Sivun näyttöjä yhteensä

22. tammikuuta 2017

Miten estää tulevaisuus

Kuva (c) Walt Disney Comp.

Kommentoija arveli, että oli kovin väärin rinnastaa natsien joukkomurhat ja Trump. Kommentoija on varmaan hyvä ihminen, huolehtii lähimmistään ja jos hän on mies ja armeijan käynyt, hän on varmaan alikersantti ja alikersanttina likipitäen vailla vertaa.
Tätä en epäile.
Jotain muuta hiukan epäilen. Tiedossa lienee, että minulla on käden ulottuvilla rautalankaa ja useatkin pihdit. Siis vääntämään!
Vihapuheen, kansanmurhan ja joukkotuhonnan ottaminen rikoslakiin kummastuttaa edelleen joitakin, ja toisia se pistää vihaksi. Vihapuhe-nimike selitetään Wikipediassa näin: ”Vihapuhe on Euroopan neuvoston ministerikomitean ehdotuksen mukaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. Termiä sellaisenaan ei esiinny Suomen lainsäädännössä.”
Kuulun itse oudoksujiin. En lainkaan pidä pykälistä, joilla määrätään, mitä saa puhua ja mitä saa ajatella. Asennoitumiseni johtuu myös siitä, että en usko näin epämääräisen sääntelyn toimivan ja pelkään, että se aiheuttaa uusia ongelmia.
Tuo lause on kirjoitettu ikään kuin tietäisimme, mitä suvaitsemattomuus tarkoittaa. Jos se tarkoittaa omasta vakaumuksesta poikkeavien kantojen sallimista, tulkinta on vielä järjen rajoissa. Teknisesti se kuitenkin koskisi myös esimerkiksi ateistien syrjimistä, ja sitä en hyväksy. Jos työpaikkahaastattelun pitäjä sanoisi hakijalle, että me emme täällä yhtään pidä ateisteista emmekä siis palkkaa teitä, oltaisiin jo turhan lähellä tuota sananmuotoa.
Tunsin kerran suomalaisen säveltäjän, joka vihasi sosiaalidemokraatteja, vaikka toisaalta piti kommunisteista. Kun hän itse väitti olevansa rojalisti, hän kai vaistosi aateveljeyttä.
Nuo rikoslain voimassa olevat kohdat perustuvat hyvin syvästi ihmisoikeuksiin, ja ihmisoikeudet nousivat pysyvästi esiin saksalaisten poliitikkojen ja sotilaiden oikeudenkäynneissä toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.
Natsikortin käyttäminen tarkoittaa keskustelun suistamista raiteiltaan esittämällä puheena olevaan asiaan sinänsä kuulumattomia yhtymäkohtia. Hitler piti susikoirista – sinä pidät susikoirista – olet siis Hitlerin kannattaja eli natsi. Johtopäätös on loogisestikin virheellinen ja vie harhaan.
Natsikorttia kuuluu käyttää puhuttaessa hallituksista ja korkeimmista virkamiehistä. Sananvapauskin on säädetty osaksi sen takia, että ihmiset saisivat arvostella niitä, jotka heitä hallitsevat, ja arvostelu saa olla kielteistä.
Lähes yksimielisen tulkinnan mukaan natsit nousivat valtaan korostamalla Saksan kansalle tehtyä vääryyttä ja kansan suurenmoisia ominaisuuksia, joita eivät vierasperäisen vaikuttimet saa pilata. Johtavien natsien esittämistä vihapuheista on loputtomasti filmiä ja ääninauhoja. Tuossa tapauksessa vihapuhe johti ilmoitettuun tuloksiin, eli nämä huonommat ihmiset haluttiin tuhota fyysisesti. Asiaa käsiteltiin eilen televisiossa näytetyissä elokuvissa.
Oman kansamme etu on tärkein – vieraat imevät meistä verta. Me annamme takaisin ja perustamme Suur-Amerikan. Suunnilleen näin julisti D: Trump perjantaina.
Puheiden sisällön ja sävyn välillä on yhteys. Johtaako se Yhdysvalloissa edes osapuilleen samanlaisiin seurauksiin kuin 40-luvun Saksassa, sitä kukaan ei tiedä. Oma arvaukseni on, että ei johda. Arvaan että edessä on yleinen sekasotku. Tosin Yhdysvallat surmaa omia kansalaisiaan toisin kuin EU-maat.
Minulle saa vapaasti sanoa, että hirmurikolliset ovat ansainneet kuolemanrangaistuksen. Sen varalta, että keskustelukumppaniin vaikuttaisivat perusteet, arvaatte varmaan, että perusteluja on. Yleensä en keskustele. Jotkut amerikkalaiset rakastavat sähkötuolia ja sanoat, että siinähän kärventyvät. Jos heiltä kysyy ketkä, heillä ei ole siihen vastausta.
Tuomarinohje ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään”, tarkoittaa nykykielellä ihmis- ja perusoikeuksia. Se ei tarkoita minun tai sinun tulkintaamme.
Onko sitten aihetta suhtautua Trumpiin vakavasti. Ehkä ei ole. Ehkä hän läkähtyy omaan kataluuteensa omia aikojaan. Mielestäni hänen menestyksensä kuitenkin perustuu hälyttävästi ajatukseen vahvemman oikeudesta.
Vahvempi ei oikeastaan tarvitse oikeutta, koska hän siis on vahvempi. Merkittävä osa tuomareista ja papeista ajattelee vakavissaan, että heikommat taritsevat oikeutta, jottei heitä rusennettaisi mielivaltaisesti vahvempien jalkoihin.
Vahvemman oikeuden saarnaaminen korkealta korokkeelta on sekä vastanmielistä että pelottavaa. Trumpin some-henkisyys on viholliskuvien rakentaminen. Jos hän tyytyisi vain lupaamaan maanpäällisen taivaan kaikille kelpo amerikkalaisille, siihen ei olisi huomauttamista. Niin kaikki muutkin ovat luvanneet.
Mutta esimerkki on paha. Toisten väittäminen erilaisten rikosten tekijöiksi ja haitallisiksi pahantekijöiksi on oikeudetonta. Niin toimien tuo mies potkii sitä mitä hänen pitäisi puolustaa.
On hän taitava. Hän tietää mielikuvien valtavan merkityksen. Lisäksi hän on käsittänyt sen, minkä sähköinen media osaa mutta printtimedia vahingokseen unohtaa. Yleisön tavoittaa varmimmin se, joka osoittaa sanomansa 9 – 12-vuotiaan kehitystasolle.
Emmin kyllä tuota kirjoittaessani. Tunnen niin fiksuja ja arvostelukykyisiä lapsia.
Ehkä olisi ollut rehellisempää kirjoittaa ”omalla henkisellä kehitystasollaan oleville”. Mutta se olisi ollut pahasti sanottu hänen äänestäjistään.


50 kommenttia:

 1. Kun luin virkaanastujaispuheen (Washington Postin nettisivulta), en huomannut siinä hyökkäystä tai vihapuhetta mitään kansanryhmää tai ulkovaltioita vastaan. Ainoastaan mainittiin tavoite yhdessä nykyisten liittolaisten kanssa tuhota radikaali-islamistinen terrorismi. Vaikka tavoite itsessään lienee mahdoton toteutettava, ei tuo kai vihapuhettakaan ole. Tietysti puheessa kritisoidaan viime aikojen poliittista meininkiä, mutta se on tyypillistä tämänkaltaisille puheille. Ei nyt voi hirveästi edeltäjiään kiitelläkään, kun ei juuri ole aihetta. Mitä pahaa siinä on, jos lupaa laittaa oman maan kuntoon ja asettaa tämän tehtävän etusijalle? Rempattavaa Yhdysvalloissa, Herra paratkoon, piisaa.

  Minusta näyttää, että valtamedia Suomea myöten + populaarikulttuurin julkut ja puolijulkut ovat ottaneet tehtäväkseen kiusata ja ärsyttää presidenttiä. Madonna totesi: "I have thought an awful lot about blowing up the white house". Aika kova heitto ns. esikuvalta, vaikka tietysti tuokin kommentti täytyy taas asettaa kontekstiinsa: sammuva ja vääjäämättä rapistuva tähti siinä epätoivoisesti yrittää päästä parrasvaloihin. Voi, voi, voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, voi, voi ja voi!

   Poista
  2. "Tietysti puheessa kritisoidaan viime aikojen poliittista meininkiä, mutta se on tyypillistä tämänkaltaisille puheille."

   Itse asiassa ei ole. Kyseessä ei ollut kampanjapuhe vaan virkaanastujaispuhe, jonka pitäjät ovat yleensä vedonneet myös niihin, jotka äänestivät vastustajaa, ja yrittäneet yhdistää maan.

   Poista
 2. Mitä kauheaa se Trump oikein sanoi, kun häntä verrataan Hitleriin ja kehotetaan rajan vahvistamisen sijasta tappamaan meksikolaiset ja muut huonot ihmiset?

  Luin puheen, enkä löytänyt sieltä mitään tuollaiseen viittaavaa. Sen sijaan löysin tyypillistä vasemmistolaista eliitin vastaista retoriikkaa, ihan samaa mitä meilläkin yhä erittäin runsaasti viljellään eduskuntaa myöten.

  Löysin vahvaa globaalisaation vastustusta, samaa mitä meilläkin sankat edistykselliset joukot yhä erittäin runsaasti harjoittavat.

  Löysin sieltä myös "suosi amerikkalaista" -kehotuksen, ihan vastaavan kuin meilläkin on kaikkien hyväksymä "suosi suomalaista" -vaatimus.

  Vuosikymmeniä meillä on marssittu ja vaadittu jenkkejä pois milloin mistäkin ja nyt kun Trump aikoo hillitä amerikkalaisten toimintaa maailman poliisina, nousee suuri pöyritys kautta maailman sivistyneistön.

  Trump: "Etsimme ystäviä ja hyvää tahtoa muista kansakunnista, mutta teemme sen yhteisymmärryksessä, että jokaisella maalla on oikeus laittaa oma etunsa ensimmäiseksi."

  Onkohan Suomi maailman ainoa maa, joka ei noin ajattele? Siltä se todellakin on usein tuntunut.

  Trump: "Kun avaatte sydämenne isänmaallisuudelle, ennakkoluuloille ei ole siinä sijaa."

  Tämä lienee lähes pyhäinhäväistys, sillä siinähän yhdistetään paha ja hyvä, taantumus ja edistys!?

  PS. Minä en syytä eliittiä vallan kahmimisesta, en syytä globalisaatiota kaikesta pahasta, en suosi kansallista itsekkyyttä ja toivon, että USA edelleen takaa rauhan Euroopassa – olen siis aito Trumpin politiikan vastustaja, toisin kuin monet hurmioituneet toreilla marssijat.  VastaaPoista
 3. Minustakin Trump on aika Hitlerin kaltainen. Sekä puheiltaan, että kannattajiltaan. Ainoa oleellinen ero Trumpin tähänastisessa kehityksessä fyyrerinä on ollut se, että Hitler ei ollut tiettävästi koskaan Venäjän määräämä lelujohtaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyli voi olla sama, mutta puheiden sisältö on täysin päinvastainen: Hitler halusi valloittaa Saksalle lebensraumia muualta, Trump haluaa USAn käpertyvän sisäänpäin omaan rauhaansa.

   Siis näin puheiden tasolla. Hitler teki minkä lupasi (= uhkasi), Trumpista emme vielä tiedä. USA on kuitenkin edelleen demokratia, jossa johtaja voidaan vaihtaa tarvittaessa. Venäjä ei ole, Kiina ei ole, suurin osa maailmaa ei ole.

   Poista
 4. Sillä voi lohduttautua, että puolet kansasta äänesti ja äänestäneistä noin puolet äänesti kyseistä ää... eikun ehdokasta.

  VastaaPoista
 5. Trump olisi ollut kova jätkä 60-luvun puolivälissä torin nakkisumpulla Jyväskylässä.

  Eipä miestä näkynyt, mutta samanlaisia rehentelijöitä oli muitakin tällä "ruukkujen tasangolla".

  Feministien on mahdotonta ymmärtää kovia jätkiä. Putin ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sen ny on väliä jos pres. Putin muy bién mutta venakot ne! Mies voi olla vaikka huopatossuissa ulkohuussissa kettua kyttäämässä kunhan se on Mies eikä alusvaatemalli. Ja kuuluu kehua omaansa, pieniä pikkujuttuja nauravat, akkalaiset, vaan meneppäs tosissasi laukomaan joitain valittuja tosia niin nethä rymyää älliäsveedeet sänkyn alta ja se on kuulkaa rummaa ku tullee ja pauke kauhea.

   Poista
 6. Trump on asettanut mielestäni viranhoidolleen sellaisis tsvoitteits joits hän ei voi saavuttaa, on maalannut itsensä kerrsssaan nurkkaan. Kun tämä alkas tulla ilmeiseksi, hän sloittas syyllisten etsimisen. Ja niitähän hän löytää. Se jahti ja mitä sitten seuraa, se tässä huolestuttavas on.

  VastaaPoista
 7. Jos ajatellaan äsken päättyneissä USA:n presidentivaaleissa ehdokkaiden valitsemia varapresidenttejä, niin näin kaukaa katsellen jotenkin tuntuu siltä, että Trump onnistui siinä paremmin kuin Clinton.

  Mitään pätevää näyttöähän ainakaan minulla ei ole vaan ihan fiilispohjalta tällaiselta tuntuu.

  Sitä täytyy oudoksua, ettei Trump ole vieläkään osannut asettua presidentiksi vaan käy ikäänkuin vaalikamppailua vieläkin, vaikka vaalit menivät niinkuin menivät jo aikaa sitten.

  VastaaPoista
 8. Nyt vain tuntuu, että Trump on saanut kannattajikseen evankekaaliset kristityt (ihan varmasti en tiedä, mitä ilmaisu tarkoittaa), ja heillähän ei ole mitään tekemistä esimerkiksi suomalaisten ev.luterilaisten kanssa. Ja näyttäisi vielä siltä, että nämä henkilöt ihan vilpittömästi uskovat, että Trump on Jumalan valinta (yksi Trumpin virkaanastujaisissa rukoillut evankelistakin kirjoitti sivuillaan, että Trump voitti vaalit "by the hand of God." Tai siis aika moni on valinnan selvittyä hehkuttanut samaa. Tässäkin siis heikompaa suojellaan. Suomalaisena tulee mieleen, että "vedetään höplästä." Toisaalta sitten kylläkin tuo em evankekaalinenhenkilö on USA:n varakkain evankekaalinen pastori. Isot rahat siellä pörräävät. Ja ihan ensimmäisessä lehdistölle osoitetussa tilaisuudessa presidentin virkaanastumisen jälkeen Trumpin lehdistösihteeri ensi töikseen kiirehti korjaamaan muukamia tärkeitä asioita: Kyllä, Trumpin virkaanastujaistilaisuudessa oli ainakin yhtä paljon väkeä, kuin Obaman ja sitten se patasasjuttu : Martin Luther King / Churchill! Mikä siirrettiin ja minne ja sitten vielä miksi. Mutta lehdistö ei kyllä saanut esittää yhtään kysymystä. Meitä tavallisia ihmisiä täytyy kai sitten suojella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sanotaan hänen olevan juutalainen. Ja juutalaiset ovat jo hyvän aikaa määränneet maailman rahavarista. Historiallinen veri vaatii myös tuhoamaan vastustajat. Hitler oli todellisuudessa myös juutalainen. Juutalaiset käyttävät siellä myös merkittävää valtaa. Jne.

   Poista
 9. Vaikka ei keskustella, mikä on hyvä, kaikki onkin sietämättömän interaktiivista, sanon että Trumpin (ennanaikainen) liittäminen natseihin on kyllä aihepiiriin liittyvän keskustelun vaiva ja limbo.
  Ja sitä tapahtuu paljon. Naisten marssillakin se jo nähtiin pateettisella tavalla. Kuvat asetettiin rinnakkain noin vain, oman fiiliksen pohjalta. Kontrasti Yön ja usvan kanssa olikin sitten musertava.

  Muistan oikein hyvin kuinka sama natsikortitus tehtiin Reaganin kauden alussa. Ja sitten molempien Bushien. Korrealaatio on aika selvä. Mulla on oikeus nähdä hitlerini missä mä haluun jos musta siltä tuntuu.

  Kaikkihan me näemme omat natsimme omissa viholliskuvissamme, se on selvä, mutta on se vain niin ontto argumentti aina vaan, ellei sitten vihollisemme todella ole todellinen natsi. Niitäkin on. Nehän pääsee kuin koira veräjästä näin.

  Trumpin monialaisesta törkeydestä, esimerkiksi edellä mainitsemiini presidentteihin verrattuna, on helppo olla täysin samaa mieltä.
  Mutta mites miehen enää vaihdat? Pahinta pelkään minäkin, mutta katsotaan ensin.

  Mitä tulee Trumpin äänestäjäkunnan henkisen kehitystason arviointiin niin siinä kyllä nyt sitten mielestäni ajauduttiin vinoon. Turha alkaa luetella statistiikkaa miten yllättävistäkin suunnista se ääniänsä sai.
  Se on selvää että vartioiduilta, aidatuilta ja muista eristetyiltä alueilta Santa Monican ja Beverly Hillsin suunnalta Hillary sai äänistä noin täydet sataprosssaa.
  Asuuko siellä sitten henkiseltä kehitystasoltaan korkeimmalla olevat, en tiedä. Pitäisikö ääniokeus olla vain elokuva- ja populaarikulttuuribisneksessä olevilla? Kun joitakin kotimaisia arvioita lukee, niin sellainen salainen toive melkein välittyy. Jos Madonnakin ja ne muut ihanuudet on tuota mieltä, miten on mahdollista että ne tyhmät jenkit ei tajunneet omaa parastaan ??
  Maailmassa on riskinsä, nyt jenkkien ja ehkä vähän meidänkin toteutunut riski on Trump. Silti stoalainen tilanteen havainnonti kannattaisi tehdä tekojen myötä vasta. Kyllä niitä tulee. Kyllä se oman watergatensa jotenkin tekee vielä, ja jos ei tee, se sille tehdään.

  jk

  VastaaPoista
 10. Yhdysvaltalaiset ovat presidenttinsä valinneet ja ansainneet, valitettavasti. Mr. Trump tulee vielä maailman yllättämään tempuillaan ja kepposillaan. Olen aivan vakuuttunut siitä että olemme nähneet hänen repertuaaristaan vain näytteitä toistaiseksi, yllättäviä nekin. On syytä muistaa että hän on show-mies, kokenut esiintyjä ja ovela kettu joka osaa ajaa omiensa etuja tehoisasti. Lisäksi hän vaikuttaa olevan äkkinäinen ja ennustamaton liikkeissään. Hän ei paljasta perimmäisiä ajatuksiaan, pokka on hyvä ja osaa hämätä mennen tullen. Totisesti, pitää toivoa ettei keksi turhan roisia temppuja muun maailman maksettaviksi. Sanoisin että mies on aika vaarallinen em. ominaisuuksiensa johdosta, etenkin jos ryhtyy häijyksi.

  VastaaPoista
 11. Erityisesti pidin Trumpin puheessa kohdasta, jossa hän vakuutti, että hänen Amerikkansa ei yritä pakottaa omia arvojaan muille. Pidän myös kovasti siitä ajatuksesta, että itse kukin on esisijaisesti vastuussa itsestään, esim. Eurooppa omista suhteistaan muuhun maailmaan niin, että se ei huutele USA:n selän takaa, vaan vastaa itse puheistaan.

  Nämähän ovat mahtavia muutoksia suhteessa entiseen. Ja muutoksia nimenomaan kohti turvallisempaa ja tasapainoisempaa maailmaa. Hillary Clinton USA:n presidenttinä olisi pelottanut minua kovin ja juuri sotaisuutensa ja äkkivääryytensä takia. Halussaan pakotta maailma oman taloudellisen ja poliittisen systeeminsä alle yksinapaisen muottiin.

  Toki Trump voi olla katastrofi. Emme voi vielä tietää. Mutta tämä nykyinen Trumpin vastainen hysteria kaikkine Hitler-kortteineen on minusta jotenkin todella kovin sairasta. En ymmärrä sitä.

  Trump on businessmies, joka pelaa oman joukkueensa puolesta ja maansa talouden puolesta, mutta näyttäsi kunnioittavan muita kentän pelaajia myös? Niin kaikkien muidenkin tulisi tehdä. Siitä se tasapaino syntyy, kauppaa käydään ja diilejä tehdään.

  Aika näyttää, mutta ihan vielä ei kannata hirttää itseään pelkän perusteettoman hysterian ja maailmanlopun pelon takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ad Matias K:

   "hänen Amerikkansa ei yritä pakottaa omia arvojaan muille"

   Sanat voivat kuulostaa hyviltä, mutta on aina kysyttävä, mitä sanoilla tarkoitetaan. Tässä tapauksessa epäilen, että Trumpin ulkopolitiikka perustuu vain siihen, että Venäjän ja Turkin kanssa voi taistella Isisiä vastaan, viis siitä mitä muuta nuo maat muuta huseeraavat.

   Sitä paitsi liittolaisuus, joka perustuu vain (tilapäisiin) etuihin eikä myös arvoihin, ei kestä kauan.

   "kukin on esisijaisesti vastuussa itsestään"

   Tämähän on itsestäänselvyys. Mutta mikään maa ei selviä yksin.

   Toisin kuin Trump väittää, USA on hyötynyt siitä, että sillä on tukikohtia ja joukkoja maailmalla. Miten ilman niitä sotaa ISISiä vastaan käytäisiin?

   Ennen kaikkea hän ei usko, että maailmalla on myös yhteisiä etuja. Ilmastonmuutoksen kieltäminen voi käydä kohtalokkaaksi.

   "Trump on businessmies, joka pelaa oman joukkueensa puolesta ja maansa talouden puolesta, mutta näyttäsi kunnioittavan muita kentän pelaajia myös? Niin kaikkien muidenkin tulisi tehdä. Siitä se tasapaino syntyy, kauppaa käydään ja diilejä tehdään."

   Minun muistaakseni Trump ei ole osoittanut kunnioitusta muita kuin Putinia kohtaan.

   Trumpin mukaan maailmassa vallitsee nollasummapeli, jossa joku voittaa, joku toinen häviää. Tämä johtaa kaikkien (kauppa)sotaan kaikkia vastaan.

   "Diilejä" tehdessä unohtuvat pitkän ajan tavoitteet, joihin taas Kiinan johto osaa panostaa.

   Poista
  2. "Toisin kuin Trump väittää, USA on hyötynyt siitä, että sillä on tukikohtia ja joukkoja maailmalla. Miten ilman niitä sotaa ISISiä vastaan käytäisiin? "

   Olisiko koko ISIS:iä edes olemassa, jos USA ei olisi riehunut Lähi-idässä ja rynnännyt Irakiin CIA:n löytämien, mutta olemattomien "weapons on mass distruction" perässä? Trumpin politiikalla sinne ei olisi menty. Rauhan Nobelia pukkaa Trumpille?

   Kaikki yhteiselo perustuu diileihin. Monet niitä ovat win-win.

   Obama yritti ajaa USA:n ylivaltaa arabikeväin ja värivallankumouksin. Kuinkas sitten kävikään?

   Poista
 12. Asioiden, ihmisten, aatteiden, sairauksien jne. rinnastamisesta puheenollen, ja ymmärtääksemme jotain (jos ymmärtäminen ylipäätään on mahdollista tai tarpeellista) näitä vihapuheen suoltajiakin:

  Voiko (uskaltaako) niitä ihmistyyppejä verrata pedofiileihin joilla on vaikeuksia hahmottaa ja hyväksyä miksi hallitsemattomat vihan tunteet, joista seuraa hallitsemattomia vihapuheita ja – tekoja, ovat järjestyneen yhteiskunnan lakipykälien mukaan rikoksiksi määriteltyjä ja myös normaalin moraalikäsitysten mukaan tuomittavia asioita?

  Pedofiilikään ei lääketieteen tutkimusten perusteella itse täysin ymmärrä, miksi hänen mielenkiintonsa lapsiin on epänormaalia ja tuomittavaa, mutta heitä "ymmärretään" jo niin paljon, että apuakin on tarjolla jos halu käy ylitse tahdonvoimien.

  Pitäisikö siis vihapuheidensa valtaan joutuneet toimittaa käräjäsalien sijaan (pakko)hoitoon? Heitähän voi nykyisin poimia somen eri foorumeilta jo ennaltaehkäisevään myllytykseen kuin kypsiä mantsikoita toisin kuin piilottelemaan pyrkiviä pedofiilejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvostoliitossa toimittiin näin. Saharovit vaan hoitoon, jos eivät muuten ymmärrä olla oikeaa mieltä.

   Poista
  2. Tarkoitatko Valto-Ensio esimerkiksi sitä, että jos ihmisen on pakkomielteenomaisesti verrattava Trumpia kaikessa Hitleriin
   (en tarkoita nyt blogistia, argumenttinsa oli joten kuten ymmärrettävä) tai hän nimeää kansanryhmiä rasisteiksi ihon vaalean pigmentin ja heikon sosio-ekonomisen taustan vuoksi ( "valkoinen roskaväki"-keskustelu) ja hän levittää sellaista tietoa ja huhua varmana, niin hänet olisi otettava pakolliseen hoitoon??

   Kypsiä marjoja tulisi kyllä sitten kymmenintuhansin jo Suomesta.
   Kuka ne kaikki hoitaisi?
   Ehkä ihan kultaisen käytöksen kirja riittäisi.
   Ja enon opetukset.

   Poista
  3. Johan pomppasi! Nobel palkittu ydinfyysikko ja ihmisoikeusaktivisti Andrei Saharovko muka pantiin "hoitoon" vihapuheiden vuoksi? Tai että ylipäätään kukaan olisi Neuvostoliitossa kerennyt ajatusta pitemmälle oikeutettujakaan vihantunteitaan julistamaan kun jo vankileirien saaristosta itsensä löysi.

   Toisen anonyymin luetun ymmärtämisen kanssa lienee myös niin tai näin.

   Nimeän kaksi mantsikkaa: Älykkäämmän, tyhmiä hyväksikäyttävän nimi on Jussi ja vähemmän älykkään Teuvo. Teuvoja on enempi, niin heitä ei kannata poimia ”hoitoon” kovin montaa, mutta poimimalla (karsinoiminenkin riittää) harvalukuiset Jussi-mantsikat ajoissa estetään teuvojen lisääntyminen, tai jos ei ihan nyt sitäkään, niin radikalisoituminen joka on Jussi-mantsikoiden agiteerauksen päämäärä valtapyrkimyksiensä vuoksi.

   ("Mantsikka"-nimitys on peräisin Pelle Hermannilta)

   Poista
  4. => Valtio Ensio/ Mantsikka:

   Viitsikö joku nähdä sen vaivan, että tekee rikosilmoituksen tuosta vihapuheesta, jossa vaaditaan nimeltä mainitun europarlamentaarikon ja "teuvojen" eristämistä ja pakkohoitoon asettamista.

   Nähtäisiin sitten taas kerran kuinka vino oikeuslaitoksemme ja sen tulkintalinja on. Samaa eristämisvaatimusta ei nimittäin voi esittää sharian suojaamille ilman rangaistusta. Tynkkynen yritti - ja kuinkas sitten kävikään.

   Poista
  5. Väittääkö Valto, ettei Neuvostoliitossa pantu toisinajattelijoita mielisairaalaan hoitoon heidän väärien mielipiteidensä - sen ajan vihapuheiden, kuten meilläkin kulttuuriälymystö kuorossa toisteli - takia?

   Antaako Valto peräti ymmärtää, että "Nobel palkittu ydinfyysikko ja ihmisoikeusaktivisti Andrei Saharov" olikin itse asiassa Neuvostoliitossa vallanpitäjien ja kansan enemmistön korkeasti kunnioittama persoona?

   Hieman lukemisen ymmärtämisen taitoa toivotan Valtollekin ja vähemmän besserwisseröintiä.

   Poista
  6. Valto-Ensio. Luetun ymmärtämisessä ei ollut vikaa. Oli niin selvä että käsitätä vihapuheen mahdollisuuden vain yksisuuntaisena: sitä voivat tehdä vain ne jotka eivät ajattele samoin, kuten esimerkiksi sinä?
   Sinulle teuvot ja jussit ovat aonoita mahdollisia vihapuhujia.
   Muut puhuvat oikein. Kuten se viiteryhmä minkä hyväksyt.

   Jos hakaristillä heittäminen ja muut vastaavat oikeassaolijoston puheet ovat sinusta aina korrekteja ja vain sillä perusteella että sinusta niin on oikein ja niin kuin tulee olla, ei voi mitään.

   Maailman todellisuuden lukuhäiriö on pahimmillaan juuri tuollaista. Me, me ja vain me.
   Ja sitte on ne, nuo, nuo toiset.
   Totta kai silloin tekee mieli sulkea noiden toisten suut, silloinkin kun he yrittävät kommunikoida. Ja tekee mieli alkaa parantaa heitä, ryhtyä sekä lääkäriksi että tuomariksi.
   Siitä ei pitkä matka ole poliisiksikaan ryhtymiseen.

   Tälläisiä meistä on siis tullut.
   Vihapuhe on sitten ihan oikeiden poliisien asia. Toivottavasti he tarttuvat myös siihen. Rasismiin, solvaamiseen. Esimerkki "valkoisesta roskaväestä" oli tahallisesti juuri sieltä toiselta puolelta. Joskus niinkin.

   Poista
  7. Matias K

   Kalahtiko?

   Miksi et mene poliisin pakeille ja tee ilmoitusta itse? Pelkäätkö, että sinut nauretaan pihalle oikeiden vihapuheiden täystyöllistämästä nimismiehen kansliasta?

   Jussi ja Teuvo-nimet on poimittu nimipäiväkalenterista. Jos kömpelö satiirini kuitenkin yhdistetään eläviin henkilöihin, niin kai se on tulkittavissa niin, että osui lähelle oikeaa.

   Se on kyllä tosi, etten mainitsemiesi henkilöiden aatemaailma tule koskaan jakamaan vaikka millaisella mielipidevankilalla uhattaisiin. On se niin vihansyövyttämää ja raukkamaista.

   Verrattaessa heidän suoltamuksiinsa, oma sanankäyttöni on täysin harmitonta kuin jo vihapuheistaan yhteiskuntaan laadittujen lakien mukaisesti tuomituilla, kommenttiini yhdistämilläsi henkilöillä omissaan. Ja sitä paitsi minulla ei ole verovaroista kustannettua päivähoitopaikkaa lento- ja taksilippuineen kuten ko. henkilöillä joten en ole vastuussa kenellekään mielipiteistäni ja ne voivat siis olla välillä varomattomiakin ihan jo lakimiesavustajakaartin puuttumisen takia. Osaamattomuuttani siis.

   Toisaalta se, että joutuu yrittämään mielipiteidensä ilmaisua kirjoittamalla kuin Neuvostoliiton toisinajattelijat, osoittaa kuinka täälläkin ollaan jo siinä pisteessä, missä Vladimir Vysotski oli kun laulujaan sanoitti. Valhe ja totuus-laulu on tälle trumbismin ajalle aivan nappiin osuva tarina vaikka siinä Vysotskin aikaan irvailtiinkin Stalinille, todelliselle hirmutyrannille ja luomalleen järjestelmälle myötäjuoksijoineen, jolle historia ei vielä toistaiseksi ole vertaansa löytänyt.

   Minäkin siis, mitättömistä mitättömin ja mihinkään vaikuttamaan kykenemätön ”toisinajattelija” pelkään (olen kokenut jo) vihapuheiden kohdistuvan itseeni. Enkä vain puheiden, vaan myös vihaisten nyrkkien sillä petovihastakin olen täysin päinvastaista mieltä kuin täällä yhteiskunnan portaalla samalla tasolla olevat kanssakulkijat kivääreineen; yösijaa en heidän luotaan löytäisi vaikka kuinka olisi kylmä ja nälkä.

   Poista
  8. Ad Valto Ensio:

   On mielenkiitoista, että me molemmat koemme itsemme toisinajattelijoiksi, joita valtamedia ja muu kelvoton roskaväki ankarasti ahdistaa.

   Ei kun barrikadeille vain ja sudet kainaloon.

   Poista
  9. Suolaa-suolaa, kyllä suola tien sulana pitää. Autonmaun se saattaa rapeuttaa...

   Eräät eivät pysy perässä minä en myöskään.

   Sellaista harjoitusvihapuhemiehistön kurmoottamista.

   Kemppisen osaamiskeskus ripeästi kiertäen, naamat näkkärillle ja näkkärille voita.

   Kalsiumkloridin makuun kyllästyisi ja sora narskaisi hampaissa jos sitä sisuuntuisi kiinni ottamaan?

   Terveellistä (t)erroria vaan ja piis mään!

   Poista
  10. Matias K.:

   On olemassa myös myötäjuoksijoita. Nimityksen luonteen ja yhteydet sekä historialliset seuraukset tietänet. Pitää olla hirmuisen valppaana, ettei oma juoksureitti lipsahda sellaiselle juoksumatolle...

   Eivät ihmiset nykypäivänäkään kovin ihmeellisiä "mestareita" tarvitse ryhtyäkseen myötäjuoksijoiksi. Ehkä jopa herkemmin ryhdytään palvontaan kun joku osaa käyttää näitä rajattomia manipulaatiovälineitä sopivasti ja yhteinen "uhka" on osoittaa. Toisaalta palvottavat tähdet tippuvatkin taivailta paljon herkemmin kuin ennen. Yhdellä klikkauksella voi idolinsa vaihtaa toiseen kun alkaa kyllästyttää.

   Toisinajattelija on sen verran arvokas nimitys, että itseni kohdalla laitan edelleen sen yhteyteen lainausmerkit koska niin vähäiseksi koen ”toisinajattelemiseni” vaikutuksen. Ja eritotenkin kykyni vaikka ajatuksia piisaisikin.

   Myötäjuoksuun en myöskään kykene koska minulla ei ole taipumuksia palvontaan. En ”hurahda” jumaliin en aatteisiin enkä niistä saarnaaviin lajitovereihini. Syönkin mitä sattuu.

   Suuriin, kansakuntia koskeviin päämääriinkään en usko koska yksi toisensa jälkeen hyvätkin tavoitteet tulee joku romuttamaan. Niin kuin erinomaisena pitämäni Obamacaren tulee käymään ennen kuin sitä kunnolla edes käytännössä ehdittiin koetella. Senkin valtavan hyväntyön mitätöimiseen tarvittiin vain yksi täysääliö jolle omat myötäjuoksijansa parhaillaan taputtavat.

   Vaikutteita olen tietenkin monelta lukemaltani ja kuuntelemaltani poikkitelaiseltakin ajattelijalta ja tutkijalta/tiedemieheltä saanut. Pentti Linkolalta olen oppinut ilman hänen palvontaan ryhtymistäkin, että pelkästään pikkulintuja tutkimalla voidaan havahtua katastrofaalisiin päätelmiin siitä, mihin biosfääri eliöstöineen on yhden ainoan lajin, ihmisen toimesta ennen aikojaan matkalla.

   Sitten sanon vielä yhden poikkitelaisen mielipiteeni kun kerran nimi ramille nousi: Jussi Halla-aho ei ole toisinajattelija. Joka osaa väitettäni aprikoida kantilta jos toiseltakin, niin ymmärtää sanomani kenenkään rautalangasta sitä vääntämättä. Joka ei ymmärrä, askeltaa hänen virittämällään juoksumatolla eikä juoksulleen tule olemaan kunniallista (jos sellaiseen joku edes uskoo) loppua; todellista päämäärää hänen ”teeseillään” ei olemassakaan.

   Poista
  11. Entä se tavallinen? Kuulun tarinan mukaan oli vanha köyhä kotiväki huokaissut syvään kun pojasta tuli pappi koskei hän talon töissä yhdessäkään pärjännyt. Politiikalla näyttää olevan puoleensavetävä vaikutus persoonallisuuus edellä eteneviin henkilöihin ja talouden parissa puolestaan vaikuttaa vahvana tekijänä ennakkoluuloinen pölkkypäisyys jota ympäröi mielikuvituksettomuus. Nämä yhdistäen saadaan kahmalokauppa käymään ja köyhät kyykkyyn. Kun puhutaan sumusodankäynnin termein voi kätevästi hahmottaa kuinka hajota ja hallitse toimii ajassamme. Yksilöllisyyteen usuttaminen ja keskiverron suorituksen suosiminen toimii naamiokuviona, epärehellisyys on jaettu ja ymmärretään olevaksi mutta kukapa nyt nöyrtymään...
   Aidosti lahjakkailla on toki aina vaikeutensa mutta kuinka käy sen osan jolla ennen oli kaikki hyvin, kansakoulupohjalta? No, he ovat hyvää huolimismateriaalia puheisiin. Tekoja törröttävien epäkohtien korjaamiseksi ei näy, niitä on ja niistä jauhetaan mutta niiden perin tarkoin toistuva vaikutus on virkakoneiston alimman portaan äänestäjien perseennuolentaa. Sivu on reväisty kansallissosialisteilta. Maalailen maalaisliittolaisen piirron ja laitan tähän että näihin ei paljon nojailla, (Raamattu ja Suomen laki) mutta kintuille ne kuseksivat, historian tuntemuksensa ratkaisevien puutteiden vuoksi.

   Kutsun heitä likeistoksi, kautta koko puoluekartan, likeismi on aikamme ismi. Hedonismiahan se. Eettis-moraalisesti on kyse peukalonimeksinnän esiintymistiheyden tutkimista gradua varten, että pääsee pankkiin lainaamaan asuntorahat.

   Poista
 13. USA:aan tilanteesta meidän täytyy muistaa myös se, että Trump sai todellisuudessa yli 2,5 miljoonaa ääntä vähemmän kuin Clinton, joten on aika vaikeaa puhua koko kansan presidentistä.

  Veikkaankin, että Trumpin valtakausi tulee olemaan hyvinkin myrskyinen ja epäilen, että mies ei ainakaan omilla puheillaan sitä helpota. Lisäksi epäilen, että moinen tilanne saa aikaan sen, että tulevissa vaaleissa Demokraatit tulevat saamaan enemmistön niin Kongressiin kuin Senaattiinkin ja sittenhän tilanne onkin ihan jumissa.

  Jos vielä USA:n hyvin kasvuun noussut talous alkaakin yskimään tämän miehen takia, niin siinä sitä ollaankin ihmeissään koko maailmassa. En olisi uskonut tätä sanovani, mutta jopa kommunistien talouspolitiikka tuntuu ainakin joltain osin järkevämmältä, kuin tämän miehen esittämät ajatukset.

  Hyvä esimerkki on tämä Mesikon rajamuuri. Ensin pitäisi kuulemma rakentaa tämä 40 miljardia maksava hökötys ja sen jälkeen maksaa se sillä, että estettäisiin laittomien siirtolaisten rahansiirrot omaan maahansa. Eli onko tämän muurin tarkoitus pitääkin ne laittomat siirtolaiset USA:ssa niin kauan, että ehtivät tuottamaan USA:n kansantaloudelle 40 miljardin verotulot?

  Myös nämä autoteollisuuspuheet ovat sellaista soopaa, jollaista ei vähään aikaan ole kuultu. Nimittäin USA:n autoteollisuus ei tule enää kasvamaan ilman vientiä ja kuvitelleekohan tämä mies, että muut maat eivät vastaisi tuontitulleihin tuontitulleilla. Kaiken lisäksi USA taitaa jo nykyiselläänkin tuottaa enemmän autoja kuin koskaan. Detroit on ehkä pulassa mutta muualla maassa autojen tuotanto kasvaa koko ajan. Merkit vaan eivät ole niitä perinteisiä Yhdysvaltalaisia, jotka niitä autoja USA:ssa nykyään tuottavat.

  Valitettavasti Trumpin "Suur-Amerika" siinä muodossa kun hän sen kuvittelee tulee olemaan kuoleva valtio, joka ei pysty elättämään itseänsä. Pahinta tässä ovat ihmiset, jotka oikeasti uskovat tämän miehen puheita, sillä heille miehen valtakaudesta tulee joka tapauksessa massiivinen pettymys. Eli taas yksi pettymys lisää näille katkeroituneille raukoille, jotka jo valmiiksi tuntevat, että kaikki potkivat heitä päähän.

  "Nuo rikoslain voimassa olevat kohdat perustuvat hyvin syvästi ihmisoikeuksiin, ja ihmisoikeudet nousivat pysyvästi esiin saksalaisten poliitikkojen ja sotilaiden oikeudenkäynneissä toisen maailmansodan päättymisen jälkeen."

  Noista sotasyyllisyysoikeudenkäynneistä haluaisin sanoa se, että ainakin meillä on jäänyt vähälle huomiolle tuomari Radhabinod Palin hyvin perusteltu eriävä mielipide Tokion kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa. Mieshän käytännössä kyseenalaisti koko oikeudenkäynnin mielekkyyden.

  Tuollainen lausunto vaatii hyvin paljon ihmiseltä. Varsinkin kun hän oli niinkin voimallisesti yleistä mielipideilmastoa vastaan. Kemppinenhän varmaankin 60-lukulaisena tuomarina on tuon yli tuhat sivuisen eriävän mielipiteen lukenut, mutta suosittelen sen lukemista muillekin.

  Oikeastaan tämän Radhabinod Palin näkemyksistä ei kannata puhua mitään ennen kun toinen on itse tutustunut niihin, sillä silloin ei ainakaan tule tyrkyttäneeksi omia mielipiteitään hyvinkin ajatuksia herättävästä tekstistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti vaan moni autotehdas perui jätti-investointinsa muihin maihin ja päättikin sijoittaa ne jenkkeihin heti, kun Trump oli valittu.

   Olisipa meilläkin vastaava trumppi, joka ärjäisisi kannattavia tehtaita Suomessa sulkeville ja tuotannon vinkuintiaan siirtäville tyypeille, että ette muuten perkele sulje ettekä siirrä!

   Sana tuntuu aina tehoavan, kun sen sanoo uskottavasti. Mutta meillähän läpyily on kansan tapa: eihän me voida ajaa omaa etua... mitä ne muuallakin meistä sitten ajattelisivat...

   Poista
  2. Taisinpa keksiä, oetaan työn alle saada maahan presidentiksi Ukko Mustilainen, laatu ärjähteleväinen.

   Poista
 14. Kuulemma ex-vaimonsa mukaan Trumpin yöpöytäkirjanansa on ollut Hitlerin Mein Kampf.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä taas hyvä uutinen: Nykyisen vaimonsa mukaan hän ei juurikaan kirjoja luen :) Mutta miehessä on myös huumoria: "I did it my way" oli nappiin osunut ensimmäinen kipale virkaanastujaistanssijaisissa. Äkkiseltään ei parempaa tule mieleen. Odotetaan parasta!

   Poista
  2. And now, the end is near;
   And so I face the final curtain.
   My friend, I'll say it clear,
   I'll state my case, of which I'm certain. . . .

   Poista
 15. Eikun "Hitlerin puheet" on ollut yöpöydällään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja työpöydällä siinä kuuluisassa kuvassa Trump-towerista romaani, joka kuulemma on noin 12-vuotiaan tasoa. Siinä joku nuori, olikohan se muusikko, tutustuu Kiinaan, ja on arveltu, että Trump näin pohjustelee suhteitaan sinne päin.

   Se hänen oma puheensa pitää kuunnella, ei lukea, silloin tulee esiin hänen suuri itsekeskeisyytensä ja röyhkeä itsevarmuutensa, joka saa monet häntä seuraamaan kuin Hamelnin pillipiiparia. Hän puhuu kuin Isä Jumala lapsilleen, luottakaa MINUUN, "I won´t let you down, never, ever!" On hän karismaattinen esiintyjä, - niin kuin Hitler.
   Muuten siinä puheessa on osaksi ihan samoja elementtejä kuin Obaman ensimmäisen kauden puheessa, ne kaunopuheisemmat osat, Washington Postin mukaan.
   EG

   Poista

 16. Ei Obama geeniensä puolesta mitenkään kumma valinta ollut. Värinsä puolesta silti ja sosiaalisesti. Miehen komea presidenttiys oli historiallinen saavutus amerikkaisilta. Suomen eliitit eivät ikinä olisi häntä valinneet.

  Kiltteydestä tuli kompastuskivi, Hillary. Hänen valkoisen-naisen lähetystyönsä johti Pohjois-Afrikan katastrofeihin. Trump vannotti repivänsä terrori-islamistit maan päältä. Hän julisti jättävänsä maan kansat ja ihmiset rauhaan harjoittamaan omin käsin ja aivoin elinkeinojaan, elämäntapojaan ja pystyttämään muureja suojikseen.

  Ehkä tästä hyvä tulee. Mitään muuta toivoa ei ainakaan ole. Kuin siis mikä? Tämä Tea Partyn ja Occuby Wall Streetin ihmisten huoli itsepäisyys ja nyt siis Voitto.

  Tyhjien puheiden ja päiden politiikkateatteria ja joukkopropagandaa pelataan meilläkin päivästä toiseen ja vuoteen, kohta jo vuosikymmenestä toiseen. Nyt se loppuu. Voi loppua huonostikin, mutta tuskin leviävää aivoepidemiaa säälittävämmin. Siltä et pakoon pääse, se on perheissä. Moni on painellut omiin luostareihinsa, minä esimerkiksi. Ikkunasta tulee saastaa ja äyskäröin sitä ulos näillä näppäinsormeiluilla. Onneksi on internet kaksisuuntainen, sontaa sisään ja sappea ulos.

  Luin jo sen Investorin juhlakirjan ja sen kuinka äänestämällä, kun lupa siihen oli lakoilla ja mellakoilla ja vihapuheilla ja surmaiskuilla otettu, oli piispanpoika K.O.W. perustanut SEB:in. Ja kansankodinkin pojanpoikainsa kanssa, kristikansan valtion maan päälle. Ostin Tukholmasta toisenkin kirjan. Alibabasta. (Johon ihan ensimmäisinä mukaan kutsutut Wallenbergit -kai tuttujen Morgan Stanleyssa toimesta- tulivat siitä luopuneeksi, exit alan kielellä. Kirja siis kertoo tämän ja kiukkuaa itselleen hätiköimistään.)

  Ihan alkuksi Alibaba kirjassa sanottiin että Kiina ja Yhdysvallat pääsivät kasvokkain kun internet keksittiin. Verkkokaupassakin siis, halpuuttamaan.Tuo lause on pilvien repeäminen ja auringon ilmestys.

  Kansanvallan asialle pantu SEB (tai KOP tai PYP) täytti tehtävänsä vuosisadassa välillä kuten Investorin osalta (PYP:issä Mandatum) vastoin lainsäätäjän kieltoa. Mutta ne keksivät paitsi kiertoteitä säännöstelyn ympäri ja ylöspäin, myös itsensä rahan uudelleen ja uudelleen.

  Ainoana rajoitteena pitää se omassa piirissään silloinkin kun se oli työläisten säästöä Ilmariseen. Ihan totta. Ruotsissa Palme yritti tosissaan palkansaajarahastoilla vanhaa kyläkollektivismia takaisin, mutta kuinkas äijän kävikään. Trump on varmasti kiikarissa hänkin.

  Trumpin ikääntyneet ministerit tietävät omista töistään, että Tea Party on oikeassa ja Occuby Wall Street myöskin. He potevat moraalista krapulaa ja kauhistusta internetin edessä. Nämä luddiitit tulevat onnistumaan, koska enemmällä kasvulla ei ole tarjota kuin liikalihavuutta ja rasvaimua. Kulttuurinen myllerrys edessä on ankara ja miespolvien yli. Hyvä kun se alkaa näinä taas ihmeellisinä aikoina. Olikin jo välilla tylsää ja historiakin loppumaisillaan.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Hänen valkoisen-naisen lähetystyönsä johti Pohjois-Afrikan katastrofeihin."

   Jos viittaat Benghazin feikki-skandaliin, oikeampi syyllinen löytyy republikaanikongressista, joka leikkasi lähetystöjen turvallisuuteen käytettävää rahoitusta...

   Poista
  2. Suomen kansanedustajan Jani Toivolan ja Barack Obaman isät ovat molemmat samasta Kenian Luo-heimosta, noin 86 km päästä toisistansa kotikylät. Ja molemmat on hämmästyttävän hyviä puhujia. Lueamma Toivolan kotikylä täynnä kaunopuheisia. Lienee geeneissä?

   => Joku päivä Toivola on meidänkin presidentti, kun puhuu vastustajat pyörryksiin. ;)

   M


   Poista
  3. Meinaatko, että kyseessä olisi rotuun ja heimoon liittyvä ominaisuus?

   Poista
 17. Olihan se poskettoman tragi-koomista kuunnella julistusta, että valta on nyt eliitin sijasta teillä, kansalla, kun minä ja mun miljardöörikaverit hallitaan maata/maailmaa.

  VastaaPoista
 18. Rautalangalla ei voi konstruoida Möbiuksen nauhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä heitto, vaikkei pidäkään paikkaansa. Rautalangasta voi mainiosti taivutella kaikenlaista, myös mallin moebiuksen nauhasta.

   Poista
  2. Kuinkahan se käy?

   Rautalanka on lähtökohtaisesti kolmiulotteinen. Sillä on alkuaankin vain yksi pinta. Möbiuksen nauha sen sijaan rakentuu alkuaan avoimesta kaksipintaisesta nauhasta yksipintaiseksi lenkiksi.

   Tarkoitukseni oli selventää ympyrämääritelmien eroja. Kun joku kuvittelee esittelevänsä ongelmasta 'molemmat puolet', hän useimmiten syyllistyy ympyrämääritelmään, joka on kuin Möbiuksen nauha. Hän on oikeassa, koska hän on oikeassa. Silti harhakuvitelma kahden vaihtoehdon, eli molempien näkökulmien vertaamisesta säilyy.

   Rautalanka on vastaavassa muodossa aina pelkkä ympyrämääritelmä. Itsessään täydellinen nolla.

   Poista
 19. Keskustelulle antaisi pohjaa, jos käännettäisiin suomeksi edes osa Ann Coulterin yhdestätoista po-
  liittisesta bestselleristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän riitä, että sitä roskaa saa lukea edes alkuperäiskielellä, joka on yksi maailmankielistä.

   Poista
 20. Trumpin virkaanastujaispuhe oli sodanjulistus hallitsevaa eliittiä kohtaan. Pentagon ja CIA ovat valtioita valtioissa ja politiikka niiden tuomisesta paralmentaariseen kontrolliin lyhentää Presidentin eliniän odotetta merkittävästi. Jos hän näissä onnistuu ja FED päätyy auditoitavaksi niin huh huh. Putinin asema vuosituhannen alun merkittävimpänä valtiomiehenä on uhattuna.

  http://www.paulcraigroberts.org/2017/01/20/trumps-declaration-war/

  VastaaPoista
 21. Nativismin ja populismin historia on Amerikassa pitkä, Trumpin (Bannonin) juuria pitäisi lähteä etsimään Know Nothing ja The People's Party -nimisistä 1800-luvun puolella vaikuttaneista puolueista ja liikkeistä.

  Bannonin edustaman sovinismin ja nativismin vaara tätä taustaa varten on siinä, että nämä pohjavirtaukset onnnistuttaisiin yhdistämään niin vasemmalla kuin oikeallakin vallitsevan angtisuuden kanssa eräänlaiseen suvereenin sosialidemokratian ja korporatismin kuosiin.

  Muutoksen katalysoimiseen eli toiseuden pelon synnyttämiseen on nyt uudenlaisia työkaluja digitalisaation myötä ja onpa siellä kehitetty uusi yhteinen kieli omine terminologioineen ja meemeineen.

  Nämä ohjatun massavaikuttamisen keinot aiemmilta demagogeilta ja solisalirattijärjestelmien puolestapuhujilta ovat puuttuneet.

  Republikaanipuolue on osin puolustuskyvytön tätä vastaan, koska teekutsuliike on heikentänyt sen integriteettiä ja mielipidemittausten mukaisesti konservatismin perinteiset suuntaukset eivät nauti kannatuksen enemmistöä edes republikaanipuoluetta vaalista toiseen äänestävien parissa.

  Yhdistetään tähän vasemmiston ja aktivistien yleisesti harjoittama taloudellisen globalisaation vastustus, mikä oli vähän tauolla näiden aktivistiryhmiensä kanssa Obaman kaudella, mutta on uudelleen voimistunut Bernie Sandersin esiintulon myötä.

  Toisaalta osa yliopistopuolesta on keskittynyt jälkimodernismin kaikkein vähiten yleisöä kiinnostaviin keskusteluihin. Vielä takavuosina akatemia kykeni tuomaan yhteiskuntaan progressiivisiksi tunnustautuvilla ja modernistisilla suuntauksillaan henkisen sivistystason nousua, nyt dogmaattinen suhtautuminen kieleen on vienyt moisista pyrkimyksistä voiton.

  Olosuhteet ovat olemassa merkittävinkiin politiikan suunnanmuutoksiin eikä Bannon otaksuttavasti niin tyhmä ole, että luulisi pelkän 4chan -yhteisön ja klikki- ja vaihtoehtomedian hänet tavoitteisiinsa vievän, mutta laajempi synteesi sieltä voi olla tuloillaan muutosta katalysoimaan.

  Eli jokin sovellus kansankoti- tai hyvinvointivaltioideologiasta.

  Mika Viljakainen

  VastaaPoista