Sivun näyttöjä yhteensä

19. kesäkuuta 2012

Makkara


Pääsi lipsahtamaan mielestä, että tämän palstan perimmäinen tarkoitus on tarjota lukijoille viatonta huvitusta, eikä suinkaan jyristellä tuomiopäivän myllyjä muuta kuin korkeintaan vaihteeksi.

Piintyneenä bratwurstin ihailijana ja ulkogrilleihin ja etenkin lenkkimakkaraan kielteisesti suhtautuvana voin nyt kertoa teillekin, sedän pojat ja likat, että Ilmajoen luomulammasbratwurst on parasta. Se päihittää jopa Pirkka-bratwurstin ja Lidlin kilpailevat saksalaiset tuotteet ja Wotkinsin valmistamat kilpailijat. Tosin www.makkara.info näyttää olevan eri mieltä

Isommista K-kaupoista löytyy. Mainoksen uhrina kävin kuitenkin oikein katsastamassa Votkinin lihatiskin keskustan Sokoksessa. Kyllä se oli vaikuttava näky. Seuraavan kerran kun tulee nuorisoa kylään, pannaan tarjolle aladobia ja katsotaan, minkä näköisiksi vieraat menevät. Tytinää, siis. Ja ehkä prässylttyä.

Kaikesta saan kiittää polven vikaa. Sen verran kulkee järki klimpeissä, että on tullut pidetyksi ikään kuin sairaslomaa.

Meneillään on suven armain aika. Uutta perunaa saa jo järjelliseen hintaan ja sitä kotimaista, joka maistuu oikealta. Kaupan hyllyltä matjes-silliä ja meijerivoita. Juomaksi piimää ja lisäksi ruisleipää; nykyisin alkaa saada joka paikasta juurilimppua.

Joka väittää, että ateria tuosta paranisi, saattaa puhua palturia.

Muistan oikein hyvin, kun oikein radiossa kerrottiin juhannuksen aikoihin, että nyt on SS Saukko lähtenyt sillilastissa Islannin vesiltä kohti kotimaata.  Mutta siitä on totta puhuen pitkä aika, kun viimeksi osui kaupassa edes silmiin silli. Outoa ettei näistä superherkuista, sillistä ja sen murtoveden versiosta silakasta, pidetä enemmän ääntä. Ovat ne sellaisia herkkuja.

Se sukupolvi lienee jo hengiltä, jolle nämä olivat köyhänruokaa, ja minun ikätoverini säilyttävät muistoa kesäkausista, jolloin syötiin melkein pelkästään makeanveden järvikalaa. Se oli sellaista aikaa.

Mutta siis mietiskelin, että olisiko skannattava kokonaan tai osittain Bachi teosten vakioluettelo, Schmieder. Kyllä ne löytyvät verkosta. Esimerkiksi http://www.documentamusica.de/html/de-formular.html

Näyttää sisältävän keskeisimmän klassisen musiikin siten järjestettynä, että melodia on pimputettu ja jokaisesta biisistä on nuottiesimerkki.

Huomenna on tutkittava, joko iTunes sisältää appsin, joka tunnistaa kuuntelemalla klassista musiikkia. Siellä on jo muutamia, jotka ovat aika hyviä tuntemaan muuta musiikkia. Minulla on MusicID. Kun soittaa koneelta Parkeria tai Monkia, kyllä se piru tunnistaa ne äänestä, myös ”Straight, no Chaser”. Klassisesta Top 100 ohjelma tunnistaa. Mielenkiintoinen on Bachin ”Die Kust der Fuge”, jonka sovellus tunnisti oikein cembalolla, panolla ja uruilla soitettuna myös jousikvartetin tulkinnan.

Ei taida varmaan enää kannattaa olla etevä tunnistamaan kappaleita. Mutta tuo mainitsemani Wolf’s ainakin on avuksi, kun rupeaa etsimään jotain tiettyä Chopin Nokturnoa tai Preludia Bachin Wohl-temeperiertesistä (niitä on paljon).

Nuotit tuskin väistyvät. Niissä on kuitenkin se tunnettu ongelma, että pakkaavat olemaan hukassa, ja sitten kun ne löytää, kovasti ovat pölyisiä.

iPadin näytöltä voi soittaa; oikeat muusikot kai tekevätkin sitä paremman puutteessa.  Klassisen musiikin nuotit löytyvät todella nöyrästi verkkopaikasta www.imslp.org ja hiukan hituroivaa ohjelmaa voi potkia hakemalla suoraan Googlesta esimerkiksi

site:imslp.org chopin mazurka op 67

Ja nuotin voi sitten tallentaa myöhempää käyttöä varten esimerkiksi pdf:nä.

8 kommenttia:

 1. Terveisiä Tarton laululavalta! Siellä oli viime lauantaina komiat juhlat. Pohjoismaisia ja balttilaisia mies- ja poikakuoroja oli 144 ja niissä laulajia viidettä tuhatta. Harmitti vähemmän, että jäi Ilmajoen talvisotaooppera sotimatta. (Sai sitä marssia harrastaa Tartossakin.) Näkyi jokunen dirigentti johtavan iPadistaan, ja hyvissä ammateissa olevilla kuorolaisillahan noita on ollut jo kauan. Kiertuebussissa sillä on näppärää tehdä sovituksia, olen vierestä katsellut. Omat nuottini ovat paperia.

  Muistan Saukot hyvin. Ne tulivat aina Röölän (silloin Röödilän) rantaan silleineen, ja siellähän Boy-silliä vieläkin purkitetaan. Saukko-laivojakin taitaa olla vielä olemassa, vaikkei samoja. Suvun mökki on soutumatkan päässä, ja Hesarin ensimmäinen uutisperunajuttu kuvitetaan aika usein naapurin isännän pellolla. Sillin ohella juuri rysästä nostettu silakka on maittava perunan särvin.

  Ja ovat ne lenkkimakkaratkin parempia kuin pari vuosikymmentä sitten.

  VastaaPoista
 2. Suomi ei kai saanut sillinkalastuskiintiötä aikanaan EU:iin liityttäessä, vaikka sitä neuvotteluissa perusteltiin Saukko-laivojen historialla. Vai tuliko kiintiöstä niin pieni, että se kannatti myydä ennemmin kuin hyödyntää.
  Samaten tupakkatukikiintiötä yritettiin sota-ajan kessunviljelyn perusteella, mutta sille kai lähinnä naurettiin.

  VastaaPoista
 3. Matjes-silliä? Mikä pyhäinhäväistys. Uutta Saukon silliä sen pitää olla, joista maiti-silli on parasta. Tosin eivät nykyään sitä osaa kaupassa pyydettäessä tynnyristä valita. Maiti-silli on maukkaampaa ja rasvaisempaa kuin mäti-silli.

  Uudet perunat kiehumaan. Lautanen, jossa sillifileet, desi voita, kaksi haarukalla murskattua keitettyä kananmunaa ja kourallinen tilliä laitetaan kattilan päälle ja lautasen päälle kansi. Kun perunat ovat kiehuneet, on herkku valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella maukas ohje kesän hittiruuaksi. Käytin valmiita sillifileitä. Kiitos.

   Poista
  2. Jopa on näppärän oloinen resepti,"iha suuves heraht".
   ja hellää Jussia kaikille!

   Poista
 4. Kiitos ja ylistys uusille perunoille, voille ja matjes-sillille sekä suomalaiselle sisäveden kalalle! Pitää mennä ulkomaille, jotta ymmärtää, mikä rikkaus meillä on viimeksi mainituissa.

  Ja kuka ihme käskee syödä lenkkimakkaraa kun nykyään tehdään hyvää A-luokan makkaraa (lihapitoisuus n. 80 %), jota keski-ikäinen kärsii ostaa sen määrän, mitä uskaltaa syödä.

  VastaaPoista
 5. Ei, ei ei! Mikään ei voita Tampereella Tammelan torilla mustamakkaraa ja kylämää maitoa..., tai no ehkä pärämätsit!

  http://www.youtube.com/watch?v=g6PByB0G3bo

  VastaaPoista
 6. Kiitos hienoista musiikkilinkeistä. Blogin käänne makkarasta Bachiin oli todella omituinen: mutta oikein miellyttävä. Kiitos ja hyvää juhannusta!

  VastaaPoista