Sivun näyttöjä yhteensä

20. helmikuuta 2010

Intti



Poliittinen taho ja sotilastaho aikovat näemmä kalistella sarvia asevelvollisuuden lopettamisesta ja säilyttämisestä. Keskustelu tuskin johtaa mihinkään, koska kannattajat eli asevelvollisuuden puoltajat tulevat viittaamaan käteisen rahan puuttumiseen. Nykyinen järjestelmä on ainakin näennäisesti halpa.

Vastustajat sanovat, että halpuus ei ole totta. Pojat menettävät opiskeluvuoden tai kaksi.

”Lévee en masse” ei oikeastaan tarkoita kansannousua vaan yleistä velvollisuutta tarttua aseisiin isänmaan puolesta. Rappeutunut Ranska pystyi tuolla uskomattomalla keinolla pelastautumaan vannakumouksen vihollisilta, ja Napoleon onnistui keräämään kolme suurta armeijaa, jotka tuhottiin toinen toisensa jälkeen taisteluissa.

Viestin otti kuljettaakseen Preussi, vuodesta 1871 nimellä Saksa. Aivan selvästi, lähes vastaansanomattomasti Saksa kykeni aggressiiviseen ulkopolitiikkaan ja sitten tehokkaaseen sodankäyntiin hyvän asevelvolliskoulutuksen ja vielä paremman aliupseeriston takia.

Upseereista ei ole niin väliksi. Kunhan eivät sotkeudu jalkoihin.

Joka epäilee väitettäni, miettiköön jo yhden kaupungin (Louvain) polttaneen saksalaisen jalkaväen etenemistä kohti Pariisia 1914 – päivämarssi 40 – 50 kilometriä, täyspakkaus, 5 km/h.

Venäjä ja Neuvostoliitto toteuttivat asevelvollisuuden ilman koulutusta. Tuloksista sai nauttia mm. Suomi Talvisodassa. Eräin paikoin Suomen valloitusta oli yrittämässä joukkoja, jotka eivät olleet harjoitelleet edes kovilla panoksilla. Pohjoisrintamalla, jonka taistelutehtävä oli varmistaa asemat lähellä Ruotsin malmivaroja eli Tornion seudulla, oli ilmeisesti sotilaspuvussa ihmisiä, jotka eivät tienneet, kummasta päästä kivääri paukahtaa.

Armeija voisi ehkä kavaltaa muutaman sotasalaisuuden. Etenkin elektroniikkateollisuuden nousulla on 1970-luvulta alkaen paljonkin tekemistä armeijan kanssa. Sähkö- ja radioteekkarit sijoitettiin yleensä viestiin ja jätettiin ilman upseerikoulutusta, koska eräät muut asiat olivat asevelvollisillekin tärkeämpiä. Viisas veljeni oli yksi heistä.

Tuo viesti on erikoistapaus. Molemmat poikani ovat lusmuilleet itsensä eroon RUK:sta siitä huolimatta, että asevelvollisuus sujui erittäin hyvin, myös fyysisesti, sissikomppaniassa ja muualla. Syy oli korkeakouluun pyrkiminen ja tarkoitusperät tavoitettiin. Opintopaikan saaminen taitaa olla asevelvollisilla yleinenkin huoli.

Juristikollegoistani tiedän vain yhden, jolla on ollut kokemus ja koulutus kansainvälisiin sotatuomaritehtäviin. Poliisitoimista vieraalla maalla kerrotaan kiitettävästi mutta myös olennaisista tuomarin tehtävistä ei juuri mitään.

Myös kansainvälisen rikosoikeuden sotilaspuoli tulee yhä tärkeämmäksi ja vaikeammaksi. Vertailu siviilipuolen hoitamaan Ruandan kansanmurhaa koskevaan juttuun, jota ei voi kiittää mistään, saattaa tehdä asian ymmärrettäväksi. Suomalaisia toimii kriisialueiden kansainvälisissä tehtävissä jatkuvasti. Tarvittaisiin myös tuomioistuimia.

Suomalaisilla on erikoisen huono rekordi vuosilta 1918 ja 1944 ”sotalakien” soveltamisesta. Nyt tilanne alkaa olla toinen. Sotilasasioihin perehtyneille juristeillekin alkaisi olla käyttöä.

Minulla olisi oma ehdotus puolustusvoimain johtoherroille, joiden omista kyvyistä minulla on erittäin korkea käsitys.

Ottakaa käyttöön etäasevelvollisuus. Alkeis- ja kenttäkoulutus on välttämätöntä. Sen jälkeen 75 prosenttia asevelvollisten ajasta menee kuulemme hukkaan nyt niin kuin aina ennenkin.

Nykyinen tekniikka tekisi tällaisen järjestelyn mahdolliseksi ja voisi tuoda myös lisää mielekkyyttä kertausharjoituksiin. Maakuntayliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opetetaan tyhjeneviä varuskunta-alueita ajatellen kiinnostavia asioita, kuten vammojen hoitoa, rakentamista, tietojärjestelmiä, tiedon keräämistä, muokkaamista ja tallettamista…

Ehdotuksen teen hyvästä sydämestäni. En ole unohtanut, että nuoret miehet ja nykyisin tiettävästi hyvin monet naiset ovat aitoja patriootteja, ja syystä tai toisesta sodan rikkomat kouluttajat pitivät 1960-luvulla tärkeimpänä tehtävänään osoittaa mahdollisimman kovakouraisesti, että asevelvollisuuden suorittamisen on oltava pelkkää kärsimystä ja luulojen karistamista.

Joku saisi miettiä myös reserviupseeritoimintaa. Meillä alkaa olla pätevää, armeijan käynyttä väkeä, jotka komeilevat korpraalin arvolla.

31 kommenttia:

 1. Tulin eilen viritelleeksi konetta samalla soinnilla.
  http://www.uusi.ihmiskunta.org/index.php?option=com_content&task=view&id=3201&Itemid=1

  Asevelvollisuuden merkitys ei ole enää sama kuin 70 vuotta sitten, vaan sen merkitys on sisäisen vakauden ja ennen muuta demokratian takaajana, jos sitä nyt joku jossakin arvossa pitää.

  VastaaPoista
 2. Kun asevelvollisuus on suoritettu, niin silloihan pitää olla yli 60-vuotias. Ei sellaisilla teekkareilla ole enää mitään tekoa.

  Kun pääsin varusmiespalveluksesta, niin ei kukaan sanonut että se on nyt lopullisesti ohi. Antoivat kyllä ohjeet lkp:sta ja valvontavelvollisuudesta. Mutta eihän noista kannata välittää eikä kertausharjoituskutsuista kun "asevelvollisuus on suoritettu". Vai onko sittenkään?

  VastaaPoista
 3. http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2010/02/pakkotoimet_psykiatriassa_tulisi_perustella_paremmin_1462995.html

  VastaaPoista
 4. UPSEERISTOSTA EI NIIN VALIA...

  Ajattelen niin, etta nama tulivoimaiset rynnakkokivaarijoukot alkavat olla aikansa elaneita noin pääaselajina. Enemman saisi olla
  pommi ja rajahdemiehia (siis rakentajia ja purkajia), "maasta ilamaan" ja "ilmasta maahan"
  seka yl. ohjusjioukkoja jne. Tietysti apuaselajeista tama radiopuoli (kännyt yms) on noussut tarkealle sijalle, mutta on vain apuaselaji. Homman juoni on jossain muualla.

  Olen ollut aivan riittavasti kertausharjoituksissa ja jopa lukenut lehtia. En kuitenkaan ole tavannut alkuunkaan riittavasti
  sotilaallista ajettelua, mita taman paivan sota olisi. Jos ei ole upseeristoa, joka on henkisesti valmis johtamaan taman kansan ja maan puolustusta, niin asiantila on huono. Upseeristoa on luultavasti aika turha valmistaa v. 1944 tyyppiseen sotaan. Kysymys on, minka tyyppiseen sotaan Suomen upseeristoa valmennetaan? Vai valmennetaanko?

  VastaaPoista
 5. UPSEERISTOLLA JA ALIUPSEERISTOLLA ON VÄLIÄ...

  Tilanteemme intin osalta on huono! On kovin vähän sellaista, mika vastaisi vanhoja kunnon suojeluskuntia ja armeijan johtoa. MUTTA meilla on potentiaalia.... Intti pitaa rakentaa taman paivan johtajien varaan. Missä ovat ne taman paivan kansan johtajat??

  Jokapaikan puuhamiehiksi (arvot vaapelista-majuriin) voisi ajatella esimerkiksi Ile Kanervaa, Kalervo Kummolaa, Hjallis, Sinnenmäki, Laurti Lyly, isä Mitro, Urpilainen,
  Yli-Kangas, Ode, Soini, Aarnio (huumeet) jne.

  Armeijan johtoon tarvitaan vakaita isanmaan ystavia, kuten Puheloinen (10+), Häkämies, Filatov, Ihalainen,

  Hyvaa everstitasoa olisi Heinaluoma, Kääriäinen,
  Paarma, Esa-Pekka Salonen, Jörn Donner, Jorma Ollila, Antti Herlin, Katainen jne

  Tama sakki saisi kansan isanmaallisen innostuksen valtaan. Pitaisi kuitenkin muistaa uusia tata joukkoa aina kun puhti hiipuu.

  VastaaPoista
 6. Mitähän se täyspakkaus painoi? Eikös se Marius Roomassa pistänyt aasit pois ja käski miesten kantaa kamat, 35 kg muistaakseni. Falklandilla koville miehille annettiin kuulemma tuplasti tuo, kun piti pärjätä ilman huoltoa, kaksi viikkoa ja mies aivan loppu.

  VastaaPoista
 7. Hieman outona olen seurannut keskustelua, jossa nykynuorison olisi muutettava käyttäytymistään tulevien eläkeläisten takia.
  Nuoriso voisi aivan oikeutetusti vaatia kirjoitusten jälkeen laillista välivuotta sanoen vanhoille parroille, että "hoitakaa omat paskanne, älkääkä sysätkö vastuuta niistä meille."

  Välinpitämättömät äidit paiskaavat lapsensa jo 2 vuotiaina lastentarhoihin, josta alkaa lapsen 20-vuotinen kiireinen ja yhtämittainen "opiskelu".

  On hyvä havaita, ettei "Talvisodan sankaritarua" ole olemassakaan. Ruotsalaisetkin olisivat tuolloin pärjänneet Neuvostoliiton rupujoukoille.

  Etäasevelvollisuus olisi loistava toteutuessaan. Toteutuessaan se motivoisi nuorisoa osallistumaan enemmän "suojeluskuntamaisiin" rientoihin. Motivoitu vapaaehtoistoiminta saisi laajoja piirteitä.
  Nykyiset suomalaiset sotilastaaperot tuskin jaksavat kävellä yli kilometriä tunnissa.
  Sen huomaa jo Afganistanin porukoissa. Sankarillinen afgaanikansa pistää pienellä porukalla hanttiin länsimaiden raskaasti aseistetuille rosvojoukoille, koska heillä on oma aate ja asia joiden puolesta taistella ja uhrata itsensä.
  Millainen aate ja asia suomalaisilla sitten on? Ei minkäänlaista.

  VastaaPoista
 8. Niin, ja itse radistina sotaväessä reppu ja kivääri eteen vatsan päälle ja radio vara-akkuineen selkään.Kyllä siinä tämmönen holkkijalka taipui.

  VastaaPoista
 9. Ad Anonyymi: - Saksan jalkaväen täyspakkaus 1914 n. 45 kg kivääri, käsikranaatit ja ammukset (tuliannos) mukaan luettuna.

  Muistelen, että nuoruuden päivinäni erittäin kova kuorma Lapin vaelluksilla, tosin siis maastossa, oli 30 kg.

  Vaimon sukulaisia oli Päämajan kaukopartioissa. Heillä kantamus oli suunilleen tuo 45 kg + aseet, ammukset ja räjähteet. Mutta ne miehet olivat sitten melkein hevosia - Osasto Kuismanen. Ankara valinta ja erittäin kova koulutus. Noista veljeksistä kolmas veti divisioonan partiotoimintaa, ja oma hiihtotaito oli luokkaa hopeaa Salpausselän 50 km:llä.

  VastaaPoista
 10. Mahtaako tämä nuorten miesten patriotismi kestää veteraanien kunnianpalautusta pidemmälle? Veikkaanpa, että koulusurmasukupolvia ei enää pidemmän päälle isänmaan asia puhuttele. Jossain vaiheessa se Vänrikki Stoolin luettaminenkin oli loppunut, ja jo meille 1990-luvun lukiolaisille Tuntematonta sotilastakin käytettiin lähinnä monitulkintaisuuden ja myytinrakennuksen mekaniikan havainnoillistajana.

  PS. Tosin lama-ajan koululaisilla oli myös toimivammat tietotekniset ratkaisut kuin mitä 2010-luvun blogisoftassa. Erityisesti ikävöin copypastea..

  VastaaPoista
 11. JarMom (oikea):"Millainen aate ja asia suomalaisilla sitten on? Ei minkäänlaista."

  -Luulen että "aate" kyllä herää, kun naapuri seuraavan kerran ryskyy rajojemme yli. Siinä ylikilotkin pian karisevat, toivottavasti.

  -osku

  VastaaPoista
 12. Ruandan tapahtumista piirtää sisuskaluja järäyttävän kuvan kanadalaistoimittaja kirjassaan "Kigalin sunnuntait". YK-porukka oli aivan aseeton ja johdoton viidakkoveitsiä heiluttelevan lössin edessä. Sotkua siivotaan edelleen.
  Kannatan vapaaehtoista asepalvelusta kaikille!
  Kirkkain otsin Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 13. JK: "...saksalaisen jalkaväen etenemistä kohti Pariisia 1914 – päivämarssi 40 – 50 kilometriä, täyspakkaus..."

  Caeser kertoo Gallian sodassaan, että legioonat siirtyivät pikamarssia tuollaisia saman mittaisia pätkiä, kantamukset mukanaan. Kiloja en muista.

  Mutta ajatelkaapa suomalaisen polkupyöräpataljoonan siirtymänopeutta... yön hiljaisuudessa äänettä sata kilometriä ja soiden yli pyörä kantamalla.

  Seuraan ihmetyksellä keskustelua ja laskelmia asevelvollisuuden kustannuksista ja tarpeesta. Lopetetaan koko oma armeija, jos se katsotaan tarpeettomaksi.

  Ja mitä helvettiä me teemme Afganistanissa, jos afganistanilaiset kamppailevat siellä meitä vastaan? Hoitakoot asiansa, ettei tarvitse urputtaa?

  VastaaPoista
 14. Kyllä syyllisyyttäkin löytyy kunhan ensin syyllinen löytyy. Niin sanoit kerran ja olen sitä miettinyt että niin on. Miten he sitten kuitenkin perustelevat omaa sikamaisuutta ö-pilkkujen puutoksen johdosta on toinen seikka ja miten äkkiä sekin silmänkääntötemppu käy: sen jälkeen ei voi - ei voi ei ei ei mitenkään - voi olla täysmittainen työntekijä vaikka olisi saanut kuinka paljon tuloksia. Ei, ei ei - he haluavat uhrin omille sikamaisuuksille ja luultavasti on niin, että ne, jotka heti löysivät minusta kleptomaanin ovat itse syyllisiä juuri tavaran haalimisen tai varastamisen kannalta vaikka eivät tunnista sitä syndroomaa itsessään sillä eivät tunne itsensä. Ja ne, jotka halusivat että olen todellinen valehtelija - psykopaattinen valheiden lausuja - ovat sitä luultavasti itse, samalla lailla systeemin sisällä näkemättä eroa missä on "he" ja missä ovat "muut" koska tälläinen peda-pedaali-gogia on teettänyt sokeita kanoja, joiden ainoa toive on kotkottaa ja päteä saman kotkotuksen sisällä. Nimiä mainitsematta, lehtorit etunenässä.
  Ja ne, jotka halusivat minusta rattijuopon tai laittomasti liikkuvan yleisen roiston, ovat sitä pelänneet itse eli ovat liian ankarasti kasvatettuja tai liian pelkääviä, että juuri he joutuisivat ulos porukasta ja sen takia kiusasivat minut täysin ulos kaikista yhteyksistä. Nytkin minua heti mollataan jos vaan löytyy yksikin psykopaatti, sosiopaatti tai muuten vaan narsisti: äkkiä ovat hakemassa vanhoja valheita ja jotkut ovat sentään vähän decent, säädyllisiä, että sanovat mitä miettivät ja miksi tuomitsevat keskellä katua.

  Suurin osa ei sano mitään koska heidän identiteettinsä ei ole kehittynyt aikuisen tasolle. Ovat olevinaan aikuisia ja decent, säädyllisiä, mutta ovat sikamaisia ja lapsellisia ja toteuttavat kirkon sanoja kuin piru Raamattua. Jälki on siksi sellainen myös oikeudessa. Twisted.

  VastaaPoista
 15. JK: "Pohjoisrintamalla, jonka taistelutehtävä oli varmistaa asemat lähellä Ruotsin malmivaroja eli Tornion seudulla, oli ilmeisesti sotilaspuvussa ihmisiä, jotka eivät tienneet, kummasta päästä kivääri paukahtaa."

  Voin kuvitella tilanteen.

  Eräällä yksityisellä rakennustyömaalla telineille kiipesi kesälomaileva talon sukulainen kravatti kaulassa, prässihousuissa ja nappaskengät jalassa. Sanoi tulevansa avuksi jos tarvitsee: "Hihkaise kun sellainen sauma tulee", vielä vitsaili. Otti sitten lankunpätkän päällä lojuvan vasaran käteensä, pyöritteli sitä ihmeissään kysyen: "Mikä se tämä on?"

  VastaaPoista
 16. Tottuminen ehdottomaan kuriin (ennalta määrätyn ajanjakson ajan) tekee nuorille miehille oikein hyvää! Aamuinen ylösnousu, rasituksen, yksitoikkoisuuden ja esimiesten typeryyden kestäminen ja sietäminen antaa eväitä työelämään ja miehiseen tulevaisuuteen.
  pekka s-to.
  P.S. Sotaisat aiheet voisi välillä unohtaa, Kemppi!

  VastaaPoista
 17. "Upseereista ei ole niin väliä"

  Blogin toinen huti tai ainakin hyvin paksulla peitteellä naamioitu väläys tällä viikolla Wahlroosin ja Liliuksen idioottiherjan jälkeen. Herää epäily, että Jukka Kemppinen tuntee upseeriston ja sen tehtävät yhtä huonosti kuin mainitut herjaamansa herrat. Sehän on tyypillinen defenssi, että jos itse ja/tai lähipiiri ei johonkin ole osallinen, ei sen ole niin väliäkään, tai on jopa parempikin ilman.

  Miehistön ja upseerien koulutus on näet kovasti eri asia. Kouluttamaton miehistö on kauhistus, miessakki, mutta upseerin käsitteeseen jo kuuluu, että rottinkia on väännetty.
  Lyhyt peruskoulutus ja riittävä ylläpito on, kuten Kemppinen ehdottikin, uskottava resepti miehistölle. Upseereille riittävä perus- ja jatkokoulutus on eri tavalla tarpeen, jatkokoulutus on täysin tehtäväkysymys. Perinteisten eriryistehtävien, lääkinnän, papiston ja lennätäjien osalta ratkaisu koulutuksen ja tehtävien rankiin sovittamisessa oli yliarvostus: upseereiksi. Viesti kehittyi liian modeneina sosdem-meiningin aikana, jolloin rankiin sijoitus meni typerämmin.

  Yleistäen miehistön koulutuksessa on ratkaisevaa, miten se ja sen kädet liIkkuvat, eli panokset ja vauhti ovat kovia. Upseereilla taas merkitsee se, mitä heidän päässään liikkuu ja miten hyvin he liikuttelevat muita, eli ruutia keksitään ja pidetään kuivana.

  Tässä on yhteys liike-elämän huippuun. Ei heitä minun mielestäni tulisi arvostella siitä, miten juovat kahvia tai ylimielistelevät mediassa, vaan siitä miten viimeinen rivi ja vastuu pidetään otteessa.





  PS Itse olen erikoiskoulutettu maavoimien reservinupseeri, joka siviilitöissään elää lähellä liike-elämän valtimoita.

  VastaaPoista
 18. Kaukopartiomiesten ominaisuuksista:
  Olennaista ei ollut tama "hevosena" toimiminen.
  Armeijassa pojan kuin pojan kunto saatiin nousemaan talle tasolle. Olennaista oli luonne.
  Jo vuoden 1918 sodan tiedustelijoitten luonne oli tunnettu asia! Ei paljon häirinnyt koulutuskaan! Potrovski Jamin huoltotukikohdan tuhoamista 11.2.1942 (suuroperaatio) johtanut Ilmari Honkanen oli ekonomi ja toisen osaston johtaja oli myohemmin geologian alan tohtori.

  VastaaPoista
 19. Sillä odottelulla saattaa olla jotain ihan psykologistakin tarkoitusta... Kyllä sillä suhtautuminen muuttui moneen asiaan.

  VastaaPoista
 20. Eikö se poliittinen taho ja se sotilaastaho kumpikin ole yhtä mieltä siitä, että Suomi ei ole sodassa, vaan vain mukana siinä rauhanturvaamisoperaatiossa siellä Afganistanissa - pitiless war-lovers.

  Ja hyvästä syystä tietenkin. Vaaleilla valitut dehumanisoidut (vai onko ne alieneita, vai pelkästään vaapaamuurareita) johtajat jalossa tehtävässään; johtamassa joukkojaan kun vain muilta edustuskiireiltään ehtivät - piece of cake. Varsinkin jos se Venäjä vielä liittyisi sinne NATO:on.

  Minkälaisesta sosiaalisesta luokasta nämä perussotilaat täällä ovat ja ne sotilaat siellä, entä siellä Atlantin toisella puolella. Ehkäpä tässäkin on vain kysymys tosi-tv:stä; vaikka totta kai ne meidän omat pojat ovat paremmin koulutettuja. Niillä on varmaan oikein Nokian älypuhelimet messissä.

  No joo - muuta tehtävää tällä Suomen armeijalla ei tunnu sitten enää olevankaan. Tämän se tietysti hoitaa yhtä kuuliaisesti kuin Ruotsi-Suomen aikaan.

  Send 'em anywhere. Make 'em do anything.

  Shrapnelli sai nimensä Henry Shrapnellista - http://en.wikipedia.org/wiki/Shrapnel_shell - en tiedä oliko ylpeä asiasta... siis siitä että nimi jäi historiaan.

  En minäkään pidä talebaneista, tai terroristeista, ja tämäkin ihmetyttää:

  From NIS News Agency in the Netherlands. Nothing says ‘We Surrender’ like a cash-stuffed envelope:
  Gouda local council has given criminal Moroccan teenagers money to stop causing trouble. “We wanted to prevent matters from escalating further,” said the council yesterday.
  Some dozens of young Moroccans waylaid and robbed passers-by in December. They were ‘bought off’ by the municipality to keep them off the street around New Year’s Eve. They received a combined 2,250 euros, shoved into an envelope, to organise a party, De Telegraaf reported yesterday.
  Gouda has confirmed that it paid the troublemakers. “We wanted to prevent maters from escalating further. The youngsters themselves had presented a budget for the party. They had to say how much money they needed for hiring a disc-jockey, a bite to eat and drinks. For us, it was important that it should be quiet in the district around the turn of the year.”
  According to the council, it had to act quickly. “Although the money was handed over in cash, it was well-spent. Everyone was happy afterwards. We also gave five Moroccans a gift voucher for a book shop afterwards as a thank-you,” says a spokeswoman.

  Siis miksei sitten jaeta siellä Afganistanissakin sitä rahaa sille porukalle - melkein samoilla syillä - tai päinvastoin. Jotenkin jakomielistä puuhaa. Kuten toisaalta se Eurooppalaisten vasemmistolaisten pahimman vihollisen (Israelin) ja kauneimman sorretun (arabi?) etsintäkin.

  http://undhimmi.com/wp-content/uploads/2010/02/ISM-supporting-western-students-wield-guns-with-Al-Aqsa-Martyrs-brigade-member.jpg

  VastaaPoista
 21. AD Rienzi: - täsmennänpä vähän. Tunnustan: "upseereista... ei väliä" oli huono herja, muunnelma rukouksesta "hevosmiehistä ei ole niin väliä". Ajatus oli ilmaista, että nähdäkseni reservin upseerien koulutus on Suomessa vanhastaan hyvällä kannalla ja kadettikoulu ja "sotakorkeakoulu" (en nyt muista nykyistä nimeä - maanviljelyskorkeakouluhan se taitaa olla) ovat erittäin hyviä.

  Wahlforsia ja Liliusta pilkkaan samasta kuin ministeri Katainen tänään aamu-tv:ssä - demoralisoiva käytös. Tietenkin ymmärrän, ettei heidän omilla ansioillaan ja palkkioillaan ole kansantaloudellista merkitystä. Historiantutkijana ymmärrän, että voutiluokan menettely on asia, joka voi aiheuttaa nuijasotia.

  W & L ovat tyypillisiä voutiluokan edustajia.

  VastaaPoista
 22. Ad Anonyymi - kaukopartiomiehet - ymmärsit "hevosen" sävyn väärin. Yritin ilmaista ihailua kun en halunnut kirjoittaa "yli-inhimillisestä suorituskyvystä".

  VastaaPoista
 23. Ad Anonyymi pekka s-to - turha toivo, että sotaisat aiheet jäisivät vähemmälle. Minulle menneisyyden (ei oman ajan) sota on muun ohella erinäisten sosiaalisten ja psykologisten piirteiden korkeapainelaboratorio.

  VastaaPoista
 24. Upseerikoulutuksesta sen verran, että vuosittain jää kymmeniä, jopa satoja täysin vaatimukset täyttäviä varusmiehiä kouluttamatta upseeriksi, koska joku on jossain määrännyt että tietty kiintiö täytetään ja sitä ei ylitetä. Tyhmää tuhlata resursseja. Sivistysmaissa korkeakoululaiset ja yliopistossa opiskelevat saavat halutessaan upseerikoulutuksen, mutta pakkoa ei ole. Tuota voisi harkita suomalaiseenkin järjestelmään. Halukkaita varmasti olisi ja upseeriksi pääsyn vaatimukset eivät niin korkeat ole etteikö siihen kuka tahansa tiedekuntaylioppilas pystyisi.

  Suuri moka tehtiin kun täysin toimiva toimiupseerijärjestelmä poistettiin. Natotusta, sanoisin. Nyt ollaan kiireen vilkkaa rakentamassa natomallin mukaista aliupseerijärjestelmää ja samassa sotilasmestarista tehtiin vänrikkiä alempi. Voisin sanoa heti, että uskoisin joukkueen kokeneelle sotilasmestarille enkä vastavalmistuneelle vänrikille tai luutnantille.

  VastaaPoista
 25. osku:

  Aate herää, koska nykynuorisolle ei pervitiini riitä. Pitää olla oma patteristo masennuslääkkeitä, tukihenkilöitä,, vegaaniopasta, raivonpurkuyhteyshenkilöitä, anoreksiapiipertäjiä, homopappeja, ylirasitusauttajia ja muita vastaavia vimpelöitä.
  Ehdotankin Suomen Armeijan ylipäälliköksi Alexander Stubbia (Kenraali ADHD), joka voisi johtaa muut kaltaisensa häiriökäyttäytyjät ja vipeltäjät suoraan etulinjaan.

  VastaaPoista
 26. Ad Omnia: - patriotismi, joka käsitykseni mukaan elää kaikissa ikäluokissa, on kiintymystä omaan maahan. Nationalismiin (kansallismielisyys) sisältyy enemmän tai vähemmän voimakkaana ajatus toisten kansojen huonommuudesta.

  Nähdäkseni natsismilla ei ollut juuri muuta aatesisältöä kuin nationalismi ja johtajaperiaate.

  VastaaPoista
 27. http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/02/20/armeija-voi-pilata-urasi/20102526/139

  taitaa tuo armeijaintoilu olla nykyisin ihan kotoperäistä suomalaisuutta.

  VastaaPoista
 28. Kemppisen selvennys oli upseerien osalta hyvä. Upseerikoulutettavien määrää pohtineen anonyymin kommentti oli sympaattinen, mutta kyllä meidän tulisi samalla ratkaista pyramidin ongelma, sillä armeijan tapainen suorituspaineinen organisaatio toimii huonosti, jos käskijöitä on liikaa; eikä lainkaan jos käskettäviä on liian vähän.

  Voutiluokka on hyvä lokero, vaikkei ehkä nimi. Mitä jää sen naapureiksi - isännät (omistajat) ja rengit (työläiset - en sano työntekijät, koska herra tietää, että voudin homma se vasta työläs on)? Arvostan ministeri Kataista liikaa vitsaillakseni tässä ja nyt mihin lokeroon (juoksu- vai kenties tuhlaajapojat?) poliitikot nimileikissä kuuluisivat. Tiedän tai arvaan Kemppisen tuntemia isäntiä, ja kiirehdin huomauttamaan, että omistajaksi (joita myös näen solkenaan) tullaan joko perimällä (sallimus) ja palkkaamalla oivia vouteja taikka/sekä menestymällä itse voudin töissä. Mikä osoittaa, miten jalo ja tärkeä voutius on. Kyllä kansantalous juuri sen luokan ansiosta elää ja kasvaa, tai sen syystä kaatuu.

  VastaaPoista
 29. Aamuisin on niin paljon parempaa tekemistä kuin televisio, että aamutelevisio kuulostaa yhtä miellyttävältä kuin коммуналка, neuvostotyyppinen yhteisasunto. Mutta Ykkösaamu on radion parhaita ohjelmia, siitäkin huolimatta että se erehtyy lauantaisin mediasta siis tulee televisiosta. Ilmeni, että ministeri Katainen oli ollut siellä vieraana, joten katsoin ohjelman Mobiili Areenasta.

  Huomasin, että Kemppinen sotki asioita äsken kirjoittaessaan, aamulla television ääressä tai ehkä jo nykyverojärjestelmästä kuullessaan (myönnetään, verotus on varsin kaukana sekä HON:n työstä että digitaaliongelmista). Oikeasti Katainen toi esille kolme tärkeää pointtia verotuksesta: verokertymän, oikeudenmukaisuuden ja kasvun, joista korosti viimeisintä. Oikeudenmukaisuus vaatii hänestä, kuten yleensä uudelleenvalintansa tai henkisen suuntautumisensa vuoksi populismia harrastavien mielestä, pääomatuloverotuksen uudistamista, lue: kiristämistä.

  Palataan aiempaan kommenttikeskusteluumme tällä blogilla. Pääomaverotus koskee nimensä mukaisesti pääomien, lue: omistamisen, tuottaman tulon verottamista. Kyse on siis isäntien veroista. Voutien palkoista, optio- ja lähes kaikesta muusta kannustintulosta maksetaan meillä ansiotuloveroa raskaimman mukaan. Se siitä Liliuksen moraalittomuudesta.

  Wahlroos on saanut kokoon, ei perimällä tai lahjana kuten jotkut, vaan pääosin ansiotuloverotetusti, vakavasti otettavaa omistusta ja sille pääomatuloa, mutta voudin työllään hän on sille kasvun (sen tärkeimmän, kuten Katainen sanoi) hankkinut. Hän ja muutamat muut vastaavat tähdet.

  Varsinainen oikeudenmukaisuuskeskustelu on viimeistään Marxista alkaen ja Heinäluomaankin (varmasti Urpilaiseenkin, jos havainnointitarkkuus riittää ilmiön rekisteröimiseen) yltäen, käytävä varsinaisten suuromistajien (meillä niitä nimiä riittää vaikkapa listoilla Erkoista Solidiumin kautta Herlineihin kerien) ansioista ja niiden verokohtelusta. Itse (tietysti) näen kansainvälissä maailmassa mahdottomaksi julmistella asiassa kovin, olemme me niin surkea ja kylmä syrjänurkka maailmassa!

  VastaaPoista
 30. "Myöhän sitä ollaan rosvoja, kun rajoja ylitetään. Toiset sitä vaan turvallisuuttaan varjelee, kun rajoja siirtelevät...."

  En jaksa lakata ihmettelemästä sitä suhteellisuuden tajun puutosta, joka saa näkemään suomalaisen sotahulluuden vähintäänkin Euroopan sotien suurimmaksi syyksi.

  Pahin kaikista oli Mannerheim, joka sai rauhaa rakastavat veljekset Josifin ja Adolfinkin mukaansa koohotukseen.

  Onneksi muu maailma on niin rauhantahtoinen. Ehkä se aate rantautuu vielä meillekin.

  VastaaPoista
 31. Omista - ja eräiden muiden kokemuksista on helppo päätellä että Suomen armeijan kapitulantit ovat harvinaisen vastenmielistä porukkaa...Ja vaikka näiden möykkääjien henkinen taso lienee jonkinverran käynyt parempaan suuntaan niin luulisi Kemppistä lakimiehenä kiinnostavan kantahenkilökunnan juridiset etuoikeudet - hovioikeus ensimmäisenä oikeusasteena jne...Entäs kun nykyään puhutaan työuran pidentämisestä niin mites se kapiaisten eläkeikä...

  VastaaPoista