Sivun näyttöjä yhteensä

5. toukokuuta 2019

Paperwhite



Syy oli iPadin vanhentuminen. Akku kestää nykyisin vain pari tuntia. Pöytäkoneen ääressä lukiessa saa ennen pitkää olkapään ja niskan jäykiksi. On voimisteltava.

Kindleä olen käyttänyt varmaan 15 vuotta. Tässä blogissa olen toistellut, että kysymys painettu kirja vai e-kirja on jokseenkin älytön. Molempia tarvitsee. E-kirjassa on se vahva ominaisuus, ettei se luiskahda kirjahyllyn taakse eikä sitä tarvitse pölynimuroida. Referenssi on iso asia. Esimerkiksi Cambridgen kolme tuhatsivuista osaa toisen maailmansodan historiaa on yhtä tärkeä kuin Stalinin elämäkerta (S. Kotkin). 

Ja vanhuuden vaivat. Äitini kauhistelee tavallisen kokoista romaania. Sitä pidellessä kädet väsyvät. Alan ymmärtää, mistä hän puhuu. Ja sitten on ihon kuivuus käsissä ja sormissa. Esimerkki: Välskärin kertomuksia, Eikä näkökään ole niitä parhaita.

Puhelimessa minulla on lukuohjelma (Kindle for Android), mutta ei sekään ole hyvä tuntikausien yhtäjaksoiseen käyttöön.

Haluaisin vastustaa sekä Amazonia että Applea firmoina. Olen pahoillani mutta nämä ovat kyllä nyt minun näkökulmastani markkinoiden parhaat. Kindlen uusi Paperwhite 4 on väitteen mukaan 6 tuuman näytöllä varustettu (kulmasta kulmaan) ja erittäin järkevästi se on mustavalkoinen. Se pudottaa hintaa.

Taas tulee mainos. Power-nimisessä kaupassa Suomenojalla värkki maksoi 199 euroa. Mukana on johto. Laite ottaa virran tietokoneesta (USB). Itse käytän puhelimen laturia (mikro-USB-mokkula pistokkeeseen eli verkkovirtaan). Kun iPad siis toimii todellisuudessa muutaman tunnin, Paperwhiten virran kulutukseksi ilmoitetaan 6 vuorokautta tavanomaista käyttöä. Siinä on hiukan paskapuhetta mukana, mutta olen jo kokeillut, että 12 tuntia lähes yhtäjaksoista lukemista ei vedän akkua kuin puoliväliin.

Mitä kaurapuuroon tulee, suositan tätä kymppejä kalliimpaa versiota, koska se on ainakin roiskevesitiivis. En tiedä teistä muista, mutta itse en osaa olla räkimättä ruudulle. Tämän laitteen voi pyyhkiä kostealla. Tiskaamisenkin pitäisi onnistua, mutta en kokeile.

Värkki kytkee itsensä WiFin kautta Amazonin tilille, joten kirjoen siirtäminen tietokoneesta ja ostaminen on erikoisen helppoa. Kun ostan kirjan, minulla on Amazonin sivu auki ja määritys 1-click. Sivusto kysyy laitteet. Merkitsen Kindle Mac eli tietokone, iPad ja Kindle Paperwhite. Kirja on luettavissa kaikissa kolmessa noin minuutissa.

Erittäin miellyttävän valaistuksen ja hyvän fontin ja säädettävän rivivälin ja marginaalin lisäksi miellyttävät keveys (vähän yli 100 grammaa) ja pienuus, joka sallii yhden tai kahden käden otteen ja siis sivunvaihdon laitetta pitelevän käden sormella.

Laite mahtuu sekä takin että housun taskuun, koska se on pienempi kuin taskukirja.

Suomessa e-kirjoissa suositaan etenkin EPUB-tiedostomuotoa. Kindle ei lue sitä. Ilmainen Calibre-ohjelma on ainakin minulla toiminut luotettavasti 15 vuotta. Se muuttaa tiedostomuodon. Kindle itse lukee ja tallettaa ongelmattomasti Acrobatia eli pdf-tiedostoja. Ja se osaa rivittää ne näytölle sopiviksi. Gutenbergista ja muista keskeisistä ilmaispaikoista muuten löyhtyy valmiina Kindlen tiedostomuoto *.azw. 

Pyydän anteeksi että tämä meni kehumiseksi. Koska kuulun itse seuraavaan vanhainkotisukupolveen, halusin tehdä asiasta ajoissa numeron. Paperwhite mukaan! – Se toimii muuten myös äänikirjojen kanssa kuulokkeilla.

Luultavasti jatkan tänään Charles Dickensiä. Hänen koottujen teostensa laitos maksaa e-kirjana 1 euron, ja mukana on sitten sisällysluettelo ja muu tarpeellinen. Zola ja Dumas ovat saman hintaisia, ja antiikin klassikot löytyvät sangen hyvinä englanninnoksina, siis esimerkiksi Pluarkhos tai Titus Livius.

Rohkenen epäillä, ettemme tule koskaan näkemään e-kirjana Linkomiehen latinalais-suomalaista sanakirjaa, joka on erittäin hyvä, emmekä tietenkään Suomen kirjallisuuden antologiaa, joka on hyvä, saatika Suomen sanaa, joka ei ole hyvä mutta loputtoman kiinnostava.

9 kommenttia:

  1. Olen kovin ollut fyysillisen kirjapainotuotoksen järsijäjäärä, mutta viimetteeksi ja etenkin Juha Hurmeen "Niemen" kohdalla kaipailin e-muunnosta. Jotta olisi voinut palata ja hakea kivutta niitä kymmeniä ja satoja koukkuja sun vieheitä, joita Juha pitkin tekstiä oli nakellut. Pitänee ryhtyä...

    VastaaPoista
  2. Kindle laskettiin markkinoille loppuvuodesta 2007 eli noin 11,5 vuotta sitten.

    VastaaPoista
  3. Oikea ratkaisu olisi kylläkin avoimen käyttöjärjestelmän lukulaite, jonne voi asentaa juuri ne lukuohjelmat kuin haluaa, kuten vaikka Calibren. Tuskin siellä on rahasta pulaa, siksi pannann paras: https://onyxboox.com/boox_maxpro .. Isolla ruudulla voi lukea vanhoja sanomalehtiäkin kivasti. Ja täytellä kynällä ristisanatehtävät.

    VastaaPoista
  4. Jaahas taas katosi kommentti, suosittelin nimittäin toisenmerkkistä e-kirjaa.
    Blogspot siirtää ihmisiä nykyään automaattisesti spammilistalle yhden lauseen perusteella, kuten "Learn To Code".
    Sosiaalisen median jättipuhdistukset liittyvät ilmeisesti tulossa oleviin Usan presidentinvaaleihin. -- Kokeilen tätä nyt akismet-piparit poistettuna.

    VastaaPoista
  5. Itse luen kirjat olohuoneen sohvalta 75" TVn ruudulta Kindle for PC ohjelmalla (tietokone yhdistetty telkkariin) Näkee hyvin ja niska ei kipeydy.

    VastaaPoista
  6. Itse mieluiten nuohoan erilaisia kirpputoreja ja muita epävirallisia vanhojen kirjojen loppusijoituspaikkoja. Useasti olen löytöjä tehnyt kuten joitakin ensipainoksia euron hintaluokassa. Nautin vanhojen kirjojen lukemisesta, se oli jo kouluvuosina harrastukseni. Epäilen vahvasti josko ikäni aikana tulisin mitään e-kirjoja näpeissäni pitelemään. En halua tuijottaa niskat kyyryssä postimerkin kokoista ruutua ja tihruta siitä jotain ymmärrettävää. Niiden "akutkin" kestävät satoja vuosia. Vanhat kirjat tuoksuvat vanhoilta kirjoilta ja niissä on joskus aiempien käyttäjien omistuksia, exlibriksiä tai muita merkintöjä liittäen ne joskus tunnettujenkin ihmisten historiaan.

    Luulen että tulee vielä aika jolloin vanhat kirjat saavat taas suosiota koska myös keräilijät alkavat liikehtiä, vanhojen kirjojen lukumäärän pienetessä koko ajan rajusti.

    Tämäpä tässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut kirpputoreilta löytämäsi kirjat ovat lähtöisin minun hyllystäni. Jäljellä ovat Jotuni, Sillanpää, Haanpää ja milestäni merkittävin kaunokirjallisuus 1940 eteenpäin.

      Mutta "postimerkin kokoinen" e-kirja ei ole kokemukseni. Luen yli puolimetriseltä näytöltä ja jos takapuoli puutuu, selälläni iPadillä tai Paperwhitella.

      Ei tulisi mieleenkään enää lukea esimerkiksi laajoja käsikirjoja (esim. Intellectual roperty) lukemattomine pienine lähde- ja alaviittauksineen paperilta. Runsaasti kuvia sisältävät kirjat, esimerkiksi keskiajan taide ja kaikki kartat hyötyvät mahdollisuudesta zoomata yksityiskohdat esiin. Esim. Leinon ja Kiven kootut teokset ovat Kotuksen verkkosivulta. Tyypillinen verkkokirjani on kreikankielinen Uusi testamentti, joka muuten löytyy Wikimediasta. Kaikki kreikka latina on Perseus-verkkopaikassa,

      Poista
    2. No mikäs, kyllä noin isoa kelpaa katsella.

      Itsekin lojun selälläni mieluiten kaiken joutilaan aikani. Se on paras asento mietiskelyyn sekä lukemiseen. Istuminen on vaarallista ja sitä on tullut tehtyä riittvästi. Painavat kirjat ovat kyllä jhaastellisia, myönnän, mutta siitä huolimatta jatkan.

      Poista
    3. Tässä vastamainos Kindlelle. Mielestäni Amazonia kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan. Aina se ei ole mahdollista, Amazon on niin hyvä. Amazonilla on etenkin sähkökirjoissa osuus joka ei paljon jää jälkeen monopolista. Asemaansa se käyttää kuten monopoliyhtiöt yleensä eli väärin. Amazon on kiistänyt kustantajilta itselleen hyvin edullisia sopimuksia. Minusta näyttää etteivät kustantajat enää uskalla ottaa isoja riskejä vaan pelaavat varman päälle. Amazon voi olla yksi syy, voi olla muitakin.
      Myös Kindlelle on hyviä vaihtoehtoja. Minulla Kobo Glo HD jonka ostin verkkokauppa.comista 3 vuotta sitten noin 150llä eurolla. Siihen olen ollut tyytyväinen. Kindleen nähden on pari etua. Se tukee Epub-tiedostomuota, jota käyttää esim Elisa-kirja. Vaikkei tämän muuttaminen Kindlelle sopivaksi ole vaikeaa, niin vaiva se on pienikin vaiva. Kobo tukee myös Adobe DRMää, mikä mahdollistaa e-kirjojen lainaamisen pääkaupunkiseudun kirjastoista niin että lukea voi ilman online-yhteyttä. Tämä ei taida onnistua Kindlellä ollenkaan.
      Kobon kirjakaupassa on suurin piirtein samat kirjat kuin Amazonillakin. Täytyy olla aika harvinainen kirja, että se on Amazonilla mutta ei Koholla. Nekin, joita ei ole voi helposti muuttaa Kobolle sopiviksi (Epubor, deDRM). Kobon hinnat taitavat olla hiukan halvemmat, mikä voi johtua siitä että Kanadassa toimiva Kobo välttyy ALVilta, joka Amazonin, jonka lonkerot ulottuvat EUhun, täytyy maksaa.
      Eräs e-kirjojen lukulaitteiden hyvä ominaisuus on hakutoiminto. Jörn Donner kielsi ylii 1000-sivuiseen kirjaansa Mammutti hakemiston, etteivät ihmiset liian helposti pääsisi lukemaan hänen mielipiteitään julkisuuden henkilöistä. Tämän takia en viitsinyt tutustua em kirjaan. Se on nyt ilmestynyt e-kirjana ruotsiksi aika edulliseen hintaan 6,90. Lainatakin voi. Hakutoiminnan avulla voi kiertää Donnerin hakemistokiellon. Taidankin hankkia sen.

      Poista