/mikrokosmos - ajatukselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä kortelainen selittää? Ei kyllä synny olemassa oleva vieras kieli ihmisen päähän tyhjästä, eikä siihen vaikuta Chomskyyn tai kreikkalaisiin filosofeihin viittaaminen pätkän vertaa. Jos jotain tyhjästä syntyy, se on samankaltaista kun Wettenhovi-Aspan eräänkin Adrianmeren pohjukan kaupungin nimen etymologiaksi, kieli poskessa luultavimmin, esittämä veneensija.

   Ihmisellä on taipumusta tunnistaa tuttuja piirteitä sielläkin missä niitä ei ole. Niin visuaalisessa kuin ääniympäristössä. Sen kummemmasta asiasta ole kyse.

   Poista
  2. Kun on jo olemassa vaistotoiminnot, niin aikojen saatossa (kunhan sitä on tarpeeksi) voi syntyä ihminen, joka puhkeaa puhumaan vierasta kieltä vaikkei sitä ole koskaan kuullutkaan. Ihan samalla tavalla kuin se kuuluisa apina, joka kavereidensa kanssa aikansa kirjoituskonetta paukutettuaan kirjoittaa Shakespearen teoksen uudestaan. Tämä on ihan puhdasta matematiikkaa, mikä toisaalta on hankala laji joillekin ja vähemmän hankala joillekin.

   Poista
  3. Trollaako Antti Kortelainen vai ymmärtääkö hän todella noin vähän todennäköisyyksistä? Apinaesimerkki on puhtaan teoreettinen matemaattinen harjoitus, eikä sillä ole mitään tekemistä reaalitodellisuuden kanssa. Sen enempää kuin tyhjästä vieraan kielen oppivalla lapsellakaan.

   Poista
  4. Muistan joskus moittineeni blogistia siitä, ettei trollien kommentteihin tule takertua ja nyt teen sitä itse. Toisaalta anonyymin kirjoitustyyli täysinpalvelleena on helposti tunnistettavissa, joten tämän mennee kommenttikeskustelusta ainakin jollakin tasolla.

   Poista
 5. Äitini, joka kaksi viikkoa sitten haudattiin, osasi joskus ulkoa noin 800 laulua.
  Viimeisellä tapaamiskerralla laulettiin ensin ensimmäinen säkeistö Oi muistatko vielä sen virren, sitten toinen ja ensimmäinen säkeistö sitten vielä seitsemän kertaa.

  VastaaPoista
 6. Jatkuvastihan helluntailaiset puhuvat kielillä, profetoivat ja myös selittävät näitä kieliä. Eli todisteita on, jos vain viitsii ottaa asioista selvää ja mennä helluntailaisten kokouksiin. Menepä rukoiltavaksi ja anna elämäsi Jeesukselle ja saatat vaikka saada kielilläpuhumisen armolahjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vastaa tälle arvoisalle kommentoijalle, mutta koneeni jotenkin reistailee, ja pääsin sisään vain tätä kautta. Asiaan: Lähetyssaarnaajat on tässä keskustelussa sivuutettu. Heidän joukossaan on uskomattomia polyglotteja, kieliopin laatijoita, sanakirjamiehiä, kielenopettajia, kirjakielien luojia, luku- ja kirjoitustaidon kehittäjiä ja "tuntemattomien" kielten tunnetuksi tekijöitä paitsi ns. laajalle yleisölle myös näiden kielten puhujille itselleen. Näkyisiköhän tuossa jonkinlainen hengellinen palo. Valitettavasti hyvin laaja yleisö ei puhu muusta kuin lähetyssaarnaaja-asennoista ja kansakuntien likaisista motiiveista. Lähetyskenttiä on tietysti erilaisia, myös länsimaita vanhempia uskonnollisia kulttuureja. Näissäkin maissa lähetyssaarnaajat ovat ansioituneet maallisella puolella tuomalla maailmankirjallisuuteen käännöksinä kohdemaidensa mestariteoksia. Jos pelkät valtiot olisivat toimineet siirtomaaisäntinä, kieliä olisi kuollut kuin kärpäsiä.
   Motiiveja voi tietysti aina epäillä, myös herättäjäpuolella. Laestadius sai Upsalalta kasvinäytteistään selvää rahaa. Eipähän tarvinnut toimia kapakoitsijana niin kuin toisten pappien.
   Jokainen on pohtinut ainakin kerran elämässään, miltä tuntuisi tulla yhtäkkiä esimerkiksi sokeaksi tai hulluksi, tulla äkillisesti uskoon tai saada muhkea lottovoitto. Kaikin mokomin monia näistä tunteista voi vuodatuttaa itseensä - kuivaharjoitella. Sanoisin hengen saunaksi. sauna
   Luonnonmullistuksissa pääsee valloilleen Joukkosielu ja Pahan voima punnitaan. Tokion Suuressa maanjäristyksessä uhreiksi joutuivat korealaiset.

   Poista
 7. "Englannissa kuulemma nousi veden pintaan kala, joka lausui kaksi sanaa niin kummallisella kielellä, että tiedemiehet ovat jo kolmatta vuotta yrittäneet määritellä sitä mutta eivät vieläkään ole saaneet mitään selville"
  Nikolai Gogol Mielipuolen päiväkirja

  VastaaPoista
 8. Kielillä puhuminenhan on armolahja, kuunteleminen tai ymmärtäminen ei joten uusia kieliähän syntyy kaiken aikaa.

  VastaaPoista

 9. Loistoautoa vyöryy kaduille melkein kuin sähköpotkulautaakin. Enentyvät pirusti. Kuka kumma jaksaa tienata niin paljon ? Pehtoreina, sharevalue vouteina usealle tupsahtaa kuin pakosta isot rahat joutumisesta firmanpääksi markkinatekijäin eestaas ostomyynti finanssitiskeille.

  Sitten on sentään perijöitä. Heille tehtaanlapsille tulla tupsahti syliin tehtaita ja puunkeruujärjestelmiä, vaan ei rahaa. Homman nimi oli pakkokasvusysteemi. Mutta pakon alta vapaudutaan. Kahleet leikkasi Thatcher. Ensin kansainväliset rahavirrat työnnettiin koskeen, markkakin alta vuosikymmenen pääsi imuun. Ja typeryys on sitä luokkaa että ne 90-luvun alun sekodevalvaatiot ovat muka samaa sarjaa kuin edellisten vuosikymmenten hienosäätöjaot ja valmiit hyvinvointivaltio-ohjelmat yhteisellä saralla, sorvilla ja veralla. Ja sitten me ryypättiin. Ja me muut duunasimme itsellemme ja toisillemme parhaaksi sorvilla, vainioilla ja kouluissa.

  Vertaa tätä Säätytalon säikkyyn eturyhmäväkeen. Heille sanelee kuin Esko Rekola edellisille yhtiökokouksille Hannu Taanilan aikaisille, että mitä kuuluu ja kun takkahuoneessa oli kertonut Penttilälle Ahtolalle ja Oiviolle että miksi, niin noilla mentiin kansallisen tuotantokapasiteetin nostatuspuuhassa. Waasa-vakautettu ei-konkursseja kapitalistiperijä näytteli roolinsa kuin koira. Sitten tuli aika uusi, finanssisellainen ja tuotantovälineet myytiin toisiin käsiin. Ällistys oli iso koskilla kun saikin myydä puntia ja dollareita ja Dmarkkoja vastaan ja jättää kässin ulkomaalle, -saarillekin. Ja kyllä osinkoa työntää ettei moista koskaan.

  Paras kai olivat Sohlbergit joille oli rahat pakotetttava samalla kun kännykkäkuoret vietiin Kiinaan. Kukako välitti. No, viime kädessä isoW. Salasanansa on EQT. Hyvä että Anne ja Juha Berner saivat hallituspaikan SEBissään. Saadaan hävittäjätkin ilman mitään vaikutusta valtion velkaantumistunnuslukuun 60 %. Reittaajat katsovat sen, oli Gripen tai Hornet, Suomen vankistumiseksi eikä velkaantumiseksi. Sellaista BISpaino-aritmetiikkaa.

  Dollarisaatioaikana, mortage bank of finlandin, aikana metsät uittoreitit saha-massa-paperi myllyt koskien partailla olivat vakuuksina kansainvälisille sijoittajille. Siis työläiset luonnossaan. Lue vaikka Bulletin of Finland (by Suomen Pankki ja valtuusmiehemme Simonen Alenius Kekkonen Kallio) maastokarttaa, tilastoversiona vuosikymmenet muutamalla ensisivullaan. Teksti vain amerikaksi (ei suomi ruotsi versiota).

  Siitä sitten koulukassukupolvi hallitusohjelmapöytiin varjelemaan kuin silmäterää jotta kirjoitusjälki lainapaisuntasäiliöiden etiketeissä ei haalistuisi, hötörahoissa mitattu arvo ja "varallisuus" säilyisi uskonvaraislukemassaan.

  Piti kehuskella Taanilaa mutta leviää se ajatus näemmä ihailijaltaankin ja opiksi matkivalta. Joo, eilinen FT kertoi aikamme rekolasta, nimiä sellaisia kuin Institutional Shareholder Services ja Glass Lewis. Nämä ohjeistavat eläkeyhtiöt ja muut isot osakerahastot äänestämään yhtiökouksissa koherentisti. Kapitalismin esikunta nostattaa tänään pe 10.5. Uberin arvon noin 90 mrd dollariksi ja uutta kässiä pannaan tähän feodaalikeskiajaltakin periytyvään omistajajengiin liki 10 mrd. Ja kuten ruhtinaskuntia oli useampia niin on niitä mahtajia nytkin. Mutta mitään osaa tämän ymmärtämisessä ei näyttele tiedotus hämäys doktriinitiede rahoitusteoria tai liiketaloustiede. Miksi? koska viime pelissä raha jautuu kuten solu ja muuntuu kuin virus. Luuppi silmillämme on sokean musta lappu. Narulla köytetty. Vaan taseetpa ovat kumilangasta.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 10. Kemppisen soisi keskustelevan Matti Leisolan kanssa, vaikkapa evoluutioteoriasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leisola on jäätävä keskustelija, rauhallinen ja rautainen argumenteissaan. Erittäin uskottava. Sikäli kun tiedän, monet skeptikot yms. ovat kieltäytyneet julkisesti keskustelemasta hänen kanssaan. Olen lukenut Leisolan kirjoja ja enpä ole huomannut suuria puutteita perusteluissa. (Olen tietoinen, että kirjoja on kritisoitu ja olen lukenut niiden kritiikkejäkin, mutta lähtökohtaisesti kritisoijat ovat ateisteja ja juopa johtuu erilaisesta maailimankuvasta.)

   Poista
  2. Leisola on täysin rinnastettavissa kuussakäynnin kieltäjiin. Miksi tuhlata aikaa sellaisen kanssa väittelyyn.

   Poista