Sivun näyttöjä yhteensä

17. tammikuuta 2006

Vauvasmiehiä

Kuvan esittämien vauvasmiesten käsissä on maamme tulevaisuus. Toistaiseksi siitä päättävät kuvan esittämät rouvashenkilöt.

On mahdotonta ja luvatonta laskeskella äänestäneiden ikärakennetta. Kävi kuitenkin mielessä, että hyväkuntoinen ja virkeä Tarja Halonen täyttää kumminkin tänä vuonna 63 vuotta, joka monille tarkoittaa eläkeikää. Tiedän sen kirjasta katsomatta, koska olen tasan vuoden nuorempi. Niinistö on suuria ikäluokkia, syntynyt 48. Hautala ja Vanhanen ovat yli kymmenen vuotta Halosta nuorempia.

Jospa aikamme on ohi?

Äänioikeutetuista erittäin suuri enemmistö on myöhemmin kuin 1949 syntyneitä. Sosialidemokratia on heille yhtä vaikeselkoinen ja vähän kiinnostava asia kuin puolueen jäsenille. Se tarkoittaa jotain menneisyyden asiaa. Jos sen osaa liittää mielessään johonkin, niin paperitehtaiden lakkoihin.

Entä jos hyvinvointivaltio on sekin vaikeatajuinen termi menneisyydestä? - En tarkoita että asia olisi. Ajattelen vain vaaleissa ilmennyttä ja pian nähtävää. Globalisaatio on joka tapauksessa liian vaikea sana. Havaintojeni mukaan osa nuorisomme parhaimmistosta suhtautuu siihen vihamielisesti, varsinkin kun se on vaikea ääntää. Google jyrää, globalisaatio ei.

Ääniä annettiin kolme miljoonaa. Asiantuntijat ja ehdokkaat puhuvat nuorten äänestäjien suuresta merkityksestä. Jospa he ovat väärässä? Asiantuntijat puhuvat vaalipiireistä ja puolueista. Jospa he ovat väärässä?

En ole asiantuntija. En ole mukana politiikassa. Tunnen poliitikkoja mutta en ole tietääkseni heille mitään velkaa. Aina en edes äänestä. En tavoittele virkoja enkä suosionosoituksia, joten tässä on kerrankin sellainen oja, jossa minulla ei ole omaa lehmää.

Kysyn: jospa meneillään on Vaistojen Kapina? Muutkin merkittävät valtiomiehet kuin Kekkonen ja Paasikivi ovat olleet suorastaan perinteisesti korkeaikäisiä. Mutta nyt Putin on syntynyt 1952, Blair 1953 ja Merkel 1954...

Jospa taloudellinen ja turvallisuuspoliittinen asiantuntemus ovat toisen luokan asioita, mutta rullaluistelu, röökit ja kauniit naiset tuttua turvallista tämän maailman menoa?

Haloo?

12 kommenttia:

 1. Olen ollut politiikassa ja poistunut siinä vaiheessa, kun aloin itsekin uskoa siihen, mitä palkkatyökseni paasasin. Lähdin huomattavan turhautuneena ja jostain syystä tila vain jatkuu, joskaan ei enää invalidisoi. Olen voinut suhtautua ilman hysteriaa ohitseni rientäviin vaaleihin. Tänä vuonna on kuitenkin pannu kiehahtanut ja ylipaine purkautunut parina yleisökirjoituksena, joista keskeisin osa on yhdessä blogissani. En mainosta enkä suosittele sivujani, mutta jos hienoisella tunnepaatoksella tehty lievästi skitsofreninen kirjoitus presidentivaaleista kiinostaa, niin sopii vilkaista. Kommentteja en tästä nimenomaisesta tekstistä odota. En päivitä blogia aktiivisesti, vaan vain aktiivisuuspuuskan yllättäessä. Lisäksi poistan kamaa, jonka katson käyneen tarpeettomaksi. Kemppinen sanoo, ettei aina äänestä. En äänestänyt näissä vaaleissa, jotka katsoin perimmältään tarpeettomiksi. Puolueitten kellokkailla oli sentään ilo sirkustella plebeijien viihdyttämiseksi ja äänestysintoisten kiihdyttämiseksi.

  VastaaPoista
 2. Terve Jukka.
  Ikääntyminen joitakin naisia julmemmin kuin miestä. Vasta MTV:n järjestämän vaalikeskustelun lähikuvat paljastivat koruttomasti, että nyt vielä radiohaastattelussa virkeän oloinen presidenttimme on jo ulkoiselta olemukseltaan mummeli. Kari Suomalainen paljasti asian huivitestillä. Hän piirsi kerran leuan alta sidotun mummon huivin päähän Koivistolle, Ahtisaarelle, Ilaskivelle, Sorsalle ja Norrbackille. Manua hän ei saanut muuttumaan miksikään. Muista tuli mummeleita. Nyt ei tarvitse tehdä edes huivitestiä.

  VastaaPoista
 3. Terve Jukka.
  Ikääntyminen joitakin naisia julmemmin kuin miestä. Vasta MTV:n järjestämän vaalikeskustelun lähikuvat paljastivat koruttomasti, että nyt vielä radiohaastattelussa virkeän oloinen presidenttimme on jo ulkoiselta olemukseltaan mummeli. Kari Suomalainen paljasti asian huivitestillä. Hän piirsi kerran leuan alta sidotun mummon huivin päähän Koivistolle, Ahtisaarelle, Ilaskivelle, Sorsalle ja Norrbackille. Manua hän ei saanut muuttumaan miksikään. Muista tuli mummeleita. Nyt ei tarvitse tehdä huivitestiä.

  VastaaPoista
 4. Terve Jukka.
  Ikääntyminen joitakin naisia julmemmin kuin miestä. Vasta MTV:n järjestämän vaalikeskustelun lähikuvat paljastivat koruttomasti, että nyt vielä radiohaastattelussa virkeän oloinen presidenttimme on jo ulkoiselta olemukseltaan mummeli. Kari Suomalainen paljasti asian huivitestillä. Hän piirsi kerran leuan alta sidotun mummon huivin päähän Koivistolle, Ahtisaarelle, Ilaskivelle, Sorsalle ja Norrbackille. Manua hän ei saanut muuttumaan miksikään. Muista tuli mummeleita. Nyt ei tarvitse tehdä huivitestiä.

  VastaaPoista
 5. Väitän kyllä että Niinistöllä on ulkopoliittinen ja taloudellinen asiantuntemus täysin hanskassa. Halosen ympäripyöreät lausunnot eivät kyllä ainakaan asintuntemuksesta kerro. Jotain helmiä täällä: http://personal.eunet.fi/pp/ske/teksti/halonen2.html

  VastaaPoista
 6. Terve Jukka.
  Ikääntyminen joitakin naisia julmemmin kuin miestä....

  Ai hitsi - oliks tää joku joke vai?

  T. Rane (The Outlaw)

  VastaaPoista
 7. Tuossahan on kaksi selvästi Kemppisen sukua/(ei sentään lajia!)olevaa olentoa.

  Sen näkee jo nenän ja otsan asennosta...
  (Täytyy tarkistaa Dawkinsilta).

  VastaaPoista
 8. En ihan ymmärrä sitä, miksi tämänkertainen vaalikeskustelu ja erityisesti vastustus on monilla nettipalstoilla kilpistynyt Tarja Halosen ulkonäköön. Hän on fyysisesti hyvässä kunnossa oleva ikäisensä näköinen naishenkilö, jolla aivot pelaavat kirkkaasti ja jolla on laskennallisesti elinvuosia jäljellä huimasti.

  Presidentin tehtävä on niin merkittävä, että tuntuu kornilta, että ihmiset argumentoivat, että häntä ei voisi äänestää, kun hän näyttää mummelilta, hänellä on silmäryppyjä, hänellä on väärän värinen tukka tai ruumiinrakenne ei ole kuin huippumallilla.

  Ikävää on, että ulkonäöstä on tullut monille kynnyskysymys, vaikka itse mieluummin painottaisin asia-asioita ja sitä, onko ehdokkaalla tilanne- ja huumorintajua sekä kykyä pärjätä tuulisilla maailman merillä erilaisten ihmisten kanssa.

  Ja käsittääkseni Halonen on pärjännyt tässä oikein hyvin - naisena hänen on vieläpä pitänyt osoittaa olevansa tuplasti pätevämpi ja kyvykkäämpi kuin mies saadakseen monien perinteisempien maiden valtionpäämiesten arvostuksen.

  Uskon, että häneen on saatettu aluksi suhtautua hieman vähätellen, mutta eipä ole nuo luulot kauan hengissä pysyneet.

  Toivoisin, että ehdokkaita äänestettäisiin heidän näkemystensä perusteella, ei siksi, että Niinistöllä on kiva kihara tukka ja cool imago, tai että Halosella on samanlainen postimyyntihuivi kuin minulla.

  Myös se, että äänestetään ennemmin jotain vastaan kuin jonkun puolesta on outoa. Eikö silloin voisi äänestää tyhjää?

  Sinänsä voisi tietysti ajatella niin, että mikäli ei ole mitään muuta "kritisoitavaa" kuin ulkonäkö ja mahd. ikä, istuva presidentti on tainnut hoitaa hommansa aika hyvin!

  VastaaPoista
 9. Kysymys: onko bloggerissa helppoa keinoa saada poistetuksi useakertaisia kommentteja, kuten tässä? Tekstin editoinnin kautta ei onnistu.

  VastaaPoista
 10. Rasanen olisi tehnyt kokmean tilin entisessä maailmassa, jossa frenologia oli nouseva tiede - päätelmien tekeminen kallon muodosta. Päätelmä nimittäin osui oikeaan.

  VastaaPoista
 11. jukka kemppinen:
  hieman hankalaa on noiden kommenttien editointi. joskus löysin jonkun kohdan, jossa sai painaa kommentin roskakoriin, mutta en muista mistä.

  psych3:lle:

  Ei kai kyse olekaan siitä, onko Niinistöllä homma hanskassa vai ei (ei häntä kai kukaan ole epäpäteväksi väittänyt), vaan siitä, että kumpi olisi parempi presidentti.

  Eli luultavasti sekä Halosella että Niinistöllä on sen verran hyvät taustajoukot, että tiedon puutteesta ei tule ongelmaa kampanjan aikana tai sen jälkeen.

  Itse asiassa: istuvalla presidentillä on varmasti paras tietämys ja asiantuntijat käytössään, eli Halonen ei varmasti tässä suhteessa häviä Niinistölle lainkaan.

  Asia on pikemminkin niin, että koska Niinistö itse on ollut ns. valokeilasta ja aktiivipolitiikasta hetken sivussa (vaikka tietysti seuraakin maan ulkopuolelta politiikkaa) ja toisaalta kokoomus on oppositiossa, hän saattaa olla joissain aiheissa enemmän heikoilla jäillä kuin Halonen. Ja se on aivan ymmärrettävää. [toim.huom. tästä briiffauksesta minulla on ihan oikeaa tietoa, koska olen seurannut sitä sivusta ja rohkenen sanoa, että olen ihaillut, miten skarpisti ja vakuuttavasti Niinistö esiintyy, vaikka olisikin välillä hieman epävarma]

  Jos kuitenkin lähdetään siitä, että tietämys on tasoissa, niin silloin ratkaisevat henkilökohtaiset ominaisuudet ja näkemykset.

  Ja mitä tulee Halosen ympäripyöreyteen: Niinistö kärsii kyllä aika lailla samasta ongelmasta, siitä ovat toimittajatkin häntä välillä moittineet. Kun kaksi juristia puhuu, vastuu jää kuulijalle, vai miten se meni...

  Koska hän ei ole viime vuosina ollut päivänpolitiikassa mukana, hänestä ei ole tietenkään samassa mittakaavassa lainauksia löydettävissä.

  Hän on mielipiteiltään ja asenteiltaan suora, mutta puhe on kyllä hyvin laveaa.

  Monet Niinistön kannattajat ovat hokeneet, että "Niinistö olisi kyllä parempi presidentti, nyt kaikki muuttuu, nyt pitää saada se sossu pois vallasta", mutta mistään en ole saanut tälle sisältöä.

  Parempi, millä tavoin? Mitä hän tekisi toisin? Mitä väärää nykyinen presidentti on tehnyt, jotta hän ei enää nauttisi kansalaisten luottamusta? Mitä hän on tarkalleen ottaen tehnyt, jotta hänen puoluekantansa olisi vaikuttanut ja päämäärät ja teot olisivat ristiriidassa Suomen edun kanssa? Mitä sellaista Suomessa pitäisi muuttaa, joka kuuluu presidentin valtaoikeuksiin ja jota hän voi muuttaa?

  Toivoisin siis latteuksien paikalle hieman sisältöä, olisi helpompi keskustella ja antaa vasta-argumentteja, jos tietäisi, että mistä tarkalleen ottaen istuvaa presidenttiä kritisoidaan (jos ulkonäköasiat jätetään ulkopuolelle) ja miten Niinistö olisi pätevämpi ja parempi.

  Esim. ulkomaankaupassa Halonen on toiminut hyvinkin aktiivisesti ja tarmokkaasti Suomen puolesta, ja häntä arvostetaan hyvin paljon sekä valtionpäämiesten että yritysten keskuudessa. Sen huomaa jo siitäkin, että pienen maan johtaja ei ole missään ryhmäkuvien laitamilla, vaan aina Chiracin, Berlusconin, Blairin ym. seurassa.

  En sano, etteikö Niinistöä voisi tai saisi äänestää, jos haluaa, mutta toivoisin hieman niiden kenties huumassa höyrystyneiden lasien putsaamista, että näkisi koko totuuden ja voisi rehdisti antaa tunnustusta myös kilpakumppanille.

  Itse ainakin arvostan Niinistöä valtiovarainministerikaudelta ja paikka, jossa hän nyt vaikuttaa, on todella loistava saavutus.

  Hän ei mielestäni ole paras tai oikea ihminen presidentiksi, mutta moneen muuhun merkittävään tehtävään (erityisesti talouteen liittyviin) hän olisi ihan varmasti paras mies, ja vaikka edustamaan Suomea sitä kautta!

  VastaaPoista
 12. Minkähän takia ystäväni ja muinoinen väitöskirjani ohjaaja Aulis Aarnioi ei ole protestoinut, kun meillä on maan korkeimpaan virkaan ehdolla kaksi juristia, joista kumpikaan ei ole tohtori?

  VastaaPoista