Sivun näyttöjä yhteensä

11. marraskuuta 2012

Lievää törkeämpää propagandaa

En saa Microsoftilta aineellista enkä aineetonta taloudellista sen enempää kuin muutakaan etua. Periaatteessa suhtaudun koko jättiläisyhtiöön kireästi, samoin kuin Appleen, vaikka jälkimmäinen on verrattomasti etevämpi mielistelemään yleisöä ja kätkemään tuotteittensa ylihintaisuuden.

Jos joudun valitsemaan suden ja karhun välillä, valintani on jänis. Mutta käytännön syistä jänistän Linux-pohjaisia ratkaisuja.

Tosin syyllistyin sadatteluun vain joitakin päiviä sitten. Minulta meni puoli päivää ymmärtää, että hieno skannerini (joka imeskelee nytkin dioja kelkasta hyvällä menestyksellä) suostui toimimaan vain 32-bittisen Windowsin kanssa, vaikka käyttöohjeessa kehuttiin että Windows 7 –yhteensopiva. (Useimmat seiskan ajurit toimivat nikottelematta kasissa.) Windows Home on 32-bittinen, mutta vuosikausia käyttämäni Windows Professional 64. (Jos minulla olisi Linux, tuskin tässä skannailisin.)

Ratkaisu oli vaimon läppäri. Sillä taas 2500 dpx on enemmän kuin tarpeeksi.

Mutta Bill Gates hei – en kanna kaunaa, ainakaan paljon. Se Windows 8 on selvä parannus. Olen hyvilläni selvästi nopeammasta käynnistymisestä ja selvästi sutjakkaammasta toiminnasta. Kun on auki kymmenenkin Firefoxin lehteä ja Photoshop, ja kun vielä retusoi kuvia, sitä nopeutta osaa arvostaa. Ei tarvitse odotella valikkoja eikä laatikoita – normaali keinoni epäpuhtauksien poistamiseen edellyttää layeria (lighten) ja parinkin filtterin käyttämistä ovelin säädöin. Ne kuvat ovat teknisesti aika monenkaltaisia. Joissakin oranssi on ottamassa ylivaltaa, joissakin taas maisema sinertää liikaa jne.

Vanhana sitä on yhä riipuvaisempi mielettömistä tottumuksistaan. Haluan aamulla kello 6 kahvin ja piipullisen seuraksi sekä Hesarin digiversion että käsityksen uutisista yleensä ja lisäksi sään ja ennakkovaroituksen päivän menemisistä.

Nythän on niin että rumaksikin haukuttu Windows 8 Metro, josta siis pääsee yhdellä painalluksella tutulle työpöydälle, sallii kiukuttelematta räätälöinnin. Minulla on siinä Ilta-Sanomat, josta näen, minkä verran tuttuja on tänään vapaalla jalalla, Wikipedia, sanakirja, kirjoissani olevien ihmisten yhteystiedot ja muuta.

Yksi tiili vie Windowsin kauppaan, jossa on vastoin odotuksia aika runsaasti ilmaista aineistoa. Kun sitten tulee aika ruveta sorvaamaan sanoja, esimerkiksi Wordin kuvake avaa suoraan ohjelman niin että pääsen jatkamaan siitä, mihin eilen jäin.

Tätä kaikkea voisi sanoa pikkupelleilyksi, jota ilmankin tulee toimeen. Näin on ilman muuta. Toisaalta me, laiska ja lihava luokka, panemme rahaa mukaviin kenkiin ja sopiviin alushousuihin. Jotkut ihmiset saavat palkkansa ergonomian (vanhentunut sana) tai käytettävyyden kehittämisestä. Minulle on aika selvää, ettei ole erikoisen viisasta pitää painavinta valumetallipataa alimman kaapin perällä, jos sitä käyttää usein. Kun Martti Mäntylä tulee kylään, on oikein kätevää, että erikoiskahvini (Heavy Duty Industrial Use) ovat toinen vaimon perinnäksi saamassa nelikulmaisessa Paula-peltiölkissä ja Cafe Parisienne yhtä vanhassa pyöreässä tölkissä ja suodatinpussit niiden vieressä.

Rohkenisin väittää, että tietokoneen käytössä on näitä samoja piirteitä. Ei ole aivan yhdentekevää, että asiat ja ohjelmat ovat käsillä.

Tottakai jokainen pystyy avaamaan tai pitämään auki Economistin ja Guardianin ja ties vaikka mitä verkkosivuja, mutta minusta on reteetä, että suoraan startista saa auki 24 englanninkielistä sanomalehteä -  ja pasianssin.

Pasianssi kuuluu aamuun. Pysyn uskollisena Pretty Good Solitairelle, koska Triple Yukon on mennyt 538 kertaa peräkkäin läpi. Valitse sinäkin pasianssisi. Se kertoo onnesi. Mutta harkitse nimettömän uhkauskirjeen lähettämistä valmistajalle. Nämä apusovellukset ovat eräin osin liian alkeellisia. Starttivalikkoa voi muuten kasvattaa vapaasti, koska siinä pääsee liikkumaannäppäimistön nuolella ja PgUp ja PgDown -näppäimillä. Ja lisäsovellusgten ostaminen käy epäilyttävän helposti.

Lisäksi on sikamaista, että Free Cellistä, joka on pelastanut maailmassa niin monta kokkousta, täytyy nyt maksaa!

25 kommenttia:

 1. Miten niin tuskin skannailisit?
  Tässä tulee taas kerran eteen se, että sanotaan "ei se toimisi kuitenkaan", vaikkei ole edes vaivauduttu kokeilemaan.

  Voin kysymättä kertoa, että viimeksi skannasin Linux-distroa ajavalla koneellani tasoskannerilla kuvia tänään, sunnuntaina.
  Alunperinkin skannerin käyttöönotto oli hyvin samanlaista kuin sitä edeltäneenkin; usb-piuha kiinni ja ennen kuin ehdin kääntää katseeni ruudulle, oli siellä jo valmiina odottamassa SANE-skannaussofta.

  Ei tarvinnut asennella ajureita, saati sitten metsästää moisia. Kaikki oli valmista kun SANEn laittoi.

  Firefox-vinkki, alunperin nimellä panorama-tunnettu ominaisuus, nykyään tab groups: Aukeaa kun painat ctrl + shift + e. Tai sieltä pikkuruutujen näköisestä kuvakkeesta jos on jossain esillä.

  http://support.mozilla.org/en-US/kb/tab-groups-organize-tabs

  Itselläni on sata, joskus parikin sataa välilehteä auki ja sinne jätettynä, ryhmitellen käytön mukaan. Hyvin kätevää ja eliminoi turhat bookmark-rallit.
  Samoin kun firefoxin sync on käytössä, niin samat tabit niin pöytäkoneella, etänä muualla, läppärillä kuin kännykässäkin.

  Uutisten lukemiseen ja yleensäkin kaikkeen seuraamiseen edelleen suosittelen: Google Reader.
  RSS-syötteet kun saa ihan itse valita, eikä mikään algoritmi valikoi siellä suositusten tai muun puppulistan mukaan.
  (Economist, guardian jne löytyvät kyllä sinnekin, helposti.)

  VastaaPoista
 2. Eipä tule muistin puoliintumisaikana mieleeni kolkompaa kohtaloa kuin vanginvartijan, minä jos kuka tarvitsisin Free sellistä kansanliikettä tuekseni, Holger jankkasi mielentilansa kierittelemänä tuttua uomaansa. Paitsi sivuosa surkeassa ö-luokan grillerissä, Holger hörähti ja tyytyväinen virne sai hänen suupielensä venymään korvasta korvaan. Holger näetsen selaili joskus yövalvojana ollessaan kioskikirjallisuutta ihmetellen kuka niitäkin viitsisi lukea. Sellaiseen tyyppiin nähden olen tuplaonnen porilainen, Holger ajatteli ja muistot Porissa vietetyistä aurinkoisista lapsuuskesistä hipaisivat kevyesti mielensä etäisintä kolkkaa. Mutta kyllä hänelläkin olisi, toden totta, kipukoukulleen käyttöä lapsuudesta juontuvien traumojensa käsittelyssä.
  Mutta minä, Holger Svensson jatkoi siitä mihin oli jäänyt ajatustensa lähtiessä harhaantumaan, sentään saan itse päättää tekemisistäni, jossain määrin, kun taas grillerihenkilö on täysin kyhäilijänsä armoilla vailla vapaata omaa tahtoa tekemisisiensä suhteen, vai miten se nyt menee, hän naurahti Hääppösen puhetyyliä ääneen matkien kun Hääppönen ei ollut kuulemassa.
  Mutta enemmän kuin mitään muuta, Holger oli alkanut ihmetellä, minkä ikäinen ja kuka oli tuo yhteispohjoismainen yksityisetsivä, mitä vuotta itse asiassa elettiin ja kummastelipa hän ajan käsitteen epämääräisyyttä yleisellä tasolla muutoinkin.
  Ja mitä enemmän Holger edellämainittuja kysymyksiä pohdiskeli, sitä suurempi levottomuus valtasi alaa hänen yhä hämmentyneemmäksi käyneessä mielessään...
  ...jatkuu....
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 3. Blogisti saa rauhassa pitää tuoteperheestä, jonka parissa on pitkään touhuillut. Blogisti saa rauhassa puhua siitä ja vaikka kuinka ja paljon.

  Lievää törkeämpää ovat nuo sivulauseet, jossa vähemmälle huomiolle jätetty käyttöjärjestelmä saa kolhaisun kuin ohimennen.

  Tuskinpa minä l. blogisti linuksilla skannaisin...

  Tuskin, mutta aika moni muu kyllä:

  VueScan supports more than 1500 different scanners on Windows, 1100 scanners on Mac OS X and 700 scanners on Linux. These scanners are organized by vendor name below.

  Linuxin ajantasaisiin kuluttajalle suunnattuihin jakelupaketteihin kannattaa tutustua, taso on erittäin korkealaatuinen. Uuden ikkunamanagerin opettelu ottaa pienen ajan, kuten nyt ottaa myös 2d-ikonista tiileen siirtyminen.

  Oma argumenttini linuxin käytölle on se, että säästän todella paljon aikaa verrattuna win-maailmaan... kaikessa, kunkin ohjelman käynnistymisessä, jokaisessa huolto- ja säätötoimenpiteessä jne. Uusi win8 tuntuu varmasti nopealta, niin tuntui win7 ja Windows Siestakin. Pienen käytön jälkeen Vista alkoi ansaita lempinimensä.

  Windows 8 UI on muuten kova valinta. Hyvä muutos tulevaisuutta ajatellen, jos tiilistä tulee oikeasti 3d-objekteja, kussakin objektissa jokin konteksti ja monta "kasvoa" sille. Toisaalta, voi tulla myös kynnystä ja tätä kautta luonnollista siirtymää muihin käyttöjärjestelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaväitteesi on täysin oikeutettu. VueScanilla ei kuitenkaan ole ajuria diaskannerilleni. Tarkastin etukäteen ja nyt (Braun Multimag SlideScan 6000.

   On minulla haave, että asentaisin Linuxin kaikkineen toiseen tietokoneeseen. Tämä thyökalu on vähän sellainen, ettei sitä parane rsikeerata.

   Kun lakkaan käöyhtymästä ja alan rikastua, olisin innostunut SSD-levyllä varustetusta läppäristä. Niitä irtoaa halvallakin. Muut intohimon kohteet ovat ajaneet edellen, koska iPad + langaton näppäimistö on niin kkova pari - enkä jumalankiitos reissaa tätä nykyä niin paljon. Sitä lääkettä tuli tarpeeksi Lappeenrannan aikanani.

   Poista

  2. No mutta.

   Tohtorissa on ainesta vaikka kuinka monen
   vuosikymmenen varrelle, jos vaan malttaisi
   tehdä siitä piipusta arvoesineen lasikaappiin.

   Meth sikaporsaat jotka saamme päivät
   pääksytysten ammatiksemme räplätä näitä
   hilavitkuttimia kulutaisimme ehtoomme
   tasan tarkkaan kattoon räkien,
   jos vain olisi aikaa siihen.
   Sormen pään koskematta ensimmäistäkään
   elämälle välttämätöntä, naistujuus vimpainta.


   Poista
 4. Free Cellistä ei tarvitse maksaa. Peli löytyy Kaupasta nimellä Microsoft Solitaire Collection.

  Windows 8 UI "Metro" on paljon parempi ja helpompi ja nopeampi kuin aiempi Start-painikkeen käyttäminen.
  Itse olen poistanut kaikki Microsoftin tiilet ja lisännyt näkymään kaikki tarvitsemani ohjelmat ja vastaavat. Entinen Start-valikko oli vaikea jokaisen ohjelman lisätessä sinne vaikka mitä tiedostoja ja hakemiston nimenäkin oli mitä sattui.

  Hakukin on helppoa. Napsautan WIN-painiketta ja alan välittömästi kirjoittamaan näppäimistöltä.

  Metron ohjelmat sulkeutuvat viedessäni osoittimen ruudun yläreunaan jolloin osoitin muuttuu kämmenen kuvaksi. Vedän ohjelman ruudun alareunaan jolloin se sulkeutuu.

  Kahdella näytöllä Windows 8 näyttää parhaat puolensa. Toisessa Metro auki ja toisessa työpöytä.

  Aloitusnäyttöä voi vierittää hiiren rullalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minkä vitun takii sitä pitää vieritellä?

   Poista
  2. Koska pimpan ja kirkkoveneen kuvia ei löydy heti pikaisella silmäyksellä. Vierittämällä ne asemat vallataan.

   Poista
 5. Tile ei ole tiili. Tile on kaakeli. Sellainen mitä laitetaan vessan seinään. Ergo, kirjoita windouksella kuin vessan seinään. Tile on tietysti joskus ollut myös tiili, mutta silloin pitää mennä Wat Tylerin aikaan.

  VastaaPoista
 6. Useita vuosia sitten pelailin PGSolitairea, kun sen vielä sai ilmaiseksi(?). Pari viikkoa sitten otin käyttöön kuukauden mittaisen kokeiluversion. Tutut pelit muistuivat hyvin mieleen. Suosikki on Triple scorpion. Ei ole vielä mennyt läpi, n. 10 korttia jää kääntämättä. Mitä ilmaisiin nettipeleihin tulee, niin kokeilkaapa tätä: http://worldofsolitaire.com/.

  VastaaPoista
 7. "esimerkiksi Wordin kuvake avaa suoraan ohjelman niin että pääsen jatkamaan siitä"

  Siis tietojenkäsittelytiede, se on ihmeellistä.

  VastaaPoista
 8. Ai, että `se Windows 8 on selvä parannus´, hyvä. sen winin teknisen jälkeenjääneisyyden kiinnikuromisella ei vain taida enää olla merkitystä, vaikka hurmattaisiin diletantteja millä painikkeella `josta aukea ihan oikea ohjelma´.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jälkeenjäänyt" on suvereeni markkinajohtaja. Muut ovat jääneet pahasti jälkeen. Ovat siis jälkeenjääneitä..

   Poista
 9. Minä lopetin Freecellin pelaamisen, kun seiskassa oli vaihdettu korttien ulkoasua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy kopsimasta vanha winkusta system32/freecell.exe.
   En tiedä toimiiko, mutta ei haitanne kokeilla.

   Jos löytyy vanhoja asennuslevyjä niin se lienee sielläkin jossain CABissa. (Ja cabeja osaa moni purkuohjelma lukea.)

   Poista
 10. Jo, tosiaan, on sulla lelut, etkä tuon kummempata saa aikaan...

  VastaaPoista
 11. Höpö, höpö, vekotinhullut!
  Kemppi, ryhdistäydy nyt jo ja ala iloksemme taas pohtia olemisen ongelmia. Jokaiselta isä kuolee kerran ja siitä mennään ajan kanssa yli. Hulluja on paljon ja vekotinhullut on vielä erikseen. Suuntaa taas ajatelmasi isompiin olemisen arvoituksiin ja päästä meidät "kanssa-ajattelijat" tuolta nippelinikkareiden pajatukselta. J. Virolainenkin (jota myös hyökseni (ei kirj. virhe) tarkkailen) sekoilee nykyisin aivan tolkuttomasti ja nyt Sinäkin vain viisastelet välineistä. Kuka tätä maailmaa korjaa... ajatuksin, ellemme me? Terästä selkämyksiin ja kunnon alustuksia kehiin, Kemppi!
  Rakentavin terv. pekka s-to.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä Suoliston Pekka taas houkuttulee Setää pois turvakodistaan maailman rientoihin...

   Poista
 12. "Tätä kaikkea voisi sanoa pikkupelleilyksi, jota ilmankin tulee toimeen."

  JK puhuu täyttä asiaa: eikö tietokoneet ole tehty helpottamaan kutakin tehtävää ja ammattikäytössä lisäämään tuottavuutta. Miksi siis niiden ergonomiaan ja käytettävyyteen ei lähtökohtaisesti ole kiinnitetty suurempaa huomiota vaan tuota ominaisuutta pitää "kerjätä" valmistajalta. Jos joku tekisi autoja, jotka pitäisi käynnistää veivillä ulkoapäin, nuo eivät olisi kauan markkinoilla.

  Ihan pelottaa eläkkeelle jäänti kun ei ole työpaikan ATK-tukihenkilöä.

  VastaaPoista
 13. "Jos joku tekisi autoja, jotka pitäisi käynnistää veivillä ulkoapäin..."
  Semmoiset autothan olivat markkinoilla yli 50 vuotta. Tekniikan Maailman koeajaja piti kammen puutetta pahana puutteena koeajaessaan Volkswagenin n.v.1956

  VastaaPoista
 14. Siirryin jo viitisen vuotta sitten Linuxiin enkä ole päätöstä tarvinnut muuttaa. Skanneri ja muut oheislaitteet (USB) ovat tähän asti toimineet ja tulevaisuudessa laitetuen kasvun mukana (mm Androidin valtava käyttö) tuki entisestään kasvaa.

  VastaaPoista
 15. Suositan Solsuite-nimistä ohjelmistoa. Mukava, edullinen, räätälöitävissä oleva ja joustava käyttöliittymä, tilastoinnit, pelit ja vehkeet.

  Free Cell menee läpi joka ikinen kerta, kahdella pakalla voi olla hetken haastettakin, kolmella tai neljällä ei niinkään. Yhdellä pakalla voi kisailla itsensä kanssa, saako läpi alle minuutin. Mukavaa joskus lätkyttää, kunhan ei tavaksi päästä.

  On siellä toki vaikeampiakin pasiansseja, yli viisisataa pasianssia kaikkiaan.

  VastaaPoista