Sivun näyttöjä yhteensä

22. tammikuuta 2009

Maailmanloppu on peruutettuBengt Holmström, jota haastateltiin televisiossa, on Suomen arvostetuin taloustieteilijä. Tämä mainesana ei ole oma keksintöni. Olen kuullut sen useasti henkilöiltä, joilla on rahaa ja joiden raha on pysyvästi töissä tuotannossa.

Hän on taustaltaan matemaatikko ja väitellyt operaatioanalyysistä Stanfordissa ja ollut jo hyvin kauan MIT:n professori.

Hän tuli esiin jo syksyllä sanomalla, että investointipankkien aika on ohi. Niiden toiminta perustui informaation epäsymmetrisyyteen eli siis siihen, että myyjä toimittaa asiakkaille sikoja säkissä.

Olen odotellut hälyttäviä tietoja Suomen eli siis Pohjoismaiden finanssilaitoksista. Ei ole kuulunut muuta kuin kumeaa hiljaisuutta. Jopa usein herjaamani Wahlroos on ollut hiljaa ikään kuin tavalla tai toiselle painovoimaisesti reittä pitkin sukkaan joutunut… neste.

Viime viikonloppuna hän sanoi Turun Sanomissa, että valtion täytyy olla pankeille kiltti. Hintojen aleneminen eli talouden kokovartalopuudutus olisi täytynyt torjua oikealla rahapolitiikalla.

Holmström puolestaan ei torjunut ajatusta, että Yhdysvalloissa on edessä maailmanhistoriallisen suuria konkursseja ja että puhe voi olla myös pankeista. Toisin kuin Wahlroos hän sanoi todella pahasti, että hintojen aleneminen eli deflaatio torjutaan painamalla lisää rahaa ja se on aloitettu jo.

On toinenkin syy kerrata historiallista tapahtumaa kuin innostus siitä, että Yhdysvallat (ja siis Kanada) ilmoittaa pelaavansa jälleen maailmanmestaruudesta.

Omalla alueellani on joitakin vuosia puhuttu informaatiotaloudesta. Stiglitz julkaisi vuonna 2 000 verkosta helposti löytyvän laajan analyysin, jonka yksi ydin on tämä: informaatio on kallista ja siihen on vaikea luottaa.

Nyt olemme tilanteessa, jossa informaation epätasapaino teki alkujaan mahdolliseksi subprime-markkinat ja nyt rahoittajat eivät luota toisiinsa.

Kriisin iskettyä ymmärrämme nyt kysyä informaation hintaa.

Arveluni ja vihjeeni on: tekijänoikeuden ja patenttien merkitys ja arvo tulee nyt mullistumaan.

Tekijänoikeuden pöhöttyneet markkinat puhkeavat useastakin syystä.

Tuotannon horjuessa investoinnit on kohdistettava ja ne kohdistuvat tutkimus- ja kehitystoimintaan. Esimerkki: metsäteollisuus. Paperilla ja sen jalosteilla ei tule olemaan kehuttavaa hintaa moneen vuoteen. Paperinvalmistajilla on silti käsissään kortteja, jotka voi pelata uudestaan.

Meidänkin poliitikkojemme toistama panostaminen innovaatioihin on uskottava kirjaimellisesti todeksi.

Oikeudelliset instrumentit, copyright ja patentti, olivat alkaneet elää myös omaa elämäänsä – oli syntynyt ”subprime-copyright” ja vedätetyt patenttilisenssimarkkinat.

Oikeastaan haluaisin nyt puhua innovaation sijasta luovasta toiminnasta, joita noiden lakien oli alkujaan määrä suojata ja kannustaa. Käytännössä erilaiset firmat ja järjestöt ovat osoittaneet, että ei se näin aina ole.

Luovuuden kodikas määritelmä on tämä: sitä ei voi ilmoittaa rahana, ei edes samoin ehdoin kuin Naturan luontoarvoja. Sitä vastoin se on omiaan muuttumaan rahaksi, vaikka harvemmin heti.

24 kommenttia:

 1. Ministeri Cronberg: Työvoiman palvelukeskus on sosiaalinen innovaatio

  http://www.tem.fi/?89506_m=92299&s=2467

  Olen aina ihmetellyt omassa päässäni, että mitä ovat nämä viranomaisten lausunnot kun varsinkaan niillä ei ole mitään sen kummempaa arvoa kuin kenties se, että jokin TEM-miniseriön virkamies on päässyt sormenpäitään
  kompuutteria näpelöidessään kuluttamaan.

  VastaaPoista
 2. Suomi ei pysty maailmaa saati EU:ta vetämään talouden suosta ylös. Hyvä kun saamme pahimmat omaan talouteemme ulkomailta tulevat pommit torjuttua.

  Deflaatiokierrettäkin on kovin vaikeata omin voimimme torjua kotimaassa, koska olemme eurossa kiinni.

  Se, miten lamaan sopeuduttiin 1990-luvun alussa, oli kusipäisyyden suuri riemuvoitto. Kun meillä oli vielä oma markkamme, niin sitä ei osattu hyödyntää laman niskan taittamisessa. Deflaatiokierrettä oikein kiihdytettiin nimenomaan presidentti Mauno Koiviston jääräpäisyyden takia. Siinä meillä oli sellainen talousnero, joka olisi pitänyt pistää pakkohoitoon kesken kautensa. Mutta kun ei kukaan lääkäri kirjoittanut Manulle lähetettä M-1, joka olisi taannut paikan laataamossa saman tien.

  VastaaPoista
 3. JK: "Arveluni ja vihjeeni on: tekijänoikeuden ja patenttien merkitys ja arvo tulee nyt mullistumaan."

  Ai että patenttienkin? Perustelusi eivät oikein vakuuttaneet. Merkittävien käsitteellisesti uusien keksintöjen määrä on laskenut yli sadan vuoden ajan. Miten nyt sitten mullistuisi?

  "Tekijänoikeuden pöhöttyneet markkinat puhkeavat useastakin syystä."

  Tämänkään "syyt" eivät selvinneet.

  Taiteet ovat etiikan teknologiaa. Sitten ovat nuo kaupalliset ...

  VastaaPoista
 4. Ei maailmanloppua ole peruttu; sitä on siirretty pasuunansoittajien puutteen vuoksi.

  VastaaPoista
 5. Ad Lauri Grön: Mikrobiologiassa on käänteentekeviä keksintöjä ja lisäksi määrällisesti erittäin merkittävä lisäys patenttihakemuksissa ja myönnetyissä patenteissa.

  Myös biotekniikka on luonut "käsitteellisesti uusia keksintöjä". Esimerkki: keinot proteettisen kudoksen kasvattamiseen esimerkiksi vialliseen sydänläppään.

  VastaaPoista
 6. INFORMAATION JAKELU

  Subprime holmoilyssa oli kaiken aikaa tarvittava informaatio saatavilla. Tiedettiin, etta USA:n asuntoja rahoitetaan 100% kamppaa vastaan. Tiedettiin etta niista tehtiin finssipaketteja.
  Suurissa ja mahtavissa organisaatioissa oli varmaan laumoittain henkiloita jotka eivat tienneet. Mutta niissahan on aina laumoittain henkiloita , jotka eivat tieda yhtaan mitaan.

  En ole aivan varma, onko kysymys informaation 'vinopinosta' vai vain yksinkertaisesta ihmisen tyhmyydesta ja ahneudesta!

  VastaaPoista
 7. JK: "Myös biotekniikka on luonut "käsitteellisesti uusia keksintöjä". Esimerkki: keinot proteettisen kudoksen kasvattamiseen esimerkiksi vialliseen sydänläppää"

  Kudosten kasvattaminen on kaikkinensa vain YKSI käsitteellinen keksintö.

  Ihmiskunnan innovatiivisuus on heikkenemässä per nuppi:

  (sivu 2)
  http://www.meaningprocessing.com/personalPages/tuomi/articles/MistaPuhummeKunPuhummeTiedosta.pdf

  VastaaPoista
 8. Luovuuden kodikas määritelmä on tämä: sitä ei voi ilmoittaa rahana, ei edes samoin ehdoin kuin Naturan luontoarvoja. Sitä vastoin se on omiaan muuttumaan rahaksi, vaikka harvemmin heti.

  OK. Henkisiä innovaatioita syntyy kieltä, so. puhetta uudistamalla

  Puhuisin köyhän asian sijaan obamalaisittain paluusta juurille.

  Obama on omaksunut Heideggeriä joten hän tietää mikä erottaa pyhän arkisesta, suuren taideteoksen tavallisesta: suuri paljastaa jotakin piilevää ihmisluonteesta; se herättää tunteita.

  Enää siihen ei tarvitse pyhittää erityistä lepopäivää.

  VastaaPoista
 9. "It is not that I am smart; I just stay with the problem longer"Albert Einstein.
  Kaikki ihmiset voisivat olla luovia jos malttaisivat olla sitä: tässä hösö-suoritus ja suoritusorientoitunut kulttuurimme vie mehut keneltä vaan. On siis priviledged istua tässä miettimässä.

  So far the laws of mathematics refer to reality, they are not certain. And so far they refer to reality they are not certain A. Einstein

  -> tämä on se ajattelu mistä pitää luopua kun AE sanoi, ettei voi johtaa muutosta käyttämällä samoja prinsiippejä kun ennen. Nyt tullaan siksi kriittiseen realismiin jonka asiantuntija on Niiniluoto. Mutta konsultointi on eri asia kuin uskominen: konsultointi on pelkkää matematiikkaa kun uskominen on suunta: miten uskoo käyvän. Myös Nokialla oli väärä asenne mielestäni eli MIT ja Holmström olivat myös väärässä tavallaan. Luovia ja itsepäisiä tapettiin siinä, että saatiin jyrätä omia sanktioita ja omalla ns. miehekkäällä ns. päättäväisyydellä joka oli pelkkää sadismia käytännön näkökulmasta.

  Ei hyvää. Hyvä, että tajuttu.

  Kiitos Kemppinen; eiköhän tässä elämä voita. Jos vain perhe kestää niin sitten kestävät kaikki (Sartre). En ole aivan varma; nuppi heiluu lopulta siitä, kun jokaikinen tyyppi rupeaa observoimaan, mieltämään, keksimään omia symptoomeja, puhumaan niistä kuin varmat asiat jne jne eli kulttuuri on sadistinen siinä kun se ei erota uskoa luulosta.

  Emotional intelligens on pakko saada kehittyä. Nyt kasvatamme joko compassion (ei ole sama kuin empatia) tai sitten julmuutta ns. osaamisen förkkelin alla.

  Alushame Kemppinen; muista alushame. Sen funktio on vain nostaa hieman hametta, ei verhota kuten förkkelit ja lialta suojaavat ulkoiset vaatteet. Lue Barthes - symboliikka ja myyttiset merkitykset.

  Alushameen tarkoitus on vilauttaa minkälaiset sääret ovatkaan siellä alla ja kenties millaiset pikkupöksyt? Aavistus siitä, mikä kuitenkin ohjaa. Tämä on seksuaalisuutta, jossa on ideaa - porno on ällöttävää ja palvelee sairasta mieltä (lue Actuspurunen ja Iines keskustelut).

  Seksuaalisuutta ja viattomuutta suojataan ja samalla vilautetaan. Se on naisellisuutta - ja viekkautta e-intelligensin mukaan.

  VastaaPoista
 10. Olipa kryptinen kirjoitus. Ymmärsinkö oikein: talouskriisi johtuu subrime-lainoista, joten rangaistukseksi luovan työn tekijöiden (=syyllisten?) tulee luopua oikeuksistaan suuryritysten hyväksi?

  VastaaPoista
 11. Innovaatio on tehdä asiat toisella tavalla ja luovuus on ajatella asiat toisella tavalla (ja siitä saa enimmäkseen turpiin, ellei ole samalla liittynyt kaupalliseen tuotteeseen: mikää eettinen tutkijakomitea ei tajua, vaikka yrittää puhua eettisyydestä koska heidän tuntosarvet kutittavat niin paljon ennen sitä ja se nauru pilaa sitten kaiken: Nauru on siis pahasta Kemppinen - ellei se istu älykkään eikä pelkästään itseään eeettiseksi julistautuneen kasvoissa. Omasta mielestä eettiset ovat toisille vaaraksi jos ovat eettisiä sillä lailla, etteivät tiedä eroa tunteillaan ja rooleillaan.

  Tästä yritin kirjoittaa pro gradussani; siitä, josta minun alamäkeni alkoikin. Minulle naurettiin; lähes päin naamaa. Ja se mitä isot edellä pienet perässä; kirjastossa joidenkin ei tullut mieleen, että haukkuivat väärää puuta. Jotkut ivasi päin naamaakin.
  Oli siis kaikkea muuta kuin kivaa silloin - mutta elossa ollaan.

  Ja RKP on heittänyt osan vanhasta hämähäkinverkostaan pois nurkista ja palkkaavat aidon miehen, jolla on tunteita. Voiko paremmin enää päivä alkaa?

  VastaaPoista
 12. LUOVA TOIMINTA

  Olisikohan niin, etta Amerikan autoteollisuus tai Suomen metsateollisuus ym kuolevat monsterit, eivat kerta kaikkiaan pysty luovaan toimintaan.

  Kapitalismissa kuolevien monstereiden pitais antaa kuolla ja viereen pitaisi syntya uusia
  tuloksekasta kehitysta toteuttavia firmoja. Nainpa se taisi olla ns. sosialismissakin. -- Kovaa!

  VastaaPoista
 13. Ad Lauri Gröhn: katso lisää esim.
  http://www.freshpatents.com/Chemistry--molecular-biology-and-microbiology-dtnewntc435.php

  Lisäksi ovat sitten oivallukset, jotka eivät ole patentoitavia. Esimerkiksi 1) ekstremofiilit ja 2) niiden aineenvaihdunta ja 3) tapoja käyttää niitä jne.

  Erittäin innovatiivisia asioita löytyisi esimerkiksi otsikolla materials ja metamaterials, otsikolla genomics jne.

  VastaaPoista
 14. Ad Anonyymi (kryptinen kirjoitus): et ymmärtänyt oikein.

  VastaaPoista
 15. "
  So far the laws of mathematics refer to reality, they are not certain. And so far they refer to reality they are not certain A. Einstein "


  piti olla "So far the laws of mathematics refer to reality, they are not certain. And so far as they are certain, they do not refer to reality"

  hosuin - !!

  VastaaPoista
 16. Käsitteelliset keksinnöt ovat asioita, joissa tehdään ihmiselle täysin uusia asioita, ihminen lentää...

  Matematiikka ei ole tiede vaan teknologia, joka luo abstrakteja artefakteja. Siellä niin käsitteellisiä keksintöjä riittää.

  VastaaPoista
 17. Harvinaista kyllä, tänään Kemppisen runoratsu lipsuu liukkailla.

  * Holmström kyllä on uralla mitaten arvostetuin suomalainen taloustieteilijä, mehän sokaistumme opinahjojen nimistä. Sellaisissa toimi lyhyemmin Kouri-vainaakin ja Wahlrooskin oli Helsingissä professorina.

  Sen sijaan Suomen arvostetuin taloustieteilijä oli Jorma Paunio, joka kuuluisan O-kerhon jäsenenä ja määrällisesti räjähtäneen ekonomistikunnan opettajana löysi itsensä sellaisen vuoren huipulta, jollaista meillä ei ennen ollut. Tällä hetkellä Suomessa on liuta taloustietelijöiden vakiokasvoja, joiden pukuja harmaampi on vain heidän esitystapansa. Arvostusta juuri nyt on vaikea arvioida. Tyrväistä on miellyttävin kuunnella, eikä vain hyvän äänimateriaalin (sukuvika) vuoksi.

  Antti Chydenius on maailmankuulu Suomessa.

  * Paljastuu taas ettei Kemppinen - kuten kenenkään, hänen itsensäkään, ei pitäisi luullakaan - elä talouselämän päivittäisessä sykkeessä. Investointipankit eivät koske sikoihin säkissä, niitä kopeloivat due diligence -tiimit. Corpit keskittyvät nokkimaan tulevaisuuden silmiä - eihän yrityskaupassa varsinaisesti hankita saparoa, sorkkia tai kärsää, vaan tulevia kassavirtoja. Säkkisikaa sattuvampi kielikuva olisi maidon ostaminen lypsävänä lehmänä, mutta ymmärrän ettei koko perheen blogilla voi utareisiin sekaantua.

  * Painovoimaisesti kenkiintynyt neste ei ole hiljaa, vaan se pitää inhaa litinää, kuten kolumnistit ja bloggerit. Wahlroos on taloudessa aito aktori, maltillisuus on siitä todiste, jos sitä hänen asemastaan ei muuten ymmärtäisi. Holmström on aivan eri tilanteessa: hän ymmärtää itsensä suosituksi haastateltavaksi ilman pelkoa haastettavaksi joutumisesta.

  VastaaPoista
 18. Voi tätä ilonpäivää kun maailmanloppua ei tullutkaan. Nokia paukkui 9.19 ja
  3x sijoitukset. Huh, huh.
  Onko meilä mitään vakaata kun, Kemppisen mukaan (ei nyt ihan), tietokirjat vanhenevat iäisyystietoihinsa ja jopa staattinen informaatio on epäluotettavaa kalleutensa takia. Tai juuri siitä kalliista hinnasta johtuen.

  Taas toistuu kymmenvuotiskausi. Osta silloin halpenevan romahduksen mukaan, kun huomaat muiden ahnehtivan.

  VastaaPoista
 19. Hyvin lämmitettyjen talojen luo on jono kuten niiden nuotioiden äärelle, jossa kämmeniään voi lämmittää.

  Vaan näinhän tämä menee kaikkina aikoina.

  VastaaPoista
 20. Ad Rienzi:

  Kuka sellainen Jorma Paunio oikein on?

  Ilmeisesti tarkoitat professori Jouko Pauniota?

  Voiko Rienzin postaukseen luottaa lainkaan, kun nimetkin menevät näin väärin.

  VastaaPoista
 21. Toipila:

  "Deflaatiokierrettä oikein kiihdytettiin nimenomaan presidentti Mauno Koiviston jääräpäisyyden takia."

  Tässä herra Tee osuu asiaan?? Muistaakseni juuri tuolloin (1990-1991??) tipahti kerrostalokolmioni postiluukusta kirje suoraan Suomen pankista (ja presidentin kansliasta?).

  Kirje sanoma varoitti vakavasti minua, kuluttajaa presidentin armosta, pahasta asiasta eli INflaatiosta!

  Talouden mittarit näyttivät juuri tuolloin -40 Celsiusastetta ja sen jälkeen,

  pari kuukautta myöhemmin, Suomen talous jähmettyi jääkauteen useaksi vuodeksi.

  Muistankos oikein?

  VastaaPoista
 22. Luokkataistelu luokillaan,
  jatkuupi aikanaan,
  monet konstit koetetaan,
  lyhtypylväät taasen,
  vahvoiksi koetaan.

  Pala savimaata auttaa pahimman yli.

  VastaaPoista
 23. Toipilalle: Älä ihmeessä luota! Vaikka viikon taas tätäkin päätoimisesti Kansalliskirjastossa petasin.

  Ärsykkeeksihän ne, kuten postauksetkin, tuossa lounaspalaa jyrsiessä.

  VastaaPoista
 24. Hieman on hymy vino deflaatiomörön edessä.

  Holmström aivan oikein ottaa deflaation esille - deflaation pelolla kuuluu perustella jättimäistä inflaationlietsontaa, joka normaalitilanteessa ei tulisi kuuloonkaan.

  Mistä vino hymy? Pääjohtaja Bernanke antaa itse vastauksen muutaman vuoden takaa: "Deflaation estäminen on maailman yksinkertaisin asia." Vaikka keskuspankin pääjohtajan kykyihin ei paljon uskoisikaan, niin kyllä kai hänkin maailman yksinkertaisimmasta asiasta selviää?

  Deflaatio ei siis pääse syventämään velallisten kuoppaa. Loppujen lopuksi velkojat ne vasta tulilinjalla ovatkin. Tämä olikin Holmströmin analyysin kevyesti ohitettu alue ohjelmassa. Miten Kiina reagoi amerikkalaisten syytöksiin valuuttakurssin keinotekoisuudesta? Miten Japani ja Kiina reagoivat tappioriskiin dollarimääräisissä liittovaltion velkakirjoissa? Sysätäänkö Yhdysvallat sivuun? Protektionismi ja kauppasodat ovat horisontissa. Holmström kuulosti kauppasodan amerikkalaiselta kenraalilta: "suljettu talous". Onko kaikkea ajateltava vain amerikkalaisesta näkökulmasta?

  Yhdysvallat on ryhtynyt setelirahoitukseen, koska maailmassa ei ole kysyntää liittovaltion velkakirjoille tarvittavassa mittakaavassa. FED on oleva ainoa merkittävä ostaja.
  Jeni vahvistuu ja kiinalaiset ovat ryhtyneet vaihtamaan pitkiä velkakirjoja lyhyiksi. Epäluottamusta on muidenkin kuin pankkien välillä.

  T.

  VastaaPoista