Sivun näyttöjä yhteensä

18. tammikuuta 2017

Takki


Pitäisi ehkä hankkia uusi palttoo, kun edellinen on kulunut jatkuvasta kääntämisestä.

Pariin kertaan olen havainnut, että Ilkka Remeksen kirjojen lukeminen on ajanhukkaa, koska kirjoittaminen onnahtelee ja juoni tuntuu menevän välillä vinksin vonksin.

Muutin mieleni. Syystä tai toisesta ostin uusimman (”Kiirastuli”, 2016) ja luin. Kirja on erittäin hyvä. Ehkä se syy oli Ylen Suomi 100 lista. Mutta kirja oli vielä parempi.

Kehotan lukijoita kipittämään kauppaan ja nauttimaan siitäkin huolimatta, että meitä on totutettu jännäreissä sellaiseen kielelliseen notkeuteen, jota tässä ei sitten ehkä tavoitellakaan.

Ellei edellä oleva perustelu vakuuta, kirja on myös poliittisesti tärkeä ja rohkaiseva luettava. Se on aitoa venäläisvastaista propagandaa, jossa myös vasemmistoliitto ja eri väriset venäläisten hyväksi hölmöyttään toimivat maanmiehet saavat körökyytiä, kohdittain omilla nimillään.

Muistan ajan mokoman, jolloin Pekka Puupääkin tuomittiin objektiivisena luokkapetturina, koska selvästi niukoissa oloissa työväenluokkaa edustava henkilö huvitti riistäjäporvareiden lapsia ja demari-luopioita.

Samoihin aikoihin kävin kovaakin keskustelua siitä, miten Alfred Kordelin oli hänkin objektiivinen luokkavihollinen, vaikka saattoi olla hyväsydäminen mies. Eräs toinen vouhotti, että Kordelin oli Suomen suurin keinottelija.

Käsitin astuneeni aiheeni ja käsikirjoitukseni kanssa vikäköökkiin. Olin halunnut kuvata, miten teko johtaa toiseen tekoon ja se kolmanteen ja lopulta tapahtuu jotain sellaista, mitä kukaan ei aluksi osannut oikein edes ajatella. Mielessäni oli eräänlainen kiteytys kansalaissodasta, koska olen luokkasopuilija ja yritin ymmärtää rikollisuutta poliittisissa liikkeissä. Myös valkoisissa oli selviä gangstereita ja sarjamurhaajia.

Samalla tai seuraavalla vuosikymmenillä luin yliopistoon tarkoitetun oppikirjan, jossa muun muassa 1950-luvun runoutta tulkittiin luokkanäkökohdista käsin ja ajattelin, että voisi olla hyvä ajatus kiertää Oulun yliopisto kaukaa. Luulen että tuo kirja on nyt unohtunut ja selitys havaittu selittämättömäksi.

Minulle on todisteltu, että esimerkiksi James Bond -elokuvat olivat CIA:n ja FBI:n rahoittamia propagandaiskuja, joiden tarkoituksena oli hämärtää massojen luokkatietoisuutta ja etenkin piilottaa amerikkalaisten Vietnamissa tekemät hirmutyöt ja muu heidän karkea imperialisminsa. Muistelen kysyneeni, että eikö siinä ollut merkittävästi eurooppalaista rahaa ja päähenkilönä skotti, joka näytteli brittiä. Minua kehotettiin olemaan olematta lapsellinen, koska tuo oli pelkkää sumutusta.

Yleisö taisi sitten olla eri mieltä. Kun nyt joskus yritän nähdä Miss Marplen ja Isä Brownin luokkavihollisina enkä siinä onnistu, olen päätynyt arvelemaan, että tämä Trump saattaa tehdä myös hyvän työn. Nyt tiedämme, että puolet amerikkalaisista ei ole hänen kannallaan, ja mitä Pekka Puupäähän tulee, eikä juuri tuo Trump ole elävä – tosin julma – pilapiirros tunnottomasta amerikkalaisesta rahamiehestä ja lisäksi puupää? Suuri omaisuus ei kokemukseni mukaan todista suuria hengenlahjoja eikä pieni pieniä.  Ihailen hyväntekijöitä, en rahantekijöitä.

Jos vanhan liiton kommunisteja on vielä liikenteessä – on heitä – eikö ole vapauttavaa ajatella, että amerikkalaiset pettävät siirtomaiden nälkäänäkevien lisäksi omankin maansa nälkäänäkeviä? Siis eräät heistä.

Remeksen sekoittaessa totta ja keksittyä toisiinsa minua miellyttää hänen asenteensa amerikkalaisiin. Uudessakin romaanissaan hän toistelee, että Yhdysvallat ajaa sotilasmahtina vain omaa etuaan silloinkin kun se uskottelee olevansa puolustamassa vähäväkisiä jossain muualla.

Tätä pidän totena. Korkeintaan muistutan ohimennen, että sekä tietokone että Internet ovat amerikkalaisia tai itse asiassa brittiläis-amerikkalaisia keksintöjä, jotka on annettu kaiken kansan käyttöön.

Tuntuu oudolta ajatella, että erittäin merkittäviä rahoja viihderomaaneilla ansaitseva kirjoittaja sanoo asioita, joille ei näytä oikein löytyvän muualta tilaa. Kuten että EU:n hajottaminen eri leireihin ja sisäisen eripuran kannustaminen myös Suomessa esimerkiksi maahanmuuttajaongelmalla on Venäjän toimintamalleja. Sekin talvinen vaellus Lapin rajanylityspaikkojen kautta Suomeen ei ollut sattuma eikä muutenkaan hyväntahtoinen teko.

Tai että keskustelu Natosta on iso kysymys. Tällä hetkellä Naton ohjukset sopivat suomalaisten käytössä oleviin lavetteihin. Kaikin puolin Venäjää ymmärtävän politiikan aikana sotilaat saivat hyvin pitkälle järjestelmät, jotka kytkevät Suomen Natoon kiinteämmin kuin esimerkiksi kansanäänestys, kirjoittaa Remes. Sekin on totta.

Rajojen sulkemista maahanmuuttajilta vaativa mielensä osoittaja on mielestään Suomen asialla. Onko asia näin?

Amerikan satelliittivaltioksi tuppautuminen taas on ajatus, joka kauhistuttaa esimerkiksi minua. Vedän tässä esiin Remeksen kirjan siksikin, että tuo ajatus näyttää kauhistuttavan myös häntä.

Suomi käy informaatiosotaa moneen suuntaan. En luule, että Ilkka Remes saa käskyjä tai edes ohjeita pääesikunnan vähän tunnetuilta osastoilta. Sitä vastoin luulen, ettei sillä suunnalla ole ainakaan pelkästään kielteisiä tunteita tällaista kirjailijaa kohtaan. Itse elän siinä uskossa, että Suomea on puolustettava kaikin mahdollisin keinoin, olevissa oloissa.

Tällä hetkellä johtavat poliitikot näyttävät toimivan juuri niin, ja media hoitaa omaa leiviskäänsä eli käsittelee poliitikkojen uumoiltuja väärinkäytöksiä ja käyttäytymisvirheitä, olivat ne sitten todellisia tai eivät. Onko jossain joku, joka on sanonut, että tapelkaa pojat ja kuskaa housuihinne, niin saatte markan?

33 kommenttia:

 1. Mitäs mieltä Kemppinen on tästä uudesta Maigret filmatisoinnista jossa pääosaa esittää itse Rowan Atkinson? Aika yllättävä veto pääosan esittäjäksi, mutta kahden jakson perusteella melkoisen nappi suoritus mieheltä. Kemppinen kehui taannoin kuinka vähästä Martin Freeman ammentaa Watsonin roolinsa, mutta Atkinson pistää vielä paremmaksi!

  VastaaPoista
 2. Nappasin eilen lainastosta Artemi Troitskin kirjan:"Venäläinen Karmageddon". Se on vielä lukematta mutta takakannen teksti kertoo kirjailijan saaneen seitsemän kunnianloukkaussyytettä ennen muuttoaan Venäjältä Tallinnaan.

  Unilukija Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaha! Kalašnikov-cocktail vaikutti hilpeältä, lähti käymään Irlannissa, uskottelenko vai en.

   Pilaillaan asiaan. Aina kiva.

   Poista
 3. Remes kuuluu minun näkökulmastani samaan kirjailijaluokkaan kuin Timo Vihavainen ja Ilmari Susiluoto. Herrat alkavat kirjoittamaan kirjaa mutta sitten ajatukset eksyvät hakoteille. Sitten aloitetaan uusi luku ikään kuin se olisi uusi kirja - ja sama toistuu. Kun tätä jatketaan tarpeeksi kirja onkin valmis. Ja lukijan ajatukset hakoteillä.

  Venäjällä näkyy muuten nykyisenä pääkommunistina toimiva herra Putin kannattavan Katariina Suuren geopoliittisia ajatuksia; Venäjän rajoja ei voi puolustaa joten niitä on levitettävä. Tästä lienee saanut alkunsa Venäjän nykyinen johtoajatus haavoittuvalla tasangolla sijaitsevasta ydinvenäjästä. Tätä sydänmaata tulisi ympäröidä joukko vasallivaltiota, joiden ainoa tehtävä on puolustaa Venäjää ulkopuolisten hyökkäyksiltä. Suomi luonnollisesti yhtenä vasallina mukana. Muistattehan toki YYA-sopimuksen, joka ilmensi tätä samaa ajatusta. Saksa tai sen liittolaiset. Nykyisin sama kirjoitettaisiin Nato tai EU.

  VastaaPoista
 4. "Rajojen sulkemista maahanmuuttajilta vaativa mielensä osoittaja on mielestään Suomen asialla. Onko asia näin?"
  On. Siltä osin kun epämääräisen trafiikin myötä kansallinen turvallisuus vaarantuu.
  Turvapaikkaan oikeutetut tulee valita hätää kärsvien joukosta valmiiksi jo maamme rajojen ulkopuolella.
  Tohtorikoulutettavia ym. lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mihkä? poliisiksiko? tutkimus on ryhmätyötä. sinnikkyydellä sitä.

   Poista
 5. Kel valta on, se vallan kätkeköön, sanotaan sananlaskussa, kuitenkin korvaten sanan valta sanalla onni. Kyse on arvatenkin samasta asiasta päätellen siitä, miten antaumuksella valtaa tavoitellaan ja miten kiihkeästi siitä pidetään kiinni.
  Vaan kuten yleisesti tiedetäänkin, todellista valtaa on näkymätön valta.
  Ainahan sitä on ollut ja niin on aina olevakin vaan kyllä maapallo pieneksi käy näkymättömien valtataistelun tiimellyksessä...
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 6. Tuossa vasemman yläkulman kävijätiuhuuslaskurissa näkynee Pasifismi 1 & 2?

  VastaaPoista
 7. En minä politiikasta mitään tiedä (paitsi kaiken, olen lukenut Tuomiojaakin melkein 10 sivua, mutta se on toinen asia), Bond -leffat minusta muuten vaan on kummallisia. Aina, kun joskus niitä kattelee, ihmettelee vaan miten, voi Hitsi, James joka paikasta selviää? Melkein ilman naarmuja? (eihän Aarniokaan, siis toistaiseksi, ole selvinnyt)

  Luotan suomalaiseen oikeuteen. Ja miksipä en myös Hovioikeuden esittelijöihin, myös entisiin. Ja vahtimestareihin. Ja R-kioskin irtolehtien ja suklaapatukoiden myyjiin. Mutta mediaan en sinisilmäisesti aina enää uskalla luottaa: se muokkaa sananvapauttamme. Etenkin toiseksi. (ikään kuin Pirukin joutuisi uimaan käsipohjaa)

  VastaaPoista
 8. Arvon blogisti ihmetteli kerran, mikä sai ihmiset ostamaan maihareita. Nyt välähti mieleen se paras selitys. Opiskeluaikoihin äitimuori osti minulle maiharin talvitakiksi. Tästä voi päätellä, että takin on täytynyt olla halpa. Hinta on hyvä motiivi.

  VastaaPoista
 9. Taas muistelen vanhoja juttua... enkä minä edes muista, miksi.

  Mutta kerran kun kävin Riiassa (kirjoitetaan Riga), neuvostoaikoina siellä kävin, niin siellä oli puistossa todella kovatasoisia shakinpelaajia. Ihan puliukon näköisiä olivat, minä näytin Stockholmasta tulleelta länsituristilta, mutta en minä kaikkia pelejä silti hävinnyt. Pari jopa voitin ja tuli monta remissiä. Ja juotiin vodkaa ja kalskuteltiin hampaitamme. Sitten menin paikalliseen korukauppaan josta ostin kauniin rubiini-sormuksen. Kun mulla oli - olin myynyt vermeitäni - liian kauheesti ruplia. Joilla ei oikeastaan paljoakaan tehnyt mitään.

  Ps. teidän nöyrin nostalgikkonne, mikis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mikko L., kuule asiassa voi olla perää vaikka siinä ei ole päätä eikä häntää. Joinkin ajoin onkin, huomaan.

   Poista
  2. Ja varmasti olit myös Riiassa riiamassa Riinaa.

   Poista
 10. "...muistutan ohimennen, että sekä tietokone että Internet ovat amerikkalaisia tai itse asiassa brittiläis-amerikkalaisia keksintöjä, jotka on annettu kaiken kansan käyttöön."

  Näin on, mutta kannattaa myös hetki miettiä, ketä ja mitä ne lopulta palvelevat. Niiden avulla USA, NSA, ja Apple, Google, Facebook, Amazon ovat jokaisen taskussa ja mielessä ja saavat haltuunsa koko maailman sielut, rahat ja jopa poliittiset mielipiteet valitsemalla, mitä kenellekin näytetään. Ei huono diili?

  "There in no such thing as a free lunch."

  Loistava havainto on myös tämä kysymys: "Onko jossain joku, joka on sanonut, että tapelkaa pojat ja kuskaa housuihinne, niin saatte markan?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on viimeisestä markasta. Se lyödään seinän rakoon. Veikko Neuvosen työ, 19 mk. Viimeinen markka. Pidätelkääpä.

   Haistavat kun maistavat, eivät usko, mokomat.

   Mehän ollaan sellasia jätkiä että me pestään vaikka koko huorahotellin vitut jos me saadaan siihen talon saippuat.

   Neuvostoliitossa on kehitetty maailman suurin mikrotietokone, ja transistori.

   no nih.

   Poista
 11. Skotit ja skotlantilaiset ovat brittejä. Syy on selvä. Iso-Britannia -niminen saari on kysymyksessä. Pieni Britannia (engl. Brittany) löytyy Ranskan puolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Bretagne on kyseessä, yleisemmin tunnetulta nimeltään.

   Poista
 12. Nato eli Norja pisti rajansa kiinni näiltä maahanmuuttajilta, jotka tarttuivat sitten kakkosvaihtoehtoon ja suuntasivat Rajajooseppiin.

  VastaaPoista
 13. Maailmassa on niin paljon mielettömyyttä, ettei naturalistinen kuvaus aina toimi. On huomautettu, ettei Jari Aarnion tapaus olisi romaanina uskottava.
  Kaksi ensimmäistä Coppolan Kummisetä filmiä toimivat hyvin, mutta jatko osissa mafia, vatikaani, poliitikot y.m tahot kuvattiin yhtenä rikollishöttönä. Eivät ihmiset halua nähdä tai lukea sellaisesta maailmasta jossa ei olisi mitään perustaa tai kiinnekohtia johon suhteuttaa elämäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän. Cavatìna Kauriinmetsästäjästä, kovat kaulaan ja kaakaolle. Kylse kato kandee!

   Poista
 14. Suosittelisin Jäätyvää helvettiä 2015 ja Pedon syleilyä -99. Tuo viimemainittu kertoo 30-ja 40-luvun Suomesta. Eräs silloin Hesassa elänyt piti ajankuvausta hyvänä.

  VastaaPoista
 15. Yhtenäistä kansaa ei voi voittaa, mutta jos maata hajotetaan sisältä käsin mädättämällä laiskuuteen lainarahalla ja vihaan epäoikeudenmukaisuudella, niin internationaali voi taas alkaa soida ja samanmielisiä löytyä rajojen takaa. Eivät johtajat mullistuksia tee. Johtajat ratsastavat ajan hengellä, jonka jokainen sukupolvi itse valitsee. Maahanmuuttovastaisuus on sellainen henki, joka nyt nostaa johtajia.

  VastaaPoista
 16. Yleisemmin en tietäisi onko, tai edes voiko olla. Kaipa voikin.

  Josas semmosen yllynpyllyn pissittäjän jossakin näät nin oo nätisti ja hymyile kauniisti. Sitä se ei kestäkkään ja itku siltä pääsee. Sehän voi olla että saa avun?

  Viha vaino pois, meillä paarempi ois... Vapauden kaiho, Hiskias Möttö.

  VastaaPoista
 17. Pikku suomenvuohikilipukille voisi antaa nimeksi Raskili. Onko nyt r-vuosi? Rasputin sitten kun se jää työttömäksi ja saa vapaana omassa aituuksessaan käydä, tietysti. Sitten mä tulen ja leikkaan sen munat ettei ilma pilaannu.


  Takista ja tulesta juohtui tämä. Älkää MINOLTA kysykö kuinka asia on, se on rahtusen vierasta yrittää tämäntapaisia lukea. Keltainen leski on luettuna, Reijo Mäki. Kitos, naapurin täti, jolla on eläke. Ja iso hylly.

  Passport. Airticket. Money.

  VastaaPoista
 18. Taiteessa on pienen kansan voima!

  VastaaPoista
 19. Suomessa on meneillään nopea yhteiskuntajärjestelmän muutos, vaikkei sitä aina heti huomaa. Sipilän-Bernerin hallitus ehtii lyhyessä ajassa yhtiöittää kaiken olennaisen, olipa sitten markkinat tai luonnollinen monopoli. Toisin sanoen kaikesta mahdollisesta kanssakäymisestä tehdään rahaan perustuvaa. Luottamuksella kansalaisten kesken, instituutioiden ja kansalaisten kesken tai eri instituutioden ja yhteisöjen välillä ei silloin ole enää merkitystä. Eikä yhteistä etua saa enää missään ottaa huomioon. Halvinta aina vaan, maksoi mitä maksoi. Poliisi, oikeuslaitos, rajojen vartiointi ja vankilatkin kohta kai markkinaistettu, ja toki puolustus ja huoltovarmuus. Tässä joutuu oikein tosissaan pohtimaan, kenelle ja mihin sitä oikein antoi valtakirjan viime vaaleissa.

  Näinkö Suomi siis varautuu tuleviin uhkiin? Naapurissa suunta on täysin vastakkainen. Vahvaakin vahvempi valtio. Olemmekohan me vähän hölmöjä narupässejä?

  En nyt edes viitsi kysyä, kenen kanssa se Bernerin tieyhtiö mahtaa kilpailla. Tai miten koko homma suhtautuuu kansalaisten liikkumisvapauteen.

  VastaaPoista
 20. Mitäs kun palo- ja poliisiautoilta loppuu määrärahojen leikkauksen takia maantiellä ajo-oikeudesta saldo kesken kaiken?

  VastaaPoista
 21. Näin on kerran poliisiautojen kohdalla käynytkin. Olen elänyt tämän ajan konkreettisesti. Jos ei nykymeno poliisissa paljon naurata, niin ei se naurattanut silloinkaan.

  VastaaPoista
 22. > Samalla tai seuraavalla vuosikymmenillä luin yliopistoon tarkoitetun oppikirjan, jossa muun muassa 1950-luvun runoutta tulkittiin luokkanäkökohdista käsin..

  T. Eagleton kirjassaan "Kuinka luetaan kirjallisuutta" analysoi lastenlorun baa baa musta lammas marxilaisesta näkökulmasta. Kyseessa on satiiri.

  VastaaPoista
 23. Norjalaistutkijoiden mukaan itärajan pakolaiset eivät olleet Venäjän juoni ja niiden tulo loppui kun asioista sovittiin. Ruotsi taas kärräsi omia ylijäämäpakolaisia Tornioon, eikä siitä ole puhuttu mitään. Kyllä vihollievenäjän kanssa pärjää, mutta entä liittolaisten? http://yle.fi/uutiset/3-9128359
  Suomi on ryhtynyt Yhdysvaltain vasallivaltioksi kaikkine isäntämaasopimuksineen, mutta sillä ei ole niin suurta sotilaspoliittista merkitystä. Yhdysvallat ovat Itä-Eurooppaan sijoitettujen ohjuspuolustusjärjestelmien avulla tavoitellut asetelmaa, jolla ydinaseiden ensi-iskulla voisi saada Venäjän pois pelistä ja laskeumat jäämään Eurooppaan. Venäjä pyrkii alleviivaamaan, että sota ulottuu myös Yhdysvaltoihin. Ei meillä ole isojen poikien kuvioissa satiaista suurempaa merkitystä.

  VastaaPoista