Sivun näyttöjä yhteensä

16. huhtikuuta 2010

Arvoisa NokiaHIITin ubicomp-kirjasemme lienee jo arkistoitu pysyvästi. Poliitikot kehittivät asialle – pervasiiviseen laskentaan perustiville palveluille – ihan hyvän nimityksen ”arjen tietoyhteiskunta”, joka samalla antoi verukkeen lakata ajattelemata asiaa.

Joku äijä kävi eilen tarkastamassa ja vaihtamassa vaahtosammuttimet. Keksin innovaation, jonka täten jätän Nokian ja sen kilpailijoiden vapaasti toteutettavaksi.

Palovaroitin on pakollinen ja teknisesti juuri niin huono kuin voi kuvitella. Jopa paristo on harvinaisen hankala yhdeksänvolttinen. On uskaliasta jättää henkensä sellaisen varaan.

Miksi ei litettäisi kännykkään ja televisioon laitteen omaa pilottivirtaa käyttävää sensoria häkä- ja palokaasujen tunnistamiseen?

Ja miksi jääkaapeissa tai liesissä ei ole sellaista kosteusmittaria, joka löisi sulun kiinni, kun vettä tulee liian nopeasti ja paljon eli siis putki juoksuttaa vedet lattialle?

En ole asiantuntija, mutta luulen, ettei tekniikka tee tenää. Valmistajat vain ovat niin innostuneita kehittämään ”myönteisiä” matopelejä, ettei ikävien sovellusten uskota myyvän. Liikesensorit ja laajemminkin kiinteistöjen vahtimiseen tarvittavat vekottimet ovat kehittyneitä ja halpoja, koska murtovaras on hauska ajatus ja amerikkalainen ajatus, että varasta saisi muka lyödä kirveellä päähän, innostaa ostajia. Arvaan että seuraavaksi näen Bilteman luettelossa kauko-ohjattavat ketunraudat. Katso asiasta lähemmin Peckinpah, ”Olkikoirat”, jossa ne raudat tosin oli suunniteltu salametsästäjän pyydystämiseen.

Kuluttaja-lehti – eikö tästä voisi hiukan meluta? Tuli, vesi, ilma ja maa olivat kreikkalaisten neljä peruselementtiä, joista kaikki olevainen koostui. Nykyisin ne ovat neljä perusvaaraa kotona ja työpaikalla.

Tulesta ja vedestä mainittiin jo. Ilmalla tarkoitan epäpuhtauksia, esimerkiksi allergisoivaa pölyä. Maalla tarkoitan raskashiukkasia. Älypöly on sitten eri asia, josta ei ole tänään puhe (smart dust – ad hoc –verkko).

Näkemäni säästötalot ja ajattelevat talot (smart house) on nyt viritetty säästämään energiaa, myös mielettömästi.

Eikö asukkaiden hengen ja terveyden säästäminen olisi tärkeämpää? Pidin itse muiden maalaisten tavoin astmaa ja allergiaa ikävänä itsetehostuksen muotona, mutta olen muuttanut mieltäni. Mielenmuutoksen takana on omien silmien todistus.

Muistan pankinjohtajan, jolta alkoi kuoriutua iho naamasta, jos hän oli syönyt vahingossa kananmunaa. Perhepiirissä oli henkilö, joka näytti saavan vihrurokon eli meni paukamille syötyöön mansikkaa.

Murheellinen on sen tuttavan kohtalo, joka ravintolaissa mittaa askelparilla matkan miestenhuoneeseen. Tarjoilijat ja kokit kuulemma ovat taipuvaisia valehtelemaan, että esimerkiksi ruuan kanssa tarjottava käntty on leivottu veteen, vaikka siinä on maitoa mukana. Tuttavan laktoosi-intoleranssi on sitä luokkaa, että maitoa sisältävän elintarvikkeen haukkaamisen jälkeen kysymys vessaan ehtiminen on sekuntipeliä.

Savu- ja häkähälyttimestä: ratkaisun olisi oltava ubicomp-tyyppiä eli hyötyjän toimista ja tahdosta riippumatonta, koska riskiryhmät ovat vanhat, lapset ja sairaat. Terveille, joiden harrastus on esimerkiksi jäihin vajoaminen, on sekä kelloja että linkkareita, jotka toimivat myös valomajakkana. Minulla on autossa sellainen taskulamppu, jonka pohjalla voi myös huitaista auton ikkunan rikki.

Sain myös tietää, miksi en löydä mistään turvavöiden katkaisuveistä, joka voisi olla kätevä paperiveitsenä, koukku jonka sisäpinnassa on terä. Vastaus on kertakaikkinen: jos sattuu sellainen takaisku, että riippuu turvavöistä pää alaspäin, turvavyön katkaisemisesta seuraa luultavasti kallonmurtuma tai niska menee nurin. Parempi roikkua.

17 kommenttia:

 1. Vaimollani taitaa olla niitä turvavyönkatkaisu koukkuveitsiä useampia.

  Onnettomuuksien varalta autossa on myös kirves, niin että hän voi lopettaa kärsivät eläimet. On nähty myös käytössä.

  VastaaPoista
 2. Tulevana dementikkona olen huomannut että olisi käyttöä lääkkeidenottohälyttimestä. Känny muistuttaisi niin aamu-, päivä- kuin iltalääkkeidenkin otosta.

  Siihen päälle olisi helppo ideoida muitakin päivittäisrutiineja kuten herätys ettosilta.

  Matkaviestimellä tienpäältä proxyjen kautta,
  Frank F. Sr.

  VastaaPoista
 3. Eläkeläisvaarille on tietysti hankalaa, että palohälytin asennetaan kattoon. Voisi olla sellainen seniorimalli, jossa paristo ja koetinnappi ovat seinässä 1,5 m korkeudessa, ja siitä olisi teippilistan sisässä johdotus itse havaitsimeen. Yhdeksänvolttinen paristo on muuten erinomainen, sitä ei voi kytkeä väärin päin, kuten sauvapariston.

  Vuotava liesi ei meillä päin ole ollut ongelma, mutta uunissa voisi olla anturi joka tunnistaa että lihakimpale on kuivumassa liikaa. Paistin sisälämpötilan tunnistava lämpöanturihan on vanha keksintö. Sitä pitäisi vain vähän kehittää.

  Herra Frank voi laittaa puhelimensa kalenteriin toistuvan tapaamisen, aiheena pillerin nieleminen.

  VastaaPoista
 4. Varastoissa eli nykysuomeksi logistiikkakeskuksissa ja kaupan alalla on ollut vuosikymmeniä käytössä turvavyön katkaisulaite.

  iPhone voi olla oikeasti merkittävä. Ompum tietokoneet ovat jääneet humanistien ja nautiskelijoiden välineiksi, mutta niinkin arkinen laite kuin kännykkä kasvattaa reviiriä merkittävästi. Ja tätä kautta ihmiset oppivat, että tietotekniset ratkaisut voivat olla miellyttäviä. Palasin itse 3kk jälkeen N95:een palauttamaan varmuuskopiolta tavaraa ja käyttö oli sietämätöntä... koska iPhonessa eli Applen filosofiassa sovellus palvelee tavoitetta, ei laitteen toimintoa. Nokia, haloo, kuuluuko?

  Ei ketään kiinnosta miettiä, päättää ja valita kännykkään liitetyn GPS:n tilaa (päällä/pois), vaan valita antaako paikkatietonsa tässä ja nyt oikeasti johonkin käyttöön. Olemme (Nokia) japanilaisia parempia palvelemaan ihmistä, mutta kaukana henkilötason viihtyvyydestä.

  Älykoti oli vuosituhannen alussa omakotitalo, näyttöpaneeleita ja serverihuone. Ja lauma konffaajia jossain... Nyt siis viheräly on enemmän in. Ei yllätä.

  Kyllä iTaloa saisi edistää muukin toimija kuin Apple. Palovaroitin ubiksi kuten blogisti esittää ja hormin yläpelti säätimineen kanssa, tässä palvellaan sekä talollisen rasitteita että energiankulutusta.

  VastaaPoista
 5. Koukkupuukko kuuluu laskuvarjourheilussa vakiovarusteisiin. Jos sotkeutuu varjon punoksiin, niin sillä on hyvä vedellä naruja poikki ja avata sen jälkeen varavarjo.

  Jos sotkeutuu varavarjoon niin onnea vaan.

  Hyvä idea tuo savu- ja häkähälytin. Siihen jos saisi kehiteltyä vielä jonkinlaisen tupakointiasetuksen - tosin kyllähän sitä voi poltella pihallakin.

  VastaaPoista
 6. No niin, nyt orastavaa eläkeläis-kemppistä on potkaissut tekemisen puute, narina alkaa. Tietenkin elämä muodostuu pienistäkin puutteista siellä täällä. Ne voi nyt fixata, vaihda patterit ajoissa, pyyhi pölyt palosammuttimesta ja olla iloinen. Kyllä tyytyväisyys pienet murheet tasoittaa.

  Kevät tuo tullessaan paljon uusia värejä luontoon. Niitä voi iloisesti bongata ja taltioida mielen sopukoihin.
  Ja mikä uskomaton onnenpotku meitä eläkeläisiä nyt onkaan potkaissut, Islannin tomulähettiläät taivaan täydeltä. Nyt tekemään tomu-havaintoja, kohta nekin on ohi.

  VastaaPoista
 7. "Miksi ei litettäisi kännykkään ja televisioon laitteen omaa pilottivirtaa käyttävää sensoria häkä- ja palokaasujen tunnistamiseen?"

  Kännykkäteline katossa saattaa olla hivenen hankala.

  VastaaPoista
 8. Taitaapa tulla Kemppiselle nyt oven täydeltä innovaatiota.
  Tässä lisää: Joka miehen kännykkään varoitin, joka piippaa kolme päivää ennen nyk. puolison tapaamispäivää, kihlajaispäivää, hääpäivää, nimipäivää (huom: kaikki nimet!)syntymäpäivää, mahd. tasalukuista hääpäivää, äitienpäivää, naistenpäivää, anopin syntymäpäivää (molemmat ulos syömään).
  Tällainen varoitin pelastaisi lukemattomia avo- ja avioliittoja kun vaimon ei enää tarvitsisi tyrskähtelevää itkua näytellen lähteä vieraisiin,sen takia kun petomainen avo/aviomies on unohtanut tuoda kukkia ja korun vaikka on vaimon kolmannen nimen nimipäivä.
  Naisten puhelimiin ei miehen merkkipäiviä tarvitse ohjelmoida, sillä mies ei välitä kukista eikä koruista ja isänpäivä on pelkkää kauppiaiden keksintöä.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 9. mm. Autoliiton kaupasta löytyy turvavyöleikkuri. Auton syttyessä palamaan, voit sitten miettiä haluatko ottaa riskin niskan katkaisemisesta vai jäädä odottelemaan palokuntaa...

  VastaaPoista
 10. Lääkkeidenottajadementikolle tiedoksi, että toistuvat hälytykset ovat jo olemassa kännykässä.
  RTFM, jos ei muuten löydy.

  VastaaPoista
 11. Tuohon, "Keksin innovaation, jonka täten jätän Nokian ja sen kilpailijoiden vapaasti toteutettavaksi."
  Taitas olla jo, just tuo, Tekes-projekti loppusuoralla, huushollin tasavirtaverkko.
  Toiminnan varmistaminen, vikasieto ym. ei kutenkaan aivan niin simppeliä.

  VastaaPoista
 12. Meille lähetti Medi-Heli parikin turvavyöhön kiinnitettävää katkaisuterää -- Gurt-trenner. Ei sitä käyttäessään tyhmä tarvitse olla.

  VastaaPoista
 13. Punainen Risti myy autoon keltaista taskulamppua, jossa on majakkaominaisuus (magneettin avulla pysyy pellissä asennossa kuin asennossa), punainen vilkku, terä turvavyön katkaisuun ja piikki ikkunan rikkomiseen. Myös SPR:n nettikaupasta.

  iPhoneen saa vakiokellolla miten monta hälytystä tahansa ja hälytysäänen voi valita aina erikseen, lääkemuistuttimeksi (ym ym) oikein hyvä.

  VastaaPoista
 14. Clas "Pappa-dagis" Ohlsonilta saa kotikäyttösälää lähes jokaiseen samaan lähtöön kuin Biltemalta, mutta paljon paremmalla laadulla (mm ostokokemus) vaikka hiukan kalliimmalla.

  VastaaPoista
 15. "Miksi ei litettäisi kännykkään ja televisioon laitteen omaa pilottivirtaa käyttävää sensoria häkä- ja palokaasujen tunnistamiseen?"

  Ongelma on siinä että palokaasut nousevat ylöspäin. Siinä vaiheessa kun savua on niin paljon eli alhaalla että yöpöydällä olevan kännykän sensori herää niihin, elinajanennuste alkaa jo olla kovasti heikko.

  VastaaPoista
 16. Niklas Herlin ryöstettiin Hgissä eilen...
  Rikas mies jos oisin...

  VastaaPoista
 17. ...niin en liikkuisi keskustan kaduilla ilman henkivartijaa.
  Nim. Bodyguard

  VastaaPoista