Sivun näyttöjä yhteensä

29. kesäkuuta 2012

Äärimmäinen kuri


Äärimmäinen kuri johtaa äärimmäiseen kurittomuuteen. Nyt tarina siitä, miten Neuvostoliiton puna-armeija eteni ryöstäen ja ennen kaikkea raiskaten kaikki käsiinsä saadut 12-82-vuotiaat naiset, esimerkiksi Budapestissä myös kannattajiensa ja taistelutovereittensa eli unkarilaisten kommunistien vaimot, tyttäret ja isoäidit, alkaa olla tunnettu.

Jos nykyiset Venäjän johtajat ja heidän nykyiset läntiset kannattajansa, joita Suomessakin vain riittää, joutuisivat vastaamaan ikäviin kysymyksiin tästä, vastaus olisi luultavasti sama kuin vuonna 1945: pojat pitivät vähän hauskaa.

Yksityiskohtaisemmat kuvaukset, joita muiden ohella Antony Beevor on esittänyt, kuvaa tyypillisiä tilanteita. Puna-armeijan osasto tunkeutuu saksalaiseen pikkukaupunkiin, esimerkin vuoksi sellaiseen harvinaiseen paikkaan, josta siviilit ovat ehtineet tien päälle. Viinikellarit tuhotaan, talot poltetaan. Muutaman tunnin kuluttua ruvetaan enkä miettimään, mistä saisi viinaa ja katon päänsä päälle. Täytyy lähteä marssimaan kohti seuraavaa pikkukaupunkia.

Valloitetaan jokin tuhoamisleiri. Ehkä hengissä olevat juutalaiset eivät herätä mielenkiintoa. On myös käsketty, että juutalaisista ei saa puhua. He ovat neuvostokansalaisia. Käsky on tarpeen, koska vainot jatkuvat erilaisina epidemioina ainakin Stalinin elinajan eli 1950-luvulle. Stalin oli hänkin vakuuttunut siitä, että juutalaisista ja puolalaisista oli päästävä eroon.

Toisaalla puna-armeija, toisaalla Japanin armeija tavoittivat absoluuttisen raakuuden, jolla ei voi enää kuvitella olevan tekemistä esimerkiksi koston kanssa. Neuvostojoukoissa asiaan lienee kyllä hiukan vaikuttanut seikka, joka sai poliittisen johdon pelon valtaan ja aiheutti sangen monille sodassa kunnostautuneelle miehelle 12 vuoden Siperian komennuksen. Maassa aidosti totena pidetty ajatus Neuvostoliitosta työläisten paratiisina sopi huonosti yhteen sen kanssa, mitä sotilaat näkivät Saksassa, sikäläisittäin vaatimattomina pidetyissä vähäväkisten asunnoissa.

Molemmat yhteiskuntamallit, Neuvostoliitto ja Japani, olivat selkeästi perustuneet tavallisten ihmisten äärimmäiseen sortoon ja heidän perustarpeittensa armottomaan syrjäyttämiseen.

Tällä on jokin yhteys näiden samojen sorrettujen pohjattoman murhanhimon kanssa. Vastaavasti molempien yhteiskuntien seksuaalisuuden jyrkkä tukahduttaminen lienee ollut yhteydessä raiskaamisvimmaan. Tästä asiasta voisi saada lisää tietoa Afrikan tämän hetken sissiliikkeistä. Raiskaaminen on seksuaalirikos ja se on väkivaltarikos. Se on häpäisemistä mutta samalla jollain sairaalla tavalla puhdistautumisriitti eli lääke itse koettuihin häväistyksiin.

Äärimmäinen kovuus yhteiskuntaa rakennettaessa ja sitten sotaa käytäessä on kerran toisensa jälkeen osoittautunut erittäin huonoksi keinoksi. Silti sille riittää kannattajia. On ehkä liian varhaista sanoa asiasta mitään, mutta Kiinan kammottavan 1900-luvun historian valtava käänne runsaat 10 vuotta sitten näyttäisi tuottavan tuloksia. Toinen ja selvempi esimerkki on Etelä-Afrikka, jossa vallitseva käsitys oli hyvin selvä. Rodullisesti epäonnistuneet oli pidettävä lujilla. Tuon kaiken kaikkiaan omituisen ajatuksen hylkääminen ei aiheuttanut vuosikymmeniä väitettyä perikatoa.

En ole muuten sattunut näkemään tutkimusta uskonnollisten ja eettisten tausta-ajatusten vaikutuksesta – Etelä-Afrikassa taustaltaan reformoitu eli kalvinilainen protestantismin muoto armottomine armo-oppeineen lienee merkinnyt aika paljon. Tuo sama kovuuden pyhitys muuten on kuulunut niin ikään protestanttisiin kirkkoihin, jotka ovat paljon ja syystä ihmetellyn amerikkalaisen uskonnollisuuden juurta, vaikka heidän suurin kristillinen kirkkonsa lienee edelleen helluntaiherätys.

Tuo uskonnollisiin pohjiin tukeutuva äärimmäinen kuri kohdistuu usein uskojaan itseensä, mutta ikään kuin oikeuttaa kaikkeen kovuuteen muille ihmisille. ”Jokainen on oman onnensa seppä”, sanoo seppä, jota on onnistanut. Se jonka on jäänyt peukalo alasimelle, ei sano mitään.

Hyvin vakava kovuuden maailmankuvan ongelma on selkeä. Sitä viljeltäessä avataan asemat sellaisille saman uskon tunnustajille, jotka ovat todellisuudessa psykopaatteja tai niitä ihmisiä, jotka saavat syvää nautintoa toisten kärsimyksestä. Yhteisön ja valtion tasolla tämä tarkoittaa diktaattoreita.  Kyllä tavallinen piilonarsisti on paljon parempi valnta.

32 kommenttia:

 1. Ääretön murhanhimo. Hmmm. Hiroshima, Nagasaki. Ei, ei ne kerro murhanhimosta vaan totaalisesta himottomuudesta ja tunteettomuudesta. Ihmisen kyvystä totaaliseen pahuuteen - hyvän puolesta.
  Voittaja on hyvä ja häviäjä paha.

  Ei, ei saisi verrata taikka rinnastaa.

  Sota on raiskaus.

  Make love not war. Kulunut ja lähinnä hyväntahtoista halveksuntaa herättävä fraasi. Mutta ainoa syy elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Hiroshima, Nagasaki." Hyvä pointti.

   Konkreettista on kauhistella manuaalisesti tappotyötä tekevää lattiatason työntekijää, mutta kun homma suunnitellaan ja toteutetaan systemaattisesti massamittakaavassa, kaikki joten muuttuu ja "pyhittyy".

   Hiukan kornilta tuntuu esimerkiksi ajatus perheenäidistä, joka päivätyönään kotona Amerikassa kauko-ojaa Predator-lennokkia, tappaa sillä "kohteen" perheineen ja lähtee sitten työpäivän jälkeen ruokakaupan kautta kotiin laittamaan perheelle sapuskaa.

   http://www.tekniikkatalous.fi/ict/nain+napsitaan+terroristit+hengilta/a747146

   Onko manuaalinen meininki sittenkin jotenkin selvempää (vaikka ei niin kauhean suositeltavaa sekään) ?

   Tuossa suuren mittakaavan tappotyössä ja etäsodankäynnissä kurilla ja vihalla ei ilmeisesti ole sen kummempaa sijaa. Homma hoidetaan kliinisesti ja tunteetta kuin Keski-Euroopassa aikanaan. Vain tällä tavalla päästään systemaattiseen jatkuvaan toimintaan ja kunnon volyymeihin. Tunnepohjainen toiminta on vain hetken ryöpsähdyksiä vailla jatkuvuutta ja terävää fokusta.

   Poista
 2. Hitlerin Saksassa(*), NL:ssä, USA:n rasistisissa etelävaltioissa, helluntaikirkossa, Apartheid-ajan Etelä-Afrikassa (HS-tieto) ja jopa Japanissa evoluutio-oppi, Darwinin oppi oli pitkään pannassa, kielletty tai hylättynä.

  (Japanin oppikirjoihin darwinilainen evoluutio-oppi tuli erittäin myöhään, vasta about 1980-l lopulla. E-afrikan oppikirjoihin vasta 1990-luvulla, koska luomisoppi sopi paremmin erottamaan rodut..).

  (*)Tämä lausekin on kuin kreationistin "laji pysyy lajina"-dogmaa toistavasta oppikirjasta:
  "Kettu pysyy aina kettuna, hanhi jää aina hanheksi, ja tiikeri säilyttää tiikerin luonnon. Ainoa erot, jotka voivat olla olemassa lajinsa puitteissa,.. ".
  (Adolf Hitler, "Mein Kampf", vol ii, kappale xi)


  MrrKAT

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä oli mielenkiintoinen tieto ja kytkentä. Täytyy selvittää asiaa lisää.

   Poista
  2. Japanin Darwinin pimennyksestä:

   Yksi yllättävä syy voi olla jopa matematiikka! Matematisoinnista ihastuneet huiput aiheuttivat ehkä vähemmän älyisissä torjuntareaktion (Sama syy vaikeutti Newtonin läpimurtoa koska maallikolle kuvailevampi ja helpompi Descartes tuntui mukavammalta). Japanissa esteenä vaikutti myös filosofi Kinji Imanishi siinä missä NL:ssä ja 68'Ranskassa vaikutti Lysenko.

   http://keskustelu.suomi24.fi/node/598452

   [1] Osamu Sakura: Similarities and Varieties: A Brief Sketch on the
   Reception of Darwinism and Sociobiology in Japan, Biology and
   Philosophy, Vol.13, no.3, July 1998, p.341-357.
   [2] Francois Jacob: Of Flies, Mice and Men,(trans. Giselle Weiss),1998, p.~28-32.(In Finland: Francois Jacob: Kärpänen, hiiri ja ihminen, Terra Cognita, 1998).

   Evoluutonkiellot ei olle kausaalisyy kuriin vaan indikaattori yhteiskunnan tietystä pahoinvoinnista ja kurista (leijumisesta pois inhasta reaalitodellisuudesta ja tieteestä).

   MrrKAT

   Poista
  3. Etelä-Afrikka, Apartheid ja evoluutio:

   "•During much of the long history of apartheid in South Africa, evolution was not allowed to be taught. The Christian National Education system, formalized in 1948 and accepted as national policy from 1967 to 1993, stated, among other things,
   that white children should 'receive a separate education from black children to prepare them for their respective superior and inferior positions in South African social and economic life, and all education should be based on Christian National principles' (Esterhuysen and Smith 1998).
   The policy excluded the concept of evolution, taught a version of history that negatively characterized non-whites, and made Bible education, including the teaching of creationism, and religious assemblies compulsory (Esterhuysen and Smith 1998). "
   -http://www.talkorigins.org/indexcc/CA/CA005.html

   Tuon lisäksi olen nähnyt E-Afrikkalaisen itsensä todistavan foorumilla tuota,

   "HS-tiedon" muistin hiukan väärin, kyse oli apartheid+kr.uskosta:
   " "Apsa tuo yhteen ihmisiä, jotka eivät muuten koskaan tapaisi", Laakso toteaa.
   Heidän yhteinen nimittäjänsä on North-West-yliopisto.
   Se luotiin vuonna 2004 pakkoliitolla, joka solmittiin mustan Mafikengin opettajankoulutuslaitoksen ja valkoisen Potchefstroomin kristillisen yliopiston
   kesken. Kampusten välillä on 300 kilometriä ja vähän yhteistyötä.
   Kristillinen yliopisto oli aikanaan yksi apartheidin ideologisista keskuksista." -HS ti 17.4.2007, s. D1 TIEDE+LUONTO

   MrrKAT

   Poista
  4. Natsi-Saksa.

   Erikoisesti on mielenkiintoinen voimaantullut määräys nro 6 darwinistista evoluutiota puoltavien kirjojen kuulumisesta kiellettyjen kirjojen joukkoon (aivan kuten kommunismia tai bolsevismia puoltavat kirjat).

   http://www.library.arizona.edu/exhibits/burnedbooks/documents.htm

   Die Bücherei 2:6 (1935), p. 279
   "6. Schriften weltanschaulichen und lebenskundlichen Charakters, deren Inhalt die falsche naturwissenschaftliche Aufklärung eines primitiven Darwinismus und Monismus ist (Häckel)."

   english translation
   "6. Writings of a philosophical and social nature whose content deals with the false scientific enlightenment of primitive Darwinism and Monism (Häckel).


   Hitlerin Mein Kampf:iin palatakseni.
   Kysyin talk.origins-foorumissa monestiko tässä kuuluisassa "Taisteluni"-kirjassa mainitaan kaikkivaltias jne. Tiedefilosofi Dr. John Wilkinsin vastaus:
   [----------------------------------------
   "
   Gott, and compounds with Gott, excluding names: 56
   Allmächtiger (almighty): 1
   Himmel (heaven): 41
   Darwin: 0
   Luther: 1
   Christ, Christian: 38 (most to do with the Christlich-sozialen Partei
   Entwicklung (either development or evolution, depending on context): 141
   Entwicklung meaning a biological evolutionary process: 1, maybe
   Evolution: 0
   natürliche Auslese (natural selection): 2, once for membership of
   organisational membership, and once to say that it must be impeded by a
   more efficient artificial selection, if I am reading it right (vol 3,
   676)
   -------------------- ja täydennyskorjaus
   Oh I missed a couple:

   Allmächtig*: 4

   Ausleseprozeß (another synonym for a selection process, not necessarily
   natural: 2

   Here it refers to cultural selection (den Gebieten des denkens).

   While Hitler uses the phrases of religion, one cannot fairly say he gets
   much inspiration from conventional religion of the time. He gets no
   inspiration whatsoever from biological evolutionary theory, nor any
   apparent social Darwinism I can see, based on this execrable text.
   --
   John S. Wilkins, Philosophy, University of Sydney
   scienceblogs.com/evolvingthoughts "
   --------------------------------------]

   MrrKAT

   Poista
  5. NL ja Darwin:

   Anna Buharina: Elämäni Stalinin varjossa, Kirjayhtymä, Vaasa 1989.
   sivulla 54:
   ["Onnistuin saamaan selville, että viereisessä sellissä oli neljä
   vankia: kolme biologia ja neljäs, jonka kanssa olin yhteydessä,
   entinen NKVD:n työntekijä Jagodan ajalta. Kaikki neljä oli otettu
   leiristä jatkotutkimuksia varten, ensimmäinen tuomio oli ollut
   kymmenen vuotta vankeutta. ..."]"

   s.278:["Ljubov Ivanovna tiesi, että hänen poikansa oli lapsuudesta
   alkaen ollut kiinnostunut luonnontieteistä, ja haaveili, että
   hänestä tulisi biologi (biologien kohtalo ei noina synkkinä aikoina
   ollut helpompi kuin vanhojen bolshevikkien)."]

   Dimitri Shostakovitshin, Buharinan ja tv-dokumentin muistelusten summana: Jo 30-luvun vainon vuosina Darwinia opettaville kävi köpelösti NL:ssä.

   YLE Radiossa historioitsija Josper Knutas on sanonut Darwinin Lajien synnyn olleen NL:ssä ns. kiellettyjen kirjojen joukossa.

   NL vs kosminen evo (alkuräjähdys):
   "He myös pitivat alkuräjähdystä
   länsimaisena teoriana, vaikka sen perustaa oli ollut luomassa
   pietarilainen Aleksandr Fridman. Andrei Zdanov, joka koordinoi
   stalinistisia puhdistuksia 1930- ja 1940-luvuilla, kiteytti
   neuvostokäsityksen alkuräjähdyksestä: "Tieteen vääristelijät
   yrittävät herättää eloon sadun maailmasta, joka syntyi tyhjästä."
   Hän jahtasi ja vainosi "Lemaitren agentteina" pitämiään ihmisiä.
   Hänen uhriensa joukossa oli astrofyysikko Nikolai Kozyrev, joka
   lähetettiin työleirille vuonna 1937 ja tuomittiin teloitettavaksi,
   koska hän edelleen kertoi uskostaan alkuräjähdysmalliin. Onneksi
   kuolemantuomio lievennettiin kymmenen vuoden vankeudeksi, koska
   viranomaiset eivät saaneeet kokoon teloitukomppaniaa.
   Kollegoiden esittämien anomusten jälkeen Kozyrev vapautettiin, ja
   hän sai palata työhönsä Pulkovan observatoriossa.
   Vsevolod Frederiks ja Matvei Bronstein, jotka myös kannattivat
   alkuräjähdysmallia, saivat kärsiä kovimmat rangaistukset. Frederiks
   virui usealla vankileirillä ja kuoli kuuden pakkotyövuoden jälkeen.
   Bronstein vangittiin vakoilusta epäiltynä ja ammuttiin tekaistujen
   todisteiden nojalla. Näiden ja muiden tutkijoiden kohtalo tukahdutti
   lähes kaiken vakavan kosmologisen tutkimuksen ja vaikutti
   Neuvostoliitossa vuosikymmeniä."
   -/Simon Singh: BIG BANG, Maailmankaikkeuden synty, Kaikkien aikojen
   tärkein tieteellinen läpimurto ja miksi se on hyvä tuntea, Tammi,
   2007/ s. 324

   MrrKAT

   Poista
 3. Mielenkiintoinen on myös Neuvostoliiton ja vasemmiston yleensä, suhtautumien Darwiniin. Neuvostoliitossa Darwin oli periaatteessa suosiossa, mutta synteettinen evoluutioteoria ei (Engelsin 'Työn osuus apinan muuttumisesa ihmiseksi' ei totisesti siihen sopinut). Virallinen biologia uskoi Lamarckiin. Sama on jatkunut myöhemmin muuallakin. Olin 80-luvuvulla Tutkijaliiton tilaisuudessa, jossa asiasta keskusteltiin. Darwinin evoluutioteoriaa pidettiin porvarillisena, ja parempana pidetttiin Punctuated Equilibrium -teoriaa, joka perustui vallankumouksiin. Tosin huomautettiin, että gradualistisessa evoluutiossa tapahtuu määrän muuttumista laaduksi.

  VastaaPoista
 4. Entäpä itsekuri? Hyveenä pidetty ja johtajalle välttämätön jotta joku häntä seuraisi. Jopa äärimmäinen sellainen. Mukavuusalueelta poistuminen on rankkaa.

  VastaaPoista
 5. Eli vaihtoehtoja ovat

  A) Yhteiskunta joka perustuu ensisijaisesti ymmärtämiselle, josta voi kasvaa usko, mutta joka ei voi oikeuttaa mitään epäinhimillistä. Ymmärtämisen tapahtuma on tasa-arvoinen eikä palvele minkään ryhmän erityisiä etuja.

  Ö) Yhteiskunta jossa uskomusjärjestelmällä voidaan oikeuttaa mitä tahansa, sellaistakin joka on täysin (normaalin) ihmismielen vastaista kun usko poistetaan. Uskomusjärjestelmä palvelee ensisijaisesti sitä hallitsevan ryhmän etuja ja on siten lähtökohtaisesti epätasa-arvoinen.

  Ymmärtäminen edellyttää että asioita ja uskomuksia voidaan kyseenalaistaa, jota taas uskomusjärjestelmä ei voi sallia, jos sen avulla pyritään oikeuttamaan mitä tahansa, kuten murhia, raiskauksia, pedofiliaa, orjuutta.

  Evoluutioteoria on ymmärryksen ja lukuisten kyseenalaistamisten tuote joka ei oikeuta sellaisenaan yhtään mihinkään (vaikka tietysti sitäkin on yritetty siihen käyttää, esim. vähälahjaisten pakkosteriloinnit). Ehkä monien USA-laistenkin on vaikea omaksua evoluutiota, koska sitä ei voi käyttää oikeuttamaan sitä vallan käyttöä, johon heillä on muuten erinomaiset edellykset.

  Uskomusjärjestelmän antama tekojen oikeutus poistaa valtaan liittyvän vastuun taakan. Evoluutioteoria sopii tähän tarkoitukseen sangen huonosti, edes osana uskomusjärjestelmää.

  -.- -.-

  VastaaPoista
 6. Niin eikös Leninin työpöydällä ollut Darwinin rintakuva vai muistanko väärin?

  VastaaPoista
 7. Mun ymmärtääkseni ainakaan Japanissa ei "seksuaalisuutta jyrkästi tukahdutettu" vaan se on ollut avoin ja oleellinen osa japanilaisuutta; on sitten eri asia ettei sitä tuotu julkisuuteen samalla tavalla kuin me nykyään ympärillämme näemme.

  Sama koskee vaihdettavat vaihtaen Neuvostoliittoa -- kun puhutaan 40--50 -luvuista niin lähes kautta Euroopan suhtautuminen seksuaalisuuteen oli suunnilleen sama. Se oli perheasia ja jollei, siitä ei puhuttu. 60-luvulla kirjallisuus sitten muutti Suomessakin koko kuvion.

  Aikaa pitäisi aina tuomita sen ajan todellisten suhteitten mukaan eikä 20/20 takasilmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sikäli oli eroa, että Puna-armeijasta ei kai juuri päässyt lomalle. Vaimoa ei saanut tavata vuosiin, ja hän saattoi elää miehityksen alla.

   NL:ssa ei ollut armeijan puolesta järjestettyä prostituutiota kuten Saksassa. Korkeilla upseereilla oli kyllä "kenttävaimo".

   Puna-armeijalaisilla ei myöskään ollut nailoneita, (kunnon) savukkeita ja muuta haluttua tavaraa, millä ostaa seksiä valloitetussa maassa.

   Kosto siitä, että saksalaiset olivat tehneet, oli varmaan yksi vahva motiivi. Propagandassa vihollista nimitettiin "fasistiseksi pedoksi" eli dehumanisoitiin.

   "Perinteisesti" voitto antaa "oikeuden" ryöstää ja raiskata (ks. esim. Waltarin kuvaus Johannes Angeloksessa). Raiskauksella näyruutetään vihollinen: häpäisemällä nainen häpäistään myös mies.

   Ja lopuksi: raiskauksista ei kai rangaistu.

   Poista
 8. Helluntaiherätys, tai amerikkalaisittain episkopaalisuus, on Yhdysvalloissa suosittua mutta helluntailaistyyppisiä yksittäisten karismaattisten saarnaajien ympärille syntyneitä kirkkokuntia, joiden opetus on melkein mitä tahansa maltillisesta luterilaisuudesta käärmeenpistojen ottamiseen, on hyvin monta.

  Helluntailaisuus on varsin tuoretta perua, sillä vielä 1920-luvulla heitä oli Yhdysvalloissa vain n. 50 000. Lahko on ollut menestyksekäs, sillä nythän heitä on ympäri maapalloa ilmeisesti sadoin miljoonin. Amerikan alkuperäisiä kristillisiä kirkkoja ovat "tavalliset" luterilaiset lahkot, jotka toki nykypäivän mittapuulla olivat hyvin ankaria ja taikauskoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pentakostalismi, episkopaalisuus on sen antiteesi

   Poista
  2. Luterilaisista lahkoista tai kirkkokunnista USA:ssa..

   Missourin synodi (2. suurin, 2,3 milj. jäsentä) on myös aika tapapajuinen, koska 1800-1900-l vaihteessa sielä oli vielä paljon geosentrismiä (maa ei liiku) ja hyökätty kopernikanismia vastaan. Vielä 1960-luvulla oppi yleinen, 1980-luvullakin esitelmiä (Dr. Bouw) jossa todisteltiin että maa ei liiku (käytti Einsteinin suhteellisuuttakin hyväkseen). Walter Lang myös. Ja Missourin synodin sähköpostilistoilla opetuskirjana (luemma) ollut Bouwin geosentrismi-kirjaa myytävänä..

   Tuossa ollaan uskollisia Lutherille joka pöytäpuheesaan piti Kopernikusta astrologisena narrina, joka haluaa kääntää astronomian nurinniskoin, vastoin maalaisjärjen ja Raamatun sanomaa.


   Lähteitä:
   -http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_geocentrism
   -talkorigins.org ym

   MrrKAT

   Poista
 9. Ei tässä kukaan varmaan mitään äärimmäistä yhteiskunnallista kovuutta kaipaa ja tiukkaa hitlermäistä kuria kasvatusohjeiksi perheille. Mutta olisi jotenkin suotavaa, että sille alati kasvavalle proleporukalle, jonka elämän sävel on täysin hukassa ja joka elää totaalisesti yhteiskunnan varoilla, opetettaisiin jollakin tavalla elämän perusprinsiipit.

  Suomalaisessa yhteiskunnassa vallitseva ilmapiiri on sellainen, joka näyttää ulkoistavan yksilön vastuun elämästään yhteiskunnalle. Nuoret syrjäytyjät näyttävät olevan täysin tahdottomia olentoja ja ympäristönsä uhreja; ja heiltä ei ilmeisesti odotetakaan muuta kuin olla kannateltavina.

  Pahimmoillaan tämä yksilön vastuun jäävääminen näkyy järjettömien surmatöiden mediakäsittelyssä, jossa ennen surmalaukausten savun haihtumista lehtien palstat täyttyvät sosilogeista ja dosenteista, jotka siirtävät pahuuden ja vastuun teosta aina rakenteista ja yhteiskunnasta johtuvaksi. Näin surmaajista tehdään järjettömästi uhreja ja surmatyön aiheuttama julkisuus ruokkii sairasta julkisuudenkipeyttä, joka on diagnosoitavissa melkein jokaisella nykynuorella.

  Kuvaavaa muuten on, että nyt ollaan masinoimassa ns. yhteiskuntatakuuta, joka lopullisesti osoittaa syrjäytyneille nuorille, että he eivät itse ole vastuussa elämästään, vaan yhteiskunnan tehtävä on huolehtia, pestä, pukea ja ruokkia heidät. Ja tällä tavoin hyvinvointiyhteiskunta muuttuu turvaverkosta yhä enemmän lepovuoteeksi, jonka varassa on "helppo" olla.

  Enkä kaipaa mitään amerikkalaistyylistä self made man-menoa. Jokainen ei varmaan ole oman onnensa seppä, mutta jokainen on itse vastuussa valinnoistaan ja elämästään, joka ei aina välttämättä ole pelkkää auvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samoilla linjoilla anonyymin kanssa. Kyllä lapset/nuoret täytyy kasvattaa vastuullisuuteen alkaen kotihommista osavastuineen iän mukaan .Tyttärenperheellä kolme poikaa 9 - 13v. heidän on siivottava säännöllisesti huoneensa ja tyhjennettävä /täytettävä astianpesukone ja korjattava astiat pöydästä ja pestävä urheilupyykkinsä. Elämä on liian kivulloista jos ei ole lapsena joutunut odottamaan ja turhautumaan mistään ja kaikki pedattu valmiiksi.

   Poista
  2. Miksi pitää kommentoida asioita, joita ei tunne?

   Poista
  3. Arkkiatri Risto Pelkonen totesi Apu-lehden haastattelussa ”Mitä olen oppinut”:

   --Elämä ei ole aritmetiikkaa. Se on joskus kova ja armoton. Yhdellä järkkyy mieli, toisella ruumis, ja kolmas tekee vääriä valintoja. On turha väittää, että elämää voisi hallita. Tyhmyyksiä ei silti pidä tehdä tahallisesti.

   Viisaasti kiteytetty!

   Poista
  4. Kyllä oikeisto on ajamassa aika kovaa yhteiskunnallista järjestystä. Ei siitä mihinkään pääse. Kuitenkin sama lääke ei kelpaa ns. omille eli isoille kihoille ja suurituloisille. Heitä aina "pitää ymmärtää", vaikka juuri heidän rikoksensa ovat juuri heidän omista toimistaan johtuvia - toimistaan, joiden olisi kontekstissaan pitänyt olla perin juurin harkittuja. Eli rötökset ovat joko tahallisia tai osoittavat täydellistä piittaamattomuutta toimista.

   Poista
  5. Missä luuraavat ne esimerkiksi Berlusconin rötöksiä ja mafiaa ilmituoneiden juristien kaltaiset suomalaisjuristit, jotka taiten edesauttaisivat sairaan pankkimaailman pelaajien saamista pidätetyiksi, kuulusteltaviksi ja tuomittaviksi. Toivottavasti muissa oikeusasteissa kuin mm. Oikeustoimittajat ry:n mukaan välimiesoikeusmenettelyillä omaa jo entuudestaan muhevaa tiliään kasvattavien korkeimman oikeuden tuomareiden edessä ? Kun vielä maamme finanssivalvonta on hyvä veli -verkoston kuohima ja yksinäisen soturin Markku Hirvosen paljastukset eivät etene.
   Esimerkiksi Britanniassa monet katsovat ettei riitä se että pankkijätti Barclay´lle mätkäistiin 290 miljoonan punnan sakot globaalista korkomanipulaatioista vaan henkilökohtaiseen vastuuseen vaaditaan mediassa ja tämänkaltaisissa kommenteissa johtajia nimiä myöten, johtajia joiden 20 miljonan punnan palkkiopussiin ei kosketa sakkoja maksettaessa. Meillä 90-luvun pankkikuplassa Kullberg pääsi Suomen Pankista muhevalle, veroista maksettavalle eläkkeelle ja Wegelius hevostensa pariin.
   The Independent-lehden päivän "päitä vadille" vaativassa pääkirjoituksessa muistutetaan vain yhden Lontoon Cityn lukuisista pankkipelureista menettäneen toistaiseksi paikkansa ja etunsa. Samaisen Cityn edustalla 99 prosenttia on osoittanut tunnetusti mieltä ahneuteen -kuin Mehiläisen johtoko - vakavimmin sairastunutta yhtä (1) prosenttia vastaan.
   Näistä rötösherroista -finanssipelureitamme myöten - olisin enemmän huolissani kuin ollaan näissä fasismin sävyisissä moralisoivissa kommenteissaan kuritta ja vailla kunnon kasvatuksetta yhteiskunnan pienillä tuilla elävistä. Joita muuten Cameronin johtama Britannian kokoomus syyllistää enemmän kuin kyseisiä pelureita.
   Eritoten nyt kun Euroopan talouskriisissä pankkivalta keinuttaa kansanvaltaa ja todennäköisesti- ja toivottavasti - ääriryhmistä kasattua hallitustamme.
   Povaavat jotkut tuomiopäivän kellokkaat maailmanpaloksi leimahtavaa taloussotaakin. Syyriassakin niin USAA, Venäjää ja "Eurooppa" kiinnostaa verisessä sisällissodassa eniten se , miten öljy ja kaasu virtaavat (Usan, saudien ja Euroopan "etu") tai eivät virtaa Syyrian läpi (Venäjän "etu") - Jorma "Shell" Ollilaa myöten.
   Takamuksiaan eläkeviroissa vielä tervaamattomille sekä liikejuristeiksi (vrt. toimittaja vallan/firman sylikoirana)ryhtymättömille tai Niinistön ja Halosen tavoin politiikoiksi lankeamattomille asianajajille olisi nyt usean miljoonan euron paikka, joka toivottavasti aukeaa calciossa Italialle Espanjaa vastaan.

   Poista
 10. Äärimmäistä moralismia on lähes mahdotonta erottaa nihilismistä.

  Jotta kukaan ei käyttäisi tätä ajatusta omiin tarkoituksiinsa, sitä on pakko sabotoida. Lisään siis, että sain tämän päähäni Maantiekiitäjää katsoessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kovan moralismin ja nihilismin merkillinen suhde on Dostojevskin useimpien teosten keskeinen ajatus. Erittäin selkeästi se on esilä "Karamazovin veljeksissä", mutta myös "Rikoksessa ja rangaistuksessa" käydään tmä ajatuskuvio läpi ikävän esimerkin avulla.

   Poista
 11. Mikähän se on tuossa ihmisen luonnossa, mistä tämä juttu lähtee. Mieluummin yritetään hallita tilanne pakolal ja väkivallalla kuin hyvällä. Mainitsemasi puna-armeijan kuri pelkkää kurin puutetta. Kuri on vain ollut ulkokuorta, pelkoon ja pakkoon perustuvaa - ei moraaliin ja välttämättömyyteen.

  VastaaPoista
 12. Mm. "Aistien valtakunnan" ohjannut Nagisa Oshima on puhunut seksuaalisesta militarismista, Japanin hallitsijaluokan sukupuolikurista. Hänestä sen läpimurto tapahtui meijikaudella, kun maaseutujen vapaa seksuaalisuus onnistuttiin lopultakin ajamaan yhteiskunnan marginaaleihin, modernisaation ja nationalismiin liittyvän kurinalaisuuden nimessä.

  Sotatappion jälkeen militarismin jyräsi alleen vastareaktio, seksuaalisuuden kerrottiin olevan hyvää. Tätä Oshima kutsuu seksuaaliseksi uraputkiajatteluksi, eli BKT-ismiksi. Siinä korostuu tahaton nurkkakuntaisuus, tuijotetaan omaa taloutta eikä välitetä toisten asioista, eli tunteista. Samalla pohjalla velloo epävarmuus polarisoituneiden esikuvien ja -merkkien viidakossa.

  Tai suunnilleen näin, Oshima painotti itsekin, ettei ole tutkija. Aihetta hän on kuitenkin pyöritellyt esseissään (koottuna mm. teoksessa Oshima on Oshima) ja elokuvissaan. Oshima on Oshimassa mainitaan muuten tarina kenraali Nogista raiskaamassa vaimoaan isänmaan nimessä. Oshimasta juttu oli noh... "liian älykäs ollakseen totta".

  Oshimahan ei ole ainoa lajissaan, Kinji Fukasaku, Shohei Imamura ja Kaneto Shindo murjoivat nationalismia lapsekkaan repseällä tai muuten brutaalilla otteella. Koji Wakamatsu tekee sitä yhä, koska on yhä hengissä ja työkykyinen.


  Monille sodan tavalla tai toisella kokeneille taitelijoille tuosta kehittyi missio, kuten Shindolle, joka suomalaisten tavoin sanoi "ei koskaan enää sotaa". Tuota ikäpolvea tuntuisi kyllä kovasti leimaavan avoin helpotus militaristien vallan päättymisestä. Sitä ihaillut, kolmesti melkein nobelisti, Yukio Mishima taas luisti palveluksesta jo kutsunnoissa. Sittemmin hän sekosi maskuliinisuutta palvoessaan. Lopulta hänen kuuluisa (seppukuun päätynyt) vallankaappausyrityksensä ja nationalistinen puheensa sotilastukikohdassa kohdattiin buuauksilla. Ei kai tähän roskaan enää kukaan usko, tuntui olevan paikallisten sotilaiden asenne jo 1970-luvulla.

  VastaaPoista
 13. Olen tämän tainnut mainita jo aiemmin. Mutta what the hell.

  Beevor piti Porthanialla esitelmän Berliini-teoksen suomennoksen jälkeen. Uskaltauduin esityksen jälkeen kysymään, mikä olisi ollut suomalaisen siviiliväestön kohtalo, jos Kannas olisi murtunut. Beevor katsoi hetken (kuin vähä-älyistä) ja totesi kuivasti, että suomalaisten siviilien kohtalo olisi ollut sama kuin saksalaisten vastaavien, puna-armeijan edessä.

  Tämän jälkeen Hesarissa oli Beevorin haastattelu, jossa hän ilmeisesti aidosti järkyttyneenä kertoi, kuinka "suomalainen, nuori nainen" huuteli, että helppoahan sen jenkeillä oli kun oli rahaa ja suklaata. Puna-armeijan sankareilla ei näitä ollut, siksi ymmärrettävää. Oikeasti muistan Beevorilta jonkinlaisen järkytyksen, no, jos tekstin perusteella näin päätellä, aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä amerikkalaisetkin raiskasivat, jopa Ranskassa eli liittolaismaassa. Mustat saivat useammin kuolemantuomion, koska "rotujen sekottumista" kannotiin ja "lieventäväksi asianhaaraksi" katsottiin taistelumenestys ja mustia ei taistelujuokoissa ollut.

   Alkuun kuulemma eivät tuomarit oikein ymmärtäneet, että nainen ei uskaltanut vastustaa, kun sisään astui sotilas aseen kanssa.

   Ks. William I. Hithcock: Liberation.

   Poista
  2. Myöhäinen vastaus mutta juu, toki länsimaisetkin raiskasivat. Eivät tosin vastaavassa määrin. Sellainen mielikuva on, että ei myöskään ollut ylimmän johdon (aluksi) hiljaisesti hyväksymää, eikä uhreina ollut naisia ihan joka ikäryhmästä alle kymmenvuotiaista alkaen.

   Poista
 14. Kai Unkarissa nyt 40-luvulla sentään muutama naispuolinenkin kommunisti oli?

  VastaaPoista
 15. Äärimmäinen kuri tosiaan johtaa äärimmäiseen kurittomuuteen. Tämä on johtoajatuksena myös David Eaglemanin luennossa aiheesta The Science of De- (and Re-) Humanisation: http://tinyurl.com/dxvlzjo

  VastaaPoista