Sivun näyttöjä yhteensä

19. heinäkuuta 2012

Tuhmuuden ylistys


Jossain vaiheessa ääntämistavat ”tuhma” ja ”tyhmä” alkoivat saada toisistaan poikkeavat merkitykset. Leino käytti niitä välillä vielä saman sisältöisinä.

Carlo M. Cipolla oli todella suuri taloushistorioitsija. Hän on ollut kuolleena jo toistakymmentä vuotta. Berkeleystä käsin hän ohjasi Fontanan julkaiseman kirjasarjan julkaisemista, joka ainakin taskukirjana ravisteli eri puolilla maailmaa monen käsityksiä historiasta. Taloushistoria oli viimein kytketty yhteen muiden tapahtumien kanssa.

Vähän niin kuin eurokriisi. Talouskriisi ei ole vain talouskriisi.

Nyt on julkaistu kuulemma pienenä ja salaisena painoksena kauan kierrellyt lyhyt teksti ”The Basic Laws of Human Stupidity”, inhimillisen tyhmyyden peruslait. Hauskaa että julkaistiin, eikä pidä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Enemmän tai vähemmän tuon henkisiä kirjoituksia on laadittu puolen tuhatta vuotta. Kuuluisa alan yrittäjä oli Erasmus Rotterdamilainen. (”Stultitiae Laus2, 1512.)

Tuo ”tyhmyys” on siis peräisin ajalta, jolloin mitään psykologiaa ei ollut. Se voisi olla suomeksi myös ”hullutuksen harjoittamista”.

Mahtaisiko siitä saada aikaan erimielisyyttä, että tuo harraste ei ole kadonnut maailmasta?

Cipolla ei kerro suureen arvoa, mutta uskottelee tehneensä vuosikymmeniä laajoja tutkimuksia asioista. Niiden mukaan missä tahansa joukossa on tietty, kertoimen osoittama määrä tyhmiä ihmisiä, jokin määrä rosvoja, joukko avuttomia ja sitten älykkäitä, eli sellaisia kuin lukija.

Kirjasen perusväite on järeä. Hengen lahjat eivät käy tasan. Yksi kirjan viidestä ”peruslaista” on tämä: tyhmiä on aina enemmän kuin luulisikaan. Toinen peruslaki on, ettei tyhmien kanssa pidä ryhtyä mihinkään tekemisiin, koska siinä ei koskaan käy hyvin.

Rosvo puolestaan on sellainen ihminen, joka kohentelee etenkin taloudellista asemaansa omin neuvoin. Rosvon taloushistoriallinen vaikutus on nolla. Sillä on harvoin merkitystä, kenen taskussa raha on. Voi väittää, että laaja ja pitkällinen rosvoaminen johtaa aikanaan taantumaan, koska taloudellinen kasvu lakkaa. Sellaistahan on nytkin puhuttu eräiden euro-ongelmien yhteydessä. Siis että rosvot ovat olleet liian kauan vallassa. Ajatus ei ole helposti torjuttavissa.

Lukija lienee itse havainnut saman. Murtovarkaiden ja sydänjuuria myöten kierojen ihmisten kanssa on helppo tulla toimeen. Heidän tempaustensa ennakoiminen ei edes ole vaikeaa, ainakaan useimmiten. Heillä on oma sisäinen kompassinsa, joka nyt sattuu näyttämään aivan eri suuntaa kuin muilla.

Cipolla mainitsee vai ohimennen, ettei tässä olla mitään taantumusta perustamassa – vaikka terveiset menevät kyllä perille. Hänen mukaansa niitä tyhmiä löytyy esimerkiksi yliopistoista, joista hänellä olikin harvinaisen laaja kokemus, joka ryhmästä jonka mainita viitsii, professoreita ja muita opettajia missään tapauksessa unohtamatta.

Tyhmyyden määritelmä tuo hiukan mieleen peliteorian. Tyhmiksi Cipolla sanoo ihmisiä, jotka aiheuttavat vahinkoa tai vähintään harmia sekä itselleen että muille kaikissa ryhtymyksissään ja edesottamuksissaan. Rosvot aiheuttavat vahinkoa lähinnä muille. Fiksun kirjoihin taas pääsee ihminen, joka onnistuu tuottamaan voittoa eli vähintäänkin hyvää mieltä myös toiselle, anna että itsekin tienaa siinä sivussa. Ja avuttomia ovat sitten ne, joiden tiliviivan alapuolella aina on ennen pitkää aina punaista, teki asianomainen mitä teki.

Jaottelu on hyödyllinen. On esimerkiksi todella syytä heittää mielestään se ajatus, että hupsusti toimivaa voisi jotenkin opettaa tai kasvattaa. Sopii yrittää. Ei se onnistu. Tämä kehitelmä auttaa myös aiheettomaan herran pelkoon (ja kääntäen herravihaan). Niistä jota sylkevät meitä niskaan, yllättävän suuri osa on vain tyhmiä, ja jokin osa on rosvoja. Mutta on siellä vallan kahvassa käväissyt viisaitakin ihmisiä. – Itse arvioin olevani tyhmä. Jos tulen kaupittelemaan teille melkein tuoretta kalaa tai lähes käyttämättömiä kananmunia, älkää ostatko.


50 kommenttia:

 1. "Itse arvioin olevani tyhmä". Koska blogisti on niin monta kertaa tunnustanut bluffaavansa, on hänen em. lausettaan tulkittava näin: "Itse arvioin olevani erinomaisen viisas, älykäs ja vieläpä sukkelakin."

  VastaaPoista
 2. Terve taas hetken päästä, Kemppi!
  Imartelen aluksi, jotta saan sitten sanottua totuudenkin. Koneelle tullessa malttaa, tuskin jaksaa katsoa postinsa, kun on jo pakko katsastaa kempit ja varhaisemmatkin, ettei vaan jäisi mistään paitsi...
  Vaan tämä sarjakuvissa meuhkaaminen ja teeskennelty itsensä "tyhmäksi tunteminen" on persiasta!
  Jos Narsisti, itseäsi tyhmäksi nimittelet, teet tyhmiksi samalla 3,7 miljoonaa muuta rapamahaa kanssasi. Luovu siis siitä! Suurin, teeskennelty vaatimattomuus on kuvottavaa! Olen tavannut Sinut pari kolme kertaa Turus ja tunne oli jokseenkin sama, kuin tapaamiset 70-luvun johtavien vasemmistopoliitikkojen (Saarinen, Aalto, Alenius, Kivistö) kanssa: Näennäiskansanomainen, älykäs, ylimielinen.
  Ei osaamista, intohimoa älylliseen pohdintaan, kannata yrittää peittää! Me hiihdämme kyllä perässä, mutta ladunavaajan pitää olla tietoisuudessaan peloton ja selkeä, eikä sekoilla sarjakuviin ja itsensä alentamisiin.
  Rakentavin terveisin pekka s-to.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Muuttaisin sanan "ladunavaaja", sanaan laadunvalvoja.

   Poista
  2. Jamakkaa tekstia Pekalta.
   Voisin ostaa Pekan ajatukset!

   onko Pekka muuten vaaleissa ehdolla, voisin aanestaa.
   Terveiset

   Poista
  3. MISTÄ JOHTUNEE MIELENJOHDATUS,YLIMIELINEN..(MUTKIA)..ITSETUNTO?

   Poista
  4. Mitäs maksat, Kiinan-ano, 12 vuoden ajatustyöni tuloksesta? Kiteytin pahuttani elämän tarkoituksen kuuteen sanaan: "Hallita elämä. Toteutua yksilönä, yhteiseksi hyväksi." Nooh? Saat sen ihan ilman ja satasen saat, jos pystyt panemaan paremmaksi! Kemppikin saa koettaa. Vaaleihin en sekaannu, ainoani on brunetti, heh!
   pekka s-to.

   Poista
 3. Aamun virnistys irtosi kappaleesta seitsemän. S.

  VastaaPoista
 4. Kyllä lukijat huomaavat teeskennellyn vaatimattomuutenne.
  Tyhmä tulee huijatuksi tavalla tai toisella (raha..puheet..mainokset jne.)
  Tuhma huijaa. Joku tyhmä tajuaa huijauksen eikä enää olekaan niin tyhmä.
  Hän rupeaa tuhmaksi, ellei sitten ole masokisti. "Sinisilmäinen" ei opi.
  Hän pysyy tyhmänä. Katsokaamme itseämme ja kanssaihmisiämme.

  VastaaPoista
 5. Minulla on Kauko Kareen suomentama Erasmus Rotterdamilaisen - TYHMYYDEN YLISTYS. Väkisinkin juontuu mieleen Kareen pamfletit, eli karehdinta vs. soinismi. Kauko Kare osasi perustella, Soini ei osaa.

  "Tyhmyyden määritelmä tuo hiukan mieleen peliteorian."

  Eli jos tyhmyys-tuhmuus, niin peliteoria ei onnistu ilman Lacanin peiliteoriaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä TYHMYYDEN YLISTYS opetti teille oikeasti tämän päivän käytännön elämää varten ? Pitäisikö lukea ? Tulitteko "viisaaksi" ? Vai tunnetteko itsenne tyhmemmäksi kuin ennen ?

   Poista
  2. Minusta kirjojen lukeminen ei lisää lukijan viisautta tai älyä. Lukeminen antaa pohjan arvioida tapahtumien sekä kanssaihmisten viisautta ja älyä.

   Poista
 6. No voi jesse ! Saatte varmaan kommentoijat liekkeihin tällä aiheella.
  "Pakko" lukea illallakin, kun päivän työt ovat jo päättyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue vaan. Pelkään, että et tule hullua hurskaammaksi.
   Minutkin Kemppinen "huijasi" kommentoimaan.

   Poista
 7. Eräällä amerikkalaisella tuttavallani oli käytössään "Nutfringe theory", joka sanoo: 95% of people are nuts, the rest is something else. Toimii käytännössä, kannattaa kokeilla ja soveltaa.

  VastaaPoista
 8. Itse toimin sivutoimisesti yksityisellä turvallisuusalalla, eli suomeksi sanottuna pokena. Siinä hommassa -jos missä- voi todeta, että tyhmiä on enemmän kuin luulisikaan. Tietysti on niinkin, että alkoholi saa joistain ihmisistä ne tyhmimmät piirteet esiin korostetusti.

  Alan pikkuhiljaa menettämään uskoani siihen, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia keskenään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näet työssäsi kaikenlaista. Alkoholi vaikuttaa ihmisiin eri tavalla. Omassa kaveriporukassani olemme todenneet, että pienessä huppelissa olemme ajatelleet "viisaimmat" ajatuksemme turhien estojen poistuttua. Voit uskoa, että hauskaa on ollut.
   Älä menetä mitään uskoasi, totea vain, että ihmiset eivät koskaan ole olleet tasa-arvoisia, eivätkä tule olemaan. Sillä ei ole mitään tekemistä tyhmyyden kanssa. Jaksamista molempiin ammatteihisi !

   Poista
  2. No teidän alalla kyllä on juuri ne jotka pitäisi laittaa kymppiluokalle jo naaman perusteella.

   Poista
  3. "teidän alalla"....
   Voisitteko ystävällisesti liittää valokuvanne, jotta voimme arvioida kauneutenne/komeutenne. Ja mikähän se teidän "ala" on, jossa pärjää ilman sydämensivistystä ?.

   Poista
  4. "No teidän alalla kyllä on juuri ne jotka pitäisi laittaa kymppiluokalle jo naaman perusteella"

   Tätä en olekaan kuullut aikaisemmin - kiitos!

   Aika hyvä nimittäin. Voisi lisätä pokepingoon: http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=63123

   Poista
  5. Kyllä pokehommissa näkee aikamoisia "kuningasideoita". Moni on sellaista sorttia, että aamulla niiden toteuttaminen todnäk harmittaa. Varsinkin niissä tapauksissa, jossa kuningasidean toteuttaja(t) heräävät aamulla putkasta ja saavat poliiseilta läksiäislahjaksi vielä sakkolapun.

   Totta puhuakseni 99% yöelämän asiakkaista on ihan fiksua väkeä (riippuu tieysti baaristakin). Sen prosentin kanssa sitten syntyy asiakaspalvelutilanteita.

   Sitä muuten en ole koskaan ymmärtänyt, että jos poke evää pääsyn vaikkapa kännin takia, niin miksi ihmiset luulevat v1ttuilun muuttavan poken päätöksen? Taikka asiakasta poistettaessa vastaan rimpuilu saisi poket jotenkin muuttamaan mieltään?

   Poista
  6. "naaman perusteella"...ei ole vielä näkynyt kuvaa, vai eikö tekniikkatietämyksenne riitä...vai ujousko äkkiä iski ?

   Poista
  7. "Sen prosentin kanssa sitten syntyy asiakaspalvelutilanteita."

   Täyttä paskaa. Kyseessä on viheliäisin koiramainen ammattikunta, palvelee isäntiään ja hakee ongelmia "asiakkaiden" kanssa omasta takaa, piiloutuen ties mihin asiallisuuden kaapuun. Tämän sanon siis ilman henkilökohtaisia negatiivisia kokemuksia, ja vielä selvin päin, joskin läheltä piti -tilanteita on kieltämättä ollut. Uskomattomia tilanne- ja suhteellisuudentajuttomuuksia, tahallista provosointia, ja yksinkertaisesti vain ylimielistä ja niin vitun käsittämättömissä määrin urpoa käytöstä, että sillä ei vain ole mitään rajoja.

   Menkää itseenne. Tuo "pokepinko" vai mikä olikaan on just tuota uhriksi heittäytymisen ja itsekritiikittömän leuhkuuden synteesiä, josta teidät tunnistaa kilometrin päästä. Mä olen esim. ihan oikeasti lakannut käymästä baareista teidän takianne, vaikken ole ikinä sanonut mitään noista reploista kenellekään teistä ääneen. Tunarit.

   Poista
  8. Anonyymi: "Täyttä paskaa. Kyseess.... jne"

   Niinpä niin. Ilmesen paha auktoriteetti-viha kun rajoittaa jo elämistäkin. Koita jaksaa!

   Poista
 9. Carlo M. Cipollan minäkin kohtasin. Ja kyllähän ne tälläisen huteran miehen oikaisivat. Ensin selailemaan panivat kirjojen nimet - ehkä myös suppeus, grammoissa tai sivuluvussa- "Tykit ja purjeet" , "Talousmahdin alamäki" ja sitten tuli osakseni armo lukea tämä Cipollan toimittajana koama kulttuuritaloudellinen kehityshistoria, jonka JK mainitsee. En usko että perimällä voisi isompaan rikkauteen osua, kuin on typeryksen lottovoitto riehautua tällaisen Cipollan & kumpp. seuraan.

  David Landes oli toinen ja lisää löytyy kun polunpää löytyy. Douglass Northin jopa näin Helsingissä kun hän poikkesi 1993 Nobelin pokkausmatkallaan. Kalevi Sorsa isännöi. Lukemalla oppii, mutta ei pidä uskoa oppimaansa. Sorsa ja työväenpankkiirit olivat kai lukeneet ja vavisseet Fontanan 3.osan äärellä. Minua järisytti tavata Bertrand Gillen banking and industrialisation in Europe artikkelista, että tärkeintä oli tehtailijoiden (Siemens/Wallenberg/Ehrnrooth) sisu kestää velkaisuutta ja lisätä velkaisuuttaan. Ja jytkynä että velan vähentäminen yhteiskunnassa on rahan vähentämistä yhteiskunnasta. En viaton ollut uskoa silmiäni. Enkä pisakoulukas olisi uskonutkaan, mutta kun koko teksti oli niin henkevää, jäin rahan ihmeeseen kiinni. Sehän on se Valtakunnan salaisuus.

  Ehkä Sorsakin oli jäänyt ja Lauri Ihalainen. Mutta raha yllätti,se loi nahkansa.
  Tätä velan johtotähteyttä pankkiirikonsensus meillä ajoi turbollakin eli inflaatiolla -kun kerran oltiin opittu. Liian hyvin osattu, primusten mustelma.
  Me muutkin tulimme kolhituiksi. Ilmarisen ja Varman rahoilla ei olla aloitettu yhtään uutta yritystä puoleen vuosisataan. Niiden rahoilla laajennetut ahlströmit,serlachiukset,rosenlewit on myyty Cityn ja Wall Streetin rahastoille managerien luvattua -ja pidettyä- jälkeläisille osinkolupauksensa,siitä mitä näille jäi. Se on enemmän rahaa kuin koskaan asuttaessa Valkeakoskella tai Mäntässä tai Lauritsalassa oltiin nähty.

  Velkaahan/rahaa globaali pursuu yhäkin,vaikka taas toisenlaiseksi ohjautumassa. Äsken se oli niin että limited liabilityn lisäksi riskeeraamista rohkaistiin kaksikerroksisuudella jossa velat+kapasiteeti eivät horjuta omistajakehää. Se vain kerää voitot ja pääomien palautukset sekä oitis irrottaa ne alatason markkinakilpailullisesta sekamelskasta. Omistajat itse eivät tässä olleet aktiivisia vaan managerijouko käenmuni pesään. Ja sitten nämä liiketalouden opinahjot, kreivillisine MBA-golf-miekkoineen ! Narrinpeliä ? Ehkä mutta on kyllä progressiotakin.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 10. Oi voi; ei kai tästäkään asiasta tartte tehä tiedettä; sitä voi jokainen kattoo peiliin ja miettiä samalla tyhmyyksiään.

  VastaaPoista
 11. Sillä juuri on merkitystä, että riittävän monilla on rahaa (varallisuutta) riittävästi --> keskiluokka; ja että sitä on kerättävissä yhteen investoinneiksi --> pääomayhtiöt, liikepankit jne

  VastaaPoista
 12. "Kirjasen perusväite on järeä. Hengen lahjat eivät käy tasan."

  Kun tämän kaikkien tietämän asian sanoo Cipolla tai Kemppinen, kaikki nyökyttelevät, mutta jos sen sanoo Tatu Vanhanen, nousee vaunun loukosta herrasmiesten joukosta sankka joukko hidalgoja sormi pystyssä saarnaamaan, että ei, ei ja ei, vaan syy on ympäristössä, yhteiskunnassa ja muiden ahneudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhalla jaettiin, ja joillekin jäi vain lusikallisia. Tasan eivät käy onnen lahjat. Varokaa, Kemppinen tarttuu "hidalgo"-sanaan ja alkaa selittää juurta jaksaen mistä sana juontuu ja oletteko nyt varma, että käytätte sitä oikeassa yhteydessä ! Mexicon pikajuna kulkee, "tehdään niin kuin rosvot määräilee". Sorry, unohdin että tällä keskustelupalsatalla ei juurikaan huumoria viljellä. Viljely on vanha sanonta tässä yhteydessä. Huumorina en pidä Kemppisen puujalkavitsiä ("lihaa säästämättä".. 17.7.).

   Poista
  2. Kemppinen tai Cipolla varmaan tarkoittavat ihmislajia yleensä. Vanhanen rajaa valkoihoisista viisaampia kuin tumma-. Että elä sinäkään Tapsa aina jaksa sitä viisaudensormeasi heiluttaa, työnnä se välillä jonnekin lepäämään, tai piä kintaassa.

   Poista
  3. ‘Kun tämän kaikkien tietämän asian sanoo Cipolla tai Kemppinen, kaikki nyökyttelevät, mutta jos sen sanoo Tatu Vanhanen, [..]’

   Cipollan ja Kemppisen ‘tyhmyys’ ei ymmärtääkseni ole reduktionistinen määritelmä – ei biologisesti [esim. ÄO-rasistit Vanhanen ja Ironmistress], psykologisesti [Piaget’n psykologisten kehitystasojen hierarkia] eikä yhteiskuntafilosofisesti [uusliberalistiset meritokraatit kuten Nozick, joka kuuluu myös roistoihin] vaan kyseessä on tosiasian kaltainen ominaisuus, joka juontuu monenlaisista kyvyttömyyksistä – esimerkiksi kyvyttömyydestä ymmärtää ja käsitellä ironiaa sekä etenkin kyvyttömyydestä itseironiaan, jota pidän kaikista kyvyttömyyksistä kaikkein kyvyttömimpänä.

   Poista
  4. ‘joka juontuu monenlaisista kyvyttömyyksistä – esimerkiksi kyvyttömyydestä ymmärtää ja käsitellä ironiaa sekä etenkin kyvyttömyydestä itseironiaan, jota pidän kaikista kyvyttömyyksistä kaikkein kyvyttömimpänä.’

   Relatiivipronominin pitää tietysti olla ‘mitä’ eikä’ ‘jota’, koska subjektina on koko edellinen lause ja nimenomaan 'kyvyttömyys’ ironiaan ja itseironiaan eikä pelkkä ironia/itseironia, johon ‘joka’ viittaa. Tähän lauseopilliseen virheeseen törmää melko usein eikä sitä ole aina itsekään helppo kontrolloida.

   Poista
 13. "Tyhmiksi Cipolla sanoo ihmisiä, jotka aiheuttavat vahinkoa tai vähintään harmia sekä itselleen että muille kaikissa ryhtymyksissään ja edesottamuksissaan."

  Noin gangsterikomedioissa. Todellisessa elämässä juuri viisaat ovat aiheuttaneet suurimmat onnettomuudet ihmiskunnalle.

  Jossain kuuluu hiljainen neuvo: Be nice. Onko hyvyys sittenkin tärkeämpää kuin viisaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Be nice ja "käännä toinenkin poski" ei sovi tähän yhteiskuntaan.
   Heikot ovat julmia. Heillekö lopussa kiitos seisoo ja perivät maaan.
   Ei uskota siihen, vaan ammennetaan voimaa vahvuudestamme, jooko ?

   Poista
  2. Tässä oli järkeä.

   Poista
  3. Järkeä? Neurotieteen tohtoriohjelmassa ollut komea ja älykäs nuori mies tappoi Yhdysvalloissa 30 ihmistä. Neurotieteen pitäisi säästää "inhimillistä kärsimystä että yhteiskunnan varoja".

   Poista
 14. Amerikkalainen sanonta: "Nobody ever went broke overestimating the stupidity of American people", sanojiksi väitetään Mark Twainia, H.L. Menckeniä, P.T. Barnumia ja vaikka ketä. Joskus stupidity korvataan sanalla vulgarity.

  Leino käyttää tyhmästä sanaa tyhmä, ei oikeastaan toisinpäin. Tai en ainakaan muista.

  VastaaPoista
 15. "tyhmiä on aina enemmän kuin luulisikaan.Toinen peruslaki on, ettei tyhmien kanssa pidä ryhtyä mihinkään tekemisiin, koska siinä ei koskaan käy hyvin."

  Tässä onkin demokratian ongelma: nuo tyhmät valitsevat enemmistövallallaan johtajamme, jotka eivät sen vuoksi välttämättä ole viisaita, tai ovat ainakin toiminnassaan enemmän tai vähemmän enemmistön muodostaman yleisen mielipiteen ohjaamia (esim. viimeaikainen vakuuskeskustelu).

  Tuota ongelmaa on Platonin Valtiosta saakka pyritty ratkaisemaan, viimeksi Leninin ja Hitlerin toimesta. Tulokset eivät kuitenkaan olleet erityisen rohkaisevia.

  VastaaPoista
 16. Kunnioitettu opettaja,
  pyhäinnaisten viikon kunniaksi pyörrän melkein pyhän lupaukseni olla sorkkimatta viisaampien ajatuksia, olivat vaikka kesäisen keveitäkin. (intro)

  Raskautin mieleni katsomalla puolidokumentin espanjalaisten sankarien toiminnasta kaikkien mahdollisuuksien Väli-Amerikassa noin vuodesta 1495. Tunsinhan toki Diego Lalandan ja mikä se on, Columbuksen sihteerin, kirjoittamat maailmanvalloituksen muistelmat. Voi itku! Jälleen piti kohdata inhimillinen tyhmyys paljaana, vai pitikö sanoa; uskomaton röyhkeys! Jos se ei tänäpänä olisi kovin suosittua, vertaisin sen aikaista uskomusmaailmaa nykyiseen kaikkine hyvineen ja pahoineen. Kevyttä kesää,ja sopivia silmälaseja! Ass. Reijo, pahus.

  VastaaPoista
 17. Blogisti näyttää olevan kesäterässä, aiheiden valinnassaan.
  Tuollaiset luokittelut (tyhmät , rosvot, y.m ) ei juuri koskaan edistä minkään asian tai ilmiöryhmän ymmärtämistä.

  VastaaPoista
 18. Kaunis blondi olisi lähestymiskelvoton hirviö ellei hän olisi sopivan t.

  VastaaPoista
 19. Isäni kävi sodan ns. pitkän kaavan kautta. Ei häneltä kysytty, onko hän tuhma, tyhmä vai muuten hullu. Minä ja lapseni muistamme häntä rakkaudella. Saimme elämänviisauksia.. Hänet polttohaudattiin. Muuten hän olisi jo pyörinyt sukkulaksi ajat sitten haudassaan kuullessaan "nyt niin viisaita ".

  VastaaPoista
 20. Cipollasta mitään tiedä, mutta jäi mietityttämään tuo

  "Rosvon taloushistoriallinen vaikutus on nolla."

  Jos jollain alueella olisi kovasti paljon rosvoja, mahtaisivatko jollain lailla vaikuttaa taloudellisen toimeliaisuuden mielekkyyteen?

  VastaaPoista
 21. Somalia on täynnä rosvoja (SK 20.7.2012). Meneekö maalla hyvin taloudellisesti?

  VastaaPoista
 22. Thanks to my father who stated to me regarding this blog, this weblog is actually remarkable.
  Also see my webpage :: free porn pics

  VastaaPoista
 23. Right here is the perfect webpage for everyone who wants to
  find out about this topic. You know a whole lot its almost
  hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a subject which has been written about
  for many years. Wonderful stuff, just great!
  Feel free to surf my site ; freeporn

  VastaaPoista
 24. Now I am going to do my breakfast, later than having my breakfast coming over again to
  read other news.
  Review my web site http://www.bhgalleries.com

  VastaaPoista
 25. Great goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you're stating
  and the way in which you say it. You make it enjoyable and you
  still take care of to keep it sensible. I cant wait to read
  much more from you. This is really a wonderful site.
  Also visit my website ; free sex

  VastaaPoista
 26. I'm gone to convey my little brother, that he should also pay a visit this webpage on regular basis to obtain updated from most recent news.
  Feel free to visit my web-site Young And Tasty

  VastaaPoista
 27. I'm excited to uncover this site. I need to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you saved to fav to see new information on your site.
  Feel free to surf my web-site - Orlando contractor

  VastaaPoista