Sivun näyttöjä yhteensä

15. toukokuuta 2010

OminaisvektoriKatso kuvaa. Se on kopioitu luvattomasti verkosta, johon se lienee kopioitu luvallisesti tutkimuslähteestä. Lupaa ei tarvita, koska kysymyksessä on siteeraaminen, hyvän tavan mukaisesti.

Ja tästä tulee mieleen toissapäiväinenkin yhteensattuma. Taisin sanoa Enbusken radio-ohjelmassa, että C-kasetti vaikutti voimakkaasti ja myönteisesti Suomi-rokin ja Paula Koivuniemen kehitykseen. Kun tulin kotiin, havaitsin sanomalehdessä samaa asiaa koskevan kirjoituksen, ja lähetän näin blogin kautta tutkijalle terveiseni.

Vaikka nimittäin tyhjien C-kasettien myynti 1970-luvulla ja 1980-luvulla oli vaikuttava ja mm. minulla on suuri määrä äärimmäisellä huolella hyvällä Tandbergin nauhurilla vinyyliltä kopioituja äänityksiä ja pahvilapuille pikkumaisen tarkasti tekstattuja tiedotuksia nauhojen sisällöstä, luulen että tuon musiikin leviämisen ja siis kaupallisen menestyksen avain oli – bensa-asemat.

Nyt bensa-asemat ovat juuri katoamassa maasta. Niitä ei ole liiemmin tutkittu. Väittäisin muistavani, että oli sitten Shell tai Esso, Union tai Gulf, kassalla oli aina valikoima taiteellisesti korkeatasoista kasettituotantoa, jota myytiin kuin siimaa, milloin Koivuniemeä, milloin Kansaa tai kerrassaan Danny ja Armi. Tässä omat muistoni. En ostanut. Mutta eräs henkilö oli ystävällisesti lainannut isänsä 102 osittain Jenkeistä ostettua jazz-levyä, jotka kopioin kaikki.

Me sitten käytimme nekin Shellin kasetit uudestaan, koska kopioinnin estona toimineet aukot kasetin takaseinässä oli helppo peittää teipillä, ja kyllä pelitti!

Takaisin jutun kuvaan. Sen olen tiennyt, että näen työhuoneeni ikkunasta Suomen pronssikauden rajan. Rajamuodollisuuksia ei tiettävästi ollut, mutta tästä se meni. Sisämaassa asui pöljä kansa, oli kai jolkottanut riistaelukoiden perässä ja kauhonut kaloja jo tuhansia vuosia. Rannikolla asui joukkoa, joka yksi nimitys on sotakirveskansa. He lienevät olleet vähintäänkin hyvää pataa Baltiassa asuvien kanssa ja voi olla, että kielessäkin oli sukulaisuutta.

Sielullinen ongelmani on, etten osaa yhdistää tätä geneettistä karttaa olemassa oleviin tietoihin esihistoriasta. Kartta kertoo, että suomalaiset ovat ominiasvektorilla mitaten geeniperimältään järkyttävän kaukana muista Euroopan alueen asukeista. Syiksi mainittu etäisyys ja eristyneisyys eivät vakuuta.

Ei Suomesta ole Italiaan sen pidempi matka kuin Italiasta Suomeen. Pronssikausi tarkoittaa samaa kuin ammattimainen, hienostunut kaupankäynti.

Katso Helle (ed.), The Cambridge History of Scandinavia. Volume I, Prehistory to 1520. Pronssikauden kirjoittaja ei ole nimeltä outo, Ari Siiriäinen.

Taloudellinen nousukausi näkyi jo suppilopikarikulttuurissa, ja pronssikaudella Tanska oli maailmankaupan akseli. On melkein anteeksiantamatonta kävellä Kööpenhaminassa kansallismuseon ohi, paitsi tietenkin, jos on liian juovuksissa. Siellä näytteillä olevat kulta-aarteet panevat nielaisemaan.

Arkeologit ja kielitieteilijät ovat olleet tukkanuottasilla, ja asiantuntevan sanansa ovat sanoneet jotkut professorit, jotka eivät ole asiantuntijoita ollenkaan.

Suomensukuisten kansojen maahanmuutto on useimpien mielestä sivuutettu erehdys. Itse ajatus kansainvaelluksesta on kalventunut. En tiedä, onko kukaan keksinyt sanoa, ettei mikään kansainvaellus, edes tuhannen hengen kulku, ole mahdollinen, ellei voi tappaa ja ryöstää mennessään. Matkalla pitää syödäkin, ja pitkällä matkalla syödä paljon.

Heti kun väestöllä alkaa olla jotain, esimerkiksi suvun hautoja tai peräti talo, kulkeille lähtemisestä tulee vastenmielinen ajatus. Sitä vastoin kieli ja tavara vaeltavat ihmisten mukana nopeasti.

Arvaukseni: täällä on pesinyt sama porukka aikojen alusta, jolla nyt tarkoitan useita tuhansia vuosia. Väestön ja kielen muutokset ovat kukaties turhia oletuksia. Kun tietoa ei ole saatavissa, on pakko ajatella.

13 kommenttia:

 1. Vaikka en ymmärrä tästä mielenkiintoisesta asiasta mielestäni en hiukkaakaan en vähääkään, totean silti, että olisi mielenkintoista lukea fil.tri.H.Haarmannin kommentti tähän. Tapasin Haarmannit isäni syntymäpäivillä taannoin ja piinasin oppineita kysymyksilläni. Teen tiettäväksi, että tietoteknisistä syistä sillä taholla ei ole pääsyä "Kemppinen" -nimiseen blogiin tällä haavaa.

  VastaaPoista
 2. Linkkiä ei ole yleensä pidetty kovin älykkäänä kommenttina.
  Allaoleva linkki tuo kitenkin lisävalaistusta Kemppisen arvaukseen:
  http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml

  VastaaPoista
 3. Katsoin kuvaa ja luin selityksen. Hmm..pohditutti.

  Jos jollakin on ns. salaista tietoa ja sitä ei ole lätkästy Nettiin. Mutta jos kuitenkin Netti on pullollaa erilaisia spekulointeja ym sälää kyseisestä asiasta/tuotteesta, ja joku kerää tätä "kohinaa".
  Kun sitä on riittävästi kasassa, siitä voi rakentaa ratkaisun. Ja jos tämän lopputuloksen pistää julki Nettiin, onko siinä rikottu jotain ?

  VastaaPoista
 4. "Sielullinen ongelmani on, etten osaa yhdistää tätä geneettistä karttaa olemassa oleviin tietoihin esihistoriasta. Kartta kertoo, että suomalaiset ovat ominiasvektorilla mitaten geeniperimältään järkyttävän kaukana muista Euroopan alueen asukeista. Syiksi mainittu etäisyys ja eristyneisyys eivät vakuuta."

  Olisiko vikaa perustiedoissa, ja me niiden uhreja? Varomattoman rohkeat puhuvat niin, lisänä jokunen lähinnä epätoivoinen abo.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoisia karttoja !
  Onko sitten "luvattoman kuvan" parantelu sallittua ?

  Tässä on suomalaisten tekemän geenitutkimuksen HS-juttukuva muunneltuna:

  http://rulla.kuvaboxi.fi/mediaobjects/orig/pub/2010/03/19/8143010478558889141orig.jpg

  Sitä harva osasi lukea koska noita nimiä (joita kirjoitin päälle) ei ollut muuta kuin vaikeina värikoodeina sivustalla.

  Tässä taas järisyttävä tulos Nature-lehdestä tulkittuna: "Afr. Yoruba-heimo yllättävän läheistä sukua Timo Soinin äidille:"
  http://nakokulma.net/index.php?topic=8489.0

  Siinä ollaan kymmenisssä tuhansissa vuosissa äitiDNA:n mukana ja siinä kuviossa me euraasialaiset olemma vain yksi afrikan heimon sivuhaara..

  t. MrrKAT/MrKAT

  VastaaPoista
 6. Yksi järkytys lisää saattaisi olla huomata DNA:sta, että koska erään tiedon mukaan kallomme olisi eniten Neanderthalilaisia muistuttava, niin olisiko täällä Pohjolassa eletty tietyssä puutteessa..

  ..kauhistutta totuus on nyt ruotsalaisten sankarin Svante Pääbon DNA-tutkimusten varassa..

  t. MrrKAT

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen arvelu.Kyllä kolahti!

  VastaaPoista
 8. Ad Omnia: - kartta on The New York Timesista ja sen on valmistanut The Erasmus University Medical Center. Se ilmestyi julkaisussa Current Biology 2008. Taustalla oleva matematiikka löytyy esim. Wikipediasta haulla Genetic linkage.

  Kuulemani mukaan parannettuja painoksia valmistuu jatkuvasti. Suomessa on Leena Palotien kuoltuakin useita asiantuntijoita, mutta tietääkseni heillä ei ole aikaa kirjoitella blogeja.

  Joka tapauksessa tällainenkin löydös houkuttelee meitä maallikkoja myös vääriin yleistyksiin. Ja joka tapauksessa nämä tulokset poikkeavat pahasti edistyneen serologian perusteella näihin aikoihin asti esitetyistä.

  VastaaPoista
 9. Jospa vaihteeksi yrittäisimme uskoa Tacitusta ja niitä kreikkalaisia, jotka tiesivät asian laidan ajat sitten, jopa ennen saksalaisia. Pääasia on, etteivät tule minun kalloani eugenoimaan.

  Lukisin lähtöaineistoksi Marjut Aikion tutkimuksen "Saamelaiset kielenvaihdon kierteessä", ISBN 10: 9517174764. Matematiikan taitoinen siitä hyötyisi vieläkin enemmän. Se osoittaa, miten nopeasti kieli vaihtuu. Sitten kaiketi olisin valmis päättelemään, että suuressa osassa Sisä-Suomea kieli on vaihtunut eli unocygnaesoitu Turun hengessä. Anteeksi, rakas opettajani! Olin tuhma!

  VastaaPoista
 10. Bah.Tykkään vanhasesta.Se on suomalainen geneettisesti perusjuntti miäs. jukka?

  VastaaPoista
 11. Arvaukseni: täällä on pesinyt sama porukka aikojen alusta, jolla nyt tarkoitan useita tuhansia vuosia. Väestön ja kielen muutokset ovat kukaties turhia oletuksia. Kun tietoa ei ole saatavissa, on pakko ajatella.

  Ihan luulin että tarkoitetaan tätä blogia.

  VastaaPoista
 12. Sinä sen sanoit Kemppinen; kun ei ole valmiina niin on pakko itse. Se - itse asiassa - on vaikeampi kuin uskoisikaan: on pakko ajatella koska joku ei ota mukaan tai ei ole kaikki tilattavana.

  Sosialisaatio on siis pahaksi kun se jättää kaiken muun ja muiden varaan: on pakko olla myös singulaari johon kaikki palautuu. Yksilöstä alkaa ja yksilöön päättyy - myös ryhmäpeli (joku valmentaja tänään radiossa koskien urheilun tasapäistävää linjaa). Kiitos Kemppinen: alushametta odottaen sinua miettien; tyttöjen puolesta työttömänä tuyttönä på finska
  hg

  VastaaPoista
 13. Harmikseni Aikion tutkimuksessa onkin kyse "viiden saamelaiskylän kielenvaihdosta 1910-1980".

  Harmikseni siksi, että saamelaiset vaihtoivat alkuperäisen kielensä, josta emme tiedä vieläkään kai juuri mitään (?), suomalaisugrilaiseen kieleen ehkäpä 4000 vuotta sitten kohdatessaan tämän "sisämaan pöljän kansan".

  Tämä nykyinen kielenvaihto on siis itse asiassa vain "kielenpäivitys" hieman turmeltuneempaan suomalaisugrilaiseen kielimuotoon.

  Väitän siis sivumennen, että nykysaame on alkuperäisempi kieli kuin nykysuomi. Verrattuna siis molempien yhteiseen äitikieleen, kantasuomeen.

  VastaaPoista