Sivun näyttöjä yhteensä

17. tammikuuta 2009

Venäjä ja kaasuJ.K. Paasikiven ministeri Steinhardille kirjoittamasta kirjeestä 27.5.1941 (Foreign Relations of the United States 1941 I, Washington 1958., s. 30).

"Arvovalta merkitsee heille enemmän kuin mikään muu.

Heidän muuttumaton politiikkansa on saada, mitä he voivat, niin vähällä kuin mahdollista, ja sitten pyytää lisää.

He eivät uhraa koskaan välittömiä etujaan tulevaisuuden päämäärien vuoksi.

He eivät kiinnitä koskaan huomiota siihen, mitä on sanottu, vaan ainoastaan siihen, mitä on tehty.

He pyrkivät saamaan korkean hinnan siitä, minkä ymmärtävät joutuvansa tekemään joka tapauksessa.

He ovat immuuneja eettisille ja humanitäärisille ja abstraktiin oikeuteen perustuville tekijöille, ollen pelkästään käytännöllisten ja realististen näkökohtien vaikutettavissa."

48 kommenttia:

 1. Ja mikä on tämän russofobisen plöräyksen anti tänään? Otsikko suhteessa sisältöön flirttailee jo rasististen sävyjen kanssa.

  VastaaPoista
 2. Rouva presidentti, eikö presidentti Paasikivi olekin hyvin sanonut meistä suomalaisista?, tuumin minä hovioikeudenneuvos.

  VastaaPoista
 3. DIPLOMAATTINEN YHTEENVETO

  Ankaran pohdinnan jalkeen esitan, etta Paasikivi on tuossa tilanteessa ja tuona ajankohtana voinut esittaa tallaisen lausuman
  a)--Sovietista
  b)--Aatun Saksasta
  c)--Englannista

  Jokaiseen sopii!

  VastaaPoista
 4. Venäjän kaasukauppa pitää jakaa osiin, jotta punainen lanka löytyisi.

  Venäjä haluaa aina täyden hinnan ja toimittaa aina vähintään sen mitä tilataan. Tämä on Venäjän kaasupolitiikan ydin.

  Suomi

  Suomi maksaa täyden rahallisen hinnan kaasusta ja saa varmuudella kaiken tilaamansa kaasun. Suomi saisi enemmänkin kaasua muttei ole halunnut. Suomi olisi halunnut kaasulogistiikkaa muttei ole saanut. Suomella on taloudellinen rooli ja vain se Venäjän kaasupolitiikassa.

  Saksa

  Saksa maksaa niinikään täyden rahallisen hinnan ja saa Venäjältä kaiken tilaamansa sikäli kun asia Venäjästä riippuu. Saksa haluaa ja saakin vielä enemmän eikä ulkopuolisilla ole asiaa väliin. Saksa ja Venäjä hitsataan yhteen ja tämä sauma on Venäjän johdon poliittisia ykkösasioita.

  Valko-Venäjä

  Valko-Venäjä maksaa 40% rahallisen hinnan ja 60% poliittisen hinnan.

  Ukraina

  Ukraina maksaa 40% rahallisen hinnan ja siltä vaaditaan 60% poliittista hintaa. Maa on jakautunut kahtia kalliin kaasun NATO-puolueeseen ja halvalla kaasulla lämmittelijöihin. Olipa sitten karaistunut sotatorvi tai persaukinen tsajunkeittäjä, yhteinen intressi on sotkea Venäjän kaasun virtaaminen maan halki talven kylmimpinä päivinä: ensinmainitut todistaakseen Venäjän epäluotettavuuden ja jälkimmäiset muistuttaakseen sopivasta 40% hintatasosta.

  EU-kääpiö ja suurvallat

  Jos Yhdysvallat marginalisoi EU:n eristämällä sen Venäjän energiasta ja jos Yhdysvallat onnistuu kylvämään EU:n sisälle erimielisyyksien siemenet ajamillaan Ukrainan ja Turkin jäsenyyksillä, syntynee ajan mittaan "pohjoinen EU", joka on vain hitsisauman päässä Venäjästä.
  Ilman laajenemistakin EU:n ydin eli rahaliitto natisee jo.

  EU-kääpiö on Yhdysvaltain intressi muttei ainakaan Venäjän taloudellinen intressi. EU:n pitää toimia juuri nyt, kun kaasun poliittinenkin hinta on matala. Häiriköille pelisäännöt.

  T.

  VastaaPoista
 5. Energiapolitiikka (puute energiasta) on venäjän nationalistinen missio hegemonian kasvattamiseksi. Se korvaa ideologisen 'sodan'. Lähialue, Eurooppa on jo hallinnassa.

  VastaaPoista
 6. Ad Anonyymit - yksi keino olisi katsoa lähde - Tuomo Polvinen, J.K. Paasikivi. Valtiomiehen elämäntyö 3. 1939-1944 s.288-289.

  Pohdinnan sijasta suoritettu tarkastaminen osoittaa, että Paasikivi esitti lausumansa Neuvostoliitosta.

  Jukka Nevakivi toteaa, ettei "Paasikiven käsitys stalinistisen diplomatian luonteesta myöhemminkään muuttunut."

  VastaaPoista
 7. Ad Anonyymi: - Paasikiven leimaaminen russofobiksi on mielestäni paikallaan.

  Putinin kytkeminen neuvostopolitiikan perinteeseen ei ole rasismia vaan russofobiaa. Minun korvassani "rasismi" liittyy rotuun.

  Se ilmiö, että esimerkiksi Yhdysvallat ajaa (lyhytnäköisiä) ansallisia etujaan olipa presidenttinä Roosevelt tai Obama, on yhtä vähän uutinen kuin maantieteen vaikutus politiikkaan, josta huomautti mm. Thukydides 2 500 vuotta sitten.

  Varsinaista russofobiaa on eräissä kommenteissa esiintyvä aenne, että Venäjästä ei saisi esittää epäedullisia seikkoja.

  VastaaPoista
 8. Ad Anonyymi (Venäjän kaasuuappa...)

  Erittelysi on mielestäni ansiokas, mutta lause "Venäjä... toimittaa aina vähintään sen mitä tilataan" jää minulle merkitykseltään hämäräksi.

  Totta se ei ainakaan ole. "Toimittaa mitä on sovittu / maksettu" olisi jo selvää puhetta.

  VastaaPoista
 9. Tulipa mieleen, että Paasikivi on epäillyt suomalaisten poliittista järkeä kun meidän kuninkaalliset Tarja&Pentti, Matti&Sinikka ja Sauli&Jenni(ei tosin ikänsä vuoksi saanut viisumia) ovat juuri skoolanneet Karl Gustav&Silvian kanssa Tukholmassa sille 200-vuotiselle ilosanomalle, että yhteiset sodat on voitu tapella muualla kuin Ruotsinmaalla.

  Taidanpa sittenkin mennä Iisalmeen keväämmällä kuuntelemaan valtakunnalliseen vateraanijuhlaan komentaja Kaskealan yhteislaulua ylipäällikön kanssa.

  "Täss' Savon joukko tappeli,
  ja joka kynsi kylmeni
  edestä Suomenmaan!"

  VastaaPoista
 10. "Venäjän kaasukauppa pitää jakaa osiin, jotta punainen lanka löytyisi."

  Joskus vertaukset (tässä punainen lanka) ovat aika koomillisia, kun kirjoittajalla ei ole käsitystä mistä asiassa on kyse. Punainen lanka oli Britannian laivaston alusten köysissä oleva - aivan oikein - punainen lanka eli säie, joka punottiin köyteen tunnistamisen takia eli varkauksien estämiseksi. Idea on aika yksinkertainen, lanka toimii näkyvänä luvattoman kaupan ja käytön esteenä eikä lankaa voi purkaa pilaamatta köyttä. Siksi vertaus kaasukaupan jakamisesta osiin punaisen langan löytämiseksi on aika outo, kun lanka on koko ajan näkyvissä.

  Mitä tulee Paasikiveen, niin voiko mies, joka jo melko nuorena etenee korkealle Venäjän keisarikunnassa ja joka puhui sujuvasti venäjää, olla russofobi? Pelkäsikö Paasikivi Venäjää? Olisiko korrektimpaa puhua sovjetofobista?

  VastaaPoista
 11. Kukas siellä on itsensä Pevkeleen kanssa kaffeella?

  VastaaPoista
 12. Miksi perjantaiset aamukahvilähetykset lopetettiin radiosta? Oman kaurapuuron lisäksi niissä oli viljalti sulateltavaa. Oliko päätöksessä sitä poliittista tahtoa, joka lainehtii jossain hyvän ja pahan tahdon välimerellä?
  Tiedustelee Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 13. Lännen ei kannata rakentaa hyödykevirtoihin, joiden laskussa voi lukea "olla kiltisti"...

  VastaaPoista
 14. Ja maksetaan Venäjälle (jos on ihan pakko).

  Nyt ei tietenkään tuu mieleen se, se yksi suurvalta, joka nusasee öljyt kaukomailta. Kun sattuu. ihan vähä abstraktia.

  VastaaPoista
 15. Oon ymmärtänyt, et Venäjä on myyjä, joka myy kaasua. Jos asiakas ei maksa siitä mitään, ei se tuu saamaan sitä kaasua.
  Eiks tää oo ihan kaupan periaatteita?
  Venäjä ei oo enää Neuvostoliitto vaan tosi kapitalistinen maa.

  VastaaPoista
 16. Ilmeisesti kuva, jossa on kaksi tunnettua sosialidemokraattia, on otettu joskus kymmenen vuotta siten, kun molemmat henkilöt näyttävät olevan vielä suhteellisen "siistissä" kunnossa.

  VastaaPoista
 17. JK, kommentin kommentti: "Pohdinnan sijasta suoritettu tarkastaminen osoittaa, että Paasikivi esitti lausumansa Neuvostoliitosta"

  Hyvä kun tarkensit, minäkin luulin sinun puhuvan Ukrainasta; sinnehän tuo asiayhteys tässä tapauksessa viittaa.

  VastaaPoista
 18. Venäjällä on nyt voimassa vain yksi laki: вор в законе - varkaan laki
  2006 oli edellinen kaasusota, josta löytyy tietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Eural_Trans_Gas, Yulia Tymoshenko siihen sotkeutuneena yhdessä http://fi.wikipedia.org/wiki/Semjon_Mogilevit%C5%A1 kanssa.
  Oranssin vallankumouksen yhteydessä perustettiin http://fi.wikipedia.org/wiki/Rosukrenergo.
  Dmytro Firtaš (ukr. Дмитро Фірташ) on ukrainalainen maakaasun välityskauppias ja miljonääri, joka omistaa 45 % RosUkrEnergosta. Presidentti Viktor Jushtshenko on taas tässä mukana.
  Братва, Красная мафия taistelevat taas "sinisen kullan" tuomista miljardeista dollareista, eikä niin väliä, vaikka Venäjältä ja Ukrainalta jäisivät rahat saamatta. Itävaltalainen pankki Raiffeisen Bank on näihin kaasurahoihin syvästi sotkeutunut.

  Netissä liikkuu dokumentti, jossa Dmitri Firtasin nimi on 241208 kreetalaisen pankin välittämissä sopimuksissa, gas contract, laskutus dmitry zelenov, dmitri weiss.

  VastaaPoista
 19. Se russofobia on siis sitä, että sanoo totuuden venäläisyydestä.

  Ennen kuin noin hienoa sanaa oli edes venäjällä tai heodän pikkuapupoikiensa toimesta keksitty, taiteilijaprofessori Kari Suomalainen tiivisti tietämyksensä heistä tv-haastattelussaan seuraavasti:

  "Tänään hän on ylin ystäväsi, huomenna hän tappaa sinut, mutta jo ylihuomenna hän itkee hautajaisissasi".

  VastaaPoista
 20. Venäjä käyttää kaasua härskin politiikkansa tehokkaana painostusaseena.

  Putin kertoo tietävänsä, että Ukrainan kaasuvarastot riittävät 1,5-2 kuukaudeksi.

  Venäjä haluaa kaasuaseellaan vaikuttaa Ukrainan sisäpolitiikkaan tukeakseen ja ssadakseen seillä valtaam venäjämielisiä ryhmittymiä.

  Venäjä haluaa kaasuaseellaan saada Ukrainan luvottamaan Sevastopolin laivastotukikohdan itselleen.

  Kaiken tämän voi lukea venäläisestä mediasta.

  VastaaPoista
 21. Saako Venäjä öljyisen syöksykierteensä oikaistua kaasulla? Periaatteessa ainakin sen luulisi onnistuvan.

  VastaaPoista
 22. Anonyymi sanoi...

  "Venäjän kaasukauppa pitää jakaa osiin, jotta punainen lanka löytyisi."

  Joskus vertaukset (tässä punainen lanka) ovat aika koomillisia, kun kirjoittajalla ei ole käsitystä mistä asiassa on kyse. Punainen lanka oli Britannian laivaston alusten köysissä oleva - aivan oikein - punainen lanka eli säie, joka punottiin köyteen tunnistamisen takia eli varkauksien estämiseksi. Idea on aika yksinkertainen, lanka toimii näkyvänä luvattoman kaupan ja käytön esteenä eikä lankaa voi purkaa pilaamatta köyttä. Siksi vertaus kaasukaupan jakamisesta osiin punaisen langan löytämiseksi on aika outo, kun lanka on koko ajan näkyvissä.

  --------------------

  Eikö punainen lanka vienyt varkaan jäljille? Eivät kaikki varasta vaan maksavat ns. täyden hinnan.


  T.

  VastaaPoista
 23. Ad Frank: syöksykierteen oikaisemiseksi pitäisi kaasun lisäksi polkea korkeusvakaajaa. Muuten mennään lattakierteeseen ja pintoihin.

  VastaaPoista
 24. Ad Omnia: Neuvostoliitto käytti energialla painostamista eli öljykauppaa Suomea vastaan mm. 1958 (yöpakkaset) ja 1962 (noottikriisi).

  VastaaPoista
 25. Kemppinen:

  Erittelysi on mielestäni ansiokas, mutta lause "Venäjä... toimittaa aina vähintään sen mitä tilataan" jää minulle merkitykseltään hämäräksi.

  Totta se ei ainakaan ole. "Toimittaa mitä on sovittu / maksettu" olisi jo selvää puhetta.

  ---------------

  Kun kauppaa ei käydä pelkällä rahalla, epäselväksi jää usein se, millä maksetaan ja mitä toimitetaan. Rahahan on syntynyt vaihdon välineeksi epäselvyyksien vähentämiseksi. Venäjä käy kauppaa joidenkin kanssa erikoisin ehdoin.

  Ihan oikein tulkitsit lauseen hämäräksi.


  T.

  VastaaPoista
 26. Mitähän Suomi, jos sillä olis öljyä? (tai muita haluttuja rikkauksia myydä)

  VastaaPoista
 27. Huomaan blogin esittelytekstien muuttuneen, nyt mainitaan valokuvien olevan bloggaajan ottamia, jollei toisin mainittu. Onko tämän päivän kuva siis otettu itselaukaisimella?

  Kemppinen ei oman usean kieltonsa perusteella liene demari. Poliitikon vikaa hänessä on sikäli, ettei aina muista vastata huutoonsa; kohteliaimmin uudistaisin kysymyksen Turun-luentojen nettisaatavuudesta, aikoinaan lupasin maksaakin jotain niiden kuulemisesta. Edellisestä Kemppisen luennostani taitaa näet olla jo yli 15 vuotta.

  VastaaPoista
 28. "Varsinaista russofobiaa on eräissä kommenteissa esiintyvä asenne, että Venäjästä ei saisi esittää epäedullisia seikkoja."
  Ei suinkaan, hyvä JK, vaan sellaisilla seikoilla mässäily ja totuutta venyttävä yleistämin - näin tapahtuva vihanlietsonta kansakuntaa kohtaan, joka on myös Suomen oma etinen vähemmistö, se-se on russofobiaa, (valitettavan tuttua näiltä kaappinatsien palstoilta ja sisusivuilta, ja muuan vieraskirjasta). -
  Paasikivi-siteerauksilla taas on helppo ratsastella, vähän samaan tapaan kuin fundat Raamatulla: löytyy aina enshättään tavaraa omaan käyttöön.
  Välillä sama mies on sitten suomettumisen perikuva, kun tarvitaan.
  Tosi asiassa hän ymmärsi neukkulaa suurvaltana, ja oli valmis lähettämään etulinjaan sodat jyrkkyydellään/kiihkoilullaan aikaan saaneet.
  Heh, joku voi sääliä teitä vihasta eläviä.
  en mä.

  VastaaPoista
 29. Paasikiven päiväkirjoista kyllä selviää, mitä mieltä hän oli venäläisistä.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että Paasikivi oli tunnetusti luonnehäiriöinen rähisijä, joka haukkui härskisti jokaisen jonka katsoi sen ansainneen.

  Yleensä suoraan päin naamaa, jos uskalsi, mutta kun Venäjää ei enää sodan jälkeen uskaltanut, niin päiväkirjoissaan.

  Vaikka venäläisistä kieltämättä saakin juuri tuollaisen mielikuvan, niin hieman minua häiritsee tämä kansallisuuksien tyypittely: venäläiset ovat tällaisia, saksalaiset tuollaisia, somalit... herra varjele.

  Olisiko kyse sittenkin jostakin muusta?

  Toivon että olisi, ihan vaikka tuon kuvan toisen henkilön takia.

  VastaaPoista
 30. Ad Rienzi: - Turun podcastigeista en ole saanut varmaa tietoa Yleltä. Puhetta toteutustavasta oli viimeksi torstaina.

  Kuvista - oikeassa olet. Tämä sastsi Hiitistä on Pitkäsen Ollin ottama. Samasta tilaisuudesta 2004 on omiakin kuviani. Mutta tietoni on virheellinen.

  Talousrikoksista ja tuomioistuimista - en väitä vastaan. Mielestäni olet lähinnä oikeassa. Laskentaa voi oppia mutta kokemusta liike-elämästä ei. Tuomarien rekrytoinnin ongelmat ovat yleisesti tiedossa.

  Jos nyt sanon aivan niin kuin asia on, minun aikanani (kohta 10 vuotta sitten) kyllä välillä hätkähteli sitä etteivät virkatuomarit käsittäneet esimerkiksi, mitä eroa on taseessa pääomalla ja varoilla.

  VastaaPoista
 31. Kemppinen on parantumaton rehentelijä ja anokdeetikko. Se hänelle suotakoon.

  VastaaPoista
 32. Mikä tässä on ongelma? Realpolitik - ehkä sensaksalainen keksi, mutta venäläinen ymmärsi mitä se on.

  VastaaPoista
 33. Mitähän Suomi, jos sillä olis öljyä? (tai muita haluttuja rikkauksia myydä)

  Eiköhän tuo selviä aika pian kun vedestä tulee yhtä haluttua kuin öljystä. Ellei maajussit kerkeä saastuttaa järviämme sitä ennen.

  VastaaPoista
 34. .."Venäjä vaatii Ukrainaa maksamaan kaasusta samaa hintaa kuin Euroopan maat. Tämä lähes tuplaisi Ukrainan kaasulaskun. Ukraina on toistanut, ettei sillä ole varaa maksaa näin korkeaa hintaa. .." afp-reuters

  Hohhoijaa.

  VastaaPoista
 35. Täällä käydään debattia jossa näyttäisi Venäjä olevan pääosassa. Aihe on ihan ok, mutta...

  Piti ihan käydä Google Earthin avulla liitelemässä Venäjän yllä, että edes maantieteellisesti käsittäisi siitä jotain.

  Juutuin sitten katselemaan valokuvia Groznyista.

  Seuloitui sieltä esiin erään rakennuksen eteen liimattu juliste jossa poseerasivat vierekkäin tsetseenimarionetti Ramzan Kadyrov ja ilmeisesti kuvanottohetkellä venäjän presidentti, entinen KGB:n upseeri Vladimir Putin.

  Tuli inhottava olo koska en ole vielä päässyt ylitse Åsne Seierstadin "Kroznyin enkeleistä".

  Ajattelen koko ajan, kuinka veriset V. Putininkin etukäpälät ovat.

  Vielä kun useammalla suunnalla käy keskustelu venäläisestä kaasusta, alkavat suomuhäntäiset rotat vilistä paitani alla koska tajuan, kuinka ruumiinlöyhkäistä se tavara oikeasti on virratessaan Tsetsenian tappotantereiden liepeiltä, Kaspiasta kertovien laulujen kaihoisista maisemista eurooppalaisiinkin kaasuliesiin.

  Tunteillahan ei maailmanenergiapoliittisissa kysymyksissä mitään sijaa ole. Ei sillä ole väliä, vaikka kokonaisia kansakuntia raivataan pois tieltä halutaanpa sitten ottaa haltuun kaasua, öljyä, timantteja. Tai kuljettaa niitä alueiden halki joita omistavat jotkin, perinteisestikin jo valmiiksi vihattavat ihmisrodut.

  Silmänsäummistajia olemme mekin. Emme me kysele bensa-asemilla tai kaasuntankkauspisteissä tuotteen alkuperän perään. Saatika, että todellista keskustelua näiden asioiden taustoista kävisimme.

  Oikeasti pyytäisin itseäni viisaampien tosissaan miettimään, onko kuolleella ja kuopatulla Paasikivellä enää annettavaa näissä energiapoliittisissa kysymyksissä? Löytyykö hänen kellastuneista päiväkirjoistaan oikeastaan todellista venäjäymmärtämystä joka sopisi tämänpäivän ja huomisen vellinkeitto-operaatioihin kaasulla käyvissä yhteiskunnissa?

  Olisikohan tasavaltamme poliittisesti sitoutumattomien älykköjen alettava ajattelemaan jotain eikä vain siteeraamaan? Ja miksei myös "anonyy-mikkojen..."

  Näköpiirissä olevasta yhdestäkään poliitikosta siihen ei ole. Vai onvatko energia-asiat ylipäätäänkään filosofoinnin arvoisia?

  Kohtahan se kaasuputki luikertelee äitimaammekin hameenhelmojen alla ja siten olisi oiva tilaisuus kysellä hieman eettisiäkin kysymyksiä kaasun alkuperän suhteen. Vertailuna voisi käyttää vaikkapa reilun kaupan tuotteita joita P. Arajärvikin eräässä ohjelmassa kehuskeli kotikeittiössään käyttävänsä.

  VastaaPoista
 36. JK voisi nyt vähän selventää, vihjaileeko jotain venäläisten tai venäläisyyden "luonteesta". Se on se ikävä puoli russofobiasta, ainakin jos käsite määritellään esim. "venäläisiin ihmisiin, venäläiseen elämäntapaan, kulttuuriin ja sen aikaansaannoksiin kohdistuvaksi patologiseksi vihaksi" (neuvostoliittolaisen diplomaattikoulun johtajan tms. määritelmä muistaakseni).

  En jotenkin tahdo uskoa, että JK haluaa sortua tuollaiseen epämääräiseen kansa- ja kulttuurityypittelyyn, varsinkin kun sellainen tuppaa kiihottamaan näitä "valkosuomalaisia" ja muita Suomen Sisu -henkisiä keskustelijoita.

  Kirjoittaja on toki varmaan huomannut, kuinka tällainen jengi järjestelmällisesti täyttää suomalaista nettikeskustelua enemmän tai vähemmän piilotetun rasistisilla (ja ryssävihaisilla) kommenteillaan.

  VastaaPoista
 37. Mielenkiintoista näissä on se, että nyt kaikki on niin avointa, siis talouden ja politiikan suhde. Ei ollut silloin ennen kun sotia käytiin.

  VastaaPoista
 38. Russofobiasta - jos tässä ja seuraavassa on jokin juoni, se lienee aidosti monimielinen suhteemme Venäjään ja edelleen vallitseva halumme kiistää ilmeisimmätkin vaikutteet.

  VastaaPoista
 39. Eroista ei saisi puhua.
  Ei saisi sanoa, että mies ja nainen ovat erillaisia.
  Ei saisi sanoa, että musta ja valkoinen ovat erillaisia.
  Ei saa sanoa, että kulttuuri, historia, maantiede ja näkemys, johtopäätökset ja totuus ovat erillaisia.
  Sen lisäksi ei saa ymmärtää.
  Eikä saa olla ymmärtämättä.
  Ei saa hyväksyä, eikä saa olla hyväksymättä.

  Mutta Venäjän historia, kulttuuri, maantiede, ja siitä vedettävät johtopäätökset ovat erillaisia.

  Mutta jos sanot sen, olet väärässä, jos ymmärrät sen, olet väärässä, jos hyväksyt sen, olet väärässä,
  jos et ymmärrä sitä, olet väärässä,
  ja jos et hyväksy sitä, olet väärässä.

  Mutta siitä huolimatta, se on.

  VastaaPoista
 40. "Russofobia" sanan kirjaimellisen tulkinnan mukaan, siis Venäjän pelkääminen, on mitä järkevintä puuhaa. Ei tarvitse kauaa historiankirjoja tai päivän uutisia selailla kun jo näkee että kyseessä on väkivaltainen ja perinpohjaisen epärehellinen kulttuuri joka ei vain tunnu keksivän muuta hallitusmuotoa kuin järjestäytyneen rikollisuuden. Tottahan sellaista pitää ymmärtää pelätä.

  RH:lle sellaisia terveisiä että avoin mieli on syytä pitää, mutta ei niin avoin että järki putoaa kyydistä. Se joka kieltää faktan on aina väärässä vaikka olisi mielestään kuinka hyvällä asialla.

  VastaaPoista
 41. Mistä näitä faktojen tietäjiä tulee? Faktat kunnossa - suurin piirtein. Mutta tämä kulttuuripuhe...

  VastaaPoista
 42. Anonyymi sanoi...
  RH:lle sellaisia terveisiä että avoin mieli on syytä pitää, mutta ei niin avoin että järki putoaa kyydistä. Se joka kieltää faktan on aina väärässä vaikka olisi mielestään kuinka hyvällä asialla.
  Jaa että mink' noita sun "faktoista"?
  noista, jotka täyttävät kiihotuksen kansanryhmää kohtaan tunnusmerkistön.
  Tämäkin palsta alkaa näine runsaine muka-faktoineen muistuttaa ikävästi lapikasukon kippurkärkien nuoleskelua..

  tähän muuten voisi ihan oikeasti ottaa jonkun kokemuspohjaisen määrittelyn Paasikiveltä.

  VastaaPoista
 43. ei, otankin urkki kaleva kekkosen, ku´ sattu käteen:
  ”tyhmä maa etsii ystävät kaukaa ja viholliset naapureista.”

  VastaaPoista
 44. "minua häiritsee tämä kansallisuuksien tyypittely: venäläiset ovat tällaisia, saksalaiset tuollaisia, somalit... herra varjele. "

  Tarkoitat, ettei kansoilla ole mitään ominaispiirteitä ja he joukkoinakin ovat samaa harmaata massaa, joka ei erotu mitenkään toisesta harmaasta massasta?

  Ihanko oikeasti? Vai oletko vain ihminen, joka ei uskalla sanoa mitä näkee, pelätessään loukkaavansa jotakuta, siirtämällä tämän osaksi jotakin kulttuuria?

  Tiedätkö muuten mitä "kulttuuri" ylipäänsä tarkoittaa?

  Kulttuuriperimä on sellainen asia, josta on vaikea päästä eroon täysin tietoisesti yrittämälläkin, mitään tekemättä, se helpoin tie, olet malliesimerkki kulttuurisi tuotteesta, oli kulttuuri mikä tahansa.

  Jo alkaen siitä että "lapset kasvatetaan", ne eivät kasva itsestään. Et ole koskaan miettinyt että miksi näin? Mistä se kulttuuri tulee ja kuka voi välttää sen, olla aidosti yksilö?

  VastaaPoista
 45. "noista, jotka täyttävät kiihotuksen kansanryhmää kohtaan tunnusmerkistön. "

  Vanha kunnon rasistikortti. Tarkoitus on sama kuin hitlerkortilla: Tappaa keskustelu sanojan ylimielisellä tyytyväisyydellä, vrt. kukkahattutätien suunnaton omahyväisyys.

  Käytetään silloin kun ei osata/keksitä mitään järkevää sanottavaa ja ollaan väittelyssä pahasti alakynnessä. Samalla leimaudutaan idiootiksi, aivan syystä.

  VastaaPoista
 46. "noista, jotka täyttävät kiihotuksen kansanryhmää kohtaan tunnusmerkistön. "


  Anonyymi sanoi...

  Käytetään silloin kun ei osata/keksitä mitään järkevää sanottavaa ja ollaan väittelyssä pahasti alakynnessä.

  tai silloin kun lakiin kirjoitun tekstin tunnusmerkistö täyttyy.
  Totta, mitä tuohon voisi olla sanomista, kyse on vääristyneestä viholliskuvastanne, eikä mistään "faktoista".

  "Samalla leimaudutaan idiootiksi, aivan syystä."

  Joo, taidat olla vähä jäävi puhumaan siellä yläkynnessä.

  VastaaPoista
 47. Vai, että tämä on ihan "keskustelua".

  "Tiedätkö muuten mitä "kulttuuri" ylipäänsä tarkoittaa? "

  Pistit pahan

  Sosiologiassa siitä jotain puhutaan,
  samoin kuin löydä sisäinen natsisi -syndroomasta.

  Tiedätkö A muuten mitä kosmopoliitti ylipäänsä tarkoittaa?

  VastaaPoista
 48. Näin ninety-ninerinä on pakko todeta hiukan syöksykierteestä ja lattakierteestä:

  Syöksykierre oikaistaan työntämällä sauva eteen (lisäämällä syöksykulmaa) ja polkemalla vastajalkaa (kierre muuttuu pystysyöksyksi). Tämän jälkeen keskitetään ohjaimet, lisätään kaasua ja oikaistaan kone. Jos moottoritehoja ei lisätä, kone sakkaa helposti oikaistaessa.

  Lattakierre on tila, joka riippuu koneen painopisteen sijainnista. Useimpia lentokoneita on mahdotonta saada lattakierteeseen. Lattakierteessä ohjainelimet tuntuvat löysiltä eivätkä reagoi lentäjän liikkeisiin. Ainoa keino oikaista on siirtää painopistettä eteenpäin - vaikkapa aukaista syöksyvyöt ja nojata eteenpäin niin, että lattakierre muuttuu syöksykierteeksi. Jos ei onnistu yhden kierteen aikana, nin hit the silk. P-39 Airacobra oli tunnettu taipumuksestaan mennä "sileänä", aseistamattomana, lattakierteeseen, koska siinä moottori oli pilotin takana.

  Mutta asiaan. Yksikään valtio ei ole ikinä vaurastunut alkutuotannolla - tässä tapauksessa kaasulla tai öljyllä - ja Venäjällä on edessään hidas näivettyminen samalla tavoin kehitysmaadiktatuuriksi kuin kaikilla muillakin öljyntuottajamailla. Luonnonvarakirous on iskenyt kyntensä Venäjään, ja Venäjä deindustrialisoituu voimakkaasti. Kun lisätään mukaan Hollannin-tauti, niin Venäjän tulevaisuus on todella synkkä.

  VastaaPoista