Sivun näyttöjä yhteensä

30. huhtikuuta 2010

Olen vanhusKun olin vähemmän vanha, järjestelin mieleeni sarjoja sanoista, jotka ovat kukin vuorollaan muuttuneet sopimattomiksi: psykiatrinen osasto, mielisairaala, hullujenhuone – lasaretti, sairaala, terveyskeskus, palvelutalo, kunnaliskoti, vaivaistalo.

Lisää on helppo keksiä. ”Harjukadulla harhaili siveysrajoitteinen henkilö, jonka kanssa asioi raittiusestynyt kansalainen.”

Nyt on kuultu, että eräät haluaisivat riistää miden ohella minulta äskettäin saavuttamani oikeuden. En saisi sanoa itseäni vanhukseksi. Sana ”vanhus” ja arvattavasti ”vanhuus” on vastikään liitetty hurjasti kasvavaan epäkorrektien sanojen luetteloon. Ehkä sen käyttäminen olisi syrjintää.

Olin juuri ajatellut soittaa Herkolle, joka tunnetaan tässä kauungissa kirpputorien partaveitsenä. Hän pystyisi varmaan hankkimaan minulle rähjääntyneen karvalakin, ei pirtsakkaa armeijan mallia korvuksineen, vaan ns. hevosmiehen mallisen, ja lisäksi ryhmysauvan.

Olen käsittänyt, että karvareuhkaa voi pitää myös kesällä, koska se kalvehtii sen minkä kuumottaakin. Keppi olisi tarpeen, jotta voisi taloon tullessaan hakata sitä lattiaan ja vaatia tarjoilua. Lainkuuliaisuuttani ajattelen voisi siirtyä piipusta pikanelliin ja hankkia sylkykupin. Oikealla vanhuksella valuu mällisylki leukapieliä pitkin ja nenä niistetään sormiin ja sormet kuivataan housunpersauksiin.

Piironki on hankinnassa. Olen ryhtynyt selvittelemään, mistä löytyisi piirongin päälle tarvittavat piristeet, nimittäin kamfertti, valeriaana, mikstuura ja hokmanni (Hoffmanin tipat). Tarvittaisiin myös talvisodassa kaatuneen sukulaisen valokuvakuva. Taidepuoli järjestyisi punakielisellä kipsikoiralla, jollaisia sai ennen tivolista palkinnoksi. Repekka kaivolla vaatisi erillisen telineen, amppelin. Fiikus on helppo nakki, jos nyt lakon aikana on lupa puhua lihajaloseista.

Kun vielä johdonmukaisesti jättää alusvaatteet vaihtamatta ja säästää muutenkin vettä peseytyessään, huusholliin syntyy vähällä vaivalla aito vanhuuden haju.

Asiasta suunsa avanneita lajitovereitani miellyttäisi sanaa ”vanhus” enemmän sana ”vanhempi” englanniksi kirjoitettuna eli ”senior”, ranskan ”seigneur”, tilanherra, latinan senior, ”vanhempi”, kantasana ”senex”, vanha. Muotoa ”signore” ei ole toistaiseksi väläytetty eikä liioin ”señor”. Venäjän ”starikka” tuntuisi sopivalta.

Jos sieltä kirpputorilta löytyisi sukulaisteni suudeltavaksi sopiva sormus, ”Il padrone” sopisi oikein hyvin, tai sitten hiukan vaatimattomampi ”consigliere”. Presidentin kanslian taholta on ilmoitettu, ettei toiveeni todellisen salaneuvoksen tittelistä annna aihetta enempiin toimenpiteisiin heidän taholtaan.

Joku kirjoittaja kiisti olevansa vanhuuseläkkeellä – työeläkkeellä hän kuulemma on. Tämä on uusi avaus työeläkelainsäädäntöön. Itse olisin kai sitten virkaeläkeläinen, koska valtiokonttorin ilmoituksen mukaan jäin eläkkeelle valtion virasta. Todellisuudessa olen viraton eläkeläinen.

”Vaka seniorikansalainen Väinämöinen” ei oikein istu runomittaan. Seniorikaupunginlahti sopisi Helsingin entuudesta rikkaaseen nimistöön. Voisin ilmoittaa isälleni, että hän saisi siivota suunsa ja ottaa tavakseen mainita esitellessään minut esimerkiksi huonetoverilleen: ”Tässä on vähiten nuori poikani Jukka.”

Kun oikein mietin, mielestäni myös ”lapsi” on jotenkin alentava sana. Eikö olisi aika muuttaa myös kysymyksessä olevat laitokset ”juoniorikodeiksi” ja ”juniorikansalaisten iltapäiväkerhoiksi”? ”Saatohoidin juniorin aamulla tarhaan...”

Naisliike voisi ottaa selvittääkseen, mitä asiallisempaa nimitystä se voisi käyttää itsestään. Nais-ongelma on tuttu myös toiselle, naimahaluiselle sukupuolelle. Meillä seniorikansalaisilla on välillä vaikeuksia ymmärtää selvää suomea. Kyllä sukupuolenvaihdoslaina olisi askel oikeaan suuntaan.

23 kommenttia:

 1. EI !

  Ei Jukka ole vanhus! Eipa taida Jukan isakaan olla vahus. -- No, kuka on vanhus?
  Jotta seniorikansalaisesta tulee vanhus, niin hanen olemuksensa pitaa muuttua vanhuksen habitukseksi. "Kokoonkapertynyt vanhus taapersi Jorvaksen polulla".

  VastaaPoista
 2. Minua risoo se, miten jotkut yrittävät selittää etten olisi keski-ikäinen.
  Jos minun ikäluokkani mies elää noin 80 vuotiaaksi, niin keski-ikään tullaan vajaan 27 ikäisenä ja jos minun poikanikin on jo keski-ikäinen, niin kyllä minun pitää tässä vaiheessa olla jo tukevasti myöhäiskeski-ikäinen.

  VastaaPoista
 3. Peseytymisinto, -kyky tai -halu vähenee vanhetessa. Iho ei eritä niin hyvin kuin nuorena.
  Takavuosina "vanhukset" eivät jaksaneet peseytyä kantovesioloissa kuten nuorempina. Nykyään heidät pestään juoksevalla vedellä veronmaksajien varoin yhteiskunnan toimesta jos pestään.
  Suurperheen yhteydessä elävä seniori ja joka nappaa puukonkärjellä silavaa leivänkannikan päälle ja joka aikanaan sai kuolla kupsahtaa omilta seisovilta jaloiltaan näyttää olevan historiaa.
  Syytinkimökit olivat välivaihe.
  Nyt isot rattaat pyörivät.
  Haudan lepoa odotellessa filippiiniläiset hoitajat antavat toiseksi viimeisen voitelun.

  VastaaPoista
 4. ad. Jukka: 'Venäjän ”starikka” tuntuisi sopivalta.' Eikös meillä ole jo ihan sopiva lyhenne tuosta eli stara. Sitä vaan käyttämään. Kun me ollaan niin rockistarojakin!

  VastaaPoista
 5. Kaikki aikajanat eivät ole tasojaollisia.

  VastaaPoista
 6. Myös luonnehdinta "harmaa pantteri" on varteenotettava. Ainakin jos on hankkinut sen ryhmysauvan. Isäni lanseerasi aikanaan kirjallisissa päiväkirjamerkinnöissään villin määritelmän "jalo vanhus". Liekö esikuvana ollut Rousseau?

  VastaaPoista
 7. Vanhus ja vanhus - askel lyhenee ja levenee.

  Minkäslaisia vanhuksia ovat esim ilmavoimien lentäjät, joista toiset lähtevät/pääsevät eläkkeelle jo 45 vuotiaina?

  VastaaPoista
 8. VR on jo tässä junassa mukana, onhan se nimennyt 6-16-vuotiaiden lastenlipun "juniorilipuksi".

  VastaaPoista
 9. Ei nuoruusvähenteisenäkään olo niin kovin haitalliselta tunnu, kun ottaa vaihtoehdon huomioon.

  VastaaPoista
 10. "”Vaka seniorikansalainen Väinämöinen” ei oikein istu runomittaan."

  Istuisiko Vaka seniori Väinö?

  Samasta 10. runosta kohta "Louhi, Pohjolan emäntä, Pohjan akka harvahammas" voisi kuulua: Pohjan rouva harvahammas.

  On siinä Kalevalassakin korrektoitavaa...


  MHI

  VastaaPoista
 11. Vapunoloinen vetäisy, van...Kemppi!
  "Hus, hus, huus!" Vielä tässä mennään monet ajat. Blogataan kärkevästi ja kommentoidaan miehekkäästi...ja myös kohtuullisesti ihmisen oloa ja eloa.
  Hauskaa Vappua!
  pekka s-to.

  VastaaPoista
 12. Kyllä olo Vanhuu-seläkkeellä on auvoista.
  Se tarkoittaa sitä,että henkilö on tehnyt työnsä hyvin ja nyt naattii.
  Voihan senkin takana olla muilutus,ryvetys työttömyysputkessa tai on karattu työelämästä alle 65 vuotiaana.

  En suosittele Kenppiselle alusvaatteiden kääntämistä. Parempi on laittaa aina puhdasta päälle, ja niin puhdasta ettei vaatteet haise/tuoksu lainkaa pesuaineille. Itsensä peseytymiseen puhas vesi on parasta. Puhtaus ja miehen eksoottinen tuoksu on suosittua.

  Nuoret naiset huomaavat puhtaan-miehen ja tulevat mielellään juttusille kaupoissa ja kassajonoissa. Näin voi puhtain mielin jatkaa.

  VastaaPoista
 13. Vanhus ja vanha ovat eri asioita?

  VastaaPoista
 14. Nykysuomeksi muokattua Kalevalaa olisi esimerkiksi: Vakaa mies ja seniori/ kansalainen Väinämöinen

  VastaaPoista
 15. "Naisliike voisi ottaa selvittääkseen, mitä asiallisempaa nimitystä se voisi käyttää itsestään."
  Ehdotus vapun kunniaksi: sukupuolirajoitteinen

  VastaaPoista
 16. Väitetään, että eläkevirasta olisi pieni muutos siirtyä virkaeläkkeelle.

  VastaaPoista
 17. Valehtelua pahempaa on kuulemma välittää puolitotuuksia, koska silloin helposti unohtaa totuuden Kummalliset termit haittaavat siksi vähemmän kuin liikahienot: arvonimineuvokset (kuinka monelta valiokuntaneuvokselta ottaisitte edes valikoidun neuvon?), lääketieteen tohtorin (enemmän tutkinto kuin tutkimusta), oikeustiede (hallintotekniikkaa enemmän kuin oikeudenmukaisuutta) tai kauppatieteet (rahalla saa mitä vain, kuten monikko osoittaa)...

  Oma lajinsa ovat sisäisesti ristiriitaiset sanat, oxymoronit: lakkokenraali, army intelligence, painopistealue, ay-aktiivi, Great Britain tai Espoon kaupunki.

  VastaaPoista
 18. Pieni kukkula
  hylättyjä renkaita.
  Ikäkulu koira
  vartioi niitä
  ilmaiseksi."


  Kirjoitti Abbas Kiarostami. Tuli kuvastasi mieleen. Vanhuksesta on tosin vielä matkaa kukkulalle.

  Nykyään oppilaitten vanhemmille ei saa kirjoittaa, että lapsenne lintsasi tänään koulusta. Kaupunki suosittelee, että asia ilmaistaan myönteisemmin, kuten: "Lapsenne ei tänään käyttänyt koulun tarjoamia palveluita."

  Urasuunnitelmasi vanhuksena kuulostaa kannatettavalta. Muista huidella ryhmysauvallasi välillä ilmaakin. Tarkkaile tienoon lapsia ikkunasta ja huutele heille käyttäytymisohjeita. Äläkä unohda keinutuolia.

  Sitä ennen: iloista vappua ja paljon oivallista kirnupiimää.

  VastaaPoista
 19. Hauskaa, vai pitäisikö vanhukselle sanoa, hillityn hauskaa vappua ! ! ! ! !

  VastaaPoista
 20. Minua sanotaan nuorekkaaksi, joten en enää ole nuori, ikää on oltava aika paljon tuohon määritelmään. Varsinkin kun siihen kuuluu loppukaneetti "et ole yhtään mummin näköinen".
  En tietenkään ole oman, v. 1875 syntyneen mummuni näköinen, mutta eihän mikään muukaan ympärilläni ole pysynyt muuttumattomana.

  Pyysin saada olla mummu, mutta sekin nimi on liian vanhahtava, siksi nuorekkuutta tavoitellen i-loppuinen muoto. Pysyn siis ajassa mukana?

  VastaaPoista
 21. Eikös seniorin kumppani vois olla senitamma?

  VastaaPoista
 22. Jostain syystä kommenteissa on sivuttu hajuja -- siinäpä onkin aistimus, jota ei hirveästi ole tutkittu kulttuurihistoriallisessa mielessä.

  Meillä kuitenkin on yhteisesti jaettuja "hajukokemuksia", kuten vauvan haju, sairaalan haju, seksin haju, kuoleman haju. Kaikki tietävät, mitä ne ovat, mutta mitä ne ovat?

  -Ruokonen

  VastaaPoista
 23. Olen arvoisan bloginpitäjän ikäinen, mutta en todellakaan miellä itseäni vanhukseksi. Olen suunnitellut rupeavani sellaiseksi 10-15 vuoden kuluttua. Senioria vastustan ankarasti kielenhuollon nimissä.

  Mitä vikaa on sanoissa "ikääntyvä" tai "ikääntynyt"? Jos joku välttämättä haluaa, voi haukkua vanhaksi naiseksi. Tosin ei keskustelupalstoilla, eikä varhaismurrosikäisen sanomana, jotta minussa ei heräisi halua liiskata kyseinen varhaisidiootti.

  VastaaPoista