Sivun näyttöjä yhteensä

26. joulukuuta 2010

Esimerkin ihminen
Häntä kysyttiin kauan sitten jopa lautamieheksi. Hänellä olisi ollut saapashousut diagonaalista ja sopivat saappaat.  Kun hän kävi keskikylällä, kuulumiset tulivat vaihdetuiksi liikoja lisäämättä ja olennaista unohtamatta. Jos hän kävi kirkossa, kuulutuksista tuli selko. Valtuustoon hän ei mennyt, vaikka kolme puoluetta oli pyytänyt. Riittävää äänimäärää pidettiin eri tahoilla varmana.

Jos asentajat eivät saaneet koneita toimimaan, hän kunnosti vaikka junan. Kun joku toi haapalautoja, hän sanoi, että kyllä niistä veneen saa. Elinkeinoa hän ei tehnyt siitäkään, vaikka kuudessa pitäjässä tiedettiin, että hänen veistämänsä veneet olivat harvinaisen kevyitä soutaa, eikä kiikkeryydestä ollut tietoakaan.

Hän oli papin ja kunnanlääkärin tuttava. Ylikonstaapeli kävi joskus, mutta mitä he puhuivat kamarissa, siitä ei ollut tietoa. Nimismiehen asialla siinä oltiin joka tapauksessa.

Hänen talonsa, viljelmänsä ja metsämaansa eivät olleet millään muotoa suuria, mutta ei niitä sanottu myöskään pieniksi. Raveissa maakunnan miehet poikkesivat vaihtamassa pari sanaa, vaikkei häntä nähty kaviouralla. Hevosottolautakuntaan hän oli suostunut puheenjohtajaksi. Kenenkään toisen ei arveltu tuntevan sadan kilometrin säteellä työhevosia ja ravureita kantakirjaa ja sukutaulua myöten.

Hän ei halveksinut muitakaan kilpailuja eikä tilaisuuksia, koska yleisön joukossa hän oli pidetty. Pesäpallo-ottelussa hän taputti muutaman kerran käsiään vierailevan joukkueen suorituksella, jos se edellytti suosion osoittamista, eikä kukaan pannut sitä pahakseen. Häissä ja maahanpanijaisissa hän istuksi tavallisesti seinänvierustan penkillä, josta hänet poikkeuksetta käytiin pyytämässä kamarin puolelle.

Etenkin menneinä vuosina kävi liian usein niin, että maantiellä tapeltiin ja aidaksien seassa saattoi välähdellä puukko. Hän oli se mies, joka käveli riehuvan joukon läpi. Hänelle tehtiin tilaa. Hän saattoi nykäistä malttinsa täysin menettäneen toisen päältä ja rauhoittaa hänet katseella. Tappoa koskevissa asioissa hän joutui kaksi eri kertaa todistamaan valan päältä, ja kertoi asian mutkittelematta. Lapseneläkeasioihin joku keksi haastaa hänet todistajaksi, mutta hän sanoi, juuri tekemäänsä valaan viitaten, ettei hän osannut sanoa tästä asiasta sitä taikka tätä.

Hänen vaimonsa oli siisti ihminen ja kotona viihtyvää lajia. Vasta hautajaisissa, jossa pappikin osui sanomaan, että tässä lasketaan lepoon esimerkin ihminen, kylällä käsitettiin, että lapsista kaksi oli vuosien kuluessa kouluttautunut lääkäreiksi, ja toisen huhuttiin olleen pitkällä opissa, dosentti. Kotona käydessä heissäkään ei ollut havaittu sellaisesta merkkejä, ei edes puheissa.

Mies jätti jälkeensä rahaston. Pitäjästä oli kirjoitettu ja hän oli itse kertonut korvaamattoman kiinnostavia asioita. Kihlakunnan historia oli sellainen tavallinen ja maakuntaa oli käsitelty ristiin rastiin.

Kai asiasta oli sovittu rintaperillisten kanssa, koska kaikki omaisuus pantiin myyntiin ja rahat, jotka alkoivat vielä karttua toisista lähteistä, pantiin palvelemaan hanketta.

Oli laadittava pätevin voimin paikkakunnan ja sitä ruokkivien vesistöjen ja teiden monipuolinen historia hänen kuolinajastaan eli 1960-luvun alusta eteenpäin. Hän oli sitä mieltä, tämä esimerkin ihminen, että molemmat ovat tarpeen, mennyt ja tuleva. Tulevaiset ajat vaikuttavat menneisyyteen.

Suomalaisten ihmisten historia on vielä kirjoittamatta, tai ainakin julkaisematta. Nykyhetki, kuten esimerkiksi jokin joulunpyhä, joka panee istahtelemaan ja miettimään, miten eri ihmiset, ennen ja nyt, se on kuin humala. Tukkaan se kihoaa, mutta kun myöhemmin muistelee, voi hyvin olla, että mieleen palaavat veneet ja niihin nostetut kalat, maat ja niihin lasketut ihmiset, mutta kiihkon ja vimman ajat osoittautuvat myrskyiksi, joita niiden asetuttua ei muista, ellei sitten ole tullut vasiten merkinneeksi niitä almanakkansa.

Käden jäljet ovat mielen kirjoitusta, silloinkin kun työkaluna ei ole kynä, vaan kirves. Ja se sellainen tulevaisuuden lyhyt historia olisi niin kiinnostava kirja, että sen mielellään lukisi.  

8 kommenttia:

 1. Kesäkuussa 1944 Kuuterselässä hän kantoi kuusi haavoittunutta toveriaan ankarassa tulituksessa jsp:lle, itseään säästämättä. Kunniamerkkiä hänelle tästä syystä ehdotettaessa hän viittasi asialle kintaalla.

  Presidentti Kekkosen tiedetään hiihtoretkillään usein hänen seurassaan käyneen savusaunassa syvällisiä keskusteluja ugrilaisuuden syvimmästä olemuksesta.

  Usein kesäisin hänen hyvinhoidetulla pihallaan on nähty kiiltävä Harrikkojen kooste, kun Hell’s Angels Finlandin kulun päällä (the run) olevat jäsenet pysähtyvät hänen luokseen kuulemaan, kuinka pitää missäkin kiperässä tilanteessa toimia. Hänen vaatimaton vaimonsa on kahvittanut ja vehnästyttänyt kaukaa tulleet liiviselkäiset vieraat.

  NASA:n toistuvin pyyntöihin hän suhtautui kohteliaan epäävästi, mistä syystä hän itse ei, vaan ainoastaan hänen nimeään kantava kullattu kyltti, tällä nimenomaisellakin hetkellä on laukaistuna maata kiertävälle radalle ja seuraa sieltä elämäämme alhaalla täällä.

  VastaaPoista
 2. Arabi taitaa vieläkin kutsua ristiretkeläisiä kirotuiksi - kuten keski-ajan Euroopan juutalaisetkin. Kristittyjen kuva ristiretkeläisistä taitaa edelleen olla huomattavasti puhtoisempi. Mikä näkemys on varsinaisesti historiaa?

  Borges puhui paratiisista eräänlaisena kirjastona, ja siitä tuli mieleen, että Saul Bellowin nuorin lapsi täytti kuluvana vuonna 10-vuotta. Louis Untermeyer - http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Untermeyer - sanoi 85 täyttäessään, että "Jahtaan naisia vieläkin. Ainoa ero on vain siinä, etten nykyään muista, minkä vuoksi."

  Siitä tulee tietenkin mieleen luottamus maailmaan, josta taas tulee mieleen ihmisen syyllisyydentunto - mikäli hänellä sattuu sellaista olemaan.

  Ihminen saattaa murtua - kaiketi se yleisempi tapahtuma - henkilökohtaisten syiden takia, mutta toisinaan sattuu että hän murtuu myös sen tutun menneisyyden tuoman varmuuden tunteen kadotessa. Siis ikään kuin historiallisista syistä johtuen. Silloin mieleen tietenkin tulee kysymys, että onko sellaista varmuutta koskaan ollutkaan - niitä vanhoja hyviä aikoja.

  Tajunnan kynnyksen alle on jäänyt monenlaisia kiintopisteitä. Ja niistä mitataan edelleen sitä - kaiken ikäisin voimin - mitä ympärillämme näemme.

  Hemingway, joka jostakin syystä tuntuu olevan seurallisen ihmisen maineessa, kirjoitti, että " Ihmisellä on yksinään helvetin heikot mahdollisuudet." Se oli poliittinen lausunto.

  Kysymys - oletteko juutalainen? on alkanut Unkarissa jälleen merkitä jotakin muutakin kuin uteliaisuutta. Jotakin sellaista kuten kysymys - oletteko Romanian mustalainen? täällä.

  Elämän tekee epätodelliseksi siinä olevat erilaiset tasot, joilla ihminen joutuu keikkumaan milloin herjojen milloin jonkin muun asian säestämänä. Kun yhteistoiminta ei enää oikein riitä yhdistämään ihmisiä, niin esille on noussut yhä kiihkeämmin keskenään kilpaileviin elämäntapoihin uskominen - luokkatietoisuushan on jo ajat sitten korvautunut tyylitietoisuudella?

  - You cant separate wisdom from the common experience and the common experience is just what the worker has in great plenty.
  - Then why arent more workers wise?
  - I guess for the same reason that more college professors arent wise. Thinking's rare among all classes. But a laborer who thinkis, well, his thought seems more likely to be tempered with humanity. He's more inclined to tolerance. He knows that what is valuable in life is life.
  - And the professor?
  - I think he's more apt to just be dangerous. Marx never worked a day in his life.
  (Cormac McCarthy)

  VastaaPoista
 3. Niinpä niin, hyvä olisi olla olemassa kansankielistä älymystöä.

  Sen sijaan että kruunaisi Svensk-Finlandin Lucia-neidon, kruunaa “rusinat pullasta” porukka tänään Suomen Lucia-neidon valtakunnan ykköskirkossa Porvoon piispan johdolla.
  Vanhempien järjestämää pakkoavioliittoa vastustamaan keskiajalla Sisiliassa syntynyt kaunis Lucian marttyyrihahmo on säilynyt traditiona ruotsinkielisissä kulttuureissa, saavuttaen puhtaimman valkoisuutensa rajamaa Suomessa.

  Täällä Lucia on onnistuttu omimaan ruotsinkielisten omaksi jutuksi; enemmistöläisten silkasta tyhmyydestä johtuen: ei ymmärretä kuinka tällaisilla itsekkäillä asentella loukataan muiden oikeutettuja tunteita ja ihmisarvoa, vaan tyydytään veisaamaan ja rukoilemaan että sielu saisi tuon puoleisessa elämässä palsamia haavoihinsa.

  Puolivirallisen aseman saanut Lucia-neidon kruunaus on tapahtunut Suomessa vuodesta 1949 alkaen, mutta on vasta 1990-luvulla laajentunut takaisin Ruotsiin missiluokan showna, naisten hömppäjulkaisu Året runt’n järjestämänä.

  Kysymys historiasta on siis filosofinen. Jos meillä olisi olemassa kansankielistä älymystöä, se tietäisi, että taivas ei putoa niskaan vaikka pakkokieli-nimisen tolpan nykäisisi sen alta pois. Näitä yksilön vapausteemoja valistusajan filosofit pohtivat Ranskassa.

  VastaaPoista
 4. Niin.

  Esimerkin ihminen on monella tapaa laajataitoisempi kuin Herkko Päätalon ihannoima "ensirivin työmies".

  Omasta pojastaankaan ei sellaista tullut kun vain kaikenmaailman mölläriä pirtissä alinomaa tihrusteri. Meni mokoma vielä myöhemmin rakennusmestarikouluun ja ajan päästä heittaytyi liki viekerilleen ja omaa mölläriä alkoi rustaamaan.

  VastaaPoista
 5. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Kiitos mielenkiintoisista ja ajatuksia herättävistä teksteistä.

  VastaaPoista
 6. Ennen oli tuollaisia esimerkillisiä ihmisiä - vai olisiko kyseessä ollut näköharha?

  Ehkä he lähempää katsoen olisivatkin paljastuneet pelkästään merkillisiksi?

  VastaaPoista
 7. Meitä on moneen topparoikkaan. Yleensä kun joku kuolee, ei kukaan kysele mitään. Paitsi se, jonka vuoro seuraavana on saada lääkkeensä; se saattaa kysyä että "ai, mihin se kuali?". Muut tyytyvät nyökyttelemään päätään, niinpä niin. (Ja jossain soi kellot kauniisti.)

  VastaaPoista
 8. Hän ei halua vielä tässä vaiheessa paljastaa tarkkoja suunnitelmia, mutta vahvistaa sen, että yhtiö on aloittanut erikoismyymäläketjun perustamisen. Hän ei kuitenkaan ole ajatellut kilpailemista kahdessa lajissa.

  Hän ei silti halua olla pessimisti passiivisen aikuisväestönkään suhteen.

  Hän ei todellakaan hypännyt 240 jokaisessa kilpailussa, vain neljä kertaa urallaan, eikä polttanut ja ryypännyt koko ajan, niin kuin hänestä syntynyt myytti väittää, Holm sanoo.

  - -

  Hän kertoi olleensa niin kiireinen järjestellessään tyttärensä häitä, että lottokuponki jäi palauttamatta. Hän kertoi yön aikana keskustelleensa mm. Yhdysvaltain, Venäjän ja useiden Lähi-idän maiden johtajien kanssa ja saaneensa heiltä tukea.

  - -

  Hän kävi tiistaina tarkemmissa tutkimuksissa Helsingissä, ja keskiviikkona sormea paikattiin. Hän lainasi oman tuskansa romaanihenkilölle.

  - -

  Hän murtautui puolustuslinjaston läpi, mutta matala laukaus jäi vaisuksi ja Sörensen yletti palloon.

  Hän myöntää, että eläytyminen miesparin elämään oli monessa mielessä haaste.

  Hän nimesi talousarvion työn, vakauden ja luottamuksen budjetiksi.

  Hän nostaa takakyykystä 330 kiloa, penkistä 240 kiloa ja tempaa 140 kiloa. Hän oli Bagdadissa iskun tapahtumahetkellä kuuden muun kongressiedustajan kanssa. Hän oli sekä Ranskan että Länsi-Afrikan ennätysmies vuosina 1957-1960.

  - -

  Hän palasi leskimiehenä saman vuoden marraskuussa takaisin Ylihärmään, meni uudelleen naimisiin, mutta ei koskaan puhunut sukulaisilleen Titanicista tai ensimmäisestä perheestään.

  Hän peittosi viime vuonna Greenen mennen tullen ja hävisi Tim Montgomerylle tämän Pariisin ME-juoksussa vain niukasti.

  Hän perusteli päätöstään jättäytyä presidenttikilvan ulkopuolelle muun muassa toteamalla, että tapa, jolla Suomen presidentti valitaan on "henkilöön käyvä ja raaka".

  Hän piti pääosan kesästä isyyslomaa ja palasi radoille Tukholman gp:ssä. Hän pitää puheen maanantaina ulkoministeriön 85-vuotisjuhlassa.

  - -

  Hän selvisi loukkaantumatta kuiville, mutta haulikko ja matkapuhelin upposivat järven pohjaan. Hän tapaa pääministeri Göran Perssonin Tukholmassa.

  - Hän teki Malmössä todella hienoja hyppyjä ja osoitti, että kunto on nousussa, Karlsson hehkuttaa. - Hän teki töitä ihmisoikeuksien, varsinkin kärsivien ja pakolaisten puolesta, lausui ulkoministeri Celso Amorim.

  Hän toimi aiemmin Mandaum Pankkiiriliikkeen toimitusjohtajana. Hän toivoo, että valta siirretään nopeasti irakilaisille.

  - -

  Hän voitti 10 kilometrin kävelyn 18 vuoden ja 135 päivän ikäisenä.

  Hän voitti 5 000 metriä.

  Hän ylitti Yhdysvaltain mestaruuskisoissa 478 ja piti hetken hallussaan halli-ME:tä. Hän ylitti 232 ja teki yhden erittäin hyvän yrityksen korkeudesta 237.

  Hän yrittää oikaista vauhtijuoksuun liittyviä ongelmiaan ja hoitaa kipeäksi ärtynyttä pohjetta ja akillesjännettä.

  Häneen vertaaminen alkaa kyllästyttää.

  - -

  Hänen oma albuminsa Mazarin on kiikkunut länsinaapurin listakärjessä kesäkuusta asti. Hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu 2,7 miljardia dollaria.

  Hänen pitää hypätä Pariisissa lähelle kauden parastaan (228), jos aikoo finaaliin.

  Hänen teoksiaan on käännetty useille kielille ja niistä on tehty tv-sarjoja, elokuvia ja radiokuunnelmia.

  Hänen treeniohjelmassaan on ollut sauvakävelyä, pyöräilyä ja kuntosalilla käyntiä 3-4 kertaa viikossa. Hänen vammansa ovat hengenvaaralliset.

  Hänen välineen hallintansa on huippuluokkaa, eikä hänelle tule floppeja. Hänen ystävänsä Woody taas huolehtii yhteyksistä avustusjärjestöjen ja paikallisten urakoitsijoiden välillä.

  Hänet tunnetaan parhaiten 1980-luvun ME-juoksijana ja olympiavoittajana.

  Häntä ei voida korvata.


  (Hän-pronominilla alkavat virkkeet STT:n uutisista elokuun 20. päivältä 2003. Leevi Lehdon teoksesta Päivä.)

  VastaaPoista