Sivun näyttöjä yhteensä

2. kesäkuuta 2012

Mitta ja mitaton


Ehkä Juice Leskinen oli aikamme merkittävin suomalainen runoilija. Ehkä vapaa mitta on hiukan liian vaikea sekä kirjoittajalle että lukijalle.

Ainakin kävi niin, että meiltä melkein jäi osa maailmankirjallisuutta väliin, kun Otto Mannisen ja Yrjö Jylhän mukana mitallisen kääntämisen taito meni maan rakoon.

Manninen käänsi Goethen Faustin toisen osan lopun hienon huipennuksen näin:  ”Vain varjo häilyvä  / on kaikki mainen; / tääll’ elo säilyvä, / täys vajavainen; / nää näit ei lihanne, / ei mahda maa; / nais-iki-ihanne / meit’  opastaa.” Goethe on tietenkin rennompi: ”Alles Vergängliche / ist nur ein Gleichnis; / das Unzulängliche / hier ist’s Ereignis; / das Unbeschreibliche / hier ist’s getan; / das Ewig-Weibliche / zieht uns hinan.“

Juice julkaisi kerran „Sonetteja laumalle“. Ne kai sivuutettiin kummallisuutena.  Niissä saattaa kyllä olla loppusointujen Suomen ennätys.

”Ei mikään taasen millään lailla luista. / On kynä kädessäin, ja järki jäässä. / Ja taitaa, piru, kusta olla päässä. / Tää vaiva on jo melko vakituista. // Ei edes ranteessani ole ruista, / ja nokkakin kun päivittäin on räässä, / niin herää ajatus, mä että häässä / oon kasvanut – mut sitäkään en muista. // Mä runoilemaan pysty en ees kuista, / tai tuulesta tai jaloist’ lehtipuista. / Kai paleltunut lienen talven säässä. // Vain paskapuheet kaikuu minun suista. / Ei nupissani ennen älykkäässä / lie enää mitään. Toveri, tää nää sä.”

Kyllä se on laskettu. Käänteissanakirjoja on ja riimisanakirjoja myös. Suomi lienee köyhä loppusoinnuista jo verrattuna ruotsiin, saati englantiin. Runomitat aiheuttavat vaikeuksia. Opetan kerralla lopullisesti nousevan eli jambisen mitan: Maamme-laulu. Ja niin rivit alkavat luonteensa vuoksi vähäpainoisilla täytesanoilla – oi, soi, ei, kuin, maa, sun, ja. Kielemme on ”laskeva”, pääpaino on ensimmäisellä tavulla. Ranskasta suomentaessa viimeiset tavut tuottavat suurta vaivaa – ”Kuolleissa lehdissä” on tyypillinen meno. Sekä kieli että melodia korostavat samaa viimeistä tavua.

Riimit ja mitat kuluvat. Moni arveli noin vuonna 1950, että nyt ne ovat kulunet loppuun. Kaarlo Sarkia oli yltänyt melkein mahdottomiin sodan aikana ja P. Mustapää ja Aaro Hellaakoski olivat viljelleet vahvaa ja heikommin erottuvaa sidottua mittaa. Mustapää:” Nyt laulan ikävästä / ja laulan riemusta, / ja ikävä lie punainen, / ja riemu lie musta.//

Lukijoilta ja monilta arvostelijoilta meni aikaa käsittää, ettei ”vapaa mitta” tarkoita, että sanoja voisi sijoitella miten sattuu.

Esimerkiksi Dylanin ”Blowin’ in the Wind” ja Beatlesien parhaat (”Michelle”, ”Yesterday”, ”Lucy in the Sky with Diamonds”) ovat uskomattoman huonoja tekstejä. Niitä parempia runoja / lauluja ei taida olla monta, siis viime vuosisadalta.

Olisiko tässä vastausta – runous / runo on aivan liian suuri sana. Jos vertailemme, emme käytä sanoja ’kirjallisuus’ tai ’musiikki’. Kuka viitsisi vakavissaan vertailla ’Säkkijärven polkkaa’ Brucknerin 8. Sinfoniaan, A-duuri? En minä ainakaan, eikä tarvitse puhua taiteesta. Luin lapsena reportaasin nyrkkeilijän ja painijan ottelusta. Painija voitti heti. Se kertoo ehkä jotain tekniikoista, mutta kuka haluaisi verrata sylivyöheittoa ja vasenta suoraa toisiinsa?

Perustelen. Rukouksista ”Isä meidän” on itse asiassa äärettömän syvällinen. Sitä voi miettiä koko elämänsä. Olen miettinytkin. En ajattele sitä kirjallisuutena enkä runoutena. Haen siitä merkityksiä, ja niitä riittää.  Sitä vastoin ”Ave Maria”  on kuin maakuntalaulu. Se virittää mielialaan ja tunnelmaan. Sisältöä ja sanottavaa siinä on niukasti.

Laulujen teksteissä, kuten tässä viitatuissa Dylanin ja Beatlesien, tavoitteenakin on tietty ohuus tai harvuus. Ihmisen kognitiivinen raja tulee äkkiä vastaan eli astia täytyy, jos sekä musiikki että teksti ovat samanaikaisesti hyviä. Mielestäni monikin nykyooppera on kaatunut siihen, että teksti on turhan hyvä. Kuulija pysähtyy miettimään ja sillä välin musiikki luistaa alta kuin matto.

Eino Leino osasi molemmat, kevyen ja painavan. […]

43 kommenttia:

 1. Hmm, olen omaksunut vasemman suoran aika hyvin, mutta minulla ei ole aikaa pitää sitä teknisesti kunnossa, iskussa, so to say. Mutta kaikki avaimet ovat hallussa.

  Syvälliseen omaksumiseen auttaa se, että ymmärtää muita kamppailutekniikoita myös. Kokonaiskuva auttaa näkemään yhtenevyydet heitoissa, lyönneissä, potkuissa, iskuissa. Raajat ovat pintaa, kehomekaniikka on käytössä koneisto ja vastaisku jakaantuu selkeisiin vaiheiseen, polkuun, itse käytetystä tekniikasta riippumatta.

  Ja vastaiskun ajatus ja idea, heitto tai nyrkinisku tahi joku muu, on se väline, joka valitaan viime hetkellä ja riippuen todella monesta muuttujasta.

  Summa summarum, mestarin pitää osata verrata syväsyliheittoa ja vasenta suoraa saumattomasti. Toistan: raajat ovat pintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mestarit, todelliset Mestarit, ovat sellaisia, että heistä ei tiedetä. Mitään.

   Poista
 2. On, on Van der Graaf Generator: Peter Hammill´n kynäilemä progen mestariteos Pawn Hearts (1971) kokonaisuudessaan, mutta sitten oli myös vähemmän tunettuja rocklyyrikkoja brittejä kuten Alan Hull, Lindisfarne ja Dave Cousins, Strawbs. mutta jotkut jäivät syyttä aliaravostetuiksi Mark Knopfler, ja eritoten John Lees' Barclay James Harvest.

  VastaaPoista
 3. Makuja on monenlaisia; Bob Dylan on aivan huippu, entäs Pentti Saarikoski? Ja Pushkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kumarretaan toisia jumalia nyt.

   Poista
 4. Oman kapasiteettini rajallisuuden osoittaa lähes rajaton musiikin kuuntelu.
  Jos melodiat on hyviä, ei tekstiä kuule. Laulaja on vain yksi instrumentti muiden joukossa.
  Jos teksti kiinnostaa, ei väliä millaisen jollotuksen joukossa se tulee. Leevi and The Leavings ei melodioilla juhli, mutta Göstan tekstit puree tällaiseen keski-ikäiseen kalapuikkoviiksimieheen, joka katselee tyttöjen tissejä häpeilemättä jos ne on esille asetettu.
  nimim: 'vielä elossa'

  VastaaPoista
 5. Beatleseilla on hyviä yksittäisiä runokuvia.

  She's the kind of girl who puts you down when friends are there

  tai

  Meeting a man from the motor trade

  tai

  In the middle of the celebrations I break down

  Kuvitelkaa kristallikruunujen loisteeseen ja samppanjalasien kilkkeeseen Paul McCartney, joka äkkiä vaipuu lattialle ja ympärille muodostuu kauhistunut puoliympyrä.

  VastaaPoista
 6. Innostuin kouluaikanani Goethesta, ehkä siksi että kirjasto josta luettavaa hain, oli niukka. En ollut saksan opinnoissani kovinkaan pitkällä, kun hämmästyksekseni havaitsin alkukielisen tekstin avautuvan Mannisen hienoja sanamaalailuja helpommin.
  Vanhojen käännösten kukkaiskieli on monesti hämmästyttävän teennäistä ja itserakasta, kun kääntäjä on niin mestaria, että paistattelee tekstin ja tekijän kaulavaltimolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otetaan Arthur Rimbaudin Le Bateau ivre, 1871, onko se Humaltunut venhe, suom. Kaarlo Sarkia, ja vielä: Humaltunut laiva, puhummattakaan "Juopunut pursi", Tuomas Anhavan alaa, Ei. Eivät ole katu-uskottavia ja sisältöä ilmentäviä, koska tässä metaforan idea toimii konnotaationa, ja nimi antaa oikeansuuntaisen vihjeen teoksen sisällöstä.
   Se on Känninen paatti, kuten Einari Aaltonen oivalsi, ja noinhan se ui lähinnä myös opuksen toimivaa engl. nimeä The Drunken Boat.
   En tiedä, onnistuiko Aaltonen sitten kaikilta osin ajamukaistuksissaan.

   Myös Beatles nojasi parhaissaan katujen kieleen; se elää, kuten edellä noissa Tommi Uschanovin nostamissa riimin pätkissä. Tarvitaan taitoa käyttää sitä lisämaustetta oikein, maualla.

   Poista
  2. Ole onellinen kun sait elää kouluaikaasi silloin kun vielä innostuttiin.

   Poista
 7. Eino Leino vaikutti ja vaikuttaa. Aina.

  VastaaPoista
 8. Mitenkään aliarvioimatta tai -arvostamatta Leskisen sonettia ja hänen kekseliäitä riimejään, totean vain, että opettivat joskus, että sonetin rakenne on ABBA, ABBA, CDC, DCD.

  Juicella menee ABBA, ABBA, ABB, AAB. Mutta ei se mitään, naatitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun joku aloittaa mitenkään aliarvioimatta, hän aliarvioi.

   Poista
 9. Pidän Juicea parhaimpana runoilijana.Hector on myös loistava.En ole kyllä runoja kovin paljon lukenut.En tiedä ymmäränkö niitä vain huonosti,ehkäpä.Tartuinpa joskus Haavikon koottuihin,en ymmärtänyt niistä Riitun sanassa pyhhää pölläystä.Ymmärsikö Paavo niitä itsekään? Lauri Viita on ehkä säväyttänyt Leinon ohella eniten näistä varsinaisista runoilijoista.Ja Vänrikki Stoolin tarinat,yksinkertaisuudessaan(?)kaunista.Dylanin kappaleita taas osaavat muut tulkita paremmin kuin hän itse,laulajana ja esiintyjänä hän on heikko.Beatles taas rockyhtyeistä suurin,yhtye jossa oli kolme neroa ja Ringo.Shakespeare tietysti on aivan giganttinen suomennettunakin,kuinkahan hyvä hän onkaan vanhalla englannilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nene kirkkoon. Papilla on sinulle asiaa.

   Poista
 10. Kuka ne käänsi ne Shakespearet? Minä olen kasvanut lukemalla niitä mitallisia suomennoksia ja katsomalla niitä näyttämöllä. Semmoisena 10-vuotiaana ja siitä vähän ylikin, ei tuottanut mitään ongelmia ymmärtää mitä sanottiin. Sitten jouduin ihmettelemään, jos luokka vietiin katsomaan Hamletia Tampereen Työväen Teatteriin, että miksi ne väittivät ettei kieltä voinut ymmärtää?

  Kalevalakin luettiin, ja vaikka sanottiin, että ei Hämeessä kukaan tajua karjalaista rytmiä eikä sanoja, niin minä ymmärsin. Nyttemmin olen ihmetellyt että johtuikohan se ymmärrys nimenomaisesti mitallisten tekstien - myös runouden - lukemisesta. Tykkäsin ehkä eniten Läkkiseppa Lindbladista. Se oli niin elävä ihminen, kielikuvat olivat ja mitta.

  Minä en muista mitä ne eri eri riiminimet olivat, mutta Kalevalan kielikin on joku.

  Olen lukenut runoutta latinaksi, en niinkään saksaksi. Mutta saksan runoudesta ihastuin Herman Hessen mitalliseen runouteen. Isä lausui Goethea jatkuvasti ihan minua huvittaakseen, joten en enää lukenut niitä. Runot pitäisi mahdollisuuksien mukaan lukea alkukielellä aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo Cajander on suomentanut nämä minun Shakespearen koottuni. Wsoy 1950 4.p

   Poista
  2. Portsarit käänsi sakespearin. Monta kertaa.

   Poista
 11. Jokaisen tuttavapiirissä on joku Juicen tapainen näsäilijä ja väkisinnaurattaja, jolta haluaisi vartin jälkeen tirvaista kuonon umpeen ihan suoralla kuin suoralla.

  Lapsihan oppii kieltä riimittelemällä ja mutjauttelemalla, mutta siitä on tarkoitus kasvaa pois. Ja oman kaikkivoipaisuuden illuusiokin karisee useimmilta tarhaiässä.

  Ei siinä mitään, pitäähän jurpoilla olla hoilattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juicehan oli ylimielinen ja hyvin tietoinen omasta lahjakkuudestaan.Kannattaa kuunnella hänen tuotantoaan enemmänkin niin huomaa siellä olevan muutakin kun näsäilyä ja naurattamista.Ja on hyvä muistaa sekin että humoristit ovat yleensä pohjimmiltaan surullisia ihmisiä.

   Poista
  2. Sinun tuttavapiirissäsi sinä olet appelsiinimehu.

   Poista
 12. Voi Sanna, mix muistissas on aukkoja,
  Et kait vaa sä taas ottanu tötsyjä,
  Mix sun lompsas on niin räpsynä,
  Vi**u ostitsä taas saamarin tabuja,
  En haluu että muistutat Älly makpiilii,
  kun sä taas hoitelet suurta diilii,
  Oon väsyny seuraan flasbäkkejäs,
  Et sä vois lopettaa huumehörhöilyjäs?

  -99

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiden kymmenen vuoden kuluttua sinäkin olet lähtökuopissasi.

   Poista
 13. La Rossa

  (Hammill)

  Lacking sleep and food and vision
  here I am again, encamped upon your floor,
  craving sanctuary and nourishment,
  encouragement and sanctity and more
  The streets seemed very crowded,
  I put on my bravest guise-
  I know you know that I am acting,
  I can see it in your eyes
  In the harsh light of freedom I know
  that I cannot deny that I have wasted time,
  have frittered it away in idle boasts
  of my freedom and fidelity,
  when simpler words would have profited me
  most
  it isn't enough in the end, when I'm looking
  for hope
  Though the organ-monkey screams
  as the pipes begin to spit
  still he'll go through the dance routines
  just as long as he thinks they'll fit,
  just as long as he knows that it's dance, smile-
  or quit

  Like the monkey I dance to a strange tune
  when all of these years I've longed to lie with you,
  I've bogged myself down in the web of talk,
  quack philosophy and sophistry-
  at physiciality I've always baulked,
  like the man in the chair who believes it's
  beyond him to walk
  I've been hiding behind words,
  fearing a deeper flame exists,
  faintly aware of the passage
  of opportunities I have missed
  But the nearness and the smell of you,
  La Rossa from head to toe
  I don't know what I'm telling you,
  but I think you ought to know
  soon the dam wall will break, soon the water
  will flow
  Though the organ-monkey groans
  as the organ-grinder plays
  he's hoping, at the most,
  for an end to his dancing days;
  still he hops up and down on his perch
  in the usual jerky way
  Though it might mean an end to all friendship
  there's something I'm working up to say

  Think of me what you will;
  I know that you think you feel my pain-
  no matter if that's just the surface
  If we made love now would that change all
  that ahs gone before?
  Of course it would, there's no way it could ever
  be the same
  one more line crossed,
  one more mystery explained
  Now I need more than just words, though
  the options are plain that lead from all
  momentary action
  If we make love now it will change all
  that is yet to be
  never could we agree in the same way again
  One more world lost,
  one more heaven gained

  La Rossa, you know me, you read me as though
  I am glass;
  though I know it there's no no way in which I can
  pass-
  though it means that you'll finish my story
  at last I'd trade all the clever talk,
  the joking, the smoking and the quips,
  all the midnight conversations, all the friendship,
  all the words and all the trips
  for the warmth of your body,
  the more vivid touch of your lips
  All bridges burning behind me,
  all safety beyond reach,
  the monkey feels his chains out blindly,
  only to find himself released

  Take me, take me now and hold me deep
  inside your ocean body,
  wash me as some flotsam to the shore,
  there leave me lying evermore!
  Drown me, drown me now and hold me down
  before your naked hunger,
  burn me at the altar of the night-
  give me life!

  VastaaPoista
 14. Kiitos, onpa tässä ja kommenteissakin pohdittavaa!

  VastaaPoista
 15. Kiinnostavaa pohdiskelua. Mahtaako moni nykyrunoilija edes taitaa kaikki erilaiset mitat. Tuskin, kuten nykytaidemaalari ei osaa maalata realistisesti. Saati ns. muusikot musiikin perusjuttuja. Olen vanhanaikainen ja sitä mieltä, että vanhat, aikanaan syystä määritellyt säännöt olisi hyvä olla hallussa ennen kuin niitä alkaa rikkoa. Tosin, helppo minun on sanoa, koska proosakirjailijana ei ole ihan samankaltaista säädöspalettia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kommentin takia on kannattanut elää tähän päivään asti.

   Poista
 16. Koska kirjoitustani - jota muistaakseni en ole tänne lähettänyt - ei ole julkaistu. Niin loukkaannun. (Ja kun loukkaannun, tarkoitan myös sitä.) Tästä lähin en edes ajattele lähettäväni tälle palstalle kirjoituksia joita ei julkaistaisi. Koska minulla on parempaakin tekemistä. - m:kis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole aikoihin jätetty mitään julkaisematta. Täälläkin päässä softa reistaa joskus.

   Poista
  2. Mikis mikshi shinä sihiset kuin vesi hiissi hississä , harjaishit edess hambaitaisshi

   Poista
 17. Jukka Hyvä, sitä minä Sinussa eniten kunnioitankin. (Että julkaiset kaikki kummalliset höpötyskommentit.) Kirjoitukseni piti olla parodiaa/satiiria jota se olikin. Mutta huonoa sellaista. (Tarkoitin juuri päinvastaista mitä sanoin.) Ps. Olisi minulla ollut parempi nimimerkkikin... esim. "Tätä samaa mieltä on myös naapurini. Vaikka onkin muuten paskiainen."
  tms

  M:kis

  Ps. Ja eniten minua kiinnostaa sotahistoriallinen filosofia. Siitä aiheesta kirjoitettuja kirjoja luen kuin hullu joka syö puuroa.

  VastaaPoista
 18. Mitaton on neljän pisteen lisäyksellä mitätön.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 19. Suomennokset ovat mitä ovat. Mutta mieleeni tulee vain Rilken Duinon elegiat, joissa on alkuteksti ja Aila Meriluodon suomennos rinnakkaisilla sivuilla. Miksei tämä voisi olla maan tapa, voisi vertailla ja pohtia. Vai eikö suomentajien kantti kestä?

  VastaaPoista
 20. Ad Omnia: - Shakespearen kaikkien näytelmien suomentaminen oli Paavo Cajanderin uskomaton suoritus. Vastoin monien väitteitä ne toimivat luettuina mainiosti. Näyttömällä voi olla huonompaa.

  Yrjö Jylhä suomensi osan. Tulos ei ole, tekijä huomioon ottaen, niin hyvä kuin voisi luulla. Mies oli vanha ja sairas. Eeva-Liisa Manner on kääntänyt jotain, Veijo Meri samoin.

  Juuri on valmistumassa uusi kokonaissarja. Matti Rossin suomennokset ovat kertakaikkiaasn hienoja, ja muut perässä. Täytyy lisätä, että mielestäni Rossin henkilö ei vaikuta arvioon häne työnsä jäljeestä. - Hänellä on muuten jopa akateemiset taustat tähän vaikeaa tehtävään.

  VastaaPoista
 21. Mitalla tai ilman.

  Eikö pikemminkin mitä. Ja miksi.


  Jos taide on pakko naamioida
  muotoon jonka voi tavoittaa vain kourallinen
  määrä henkilöitä, miksi nähdä se vaiva.

  Tukholman Modernin Taiteen Museon eräässä
  huoneessa oli pakko todeta:
  Tämän rouvan ongelmiin voimme syventyä
  sitten kun meillä on siihen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä oleellinen!
   Ei janoinen katso kupin muotoa, kaunista turhuutta väheksymättä.

   Poista
 22. Brucknerin kasi on c-mollissa. Kutonen A-duurissa. En halua nipottaa, mutta bruckneriaani ei saa rauhaa ennen kuin saa tietää, kumpaan Säkkijärven polkkaa pitäisi tai ei pitäisi verrata. Kielikuva tai ei, mutta nämä ovat tärkeitä asioita!

  VastaaPoista
 23. Ohhoh. Täne on eksynyt joku näsäviisasteleva anonyymi.
  Viisi- vaiko viisikymmenvuotias, sen kun tietäisi.

  VastaaPoista