Sivun näyttöjä yhteensä

29. marraskuuta 2012

Seis maailmaPojilla on tekeillä julkinen esiintyminen kukaties Tekijänoikeuden valvontakeskusta vastaan. Hyvä hanke. Valitettavasti en voi osallistua, koska olen pysytellyt vuosikymmeniä erossa joukkoesiintymisistä.

Pikkutytön tietokonetta koskenut tapaus on kuuleman mukaan sovittu ja tutkinta on lopetettu. Niinpä jää arvailujen varaan, mistä oikeastaan oli kysymys. Oma käsitykseni on, että ulkopuolinen taho aloittaa tarkkailemalla liikennemääriä.

Niin tehtiin jo hyvin kauan sitten. Yksi tiedoista, jotka eivät hätkäyttäneet Mikkelin kenraaleja kevätkesällä 1944 oli muutoin selvänä pidetty viite hyökkäyksen valmistelusta: sähkötysliikenteen huima lisääntyminen. Viestejä avaamatta suomalaiset kuulivat myös käsisähkötyksestä, että miehet oli vaihdettu. Nyt olivat vauhdissa ilmeisesti Neuvostoliiton Jäämeren laivaston parhaat ammattilaiset. Tuon kuulee nopeudesta ja tarkkuudesta.

Tekijänoikeuden valvonta ja niin sanottu tekijänoikeusminimalismi eli arvosteleva suhtautuminen oikeuksien laajentamiseen ovat julkisuuspeliä. Äänekkäät osapuolet, joihin itsekin lukeudun, ovat yleensä aivan immuuneja järkeville väitteille. Keskustelu ei johda juuri mihinkään. Se lahjonnan laji, jota ei ole kovin huomattu moittia, eli suurella rahalla toteutettu lobbaus tuottaa tulosta.

Itse tulin 90-luvulla Amerikassa siihen tulokseen, että silloinkin rehottanut piratismi tapahtui osaksi hyvässä yhteistyössä mm. levy-yhtiöiden kanssa. Säästö on melkoinen, kun tekijöille ei tarvitse maksaa tekijänpalkkioita. Jo silloin Kiinassa – tuolloin eristyneessä maassa – kyettiin valmistamaan ainakin äänilevyjä, joiden erottaminen aidoista oli hyvin vaikeaa. Tämä ei ole tieto, vaan juoru. Humalaiset juristit tapasivat kertoa näitä toisilleen ja selventää, että musiikki oli pikku asia verrattuna silloin levyille siirtyneisiin tietokoneohjelmien asennuslevyihin.

Juoru vihjasi siis samalla eräänlaiseen veroparatiisikäytäntöön. Kun osa tuotteista tuli pimeästä, tuo osa oli myös myytävissä ohi kirjanpidon.

Olen toistellut usein, ettei yhtiöillä ole kunniaa eikä perusoikeuksia. Järjestelmämme ja perinteemme nojautuvat yksilöön, jota ennen sanottiin kansalaiseksi.

Tätäkin tärkeämpää olisi miettiä sitä tosiasiaa, ettei yhtiöillä ole äänioikeutta. Juuri nyt vallitsee yksimielisyys siitä, että vienti olisi saatava vetämään ja tuottavuus ylös. Nämä ajatukset ja toiveet koskevat siis yksinomaan yrityksiä, joita äänioikeudettomia.

Kun kuitenkin poliittiset eli vaaleilla valitut elimet tekevät sangen tärkeitä ratkaisuja muun ohella veroista ja valtionveloista, politiikka ei voi olla yritystoiminalle yhdentekevää. Sellaista syytä ei ole, jonka johdosta yritykset olisivat passiivinen osapuoli. Eivätkö ne ole päinvastoin leikanneet itselleen yhä suurempia paloja siitä ratkaisuvallasta, joka koskee monien elämää. Ja kun yrityksistä ei haluta puhua suoraan, puhutaan ”markkinanvoimista”.

Olisi aihetta miettiä, onko poliittinen kehitys ollut vallan siirtymistä entistä laajemmin yhtiöille ja yhteisöille. Niinpä ”tekijänoikeus” tuo aina mieleen kamppailevan – ja joskus harvoin menestyvän – taiteilijan. Alan juristitkaan eivät usein käsittele edunvalvontajärjestöjä eivätkä etenkään tekijänoikeuksilla kauppaa käyviä liikeyrityksiä. Tuo alue on yksinkertaisesti huonosti tunnettu – ja se palvelee yrityksiä.

Pikkutytön tietokoneen asiassa vakava ongelma oli korporaatiolle liukunut valvonta- eli vakoiluoikeus, ja poliisille näiden samojen yhteisöjen tahdon mukaisesti jäänyt kohtalokkaan suuri harkintavalta kotietsintää ja takavarikkoa koskevissa asioissa. On helppo ottaa takavarikkoon esine tai jopa rahasumma.

Tässä jutussa esiintynyt tietokone on jotain muuta. Siinä on useimmiten niin paljon muutakin kuin tekijänoikeutta rikkovaksi arveltua aineistoa. Ja tietokoneita on takavarikoitu jopa asianajajilta, joiden salassapitovelvollisuus on sangen ankara. Siis – seuraavaksi takavarikoidaan lääkärin tietokone potilastietoineen siksi että perheen lapsi on ehkä, kukaties, kopioinut jotain. En ole kuullut, että tekijänoikeusjärjestöjä estettäisiin pääsemästä kiinni muihin, salassa pidettäviin tietoihin. – Mutta haluatteko te, että edes poliisi lueskelisi sähköpostianne?

33 kommenttia:

 1. Eikö jo saataisi sotajuttuja taas vaihteeksi? Onhan nyt 30.11. ja Talvisodan syttymisen vuosipäivä?

  Saataisiin Kemppiselle tuo 4 000 000 rikki ihan laakista! ;=)´

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sotaa talvea vastaan käydään kahdella tv-kanavalla.

   Poista
  2. Sota talvea vastaan tapahtuu VR:n, joukkoliikennöitsijöiden ja yksityisautoilijoiden toimesta. Mikään muu ei selitä sitä, että mitään yhteistoimintamahdollisuutta ei saada aikaiseksi.

   Poista
 2. Poliisi ei tässä niinkään pelota vaan ne järjestöt ja yritykset. Minut (oikeammin nimimerkkini) oli äskettäin pantu D-vitamiinifirman bloginsa listalle "harkitaan rikossyytettä" otsikon alle. Ehkä ilmeisesti vain sen takia että olin keskustelufoorumilla ehdottanut lisäravinnemyyjille huuhaa-palkintoa. Uhkaavaksi asian teki se, että hän väitti takanaan olevansa jengin, useiden luontaisfirmojen ringin..

  Toisinkuin tekijänoikeusjärjestöllä, ko. firmalla oli ehkä paremmat neuvojat tai järkeä kun parissa päivässä tajusi että yksityishenkilöiden jahtaaminen on kehnoa PR:ää ja poisti nimimerkkini (ja muita yks.henkilöitä) blogissa olevalta listaltaan.


  t. MrrKAT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuluuko huuhaa-palkinto nykyään jo rikosoikeudellisen vastuun piiriin - palkinto on kaikille sama, vain myöntäjien tuomiot vaihtelevat?

   Poista
 3. Lainaus: "Ja tietokoneita on takavarikoitu jopa asianajajilta, joiden salassapitovelvollisuus on sangen ankara."

  Asianajajien olisi silloin syytä lopettaa musiikin ja varsinkin pornon imuroiminen ja jakaminen DC-hubeilta ja torrenteilta.

  Jokainen voi helposti seurata ip-numeron perusteella mikä asianajotoimisto jakaa ja imuroi laitonta materiaalia netistä.
  Pitäisiköhän nämä tiedot julkistaa kuvakaappausten muodossa, niin kansalaiset osaisivat varoa niitä asianajajia jotka näin toimivat.

  On uskomatonta, että he samalla ja aika usein laittavat yleiseen jakoon asiakkaittensa tietoja, kuten asiakkaiden sähköposteja, asiakaskirjeitä, dokumentteja ja muuta salaista ja luottamuksellista materiaalia.

  VastaaPoista
 4. Piraattimafia piti kovaa meteliä unohtaen, että tytön isukki sen Azureus torrent softan on tytön koneelle ladannut. Isukki itse ei joutunut kiikkiin kun ei diggaa Chisua, jonka uuteen levyyn valvonta kohdistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan näin. Pelkurimainen isä yritti siirtää tosiallisen syyn tyttärensä niskoille.

   Poista
 5. Lainaus: Siis – seuraavaksi takavarikoidaan lääkärin tietokone potilastietoineen siksi että perheen lapsi on ehkä, kukaties, kopioinut jotain.

  On edesvastuutonta syyttää silloin muita, jos lääkäri tai asianajaja säilyttää luottamuksellisia tietoja kotikoneellaan johon muilla perheenjäsenillä on vapaa pääsy.
  Jos lapsi tällaisen koneen kautta kopio musiikkia netistä, on erittäin suuri mahdollisuus että hän on (tietämättään) laittanut koneella olevia salaisia ja luottamuksellisia tiedostoja yleiseen jakoon.

  Tästä syystä poliisin on ehdottomasti takavarikoitava "kotikone" ja ryhdyttävä syytetoimiin vanhempia kohtaan. Ihan meidän kansalaisten turvallisuuden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voivathan tiedot olla salasanan takana, jolloin käyttöoikeudet eivät riitä, mutta niin vaan poliisi käy lukemassa.

   Poista
 6. Keitähän ovat nuo jutun alussa mainitut "pojat"? Etteivät vaan virkakyöstejä yliopistolta? Sitten pidetään yllä tekijänoikeuskielteistä kansalaisjärjestöä ja vielä siinä sivussa lakiasiaintoimistoa. Pelataan toisin sanoen veroparatiisissa lymyävien pirate bay-kavereiden pussiin.

  Silloin kun nuo yhdistyvät ikävällä tavalla ja aletaan ajamaan oikeusjutuissa omaa ideologiaa, on se todella kallista peruspiraatille. Onneksi nalle Puh- läppäritytön isä oli viisas ja sopi, eikä ottanut tekijänoikeusvihamielistä lakimiestä turvakseen.

  Levy-yhtiöt ovat toki piraatteja itsekin, mutta ei levitellä juoruja tämän enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mitäpä niistä juoruista, kun anonyymi panettelu on saatu alta pois.

   Poista
 7. Sota pimeyttä ja talvea vastaan on voitettu! Lumisodan maineikkaat miehet, urhoolliset lapiosotilaat! Uusi päivä on koittanut. Helsinki nousee, riveissänne marssivat sen omat puhdistuspataljoonat.

  Sodat ovat ihmisten aikaansaannosta. Ihmiset voivat ne lopettaakin.

  VastaaPoista
 8. Ad Omnia: - ainakin yksi kommentoija ymmärtää tahallaan väärin. Asianajajan tietokoneen takavarikko on eri oikeustapaus, joka ei mitenkään liittynyt musiikin lataamiseen. En liioin ole kuullut, että ammattilaiset säilyttäisivät yksityistä dataa koneessa, joka on työkäytössä.

  Pointti oli tietokoneen ongelmallisuus turvaamistoimen kohteena, ja sen myös sanoin. Sanomatta jätin, että takavarikoinnin kannalta "pilvi" tekee asian entistä epäselvemmäksi. Minulla on mm. tämän blogin kirjoitusten kopiot ja suuri määrä vslokuvia kahdessa eri pilvipalvelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilaiset (jopa lakimiehet) säilyttävät työ- tai toimeksiantajiensa tietoja erittäin usein tietokoneella joka on joko pysyvästi tai tilapäisesti kotona. Tästä on Suomesta satoja esimerkkejä ja useita kymmeniä esimerkkejä jolloin tiedot ovat valuneet ulkopuolisille tiedostonjakopalveluiden kautta.

   Pilveen pääsee ulkopuolinen helposti suoraan käyttäjän koneelta ja salasanatkin saa kotikoneesta helpolla selville. Eli perheenjäsen voi nekin helposti laittaa vahingossa jakoon. Salaisten tietojen säilyttäminen pilvipalveluissa pitäisi tällä hetkellä luokitella rangaistavaksi teoksi tai törkeäksi huolimattomuudeksi.

   Poista
 9. Ad Omnia: - huokaus. Syvä huokaus. Minulla oli kan-sa- ja oppikoulussa aine, jonka nimi oli "veisto". Siihen kuului höyläämistäkin. Nuoremmilla on ollut milloin "käden taidot", millloin "tekninen työ".

  Joku voisi perustaa blogin selvittämää, mitä eroa on kutomisella ja neulomisella. Siinkin riittäisi miettimistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älkääpä muuta virkkako...

   Koulukeittiössä työskenteli niin ikään keittäjä. Emme kuitenkaan syöneet pelkkiä liemiruokia, joskus popsimme jopa paistia.

   Tyttöjä varten oli käsityö, pojilla tekniset työt minun aikoihini. Joskus taisimme veistelläkin, puupyssyjä. Niihin ei kuitenkaan kuteja tarvittu.

   Poista
  2. Yhtä yksinkertaista kuin veisto on, on kopioiminen netistä. Olen ostanut kiinalaisen FM-transmitterin. Tökännnyt sen läppärini kuulokeliitäntään. Virittänyt vanhan Philips-ministreon taajuudelle ja painanut sen rec-nappia. Ja ja ah ja voi, cd-kasetillani on nyt kaikkea mitä Spotify ikinä osaakin tarjota.

   Poista
  3. Vielä syvempi huokaus, kun on sentään mielestään lukenut henkilö. Veistäminen eroaa vuolemisesta siinä yksityiskohdassa, että veistäminen on eräänlaista naputtamista tai lyhyttä hakkaamista, jolla työstettävästä kappaleesta irroitetaan materiaalia. Taltallakin voi veistää ja sitä tekevät mm. kuvanveistäjät. En ole kuullut kuvanvuolijoista? Onko Jukkis? Kysymys on retorinen. Vuoleminen taas ei ole iskemistä vaan tasaista vetoa, hieman kuin höylääminen. Tämä tekniikoiden ero on aivan selvä ammattinsa taivaville, mutta fakki-idiootit luulevat tietävänsä kun on kerran kirjakin kirjoitettu.

   Poista
  4. Palikoista vuolee sieluja hullu (VE)

   Poista
 10. Yksin tein tämän perusteilla olevan blogin asiantuntijaraati voisi selvittää tällaisenkin asian: onko suolaton tuimaa vai ei? Olisi jo korkea aika saada tästäkin selvyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kinkkinen kysymys. Näin kainuulaisena lähtisin suolattomasta.

   Paltaniemen Hövelön maanmittarin poika runoili: "Tuima on tuuli ja pimeä on taivo, suuri on ulapalla aaltojen raivo", mutta Oulujärvessä eli Kainuun meressä vesi on kuin onkin makeaa eli suolatonta.

   Kuinka tämä sitten suhtautuisi sanontaan "Parraton suutelo on kuin suolaton muna"? Onko parraton suutelo näin ollen kuin tuima lentokyvyttömän linnun alkio?

   Entäpä jos maan suola käy mauttomaksi ja oliko maan suola alun perinkään niin kovin vimmaista sorttia?

   Noin sen puolestaan sanoiksi virkki Aleksis Kivi:

   "Terve metsä, terve vuori, terve metsän ruhtinas. Täss' on poikas uljas nuori, esiin käy hän voimaa täys kuin tuima tunturin tuuli."

   Kompromissiehdotus: Itä-Suomessa suolatonta, Länsi-Suomessa suolaista.

   Poista
  2. >>Paltaniemen Hövelön maanmittarin poika<<   Paltaniemen Hövelön maanmittarin poika sai sellainen "patsaan", että sen syntyä veikkailtiin 2-3 paikallisen, ja tietysti kännisen, nälkätaiteilijan aivopierusta peräisin. Saattaapa mukana olla "oikeitakin päästöjä"... sillä kovin rupinen se on. Meteli SEIS -näyttelypaikan pihassa se kuulemma valettiin. Niin se Homanen kesällä siitä kertoi.

   Toiviaisen (kummpaneineen) tekemä patsas "Ukonlintu ja virvaliekki" on karseaa katsottavaa läheltä ja kaukaa. Kerrotaan kuinka Paltamon silloisen uuden ravintolan, Tervaskannon, perin kostean illan jälkeen paikalliset "taiteilijat" menivät, tai joutuivat, selvittelemään päätään Kiehimäjoen rantaan, patsaan nykyiselle paikalle. Täällä he saivat rahakkaan idean patsaasta maanmittarin pojalle. Kuulemma oikein näyn tuollaisesta "ruikulista", jonka kansa Kainuun kärttyisä heti risti pystyyn paskannetuksi lapamadoksi. tai pelkäksi pystyläjäksi. Kuntalaisten vaatimuksesta (ei muuten tipu rahaa ellei...) se sai tyveensä pienen näköispään maanmittarin pojasta. Kirjaimet vaan tahtovat hävitä tyven kiviläjästä ja ne on uusittu useaan kertaan. Muutenhan siitä ei tiedä mitä se esittää.

   http://www.romppainen.net/paltamonuutisia2010_tiedostot/image010.jpg

   http://files.kotisivukone.com/paltamo.palvelee.fi/kuvat/vapaa_aika/nahtavyydet/eino_leino_patsas.pdf

   "Tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli kunniavieraana." ... ja tietenkin minä. Olihan silloin 18 -vuotispäiväni!

   Poista
 11. " Pikkutytön tietokonetta koskenut tapaus on kuuleman mukaan sovittu ja tutkinta on lopetettu. Niinpä jää arvailujen varaan, mistä oikeastaan oli kysymys. Oma käsitykseni on, että ulkopuolinen taho aloittaa tarkkailemalla liikennemääriä."

  Tapauksessa oli kyse myrkytetystä syötistä eli sellaisesta Chisun äänitteestä jota ei vielä oltu julkaistukaan. Sitten varmaan tarkkailtiin missä sitä liikkuu.

  VastaaPoista
 12. Tieto, taito ja tekninen ymmärrys puuttuu poliisilta tai sitten se on se syy tarkoituksellisen mielivallan väärinkäyttöön?

  Itseltäni takavarikoitiin 2 läppäriä, yksi massamuisti, puhelin ym,, sillä poliisi ei halunnun ennen takavarikkopäätöstään ymmärtää, että se mitä blogissa kirjoitetaan, ei fyysisesti ole "kotikoneilla", vaan ulkoisella palvelimella ja omassa jutussani googlen bloggerissa..

  Voi, voi tätä mielipahan määrää ja poliisiparan tietotaidon vähyyttä? Sitten vielä valokuvattiin työpisteeni ja läppärit ennen "uloskantoa" asunnosta. Tuli mieleeni, että vähintään olisi murha tapahtunut ja sen olisi suorittanut pieni läppäri?

  VastaaPoista
 13. Hyppäänkö? (Kierkegaard)

  VastaaPoista
 14. Rutiininomainen huokaus. Vaimo yläkerrassa neuloo lapasia lapsenlapsille ja mielessänsä valmistautuu kangaspuiden pystytykseen. Talvella sitten kudotaan räsymattoja. Minä aikani kuluksi kaivoin esiin sota-aikaisen valokuvan. Sen taakse isäni on kirjoittanut: "Mie "tärkeässä työssä", keppiä veistämässä. Kopponen hartaana katselijana, korsun edustasanteella", jne.

  Kuvassa on kaksi tasavallan upseeria kesäisessä maisemassa jossakin Syvärin laitamilla. Keppi, Syvärin voimalaitoksen tammisesta kaidepuusta tehty, on nyt minulla. Puukon on poikani, veiston-, hm, siis teknisen työn opettaja, perinyt. En ole perehtynyt Turun puolen saati Maskun murteeseen niin etten tiedä vuolleeko hän vai mitä veistelee?

  VastaaPoista
 15. Kutominen ja neulominen on helppo juttu;

  Kutomisessa on kaksi lankasysteemia, kude ja loimi. Neulomisessa on vain yksi lanka.

  VastaaPoista
 16. En nyt voi sanoa olevani yllättynyt, tai voin sitten kuitenkin. Jopas onkin perusoikeuksien tallaajia täällä esittelemässä omia (lainattuja) näkemyksiään. Kyllä sen nyt pitäisi olla selvää, että jonkun typerän piratismin takia ei mennä vakoilemaan toisen ihmisen yksityiselämää ja/tai vaatimaan korvauksia, joita joutuu makselemaan koko loppuelämän. Ja tämä ainakin sinä aikana, kun toisen ihmisen kasvojen viiltelystä saa vain parin tuhannen euron rangaistuksen.

  VastaaPoista
 17. Levytuotannosta, -jakelusta ja oletetusta piratismista on jännittävä esimerkki amerikkalainen Sixto Rodriquez. Hänen kahta 1970-luvun albumiaan myytiin miljoonia kappaleita Etelä-Afrikassa, mutta Chicagossa koko ikänsä pysytellyt lahjakas matalan profiilin taiteilija ei saanut asiasta edes tietoa saati korvauksia. Mysteeri, miten tällainen oli mahdollista, on selvittämättä. Asiasta on tehty yksi vuoden parhaita elokuvia, nimeltä Searching for Sugar Man.

  VastaaPoista
 18. Kyllähän Suomen järjestelmässä on paljon vikaa. Nuo pakkokeinot voisi laittaa oikeuden päätöksen taakse, tuomarien virkavirhekynnystä alentaa, ja pakkokeinoilla hankittujen todisteiden käyttäminen (tai luovuttaminen edelleen) asioissa, joissa lain perusteella ei voisi saada oikeutta noihin keinoihin, eksplisiittisesti kieltää ja estää. Tuosta olisi hyvä lähteä.

  Se, että poliisi saa arpoa jonkin tarpeeksi ison rikoksen epäiltäväkseen ja sitten itse itselleen myöntää kotietsintäluvan, on järjetön loukkaus perusoikeuksia vastaan. Toinen semmoinen on nykyinen tekijänoikeuslaki, jonka säätämisestä sekä silloinen ministeri Karpela että täysin esteellinen valmisteleva virkamies Jukka Liedes olisivat joutaneet linnaan.

  VastaaPoista
 19. Tuli vielä mieleeni Juhani Ahon "lastut": Kummallakohan hän niitä kuvitteli vuolevansa, kirveellä vai puukolla? Jotkut niistä ovat kuin liuhtaistut käsihöylällä ja pantu se lastunkäppyrä kirjan kansien väliin ajan oikaistavaksi.

  VastaaPoista
 20. >>Taltallakin voi veistää ja sitä tekevät mm. kuvanveistäjät.<<

  Kyllä KUVANVUOLIJA on ehdottomasti kannatettava nimike näille uusavuttomille "taiteen" nysväreille. Hehän käyttävät kaiken maailman uutuuskoneita, sähköllä ja paineilmalla toimivia, joita on useimmat rautakaupat ja marketit pullollaan.

  Harva meistä osaa terottaa puukon ja vuolla sillä vaikkapa kiehisen. Sen voi tehdä muuten veistämälläkin tai vestämällä.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiehinen

  http://wikikko.info/wiki/Vuoleminen


  Tuollaisia vaan veistelemään puukolla:

  Kyseessä on kuvakokoelma rukinlapoja, joita ennen vanhaan vävyntekeleet näpräsi puukolla osoittaakseen taitavuuttaan.

  http://tinyurl.com/cynfmh3

  VastaaPoista