Sivun näyttöjä yhteensä

7. huhtikuuta 2014

Mukana kuvassaKuvassa on kokenut valmentaja, joka jo on valanut suuresti uskoa useisiin tämän sukunimen käyttäjiin.

Toinen mielenkiintoinen nuorison edustaja, ei sukua tosin, on tämä Jyrki Katainen.

Minun on pakko kesken taiteellisten pohdintojeni keskeyttää välikysymyksellä.

Miksi kukaan ei ole esittänyt omaa arvaustani vaikeasti tulkittavan tapauksen eli eroamisilmoituksen taustasta? Miksi?

Ei hullukaan ryhdy kalastelemaan EU:n piiristä virkaa eroavana pääministerinä. Se on niin heikko lähtökohta verrattuna pääministeriin. EU:n piirissä vakavasti otettavia lupauksia korkeista viroista ei kannata edes kuunnella. Niillä ei ole suurta merkitystä. Virkoihin ei missään tapauksessa valita parhaita kykyjä, vaan valtioiden ja puolueryhmien pelitilanteen kulloinenkin tulos. Prosessi on tuottanut ja tuottaa yllätyksiä. On se siinä mielessä demokraattinen.

Miksi Katainen menisi ehdoin tahdoin ”asuntoloukkuun”. On ihmisiä, jotka myyvät asuntonsa ja ryhtyvät sen jälkeen katselemaan uutta. On toisia, jotka ostavat asunnon edes selvittämättä, löytyykö ketään, jolle myydä entinen. Nuo ihmiset ovat mielettömiä. Heille kertyy yleensä suuria tai erittäin suuria vaikeuksia.

Nyt arvellaan, että taitavaksi tunnettu henkilö olisi sanonut itsenä irti ryhtyäkseen katselemaan uutta hommaa. En ole kuullutkaan vastaavasta. Jos jokin tilanne on näyttänyt tältä, se uusi tehtävä on ollut valttikorttina hihassa. Jos Kataisen katse on EU:n ja sen järjestöjen tai sitten YK:n suunnalla, menettelytapa olisi jo todiste siitä, ettei hänestä ole tuollaisiin tehtäviin.

Vielä kerran – Max Jakobson olisi eronnut YK:n suurlähettilään virastaan ryhtyäkseen kampanjoimaan pääsihteerin virkaa? Haloo!

Tosin se valitettavan englantilaisen näköinen nainen (Catherine Ashton) lienee monien mielestä jo epäonnostunut ulkopoliittisessa tehtävässään tai – se on ratkaisevaa – osoittautunut vähäpätöiseksi eli köykäiseksi.  Suomen olisi liityttävä Tanskaan, Belgiaan, Hollantiin tai Luxemburgiin, jolloin Tuomiojasta tulisi välittömästi EU-ulkoministeri.

Katainen pyrkii Suomen tasavallan presidentiksi.

Tämän ajatuksen hän kiistä, kun joku sen vihdoin esittää. Sauli Niinistö suuttuu. Yksi ja toinen itkee. Muutama kiroaa.

Seuraavat presidentinvaalit ovat 2018, jolloin Niinistö on 70. Katainen on silloin 47-vuotias. Lukija voi itse miettiä, jatkaako Niinistö. Ahtisaari oli 62 kautensa päättyessä ja Mauno Koivisto 70. Relander oli 48 ja Ståhlberg 60. Muiden virasta siirtyminen tapahtui poikkeuksellisissa oloissa. Kekkonen siis istui 82-vuotiaaksi, ja loppu oli tunnettu. Mannerheim oli sodan päättyessä 77-vuotias.

Jos Niinistö jatkaa, mikä on nyt ajatellen täysin mahdollista, Katainen olisi ajolähdön aikaan eli toisen kauden päätyttyä vasta 53!

En lainkaan tunne Niinistöä. Hänessä näyttää kuitenkin olevan sama piirre kuin Tarja Halosessa, jota osaan paremmin arvioida. Harvinaisen lahjakkuuden helposti huomaamatta jäävä merkki on kyky oppia, kehittyä. Niinistö oin pärjännyt paljon paremmin kuin olisi voinut kohtuudella odottaa. Samalla presidentti-instituution merkitys on jatkuvasti noussut. Äänestäjät ovat luullakseni lopullisesti kävelleet perustuslakiasiantuntijoiden yli. Tasavallan presidentti on paljon muutakin kuin arvojohtaja. Ukrainan kriisi ja Nato-kysymys ovat muuttaneet tilanteen ratkaisevasti. Ulkopolitiikalla on merkitystä, ja jokainen äänestäjä käsittää sen. Perussuomalaisten kätketty viesti oli, että ulkopolitiikalla ei ole merkitystä koska muita maita ei oikeastaan ole olemassa; he kannattivat entistä suhtautumista Venäjään ja uusien avauksien varomista, itse asiassa eräiden purkamista. Eikä Natoon pitänyt mennä.

Tuo ei ollut moite. Hyvin harva osasi ennakoida Neuvostoliiton romahdusta vuonna 1991 ja Venäjän romahdusta vuonna 2018. Kaikki viisaat odottivat Neuvostoliiton romahtavan 1919 ja Saksan 1933 tai viimeistään 1940. Englanti todistettiin sammuneeksi valtioksi 1939, ja todistelijoina olivat etenkin amerikkalaiset.


Ennustaminen on siis pelleilyä. Eli Suomessa ei pääse presidentiksi pääministerin tehtävistä, joissa tulee taitoa ja vihollisia. Kysykää Lipposelta. On mentävä Eurooppaan – ei kuitenkaan komissaariksi. Kysykää Liikaselta.

20 kommenttia:

 1. "Ei hullukaan ryhdy kalastelemaan EU:n piiristä virkaa eroavana pääministerinä."
  Üksi tällä puollen Itämeren just ryhtyi. Kaikkein pitkäaikaisempana pääministerina Euroopan ennätyksen tehnyt Ansip teki just ja aikoo just sitä, mitä tässä puhuttiin Kataisesta. Mitä tämä merkitsee? Virossa tekee asian vieläkin oudommaksi se, että pääministeripuolueella, joka on tällä hetkellä ylivoimainen parlamentissa, ei löytyy murrosian lävinneitä pääministeriehtokkaida ja Ansipin seuraajaksi tuli lapsi joka puhuu niin kuin mä koulussa luin opettajalle luokan edessä runoja.

  VastaaPoista
 2. Mitä tiedämme Niinistön ja Kataisen puheväleistä ?
  Suomalaisesta omertasta tietokirjapäivillä viime elokuussa puhuttaessa puolivallattoman presidentin pitkästä kiristä Mäntyniemeen teoksen tehneen Risto Uimosen mukaan emme juuri mitään. Vallitsevan vaitonaisuuden takia. Samassa tilaisuudessa kävi ilmi, kuinka moni Nallen pelikaveri vaikeni Wahlroos-teoksen tekijöille.
  Ehkä raukkamaisesti eroava pääministeri lähti pitkälle kirilleen. Päätettyään ensin ettei perusturvaa koroteta toisin kuin kansanedustajien tai virkarälssin palkkoja.
  Ja mitä virkaa on presidentillä ?
  Tarvitsevatko nukkekuninkaitaaan ylläpitävät Ruotsi tai Britannia presidenttiä ottaessaan kantaa Ukrainan kriisiin tai Natoon ? Miksi pönkittää, kuin blogisti, presidentin instituutiota Venäjän tapaan ? Olemmehan jo ulkoistaneet ulkopolitiikkamme EU:lle. Enimmissä EU:n osavaltioissa pääministeri on keskeisin peluri päätöksenteossa. Haittaako lautasetta Brysselissä jäävän presidenttimme varjo pääministerin ulkopolitiikan tekoa ? Ja puhevälit ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauli Niinistö oli Nalle Wahlroosin pelikaveri. Niinistön toinen kausi voi hyvinkin kaatua Nallen miljooniin. Kansalle Sauli saarnaa, kohtuutta johtajien palkkoihin, mutta mitä tekee Nalle kavereineen? Ehkä Sauli on hieno lavastus? Ainakin Pekka Haavisto oli täydellinen lavastus.

   Poista
 3. Niin makaa kuin petaa. Minkä paikan Katainen on itselleen petannut?
  Mielestäni ei näitä julkisuudessa esillä olleita, vaan EVM:n jonkin asteen postin.

  EVM:n, joka yhtiömuotoisena jäsenvaltioiden omistamana laitoksena ei
  ole tilivelvollinen tekemisistään Euroopan parlamentille ja järjestelmällä on syytesuoja.

  VastaaPoista
 4. Osuva kuvavalinta eliitin dilemmaan: kansaa ei voi vaihtaa, mutta voiko vaihtaa kansan kielen? Ilmeisesti niin voi ainakin luulla muodostamalla kansan käsityksen kuuntelemalla sellaisia, joilla on luontaisista syistä vähäisimmät edellytykset ymmärtää asiaa, esim. päiväkotilapsia ja ns. toisenlaisia frendejä.

  VastaaPoista
 5. Tulihan se sieltä, kun vähän vonkasin! (onko verbi oikein?)
  "Katainen pyrkii Suomen tasavallan presidentiksi." Kemppi osaa ajatella... napaansa pitemmälle! Ja kun -18 tai -24 menemme äänestämään (menee ken elää?) valittavana ovat Katainen ja Liikanen? Onhan Erkki ollut kasvamassa korkoa demareille Suomen Pankissa vai onko silloin jo lihonut "liikaaseksi"? Haaviston momentum jo meni ja pikku-Niinistöstä (Ville) ei kyllä ole pressaksi ja naisia en osaa ajatella... siis siihen virkaan.
  Onko näillä arvailuillakaan sen suurempaa väliä, vaan minua ainakin viehättävät enemmän, kuin läskikapinoista lörpötys.
  Kiitoksen kera: pekka s-to.

  VastaaPoista
 6. Miksi Max Jakobson olisi luopunut suurlähettilään taloudellisista edusta? Max Jakobsonin kirjan Paasikivi Tukholmassa, perustuu aika pitkälle Juhani Suomen ulkoministeriössä tekemään arkistotyöhön, Juhani Suomen palkkiorahat tulivat EVA:n kassasta. Jakobsonin toimista Suomen valtion rahapumpun juuressa, Katso; Tapaus Jakobson, Sakari Määtänen.

  Komissaarin taloudelliset edut ovat paremmat kuin Suomen pääministerin, PR-miehenä voi keskittyä tallettamaan joka kuukausi omalle pankkitilille 15.000€.

  VastaaPoista
 7. Ei myö kysytty ku myö ei ehitty...

  Kennetyksi kennetyn paekalleko se?

  I H

  VastaaPoista
 8. Muuten kelpo arvailua, mutta jos tähdätään presidentiksi vuonna 2018, ei lähdetä julkisuudesta vuonna 2014.

  Olemme siis alkutilanteessa: joko Kataiselle ovat eu-päättäjät luvanneet jonkin viran tai sitten hän todella aikoo komissaariksi. Parempi komissaarikin kuin kansankomissaari (meidän muiden suomalaisten kannalta).

  VastaaPoista
 9. Minä tahon työväen miehen johtopaekalle. Sillä ei tuu pää kippeeks ja koprat tottunu käsipäiväätä sanommaa. Kansanruoka kaupassaki näjin, nyt ei oo näkyny. Onko se, tekkeekö se mitä? Ehokkaaksi iliman muuta!
  I. H.

  VastaaPoista
 10. Katainen on velkainen mies, totta hitossa hänellä on jo tiedossa seuraava duunipaikka. Ei kukaan luovu noin hyväpalkkaisesta duunista vapaaehtoisesti ilman että taloudellinen puoli on turvattu vuosiksi eteenpäin. Joku hyväpalkkainen pesti miehelle on luvattu. Siksi piti erota kun muuten olisi menneet duunit päällekäin. Ihan loogista.

  VastaaPoista
 11. Paljon on puhuttu Kataisen väsymyksestä - jossain tai toisen yhteydessä uskallettaisiin sanoa jopa burn-outista. Eivätpä viime viikon Pressiklubissakaan uskaltaneet kuin vihjata ja viitata huhuihin. Se on säilynyt Kekkosen ajoista, että presidentin tai pääministerin terveydentilasta ei ole sopivaa arvailla eikä lähellä olevien ja asiasta tietävien kertoa.

  Muutoin Niinistön ansioista presidenttinä: Paavo Väyrynen olisi pärjännyt yhtä hyvin. Eikä tämä ole kehu kummallekaan. Enpä muista mitään seikkaa, josta Niinistö olisi jäänyt mieleen. Siinä katsannossa toiminut hienosti osoittamassa presidentti -instituution tarpeettomuutta. Eli, onko onnistunut väärässä tehtävässä?

  P.S. Kuuntelen juuri Niinistön sanoja Ylen uutisissa. Onko tarkoituksena olla kansainvälisesti muka kriittinen, mutta kotimaan väestöä rauhoittava isähahmo?

  VastaaPoista
 12. Niinistö on kyllä näkymättömin presidentti miesmuistiin. Mitä hän on tehnyt presidenttiaikanaan? Mistä hänet tullaan muistamaan? Onko meillä edes presidenttiä?

  VastaaPoista
 13. Lipponen on oppikirjaesimerkki todellisuudentajun menettäneestä. Niin voi käydä jos tuhoaa talouspolitiikallaan kansantalouden samalla haalien itselleen omaisuutta ja on saanut "puolueelta lähes kaiken". Kyynel. Kyllä se 6 % osoitti että Kyllä kansa muistaa

  Katainen taas ei ole mikään ruutipipo. Mies on oikeasti tyhmä kuin saapas, mutta osaa esiintyä ja vain sillä on politiikassa merkitystä.

  VastaaPoista
 14. Lyhyt Rehnin nykyisen komissaarin paikan täyttö, sitten Siilinjärven urheilukentän varustehuoltoon luistimenteroittajaksi ja kesäisin maaliverkkojen paikkuuseen.Maalien teossa läpimenneet pallot edellyttäväät laaja ompelutyötä.

  Ei kai blogisti nyt vihjaa, että Sauli Niinistö olisi sittenkin sen selvääkin selvemmän kuuden vuoden vaalikampanjan käynyt, vaikka itse sen jyrkästi kielsi. Ei enää mikään puolivallaton Storyvillessä notkuja, vaan ilmiselvä valtio- ja suurmies.

  VastaaPoista
 15. Joku lähtee pois siksi, että haluaa pois siitä missä on. Se on yksi parhaita syitä lähteä, varsinkin, jos on ollut pitkään paikallaan. Kaikessa ei ole aina salattua pyrkimystä, yksinkertaisia asioita esiintyy yllättävän paljon tässä ihmisen maailmassa.

  VastaaPoista
 16. "Ennustaminen on siis pelleilyä"
  jos kukin puhuu vain puolestaan, niin kai vain teille joita ei ole armoitettu.
  tuliko maailmanlaajuinen englanninkielinen nuorisokapinaliike kenties yllätyksenä?
  Ketkä tiesivät sata vuotta sitten medikalisaation tulevasta voittokulusta maailmassa?
  jahkataan vain näiden maasotien ja jos jonkin sortin nujakoiden kanssa.

  VastaaPoista
 17. Pikkasen googlasin.Ensin Tuomioja:
  "Ensimmäisessä tavoitteessa uskottavuus meidän kapitalistisessa markkinataloudessamme on pitkälti ns. markkinavoimien ja luottoluokittajien silmissä määräytyvä asia, jolla ei välttämättä ole yhteyttä todelliseen velkakestävyyteen ja vakauteen. Uskottavuutta voidaan näissä oloissa joutua hakemaan myös keinoilla, jotka ovat toisen tavoitteen eli kasvun ja työllisyyden kanssa ristiriidassa. Tätä päätökseen liitetty kasvu- ja työllisyyspaketti kompensoi vain osittain, kuten näkyy esim. siinä miten liikennerahoja leikataan yhtäällä ja lisätään toisaalla."

  Sitten Eduskunnan virkasivulta:
  "Toinen keskeinen kehysriiheen liittyvä aihe oli talouden investointien ja kasvupakettien suuruudet. Kehysriihessä hallitus linjasi valtionyhtiöiden myynnin osuuden määräksi 1,9 miljardia eroa, josta 1,3 miljardia käytetään valtionvelan lyhentämiseen ja 600 miljoonaa euroa investointien tukemiseen. Oppositioryhmät toivoivat suurempaa europanostusta kasvurahastojen käyttöön."

  Sitten Uolevi Lehtinen,liiketaloustiede:
  "Koulutus, tutkimusyhteistyö, tiedon vaihto ja käytännön kokemuksen karttuminen ratkaisevat paljolti yritys- ja tuotekohtaisen liiketoimintaosaamisen. Onneksi hallituksen viisivuotisessa koulutuksen lisäysohjelmassa aiotaan kouluttaa lisää 1050 kauppatieteilijää, 500 juristia ja 300 ict-osaajaa. Mutta myös liiketoimintavalmiuksia lisäävää täydennyskoulutusta ja harjoittelua pitäisi tehostaa.Hallituksen kehysriihessä päätetyn sopeutuspaketin kokoluokka ja etupainotteisuus vaikuttavat hyvin harkituilta. Valtion omaisuutta myydään, tarpeettomia yritystukia karsitaan ja kasvupakettikin saatiin."

  Sitten Winston Churchill.
  Pääministerikisassa 1951 hän esitti ylivoittojen (= suhteessa korko+riski arvioharkintaan) verottamista sotavarusteluteollisuudelta, joka sodasta oli hyödyt kerännyt. Suomessa 2014 voisi konfisoida kansallistehtaiden myyjiltä likaiset rahat. Churchill voittikin Atleen, joka säilyttämällä sodanaikaiset lupaukset ja valtiokoneiston ohjausaseet oli jo kerinnyt lyödä pohjat myös rauhanaikaiselle kansalaisuudelle ja työmobilisaatiolle, ns.hyvinvointiyhteiskunnalle,työn ja ihnimillisen elon elää täysillä.

  Ai, mitenkäkö sotavelkainen yhteisö pani opettajat ja lääkärit töihinsä kun työvelvollisesta luovuttiin ja aletiin maksaa palkaakin? Helppo nakki. Bank of England ostaa kansalaisilta ja pankeilta niille kertyneet sotaobligaatiot ja painaa tilalle puntia. Sen jälkeen valtio on velkaa valtiolle ja valtio on saamassa valtiolta. Päittäin.

  Parempaa on tulossa. Telegraphissa EKP:n tulevaa rahatsunamia arvellaan vihdoin toteutuessaan New Deal sorttiseksi -ja Saksa / Japani sorttiseksi 1930-luvulta- että vuodatetaan uusi vasta printattu eli tilibitattu fyrkka superratojen juoksuttamiseen siksak Eurooppaan läpi ja Suomenlahden ali, otetaan opettajat töihinsä, pannaan taiteilijoille rahaa taskuun ponnistella ilmoille produktioitaan. Näinhän Franklin Roosevelt karkotti pelon ja lamaantumisen Yhdysvalloista ja vielä voitti maailmansodan materiaalikilvan.

  Ihmisten eli järjenkäytön asioita. Pitäisi vaan edetä siitä viikkorahamuistosta funtsimaan mistä se iskä sen femman otti,puustako ja sittenhän ne oli varistettu. Vai olisiko jotain salaperäisempää ?Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 18. Mittee se Jöstetti? Ihalaisen Late resintenksi! Onko selevä! Joutavata höpötystä...
  I.H,

  VastaaPoista
 19. "Ei hullukaan ryhdy kalastelemaan EU:n piiristä virkaa eroavana pääministerinä."

  Sallittanee valistunut arvaus: kyse on siitä, että Kokoomuksen sisäpiirissä (=tulevat puheenjohtajat) on sovittu, että Katainen eroaa ja tuleva Kokoomuksen pääministeri nimittää hänet Suomen komissaariksi: Järjestelyn edut: em. komissaarin tehtävä hakkaa mennen tulleen tulevan hallituksen valtiovarainministerin tai - vielä pahemmin käyden - oppositiojohtajan hommat. Tuleva puheenjohtaja-pääministeri taas saa vuoden aikaa vakuuttaa kansan omista kyvyistään. Lisäbonus: tyylipisteet siitä, ettei tarvitse itse itseään komissaariksi nimittää - liekö tuollaisessa jopa laillisuusongelmia. Itse päättelin tuon kuvion Kataisen reaktiossa Urpelaisen irtiottoon: tarkoitus oli pelata aikaa.

  VastaaPoista