Sivun näyttöjä yhteensä

29. kesäkuuta 2024

Asiahan ei tietysti minulle kuulu


 


Kognitiivisesta psykologiasta tuli siis yhteensattuman avulla esimerkki.

Otaksun ettei lukija kummastele, jos sanon, että presidenttiehdokas D. Trumpin meno ja meininki eivät aiheuta minulle mielihyvää, kun taas se toinen kuuluu mielessäni joukkoon “mikä hänen nimensä nyt olikaan”, toisin sanoen metritavaraan.

En todellakaan kuunnellut, mitä herrat sanoivat väitellessään, vaikka aamutelevisio lähetti esimerkkejä tuoreeltaan.

Tässä asiassa ilmoittaudun asiantuntijaksi. Olen yhden vuoden vanhempi kuin Trump ja vuotta nuorempi kuin Bden. Mielestäni he ovat molemmat aivan liian vanhoja virkaan, johon he ovat ilmoittautuneet. 

Kuninkaalliset pois lukien 75 ikävuotta on ehdoton yläraja, 70 suositeltava. Itse virassa ollessani korkeillaherroilla olikin tapana dementoitua pari viikkoa 70-vuotispäivänsä jälkeen. Se oli silloin muun muassa tuomareiden absoluuttinen eroamisikä.

Vääryttä onneksi tehtiin heti sodan jälkeen, kun vanhuuseläkkeeltä kutsuttiin korkeimpaan oikeuteen ratkaisemaan maanhankintajuttuja joukko niitä, jotka ainoina maassa osasivat nuo hämmentävät monimutkaiset säädökset. En ole raaskinut katsoa asiakirjavihoista, nimitettiinkö heidät tuomareiksi vai olivatko he teknisesti esittelijöitä. Ratkaisu oli hieno. Evakkojen ja rintamamiesten asuttaminen oli uskomaton suoritus. Osa poliitikoista tiesi, että kysymyksessä on pohjaltaan petkutus. Ei niillä pientiloilla pitkän päälle elänyt. 

Suomessa on kolme painavaa esimerkkiä liian vanhasta johtajasta, Mannerheim, Paasikivi ja Kekkonen.

Mannerheim, jolta ainakin kesäkuun suurhyökkäys kesäkuussa 1944 meni sormien välistä, oli itse silloin 77-vuotias. Onneksi hän nimitti kaikin valtuuksin 48-vuotiaan Oeschin toteuttamaa sotatoimet. Airo ei olisi osannut. Paaskikivi oli tullessaan pääministeriksi 1945 nimenomaan 75-vuotias. Onneksi oli Kekkonen, joka pyöritti vanhaa kiukkupussia kuin Stockmannin ovea. Stalinin Joosen porukka suosi Paasikiveä helposti arvattavasta syystä: hänen pehmeytensä ja pelokkuutensa tunnettiin vanhastaan.

Palautan mieleen KOP:n historiastakin löytyvän luonnehdinnan. Honkajuuret ja kumppanit olivat ilmoittaneet, ettei Kustia valita pääjohtajaksi ellei hän esitä täysijärkisen papereita. Mutta Kustipa kävi - 30-luvulla siis - syynissä, ja psykiatrian professori totesi, ettei tutkittava ollut mielenvikainen. Hänen käyttäytymisensä johtui siitä “ettei hänellä ole mikäänlaista kotikasvatusta”, mikä muuten oli totta.

Kekkosen tapasin peräti kahden kesken vuonna 1975. Ei siinä ihmeitä puhuttu, mutta oikkujensa ohjaamaksi minä hänet arvioin.

Lepattava mieli on aika tyypillistä meille vanhoille.

Aikojen alussa televisiokeskustelussa Nixon oli parempi mutta Kennedy voitti. Kennedy oli vakuuttavampi. Ja tuollainen vakuuttavuus - charmi - ei ole suurestikaan kiinni siitä, mitä sanoo. 

Korkeasta iästä vielä: Churchill oli sodan lopulla 70, mutta Ranskan Pétain oli vallan käsittämättömän vanha eli 84, kun maa lyötiin 1940 ja saksalaiset marssivat Pariisiin. 

Oudostelen, miten harvoin Suomessa korostetaan tätä: samat Ranska ja Englanti, joiden piti muka auttaa Suomen hakiessa tietä ulos talvisodasta, olivat itse polvillaan parin kuukauden kuluttua meidän rauhanteostamme. Englanti veti sotaväkensä Dunkerquen kautta kotisaarelle ja Ranska ällistytti koko maailman sortumalla ja hylkäämällä sotasankarin suulla muun muassa omienkin kansalaistensa tasa-arvoisuuden. Ja hakaristi liehui Riemukaarella monta vuotta.

Älllstynein oli varmaan Stalin ( 62 v.), jolle tuli kiire. Sota Saksan kanssa oli selvä - mutta milloin. Nyt vastaus oli: liian pian. Ja siihen rakoon myös Suomi livahti.




25 kommenttia:

  1. Nyt Olli Rehn 62v, Pekka Haavisto 66v, Paavo Väyrynen 77v.

    Kemppisen mitalla: Pekalla olisi viimeinen mahis 4 vuoden päästä, Väyrynen out ja Ollilla vielä mahikset 8 vuoden päästäkin.

    VastaaPoista
  2. I. Hallantie ilmoittaa:

    Lääkärin alkaessa puhua bipolaarisuudesta mieleni kehitti oitis paikalla 1000 litran vetoisen looran.

    Täys paretteja jokku on laarit joo mut mulla onkin isi-isän vanhat Nissenit.

    Sosä shahaa!

    Töihin valmis ja kiipeliin kans.

    Totta on että hän ei ollut höppänämpi 60 -vuotispäivänään. Kuvakin on, jaa tuoli on tallessa, visakoivua. Massa n. 30 kg.

    Sopii ja saa tulla koittamaan.

    Keskeistä on lipputangon toimivuus.

    VastaaPoista
  3. Prof Kemppisessä tuskin on dementikon hyveitä tai paheita, ellei Kekkos-kehua lasketa. Iäksi Kemppiselle arvioisin Mikki Hiiri merihädässä, teini tai opiskelija.

    Hän on tunnustanut yrittävänsä saada aina määrätynlaisia kommentteja, joka kerta vähän erilaisia. Kehuja hän saa mollaamalla itseään. Niin siinä taas kävi.

    VastaaPoista
  4. Luulin pitkään, että ilmaus "hevoset karkaa" viittaa eräänlaiseen mielen lepatukseen. Että hulluilla ja höpertyvillä hevoset vähän niin kuin karkaavat, kun valjaat tai ohjakset katkeavat. Sitten joku kertoi sen olevan vetoketjujuttu. Vieläkin nämä kuvat kummittelevat minulle päällekkäin. Irti mikä irti. Valvokaa vetoketjujanne. Jos on vetoketju aukeamassa, voi olla hulluus tuloillaan. Tai dementia.

    Nykypresidenteillä on kurjaa, kun kaikki kuvataan ja takeltelut puheissa muuttuvat hetkessä meemeiksi. Ei pidä valita hyvää ajattelijaa vaan notkea puhuja, jolla on edustava puoliso. Henkilökohtaisesti tosin arvostaisin mykkää presidenttiä. Hän istuisi vaalitenteissä ja valtioverailuilla niin kuin Jäyhä Jököttäjä, ja maailma vain pauhaisi ympärillä. Siinä ei haittaisi, vaikka olisi jo yli sadan vuoden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ay Caramba!

      luukkupökät? monothan hänellä eivät olleetkaan kuten ol-,

      On ilo kun saan tulla
      Uruilla

      Poista
    2. Kognitiivisten kykyjen heikentymisen voi huomata mm siitä, että sepalus jää mieheltä auki, kun poistuu tarpeeltaan. Astetta pahempitilanne on se, kun vehkeetkin jäävät ulkopuolelle tuulessa lepattamaan. Pahin tilanne on se, kun ei muista edes avata sepalusta, kun on tarpeellaan.

      Poista
    3. Miesten tarpeista en niin tiedä, mutta keveät vehkeet, jos tuulessa lepattavat. Ja maailma sitten on tällaisten tuulimunien varassa. Voi maailmaa. Luukkupökät jokaiselle hyvissä ajoin.

      Poista
    4. Ketä laitto ton ai luu on uru, saakertti senttäs Iisakin ristikot silläki

      😂on Luruseni on
      nää ei leiki leiki hänen kamppeillaan 🧌

      Tuuli lennä sinne missä merivoimat on
      leiki hetki heidän ..

      Kuskeja olis ollu niinpal tars mut se melu
      Käkkärä-Kääk!!!
      Siinä Lammasluodon p-puolella käväs joskus.
      Venekuljettajat siinä asuivatkin virallisesti, tai kuten uudempi aika heitä kutsuu saaristolaiset. Nimet tiedän.

      P. S.
      Isoisän isän kaffilusikka löytyi sattumoisin suurkiitokset sinne takaylävasempaan.
      (PaH) mutta on, onpa stikkelityötä, totisesti!

      Oisko kellään Zeissin pöytämik-'
      ,,,*rosvo-oppikirjaa antaa ihan vähän lainaan

      Poista
  5. Vanhukset pääsevät valtaan paristakin syystä, joista ensimmäinen on kokemuksen maine ja toinen suuri piiri kavereita.

    Ja sitten on tämä, että heidät tuntien heitä on helpompi pyörittää asioillaan.

    VastaaPoista
  6. Nykyisin vanhatkin ihmiset ovat parempikuntoisia kuin 80 vuotta sitten - viisi- kuusikymppisille ei anneta hopeapäisiä keppejä syntymäpäivälahjaksi kuten joskus ennen - mutta onhan se surkeaa, jos seuraavat neljä vuotta pitää katsella ja kuunnella jotain vapisevaa vaaria tai uhoavaa vanhaa sekopäätä yhtenä maailman johtajista, niin kuin ilmeisesti pitää, ellei tapahdu jotain romahdusta lähiaikoina. Merkillinen tilanne, ettei USA pysty parempaan. Onneksi meillä pantiin nuorempi mies hommiin, ja niin Euroopassa yleensäkin, naisia unohtamatta. Venäjällä on sitten oma kulttuurinsa.

    VastaaPoista
  7. Vanhuus on kuin uskonto: antaa tuomiovallan ja -oikeuden. Paitsi että uskonto antaa oikeuden tuomita toisin ajattelevan, mutta vanhuus antaa oikeuden olla tuomittavana.

    VastaaPoista
  8. Sanottiin vanhusten puuttuvan toisten elämään. Ihmetellen odotin vanhuutta oppiakseni, onko niin.

    Nyt tiedän.

    En puutu kenenkään elämään, en arvostele enkä vaadi ketään muuttamaan sanojaan tai tekojaan.

    Mutta

    Kaikki puuttuvat elämääni, utsivat millaista se on ja vaativat minua panemaan sen heidän mieleisekseen eli mullinmallin ja vinksinvonksin.

    Nyt ymmärrän isotätiäni, joka ei halunnut päästää kotiinsa systeemin naisia ja miehiä. Häntä joka oli tottunut piilottamaan lotta-aiheiset kirjat hyllyssä toisten taa. Ja joka ei koskaan tuominnut toista ihmistä.

    Miksi sinulla on pölykone esillä?
    Käveletkö pihalla?
    Osaatko käyttää keittiön isoa leivinuunia?
    Miksei sinulla ole ajokorttia?
    Otitko rokotuksen?
    Säilytätkö avainta oven edessä?
    Haluatko muuttaa pienempään asuntoon?
    Montako neliötä tässä on?
    Mitä mausteita nuo ovat?
    Oletko tehnyt hoitotahdon?
    Mikä päivä nyt on?
    Kuka on nykyinen presidentti?
    Mikä on maitolitran hinta?
    Luettele luvut sadasta alaspäin samalla lisäten jokaiseen seitsemän.
    Miten pukeudut kun menet kauppaan?
    Osaatko käyttää pankkikorttia?
    Milloin ostit tuon puseron?
    Montako lämmintä ateriaa syöt päivittäin?
    Osaatko käyttää tietokonetta?
    Tiedätkö mikä on dosetti?
    Nukutko sohvalla?
    Annatko omaishoidettavallesi varmasti kolme lämmintä ateriaa päivässä?
    Osaatko käyttää puhelinta ja kännykkää?
    Syöttekö tarpeeksi lihaa ja kalaa?
    Miksi syötte joskus vain kasvisruokaa?
    Kuka teitä käy auttamassa, millä alalla hän on, onko hän aina samanlainen?
    Pidätkö yhteyttä omaisiin?

    Siispä

    Toivonko, että voisin mennä palkallisten hoitajien kotiin kyttäämään, kuulustelemaan, syyttämään, arvostelemaan ja neuvomaan ja sitten kirjaamaan kaikki heidän sanomisensa ja tekonsa virheellisesti ikuisiksi ajoiksi heidän omakantaansa? - Never.

    VastaaPoista
  9. Miksipä siis erinäiset "e:meritukset" ja muut yliaikaiset yhä hääräilee, mehän tehdään just niin kuin energiset nuorlakimiehet ja tradenomit määräilee!

    Ja johan sen piti muutama vuosi olla päivänselvää, miten sotakin saadaan loppumaan. Senhän kertoi kansainvälisellekin medialle selvin sanoin silloinen ns. huomattava yhteiskunnallinen toimihenkilömme.

    "Giovinezza, giovinezza, primavera di bellezza" kuuluu aikoinaan lauletun siinä maassa, jossa pantiin rautateiden aikataulutkin täsmäämään minuutilleen.

    (PS Siitä metritavarasta olen täysin samaa mieltä.)

    VastaaPoista
  10. Biden pitäisi tosiaan luopua kisasta.

    Mutta: demokraattinen maa kestää kyllä yhden lahopäisen vanhuksen, mutta ei epädemokraattista hullua, joka on kehittänyt vahvan henkilökultin.

    Trumpin astuessa valtaan ensi kerran hänen ympärillään oli vielä aikuisia, jotka ehkäisivät pahimmat katastrofit. Nyt ei enää ole.

    VastaaPoista
  11. Itse olen kohta 72 ja työssä edelleen. Olen siis kummajainen monella tavoin ja herätän ihmetystä lähes päivittäin nuoremmissa joita kohtaan. Myös terveydenhuolto, viranomaiset, pankit, luottolaitokset jne eivät oikein tiedä miten minuun pitäisi suhtautua. Liiketoiminnan yhteistyökumppanit välillä vitsailevat mutta kun kuulevat minulla olevan sellaisia kykyjä ja kokemusta joita heille ei koskaan edes tule, hymyt hyytyvät.

    Minusta pitäisi yhteiskunnan kertakaikkiaan nopeasti sopeutua siihen että työelämässä voi olla 80-vuotiaita ja jopa 90-vuotiaita. Tämä ei Kauko-Idässä ole tavatonta ja USA:ssakin on paljon ihmisiä jotka työskentelevät elämänsä viime metreille. Kaikki ihmiset eivät sellaiseen mitenkään kykene vaikka säilyisivät terveinä ja usein työhalutkin ovat kadonneet. Kaikki pitäisi sallia eikä ryhtyä ikärasismiin. Vaativissa hallinnollisissa viroissa pitäisi olla säännölliset testit joilla varmistetaan soveltuvuus työhön ikäihmisenä jottei aiheuteta vaaraa ja vahinkoa. Joukossa on kuitenkin aina heitä joilla dementia on alullaan, jopa nuorehkoissa.

    Kiinassa, Taiwanilla ja Japanissa ym. ympäristön valtioissa ihmisten on usein pakko tehdä työtä loppuun asti koska eläkejärjestelmä on koko lailla kehittymätön. Suomessa asiat eivä ole kovin hyvin nekään koska täällä on paljon henkilöitä joiden eläke on aivan mitätön ja he kolahtavat koko järjestelmän verkkojen läpi.

    VastaaPoista
  12. Pahempi kuin ikä, on ideologisuus, ja sehän on tullut uudelleen muotiin niin jenkkilän kahdessa ääripäässä kuin meilläkin. Ideologisia meiltä livahti sormien välistä EU-parlamenttiin moniakin. Vasemmalta laitaoikealle. Silloin on vaikea torjua erilaisia todellisia suurhyökkäyksiä, esim. taloudellisia kun mieli on täynnä varmuuksien kuvia joita ei pragmatismilla hoideta vaan julistelemalla, bännäämällä, maalittamalla....

    Eräs kuvasi hyvin USA:n sisäpolitiikkaa tuonne 2000-luvun alkuun asti. Siellä on ollut aina oikeastaan kaksi kokoomuspuoluetta. Toinen yhden asteen enemmän "vasemmalla" kuin toinen. Kun pressa vaihtui, juuri minkäänlaista konkreettista ei tapahtunut amerikkalaisten elämässä. Reagan toki tönäisi Neuvostoliiton nurin ilman laukaustakaan.
    Sitten alkoi muutos, kun Clinton, Gore, Bush junior...
    Oikeistosta tuli todellakin oikeisto ja demokraatit menivät vasemmalle ja ideologiaan yhtä syvälle kuin publikaanit konservativismiin.

    Media ja jenkkiyliopistot pilasivat sitten lopunkin jenkkikonsensuksen öyhöttämisellään, woke, cancel, milloin mikäkin, oikealla Tea Party jne.
    Ja nyt tämä tilanne jenkeissä on se mitä se on.
    Bidenkin heittää ihan "vihapuhetta" nykyään jaksamatta olla Trumpia kummempi.
    Mielestäni meilläkin nyt ihan sama kun katseli vaikka Porin Arenaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aikoihin ymmärtänyt, mitä kaikkea vasen ja oikea nykyään tarkoittavat. Joka tapauksessa jotain aivan muuta kuin muutama vuosikymmen sitten.

      Poista
    2. Demokraatit ovat vähän kuin meidän kokoomuksen ja demarien setämiessiiven risteytys. Republikaaneja vastaa meillä kepu ja persut, vaan kumpi on sensible ja kumpi silly? En osaa sanoa.

      Reagan tönäisi myös tätä vastapuolta. Lähivuosina selviää, kaatuuko. Ja kohotetaanko st. Ronald kapitalismin pyhimykseksi.

      Poista
  13. Itse katsoisin, että esim.
    Pääministerin tms. Pitäisi olla vähintään 40 ja max 70 valittaessa. Usa:n ehdokkaat presidentiksi ovat häpeäksi valtiolle. Mutta ei ne muita kuuntele!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. USA on häpeäksi maailmalle ja maailma maailmankaikkeudelle.

      Poista
  14. Risto E.J. Penttilä on ilmoittanut HBL:lle olevansa varma, että Biden antaa puolueelleen viikon aikaa valita joku muu tilalleen ja että vaihto tapahtuu, jolloin voitto Trumpista on vielä mahdollinen. Jotkut toiset taas arvelevat, että Jill Biden ratkaisisi asian. Saapas nähdä. Hyvä kuitenkin, että jotain tapahtuu.

    Nyt monien maiden tietolähteet ovat jo esitelleet Kalifornian kuvernööriä Gavin Newsomea uutena nimenä, jolla olisi jo tällä hetkellä 44 prosentin kannatus, paljon edellä Bidenia ja Harrisia. Hän olisi sanavalmis, hyvä esiintyjä, sopivan ikäinen, on karismaa ja "presidentillinen tukka", josta häntä kyllä koululaisena oli kiusattu luki- ja kirjoitushäiriön ohella. Rahaakin olisi tarjolla, sillä isä oli ollut Gettyn öljydynastian varainhoitajana ja Gettyn perijä on osakkaana Newsomen viinifirmassa, jolla hän on rikastunut. Newsome olisi käynyt varjokampanjaa jo kauan.

    Miinuspuolelle lasketaan, että hän viihtyy liikaa hienostopiireissä ja mm. kuvautti itsensä ja ensimmäisen vaimonsa Gettyn komealla matolla loikoen "tulevaisuuden Kennedyinä", mutta sitten tulikin avioero, liikaa alkoholia ja jokin naisjuttu, lopulta kuitenkin uusi avioliitto ja neljä lasta. Aiheita paljastuksiin voisi kuitenkin olla.

    Tämän kaiken luin NZZ;sta, jonka päästin joskus sähköpostiini, mutta siellä ollaan kyllä hyvin mukana maailman tapahtumissa.

    VastaaPoista
  15. Vaikka nyt ei tämäkään asia minulle kuulu, niin suorastaan himoitsen ottaa siihen kantaa.

    Nimittäin vaikka emeritusprofessori Kaarle Tuori on luonteeltaan ikuinen teini, niin hän ei ole siitä huolimatta kyenyt päivittämään oikeudellisia käsityksiään tähän päivään.

    Sitäpaitsi perustuslakivaliokunnan kannanotot ovat lopulta aina poliittisia, koska elämme elävässä demokratiassa, jossa on pakko reagoida, kun maailma muuttuu ympärillämme. Geneven sopimus, johon perustuslakitalebaanit aina vetoavat, on laadittu v.1951. Tarkoituksena oli juutalaisten kansanmurhan tapaisen tilanteen torjuminen jatkossa.

    Kukaan ei osannut arvata eikä ennustaa v. 1951, että Venäjä ja muut roistovaltiot tulevat käyttämään maahanmuuttoa sodankäynnin välineenä EU:ssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei jokin Geneven sopimus suinkaan ole perustuslakivaliokunnan tai sen asiantuntijoiden keskiössä. Sen sijaan siellä on tietenkin Suomen oma perustuslaki (jossa on paljon muun ohella esim. tiettyjä tilanteita koskeva ehdoton palautuskielto).

      Poista
  16. Ajatko muuttuvat. Miten niin? Kellot käyvät täsmälleen samoin kuin runon kirjoitusaikaan, jolloin maaherra Wibelius suhtautui Runebergin mukaan silloisten venäläisten olosuhteiden muuttamiseen seuraavasti:

    "Te voiton saitte. Teill on valta nyt,
    siis minun tehkää, miten miellyttää.
    Mut laki, ennen mua syntynyt,
    myös jälkeheni jää."

    Nyt kuitenkin elämme siis uutta uljasta aikaa, jossa kaikkein innokkaimmin ajan outouksia saarnaavien muutoskiima tuottaa typeryyksiä viikoittain. Tieteellisesti katsoen mikään ei ole muuttunut fysikaalisessa todellisuudessa. Suurin muutos elämässämme on itsestään kulkeva polkupyörä ja selfien ottava puhelin. Kun valtion korkein johto kannattaa pakolaisten ampumista Välimereen, olisi kai Suomen rajavartioston ensin kuljetettava maahan pyrkijät sinne. Vai pitäisikö surmatyö tehdä oman rajamme tuntumassa?

    VastaaPoista
  17. "Evakkojen ja rintamamiesten asuttaminen oli uskomaton suoritus." -
    Niin oli, ja siihen liittyen, trivialiteetti, joka ei ole trivialiteetti: "asuttaminen".
    Olin eilen korkean suven sunnuntaina eräässä juhlassa: pidettiin tänä vuonna 100 vuotta täyttävässä talossa, joka meni rappiolle mutta neljännesvuosisata sitten entisöitiin ylväyteensä. Tilaisuuden toinen järjestäjä oli kotiseutuseura, joka perustettiin 1935, uinahti välillä ja herätettiin hekiin 1963 syksyllä ja on nyt siis 60 vuotta pitänyt kesäjuhlan, ja viettänyt Ikaalinen-päivää. Tilaisuuden juhlapuheen piti Kotiseutuliiton pj, kamarineuvos, ja hyvän pitikin. Yksi jäi soimaan korvassa.
    Tuo: "430.000 evakkoa asutettiin".
    Kuiskasin vieruskaverilleni, musikkialan tohtorille, ettei ainakaan meidän pientilalla (1,7 ha) ketään asutettu, vaan ihan isäni ja hänen isänsä rakensivat evakkotalon, mallia Vennamo. Hirret oli taaplattu jo keväällä 1941, mutta tuli se keikka Kannakselle, ja uusi lähtö II, Korpilahden kautta sitten tuo vähäinen korpivaellus päättyi Ikaalisten eteläisen hautausmaan kuusiaitaan rajautuvalle, entiselle Pappilan pellolle (muuten talven 1918 tulilinja siinä kuusiaidalla).
    Mutta tietenkin ymmärrän, että ei sitä pappilan peltoa olisi eriytetty jo TS:n jälkeen ilman lainsäädännöllisiä toimia. Mutta kuitenkin, isä sen talon teki, meille. He olivat suursodan objekteja, mutta oman elämänsä subjekteja, sikäli kuin mahdollista.

    VastaaPoista