Sivun näyttöjä yhteensä

16. huhtikuuta 2014

Hullujen kanssaEn oikein tiedä, kannattaako hulluja katsella ja heidän juttujaan kuunnella.

Tuomioistuimessa ja kuulemma laajalti muissakin virkatehtävissä tuli vähän väliä vastaan kirjelmiä, joissa suurin osa sanoista oli alleviivattu kahdesti ja lauseet loppuivat kolmeen huutomerkkiin. Se ei ehkä käynyt ilmi, mitä kirjoittaja vaati. Perustelu oli kuitenkin, että arkkipiispa on kommunisti, tai vastaavaa.

Jo asianajajana joutui miettimään, mitä tehdä asiakkaaksi tarjoutuvalle, joka vaatii ”lain koko ankaruutta” WSOY:tä vastaan, koska johtaja ”Y. Antti Jäntti” suihkuttaa näkymätöntä kaasua ilmoittajan makuuhuoneen sähköpistorasioista.

Kun katsoo tämän jutun kuvaa, kieltämättä tuo pistorasia vaikuttaa vähän uhkaavalta. Pitäisi varmaan ryhtyä valokuvaamaan pistorasioita, pistokkeita ja katkaisimia. On se jotenkin pahaenteistä, että seinässä on reikiä, eikä kukaan tiedä, mihin ne johtavat…

Mies-Miina hoiti kansakoulun keittolaa ahkerasti. Joskus kuitenkin, ehkä kerran vuodessa, häneen iski levottomuus. Ennen pitkää hän ilmestyi nimismiehen kansliaan sanomaan, että valtio vainoaa häntä. Hänen mökkinsä yli lentää lentokoneita.

Nimismies oli riuska henkilö ja pitkään paikkakunnalla asunut. Hän oli soittavinaan puhelimella ja veivasikin keskukseen oikein kiukkuisesti. Miina ei ollut perehtynyt puhelimiin eikä osannut katsoa, oikeinko se Valtio tosiaan vastasi saman tien. Nimismies kuitenkin esitteli itsensä ja kivahti, että Miinaa ei sitten saa häiritä – onko selvä!

Nimismies oli myös taitava henkilö. Tietäen ettei Miinan lukutaito olisi kestänyt testaamista hän täytti kalastuskortin ja allekirjoitti sen komeasti, oikein heittäen pohkeen toisen polven päälle niin että saapasnahka välkähti, ja pani pään kallelleen kirjoittaessaan nimensä ja lisäsi alle asiaankuuluvan kiehkuran. Leimat (”Mitätön”) hän löi niin että kanslistikin kuuli, ja ilmoitti, että ei maksa mitään.

Asiakas oli tyytyväinen vuoden, tai ainakin puoli vuotta. Kyllä Valtiokin käsitti, ettei tätä ihmistä sovi vainota, kun nimismies sen kielsi.

Valitettavasti tarinan loppu on surullinen, koska aikanaan nimismies jäi eläkkeelle ja asioita alettiin hoitaa nykyaikaisesti. Tämäkin oikeuttaan hakeva kansalainen taisi päätyä Törnävälle.

Yhteisöstä oppii jotain olennaista, kun selvittää, miten se kohtelee hulluja. Ranskalaiset alkoivat käyttää uudelleen yli sata vuotta sitten hylättyä termiä ”hulluus” (la folie) kirjoittaessaan ilmiön historiasta. Nyt sitä esiintyy onneksi myös Suomessa (Pietikäinen, Hulluuden historia).

Jotkut korostavat tuolla nimityksellä, että hulluus on toisten eli ulkopuolisten arvio. Niin se on, mutta tuo ei ole kovin mielenkiintoista. Sekin on ulkopuolisten arvio, että joku on ”ryssä”. Tuota loukkaavaksi tarkoitettua nimitystä tarjottiin Länsi-Suomessa sotien jälkeen Viipurin läänistä tulleille, vain suomea puhuville luterilaisille.

Hulluus on ulkopuolisten käsitys ulkopuolisuudesta. Mitä muuta ”hulluus” oikeasti tarkoittaisi – toisenlainen, erilainen, eri mitoilla mitattava.

Se oli aikoinaan yllätys, että hulluja (dåre, Tor) ei ruotsalaisten eikä saksalaisten keskiajan lakien mukaan pitänyt tuomita kuolemanrangaistukseen. Juristien edelleen käyttämä selitys on hiukan epäilyttävä. Mieleltään hyvin vakavasti poikkeava ei kykene käsittämään syy-yhteyksiä eikä sellaista syyllisyyttä, joka voisi johtaa rangaistukseen. Tuo selitys, joka yleensä kelpaa opiskelijoille, avaa ikävästi rankaisemisen koko ongelmallisuuden.

Saksalaiset lienevät olleet ensimmäisiä Euroopan historiassa, jotka ryhtyivät järjestelmällisesti surmaamaan mielisairaita ja kehitysvammaisia. Tapahtumasarja on edelleen aika vaiettu. Joel Haahtela nosti sen upeasti esiin romaanissaan ”Tähtikirkas, lumivalkea” (2013). Tavallaan sitä lähelle oli tullut syystä jo klassikkona pidetty Grassin ”Peltirumpu”.

Olisi hullua ottaa kantaa siihen, miksi tuo saksalaisten toiminta tuntuu erikoisen puistattavalta. Esitän arvauksen. Tunnettu ilmiö ”pyhä hullu”, siis se, joka kiehtoi Dostojevskia niin kovin ja varmaan aiheellisesti, peittää puoliksi näkyvistä tunteen, että eräiden hulluus on toisten kyläläisten terveyden ehto. Itävä siemen ja koteloa muodostava perhosen toukka ovat selvästi hulluja. Niissä on ennennäkemättömän aineksia.


Kyllä; katselin eilen televisiota. Kukaan keskusteluun osallistuneista ei ollut hullu. Jotkut twiitit panivat toivomaan, että eräiden mielettömyys olisi ohimenevää.

43 kommenttia:

 1. Ei, en katsellut eilen televisiota. Oli se niin hullua.

  VastaaPoista
 2. Kyllä Johan Bäckman oli eilisen keskustelun ylivoimainen kunkku.

  Niin röyhkeätä sikaa ei löytynyt toista koko ohjelmasta.

  Tämä turvonnut sälli pystyy valehtelemaan ihan vaikka mitä paskaa ilmeenkään värähtämättä.

  Ryssien kannattaa maksaa dosentti desantti Bäckmanille juuri niin paljon kuin tämä propagandamaakari vain kehtaa pyytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Desantilla on niin paljon fyrkkaa massissa omasta takaa, ettei ryssän tai kenenkään mun tarvitse maksaa hänelle mitään. Aatteen palo ajaa miestä. En vaan tajua mikä tuo aate on. Jos on?

   Poista
  2. Oliko katkeroituneisuus ja turhautuneisuus sekä oman itsenkorostus, jotka ottavat aina milloin minkin aatteen ja sen fraasit. Tuollaisia Tukholman, Pietarin ja Brysselin tien kulkijoita on Suomessa aina ollut. Leino keksi heille hyvän nimityksen Räikkö Räähkä.

   Poista
  3. Nimi on oiva, mutta muuten vertaus ei tee oikeutta Räikkö Räähkälle, joka paljasti kyllä piilopirtit vainolaiselle, mutta "teki sen henkensä hädässä". Tuhoamisen nähtyään mies katui katkerasti ja katosi korpeen iäksi.

   Nämä nykyajan räähkät eivät osaa katua eivätkä hävetä, saati että katoaisivat mediasta.

   Poista
 3. Asiasta Venäjä-yhteydessä on varmaan vaikea sanoa viimeistä sanaa. Boris Godunovin loppukohtaus ja Shostakovitsin muistelmat täydentävät Jurodivyi-teemaa Dostojevskin jatkeena.

  VastaaPoista
 4. Eilisestä Venäjä-ohjelmasta; jos nyt ei seinähulluja ollut-niin ainakin aika liki! Fanaattisuus ja tietämättömyys on huono yhdistelmä julkiselle keskustelulle- esimerkinomaisesti nostaisin esille esim. ohjelmaan jostain syystä kelpuutetun taiteilijan, joka tuntui olevan pihalla kuin lumiukko, eikä edes osannut pitäytyä illan aiheessa. Desanttikin osoitti, hiiltyessään, oman henkisen tasapainonsa tilan.

  VastaaPoista
 5. Mitenj pitaa sanoa ruotsiksi "ryssa p..le" siis niin etta
  vaikutus olisi sama kuin talla suomenkielisella ilmauksella?

  VastaaPoista
 6. "Olisi hullua ottaa kantaa siihen, miksi tuo saksalaisten toiminta tuntuu erikoisen puistattavalta."

  Toinen arvaus: johtuisiko se siitä, että länsi-euroopassa oli omaksuttu jonkinlainen ajatus ihmisarvosta ts ajatus siitä, että ansioistaan, kyvyistään ja arvostaan yhteisölle huolimatta jokaisella ihmisellä on pelkän ihmisyytensä perusteella tietty itseisarvo. Tämän puki sanoiksi esim I. Kant katsoessaan, ettei ketään ihmistä saa käyttää välineenä. Natsit taas näkivät yksittäisen ihmisen ainoastaan Kansan osana ja tämän arvon siinä, miten hänen olemassaolonsa tai toimintansa palveli tuotaa Kansaa. Todennäköisesti tämä pitkä harha-askel pimeyteen puistattaa, varsinkin kun siihen osallistuivat lääkärit, joiden etiikka yleensä palvelee elämää lähes itsearvoisesti.

  (Neuvostoliitossa sama harha-askel tehtiin Luokan nimissä.)

  VastaaPoista
 7. "Mieleltään hyvin vakavasti poikkeava ei kykene käsittämään syy-yhteyksiä eikä sellaista syyllisyyttä, joka voisi johtaa rangaistukseen. Tuo selitys ... avaa ikävästi rankaisemisen koko ongelmallisuuden."

  Miki ihmeessä avaa? Jos henkilö ymmärtää syy-yhteyden ja tekonsa vääryyden, iksi häntä ei saisi rangaista lakien mukaan yhteisön parhaaksi?

  VastaaPoista
 8. "Mitä muuta ”hulluus” oikeasti tarkoittaisi – toisenlainen, erilainen, eri mitoilla mitattava."

  Onko tämä hieman romantisoiva näkemys. Kun henkilö on psyykottinen, hän kokee ulkomailman selvästi havaittavalla, yleensä itseään vahingoittavalla tavalla eri tavalla kuin muut (esim. kirjituksen harhat). Tuollainen tila paranee nykyään viikossa, parissa sairaalassa asianmukaisin psyykoosilääkkein lääkittynä. Sen jälkeen henkilö itsekin myöntää olleensa harhaitan.

  Kyllä tuon tilan erottaa runoilijoista tai neroista (esim. Eistein, joka näki ajan eri tavalla kuin muut).

  VastaaPoista
 9. Katsoin sen Venäjä-illan. Kyllä oli tuttu ilmiö tuo Bäckmanin (tai Batmanin, kuten meillä jotkut häntä kutsuvat) joukkue siellä. Bäckmanin teksti oli tuttu hänen esiiintymisistään Venäjän propagandaohjelmissa, missä hän on varsinainen ääriputinisti, enemmän näin kuin monet venäläiset putinistit. Mutta minua yllätti kuinka monta sellaista Suomesta löytyy ja vieläkin enemmän ihmettelin, että kaikki he olivat kutsuttu Ylen ohjelmaan. Olen tapaannut monta Venäjän venäläistä, olen rakastanut heidän naisia, en ole koskaan kuullut heiltä sellaista ärsyttävää propagandatekstiä kuin niiltä Suomen kansalaisilta siellä Bäckmanin olan takana. Minulle erittäin vastenmielinen joukko. Just sellaisia on ne putinistit täälläkin. Minusta he ovat kuitenkin Venäjälläkin vähän kummajaisia, jonka kanssa kunnollinen sivistynyt venäläinen ei ystävysty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristin käteni ja toivon, että siellä todella olivat kaikki meidän venäläiset putinistimme. Oikein kylmäsi, kun ajattelin, että onko heitä meillä jo 60 000... Miten suu sitten Suomessa pannaan, kun eilen nähtyjä nuoria kyrmyniska-putinisteja meillä vaikka 100 000 ja ne riehuvat Mannerheimintiellä ja päättävät pyytää Führer Putinia joukkoineen apuun, koska heitä vainoataan?

   Poista
 10. "Tunnettu ilmiö ”pyhä hullu”, siis se, joka kiehtoi Dostojevskia niin kovin ja varmaan aiheellisesti, peittää puoliksi näkyvistä tunteen, että eräiden hulluus on toisten kyläläisten terveyden ehto. Itävä siemen ja koteloa muodostava perhosen toukka ovat selvästi hulluja. Niissä on ennennäkemättömän aineksia."

  Saahan tämän postauksen mukaan blogikirjaan, viimeistään seuraavaan osaan.

  VastaaPoista
 11. Ja ihan p oli se Suomen median moittiminen, kun tietää mitä Venäjän kanavilta joka päivä tulee - objektiivisuuden prosentti poliittisissa kysymyksissä on siellä mikroobinen. Suomen kansalainen Igor puhui miten Suomen koulussa kasvatettaisin venäjänvihaa. Heh-heh. Kävin kaikki kouluni paitsi kaksi viimeista yliopistovuotta ensimmäisesta korkeakoulustani Neuvostoliitossa. Melkein kaikki tuntemani virolaiset vihasivat venäläisiä. En liioittele. Vasta itsenäisessä Virossa on tämä viha vähentynyt. Ketä pitäisi mun syyttää? Neuvosto-Venäjän koulun venäläisvastaisuutta? Naurettavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kaikki pojat maaseudulla vihaavat kouluissa ruotsinkieltä. Pakko mikä pakko inhottaa.

   Poista
 12. Niin,

  Vainoharhaiset ja mielenterveyspotilaat työllistävät tehokkaasti taloyhtiöiden isännöitsijöitä sekä vakuutusvirkailijoita.

  Pistorasioista puheenollen: Huonosti tehdyt höyrynsulut tai asennuksen yhteydessä puhkotut muovit saavat aikaan sen että pistorasioiden tienoilta taloon virtaa kylmää ilmaa kun huippuimurin panee päälle. Lisäksi jos talossa on vesikatteessa vuoto, vesi virtaa sisätiloihin useasti kattolampun johdon juuresta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoaksen opiskelijasoluasunnon pistorasiasta tuli tupakoinnin polttoa harrastavan savun hajua.

   Poista
  2. Oletko koskaan ollut naulaamassa runkotolppia, höyrynsylkuja, eristeitä, rakennuslevyjä ja niiden lomaan näitä pistorasioita? Sanon pitkästä kokemuksesta, että erittäin hankalaa on juuri se höyrysulku (=muovikelmu) saada kojerasioiden ja muiden upotusten kohdilla saada ehyenä säilymään. Vain silloin, kun huoneen pintamateriaalin alle viimeiseksi koolaukseksi naulataan mitallistettu 48x48 mm on kojerasia helppo naulata vaikka kahdella nelosnaulalla siihen kiinni (sitä varten on rasian taustassa naulakanavat) koska höyrysulku jää sen alle. Kojerasian syvyys on 47 mm. No, tässä sitten on se ongelma, että koska tila on 48 milliä, on 50 millisen eristeen asentamisessa taas omat paskamaisuutensa. Entinen "karkea" 50x50 eli kakkoskakkonen takaisin!

   Ja näitä milleistä kiinni olevia arkkitehtien y.muiden suunnittelemia rakenteita on vaikka kuinka paljon eikä niihin tavan timpurilla ole juuri mutinaa enempää sanottavaa. Yläkertojen "kottaraiset" varsinkin; voi pyhä Piru sentään millaista jälkeä suunnittelupöydillä aikaan saadaankaan!

   Kakkosnelosesta vestettynä viestisin suunnittelijoille siis, että pankaa mittoihni enemmän reiluutta, että isompikourainenkin TEKIJÄ pystyy tekemään.

   Poista
 13. Mitä mieltä Jukka Kemppinen on siitä, Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan skitsofrenia on yleisempää juurikin kirjailijoilla. Tähän liittyen pyysin prof. Matti Isohannilta kommenttiakin:

  http://www.skitsofreniayhdistys.fi/index.php/luovuus-ja-skitsofrenia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kysytty minulta mutta..

   Ruotsissa havaittiin että maanis-depressiivisyys(nyk. bipolaarisuus) ja skitsofrenia liittyvät toisiinsa, molempia tavataan luovilla ihmisillä ja geeniperimässä samaa pohjaa.
   Skitsofreniassa taitaa dopamiinia tulla aivoihin ylimäärin, samaa tulee Parkinson potilaalle lääkkeillä ja sitten voi alkaa luovuus yllättäen kukkimaan.

   M

   Poista
  2. En usko tuommoiseen yksinkertaistukseen että yksi välittäjäaine on luovuuden syy.

   Poista
 14. Taidan tykätä vielä vähän enemmän meidän kylän omasta rehvelistä, joka käytöksellään asettaa aina välillä peilin turhantärkeiden ihmisten eteen.

  VastaaPoista
 15. "katselin eilen televisiota."

  Toivottavasti tuollaista sirkusta, etten pahemmin sano, tarvitsisi enää koskaan katsoa. Ylipäänsä tuollaiselle aiheelle parempi formaatti olisi ollut 2-3 pätevää asiantuntijaa, joita ei olisi tarvinnut pitää kurissa.

  VastaaPoista
 16. Eikä Venäjä-illan aluksi joku kadunmies sanonut Putinista: ali-ihminen, joka olisi tavalla tai toisella tuhottava. En ollut uskoa korviani.

  Kanervan mielestä taas Irakin sota on niin kaukaista historiaa, ettei siitä kannata puhua. Onkohan.

  VastaaPoista
 17. Kanerva todisti olevansa valtiomiesainesta. Osoitti vakuuttavaa hermojen hallintaa ja esiintymistaitoa, kerta kaikkiaan.

  VastaaPoista
 18. "Maitotalomme" nuori isäntä oli Törnävän pitkäaikaispotilas, skitsofreenikko. Hän suhtautui minuun, kansakoululaiseen, aivan normaalisti päivittäistä maitohinkkiä talon navettakeittiöstä hakiessani. En vieläkään ymmärrä, miksi häntä pidettiin sairaana. Sotainvalidienoni on sittemmin haudattu Törnävän hautausmaahan...

  VastaaPoista
 19. Jostakin kumpujen yöstä pelmahti mieleeni Talvisota, kun Bäckman vaahtosi sitä suomalaista natsifasisti-soopaansa. Heikäläisethän ovat sitä mieltä, että Neuvostoliiton oli pakko hyökätä 1939, koska Suomi sitten jo 1941 liittoutui Natsi-Saksan kanssa - eli Suomen omaa syytä se oli.

  Juolahti mieleeni, että jos Suomi olisi 30.11.1939 ollutkin jo liitossa Natsi-Saksan kanssa, niin Talvisotaa ei olisi ikinä tullutkaan. Neuvostoliitto ei olisi uskaltanut silloin hyökätä.

  (Historiaa huterammin harrastaville tiedoksi, että vuonna 1939 oli Natsi-Saksa liitossa Neuvostoliiton kanssa, estäen kylmästi mm. kaiken avun toimittamisen Suomelle.)

  Mikään ole muuttunut: Venäjä ei uskalla hyökätä Nato-maan kimppuun. Venäläisiä kun on vain 140 miljoonaa, Nato-maalaisia Euroopassakin 450 miljoonaa ja Amerikassa 300 miljoonaa, ja aseita on riittämiin.

  Lopuksi tupsahti mieleeni, että EU-maiden kansalaisista 90 % asuu Nato-maissa. Me emme asu. Meidän kimppuumme Venäjä siis uskaltaisi hyökätä, jos aihetta ilmaantuisi. Hmmm... mitenköhän lienee... Venäjän Äänen mukaan Kiovassa on vallassa natsifasistijuntta ja meillä isoin hallituspuolue on täynnä Naton käskyläisiä...

  VastaaPoista
 20. Huumori on hyvä keino käsitellä myös hulluutta, tai eritoten sitä. Lievä ironiakaan ei liene haitaksi, mutta on varottava menemästä parjauksen puolelle. Eivätkä hulluusvitsit kaikkia muutenkaan naurata vaikka kuinka huumorilääke olisi tarpeen.

  Asianajaja, tuomari, juomari, nimismies, lääkäri, hevosenhoitaja, lampuri, leipuri, kauppias ja tuhannet muut ammatinharjoittajat voivat töissään tai vaikka kadulla kävellessään kohtaamiensa hullujen henkilöiden jututtamisen jälkeen mennä kotiinsa, naureskella vähän aikaa tapaamiselleen ja sitten unohtaa koko juttu. Toisin on hullun omaisen laita joka jakaa elämänsä aivoistaan/mieleltään sairastuneen (=hullu) kanssa.

  Siinä herkiävät pistorasiat naurattamasta. Saatika että niitä alkaisi valokuvailemaan tämmöisistä seikoista juolahtaneen idean takia jos niiden kautta ovat pataljoonien vahvuiset enkeli- ja jeesulaumat CIA:n ja KGB:n vakoilijat vanavedessään sisään kuukausi ja vuositolkulla rampanneet. Ja varsinkin, jos se hullu omainen ei niitä osaa poies ohjastaa.

  Yllä mainitun "Batmanin" kaltaisista viisaista hulluista voi sanoa, että niille yhteiskuntien murroskaudet ja konfliktit ovat kuin diagnosoidulle mielisairaalle vuodenaikojen vaihtelut: Vaarallista yhtä kaikki.

  VastaaPoista
 21. Ad Omnia: - minäkin ihailin Ilkka Kanervan taitoa ja hermoja. Ei tuollainen ole helppo sauma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo paikka vanhalle Tehtaankadun ja Teiniliiton konkarille. Dosenti olisi voinut kehua Kanervan suhteita Neuvostoliittoon. Teiniliitossa taisi olla paljon pahemmat hulinat kuin televisiossa?

   Poista
 22. Ad Omnia: - lisään vielä vanhan hokeman, jonka kokemus tuntuu vashvistavan todeksi: hullut pitävät itseään viisaina, viisaat eivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö rajatapauksia huomioda? Entä ironinen itsensä halventaminen. Miten Kemppisen itsensä laita on maan virallisena viisaana?

   Poista
  2. "viisaat eivät"

   Aivan keskustelun vuoksi, onko se sitten ehdoton viisauden merkki, että pitää itseään hulluna/tyhmänä. Kyllä meillä sosiaalisena lajina on tietty, riittävän tarkka käsitys siitä millaiset ominaisuutemme ovat ja mitä muut laumamme jäsenet ne kokevat. Jos tuo käsitys poikkeaa riittävän paljon muista, voi kyse olla "hulluudesta".

   Em. ei sulje pois sitä, ettei mielestään viisaan ole moraalisesti hyvä olla liian täyttä itseään (vrt Sokrates) ja ettei sanonta kuvaa hyvin vakaville mielenterveyshäiriölle tyypillistä sairaudentunnon puutetta.

   Poista
 23. Hassua kyllä en katso televiisoria vaan luen Kjell Westötä. Hägring 38, ja kaihdan ajatusta että tässä olisi jotakin symboliikkaa.

  VastaaPoista
 24. .Skitsofreeninen mielisairaus on unen ja valveen välitila. Sairas ei ikäänkuin pääse heräämään painajaisestaan, Hän, varsinkin aiemmin ennen nykyisiä neuroleptejä, pyöri kuin lentohiekassa asti-ja ajatushäiriöineen. Ja ennen kaikkea tahdottomana ja korkeamman asteisten tunteiden totaalisesti kadottua eli yhteisöstä eristettynä ja alistettuna kummajaisena.. Potilaalla tuli lopultakin tunne, ettei
  saanut elää eikä saanut kuolla.

  VastaaPoista
 25. Huumorintaju antaa suhteellisuudentajua. Tunnen vaikean sairauden, skitsofrenian, kanssa eläviä. Heillä kaikilla on tallella kyky huumoriin, suurista kärsimyksistään huolimatta. Arvostan suuresti senkaltaisia ominaisuuksia ihmisessä. Emme aina tule ajatelleeksi kuinka tärkeä asia huumorintajuisuus olisi/on monien muidenkin, vaikeiden tilanteiden laukaisijana.

  VastaaPoista
 26. Hulluuden lajeista pelottavin on tarttuva joukkohulluus.

  Hul Lu Tuttaa

  VastaaPoista
 27. Kohta kajahtaa, Yle Radio 1
  19.03 Johann Sebastian Bachin Matteus-passio.
  Carolyn Sampson, sopraano, Damien Guillon, kontratenori, Maximilian Schmitt ja Benjamin Hulett, tenori, Thomas E. Bauer, baritoni, ja Peter Kooij, basso, sekä Collegium Vocale Ghent, Alankomaiden kansallinen poikakuoro ja Concertgebouw-orkesteri, johtajana Philippe Herreweghe. - (Äänitetty Amsterdamin Concertgebouw'ssa 13.4.2014). - Toimittajana Ville Komppa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan kiinnosta! TV1:llä tulee samaan aikaan Dannyn 50-vuotisjuhlakonsertti.

   Poista
  2. Danny on jo vuodet laulanut playbackinä. Hän siis seisoo lavalla ja aukoo suutaan. Stemppiä sen kanssa...

   Poista