Sivun näyttöjä yhteensä

20. joulukuuta 2010

Kyllä minä mieleni hyvitin
Jatkuvasti saan teiltä toinen toistaan parempia kommentteja ja vihjeitä. Vastalahjaksi olen ilkeä. Eilen kirjoitin ajatellen, että tätä kukaan ihminen ei voi ymmärtää. Olin väärässä.

Toissapäivänä joukko kommentoijia ymmärsi kiireesti väärin. Viittasin runoilija Omar Khaijamin kautta siihen, että islamin uskontoa tunnustaneissa kalifaateissa tiede, taide, talous, elintaso, sivistys ja suvaitsevaisuus olivat keskiajalla huikeasti edellä Eurooppaa. Merkittävä osa niistä virikkeistä, joista meillä syntyi 1600-luvulla luonnontieteellinen ajattelu ja 1700-luvulla valistus, tulivat meille arabiankielisinä kirjoituksina maurien (Espanjan) kautta. Islam säilytti ja välitti olennaisen osan antiikin Kreikan tieteestä (Aristoteles, Eukleides) ja taiteesta.

Se ajatus, joka olisi ollut suoraan luettavissa rivien välistä, on yksinkertainen. Islamin uskonnolla lienee yhtä vähän tekemistä erilaisten tihutöiden kanssa kuin kristinuskolla vielä suurempien tihutöiden kanssa. En tiedä, että ydinaseita Japania vastaan olisi pirskotettu pyhällä vedellä enkä muista lukeneeni kirkollisia hurraahuutoja Vietnamin sodasta, mutta jumalisia miehiä nämä amerikkalaiset päättäjät olivat. Tosin fyysikot olivat yllättävän suurelta osin juutalaisia.

Uskonto ja telttojen hämäristä kaivetut mielettömät lait ovat verukkeita eli tekosyitä tihutöille.

On kahdenlaisia jumalia. Toiset yllyttävät sotaan ja eräät harvat ovat sellaista vastaan. Kirjoittaminen pääsi todella vauhtiin Sumerissa noin viisi tuhatta vuotta sitten. Sumerit keksivät kyllä myös runouden, rahan, liikeyritykset ja tilikirjat; erilaisia savitauluja on löydetty ja tulkittu tuhottomasti. Mutta jumalien nimissä sotia käytiin.

Eiliset seitsemän jumalaa ovat sumerien käsitys asiasta. Paljon vanhempi, ehkä vanhin tunnettu kaupunki Catal Hüyuk puolestaan näyttäisi kuuluneen Äiti Jumalan alueisiin.

Uskontojen toisarvoinen rooli kahakoissa näkyy sisällissodista. Sitähän luulisi, että hengellisesti yhtä yksinkertaiset olisivat samalla puolella. Mutta kun he eivät ole. Euroopassa protestantit ovat polttaneet protestanttisia kirkkoja ja katoliset katolisia, vakiintuneen tavan mukaan. Merkittävät toimijat, siis palkkasoturit, eivät paljon kysele, kun rahaa on luvassa.

Kirjoitin kiivaasti tieteestä. Taisi osua väärään henkilöön. Pyydän anteeksi.

Luulen ja toivon, että asenteeni on hiukan vanhentunut. Olen elänyt sellaisten ihmisten keskuudessa, joiden vaivana on ollut eräänlainen tiedeuskonto. Silloin tällöin olen nostanut pilkattavaksi fyysikot, en siis fysiikkaa.

Toinen pilkan kohde on asiantuntijuus. Olen itse asiantuntija. Tiedän erittäin hyvin, että kun on kerran päätynyt asiantuntijan kirjoihin, sitten toiset luulevat, että on muutenkin erikoisen tietäväinen ja uskottava. Se ei pidä paikkaansa. Joskus käy niin, että asiantuntija alkaa itsekin uskoa olevansa etevä selvittämään ongelmia, joista ei todellisuudessa tiedä tarpeeksi. Asiantuntija on usein median luomus ja kovin usein henkilö, joilla sujuva ulosanti peittää tietojen ylimalkaisuuden.

Ehkä tuo fyysikko on huono esimerkki. Olen nyt kuitenkin tuntenut alan proffia, joilla on tietysti – kuten kaikilla ihmisillä – oikeus pitää esimerkiksi humanistisia aloja joutavana ajan haaskaamisena ja kirjallisuutta sopivana henkilöille, joista ei ole mihinkään kunnolliseen toimeen. Tämä on aivan OK. Ehkä he ovat oikeassakin. Mutta joukossa on niitä, joilla on tapa ja taito esittää sitovia totuuksia esimerkiksi kielitieteestä. He saattavat suuttuakin, ellei toinen ymmärrä, että totta kai viisas fyysikko ymmärtää kielitiedettä syvällisesti, vaikkei olisi koskaan harrastanut sitä.

Olen myös kuunnellut puheita juristien ja historiantutkijoiden pohjattomasta typeryydestä ja oppinut pitämään suuni kiinni, vaikka kuulen selvästi, ettei asianomaisella ole mitään käsitystä juristien tai historioitsijoiden tekemisistä.

Ketun ja suden vanhat vihat… Ainakin asianajajat ja lääkärit pyytävät iltarukouksessaan varjelusta insinööreiltä tarkoittaen tietyn tyypin tiedemiehiä. Näillä on tapana tulla kysymään neuvoa lakimiehen tai lääkärin ammattiin kuuluvasta asiasta ja sen jälkeen antaa sitova määräys siitä, miten asia on ymmärrettävä ja miten siinä on toimittava.

38 kommenttia:

 1. Mutta kun historiantutkijasivaltaa toista, niin yleensä se tapahtuu aiheesta.

  VastaaPoista
 2. Tähän, kuten kaikkeen, löytyy lähes täydellisesti sopiva xkcd-strippi. Kas tässä: http://imgs.xkcd.com/comics/physicists.png

  VastaaPoista
 3. Uskonto on aina maailmankuvan hallintaa.

  Uskonto on aina vallantunteen ja varmuuden hallintaa uskomuksilla ilman eettistä pohdintaa ja eettisiä ehtoja. Mahdollisimman tehokas instituution edelltys.

  Jumalan tahdon ylistystä - tilanteen mukaan "tahtoa" tietysti valikoiden.

  Uskonto on aina jatkuvasti muuttuvaa, uskonnollisen instituution tarpeellisuuden maksimoimista poliitisen tilanteen mukaan.

  Mutta jos puhutaan tiettyjen suurimpien uskonnollisten liikkeitten poliittisista yleisluonteesta ja perusfunktioista, niin länsimäinen kirkkouskonto on ollut vahvasti oikeistolaista autoratiivisuutta ja patriarkaalisia totaliteetteja edistävää. Demokratian vihollinen Jumalan kuninkaallista valtaa korostaessaan parhaimpana vallankäytön muotona.

  Natsi-Saksa oli tuskainen stressitesti "sivistyneelle" kristinuskolle - ja tulos oli karmea.

  Kirkot tukivat natseja "yleisen järjestyksen vuoksi". Eettinen pohdinta jäi taas sivummalle kun kirkkokunnat noudattivat tärkeintä käytännöntehtäväänsä esivallan kunnioittamisen alustajana ja vallan sylikoirana.

  Suomen kirkko on ollut kirkuvasti oikeistolainen mm. suojeluskuntien ja sotarikollisten lippujuhlien toimintakeskuksena vaikka itse kieltää sen jyrkästi.

  Sekä sisällissodan aikana että innokkaissa Saksan liittolaissodissa Suomen valtion säätelemä valtionkirkko tukeutui sotatilanteessa välittömästi julmimpiin Vanhan Testementin eli Tooran tappoteksteihin, jotta sekä laiton että "laillinen" väkivalta oikeutettaisiin jumalallisesti eli epärationaalisesti ilman eettistä pohdintaa ja vuorisaarnaa.

  Useimmissa suurissa kirjauskonnoissa kuvataan totaalista väkivaltaa ja teurastusta Jumalan nimeen. Jopa Kalevalan pseudouskonnollisessa eepoksessa isähahmon irvikuvan Väinämöisen terrori ja alistamistoiminta on yhtä itsestäänselvää kuin Mooseksen armottomuus.

  Jos uskonnolliset johtajat eivät selkeästi julista osaa kirjoituksia vanhentuneiksi, harhaisiksi ja erilaisen maailmankuvan kirjoituksiksi, niin historia tulee taas toistamaan itseään ja kirkosta tulee ylin fasistisen vallan ottajan ylistäjä ja paavillinen vallan sylikoira oman valtansa maksimoimiseksi vallanjaon hierarkiassa.

  Mooses oli kenraali ja nationalisti. Vasta myöhemmin kehitettiin uskonto, joka oikeutti Mooseksen tekemät kansanmurhat. Mooses ei todellakaan ole ainoa sotilaallinen uskontonationalismin perustaja.

  VastaaPoista
 4. Juuri näin!

  Meilläpäin piruperkele potkii nahkakuulaa arkkipiispan "piispan pojissa" ja on niin hyvää ihmistä, ettei mitään..

  Ymmärrän Hitlerin "massahurmaamisen" syyt, sillä osataan sitä meilläkin ja vähän naapurissa.

  VastaaPoista
 5. Me luonnontieteilijät ja insinöörit olemme monesti vaikeaa porukkaa. Meidän ongelmanamme on se, että meiltä puuttuu usein humanistisen puolen peruskurssitason sivistys. Tämän vuoksi erityisesti insinöörin tieeenfilosofia on monesti varsin naiivia realismia, sillä naiivi realismi on erittäin hyvä ja toimiva malli käytännön insinöörityössä ja monissa soveltavissa luonnontieteissä.

  Fyysikon tieteenfilosofia on yleensä vähän perusrealismia kehittyneempää, sillä kvanttifysiikan tuntemus pakottaa ajattelemaan hiukan syvällisemmin. Tavanomaisin lienee jokin versio "Kööpenhaminan tulkinnasta". Tarkka valittava malli kuitenkin riippuu yleensä yksilön omasta temperamentista. Joittenkin tuntemieni vanhempien fyysikoiden henkilökohtainen maailmankuva on ollut syvällisen mystinen. Nämä miehet istuvat Khaijamin kanssa samassa "viinituvassa". Toiset puolestaan pitäytyvät tiukassa, kurinalaisessa positivismissa ja äärimmäisessä skepsiksesä. Molemmat kunnioitettavia vaihtoehtoja.

  Yleisesti kuitenkin sanoisin, että mitä suurienergisempiä ilmiöitä fyysikko tutkii, sitä syvällisempää hänen tieteenteoriansa ja tieto-oppinsa on. Oma alani käsittelee matalan energian ilmiöitä, joten en voi siis väittää itselleni kovin suurta kunniaa.

  VastaaPoista
 6. Miksi Muumi-Laaksossa ei ole lapsia?

  VastaaPoista
 7. Itsekriittisyydessä on aina määrätynlainen omahyväisyyskomponentti - oli itsekritiikki sitten moraalista tai "tiedollista". Itse asiassa asiantuntijuuden segmentointi - juristi ei ole muka kielitieteilijä joka taas ei muka ole fyysikko - ilmentää samaa problemaatiikkaa, jonka äärellä professori von Kempinsky ja muuan kommentaattori ottivat eilen hieman yhteen. Jos pohditaan, että tieteen, todellisuuden ja totuuden välille ei voi vetää suoraa viivaa, samaa voisi sanoa asioista, asiantuntijuudesta ja asiantuntijoistakin. Tieteenalojen kehittyminen on historiallinen prosessi, ja sitä korruptoivat väistämättä "tiedon" ihanteen ulkopuoliset tekijät rahajärjestelmästä seksuaalisuuteen - ja näiden alta vielä oikeastaan kaikki, mikä inhimillestä ajattelusta tekee inhimillistä ajattelua, ja jonka suhde mihin tahansa todellisuuteen on aina problemaattinen.

  Empirian nojalla esitän, että laveampi käsitteiden käyttö ja moraalinen rohkeus (so. kyky sietää epävarmuutta), eli eräänlainen taiteilijamainen profiili on lopulta myös tieteeksi mielletyillä aloilla hedelmällisempi kuin enemmän "porvarillisina" hyveinä havaitsemani täsmällisyys ja "raaka" asiantuntemus.

  Pidätän monien alojen mestarillisena amatöörinä oikeuden sekoittaa ja hyljätä käsitteitä jatkossakin, ja esitän vielä mitä röyhkeimmin, että Kemppisen kirjoituksista parhaissa ei ole mainintaakaan mistään lakipykälästä - vaikka ne toki voivat olla lain nimessä ja hengessä kirjoitettuja mestarinpyöräytteitä.

  VastaaPoista
 8. Lainaan nyt hieman mukaellen erästä itseäni viisaampaa, nimeä mainitsematta, koska ajatus on sama kuin blogi-isännälläkin:

  Uskonnoissa ei ole merkittäviä eroja. Merkittävät erot syntyvät uskonnon asemasta yhteiskunnassa.

  VastaaPoista
 9. Meille kansana on ominaista rappiohegelismi. AKS julisti ryssävihaa "Jos tahdotte olla suuria rakkaudessa, on teidän oltava suuria vihassa".
  Nykyjätteenä entisistä, samaa ajaa maahanmuuttovastaisuus. Toistamme taas itseämme.

  Poliitikot puhuvat "tavallisista kansalaisista". Liian usein, määrittämättä keitä tällä tavallisuudella tarkoitetaan.
  Kuvittelevatko he "tavallisen kansan" muodostuvan Juutas Käkriäisistä ja Sakris Kukkelmaneista, joiden viaton ja traaginen typeryys korostautuu ja toteutuu vaarallisena uhmamielenä.

  Professori V. A. Koskenniemi kuvaa palvelustaan Suomenlinnan vankileirien teloitustoimikunnassa keväällä 1918: "Kovaa työtä, kovempaa kuin sonetinteko".

  ... ja ...

  VastaaPoista
 10. Miksi islamin nimissä tehdään niin paljon enemmän terroritekoja kuin muiden uskontojen nimissä? Tarkoitan buddhalaisuutta, hindulaisuutta, kristinuskoa, zarathustralaisuutta, taolaisuutta ja mitä kaikkia muita uskontoja onkaan. Pistetään vielä vaikka esi-isienpalvonta ja kungfutselaisuus. Veikkaan, että syy on pyhissä kirjoituksissa ja etenkin perustajan henkilöhistoriassa.

  VastaaPoista
 11. Ei tarvitse kuin lukea "Tuhatta ja yhtä yötä" niin ymmärtää eron nykyiseen isöamilaiseen maailmaan.
  Haluaisitko JK joskus kirjoittaa blogi milloin ja miksi islamilainen mailma muuttui ja käpertyi sisäänsä.

  VastaaPoista
 12. Jukka K: "Islamin uskonnolla lienee yhtä vähän tekemistä erilaisten tihutöiden kanssa kuin kristinuskolla vielä suurempien tihutöiden kanssa."

  Sen sijaan arvioisin että marxismi-leninismillä oli hyvinkin paljon tekemistä sen väkivallan kanssa mitä tapahtui Venäjällä, Kiinassa ja kaikkialla siellä missä tuota aatetta Leninin, Stalinin ja Maon metodeilla levitettiin. Kyse on tietenkin pidäkkeettömästä luokkasodan doktriinista.

  Tästä esimerkki vuodelta 1945. Ilja Ehrenburg:

  "Tappakaa, tappakaa! Ei ole saksalaista, ei elävää eikä syntymätöntä, joka olisi syytön! Seuratkaa toveri Stalinin ohjetta ja murskatkaa ainiaaksi fasistinen peto luolaansa. Murtakaa väkisin saksalaisten naisten rotuylpeys. Ottakaa se oikeutettuna sotasaaliina. Tappakaa te urheat, raivokkaasti eteenpäin hyökkäävät puna-armeijalaiset."

  Siis jopa SYNTYMÄTTÖMÄTKIN ovat tuossa logiikassa syyllisiä.

  VastaaPoista
 13. Arhi Kuittinen: "Natsi-Saksa oli tuskainen stressitesti "sivistyneelle" kristinuskolle - ja tulos oli karmea. "

  Arhi hyvä. Yrityksesi niputtaa kansallissosialismi osaksi kristinuskoa on tolkuton. Sen sijaan aatteellisesti kansallissosialismi oli, kuten Vladimir Bukowski on todennut, "sosialismin eräs haara". ("Branch of socialism). Jos tutkit natsien taidetta se on suorastaan silmiinpistävän samankaltainen stalinismin taiteen kanssa. Ei tarvinne hämmästellä jos molempien veljes-ideologioiden hedelmätkin olivat samanlaisia - nimittäin perin mädät.

  Voi, voi teitä nuoria kun te olettekin sitten imeneet kai äidinmaidosta tuon stalinistisen näkemyksen jossa stalinismi esitetään natsismin täydellisenä vastakohtana. Jokaisen teistä pitäisi toki tietää että stalinismin pahin vihollinen oli sosialidemokratia, vieläpä tuon liikkeen vasen siipi. Yllättääkö tieto sinut?

  VastaaPoista
 14. Ad Taps et alii: - hiukan odottelin, viittaako kukana kirjoittajan omaan asemoitumiseen uskonnossa. Tapsa viittasi tahallaan tai vahingossa D. Boenhoeferiin, luterilaiseen teologiin, jonka mukaan "einen Gott, den es gibt, gibt es nicht."

  Ei ole olemassa Jumalaa, joka olisi olemassa. Ja ajatus on, että puhe Jumalasta tarkoittaa puhetta jostai sellaisesta, mikä ei voi olle ajatuksellisesti alistettu olemassaolon käsitteelle.

  Siksi myös puhe todellisuudesta ei sovi yhteen Jumala-ajatuksen kanssa. Jumala ei varmastikaan voi olla mikään osa "todellisuutta".

  Vanhan testamentin kauniissa, sanotaan nyt kielikuvassa, Jumala ilmoittaa, ettei hänellä ole nimeä eikä häntä voi tai saa nähdä. Mooses sai tyytyä selkäpuoleen.

  Minulle Jumala on jokin, joka meni ohi, käänsi selkänsä, poistui.

  VastaaPoista
 15. Blogi-isäntä viittaa edellisessä ketjussa olevaan "vahinkooni".

  VastaaPoista
 16. Laitoinkin äsken FB-statukseen linkin tähän verkkopäiväkirjaan näillä saatesanoilla:

  "Kemppinen sivumennen takertuu siihen, mikä minua on tympäissyt: Mediassa jotkut vakionaamat ovat aina sutena antamassa päivystävän dosentin lausuntoa, joissain piireissä eräät XXXXX (sensuroitu) nauttivat suurtakin luottamusta vain sillä, että ovat dosentteja ja tohtoreita. Ad hominem -tyyppinen auktoriteettiusko on hirvittävä asia. Entä, jos joskus spurgu Hakiksessa puhuu enemmän totta kuin leegio 'asiantuntijoita'?"

  VastaaPoista
 17. Islamin uskonnolla lienee yhtä vähän tekemistä erilaisten tihutöiden kanssa kuin kristinuskolla vielä suurempien tihutöiden kanssa.

  Terrorismi on toki keskeinen osa nykyislamia aivan niin kuin olivat esim. ristiretket aikoinaan osa katolilaisuutta. Muun väittäminen on hölmöä essentialismia -- ikään kuin uskonnoilla olisi jokin puhdas ja pysyvä ydin sen sijaan, että ne muuttuisivat ajasta toiseen. Pew Research Centerin mukaan al-Qaidalla ja bin Ladenilla on satoja miljoonia kannattajia muslimimaailmassa.

  VastaaPoista
 18. tihutöitä islamin nimissä...

  Kukahan nämä tihutyöt ja "missä nimissä
  tehty"- jutun on laskenut? Minua hirvittää eniten
  nuo Afrikkalaiset askareet...onkohan ne tehty ilman uskonnon nimiä vai woodoon nimissä?
  Onko jossain kirjanpito, mistä näkis missä nimissä kukin terroriteko on tehty?
  --Tämä juttu taitaa olla humbuukia!!--

  VastaaPoista
 19. Oliskohan se vähän pinnallista, kun uskon käsitetään olevan sitä, mitä joku beehööven on jossain kirjoittanut tai mitä papit pölisee (saarnaa). -- Eikö teillä toverit ole mitään
  syvempää kosketusta uskoon?

  VastaaPoista
 20. Vähän on kummallisia nää meidän jutut jumalasta tai jumalista. -- Matalavirran puolelta ei näemmä pääse oikein jutulle jumaluuteen !!

  Kyllä meillä Kiinassa on jumala tai jumaluus aina läsnä eikä se ole aivan insinöörin tai asiantuntijan tekemä tai selittämä, kuten täällä Euroopassa näyttäis olevan.

  MUTTA onhan meillä Euroopassa näitä herätysliikkeitä, kuten tää Soinikin !

  VastaaPoista
 21. Terroriteot;

  Ei ne läheskään aina ole tehty islamin nimissä,
  mitä se sitten tarkoittaneekaan.
  Juhankin vaimon vei joku jokea pitkin tullut terroristi.

  Säämingin emäpitäjän historissa kerrotaan terroristeistä, jotka tulivat Laatokan suunnalta,
  eivätkä olleet mitään ryssiä vaan suomensukuisten kansojen jäseniä. Eikös ne Kemppiset ym vaikuttaneet jo rautakaudella siellä Laatokan lähistöllä? Että se siitä ikuisesta ryssänvihasta!

  VastaaPoista
 22. Matias Kirjoitti:"Jos tutkit natsien taidetta se on suorastaan silmiinpistävän samankaltainen stalinismin taiteen kanssa."

  Poliittisesti oli hyväksyttävää väheksyä "sosialistista realismia", mutta ainakin minun oli muutettava käsitykseni siitä, kun kävin katsomassa KUMUssa joitain vuosia sitten olleen näyttelyn. Ei se huonoa ollut pikemminkin päinvastoin. Joukossa oli todella pysäyttäviäkin töitä
  Näyttely sai minut näkemään asioita toisin, eihän sosialismissa taiteilijoiden asema eronnut hovien hoivateista, se määrää joka maksaa. Taitelija onnistuessaan ylittää kaikki esteet.

  IsmoK

  VastaaPoista
 23. Minusta oli tavattoman hienoa, että Hesari nosti esiin tämän Koivuniemen liikkeen törkeydet. Huomataan, että osataan sitä meilläkin. Uskonnon nimestä riippumatta.

  VastaaPoista
 24. "Minulle Jumala on jokin, joka meni ohi, käänsi selkänsä, poistui."
  Nyt, Kemppinen, panit pahan. Onko sinulle Jumala siis olemassa, vaikka et häntä näekään? Vai onko koko Jumala-käsite olematon?

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 25. Alussa mainittiin keskiaikaisen islamilaisen kulttuurin ylivertaisuudesta saman ajanjakson läntiseen kulttuuriin verrattuna. Tuossahan on paljon totta, mutta samalla voidaan kuitenkin unohtaa n. puolet tuon ajan kristillisestä kulttuuripiiristä, Bysantti eli oikeammin myöhäinen Itä- Rooman kulttuuri, jonka tuntemus läntisessä historiankirjoituksessa ollut perinteisesti heikkoa.

  Läntisessä historiankirjoituksessa on perinteisesti aliarvioitu bysanttilaisen kulttuurin merkitystä monessakin mielessä. Mitä olen Bysantin tutkijoiden puheista ja kirjoituksista ymmärtänyt esim. antiikin maallista sivistystä ja teoksia opetettiin kuitenkin laajasti Bysantin oppineiden piirissä. Käsitys paikoilleen jähmettyneestä ja hyvin uskonnollisesta Bysantin kulttuurista on harhaanjohtava. Samat antiikin klassikot, jotka kuluivat arabioppineiden piirissä, olivat tunnettuja myös Itä-Rooman keisarikunnan oppineiden parissa.

  Läntinen renessanssi - joka on yksi kiistanalaisimpia käsitteitä historiassa - sai huomattavia vaikutteita nimenomaan Bysantin suunnasta. Kun islamilaiset olivat valloittaneet Konstantinopolin, suuri osa Itä-Rooman oppineista siirtyi länteen, ja vei mukanaan arvokkaat kirjakokoelmansa ja sivistyksensä.

  VastaaPoista
 26. Kukas se on tämä Eerkki K:n mainitse "piruperkele", joka potkii palloa "piispan pojissa."?

  VastaaPoista
 27. Ad Riku N. - Asiaa Bysantista. Psellos on ollut vuosikymmeniä myynnissä Penguin Classics -sarjassa, ja Anna Comnena tietysti.

  Täytynee lisätä, että kaunokirjallisuudessamme Haavikko oli vuosikymmeniä kiinni Bysantissa.

  Waltari kuvaa Mikael Hakimissa, miten antiikin viisaus oli siirtynyt ottomaaneille. Johannes Angelos luettuna yhdessä johdantonsa "Nuori Johannes" kanssa on kirjoittamisaikaansa nähden häkellyttävän hieno kirjoitus juuri tästä asiasta. Olihan Johannes porfyrogenetos, kuten liian myöhään ilmenee ja olihan hänen varhainen opettajansa Euroopan sydämessä Nicolaus Cusanus, yksi merkillisimmistä ja kiehtovimmista.

  VastaaPoista
 28. Ad Jojje: samaa mieltä. Olen joutunut tekmisiin Uskontojen uhrit r.y.:n ympärillä toimivien ihmisten kanssa. Hengenpelastajia. En puoluestele enkä rinnasta, mutta harhaopista hylättyjä tulee myös mm. Jehovan todistajista. Olin kerran häissä, joihin morsiamen äiti ei tullut, koska sulhanen oli vain entinen todistaja.

  VastaaPoista
 29. Ad Anonyymi (sotakamreeri): minulle Jumala on, mutta ei olemassa. Ajattelen että olemassaoleva on suunnilleen sama asia kuin todellisuus. Ja todellisuuden reunoja emme tunne.

  VastaaPoista
 30. Todellisuus on Jumalan todellisuus. Totuus todellisuudesta on osatotuus Jumalasta. Jumala on todellisuuden merkitys.

  VastaaPoista
 31. > Laitoinkin äsken FB-statukseen linkin tähän verkkopäiväkirjaan näillä saatesanoilla:

  > "Kemppinen sivumennen takertuu siihen, mikä minua on tympäissyt: Mediassa jotkut vakionaamat ovat aina sutena antamassa päivystävän dosentin lausuntoa, joissain piireissä eräät XXXXX (sensuroitu) nauttivat suurtakin luottamusta vain sillä, että ovat dosentteja ja tohtoreita. Ad hominem -tyyppinen auktoriteettiusko on hirvittävä asia. Entä, jos joskus spurgu Hakiksessa puhuu enemmän totta kuin leegio 'asiantuntijoita'?"

  Aika surullista. Ihan äskettäin Kemppinen pisti siitä, kun jo(t)ku(t) korke[a|i]ssa vir[a|[oi]]ssa menneinä vuosikymmeniä toivoi kuolemaa Hesan spurguille, koska ne likaa sotaveteraanien kunnian. Kemppinen tähän, että tuolla näkyvistä spurguista on pari Mannerheim-ristin veteraaneja. Mutta sitä paitsi, kerro sitten kun tiedät, että miten spurgut ovat edistäneet hiukkasfysiikan tutkimusta.

  VastaaPoista
 32. > Terroriteot;

  > Ei ne läheskään aina ole tehty islamin nimissä,
  mitä se sitten tarkoittaneekaan.
  Juhankin vaimon vei joku jokea pitkin tullut terroristi.

  Mitä ihmettä sekoilet?

  > Säämingin emäpitäjän historissa kerrotaan terroristeistä, jotka tulivat Laatokan suunnalta, eivätkä olleet mitään ryssiä vaan suomensukuisten kansojen jäseniä.

  Mitä ihmettä sekoilet?

  > Eikös ne Kemppiset ym vaikuttaneet jo rautakaudella siellä Laatokan lähistöllä?

  Mitä ihmettä sekoilet?

  > Että se siitä ikuisesta ryssänvihasta!

  Mitä ihmettä sekoilet?

  VastaaPoista
 33. Kemppinen kirjoitti:"Uskonto ja telttojen hämäristä kaivetut mielettömät lait ovat verukkeita eli tekosyitä tihutöille."

  Aika hyvä määritelmä uskonnolle, meinaan se että uskonto on veruke.

  VastaaPoista
 34. JK:
  "...luettuna yhdessä johdantonsa "Nuori Johannes" kanssa on kirjoittamisaikaansa nähden häkellyttävän hieno kirjoitus juuri tästä asiasta."
  Siitä.
  joku 200 sivua jännää, pääseekö kertoja-päähenkilö pukille vai ei. Ei tainnu flaksata.

  VastaaPoista
 35. JL kirjoitti.... Pew Research Centerin mukaan al-Qaidalla ja bin Ladenilla on satoja miljoonia kannattajia muslimimaailmassa.
  Lienee oma tarkoituksensa: kohta 10 v. työtä tuon eteen; suurimpana ihme, sankarillinen pelastuminen haarukasta Tora Borassa just 9 v. sitten - useamman toisistaan riippumattoman sotilaslähteen mukaan - koska lupaa vetää liipaisimesta ei kuulunut.
  Ei liioin selitystä, miksi sitä ei tullut.

  VastaaPoista
 36. "Todellisuus on Jumalan todellisuus. Totuus todellisuudesta on osatotuus Jumalasta. Jumala on todellisuuden merkitys."

  Ei päätä eikä häntää, eikä kai ole tarkoituskaan.

  VastaaPoista
 37. "Mitä ihmettä sekoilet"

  No juu, asioiden syvempi ja laajempi ymmärtäminen on vaikeaa,-- myönnetään!
  Haluan vain omalta osaltani viitata siihen, että
  ihmisissä lienee aina 10-20% sellaisia, jotka
  voi hulluttaa lähtemään vaikka kuinka käsittämättömille ja raaoille keikoille. Raakaa julmuutta on aina ollut ja mahtaako vaan aina tulla olemaankin?

  Luin juuri sodan jälkeisen voittajien selvityksen, jonka mukaan 0,6% saksalaisotoksesta
  oli natsikielteisiä. 54% oli mukanajuoksijoita.
  Varsinaisia natseja ja kiihko natseja oli vähäisempi määrä kuin naita mukanajuoksijoita!
  Mahtoiko tämä meidän lähettiläs Bluecher kuulua siihen 0,6%:iin?

  VastaaPoista
 38. Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario ja A. H. Saastamoinen, Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Kemijokea rajaksi ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

  Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

  "Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

  "Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

  Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

  lyyxem.freehostia.com/1930.htm

  Kultakeräys puolustusvoimien hyväksi 1940: 100 000 ihmistä lahjoitti kultasormuksensa ja muita kultaisia esineitään puolustusvoimien hyväksi. Kultasormusten vastineeksi lahjoittajille annettiin rautaiset sormukset tilalle, muut kultaesineet jäivät vastineetta. Kultaa kertyi kaikkiaan 1700 kiloa, joka kuljetettiin 1945 salaa Ruotsiin ja myytiin sinne polkuhinnalla.

  lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

  VastaaPoista