Sivun näyttöjä yhteensä

30. tammikuuta 2017

Huonompi parempi
Sain neuvon hankkia Markku Eskelisen kirjan ”Raukoilla rajoilla” (Siltala Publishing 2017). Niinpä tässä on hyvä tilaisuus tsekata, lukevatko Touko ja Aleksi ja tiedottaja Reetta Ravi blogia, jossa kehutaan heidän kirjojaan myötäänsä.

Saisin sen mielelläni, postipakettina.

Oma kustantajani ei lue mitään kirjoittamaani. Se on oikein. Hänen isävainajansa ei lukenut edes itse kirjoittamaansa. Anhava luki mutta lopetti jossain vaiheessa, ja sen huomaa.

Eskelisen kirjassa näyttää kirjallisuuden professori J. Nummen kielteisen arvion mukaan olevan edelleen voimassa perinne, jota luonnehtisin jyrkipellismillä ”niin päinvastoin kuin kukaan”.

Markku Eskelisen mielestä merkittävin nykykirjailija on Markku Eskelinen. – Tuo on hyvä lähtökohta. Minulle merkittävin suomalainen nykykirjailija on Juha Hurme.

Lukija huomannee, että painotan ”kirjailijaa” esseen suuntaan, koska luen kirjallisuutta koskevat kirjoitukset mielikuvituksen tuotteisiin. Tämä koskee myös ryppyotsaisinta ”kirjallisuustiedettä”.

Perinteisen romaanin alalla ykkönen on Ilkka Remes. Jos hän olisi hiukan parempi kirjoittaja, hänen kirjansa olisivat huonompia. Sääli ettei hän esimerkiksi osaa kirjoittaa repliikkejä.

Suomalaiseen taiteeseen kuuluu tietty yksitotisuus. Musiikki on poikkeus, mutta ainakin kirjailijamme ovat juuri sellaisia kuin sivistynet pietarilaiset pelkäävät, harjastukkaisia luimistelijoita, joista ei hevin irtoa järjen sanaa. Yksitotisuus peittää yksinkertaisuutta.

Päätin heti ruveta kannattamaan Jussi Halla-ahoa, kun käsitin arvanneeni oikein. Nuo sauna-ahot ja vastaavat ovat Markista eli Pohjanmaan järvikunnista, ja Halla-ahot Alajärven Hoiskosta. En tiedä kuljetuskeinosta, mutta euroedustajan vanhemmat olivat hivuttautuneet Tampereelle ennen hänen syntymäänsä. Maahanmuttajia siis.

Se ei paljon auta. Taannoin kiusasin yhtä Latvalaa sanomalla, että teidän suvusta istui ennen puolet Vimpelissä kioskilla sekoittamassa suuvettä pilsneriin, ja puhuteltu myönsi tämän todeksi. Hoiskolaisia ei päästetty edes kioskille, ja se näkyy heidän ilmeistään edelleen. Seuraava tienristeys suuren maailman suuntaan taitaakin olla Möksy.

Alajärveltä Soinin (sic!) suuntaan matkustettaessa on sellaisiakin kyliä kuin Halla ja Nälkä. Alajärven Ankkurit, Soinin Sisu ja Kyyjärven Kyky.

Mutta itse siis luen mieluummin huonoja kirjoja kuin hyviä. Raamattu on huono kirja. Sen alkuosa on jotenkin niin sekava, että en saa millään selvää, kuka on päähenkilö, ja mitä nämä kuninkaat ja tuomarit itse asiassa hääräävät.

Sitten taas Matteuksen evankeliumi on puhtaasti kertomakirjallisuutena parasta, mitä maailmassa on koskaan kirjoitettu. Homeros kirjoitti runoa ja Platon vuoropuheluja, jotka sopisivat kansakouluille, jos kansakouluja olisi vielä. Järkyttävät kertomus, joka koskettaa ja on pakottava kuin mannerjää, löytyy siis Uudesta testamentista. Älkääkä erehtykö siihen Johannekseen. Ja Paavali puolestaan kirjoitteli niitä näitä. Roomalaiskirjeen olen lukenut myös alkukielellä. Kovaa kamaa, mutta vaikea. Galatalaiskirje menee överiin.

Koska viittaan kahteenkin puskajeesukseen, on mainittava kolmaskin, Erno Paasilinna. Joitakin päiviä sitten luin hänen selvityksensä Lapin sodasta ja haukoin henkeä siitä, miten väärin faktatkin voivat mennä. Koko sotatoimi huipentui Petsamon-Kirkkoniemen taisteluun ja siihen sinänsä oikeaan ajatukseen, että sotilaallisesti Ruija ja Muurmanni on Euroopan lukko.

Sotien jälkeen siellä on ollut maailman suurin sotilassatama ja maailman pelottavin ydinasekertymä. Puna-armeija yritti eliminoida saksalaiset, joille oli järkevää polttaa Lappi. Saksa voitti. Koko se valtava armeija perääntyi Trondheimiin asti ja antautui amerikkalaisille. Upseeristosta tuli aikanaan perustetun Naton runko. Jopa Lothar Rendulic, taustaltaan lakitieteen tohtori, ahkeroi etevänä sotilaskirjoittajana kuolemaansa 1971 asti, vaikka oli saanut tuomion ja istunutkin sitä muutaman vuoden kansanmurhasta – Jugoslaviassa.

Kirjailijan ei tarvitse olla oikeassa. Kirjailija on sotilas. Hänen tehtävänsä on voittaa vastustaja ainakin tekemällä se toimintakyvyttömäksi. Ellei muu auta, hänen on kyettävä vetäytymään taistelukykyisenä sanajoukkoineen uusiin asemiin.

Runous on vähän eri asia kuin kirjallisuus. Runoilija toimii kuin kapellimestari, selin yleisöönsä. Kapellimestarin on nähtävä musiikki, ei kuulijat. Runoilija kirjoittaa sanojen takaa.

Sanottuani tämän Lapista, Lapin tuhosta ja huonosta kirjallisuudesta sain päähäni, että luenpa nyt ne Jari Tervon Paksut kirjat.

Ajatus tehostetusta todellisuudesta romaanin aineksena jotenkin iljetti, kunnes Remes osoitti, että Nato ohjuksineen kaikkineen Suomessa 2018 on kiinnostava ajatus.

Muuten toivoisin, että Tervo siirtyisi nyt Europarlamenttiin, jossa hän olisi varmasti sensaatio, ja Halla-aho ottaisi Tervon jättämän paikan Uutisvuodossa.

Ohrana. Troikka. Myyrä. Koljatti.

Itse asiassa Tervo ei kuulunut tähän kirjoitukseen. Hän on itse asiassa hyvä kirjoittaja, vaikka saattaa välillä itse unohtaa sen.

Tervo ja hänen jälkeensä toinen lappilainen, Rosa Liksom, ottivat käyttöön Heikki Reenpään oivalluksen. Kirjailijan tärkein teos on kirjailija itse. Se ei ole tärkein asia, miten hän kirjoittaa, vaan minkä näköinen hän on.


30 kommenttia:

 1. Rosa Liksom ei koskaan lukenut Salamaa, vaikka samoilla haaskoilla olivat, "liian pitkiä virkkeitä".
  ja Hän itte latasi päälauseisiin voimainsa päivinä.

  VastaaPoista
 2. "Kirjailijan tärkein teos on kirjailija itse. Se ei ole tärkein asia, miten hän kirjoittaa, vaan minkä näköinen hän on."

  Viime vuosina on etenkin naiskirjailijoista julkaistu kustantajien katalogeissa vääristeltyjä kuvia. Näin on täti-ihmisistäkin muokattu markkinointitarkoituksessa hemaisevia vamppeja.

  VastaaPoista
 3. Ovat niin tuttuja ihmisinä nuo (Tervo, Ylävaaran Anni, Paasilinnan veljekset) että jäin hitaasti päivitystänne tavaillen oikein odottelemaan, kuuluuko ämmänsaarelaislähtöinen Heikkisen Katja (kirjalijanimi Kettu) joukkoon.

  Ei kuulunut.
  Ketun "Yöperhonen" ehkä pitää sellaisen lukea, joka laittaa päivityksensä kuvaan unettoman Kekkosen kuvan.
  Siinä kerrotaan, että Vova (VP) on valkokenraalin tyttären poika Inarista.

  Kirjoittajan vakiovieraana olen saanut viimein tartunnan ja niin laitoin tänään omaan wordpress-alustaiseen 3415:een APK-päivitykseeni ensi kertaa minäkin valokuvan. Virtuaalisesti.

  VastaaPoista
 4. Luettuani nuo Tervon kirjat en oikein niitä jaksa suositella, vähän ylimainostettuja.

  Yksi omista suosikeistani on Antti Tuuri. Toivottavasti syksyllä ilmestyvässä kirjassa on faktat kohdallaan. Nyt Ylen sivuilla lukee näin:

  "Mannerheim antoi käskyn riisua aseista venäläisvaruskunnat Vaasassa, Ylistarossa, Ilmajoella, Lapualla ja Seinäjoella."

  http://yle.fi/uutiset/3-9420614

  Riisuttiinko ensimmäinen (Laihian) varuskunta siis aseista ilman käskyä?

  VastaaPoista
 5. Blogin alustukset ovat ajautumassa ryhdittömyyteen. Aiheiden sekamelska. En erota, mikä on todellinen mielipide, mikä sarkasmia, tietääkö alustaja itsekään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä juuri onkin näiden blogikirjoitusten voima ja imu. Poukkoilevuus yhdistettynä vankkaan ja laajaan tietopohjaan, ryyditettynä hämärin aavisteluin ja salapotkuin. Ikinä ei etukäteen tiedä, mitä tulee ja mihin osuu, vai osuuko mihinkään ja oliko tarkoituskaan.

   Poista
  2. a) eivät ole, Kemppisellä on muutakin puuhaa josta kertoo myös blogissa.
   b) entä sitten? ellet pidä, et pidä. Kuvitteletko että omistat lukijakommentojana blogin äänivaltaisen osakkeen ja siis oikeuksia blogin sisältöön?
   c) ne eivät ole alustuksia, niitä kutsutaan bloggauksiksi, päivityksiksi, herratietäköön miksi mutta jos pitää sanoa mitä ne eivät ole, olisi se juuri alustuksia.

   Tässä lyhyt aa-pee-see -kiria blöggypäille.

   Poista
  3. Sana on hallussa. Varsinkin vsana.

   Poista
  4. Alustus = alustyyppinen housuratkaisuongelma.

   Poista
 6. Olipa taas tiivistettyjä ajatuksia! Samaa mieltä Juha Hurmeesta. Seuraavaa julkaisua odotellessa täytyy tyytyä lukemaan Kultakuumeen kolumnit Areenasta tai sitten joku pätkä Nyljetyistä ajatuksista. Vieläkin on lukematta ne musiikkia koskevat, jotka hyppäsin yli, kun se oli minulle vähän vieras alue.

  Luin juuri Nina Burtonin erinomaisen kirjan "Gutenberggalaxens nova" "Euroopan opettajasta" Erasmus Rotterdamilaisesta. Hänen Platonin dialogien mukaan kirjoittamaansa "Colloquiaa" silmäilisin mielelläni, mutta ei sitä tietenkään ole näissä kirjastoissa. Hyvä kuitenkin tietää vähän enemmän tästä herrasta, kun meidänkin oppilaat osallistuivat aikoinaan siihen Erasmus-ohjelmaan. Sellainen liberaali ja laajakatseinen, Euroopan kotimaakseen kokeva henkilö oli siis olemassa jo 1500-luvulla, kun nyt taas halutaan katsoa vain sisään päin, omaa etua ajaen ja raja-aitoja pystyttäen.

  Alussa on toinen vastaavanlainen kirja, päähenkilönä intohimoinen ja energinen luonnontutkija, melkeinpä maailmankansalainen Alexander von Humboldt, joka nuoruudessaan seurusteli intensiivisesti Goethen ja Schillerin kanssa. Andrea Wulfin teos ilmestyi englanniksi v. 2015 ja oli Saksassakin viime vuonna listojen kärjessä. Minulla on kirjastosta tuo ruotsinnos "Vetenskapens bortglömde hjälte." Elämäkertaromaani, materiaalia liiaksi asti, lähes 500 sivua ja aika pientä tekstiä. Turhan painava siis, muuta en vielä voi valittaa. Aihe on jo vähän tuttu, kun muutama vuosi sitten luin Daniel Kehlmannin Humboldtista ja Gaussista kirjoittaman erinomaisen "Maailman mittaajat". Mitäpä sitä turhaan tarinoita kokonaan keksimään, kun historiassa on värikkäitä henkilöitä valmiina.
  EG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän lisäystä: Ei tuo jälkimmäinen mikään romaani ole vaan "ihan oikea" elämäkerta, valikoiduin aineksin tietenkin, ja edellinen, tekijän mukaan "en essäberättelse" sai vuoden 2016 tietokirjallisuuden Augustpalkinnon.
   EG

   Poista
 7. Jossakin Järviseudun pitäjässä asui myös Surma-ahoja, olikohan Evijärvellä? Ja Vimpelin Halla-aholla sijaitsee entinen kalkkikivikaivos, josta löydettiin muutama kymmenen vuotta sitten Eem-meren aikainen männynoksa (joka oli valtava) ja oksassa oli jonkun jättimajavan hampaanjäljet.

  Lisäksi taisi Alajärvellä olla Myrkyn kylä. Ja oliko vielä Kuolemakin, joka tapauksessa Lapualla on Kaanaa ja Raamattu, vai olikohan Härmässä? En tiedä millainen sen alueen poliittinen kartta on nykyään, mutta ennen niissä järvipitäjissä on ollut maalaisliitto ja SKDL, eikä paljon muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrkky on muualla, Karijoella tai Teuvalla.
   SKDL menestyi Järvikylistä kai lähinnä Vimpelissä, jonka Sääksjärveltä ennustettiin maailmanvallankumouksen alkavan.

   Poista
  2. Puolustusvoimien tietustelupäällikkö taitaa olla nykyään keuruulainen kenraali Ohra-aho? Isäni oli sieltä.

   Poista
  3. Karijoellahan se Myrkyn kylä on. Kaanaa nimisiä paikkoja löytyy Suomen kartalta Kansalaisen karttapaikan mukaan 13. Lapualta en sellaista muista enkä löydä. Raamattu sen sijaan on Hellanmaassa Alajoen peltolakeuden reunassa. Nimeen liittyy tarina ison vihan ajoilta.

   Poista
 8. JK: "...Paavali puolestaan kirjoitteli niitä näitä."

  Tarttumista vaativia aiheita oli taas monia, mutta takerrunpa nyt tähän: Paavali todellakin kirjoitteli paljon, mutta ei silti edes kaikkia Paavalin kirjeitä. Tutkijoiden mukaan osa niistä on vain pantu hänen nimiinsä, ajan tavan ja sanoman uskottavuuden takia.

  Paavalia meidän on kuitenkin kiitettävä (tai haukuttava) siitä kristinuskosta, jota moni meistä suomalaisistakin edelleen tunnustaa. Ilman Paavalia olisimme kaikesta pahasta iloisen tietämättömiä pakanoita. Näin uskon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todistettavasti Paavali oli se sadanpäämies, joka Pilatukselle vannoi, että nasaretilainen oli jo kuollut, kun Pilatus sitä kovasti ihmetteli:"Neljän tunnin jälkeen, vaikka muut kituivat jopa neljä päivää ristillä!") Jerikon tiellä Paavali heittäytyi sokeaksi, kun pojat huutelivat puusta: "Mitäs sinä minun poikaani siellä vainoot?" Ja sitten Paavali kirjoitti 3/4 osaa menestyneimmästä juutalaisesta jutusta! Uskokoon kuka haluaa!
   Kirpein terv. pitkästä aikaa pekka s-to.

   Poista
 9. Hallan ja Nälän jälkeen tulee vielä Kuolema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, Alajärveltä Keski-Suomeen kun lähdetään valtatietä pitkin syntymäkylästäni Hoiskosta ( Hö i sko ), tulee ensun Halla-aho. Sitten maisema ylenee ja tullaan karummille seuduille, se on Nälkämäki. Vielä vähän matkaa, ja ollaan Kuolemassa.
   Ennen oli paikallislehdessä karu ilmoitus: Kuoleman mylly jauhaa yötä päivää!
   Ja Jussi H vastustaa pakkoruotsia vaikka vaarinsa oli Bergroth.

   Poista
  2. Näistä tarinoista kulkee tietysti erilaisia versioita. Myös sellainen että "Kuoleman mylly jauhaa tiistaisin ja torstaisin."

   No, noista viikonpäivistä en ole varma, mutta tämä on vähän lohdullisempi versio. Oli siis eräänlaisia "varmoja päiviäkin".

   Poista
 10. Hauska juttu taas.Terveisiä Kauhavalta.

  VastaaPoista
 11. Hienosti kirjoittu pakka leväälleen. Ohjukset Suomessa, Isäntämaasopimus - jatketaan siitä mihin Adolf jäi.

  VastaaPoista
 12. Millaisten kirjojen sanoittaja J.Halla-ahosta sukeutuisi? Siihen ammattiinhan tarvitaan lujien perslihasten lisäksi henkistä sitkeyttä, laajaa asioiden ja niiden yhteyksien ymmärtämistä sekä vielä laajempaa mielikuvittelun kykyä. Kokemustakin Elämästä.

  Onnistuuko monipuolinen mielikuvittelu ilman myötäsyntynä saatua empatiankykyä jota ei voi myöhemmin ostaa ja vielä vähemmän opiskellen saavuttaa?

  JH-a:n mielikuvituksen ja "empatian" ulottuvuudet ovat nimittäin tähänastisissa tekstinäytteissä osoittautuneet yksitotisemmiksi kuin suomalaisilta syntyvä kirjallisuus keskimäärinkään on. Joka päivä mies kuitenkin on valmis jonkun tekstinäytteen antamaan, mutta samaa hyytävää rataa se mataa ilman monipuolista tunteiden käyttelyä kuten verbaalikoksi mainostetulta "mestarilta" voisi odottaa.

  Olisi hyvä tietää sekin, kykeneekö Euroopan parliamenttiin verovaroilla palkkaamamme edustaja JH-a kuvittelemaan innokkaasti suoltamansa propagandan päätepistettä jos hänen ja myötäilemiensä saarnaajien politiikka Euroopassa todella pääsisi määräävään asemaan malliin kansallissosialismi?

  Entä mitä mielikuvitus öisiin uniinsa loihtisi siitä näystä, jos hän olisi samassa asemassa kuin häneen useassa yhteydessä viitattu, ja jopa mahdollinen omakin esikuva-auktoriteettinsa Kolmannen valtakunnan propagandaministeri Joseph Goebbels oli?

  Sävähdyttäisikö kuvitteellinen ajatus samanlaisesta teosta omassa perheessä, mihin Goebbelsin vaimo viime tekonaan joutui jos lanseeraamansa Euroopan laajuisen politiikan päätepiste olisi sama?

  Jos kykenisi kuvittelemaan, niin antaisiko järki ja tunteet myöten jatkaa edelleen samankaltaisen vihapolitiikan pääjehuna tai renkinä eteenkin päin?

  Osaako tämä Europalkkalaisemme kuvitella edes sitä, millaiselta myyräntyöltä palkkansa maksajista hänen ruhtinaallisten tienestiensä ja muiden etujen eteen tehdyt hommailut saattavat näyttää sen perusteella, millaisin argumentein hän julkisuuteen pohdintoineen astelee? Ovatko pelkät suuret otsikot vasemmankäden journalismin telineissä niitä kalliisiti palkatun työläisemme tuloksia?

  Seisooko työsopimuksessa vihapilkka-agendan ylläpitäminen ehdottomana työtehtävänä?

  Mielenkiintoista olisi tietenkin tietää myös JH-a:n propagandamyllytyksen aiheesta mieleen monasti tulleena, kykeneekö hän kuvittelemaan itsensä lapsineen ja vaimoineen Välimerellä (tai millä merellä tahansa) kelluville kumilautoille pelastettavana olevien perheiden joukkoon? Entä tuleeko hänellä uniin yhtään kuvaa siitä, millaisia ilmeitä omien lasten kasvoille vääntyisi, kun vene alkaisi yhtä äkkiä vajota syvyyksiin?

  Minulla on tullut.

  Onko yhdenasian propagandisti J.Halla-aho varma, ettei jotain vastaavaa kauhua voisi omallekin perheelle sattua kun täällä helpoissa oloissa on saanut tähän saakka höllötellä? Vai onko poliittiseen retoriikkaan pesiytynyt "tulva"-sana kääntynyt tarkoittamaan vain sitä yhtä asiaa joka niin ykstotisena hänenkin retoriikassaan toistuu ja joka olisi ainoa uhkamme maailman katon alla?

  Lopuksi: Ullatti-niminen pieni kylä (213 as.) sijaitsee Ruotsissa Gällivaaran kunnassa. Mitähän jos JH-a pestautuisi sinne katupartiolaiseksi levottoman Euroopparundin jälkeen? Tämä ehdotus siksi, koska niin usein tämä lingvistiikkaa opiskellut iltaylioppilas sanaa "ullatti" maahanmuuttajia ja heidän kielitaitoaan pilkatessaan käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iikka Hallantie (v.t. painopistealuepäällikkö)tiistaina, 31 tammikuuta, 2017

   Kuka ehdotti että kirjailijoilla tulisi olla univormut ja arvomerkit aseman mukaan? Huovinen? Juttu oli huovismainen. Arto Paasilinna? En nyt tule sen päälle vaikka kuinka koitan muistaa. Näin ei käy usein, soisin käyvän. Ei se minua häiritsisi vaikken muistaisi satiiriseen sävyyn pujotettuja kierrrjuttuja jotka porautuvat pysyvästi päähän.

   Kirjailijoiden hierarkia. Sotaahan se tietäisi.

   Poista
  2. Kognitiivinen dissonanssi?

   Järki sanoo, että Halla-ahon puheissa on täysi perä ja että logiikka menee juuri noin, mutta omat utopiat "jaloista villeistä", jotka ihaillen katsovat jalkojemme juuresta meitä pelastajiaan ja äänestävät meidät valtaan, eivät nyt toimi ollenkaan? Koko reaalimaailma osoittaa aivan muuta. Paha paikka.

   Fantasian Göbbels-Halla-ahosta ja hänen vaimoistaan tappamassa omia lapsiaan olisi ehkä voinut jättää poiskin?

   Pointti on se, että kyse ei ole Halla-ahosta, Putinista eikä Trumpista. Vaan kyse on maahanmuuttopolitiikasta, Venäjästä ja USA:sta - demokraattisesti ilmaistuista mielipiteistä, joita nuo henkilöt vain heijastavat. Jos saisimmekin tuon kolmikon jotenkin nirhatuiksi, mikään ei muuttuisi. Ilmiöt jäävät. Ja demokratiassa - jopa ns. ohjatussa demokratiassa - niillä on oma voimansa ja paikkansa.

   Poista
  3. Olipa hieno kommentti ettei vastaan väittäisi, kuten onko arvon ihmisarvoisten turvapaikanhakijoiden pakko änkeytyä kumiveneisiin työntymään Eurooppaan, ja hukkumaan kuin sopulit ikään, kun sieltä tullaan laumana. Ja rotutietoisena laumana sieltä rynnistellään jordaanin yli kuin karibut, eikä haittaa jos yksilöitä kaatuu matkan varrella. Euroopan päässä pitää antaa ihmisarvo jokaiselle lauman yksilölle, joka ei ummarra sellaista kuin uksilollisuus, ne meinaa massana jurata meitin. Heil H.

   Poista
  4. M K.

   Kognitiivisella dissonanssilla tarkoittanet Halla-ahoa?

   Kuriositeettina aluksi: Tietääkö Matias K., että Europolin tilastojen mukaan viime vuosina tapahtuneiden terroritekojen takaa on 99,6 prosenttisesti paljastunut jokin muu taho kuin muslimit?

   Halla-ahossa on kyse vain Halla-ahosta sekä ääriajattelusta ja – toiminnasta joita hänet on pantu edustamaan ja propagoimaan niistä piireistä käsin, joissa hän on aikanaan ”radikalisoitunut”. Hänen agendansa ei ole itsekeksittyä vaikka hän sellaisena sen mieluusti myötäjuoksijoilleen ja muille fanittajilleen tarjoilee. Edustamansa aatesuunta on yli 100 vuotta vanha, täysin oma äärialueensa eikä sen avulla sivistyneen yhteiskunnan kriittistäkään tarkastelua kaipaavia kipupisteitä kyetä rakentavasti kohdilleen saamaan. Edustamansa aate on jo kokeiltukin ja yhtä ikävästi, joskin nopeammin kuin Neuvostoliitossa, siinä kävi. Jos JH-An edustama ”politiikka” pohjaksi otetaan, niin edessä on Perikato II. Elä siis oikeanlaisen politiikan irvimiseksi koeta asiaa kääntää.

   Asetut puolustamaan Jussi Halla-ahoa ja tyyliä, jolla hän "keskustelua" maahanmuuttopolitiikasta ohjailee enkä pointtia sille keksi, ellei...

   Minä kyllä maahanmuuton aiheena ollen lukisin, siteeraisin ja kävisin keskusteluja esimerkiksi kirjailijatoimittaja Heikki Aittokosken uusimman kirjan Kuolemantanssin pohjalta kuin Halla-ahon tarkoitushakuisia, yksipuolisia tölväisyjä analysoimalla. Niissähän kirjoittajineen ja kommentaattoreineen ei ole analysoitavaa kuin psykiatreille ja poliiseille eikä siten tervettä keskustelua niiden pohjalta voi millään ilveellä käydä.

   Fantasian? Voisit käydä neuvomassa poistoista Jussiasi.

   Jos ko. ”fantasian” (ennusteen) olisi joku kansallissosialismin alkuajoilla kyennyt mielikuvittelemaan, niin silloin sen olisi voinut fantasiaksi nimetäkin koska pian koittavista hirveyksistä ei vielä kriittinen oppositiokaan osannut ”fantasioida”.

   Sen sijaan minulla (meillä) on olemassa historiallinen esimerkki olemassa jonka perusteella täytyisi yhä useamman käydä vastustamaan ilmiöitä joiden käyttövoimana on vivahdekaan natsismia. Olisi siis keinovalikoimia runsastamalla käytävä vastustamaan Halla-ahon, myötäjuoksijoiden ja palvojiensa ”tietä valtaan”-katkaisemiseksi. Trumpissa näemme jo, mihin hänen tiensä katkaisemisen epäonnistuminen johti.

   Toimittaja Pekka Juntti on jaksanut selata Halla-ahon fb-vessanseiniä ja hänkin on saanut jo lyhyellä vierailulla vastenmielisen listan asioista, joiden perusteella voi vain ihmetellä, ettei Halla-aho ole jo kaltereiden takana eikä suinkaan jatkamassa Brysselin komentonsa jatkeeksi suomalaisen politiikan ääriainesten johtoon, ja jopa jossakin vaiheessa vaikuttavimpiinkin mandaatteihin politiikassa: http://www.lapinkansa.fi/kotimaa/kolumni-jussi-halla-ahon-joulunaika-15875000/

   Koska Pekka Juntin kolumni on vain maksullisena Lapin Kansassa, niin kopioin siitä lain salliman määrän uteliaisuuden herättämiseksi tähän:

   Pekka Juntti
   ”Joulunloppuja poden niin kuin koko tavaraan hukkunut kristikansa. Makoilen ihan muina mamuina ryytyneellä sohvallani Haaparannan tuvassani ja selaan puhelimella Facebookia.

   Menen Jussi Halla-ahon seinälle ja vilkaisen mitä herra europarlamentaarikko on joulun aikana mietiskellyt.

   21. joulukuuta Halla-aho linkkaa sivulleen Hesarin jutun, joka koskee etnisiä välienselvittelyjä Helsingissä.

   ”Selvähän se on, että välit pitää selvittää, jos ollaan erilaisista etnisistä taustoista. Ennen Suomi oli NIIN junttila, kun ei ollut etnisiä välienselvittelyjä.”

   1 400 tykkää. Kommenteissa toivotaan napalmia apinoille.

   22. joulukuuta tohtori linkkaa Ylen raiskausuutisen ilman kommenttia. Kommenteissa toivotaan tekijälle kuula kalloon. Myös kivesten irti repiminen saa kannatusta.

   Samana päivänä Halla-aho linkkaa uutisen Berliinin pommi-iskun tekijästä ja ihmettelee, miten ukko voi olla vapaana.

   1300 reagoi. ”Munista hirteen”, lausuu kommentoija. … … ….”

   Poista
  5. Yksi Halla-aho saa tässä nyt aivan liikaa huomiota. Se ehkä sataa hänen laariinsa vaaleissa, mutta on muuten turhaa.

   Kysymys on paljon laajemmasta ja isommasta asiasta: Miten toimia demokratiassa, jos enemmistöllä alkaa olla täysin väärät mielipiteet? Kuten suunta nyt vähään on - brexit, Trump, jne.

   Ylekin teki parhaansa, mutta hävisi kuitenkin nuo molemmat em. vaalit. Saa nähdä, miten Yle seuraavissa vaalissa ja koitoksissa menestyy. Edes pääministeriä se ei saanut erotetuksi - vielä (Terrafame-case).

   Mielipiteet seinällä: Toivoin, että blogistimme ei joudu syytteeseen meidän kommentoijien huutelusta hänen "seinällään" (laiton uhkaus, kiihottaminen jotakuta vastaan, tms.). Aivan asiallinen syöte voi laukaista monenlaisia kommentteja nimittäin.

   Poista
 13. Jaa mutta Vaasassa oli kuvisope nimeltä Nälkä.

  VastaaPoista