Sivun näyttöjä yhteensä

31. elokuuta 2014

Ryssän solttu

Kuvassa ylhäällä oikealla oleva ryssän solttu on isoisäni Juho Kemppinen. Kuva on otettu 1915.  Viiksiäijä on hänen veljensä Risto. Pienessä kuvassa hän muutama vuosi takaperin asevelvollisena. Alakuvassa olevat Helena-vauva ja Hilda kuolivat siviilissä Neuvostoliitossa. Risto ja Liisa ja hyvin pitkä rivi muita saivat surmansa kotiseudullaan, muinoin Levashovon pohatalta ostetulla maalla, naapurikiinteistön puolella olevassa avannossa, tai Siperiassa tai matkalla sinne.

Kun Juho oli lokakuun vallankumouksen aikaan Pietarissa, hänellä oli repullinen rahaa. Silläkin asialla oli kääntöpuolensa. Raha oli vastikään menettänyt arvonsa. Olen itsekin nähnyt niitä tshervonetseja, tsaarin seteleitä.

Tuota valokuvaa ei ole juuri levitelty edes perheen piirissä. Isänisä on valokuvissakin äreän näköinen ukkeli Helsingin Ruoholahdenkadulta. Sitten hän kuoli, 1958.

Kuva on ajankohtainen.

Suur-Venäjä… Suur-Saksa oli aikansa jotenkin virallinen aate. Berliinissä sijainnut poliittinen johto lajittele ihmiset ryhmiin ”kansan-saksalaiset” ja muut. Volksdeutsch eli siis kansansaksalainen tai saksan-kansalainen oli esimerkiksi jossain naapurimaassa asuva ryhmä. Sellainen ryhmä oli pelastettava, halusi se sitä tai ei. Etenkin nuo ryhmät oli pelastettava slaavilaisilta.

Suur-Suomen muistatte muistuttamatta. Tuon lähinnä vuosien 1941-1943 poliittisen aatteen ongelmat olivat tutut. Kuka on niin suomalainen että kelpaa suur-suomalakiseksi? Menettääkö ihminen suur-suomalaisuutensa kallistumalla vasemmistolaisiin aatteisiin? Näitä jouduttiin miettimään Itä-Karjalan piikkilankojen äärellä. Joku pikaälyinen ymmärsi, ettei alkujaan aivan väritöntä nimitystä ”keskitysleiri” pidä käyttää. Keskittäminen tarkoittaa keräämistä – kokoamisleiri.

Sanomalehdissä on näkynyt muutaman kerran historian roskatynnyristä ongittu sana ”panslavismi”. Se oli 1800-luvun aate, ja siitä oli myös Suomessa harmia.

Kunnon todisteiden puuttuessa arvioin, että V. Putin ei suinkaan tavoittele Itä-Ukrainaa, Länsi-Ukrainaa tai muuta pientä. Tuo panslavismi eli yleisslaavilaisuus ei sekään oikein toimi, koska ei-slaavilaiset Viro, Latvia ja Liettua ovat selvästi tähtäimessä. samoin kuin Suomi.

Tavoitteena on Suur-Venäjä.

Kartalle sijoitettuna tuo tavoite muistuttaa oudosti Neuvostoliiton vaikutuspiiriä, johon siis kuuluu niin sanottu Itäblokki, kuten Unkari, mutta ei Kreikka. Miten Putin aikoo tavoittaa Itä-Saksan, sitä en osaa kuvitella, mutta ydinpelote varmaan tehoaisi. Kaliningrad on sopivan lähellä.

Meille vakuutetaan nyt joka päivä, että Suomeen ei kohdistu vaaraa. Tuo tarkoittaa, ettei kuvassa esiintyvän kaltainen eikä liioin maastopukuinen ryssän solttu meitä vaani.

Kuvan henkilö, isoisäni, vastusti henkeen ja vereen, kirjaimellisesti muuten, bolshevikkeja eli Neuvosto-Venäjää. V. Putinia hän vastustaisi ainakin siksi, että tämä on luultavasti raittiusmiehiä, joka isoisäni ajattelutavan mukaan on venäläisessä niin yllättävä piirre, että se on vahva salaisen poliisin miehen merkki.

Kuvan olen ottanut tähän itseäni varten, jotta muistaisin, miten kaikki venäläiset eivät ole venäläisiä. Puheena oleva pieni osa Kemppisiä, joka asui siis Pietarin seudulla helmikuusta 1836 sinne Hiitolasta harhailleena, tuli Venäjällä toimeen ihan hyvin aikana, jolloin Suomessa kuoltiin nälkään tai tauteihin. Tosin liikkeelle lähteneiden Riston ja Katrin, jonka oma sukunimi on unohtunut, 18 lapsesta kuoli pienenä 14.

Tämä isoisästäni. V. Putinin henkinen isoisä ei ole isä-Karamazov, joka oli teutaroiva tempoja, ei hulluuden rajalla tanssiva Dmitri eikä lauhkea Aljosha, vaan Ivan Karamazov, jonka mielestä järjen nimessä ja Jumalan poissa ollessa kaikki on sallittua.

Merkittävimmät lukijat ovat tietenkin olleet oikeassa. Tuo Dostojevskin mahdoton romaani, joka siis on aivan äskettäin tullut kauppoihin uutena suomennoksena, näyttää sisältävän koko tulevaisuuden selityksen ja venäläisyyden pesänselvityksen.

Koska teos valmistui vuonna 1880, sen ennustama tulevaisuus on nyt menneisyyttä. Menneisyys tosin jatkuu yhä. Varatkaa hevonen. Isoisäni tuli selkähevosella rajan yli vuonna 1919 osallistuttuaan edellisvuonna täällä kansalaissotaan valkoisena eli varmasti eri univormussa.


27 kommenttia:

 1. Appi ja isänsä, jotka tulivat Valkjärveltä perheineen Imatralle ennen talvisotaa ajattelivat samaan tyyliin kuin tässä hurjassa blogissa: aina pahimman päälle. Veli-venäläinen oli heidän nimityksensä, eikä mihinkään hyvään uskottu suuressa mittakaavassa. Olemmeko asian suhteen mukavuuden haluisia ja silmät ummistavia? Kyselin tutun militäärimiekkosen mieltä, armeijan johtotehtävissä leipänsä ansainneelta, ja hänkään ei raaskinut pelotella. Harmitteli vaan Suomen ulkomaankaupan puolesta...
  Tästä aiheesta puhuttiin tässä blogissa taannoin ja joku oli miettinyt jo pakotietään Suomesta. Kai Kemppistä voisi lukea missä maailman kolkassa tahansa.
  Tässä on käsillä psygologinen kipupiste. Ollako vai eikö olla pelossa. Hisroriaa kun katsot, lienee kuitenkin vaikeaa olla naiivi.

  VastaaPoista
 2. Nyt meidän EU:mme sai uuden puhuvan ukopoliittisen pään, immeesen joka on ollut hiukan ministerinä Italiassa. Mahtanemme olla tältäkin osalta hyvissä käsissä.

  VastaaPoista
 3. Olen monen muun tavoin muodostanut käsitykseni "venäläisestä sielusta" vanhojen venäläisten klassikkokirjailijoiden kuvaamien henkiköiden mukaan. Mutta aika tsaarien jälkeen koventuneine otteineen on varmasti muuttanut heitä. Minkälainen "sielu" heillä nyt on, on vaikea sanoa, vaikka meillä on jonkin verran tietoa ja tuttavia Pietarista. (Yksitysihenkilöinä ainakin miellyttäviä).

  Luin Anrei Makine'n kirjan Muuan tuntematon mies, jossa hän kuvaa venäläistä sotilasta rintamalla, toi hänet niin lähelle lukijaa, että tunsi hänen hengityksensä ja hänen sydämen lämpönsä ja herkkyytensä ja oli tosi vaikea, melkein mahdotonta ajatella häntä vihollisena. Hän oli ihminen tunteineen ja tekoineen parhaasta päästä.

  Tällä hetkellä olen lukemassa samalta Makine'lta Maa ja taivas nimistä kirjaa, jossa hän nostaa esille idän ja lännen välisiä historia- ja kulttuurieroja. Ja kirjan takakansi lupaa: Lukija hiljentyy seuraamaan kertomusta ja sulkee kirjan liikutuksen vallassa (ilmeisesti minulle sopiva kirja), en ole siinä kuin vasta alussa.

  Yksilöinä ihmiset voivat olla todella miellyttäviä. Mutta joukkona, "suuren johtajan" johtamina he voivat joutua tekemään kammottavia asioita. Ei ihme, jos me suomalaiset pelkäämme kolmatta maailmansotaa, jota on jo kuullut ennustettavan.

  Maailma kuhisee tällä hetkellä. Kuunnellaan uutisia, vaikka kukaan ei tiedä, kuinka paljon niissä on totuutta, vai onko mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Yksilöinä ihmiset voivat olla todella miellyttäviä. Mutta joukkona, "suuren johtajan" johtamina he voivat joutua tekemään kammottavia asioita."

   Tässä Liisu tiivisti venäläisyyden ongelman tosi hyvin: hieno kansa ja kulttuuri, mutta ne johtajat...

   Poista
  2. Ei Anrei, vaan Andreï Makine, venäläissyntyinen kirjailija, joka kirjoittaa ranskaksi. (ant. virhe). Hän sai Ranskasta poliittisen turvapaikan 1987.

   Poista
  3. Hieno ja kansa ja kulttuuri, kunhan pysyvät riittävän kaukana. Venäläinen yksilö voi olla todella miellyttävä, mutta joukkona, oli johtajaa tai ei, alkavat ryssiksi.

   Poista
 4. Olen Kemppisen kanssa samaa mieltä, että Putinin tavoitteena on Suur-Venäjä, joka sisältää myös nykyisen Suomen. Ahdistaa, kun Suomen poliittinen johto ei sano tätä julki. Tosin vain Niinistö ja Tuomioja ovat aikeesta varmoja, mutta Duudsonien poliittista siipeä edustava pääministeri ei osaa mahdollisuutta edes ajatella. Hänhän on vain lyönyt yläfemmoja ystävänsä Lavrovin kanssa. Kuvia löytyy googlaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Putinin tavoitteena on Suur-Venäjä, joka sisältää myös nykyisen Suomen."

   Rohkenen "optimistisesti" toivoa, että uuden YYA:n kammitsoima Suomi riittäisi. Sitten vaan Paavo Väyrynen uudeksi Kekkoseksi...

   Poista
  2. "Meille vakuutetaan nyt joka päivä, että Suomeen ei kohdistu vaaraa."

   Sehän tässä niin pirusti pelottaakin. Kun johtamisen alkeiskoulussakin aina opetetaan, että krisitilanteissa johdettavia tulee rauhoittaa, ettei tule paniikia. Että ei kun hevosta vaan kiireesti ostamaan, että pääsee pakoon tästä maasta, joka päätti ottaa palovakuutuksen vasta kun palaa.

   Poista
  3. Yks Nalle hevosteli jo Tukholmaan.

   Poista
 5. Mistä tiedät, että Niinistö ja Tuomioja ovat asiasta varmoja?

  VastaaPoista
 6. Tänään Tähtisumua-ohjelmassa Ylen Ykkösellä Lasse Mårtenson tulkitsi Lou Reedin kipaletta suomeksi - "Miltä meno maistuu". Mukava on todeta omalta kohdaltaan, että ihan eturiviin Mannerheim-linjalle ei tarvinne iän mukanaan tuomista helpotuksista johtuen lähteä.

  Äitini isä oli ryssän solttu, ihan oikea, vaikka suolattomassa voissa paistaisi. Kävi vain pahimmoillaan niin, että äitini syntyi samana yönä samassa kaupungissa, jossa ylioppilas Kekkonen antoi tulikomentoja teloitusryhmälle. Isoisäni oli joutunut poistumaan sattuneista syistä muualle jo aikaisemmin. Valokuva jäi, nimi on tiedossa, muuta ei.

  VastaaPoista
 7. Jos Ukrainassa käännetään tykkiä tännepäin, niin sattuuko kohalle ?

  VastaaPoista
 8. Mitä pelkäämistä Suur-Venäjässä on? Miksi Venäjä ei haluaisi Suur-Venäjäksi, haluaisihan Suomikin Suur-Suomeksi, jos olisi pienikin mahdollisuus. Eikö ole ihan selvää, että Venäjän luonnollinen länsiraja on Pohjanlahti kuten vielä vajaat sata vuotta sitten tai Atlantti. Kuinka monta sotaa käytiin ennen kuin raja vakiintui noin sadaksi vuodeksi ja Suomen nopea kehitys alkoi. Ok., onhan tämä kärjistys, mutta totta toinen puoli. Hube.

  VastaaPoista
 9. Frank Creyelman (äärioikeistolainen Vlaams Belang, Belgia)
  Luc Michel (uusnatsien Parti Communautaire National-Européen, Belgia)
  Pavel Chernev (äärioikeistolainen Ataka, Bulgaria)
  Angel Djambazki (äärioikeistolainen Bulgarsko Natsionalno Dvizhenie, Bulgaria)
  Márton Gyöngyösi (fascistinen Jobbik, Unkari)
  Giovanni Maria Camillacci (äärioikeistolainen Lega Nord, Italia)
  Roberto Fiore (fascistinen Forza Nuova, Italia)
  Mateusz Piskorski (äärioikeistolainen Samooborona, Puola)
  Konrad Rękas (äärioikeistolainen Samooborona, Puola)
  Bartosz Bekier (uusnatsien Falanga, Puola)
  Nick Griffin (fascistinen British National Party, Britannia)

  Tällainen porukka palasi juuri Jaltan konferenssista. Siellä oli kai tarkoitus perustaa jonkinlainen Suur-Venäjän "antifasistien" yhteistyöelin. "Antifasismi" on siis suomeksi fascismia.

  Suomikin oli kokouksessa edustettuna, asialla tietenkin Johan Bäckman. Hän ehti jo raportoidakin kauniista maisemista ja lähimmäisenrakkaudesta, kehotan lukemaan Kohudosentin blogia.

  vuorela, tampere

  VastaaPoista
 10. Jos joku viihdeohjelma Suomessa on tehty avoimella sydämellä ja vipittömällä mielellä, niin tämä:

  http://www.youtube.com/watch?v=RMSIBvcnrJc

  VastaaPoista
 11. Putin pelottelee, provosoi ja toivoo muilta osapuolilta huonoja siirtoja. Hän on shakinpelaaja. Toivottavasti kukaan ei hermostu ja sotke omaa peliään.

  Venäjän talous ja armeija ovat heikoissa kantimissa, ja tämän vuoden kriisi on heikentänyt Venäjää. Putinin politiikalla ei ole tulevaisuutta. Paljon on muista osapuolista kiinni. Nyt ei saa hermoilla.

  Venäläisvastaisuus on aina huono siirto. Moni on ollut tekemisissä muurin murtumisen jälkeen sydämellisten ja sivistyneiden venäläisten kanssa. Meillä elokuva-alalla on ollut heistä aina myönteinen kokemus. Venäjän sivistyksen henkeä kantavat tarvitsevat meidän tukeamme.

  VastaaPoista
 12. Suomihan teki jo kauttakulkusopimuksen suojelusta saadakseen ja oitis oli Aurajoki täynnänsä sotalaivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin sen näen. Hiljaa hivuttamalla puoli valitaan, se on meillä ollut toimiva perinne. Vielä nykyäänkinhän kiistellään ja tutkitaan, että kuka, missä ja milloin teki päätöksen liittymisestämme Saksan kanssasotijaksi silloin aikanaan. (Sen sijaan miksi-kysymys on päivänselvä.)

   Joka tapauksessa kauttakulkusopimus syksyllä oli ensimmäinen askel sotaveljeyteen. Sekin sopimus oli aivan vain tekninen asiakirja, joka ei merkinnyt yhtään mitään, kaikkein vähiten kumppanuutta jonkun kanssa tai jotain vastaan. Huutia. Ruotsikin teki sellaisen.

   Ihan toinen asia on sitten se, että näin pelastettiin Suomi.

   Poista
 13. Putin haukkuu vastustajiaan fasisteiksi. Suomalaisissa vasemmistopiireissä 'fasisti' on ollut aina haukkumasana. Mutta mitä fasismi on? Yritin ottaa selvää Wikipediasta. En tullut viisaammaksi, mutta opin, että on myös punafasisteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fasisti on sellainen autoritäärinen henkilö kuin Hitler, Mussolini tai Putin.

   Poista
 14. Onko Kemppisellä kommentteja Kirkkonummen kunnanvaltuuston 1.9. kokouksen asialistaan? Valtuustoha päättää, sisällytetäänkö Putinin lähipiiriin kuuluvien Rotenbergien kaavahanke ensi vuoden kaavoitusohjelmaan kiireellisenä... Asiasta on syntynyt yllättävän vähän julkista keskustelua. Se on haluttu nähdä paikallisena urheilu- ja elinkeinoelämää virkistävänä hankkeena. Ihan pelkästään liiketoiminnallisestikin hanke linkittyy paljon laajempaan kokonaisuuten mm. Arena Event -yhtiön kautta, muista ulottuvuuksista puhumattakaan.

  VastaaPoista
 15. En tiedä Kemppisestä, kansakunnan eliittiähän hän on (ja varmasti ansaitustikin) mutta nimimerkille vuorela tampere sanoisin, että kun tätä arvoliberalismin ja vapaan maahanmuuton voittokulkua katselee lähiötasolta, vuoratalojen pyykkitupatasolta eikä keskustojen jugend-huoneistoista, ja näkee päivittäin tämän maassamme elävän ja määrältään kasvavan vapaalippu-luokan jolle Kela tarjoaa kohtuullisen toimeentulon ja aikaa itsensä ja uskontansa 24/7 kehittämiseen ja harjoittamiseen ja yhteiskunta lukemattomia subjektiivisia oikeuksia ilman vastaavaa työpanosta yhteiskunnan rakentamiseen, niin siinä alkaa sovinnollisemmallekin ihmiselle vähitellen kelvata vaikka Putinin näyttävä sisääntulo mainitsemiesi Jaltan fasistien kanssa.

  Oslon yleisin miehenimi Hesarin mukaan on Mohammed. Se on vasta alkua. Putinin panssarit alkavat olla kiinnostava vaihtoehto. Venäjä taitaa itse asiassa olla viimeinen vapaa kansallisvaltio Euroopassa. Paino sanalla v a p a a. Se meitä taitaakin harmittaa eniten: ne hyväkkäät elävät noin vain ilman Brysseliä, ilman EU-eliittiä, ilman komissaareja, ilman kaiken "vapauttavaa" libreealia kulttuurivallankumousta, ilman lainatakuita, ilman rajoittamatonta maahanmuuttoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ovat vapaita kaikesta muusta kuin autokraattisista johtajistaan. Ovat kansakuntana erityisen vapaita kriitiisestä lehdistöstä ja terveestä järjestä.

   Poista
  2. Venäjä (Neuvostoliitto) on "sulauttanut" itseensä (väkisin tai väsyttämällä) niin monia kansallisuuksia Suurvenäjä hankkeissaan, ettei länsimaissa koskaan päästä samaan nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla.

   Mikä on siis aitovenäläisten osuus nykyisen Venäjän kansasta?

   Venäläinen "vapaus", hmh...

   Poista
 16. Nyt on sellainen tilanne, että olisi mukavampi olo, jos presidenttinä ja pääministerinä olisi oikeasti päteviä henkilöitä, joilla olisi todellista johtajuutta, eikä mielikuvapoliitikkoja, joille on rakennettu kulissi pönötyksellä, kalliilla puvuilla ja sopivasti valituilla, tarkasti viilatuilla kommenteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehän me olemme johtajamme valinneet. Se ei taidakaan olla kovin hyvä käytäntö?

   Poista