Sivun näyttöjä yhteensä

8. helmikuuta 2010

HeitittelystäKun kylillä oli mainittu, että olin ihan inttänyt tohtoriksi, Holopaisen mummu purki vaivihkaa sinunkaupat. Kutsumanimeni oli ollut ongelmattomasti ”Jukka”. Nyt se katosi. Kahvipöydässä käyttöön tuli vanhasavolainen puhuttelu: ”Ottaako hiän lissee?”

Tämän ja naapurin ison talon, jonka muuan Vihtori joi 60-luvulla, ikkunan alta näkee, että on oltu aikoinaan pappilassa piikomassa. Toinen vaihtoehto olisi kansanopisto ja kolmas innostuneen kansankoulunopettajan vetämä 4H-kerho.

Suomen kulttuurihistoria näkyy pihakasveissa. Isokierto ja ukonhattu ja eräät muut viittaavat sadan vuoden taakse, herraskaisempiin kasvupaikkoihin. Kalliokasveista kumminkin maksaruoho vihjaa, että seudulla on puoli vuosisataa sitten asunut jokin herrasväki, jonka rouva on tutkinut Kaunis Koti –lehteä. Kymmenen – viisitoista vuotta sitten näin jonkun istuttavan metsään lupiineja, kun ne ovat niin kauniita.

Ei Juutas Käkriäinen ollut ainoa, joka vihasi turhaa, kukkia kasvavaa puuta (koiranheisi) ja halusi kellistää sen kerralla seiniä märättämästä. Ei ennen pidetty muutenkaan ruohoja ikkunalla. Minulta on selvittämättä, milloin pelakuu tuli, mutta se on selvä, että bougainvillea (ihmeköynnös) -tyyppiset rehut ja joulutähti (euphorbia = tyräkki) liittyvät keihäsmatkailuun.

Nykyhetkin puhutteluongelmaan näyttää törmäävän eräissä ammateissa. Viimeksi varhaisessa keski-iässä oleva naispuolinen yleislääkäri osoittautui sisukkaasti. Hän teititteli minua yhtä sitkeästi kuin itse sinuttelin.

Jäin tuijottamaan tyhjään. Missä on ”Käytöksen kultainen kirja” nyt kun sitä tarvitsisin! Yleinen tapainturmelus on tosiasia, mutta niin se kyllä menee, että nainen tekee aloitteen lähemmästä tuttavuudesta, ja sellaiseksi katsotaan myös sinuttelu.

Entä näennäistuttavuus? Koska ylemmissä oikeuksissa tuli ja meni ylimääräisiä esittelijöitä – sinänsä verraton keino nuorelle juristille saada tuntumaa outoihin asioihin – eräät oikeusneuvokset onnittelivat kädestä vakinaiseen virkaan nimitettyä esittelijää, ja jotkut heistä heittivät tittelit pois. J. Leivonen sanoi: ”Minua puhutellaan Hannekseksi.” Ällistyin sanattomaksi, enkä tietenkään ikinä käyttänyt muuta puhuttelua kuin: ”JL, saisinko tuon lapun asiakirjojen mukana.” Myös hovioikeudessa toimiessani raskaasti alaikäinen poikani käsitti, että lomalla Kanarialla tapaamamme hauska herra oli samassa työssä kuin isä ja nimeltään Seekoo. Luullakseni lapseni ymmärsi vitsiin sisältyneen lämmön, kun istuimme jonain iltana kolmen hengen jaostona pistelemässä vasikanleikettä ja kollegani kysyi: ”Ja mitä lausuu HK?” Lausuminen tarkoittaa tuomioistuimessa samaa kuin sanominen suomen kielessä.

Vanhempi poikani oli kolmivuotias ja hänellä oli isoäitinsä virkkaama talvitakki ja asuun kuuluva tupsun somistama päähine, kun prinsipaalini (Espoon tuomiokunnan tuomari) purskahti nauruun lapsen puhuttelua: ”Kuule Laamanni Helminen…” Ajatus oli selvä. Kysymyksessä oli lapsen pistämättömän logiikan mukaan erikoinen etunimi.

Olen yrittänyt kasvattaa itseäni kurinalaisempaan ja itkuisempaan elämään. Nuorempana osoitin erittäin huonoa makua jakelemalla virkanimityksiä ja titteleitä. Naapurin etevä kakara oli lapsineuvos, ja kotona meillä oli vt. vanhempi koira (m:tty). Kas kun oli myös nuorempi koira, rauha heidän muistolleen. Koirien yhteisnimitys oli ”Mäntyharjun pojat”, koska niillä oli joskus tapana lähteä reissulle.

Äitini talteen ottamassa, kallisarvoisena muistona säilyttämässäni elintarvikkeiden ostokortissa eli leipäkortissa tittelini on ”lapsi”. Kohdassa ”arvo tai ammatti” lukee ”lapsi”. Tässä ei ollut vastaavaa riviä kuin vanhoissa henkikirjoituslomakkeissa; joku ylirehellinen oli kuulemma kerran merkinnyt kotiapulaisen kohdalle sarakkeeseen ”suhde ruokakunnan päämieheen” tiedon ”on”.

Mutta ennen kuin jouduin huonoon seuraan ja kaltevalle pinnalle, aloin ajaa taksilla ja joskus jopa käydä hotellissa, käyntikortissani olivat kaikki ne kolme asiaa, joita kansamme kunnioitti, hovi, oikeus ja neuvos.

Mitähän se Niinistökin ajatteli? Tietääkseni hän oli hiukan kummallisena pidetty esittelijä Turun hovioikeudessa ja olen muistavinani, että hänelle roiskaistiin alemman palkkausluokan hovioikeudenneuvoksen virkakin sellaisessa vaiheessa, jolloin hän oli todellisuudessa jo täysipäiväinen poliitikko.

Puhemies on Mikko Vilkastus, siis sellainen henkilö, joka hieroo naimakauppoja toisten puolesta, juottaa toisille viinaa ja rähisee.

Kyllä hovioikeudessa olisi ollut rauhallisempaa, siellä Turussa, Koivurinnan säätiön lahjoittaman Pietarin Brahen patsaan takana.

34 kommenttia:

 1. Noista mainioista puhutteluista tulee mieleen Aapelin kirja Pikku Pietarin piha. "Kääntäisiäkö hyö selkänsä?" kysyi Pietari Jumalalta, kun valo kävi niin silmiin.
  Ja entä: puhutellaanko nykyään esimerkiksi insinöörin rouvaa insinöörskäksi? Ei kai, jos nyt ei puolivitsillä. Ruustinna-nimitys lienee edelleen käytössä.
  Marja

  VastaaPoista
 2. Paras titteli, minkä muistan kuulleeni, oli kun
  naapurin vanha rouva puhui äidistään:

  "Asemapäällikön äiti"

  Siinä tuli samalla myös veljen titteli kerrottua.
  Itselläni parhaat kolme ovat:

  Pienviljelijän poika alle 7 hehtaaria

  Ylimääräinen ammusmies

  Telttavarastonhoitajan apulainen

  Vanhempi operaattori

  VastaaPoista
 3. LINJANSA ON VALITTAVA

  "Heitittely" on suht helppo juttu normaaliolosuhteissa. Mutta ajatelkaapa noita laakari parkoja. Ovesta lappaa erilaisia tossunkuluttjia. Yksi noudattaa vanhaa tiukaa teitittelylinjaa ja toinen on taman uudemman, ruotsalaistapaisen sinuttelun kannalla. Kaiken kukkuraksi tohtori joutuu useimmiten avaamaan keskustelun.

  Olen ollut haitsevinani kolme linjaa. Jaykkaniskaisen kultivoidut tohtorisedat teitittelevat koko ajan, vaikka potilas kuinka sinuttelisi. Radikaalit nuoremmat tohtorinklopit sinuttelevat ilman tunnon tuskia.
  Kolmas ryhma on ne jotka aloittavat teitittelemalla, mutta vaihtavat sinutteluun saatuaan muutamia sinuttelun "pain nakoa".

  Niin etta terve vaan Jukka!

  VastaaPoista
 4. Savoksi "ole hyvä" (jotain tarjottaessa) on "he!" ja sen teitittelymuoto "hekkee!".

  VastaaPoista
 5. Ad Omnia: - sotien jälkeen:

  Lääkäri: "Mitäs sä hommaat työksesi?"
  Potilas: "Krhm! Olen - hovioikeudenneuvos."
  Lääkäri: "Piruakos siinä köhit. Eiks se ole ihan hyvä homma?"

  VastaaPoista
 6. jokaisella oma tyylinsä, toisia turha yrittää muuttaa.

  VastaaPoista
 7. 80-luvun puolivälissä opiskelukaverini kertoi (minut juuri tavanneelle) äidilleen mieheni olevan tohtori. Ja äiti kuulemma kovasti päivitteli "tohtorinnaa" joka oli "hyvänen aika miten vaatimaton ihminen!"

  VastaaPoista
 8. Savolaisten väljvouhkaks kutsuma puhemies pyörii muiden mukana häränsilmässä, joka muualla on liitetty Martti Lutherin nimeen. Hänen pääteesinsä tähtäsi ihmisen puhuman kielen vapauttamiseen rahan- ja vallankielestä.

  Tässä seison enkä muuta voi, Luther kirjoitti.

  Hallinto-ja kuntahallinto, sekä ulkoasiainhallinto usean vuosikymmenen painolla ovat kiirehtineet saamaan edustajansa maalaisten puolueen johtoon.

  Matti Vanhasen luopumisensa perusteeksi ilmoittama "kokonaisarvio" on herättänyt aika vähän keskustelua. Jos sillä tarkoitetaan jonkin näkymättömän käden suorittamaa kokonaisharkintaa uuden pääministerin persoonasta keskustan puheenjohtajuutta tärkeämpänä, on se peräti tarpeetonta, koska emme enää ole mikään lauma lampaita määkimässä paimenta oppaakseen.

  VastaaPoista
 9. Kuoleeko Hän, kysyi rouva Rummukainen ukoltaan

  VastaaPoista
 10. Varmistan vain: Näyttääkin jo - helpottavasti - siltä että et julkaise "tohtorinnan" tämänaamuista kommenttia. Ole siis ystävällinen äläkä julkaise.

  VastaaPoista
 11. Olisin halunnut jäädä eläkkeelle työpaikastani vakansilta, jonka nimike virallisesti kuului "vanhan tavaran tarkastaja". Eivät vain kelpuuttaneet kyseiseen hommaan.

  VastaaPoista
 12. Vielä 1970-luvulla Tampella Tekstiilissä työskentelivät luoja ja luojan apulainen.
  http://bit.ly/atEAyN

  VastaaPoista
 13. Mökkipitäjäni hautuumaalla on oikein kiveen kirjoitettuna vainajan yhteiskunnalliseksi asemaksi "Rusthollarin veli".

  Jotenkin se sykähdyttää enemmän kuin nämä nykyiset rekryilmoitusten senior account managerit ja software program developerit.

  Kielipuolet hienostelijabyrokraatit ova vieneet meiltä rosvot, juopot, laiskat ja mustalaiset ja nyt ne vievät ammatitkin. Työmies olisi palkkaansa ansainnut, jos vaan jostakin vielä löytyisi.

  VastaaPoista
 14. Vastasyntyneenä minua tituleerattiin apteekissa miesvauvaksi. Arvostan sitä enemmän kuin poikamies-titteliä, josta tulin hankkiutuneeksi eroon omatoimisesti

  Kotona opetettiin teitittelemään. Omaksuin sen samoin kuin totuin siihen, että firman talossa meillä oli ainoa iso asunto, Volvo ja molemmilla vanhemmilla vappuna lakit. Isoja asioita silloin, kummallista että Kemppisen ikäpolven naiset ovat yleensä vieläkin ääriallergisia teitittelylle, monikko kai saa heidät suremaan kaksoisleukaa.

  Sinunkaupat ovat vaikea laji. Olen ennenkin täällä tilittänyt, etten pysty pitäytymään käytösohjesääntöjen vaiteliaisuutta terottavassa linjassa. Kun eräs talouselämämme legendoista aikanaan kesken projektia tarjosi etunimeään puhelumme aikana, kiitin vaistomaisesti. Korkeimman oikeuden presidentille olisi jälkeenpäin ajateltuna varmaan sopinut "OH(o)!"

  VastaaPoista
 15. Taitaapa Turun hovioikeus olla Kustaa II Aadolfin (pienois)patsaan takana. Pietari Brahe on katsellut tuomiokirkkoa kauan ennen Koivurannan säätiön olemassaoloa.
  Elviira

  VastaaPoista
 16. Ad Vsariis: - titteleistä, Armas J. Pullan laajassa tuotannossa on myös kirja "Jees, leskiyli-insinöörskä, sanoi herra Ryhmy."

  VastaaPoista
 17. Ad Anonyymi: - Kustupa hyvinkin, kun tarkemmin ajatellen. Pontevia miehen tumppeja molemmat. Se tämä Sota-Kustaa kai hajamielisyyksisssään perusti puheena olevan hovioikeusalan yrityksen.

  VastaaPoista
 18. Ad Omnia: - hovioikeuden esittelijöitä ajatellen sanoin jo, että mainio homma, määräaikaisena.

  Korkeimman oikeuden esittelijä on suomalainen kummallisuus - siellä ollaan jopa 30 vuotta yhtä soittoa.

  Ruotsissa korkeimman oikeuden esittelijät ovat tavallisesti komennuksella Svean hovioikeudesta, asessoreita tai neuvoksia.

  VastaaPoista
 19. Puhuttelu toi mieleen tarinan jonka kuulin yhdeltä tädeistäni, joka oli ollut yhdessä kävelyllä poikani kanssa kun hän oli viiden vanha.

  Poikani oli kävelyllä isotätinsä kanssa, ja pieraissut.
  Täti oli kysenyt sitten tätimäiseen sävyyn
  -"Sahan, mitä sinä teit?"
  -"Oletteko te sellainen henkilö, jonka seurassa ei sovi piereskellä?"
  -"Kyllä, kyllä minä taidan olla" vastasi tätini huvittuneena.
  -"Siinä tapauksessa minun pyydettävä anteeksi." Oli poikani vastannut armolliseen sävyyn.

  VastaaPoista
 20. Kokoelmassani on ammattinimike, josta olen hyvin ylpeä: robotin apulainen.

  VastaaPoista
 21. Mikä saa kuvittelemaan, että lääkäriä kiinnostaa "lähempi tuttavuus". 20 uutta jännää tuttavuutta päivässä ja sata viikossa. Jos keski-ikäinen nainen valitsee teitittelyn niin eiköhän siinä pitäydytä. Ystävällinen, empaattinen ja taitava voi olla vaikkei tutuiksi heti heittäydytäkään

  VastaaPoista
 22. Heitänpä tähän väliin kysymyksen, kun katsoin juuri MOTin mamuohjelman. Siinä käsiteltiin sitä korkeimman oikeuden päätöstä, jossa valehtelemalla oleskeluluvan saanut somaliäiti nettosi 60 000 vajaassa 2 vuodessa - ja korkein oikeus katsoi ettei petosta ollut tapahtunut.

  Kysyin tätä vuosi sitten täällä ja Kemppinen totesi päätöksen oikeaksi. Oleskelulupa oli ja päti, vähät siitä että se oli huiputtamalla hankittu.

  Voisitko kerrata vielä, että miten se logiikka menikään - minusta kun tuo kuulostaa edelleen petokselta?

  VastaaPoista
 23. Sinuttelen kaikkia potilaitani. Joidenkin kanssa pitää tehdä sinunkaupat useaan kertaan kun he eivät malta olla teitittelemättä.
  Pekka Nykänen
  lääkäri

  VastaaPoista
 24. Ad Tapani: - muistinvaraisesti: tuo maahanmuuttajatapus edellyttää eri oikeudenkäynti rahojen perimiseksi takaisin. Aika tekninen ongelma siis.

  Huijaaminen ja petos eivät todellakaan ole sama asia. Suurta osaa huijareista ei saada koskaan naulatuksi rangaistavastsa teosa.

  VastaaPoista
 25. Pekka Nykänen, en ole potilaanne, mutta kiinnostaisi ymmärtää kertomanne menettelyn syy; oma mukavuudenhalu vai toive potilaan epämukavuudesta? Varmaan keksitte muun syyn esitettäväksi.

  VastaaPoista
 26. Se on aika jännä juttu, että maahanmuuttoasiat ja ennen kaikkea siihen liittyvät ongelmat muuttuvat aina "teknisiksi".

  Joka jotenkin tarkoittaa sitä, että jollakin arvoituksisella sosiaaaliteknisellä tavalla, veret seisauttavalla sopeutuksella tai yhteiskunnallis/taloudellis-JIpolla ko. ongelmat voidaan myöskin ratkaista.

  Juristi-blogistimme näkee etiopilaisnaisen petoksen/huijauksen lakipykälien takaa ilmeisen sumeasti. Vastuu rikoksestakin näyttää jakautuvan nykymenon mukaan oireellisesti koko yhteiskunnalle.
  Suurta osa huijareista kun ei kuulema "koskaan saada naulatuksi rangaistavasta teosta."

  En tiedä. MOT-ohjelman mukaan 22 prosenttia Ruotsin verovaroista palaa maahanmuuton aiheuttamiin menoihin. Thors, Viljanen et Co on ohjaamassa Suomea vakaasti Rúotsin tielle.

  Oliskohan tässä syytä olla huolissaan??? Jos katsotaan asiaa vailla pykäliä ja realistisen rehellisesti ?

  VastaaPoista
 27. AD Catulux: - haukut väärää puuta. Tilanne olisi aivan sama syntyperäisen suomalaisen tapauskessa-

  Hae parempi esimerkki. Niitäkin on.

  VastaaPoista
 28. Lännen läpitunkeva strategia on tappaminen ja jos Ruotsi on meitä taitavampi hoitamaan suhteitaan tapon näyttämisen suhteen - niin eivät ole syyttömiä mutta ovat parempia.

  Jos siis haluamme pysyä alamaisina, alistettuina ja toopeina se on yksi tie. En tiedä enää itsekään mikä muu voisi olla parempi. Kaikilla, jotka ns. ovat auttamassa on oma lehmä ojassa ja Suomi ei suostu avaamaan silmänsä.
  Me, jotka näemme olemme jo hullujen kirjoissa. Yksi Ellroy riittää, totuus on heille liian vaikea ja sitä eivät ota vastaan missään tapauksessa. Joten antaa Catuluxen ja muiden levittää varsinaista ongelmaa, joka on hyvin yksinkertainen ja liittyy totuudenkäsitteen ymmärtämiseen joka puolestaan on aika helppo tajuta kun tajuaa, että psykologialle on annettu viimeinen sana. Koska siinä ollaan valehdeltu ja pitkään, se on mennyt geeneihin uskoisin.

  VastaaPoista
 29. Tälle kyseiselle huijariäidille annan kyllä synninpäästön, sillä MOTin mukaan hän on mennyt töihin vanhustenkotiin. Hienoa!

  Mutta toisaalta heräsin ihmettelemään yhtä toista asiaa: muslimiuskoisten somalinaisten uskomatonta vapaamielisyyttä...

  Eihän ole mikään poikkeus, että yh-äidin statuksella elelevä nainen synnyttää lapsen toisensa jälkeen, eikä isästä ole tietoa - ainakaan viranomaisilla.

  MOTin mukaan yhdellä yh-äidillä oli 9 lasta!

  Vai olisiko kyseessä huono seksuaalimoraali? Pitäisikö maahantuleville naisille antaakin ensin ehkäisyopastusta? Femistit, missä te olette silloin kun teitä tarvittaisiin!?

  VastaaPoista
 30. Tapani. Eräässä hesarin jutussa muistaakseni mainittiin, että somalialaisista naisista yksinhuoltajia on 46 prosenttia. Eli noin puolet.

  Niin sitä polygamiaa tuetaan verovaroilla. Mutta tietenkin tämäkin kuuluu monikulttuuriseen rikkauteen, joten en tuomitse sitä mitenkään.

  Päin vastoin. Kyllä kai sitä itsekin voisi, hieman zumamaiseen tyyliin irrotella ja makealta maistuisi; mutta kun ei voi. On tuo monogamia niin syvällä suomalaisessa kultuurissa....

  VastaaPoista
 31. Mennään naimisiin - jos mies on mitä uskon - mennään naimisiin, naimisiin ja katsotaan toisiamme syvälle silmiin eiku silimiin vai mites se meni?

  VastaaPoista
 32. En ole possu, olen siihen aivan liian sievä (paksu, paksu mutta sievä kuten Haavisto oli sanonut) enkä ole norsu sillä siihen olen aivan liian huonomuistinen.

  VastaaPoista
 33. Mutta bottom up ei siksi toiminut ennenkuin tajusin projektion. Paradoksin.

  VastaaPoista
 34. Rienzi kirjoitti...:

  "Pekka Nykänen, en ole potilaanne, mutta kiinnostaisi ymmärtää kertomanne menettelyn syy; oma mukavuudenhalu vai toive potilaan epämukavuudesta? Varmaan keksitte muun syyn esitettäväksi."

  Myöhästynyt vastaus esitettyyn kysymykseen:
  1. Itse koen kohteliaisuutena, että potilas minua sinuttelee.
  2. Jos potilas kokee sinuttelun epämukavaksi, varmaan löytyy lääkäreitä, jotka ovat halukkaita teitittelemään. Koen sinuttelun osana terapiaa. Se viestittää, että potilaan ja lääkärin välit ovat luottamukselliset.

  Hyvää syksyn alkua nimimerkki Rienzille.

  VastaaPoista