Sivun näyttöjä yhteensä

20. huhtikuuta 2014

Ovatko venäläiset ihmisiäkään?

Ovatko venäläiset ihmisiäkään?

Ihmisarvo on kaikilla, mutta se ei ole olemassa, vaan annetaan. Kultarahalla ei ole harakalle suurempaa arvoa kuin karamellipaperilla. Ihmisten laita on toinen, koska he antavat esineille arvoa mielensä ja ryhmänsä mukaan. Lapsuuteni kuvapelikorteissa ruskea, paksuhuulinen mies piteli kirkkaan taivaan alla hänelle arvokasta sateenvarjon rankaa, ja päässä oli puhki mennyt silinterihattu. J. Diamondin kirjassa on valokuva Uuden Guinean asukkaasta, joka näkee ensimmäistä kertaa muun heimoisen ihmisen. Noilla saarelaisilla, jollaisia ennen nimitettiin kätevästi alkuasukkaiksi, ei ollut koskaan ollut tietoa tai aavistusta siitä, että sumuisten vuorten takana olisi ihme ja kumma heitä itseään jossain määrin muistuttavia, kädellisiä ja jalallisia olentoja.

Miljoonassa kahvipöydässä mietitään, mitä tämä Putin aikoo. Sopivia selityksiä ei ole esitetty, ei siis liioin mediassa.

Jos tuntee jossain määrin totalitaarisia valtioita (Neuvostoliitto, Saksa, Kiina, mutta ei todellakaan Yhdysvallat) ja katselee esimerkiksi Anne Applebaumin hyvää kirjaa ”Iron Curtain. The Crushing of Eastern Europe 1944 - 1956”, 2012), myöntää kyllä, ettei nykyinen Venäjä ole sellainen. Ei se myöskään ole läheistä sukua tsaarin Venäjälle.

Ainoa näitä kolmea Venäjää selvästi yhdistävä tekijä on tuottamattomuus. Jos dollarin valmistaminen maksaa dollarin tai hinnaltaan tai arvoltaan sadan rahayksikön kojeen aikaansaaminen maksaa satakaksikymmentä, silloin eivät asiat ole kohdallaan. Tämä oli tilanne ennen maailmansotaa, stalinismin aikana ja hyvin todennäköisesti nyt.

Kun ruokaa ja suojaa ei ole, silloin tarvitaan järjestelmällistä väkivaltaa, kuten Ukrainassa 1930, tai kaiken voittavaa uhrautumisen alttiutta, kuten Leningradissa 1942. Kolmas ja suosituin vaihtoehto on johdonmukainen valehteleminen. Kyllä ihmiset uskovat aikansa, että heidän omat silmänsä valehtelevat ja kuulonsa kertoo väärin.

Varmaan tuo kolmas on Putinin keino ja hyvin todennäköisesti tietoinen keino. Se on paras selitys, kun ihmettelemme, miksi Putinin kaltainen vastuullinen poliitikko ja hänen puoltajansa, myös nämä kotimaiset, esittävät sellaisia perättömyyksiä, joista jää heti kiinni.

Tämä nuori toimittaja siinä television paremmassa Venäjä-keskustelussa (A-Talk) oli mielenkiintoinen. Hän osasi jotenkin toistaa 1970-luvun alkuvuosien stalinistien ilmekielen, vaikkei ollut edes syntynyt siihen aikaan. Se oli sekoitus kömpelöä nulikkamaisuutta ja määrätietoista röyhkeyttä; puhe on siitä miehestä, joka ehdotteli puolustusyhteistyötä Venäjän kanssa, mainitsematta kuitenkaan, ketä vastaan.

Venäläiset ovat mitä suurimmassa määrin ihmisiä, myös Putin. Viimeksi katsoin V. Sorokinin etevän kirjoituksen (NYRB). Hän on perustellusti sillä kannalla, että Neuvostoliittoa tässä rakennetaan uudelleen vain vaivaisesti kätketyn ideologian varaan.

Ajattelen toisin. Tavallaan ”Venäjä” tarkoittaa samaa kuin maailmanvallankumous tai kommunismi tai proletariaatin dikatuuri. Mutta totalitarismi puuttuu.

Yhdysvaltoja sanotaan Isoveli-valtioksi näiden järkyttävien urkintapaljastusten jälkeen. Sitä se on vain osittain. Noin laajaa urkintatietoa ei kukaan voi käsitellä eikä siis käyttää hyväkseen. Eikö DDR:n Stasille käynyt juuri näin? Vakoilutietoja ja ilmiantokortteja oli niin paljon, että koko toiminta melkein tukehtui niihin?

Putinin Venäjä poikkeaa edeltäjistään siinä, että ihmisiä ei tiettävästi ammuta. Myös sellaisen käsityksen saa, etteivät poliittiset vankeustuomiot tai karkotukset ole sittenkään kovin yleisiä.

Totalitarismi, jonka piirteistä ehkä lähemmin jatkossa, Hannah Arendtin ja muitten pohjalla, oli Italiassa syntynyt Mussolinin liike. Sielläkin turvauduttiin enimmäkseen painostamiseen ja pakottamiseen, mutta murhaamisessa ei päästy lähellekään Saksan, Neuvostoliiton, Kiinan ja Kamputsean tasoa.

Kun en parempaa keksi, väitän että totalitarismin puhetapa eli retoriikka syntyi Italiassa ja jäi historiallisista syistä enimmäkseen siihen. Muualla se antoi meille, jotka olemme omasta mielestämme demokratian kannattajia, hyvin karvaan opetuksen. Paskapuheita olisi varottava. Ei siksi, että ne loukkaavat siksi. Siksi että niillä on kaamea taipumus muuttua todeksi, teoiksi.


Pääseekö V. Putin niin pitkälle, se riippuu armeijasta, etenkin erikoisjoukoista, jotka on nytkin havaittu erittäin taitaviksi.

(Kuvassa Putinin kollegan patsas, 1991.)

30 kommenttia:

 1. Ei Putin, eikä Kimmo Sasi voi vaihtaa premissiä kesken draaman kaarta.

  Putin on Stalinin seuraaja -> Putin on Stalin?!

  VastaaPoista
 2. MInusta kaiken takana on itseään venäläiseksi pitävän ihmisen identiteetin kysymys. Nimittäin sen identiteetin oleellinen osa jossei tärkein on kuvitelma, että se on 'maailmanvaltion' alainen. En halua käyttää sanaa 'kansalainen' koska se 'maailmanvaltio' on suurempi kuin sen rajat. Muuten tiesittekö, että Putinin nimi on käännettynä Hallitsemaailmaa Hallitsemaailmaanpoika Putin. Vaikka sen etymologia on ilmeisesti jotain vähemmän ylimielistä. Koska sanalla 'mir' on kolme merkitystä. Siksi myös "Sota ja rauha" (Voina i mir) ei ole täysin oikea käännös. Mir oli ja on nykyään sekä rauha, että maailma. Ortograafisesti niitä ennenvanhaan kirjoitettiin erilaisella i-lla. Tietääkseni Tolstoin 'mir-in' i oli 'rauhan' i, mutta hänenhän tuli valita yksi. Puheessa se erisyys ei tule ilmi. Mutta sitten on vielä kolmaskin, unohdettu 'mir' mikä tarkoitti talonpoikien yhteisöä kapeammassa merkityksessä. Ja voi sanoa, että kaikki kolme on Tolstoin kirjan venäjänkielisessä nimessä. 'vlad' on on selvä - sama alkupea mikä on 'valta'
  Siis yksittäisen venäläisen identiteettikysymys tekee Venäjästä Venäjän. Siksi myös Hallitsemaailma Hallitsemaailmaanpojan persoona on tärkeä vain siinä mielessä, että hän yrittää seurata sitä identiteettitajua ja käyttäytyä sen mukaisesti. Se taju itse on kuitenkin muokattu satoja vuosia sitten ja pysynyt muuttumattona. Venäläisten valehtelemisesta en rupea kirjoittamaan, se menisi pitkäksi. Sanon vaan, että se ei ole yksiselitteinen sekin.

  VastaaPoista
 3. P*sk*puheiden välttämisvihje oli myös piikki loukkaavien Halla-aholaisten suuntaan ? Ettei muutu kaduilla teoiksi..

  M

  VastaaPoista
 4. Niin, kun lukee fasismin eri määritelmiä... Mikä Venäjän toiminnassa ei niitä täytä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka Puttolinilla kannattajineen on Venäjän politiikassa ja vissiin taloudessakin hegemonia, ovat muutkin puolueet ja ryhmittymät edelleen olemassa ja jos nykypolitiikka tekee vararikon, on valta mahdollista vaihtaa rauhanomaisesti (vaikkei varmaankaan täysin puhtaasti).

   Poista
 5. Minä en pelkää Venäläisiä. Mutta ne perkeleen ryssät siellä joukossa... Ne, jotka koittivat tänne suomeenkin tulla silloin talvella 1939.

  VastaaPoista
 6. Fascistista italiaa ei totalitaristiseksi voi mielestäni luonnehtia. Diktatuuri ei onnistunut kukistamaan kansalaisyhteiskuntaa ja yleistä mielipidettä. Ihmiset uskalsivat perhe ja muissa suppeissa ryhmissään ajatella ja puhua vapaasti. Tämä on hyvin keskeinen kriteeri verratessa Hitlerin, Stalinin ja Maon valtapiireihin.
  Mitähän tarkoitetaan italiassa syntyneellä "Totalitarismin puhetavalla ja retoriikalla"? Mussolinin julkisia puheitako pellemäisine ilmeilyineen ja elehtimisineen ilman mitään asia sisältöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mussolini ja Giovanni Gentile 1925: "Kaikki valtiossa, ei mitään valtion ulkopuolella, ei mitään valtiota vastaan."

   Itse siis ajattelen, että tämä "valtion tunkeutuminen kaikkialle" voi olla päämäärä mutta artimeettisesti mahdoton tai toisin sanoin taloudellisesti toimimaton eli tuottavuutta murskaava.

   Poista
 7. Vladimir Putin on Venäjän Erkki Tuomioja. Samankaltaisen vaikuttajaverkoston hämähäkki, mutta ehkä vähän isomman.

  Tuomiojan ukki oli Hesarin päätoimittaja, mummo Ylen pääjohtaja, isä Suomen Pankin pääjohtaja sekä Suomen pääministeri ja suurlähettiläs Lontoossa, jne.

  "Zavidovo" Tuomiojan toinen nimi voisi olla Vladimir -valta ja maailma.

  Jotakin on on sentään muuttunut: Tuomioja ei ole tällä kertaa ilmoittautunut sdp:n puheenjohtajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, ei mitään hyvinvointivaltion ulkopuolella, ei mitään hyvinvointivaltiota vastaan."

   Poista
  2. Katos taas, on taas Hönön höpsötys agendalla!

   Poista
 8. Omasta puolesta keskityn vain ottamaan vodkaa venäläisten tuttavien kanssa. Yhteistyö heidän kanssaan jäädä sille tasolle. Tietysti vodkan lomassa käydään saunassa. Muuta yhteistä suomalaisen ja venäläisen kanssa ei ole, no tietysti seksi. Siis ainoastaan kolme yhdistävää tekijää. Mieluummin teen rehellisen konkurssin kuin harjoitan kauppaa heidän kanssaan. Kaupankäynti Venäjän kanssa lähentelee maanpetosta. Venäläiset ovat kyllä ihmisiä, mutta venäläisiä sellaisia. Kysymys on yön ja päivän eroavuudesta.

  Kun olin kerran vieraana eräässä pietarilaisessa perheessä kaupungin keskustassa, eivät olleet siis mitään ihan pohjakerrosta, niin perheen poikien unelmana oli murtautua internetillä amerikkalaiseen verkkopankkiin ja tuhota koko järjestelmä. Ihmettelin miksi amerikkalainen pankki pitäisi välttämättä saada matalaksi....näitä juttuja riittää vaikka loputtomasti...Mistäköhän tämä pietarilainen Putin katupoika oikein nykyisin unelmoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisuuden itsepetoksen syvää ydintä on että olemme paljon itä-eurooppalaisempia kuin haluamme tunnustaa.

   Poista
 9. Ukrainan Slovjanskissa lavastettiin tämän päivän varhaisina tunteina "Mainilan laukaukset". 1-3 vieraan maan kansalaista ammuttiin laittomalla tiesululla mutta tapahtuiko se edes taistelutilanteessa. Ketkä painoivat liipasinta? Ensi yönä tapahtuu lisää tällaista, jotta Putinin "rauhanturvaajat" tulevat raskaalla kalustolla mukaan.

  Neuvostoliiton palauttaminen saisi enemmän kannatusta, mikäli oligarkeilta pakkoluovutettaisiin omaisuus (myös siltä vähäiseltä laillisesti ansaitulta osalta). Näinhän tehtiin Leninin aikana v. 1917-18

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitlerin "salamihivutusta" päivitellään, kuinka annettiin tapahtua. Samanlaista tapahtuu nyt... 1930-luvulla ei ollut perinteitä rauhanturvaamiselle, nyt olisi: mietin miksi on nähty mahdottomaksi lähettää ETYK-pyynnöstä NATO-, Suomi ym. tarkkailijoita Ukrainaa täyteen, yksi Avax-tutkakoke taivaalle Ukrainan hallituksen päättämää lentokieltoa valvomaan ym ym jotta venäläisten bluffi estettäisiin. Pienillä tiesululla ja kaupungintaloila pieni ammattilaisten joukko saa aikaiseksi mitä vain kun vastassa on kokematon Ukrainan paikallispoliisin tms, mutta jos vastassa aina ammattitarkkailijoita...

   Poista
 10. Tuollaisella "valtion" käsitteellä ei kyllä tohtorin hattua voiteta!

  VastaaPoista
 11. Tässä kierretään taitavasti menneen yhdistämistä nykyisyyteen versus tulevaisuus, olette hyvin perillä menneen ajatusrakennelmista, miten siitä voisi vetää yhtäläisyyksiä ja ennusmerkkejä Putinin toimintaan. Minusta Venäjä ja Putin ei ole turhaan raahauttanut valtavaa sotavoimaa kalusteineen Ukrainan rajalle. Tähän saakka saavutettu maakaistale Krim, saatiin marssimalla. Itä-Ukrainassa toistetaan samaa kaavaa, salaperäiset venäjä-mieliset koetetaan saada näyttämään ukrainalaisisilta. Mistä ovat tulleet varusteet, aseet, toimintakyky, yhtäaikaisuus, tuloksellisuus, koti-isiltäkö paksuine mahoineen, harmaantuneine päineen? Erikooisjoukot, tähän vasiten koulutetut venäjän eliittiyksiköt ovat epäilemättä töissään. Rauha on tiessään, ammutaan kovilla, vähät välitetään Ukrainan hallituksen määräyksistä. Useiden kaupunkien rakennuksien valtaus, vartiointi, barrikaadien rakentaminen, muonitus, täydennys, niitä eivät tee kouluttamattomat siviilit. Näin ollen maali on kauempana, huuto Ukrainasta: Tule Putin meitä auttamaan, ei ole tuuleen huuto. Muun maailman voimaton neuvottelu on osoittautunut mitättömäksi. Putin etenee Ukrainaan, käyttää moottorimarssia, tankkien ajattamista kuin ennen Tsekkoslovakiaan, Unkariin. Hävittäjät täydentävät partioinnillaan, varmistavat ampumattomilla ohjuksillaan rauhaa. Siis kyseessä tulee olemaan rauhanarmeijan, rauhanaseiden, rauhanohjusten massiivinen rauhantyö itsenäisen valtion alueella, joka ei ole oma.

  VastaaPoista
 12. Onko tämä varmasti sama Kemppinen jonka blogia oli aikaisemmin kiinnostava lukea ? Kun niissä jutuissa oli sentään uusia, erilaisia näkökulmia päivän agendalla oleviin asioihin.

  Nämä uudemmat artikkelit kun päätyy aina samanlaisiin ja ehdottomiin johtopäätöksiin. Onko maailma todella noin mustavalkoinen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on päässyt käymään, kun Kemppinen on vihdoin saanut sen yp. homman!

   Poista
  2. Ovatko veneläisetkään ihmisiä?

   Poista
 13. Voi veetu näitä mielipiteitä! Mikä helevetin peleko kaikilla Venäjää kohtaan on? Näillä näykkimisillä ja halveerauksilla saa oman voiman ja paremmuudentuntoaan nostettua?

  Maailmanhistoriaa ei kukaan voi enää saada takaisin ja muuttaa mieleisekseen.

  Kyllä joka ukon adrealiinitaso nousisi jos jotkut vieraat, muka kaikkitietävät maailmanomistaja-ukot yrittäisivät vaivihkaa hivuttautua yhä lähemmäs ja lähemmäs tonttiasi, eukkoasi ja kersojasi tukikohtineen ja hävittäjineen muka puolustustarkoituksessa.
  Nämä Isot maailmanukot ennakoivat, koska pelkäävät, että sinäukko alat luulla itsestäsi liikoja ja alat omata samoja vahvuuksia omalla tontillasi.
  Maailmassahan ei saa olla kerrallaan kuin yksi isoukkojen joukko ja heidän maailmannäkemyksensä on ainoa oikea, ja kaikki muut vääriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ukrainalaisten, edes osan heistä, toive päästä osaksi länttä ei merkitse mitään? Vedä vain veetu omaan päähäsi.

   Poista
 14. Miten minusta vaikuttaa siltä, että venäläinen vaan haluaa paremman elämän/ja kun amerikkalainen luxuselämäntyyli on saavuttamattomissa, syntyy kateus ja viha/elämän onni vaan kun ei synny materian omistamisesta, vaan on vähän vaikeampi juttu/elämän tarkoitus voisi olla rakkaus/saada rakastaa/tulla rakastetuksi/kuulostaa naiivilta/en tarkoita niinkään eros-rakkautta, vaan agape-, storge-, filia- rakkautta okei ja miksei erostakin avioliitossa, sitä sanaa ei Raamatussa edes mainita/ja sitäpaitsi amerikkalainen unelma on romahtanut/onnellisia koteja ja ihmisiä on siellä, missä on rakkkautta/kumpa Marx olisi käynyt sen hengellisen koulunsa vähän paremmin arvosanoin läpi/hän tunsi Raamatun

  VastaaPoista
 15. Oli meidän onnemme, että Putinin tarvitsema 'pikku sota' tapahtuu Ukrainassa. Vähättelemättä ollenkaan ukrainalaisten tavattomia kärsimyksiä. Aivan yhtä hyvin Putinin tarvitsema selkkaus olisi voinut tapahtua Baltiassa. Ei ole ollenkaan poissuljettua, että Baltia vielä joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäys Baltiaan on käytännössä hyökkäys myös Suomeen ja Ruotsiin koska Gotlanti ja Suomen etelärannikko ovat Baltiaan tehtävän vastahyökkäyksen ilmiselviä tukialueita. Näiden alueiden lentokentät ja satamat tuhotaan ehkäisytoimenpiteenä. Venäjä onkin jo toistuvasti harjoitellut hyökkäystä Gotlantiin. Kuka täällä asuu lentokentän tai sataman lähellä voi lisätä iltarukoukseensa rivin tai kaksi että Venäjän ohjukset osuvat maaliinsa eikä sen sivuun.

  VastaaPoista
 16. Baltiassa ei ole Venäjän laivasto-, tai sotilastukikohtaa. Eteenpäin Mannerheimin miekan viitoittamalla tiellä!

  Finnlands Lebensraum : das geographische und geschichtliche Finnland / Väinö Auer ja Eino Jutikkala ; als Sachkundiger in philologischen und ethnographischen Fragen: Kustaa Vilkuna

  Helsinki :Druckerei der Finnischen Literaturgesellschaft
  Ulkoasu: 154 s. :kuv., kartt. ;24 cm.

  Akateemikot kunniaan!

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Finnlands_Lebensraum

  VastaaPoista
 17. Batman seuraa tunnettuja latuja?

  Talvisodan jälkeen Jaakkola kirjoitti Suomen historiaa ulkomaisille esittelevän suppean esityksen Suomen historian ääriviivat, joka käännettiin useille kielille, sekä jatkosodan aikana presidentti Risto Rytin pyynnöstä niinikään ulkomaille suunnatun esitelmän Suomen idänkysymys, jossa pyrittiin historiallisella argumentoinnilla perustelemaan Suomen aluevaatimukset Itä-Karjalaan ja Kuolan niemimaahan.[1]

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Jalmari_Jaakkola

  VastaaPoista
 18. Tapahtumien historiallista taustaa avaa aivan erinomaisesti sotahistorioitsija ylen ajantasaohjelmassa http://areena.yle.fi/radio/2207060 alkaen kohdalta n 26:30 alusta. Antaa selitystä näille käsittämättömille tapahtumille. Kylmäävää asiaa monessakin mielessä.

  VastaaPoista
 19. Esimerkki suomalaisesta propagandasta
  Presidentti Rytin radiopuhe 26.6.1941

  Kansalaiset!

  Rauhaa rakastava kansamme, joka toista vuotta on jännittänyt kaikki voimansa äärimmilleen rakentaakseen maansa jälleen kukoistukseen edellisen sodan jäljiltä, on taas joutunut raa'an hyök­käyksen kohteeksi.

  Kansalaiset!
  Maamme on yhdessä Saksan sodanjohdon siunauksella aloittanut ristiretken länsimaisen sivistyksen puolesta. Suuren Johtajan suojeluksessa ovat pommittajamme sulkeneet Leningradin satamat lentomiinoilla. Urheat joukkomme ovat merellä rakentamassa miinasulkua, jotta voimme avustaa virolaisia heimoveljiä heidän urheassa taistelussa. Ensimmäiset sissijoukkomme ovat jo Tallinnan itäpuolella suorittamassa iskuja vihollisen selustaan.

  Saksalaiset joukot ovat saapuneet pohjoiseen, Jumalan kiitos, pyytämättä ja yllättäen.

  VastaaPoista
 20. -Kauhea mielikuva ja kylmät väreet Putinin puheesta, jos vaikka ottaisi meistä mallia miten naapuri voi auttaa.

  VastaaPoista