Sivun näyttöjä yhteensä

9. joulukuuta 2010

Kuoleva poliisi
Tuskin olin saanut luetuksi ensimmäiset sivut Leif GW Perssonin uudesta rikosromaanista ”Den döende detektiven”, kun jo aloin tilata lippua Tukholmaan. Lars Magnus Johansson, eläkkeelle siirtynyt rikospoliisin päällikkö (tai poliisijohtaja), koukkaa kotimatkalla hakemaan bratwursteja Ruotsin Parhaalta Makkarakioskilta. Ajattelin, että se on varmasti olemassa, kun olen muistavinani sen, Karoliinisen sairaalan lähellä. Olen harras bratwurstien ihailija.

Kun olin lukenut hiukan eteenpäin ja ikäiseni ja niin ikään ylipainoinen Johansson lyyhistyy autoonsa rasvoittuneen sydämen aiheuttaman aivoverenvuodon lyömänä makkarat kourassa, päätin harkita hiukan matkaani.

Kirja on aika huono. Suosittelen sitä lämpimästä laajoille lukijapiireille. Pukin konttiin se on sopivan paksukin. Tuskin Otava liioin kuhnustelee sen suomentamisen kanssa. Moitteeni se jättää luonnollisesti huomiotta, kuten neuvonikin sekä pari pyyntöä.

Kun lähtötaso on niin korkea ja kova kuin Perssonilla, tietty hajanaisuus tai koostuneisuuden puute ja muotiaiheiden (pedofiilit) käsittelyn pintapuolisuus pistävät silmään. Kirjoittaja on kriminologian professori ja erittäin asiantunteva, mutta hän on lisäksi mainio kirjailija. Hänen luomuksensa on muun muassa poliisi Evert Bäckström, itserakas idiootti, juoppo, rasisti, fasisti, kelmi ja väkivaltaan taipuvainen varaskin eli kaiken kaikkiaan kävelevä onnettomuus.

Olen itsekin tavannut näitä Evertejä, vieläpä useassa eri ammattikunnassa.

Jatko on ”spoileri” eli vahingoksi niille, jotka eivät halua kuulla mitään kirjan juonesta.

Juoni on siis siinä mielessä nokkela, että kuoleva poliisi selvittää vanhentunutta murhaa. Vainaja ei ole salaperäisyyden ympäröimä kohde, vaan päähenkilö eli Johansson, joka kuolee kirjan lopussa uuteen sydänkohtaukseen, selvitettyään sen vanhentuneen lapsenraiskauksen ja murhan. Itse rikollinen pääsee lain suojaan, mutta ei koston.

Kieltämättä nokkelaa. Poliisi (eläkkeellä) etsii omaa ruumistaan ja löytää (välillisen) surmaajansa maailmasta, jossa hän ei todellisuudessa enää oikein viihdy. Vain kotona Norlannissa ympäristö hyväilee silmää ja jalkaa.

Vaikka Persson on ahkeroinut siteeraamalla Mooseksen lakia – lex talionis – jään hiukan miettimään tätä Mickey Spillanen mieleeni tuovaa ajatusta, ”Jumala armahtaa – minä en”.  Samoin jään miettimään pedofiiliasiaa. Persson kuvailee asian ongelmallisuuden ja ne pelottavat ylilyönnit, joita asia on jo aiheuttanut. Kaikki jää ilmaan. Myös Ruotsissa ja pian kai Suomessakin on ryhmiä, jotka vaativat lapseen sekaantumisesta tuomittujen ja siitä rangaistuksen kärsineiden nimiä, kuvia ja osoitteita julki ja pysyviä kieltoja mennä puolta kilometriä lähemmäs paikkoja, joissa lapsia voi oleskella. Tämähän on Yhdysvalloissa joissakin osavaltioissa jo todellisuutta. Ja tämä on ihmisoikeuksien vastaista.

Mutta Yhdysvallat ei ole oikeusvaltio, kuten eivät myöskään Venäjä ja Kiina. Niiden ei tarvitse olla. Mielivalta ja väkivalta tulevat halvemmiksi ja lisäksi miellyttävät monia.

Toisin kuin noiden vaatimusten esittäjät minä en tiedä, onko lapsen raiskaaminen ja murhaaminen olemuksellisesti hirvittävämpää kuin äidin tai sisaren raiskaaminen ja surmaaminen – valitettavasti noitakin tapauksia on. Ja sen jälkeen seuraa jatkokysymys, joka perustelee kuolemanrangaistuksen vastustamisen: eikö myös raikkaan, lupaavan, tulevaisuuden täyttämän nuoren aikuisen tuhoaminen tuolla tavoin ole liian hirvittävää?

Ruotsissa murha vanheni 25 vuodessa, mutta lakia muutettiin ehkä Palmen murhan takia 1.7.2010. Ehkä tämä antoi Perssonille ajatuksen kirjoittaa kirja murhasta, joka ehti juuri ja juuri vanheta ennen lainmuutosta.

Suomessa murha ei vanhene; ei ole koskaan vanhentunut.

Se nakkikioski on muuten Günthers, Karlbergsvägen 66.

21 kommenttia:

 1. "Suomessa murha ei vanhene; ei ole koskaan vanhentunut".

  Onko siis niin, että esim. Kyllikki Saaren tapauksen esitutkinta-aineisto on salassa pidettävää vuonna 3010 ja siitäkin eteenpäin, kuten KKO:n laput?

  VastaaPoista
 2. Hyvä että nostit esiin tämän Leif GW:n uusimman. Olin jo unohtanut, että pitää mennä ostamaan. En osaa sanoa mitään arvostelustasi, kun en ole kirjaa siis vielä lukenut. Mutta ensi tilassa sen teen.

  Leif GW Persson - jonka olen aikanaan joissain alan seminaareissa tavannutkin - on Ruotsin kovan luokan dekkarikirjoittajien ehdoton ykkönen. Kuten Kemppinen, itsekin olen erityisesti ihastunut Evert Bäckströmin inhorealistisesti rakennettuun hahmoon. Ja tosiaan, näissä Everteissä kyllä löytyy, meilläkin.

  Erinomaisia dekkaristeja nykyään meilläkin. Mutta Leif GW:n veroisia saa kyllä hakea. Ehkä Kemppinen voisi tässä tehdä aluevaltauksen, tietoa ja kokemusta ja tyyliä kun on. Ei kuitenkaan liikaa nuotteja, erityisesti ei siis nuotteja liikaa. Tukilukijaksi ilmoittautuisin ilomielin.

  VastaaPoista
 3. Nyt tuli yönälkä. Frische Bratwurst on talvisin lempparia, jota teen kerralla kolme metriä.

  chefkoch.de/rs/s0/frische+bratwurst/Rezepte.html

  Vaarallisilla teillä, jos vertaillaan aikuisen ja lapsen murhien eroja. Voidaan päätyä onko abortti raikkaan, lupaavan ja tulevaisuuden täyttämän X:n tuhoamista, eli murha.

  VastaaPoista
 4. Eipä tuo ruotsalainen kulttuuri nykyään oikein jaksa houkutella vaikka olen maassa asunutkin… ja ne kiinnostavammat ruotsalaiset poliisijutut löytyvät tällä hetkellä kyllä kokonaan muualta kuin kirjoista.

  Maktdelningsprincipen, maktfördelningsläran, är en doktrin som innebär att den offentliga makten i en stat konstitutionellt fördelas på olika maktpoler, för att dessa ska uppväga och utöva kontroll över varandra i syfte att förhindra maktmissbruk. Maktdelningsprincipen är ett fundamentalt begrepp i moderna parlamentariska demokratier och utgör en av dess grundvalar.

  Siis Wikipedian mukaan.

  Jos Ruotsi on oikeusvaltio, niin aikamoista oikeutta siellä jaetaan, kun rikkoutuneen kondomin takia jahdataan Assangea USA:n senaatin, armeijan, NATO:n ja CIA:n avustamana. Marianne Ny kiisti että asia mitenkään liittyisi WikiLeaksiin. Ihan vain henkilötasolla mennään.

  Siis kansainvälinen etsintäkuulutus, kun ei ole suostunut käyttämään kortsua. Ruotsia edustava asianajaja ei siis puhunut raiskauksesta vaan laittomasta pakottamisesta ja haluttomuudesta kondomin käyttöön - siis sen jälkeen kun Sofia Wilen oli nukahtanut yhden naimisen jälkeen Assangen viereen - ja ilmeisesti herännyt tuohon toiseen pökkimiseen, jonka jälkeen oli maksanut Assangen junamatkan Tukholmaan.

  Siitä toisesta raiskatusta juttua täällä:
  http://www.rawstory.com/rs/2010/12/assange-rape-accuser-cia-ties/

  En oikein jaksa uskoa, että joku ruotsalainen dekkarikirjailija uskaltaisi, tai edes haluaisi kirjoittaa tuosta kirjaa…

  Ja voihan se olla, että Assangen läppäristä vielä löytyy jotakin pedofiliaankin viittaavaa - ainakin viimeistään silloin kun hänet on luovutettu Tukholmassa FBI:n, tai CIA:n edustajille. Vaikkapa tämä kuva:

  http://iconicphotos.wordpress.com/2010/06/07/sonja-in-her-bath/

  VastaaPoista
 5. Ad Omnia: - murha ei vanhene. Käytännössä murha menettää jossain vaiheessa merkityksensä, koska ellei tekijä ole hengissä, rikostutkinnalle ei ole edellytyksiä. Jos joku keksii miettiä asiaa, esim. 1918 tapahtumista ei siten saa aloietuksi rikostutkintaa.

  Aikuisen ihmien, lapsen ja sikiön surmaamisen vertaaminen, JarMom, on juristin työtä. En ole rikosoikeuden asiantuntija, mutta näillä asioilla on vahva liittymä ihmisoikeuksiin.

  VastaaPoista
 6. Ad Anonyymi - Ruotsi - oikeusvaltio tarkoittaa eräitä rajoja lainkäytölle (kuolemanrangaistus) ja erinäisiä oikeuskeinoja.

  Termin järkevä käyttäminen ei tarkoita oikeita oikeudellisia ratkaisuja. Valitettavasti vääryyttä tapahtuu.

  VastaaPoista
 7. Tjaa, taitaa edellisen perusteella jäädä sitten lukematta tuo. (nakkikioskilla saatan käydä...)

  VastaaPoista
 8. Semmoiseksi on maailma mennyt, että lehdessä oleva otsikko "Pappeja kehotetaan ilmoittamaan lasten hyväksikäytöstä" saa aikaan monenlaisia mielleyhtymiä.

  VastaaPoista
 9. No oikeusvaltio-termin käytöstä voi tietenkin kiistellä tässä Assange-jutussa, kuten siitä muustakin... Assange-jutun merkitystä en lähtisi muutenkaan vähättelemään.

  Wikipedian mukaan;

  Oikeusvaltio (saks. Rechtsstaat) on valtiosääntöoikeuden keskeisimpiä lähtökohtia. Valtiosääntö ja perustuslaki ovat systemaattiselta kannalta oikeusvaltioperiaatteen johdannaisia. Alkujaan oikeusvaltion idea kehittyi vastaamaan mielivaltaiseen ja ennalta ennustamattomaan hallintoon ja lainkäyttöön.

  Antero Jyrängin määritelmän mukaan oikeusvaltion määritelmään sisältyy kuusi ainesosaa:

  valtio on organisoitu oikeussäännöin;
  sekä valtioelinten ja viranomaisten että kansalaisten on toimittava näiden oikeussääntöjen mukaisesti (laillisuusperiaate);
  valtioelimet ja viranomaiset ovat sidottuja erityiseen, vaikeutetuin menettelyin säädettyyn perustuslakiin;
  yksilön oikeusasemasta (oikeuksista ja velvollisuuksista) voidaan määrätä vain sellaisen elimen päätöksin, jonka asettamiseen yksilö voi itse vaikuttaa;
  oikeussääntöjä soveltavat yksittäistapauksiin riippumattomat tuomioistuimet; ja
  yksilön asemaa suojaavat suhteessa sekä valtioon että muihin yksityisiin perustuslaissa säädetyt perusoikeudet.

  Miten esimerkiksi Jyrängin määritelmät toteutuvat Assangen tapauksessa?

  VastaaPoista
 10. Mitenkäs rikos ihmisyytta vastaan vanhenee?

  VastaaPoista
 11. Eikö tuosta, Jukka, pakkokeinojen vapauttaminen urkintakäyttöön ym. oikeusvaltiolle taantuvista trendeistä olisi syytä puhua juuri nyt kun lainsäätäjä valitaan kohta uudelleen?

  VastaaPoista
 12. Niin, minua on ruvennut mietityttämään tuo "naiset ja lapset ensin" (ei sen puoleen, että se olisi toteutunut koskaan tai missään, ei ainakaan Titanicilla, jossa kolmannen luokan lapsia pelastui huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisen luokan miehiä miehistöstä puhumattakaan).

  Naisena, joka on ollut lapsi, kannatan tietysti käytännössä näin ystävällistä sääntöä. Yleisen oikeuden kannalta ihmettelen, miksi miehiä saa niin surutta tappaa kaikkien sääntöjen mukaan? tietysti taistelutilanteissa ne, jotka ottavat aseen käteensä, ovat reilusti astuneet areenalle, mutta entä ne, jotka eivät ole? Tai jotka pyrkivät vain puolustamaan niitä naisia ja lapsia? Entä naiset ja lapset, jotka ovat myös täysin kykeneviä tarttumaan aseeseen (lapsisotilaat, naisterroistit, naissotilaat)?

  Säännöt ovat vaikeita.

  VastaaPoista
 13. Niin no. Mikä on oikeusvaltio ja mikä on lakivaltio?

  Jos ruukinmatruunalta kysytään asiaa, niin lapsen vapaus henkiseen, sosiaaliseen, fyysiseen ja seksuaaliseen koskemattomuuteensa (negatiivinen vapaus ahdistelusta) on voimakkaampi vapaus kuin pedofiilin vapaus liikkumiseen (positiivinen vapaus). Vain negatiiviset vapaudet ovat todellisia vapauksia - positiiviset ovat vain negatiivisten johdannaisia. Kun negatiivinen ja positiivinen vapaus joutuvat ristiriitaan, negatiivinen vapaus ei saa väistyä positiivisen tieltä.

  Siksi on juridisesti täysin perusteltua vaatia pedofiilien nimiä julki ja panna heille lähestymiskielto puolta kilometriä lähemmäs paikkoja, joissa on lapsia. Lasten ihmisoikeudet ovat tärkeämmät kuin pedofiilien ihmisoikeudet.

  VastaaPoista
 14. Piti sitten paljastaa juoni.

  VastaaPoista
 15. Korjaan, olihan siinä varoitus, jonka olisin huomannut, jos en olisi kiiruhtanut hyppien.

  VastaaPoista
 16. Nii'in, valitettavasti vääryyttä tapahtuu.

  Mistä lie johtuu? Tuomitsevien tuomareiden ennakkoasenteesta?

  Kyllä pääsääntö on edelleen, että "pankki voittaa aina", vaikka näyttö edellyttäisi aivan toista.

  VastaaPoista
 17. Ad Omnia: - lyhyenä yhteenvetona: ihannetapauksessa perustuslaissa määrätään valtiosäännöstä eli hallinnollisesta ja poliittisesta järjestelmästä, ja toisessa vaakakupissa ovat perusoikeudet eli ihmisoikeudet, joihin on voitava tukeutua myös poliittista järjestelmää ja viranomaisia vastaan.

  Valtiosääntö <==> ihmisoikeudet.

  VastaaPoista
 18. Näyttää vahvasti siltä, että Ruotsin syyttäjälaitos toimii Assange-jutussa puhtaasti ulkopuolisen - USA - painostuksen takia niin kuin toimii.

  VastaaPoista
 19. Tuollaiset Susannan kaltaiset besserwisserit ovat aina vaatimassa jotain käsittämättömiä lisärangaistuksia pedofiileille. Tuomiojärjestelmän keskeinen osa on kuitenkin periaate, että kun rangaistus on kärsitty, niin lisärangaistuksia ei sen jälkeen jaeta, vaikka kuinka tekisi mieli. Myös rangaistukseen tuomitulla on täytäntöönpanon jälkeen oikeus yksityisyyteen ja saada suojelua roskaväen kostolta. Poikkeustapauksissa voidaan pedofiili määrätä tahdonvastaiseen hoitoon, mutta se ei ole lisärangaistus vaan hoitomääräys ja asiantuntijoina kuullaan useaa henkilöä.

  En sano että rangaistuskäytäntö on näissä tapauksissa ihan kohdallaan, mutta tunnettua sitaattia muokaten: Ei tämä ole mikään kansanoikeus, missä tuomarit valitaan huutoäänestyksellä.

  VastaaPoista
 20. " ... ja panna heille lähestymiskielto puolta kilometriä lähemmäs paikkoja, joissa on lapsia. Lasten ihmisoikeudet ovat tärkeämmät kuin pedofiilien ihmisoikeudet."

  Kuopiossahan rakennettiin Linnanlahdelle lastenleikkipuisto pedofiileilla täytetyn vankilan viereen, sen tiilitalon kerroksista esteettömällä näköyhteydellä.
  Jep, epäilemättä siellä tullaan, kaltereiden takana.

  VastaaPoista
 21. Esko Kuokkanen täällä tietää, että Lidlissä on kahta laatua ihan aitoja Bratwursteja. Hyviä.

  VastaaPoista