Sivun näyttöjä yhteensä

24. helmikuuta 2010

TestisäätiöSanotaan nyt selkeästi, että kuluttajan kannalta, tavaroita ja palveluja ajatellen, huikein apuneuvo on Saksan testisäätiö, Stiftung Warentest www.test.de

Säätiö on perustettu 1964 liittotasavallan päätöksellä tukemaan ihmisiä hakemalla mahdollisimman objektiivisia tunnuslukuja ja kriteereitä tavaroiden ja palvelujan hyödyllisyydestä, käytettävyydestä ja ominaisuuksista ympäristöön nähden (Umweltverträglichkeit).

Lisäksi säätiön tehtävänä on antaa kansalaisille ohjausta taloudenpidossa, terveydessä ja suhtautumisessa ympäristöön.

Niinpä hyödyllisten ja hauskojen härpättimien ohella esitellään yleiskatsauksin ja yksityiskohdin muun muassa säästämistä, sijoittamista ja vastaavaa.

Säätiö julkaisee lehtinä ja verkkosivuillaan kestotestejä esimerkiksi eri osakesijoitusstrategioista, asuntolainoista ja niiden koroista, vakuutuksista ja verovähennyksistä.

Koska työ on tehty saksalaisen pikkumaisesti mutta verkkosivut ovat selkeitä ja taulukot huolella laadittuja, tulokset vaikuttavat erittäin uskottavilta.

Kirjamarkkinoihin verrattuna tässä on käytännön esimerkki sähköisen median ylivoimasta.

En oikein keksi esimerkkiä ihmisestä, joka ryhtyisi opiskelemaan tällaisia asioita ilman selvää, henkilökohtaista tarvetta.

Kun vakuutus ja verotus eivät ole kotimaisia asioita, tyydyn kertomaan, että ostin digikameravertailun. Ne tosiaan maksavat – 40 sivua pdf:ää kameroista maksoi 3 euroa, jonka pystyi maksamaan luottokortilla; maksuvaihtoehtona on myös toimiva käteismaksujärjestelmä omalta suomalaiselta pankkitililtä.

Useimmat joulun jälkeen tässä blogissa olleista kuvista on otettu Panasonic Lumix GF 1 –kameralla, enkä voi kieltää, etteikö kiinteäpolttovälinen ”Pancake” kiinteä 1:1.7/20 miellyttäisi minua hirvittävästi. Zoom 14-140 on ylihintainen, mutta juuri niin hyvä kuin kameralehdet väittävät.

Saksalaisten kuluttajavertailusta kävin läpi kaikki 30 arviointia ja arvosanaa. Muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen en ole mistään kohdasta eri mieltä. Minulla ei ole vertailukohtaa eikä siten kanttia sanoa, onko tämä parempi vai huonompi kuin jokin Canon tai Nikon, mutta 600 euron paketti, johon tuo pieni kiinteä objektiivi sisältyy, on varmaan markkinoiden parhaita ostoksia, kuten saksalaiset sanovat.

Siinäkin saksalaiset ovat oikeassa, että vaihtolinssikameraa eli järkkäriä (DSLR tai SLR) ei pidä hankkia, jos voi olla ilman. Rahaa säästyy ja kuvat ovat parempia, jos käyttää keskihintaluokan kiinteälinssisiä.

Ehkä edes tällainen valtava testauskoneisto ei korvaa käyttäjän itsetuntemusta. Olisi hauska, jos voisi lähettää sormenjälkensä ja saada räätälöidyn testin. Toisaalta se ei ole lainkaan hauska ajatus, joten se siitä.

Siis: nuorehko henkilö, joka haluaa ottaa kivoja kuveja, jos sattuu olemaan selvin päin, tarvitsee aivan erilaisen kameran kuin esimerkiksi minä, joka olen valokuvannut koko elämäni, aina vailla mainittavaa menestystä, mutta kumminkin niin että syvyystarkkuudet ja salaman ohjeluvut ovat selkäytimessä.

Rikas ja höperö – suosittu yhdistelmä – voi hyvin ostaa jonkin Mersun tai Bemarin ja käydä sitten sillä seurakunnan bingossa. Esimerkiksi ottamissani kameroissa on toisin. Reteällä kameralla ei saa kuvia. Liian moni vipstaaki on todennäköisesti vinossa. Isommat järkkärit on tarkoitettu ammattilaisille ja kestämään vaikka julistekokoa. Normaali käyttäjä pyörittää valokuvia verkossa tai teettää niistä kymppikopioita. Aivan ihmeen hyviä kojeita tuohon tarpeeseen ovat hyllyt väärällään.

Liitän tähän neuvona itse kokeilemani asian. Verohallituksen verkkopaikka www.vero.fi on ihmeen hyvä ja hyödyllinen. Olen myös saanut erittäin hyvää palvelua verovirastosta, Espoossa. Aivan suurenmoisesti toimi Valtiokonttori, kun halusin tehdä hiukan laskelmia eläkkeestä ja ansioista. Perustiedot löytyvät verkosta ja puhelimeen vastataan. Laskelmat eri vaihtoehdoista tulevat kuin apteekin hyllyltä. Ja kohtelu on ystävällistä.

Tausta: normaali lakimieskoulutus ei auta pitkällekään henkilöverotuksessa eikä varsinkaan eläkelainsäädännössä.

22 kommenttia:

 1. Eläke- ja veroihmiset ovat tosiaan fiksua väkeä. Kannattaa vain olla rehellinen, niin kaikki järjestyy. Ihan pienellä epärehellisyydellä muuten saa milloin tahansa tuhat euroa palautusta. Eläkeläinenkin.
  Kamerat: Yli 200 euroa ei kannata maksaa. Kun opettelee manuaalin, voittaa järkkärimiehet lennossa!

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 2. Tää on aika hyvä - pitäs varmaan lähteä kenttätestiin Afganistaniin sen kanssa.

  http://www.tekniikanmaailma.fi/uutiset/leica-m9-on-kinokoon-kennolla-varustettu-mittaetsinkamera

  Mutta tääkin on aika hyvä - ja se mahtuu taskuun paremmin

  http://www.theflip.com/en-us/Products/mino.aspx

  Sillä - siis Flip mino hd:llä saa tällaista kuvaa:

  http://www.youtube.com/watch?v=wIMCkKemT-E

  http://www.youtube.com/watch?v=mnL8uB_KhV0

  http://www.youtube.com/watch?v=yP3HrjPlxZk

  VastaaPoista
 3. Kestovertokuluttajan ongelmaksi on muodostunut uudet ja jatkuvasti muuttuvat tuotteet. Aiemmin vuosien kokemukseen ja käytössä todettuun toimivuuteen ja kestävyyteen on ollut hyvä luottaa. Vajavainen informaatio ja kustannus- ja voittopaineissa kamppailevat tuottajat suoltavat yhä nopeutettuun tahtiin "uutuuksia" markkinoille. "Kliininen" viimeistely, uudet materiaalit ja "design" peittävät alleen ostopäätökseen vaikuttavat "speksit".

  Kaikkein arveluttavin tapa höynäyttää kuluttajaa on vaivihkaa, kustannussäästöjä tavoitellakseen, muuttaa koostumusta ja käytettyjä raaka-aineita tai materiaaleja. Lähes viikottain tuo "höynäytyksen" uhka väijyy arkipäivän valinnoissa.

  JR50

  VastaaPoista
 4. Ad Anonyymi: liike-elämässä tunnetaan ns. sahajauhoteoria. Kuluttaja sietää tämän käsityksen mukaan jopa 95 %:n sahanpurupitoisuuksia makkarana, jos sitä lisätään makkaraseokseen vähä vähältä ja vaivihkaa ja tuote on seksikkäästi pakattu.

  VastaaPoista
 5. KAYTTAJAN KOKEMUS ON TARKEAA...(case: Webasto)

  Jukka puhuu asiaa! Meidan pojjaat osti VW Passatin Webasto lammittimella. Piti olla aivan ihana talvella esim. Helsingin kaupungissa. Nyt on jattanyt kaksi kertaa paikoitusalueelle, ja VW kauppiaat vain selittaa. Ilmeni, etta Saksassa Webasto myydaan kahdella akulla. Naapuri kertoi, etta palokunnalla on Webastoja, mutta ne on pantu kayttokieltoon, koska on tapahtunut, etta halytyksen tullen auto ei kaynnisty (akku tyhja--siis Webasto syonyt tyhjaksi).

  Mielestani tallaistenm kokemusten jakminen olis tarkeaa, niin etta edes joku saastyisi nailta harmeilta. Netista kylla loytyy juttua teemasta, mutta niiden loytyminen on hankalaa ennen kuin on loysat poksyissa. -- Eipa tule meidan autoihin naita VW:n yhden akun Webastoja
  enaa, mutta oppiminen maksoi ja harmitti aivan tavattomasti!

  VastaaPoista
 6. Kemppinen tykkää kamera kapistuksista, no kukapa ei. Itse sain 60 luvulla hyvän järkkärin, jossa oli kaksi säätöä: fokus 30cm..taivas ja valotusaika 1s...tuhannesosa.

  Näillä sitä tultiin loistvasti toimeen. Itse hallittiin D76 ja silloin uusi Tri-X. Agfan värityötkin olivat mahdollisia piinallisen pimeätyön jälkeen, koevalotus paperille ja tulos oli arvioitavissa 45 minutin päästä.

  Yhdessä illassa saattoi saada yhden värikuvan onnistuneesti vedostettua, aika tuskaista!

  Samalla järkkärillä kuvasin perheemme värikkään elämän. Kuvia en viitsinyt itse tehdä, ei kannattanut, kuvavalmistamot olivat sitä varten.

  Aika kuitenkin pikennytti mainion Contarexin rasvat. Tekniikka olisi ikuista, rasvat eivät.

  Kun oikeiden filmi kinareiden taru alkoi olla lopussa onnistuin ostamaan hienon Minoltan (1000mk, halpa!),jossa oli zoomi 30..70mm ja ties mitä. Automatiikkaakin on yli äyräiden.
  Sitä en tarvitse, minulle riittää Zoomi ja laukaisu, kone hoitaa loput.

  Lyhyistä linsseistä en pidä. Normaalisti elän alueella 50..70mm, siinä on syvyysterävyys olemassa. Sillä voi poimia kohteita paremmin esille. Ei koko avaruuden tarvitse olla terävää, vain kohteen.

  Nykyinen filmikamerani, kinari on siitä hyvä, että kuvauksen "salakyhmäisyys" ja odotuksen riemu säästyy siihen hetkeen, kun kuvavalmistamon pussi avataan. Odotuksen jännitystä riittää paljon pidempään kuin digi-pokkareissa.

  VastaaPoista
 7. Minusta tämä linkki http://www. on parempi kun moni muu. Itse kun aikoinaan (aika tasokkaasti) pelasin shakkia - tosin, mitä se tähän kuuluu? - löysin eräästä oppikatalogiasta "erittäin monimutkaisen tilanteen". Olihan se, kun siihen syvennyin. (Se nimittäin näytti alkuasetelmaa.)

  VastaaPoista
 8. Ad Mattip: - kehumani "Pancake" 20 mm on monen laskutavan mukaan juuri normaali eli "50 mm". Kirjoituksessa puhun kansanomaisuutta tavoitellen kiinteistä yms., kun en viitsi kirjoittaa "muuttuvapolttovälinen". Tämä on siis kiinteäpolttovälinen ja nähdäkseni jäljittelee Elmaritia eli niin ollen Tessaria.

  "Kiinteä objektiivi" tuo tietenkin mieleen myös objektiivin, jota ei voi vaihtaa, mutta puheena oleva Lumix on järkkäri, mini 3/4, ja olen hankkinut sovitteen, jota käyttäen M-Leican linssejä voi käyttää. Hauskaa mutta oikeastaan hyödytöntä.

  VastaaPoista
 9. Valhe, emävalhe, tilasto.

  Mainos, huhu, testi.

  Seurasin viisitoista vuotta maailman autolehtiä, eikä sen aikana sattunut kertaakaan, etteikö saksalaisen autolehden testiä voittanut saksalainen auto, ranskalaisen ranskalainen, brittiläisen brittiläinen, italialaisen italialainen ja amerikkalaisen amerikkalainen.

  En väitä, että testeissä huijataan. Mieleisen tuloksen saa ihan rehellisestikin, huomaamattaan, samalla tavalla kuin varpu taipuu kaivonkatsojan kädessä.

  VastaaPoista
 10. Webastoa yhdellä akulla pyöritettäessä riittää sellaiset 15 minuuttia, jotta akun virta riittäisi käynnistykseen.

  VastaaPoista
 11. Webasto-anonyymi puhuu tärkestä asiasta. Volvo-myyjätkään eivät kuulemma välitä opastaa akkuasiassa, naapuri oli aidosti hätääntynyt kun kerroin hänen revitellessään uutta autoaan. Minulle Vehosta kyllä tarkkaan kerrottiin (autossani 30 min ajo täyttää akun, jos on käyttänyt 5 x 15 min -10 asteessa jne). Kahdesta akusta en tiedä (minulla tehokas ns. huopa-akku), mutta kaksi juttua on tehnyt Webastosta luvatusti ihanan:
  - kauko-ohjain, kun ajastettu käyttö käytännössä kuitenkin vie ylipitkiin käyttöaikoihin, 5-15 min on aivan tarpeeksi, laitan päälle kun harjaan hiukset ja alan miettiä kenkävalintaa; ja
  - akkulaturi: aina kun siltä tuntuu ja olen pistokepaikalla, laitan töpselin seinään, kuin lohkolämmittimen, mutta sepä lataakin akkua.

  VastaaPoista
 12. Ad Kemppinen:
  Vanhan Contarexini 2.8/50mm Tesar on loisto lasi. Valovoimaa siinä on riittävästi. Suurin osa otoksistani oli aukolla 4 ja etäisyys alle 5m. Kyllä sillä kukkien ja mutterien värit taltioi.
  Kuitenkin haaveilin aina 2.0/80 Planirista. Mitä valovoimaisempi glasi kamerassa on sitä paremmin pärjää ilman salamaa ja muita kikkoja. Yhden kynttilän valossa saa parhaat tunnelmakuvat.

  Pannukakkusi 20mm lasi on hyvä. Se ei ole turhan törö, koko kamera mahtuu varmasti taskuun.
  Lyhyen linssin syvyysterävyys on vain turhan laaja. Siitä seuraa se, että koko kuvakenttä on syvyysterävä. Isolla aukolla, 2.0...2.8 ja pidemmällä linssillä, 70mm kohteesta/tunteesta voi poimia vain sen oleellisen.
  Hyvä esimerkki, halonhakkaajan otsalla helmeilevät hikipisarat. Tai orastavan mummon kasvoilta vianot rypyt!

  Muuten oikeat paperikuvat ovat poikaa. Teetätän yleensä neljät kuvat. Sittempä lapsillakin ja itselläkin on jotakin oikeita elämän muistoja,documentteja. Meillä on paljon kuva-pusseja kenkälaatikossa. Pikkuväki arvostaa niitä.

  VastaaPoista
 13. Ad Anonyymi: - olen kuvannut Planarilla. Tarina on surullinen - meillä oli wholeplate Linhof veljeni kanssa, entinen Suomen Filmiteollisuuden studiokamera.

  Sekin sitten eksyi elämän myrskyihin.

  Ystäväni ja kollegani Markku on minua parempi kuvaaja ja keräilee kameroita. Paperikuvat nähtyäni olen samaa mieltä, että muuan pieni Kodakin paljekamera on linssiltään Tessarin tasoa - sanoisin että 40- tai 50-luvulta.

  Makuasia: mielestäni Tessarin lempeä terväyysalue on mieltäylentävä. Useimmat japanilaislinssit ja jokseenkin kaikki digilinssit (telecentric) ovat niin teräviä, että sen tuntee ihollaan. Ei välttämättä hyvä, vaikka asian "korjaaminen" Fotarilla on helppoa.

  Vihje lukijoille - tuohon todella taskuun mahtuvaan Lumixiin kannattaa säätää valmiiksi A-asentoon aukko täysille ja ASA alas. Silloin miellyttävän lyhyt syvyysterävyys on yhden sormenliikkeen päässä. Kameran automaatti nimittäin toimii niin hyvin, että sitä tulee käyttäneeksi paljon.

  VastaaPoista
 14. Ad Tapani: - en väitä vastaan, mutta toisaalta henkilöauton objektiivista hyvyyttä ei ole olemassa. Monista teknisistä seikoista saavutetaan yksimielisyys. Sitten tulevat kuvaan vaikutelmat. Helppo esimerkki: puukko. Kahdesta yhtä hyvästä toinen "istuu käteen". Salaperäistä. Toinen helppo esimerkki: minulla on kaksikin rannekelloa, jotka ovat erittäin hyviä (kvartsikide). Kyllästyin toiseen, koska se vetonupin muotoilun takia söi puvun paitojen mansetteja kuin tauti. Kummallinen kriteeri, eikä vain. Mutta harmittaa, jos paita oli kallis.

  VastaaPoista
 15. Oletan että syvyysterävyydellä tässä yhteydessä tarkoitetaan samaa kuin mitä enklannin kielessä termillä "depth of field".
  Minäkin riehaannuin taannoin valovoimasta linssissä siinä määrin, että hankin 1.6 -croppikertoimiseen halpisjärkkäriini 1.4/30mm linssin (vastaa siis polttoväliltään hyvin lähelle trad. "normaaliobjektiivia" tuossa kamerassa). Alkuinnostuksen jälkeen en ole oikein keksinyt sen mahdollistamalla tolkuttoman lyhyelle terävälle alueelle käyttöä. Useimmiten kokisin käyttökelpoisemmaksi ominaisuudesksi jos vaikka ISO 6400 -asetuksella tulisi vielä kelpo jälkeä, kuin että linssistä löytyy 2.0 tai isompia aukkoja. Mutta tokihan joissain tilanteessa kovasti "lyhyt" terävä alue on hieno ja juuri se efekti mitä haetaan, mutta omilla vempaimillani joku 2.8 aukko riittää toivottuun tulokseen hyvin.
  -ttn

  VastaaPoista
 16. ad toverit Toipila & Rietzi

  Ei riita 15 min kun on yli 20 astetta pakkasta ja VW Passat. Ei lahellekaan. "Nimimerkki kokemusta on !!"

  Tuo Rietzin esittaman ostan ilomielin kokonaan.
  Kirjoitinkin tasta jutusta, jotta joku kokenut antaisi nain hienon kommentin. Kiitos
  Mr. (or Ms?) Rietzi!!

  VastaaPoista
 17. AUTOT-- ADAC:n VIKATILASTO

  SAKSALAISEN AUTOLIITON (adac) vikatilaston muistelen pitaneen hienosti paikkansa. Sielta
  naki mina vuonna Datsun oli vaihtanut maaliensa
  pohjustuksen kunnolliseksi ja milloin joku merkki oli hylannyt "paskaraudan" jostain tietysta osasta ja pannut alumiinia tilalle.
  Eika vetanyt mielestani Saksaan eika Euroopaan pain.

  VastaaPoista
 18. Jukka, alapa ostele niita kalliita paitoja!
  Kokeile isojen kauppaketjun (Tesco, tai Wal Mart tai Marks & Spencer jne; pienemmat ketjut jobbaa paskoo!) halvat peruspaidat
  seka puuvillaiset etta sekoitteiset! Tulet
  yllattymaan iloisesti! Sen lisaksi on varaa olla joka paiva aivan puhtaassa paidassa!

  (all this free of charge!)

  VastaaPoista
 19. Ad Anonyymi: - paidoissa on eroja. Meille HIITiin hankittiin kauan sitten poolokauluspaitoja, joissa on himmeällä logo. Onneksi älysin ostaa niitä halvalla monta. Merkkion hyvämaineinen Champion. Niitä on käytetty ainakin viisi vuotta ja pesty pesemästä päästyä. Samoin on kolme Fruit of the Loom teepaitaa, joissa on Tintin kuva - kymmenen vuotta, anoppi parsinut yhdestä kainalon.

  Siis aivan valtavat laatuerot.

  VastaaPoista
 20. ADACin ja TÛVin vikatilastot ovat tietysti eri asioita kuin autolehtien testit.

  Suomessa näissäkin asioissa ollaan paljon tasapuolisempia. Meillä testeissä voi joskus voittaa jokin muukin merkki kuin Nokia tai Nokian.

  Olisiko sitä syrjäkylien hölmöä höveliyttä, johon sivistysmaissa ei sorruta?

  VastaaPoista
 21. Kemppisen kertomista paitakokemuksista muodostuu hieno kuva: pukupaidan heikkoa kohtaa kuluttaa kellon nuppi, T-paidassahan kallon nuppi pääntietä siinä missä kurkotus kainaloa.

  Laatuerot ovat suuria myös paitojen kankaissa ja leikkauksissa. Nuorena olin silloin Suomessakin myytyjen Marks & Spencer -pukupaitojen suurkuluttaja. Kotimaista, mm Stockmannin välittämää surkuteltavaa mittapaitapalvelua kokeiltuani löysin nykyisen räätälin myös paidoissa. En mainosta nyt muuta kuin laadukkaan täyspuuvillan upeutta eri muodoissaan.

  VastaaPoista
 22. Kodakin paljekameralla tarkoitat vissiin Retinaa joka on varmaan ollut hinta-laatusuhteeltaan parhaita koskaan tehtyjä kameroita. Isäni mittaetsimellisessä kamerassa on todella hyvä Heligon-objektiivi, samaa tasoa kuin toisen klassikon, Rollei 35S:n Sonnar.

  VastaaPoista