Sivun näyttöjä yhteensä

8. marraskuuta 2012

Iso ja pieni hätä





Niissä vanhoissa lapinkirjoissa ja erätarinoissa, jotka nyt ovat paljon mielessäni, esiteltiin tuhannen mahdollisuuden pussi. Muistan miltä sellainen näytti hyvin kauan sitten ja suunnilleen senkin, mitä siellä oli.

Pidän ilona ja henkilökohtaisena kunnianosoituksena, kun tulee Bilteman tai kuten tänään Clas Ohlsonin myyntiluettelo. Mitä olisi elämä ilman niitä!

Tästä ei ole erikoisen pitkä aika, kun käsitin autossa kulkeneen ensiapulaukun kulkeneen kyydissä ainakin kymmenen vuotta. Kävin oikein kysymässä sekä tarvikeliikkeistä että apteekista uuta. Vastaus oli ällistyttävä: ei ole. Sellaisia ei ehkä valmisteta.

Ajattelin ettei tietoni ole oikea. Verkkokaupassaan ainakin Suomen pelastuskeskus myy pakkauksia, joista eräät ovat sisällöltään perinteisiä. Partiolaisilla on (fi.scoutwiki.org) ihan asiallinen lista retkeilijän ensiapupakkauksen sisällöstä.

Mutta nyt on puhuttu hirmumyrskyistä ja tuhotulvista ja kunnallisvaaleista. Mitä ihmisellä pitäisi olla kotona ja onko jotain sellaista, mitä kannattaisi kantaa mukanaan?

Siinä vanhassa pussissa, joka oli samanlainen kuin liikkuvan autonasentajan työkalupaketti eli vahvasta kankaasta valmistettu käärö ja pussi kullekin kapineelle, oli ylimääräisen säilyketölkin avaajan ja pahaa kosteutta kestävien tulentekotarvikkeiden lisäksi muun muassa rautalankaa ja kahdet pihdit, hakaneuloja ja pari pientä ja pari isoa ja yksi järeä neula, karhulankaa, paria lajia liimaa, nupinauloja ja ohutta peltiä.

Ennen oli aika tavallista että meni suksi poikki. Erämaassa syvillä lumilla huomaa nopeasti, että sellainen haittaa matkan edistymistä merkittävästi. Pikakorjaus oli pellittäminen.

Usein ylistämäni Sveitsin armeijan linkkuveitsi, jolla on nykyisin kovia kilpailijoita, kuten Leathermanit, ei oikeastaan riitä.

Tiedättekö, arvoisat oppineet lukijat, onko kaupoissa kevyttä ja halpaa hätälähetintä, jolla kadonnut lapsi tai vanhus tai kapakkaan eksynyt puoliso olisi paikannettavissa?

iPhonen yksikin  hauska ohjelma on ”missä on puhelimeni”. Jos lainaisin puhelimeni toiselle, pystyisin tästä tietokoneesta seuraamaan kartalta kymmenen metrin tarkkuudella, missä se menee.

Kotona täytyy olla taskulamppuja ja kynttilöitä, mutta itse en ole muistanut ostaa kevyttä nestekaasukeitintä, vaikka kirosin hartaasti sen viime sähkökatkon jälkeen, kun aamukahvi jäi keittämättä. Vettä saa jostain, jos on auto, jolla hakee. Mutta kanisteri tai lekkeri olisi hyvä olla, varsinkin sellaisessa paikassa, jonka sitten tarpeen tullen muistaa.

Amerikkalaiset tapaavat muistuttaa paristokäyttöisestä radiosta, eikä se huono ajatus olekaan. Sellaisia on monissa herätyskelloissa. Toivottavasti paristot ovat voimassa.

On vielä yksi yllättävä, syvää sähköteknistä oivaltamista edellyttävä kodin kapine. Ette arvaa.

Lankapuhelin. Se näet toimii sähkökatkon aikana, kun kännyköiden reititin on nurin. Se kulkee se tarvittava sähkö samaa lankaa pitkin kuin puhekin.

Voin tunnustaa, että ratkaisin osan surkean huonoa kenttää koskevista henkilökohtaisista ongelmistani löytämällä kaupasta toistaitoisille tarkoitetun lankapuhelimen ja seinästä kolme reikää, jotka herättivät etäisiä mielikuvia. Käytän sitä yksinomaan äidilleni soittamiseen ja operaattorin (Elisa) haukkumiseen. Ja kun on lankapuhelin, huomaa sitten senkin, että voi tulla vastaan tilanne, jossa vanhan kansan puhelinluettelolla on käyttöä.

16 kommenttia:

 1. "...tilanne, jossa vanhan kansan puhelinluettelolla on käyttöä."

  Vanha kansa on vain poistattanut kännykkänumeroitaan katalogista. Kohta sen jaksaa repäistä kahtia muukin kuin voimamies Urjalasta.

  VastaaPoista

 2. Nicola Tesla, ylpeä serbi ja Pariisin kävijä, piti kenkiensä kiillottamista arvoaan alentavana. Edison selvitti asiaa. Kiillota itse kenkäsi, ja sinä pidät siitä askareesta. Ja niin minä tein -ja pidin siitä. --Autotallipajoistahan nämä digikojeittenkin protot on valoon nostettu. Intuitio ja teos nousee ruumiista. Ja lakastuttuaan se päästää hengen luojansa tykö takaisin. Entiset autot olivat oivallisia kun rikkoutuivat.

  Nykyfilosofeistamme Thomas Wallgren ilmaisee asiantilan tokaisemalla, että pahan poiskitkemisen alku on punainen tupa ja perunamaa. Siksikö kesämökkimaa kiltisti lukee Jyrki Tähtisen loitsuriimejä (HS 9.11.-12) käsittämättä sanaakaan modernin yläkertamme herrameiningeistä. Paitsi että nyökätä kuuluu ja että kyllä herrat tietää. Tähtinen hamuaa eläkerahastojen perään yhä ja niin pitkään kun niihin fyrkkaa kerätään.

  EK:n johtoon tulee SVR viitoosrakentajien Ilpo Kokkila. Hän rakensi mm. Kampin. Sen rahahommat junaili Ilmarisesta työmaalle ilmaantunut Eero Heliövaara. Jo ennen harjakaisia hoito oli kaupittu ulkomaalaisille osakepääoman velkaostajille ja velka siirretty Ilmariseen ns.arvopaperistamisena, bonuksia jäi Suomeenkin. Sitten kaupat uusittiin -ja bonukset. Olisiko nyt viidennellä omistajalla -kirvelemässä.

  Nyt tuo markkina on kaikkialla romahtanut. Suomessa sitä pitkitetään hallitusohjelmassa ja enkelitarinoilla. Että näin kävi ja pahempaa, kun takaisinlainauksen fiksuus valahti korttihyppysiin. Tehtaisiinsa sijoittamisen sijasta pääluottamusmiehet alkoivat sijoittaa tehtaittensa lakkauttamisiin, pudottamisiin pallon läpi Kiinaan. Kirveelle olisi töitä.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 3. Kevyt ja suht halpa hätälähetin on kännykkä. Tuota iOS:n missä on puhelimeni vastaava esim Samsungin palvelu, joka kertoo missä kaverien (jäljitykseen suostuneiden) puhelimet ovat. Toimii GPS:n ja/tai tukiasemien avulla.

  VastaaPoista
 4. Jyrkiboyn pahimmatkin aavistukset näyttivät käyvän toteen, mikäli yhteispohjoismainen yksityisetsivä Hääppönen, Jaska Hääppönen, tai Hääppöinen, Jaakko Hääppöinen, kuten hänen oikea, jo kutsumanimen taakse unohduksiin jäänyt syntymänimensä kirjoitettiin, raportointeineen oli oikeassa ja miksei olisi, onhan hän tiennyt ennenkin yhtä ja toista paikkansapitävää esimerkiksi linnan juhlista ja varsinkin niiden epävirallisista jatkoista joiden menoissa tuhannen mahdollisuuden pussille toden totta on aina ollut käyttöä ja onneton hän joka Leathermaninsa kotiinsa juhliin lähtiessään unohtaa.
  Mutta että Lipponen olisi valittu Ruotsiin varakuninkaaksi tuntui aluksi mahdottomalta uskoa todeksi eikä Jyrkiboy uskonutkaan sillä ensin hänen täytyisi tehdä määrättyjä lisätutkimuksia asian tiimoilta. Tai teetättää, eihän hän voinut itse pääministerin asemasta käsin osallistua operaation likaisimpaan vaiheeseen omin kourin ...
  ...jatkuu....
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 5. "Lankapuhelin. Se näet toimii sähkökatkon aikana, kun kännyköiden reititin on nurin. Se kulkee se tarvittava sähkö samaa lankaa pitkin kuin puhekin."

  Pakko nyt sen verran korjata, että kyllä se kännykkä myöskin pelittää, sikälimikäli akkua piisaa. Samaan keskukseen ne sinun piuhat siitä lankapuhelimesta lopulta johtaa :-) Ja kyllä, toimii sähkökatkojen aikana. Tuossa oli muistaakseni teleyhtiöillä jopa kohtuullisen kovat vaatimukset vikasiedon kanssa. Pari tuntia pitäisi homman pyöriä ilman toimenpiteitä ja sen jälkeen pitisi olla aggregaatti tukiasemalla - jos nyt oikein opiskeluajoilta muistan.

  Kari

  VastaaPoista
 6. Riippumatta reissusta, aina pitäisi olla käsillä tulentekovälineet, sadesuoja, linkkari, narua ja lamppu. Käteinen rahakaan ei ole pahaksi. Autoon olen ehdottanut tutuille talvitakkia ja hanskoja. Takki on oikein mukava kun pitää seistä pakkasessa hyytyneen auton vieressä houkuttelemassa ohikulkijoita ja hanskoja kaipasin kun nuorena pukkasin kaverin autoa ojasta paljain käsin pakkasessa. Konepellin metalli johtaa lämpöä yllättävän hyvin käsistä pois kun pakkasta on parikymmentä astetta.

  VastaaPoista
 7. "Minulla on kotona savupiipun juuressa satoja höyrykoneita",sanoi Katto-Kassinen. "Tuo sitten minulle yksi", pyysi Pikku-Veli. "Ne ovat kaikki lainassa", vastasi Katto-Kassinen.

  Astrid ja Minna Lindgrenin ponteva ihailija Kunnaksen Ilkka

  Postin sipsu (ps.): Sitä autonasentajan työkalukääröä kutsuttiin nimellä sipinreppu.

  VastaaPoista
 8. Jos Romneystä olisi tullut USA:n presidentti, hän olisi varmaankin kannustanut kaikkia amerikkalaisia hankkimaan kolmen kuukauden varaston ruokaa perhettään varten katastrofien varalta. Mormoneilla oli aikaisemmin tapana hankkia koko vuoden varasto.

  Survivalismi ei ole lainkaan hassumpi idea, kun katastrofeja tapahtuu jopa Suomessakin. Meillä suomalaisillahan on tapana pitää kaikkea tällaista varovaisuutta hössötyksenä. Sota-aikanakaan ei "hamstraamista" saanut Suomessa harrastaa, vaikka muissa maissa siihen kannustettiin.

  Kannattaisiko ottaa mallia Sveitsistä? Meillä Suomessa asunnot ovat valitettavasti pieniä ja kaappitilaa on vähän normaalia elämääkin varten.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Survivalism

  VastaaPoista
 9. Lankapuhelimen ongelma on sama kuin niiden sähköjenkin ja se on juuri se, mitä kautta niiden tarvitsema sähkö liikkuu. Haja-asutusalueella kun ollaan, niin sähkökatkot johtuvat myrskyissä pääosin siitä, että puut ovat tuulessa kaatuneet ja katkoneet linjat.
  No ne samat kaatuvat puut katkovat kyllä ne puhelinlinjatkin. melkein suuremmalla varmuuudella, varoalueet kun tuntuvat olevan selvästi pienempiä. Ja metrinkin katkos johdossa on suhteellisen suuri ongelma. Korjausmiehiä ei kyllä sitten kuulu niinkään nopeasti kuin sähköpuolella.
  Tästä syystä lankapuhelimet ovat vielä merkittävästi kännyköitä huonompi yhteydenpitoväline myrskyjen vaivaamassa maassa. Kaupungeissahan ne tietysti toimivat maahan upotettujen johtojen ansiosta, mutta siellä ei muutenkaan ole samanlaista yhteysongelmaa kuin vaikkapa anopilla, jolla on lähimmälle bussipysäkille vajaa 20 km matkaa. Tuoltakin kulkee vain aamubussi kouluaamuina. On siinä yli seitsenkymppiselle taivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ottakaa se anoppi kotiinne ainakin talveksi asumaan.

   Näin ainakin kunnon kristitty tekisi.

   Poista
 10. Retkeily- ja ulkoilukaupoista varmaan löytyy vastaavia nyssyköitä. Katselin ainakin äskettäin tuolla Konalan suunnalla tuommoista pienempää ensiapupakkausta. Se oli heikosti varusteltu, mutta niissä isommissa on varmaan enemmän ja suurempi valikoima tavaraa sisällä.
  Ne autojen ensiapupakkaukset kai tulevat autojen mukana, joten juuri niitä varmaan voisi kysellä autokaupoista.

  VastaaPoista
 11. En luovu lankapuhelimestani,tämä uskollisuus lähettää euroja minulle takaisin "osakkeenomistajana " kerran vuodessa melkein kuukausittain maksamani perusmaksun.
  Ja vaikka ei maksaisi senttiäkään, perustelen sitä sillä , että kun ei koskaan tiedä mitä "mitä taivaalla tapahtuu". Tätä ystäväni ihmettelevät, vaikka ovat olleet joissain "puhelinmoteissa". Sitten kun kerron heille, että olen monesti soittanut lankapuhelimestani kännykkääni, varmistaakseni että se on kotona..missähän huoneessa, missä taskussa..!!
  En hyllytä lankapuhelintani, vaikka siihen ei enää soitakaan kuin 94-vuotias tätini. Siitäkin olen iloinen.

  VastaaPoista
 12. 2008-2009 talvella monissa kännyköissä, silloin johdossa olleissa monissa Nokiankin malleissa, toimivaan Googlen mobiili-Gmailiin tuli Google Latitude -layer, jolla pystyi ja pystyy seuraamaan kavereiden tai (heh) sukulaisten sijainteja aivan sujuvasti ilman, että kukaan joutuisi luopumaan laitteestaan - yksityisyydestään vain.

  VastaaPoista
 13. Ad Omnia: - väärinkäsitysten välttämiseksi - ainakin omassa sukulaispiirissäni omassa kodissa asuminen on myös hyvin vanhojen väkevin halu.

  Sitten pitää käydä ahkerasti ja kun ei käy, täytyy soittaa.

  KIsälle soittelin vielä kun hän ei pystynyt oikeastaan vastaamaan (alaproteesi kateissa) ja kovasti tuntui tykkäävän.

  ÖPointti tämäkin hyvin vanhojen (n. 90) elämästä. Isä tapasi sanoa mutkattomasti jossain vaiheessa sisaruksilleni ja minulle: voisitkin jo lähteä. - Rupeaa nimittäin ottamaan voimille.

  VastaaPoista
 14. Isälleni lupasin hänen kuolinvuoteellaan, että pidän äidistä huolta.
  On ottanyt voimille 20 vuotta.

  VastaaPoista
 15. Kunnon katastrofin kuten esimerkiksi maanjäristyksen sattuessa kännykkäverkot menevät joko tukkoon taikka sitten ne varataan viranomaiskäyttöön. Lankapuhelin sen sijaan toimi koko ajan. Vettä pitää olla, sitä kun ei kaupungissa helposti saa kun vesijohtovettä ei silloin enää uskalla juoda. Veivattava taskulamppu-radio on hyvä idea, patterit kun olisi kuitenkin juuri tarvittaessa loppu.

  VastaaPoista